魂燒係一間面積超細、本來只夠做外賣既小店、夾硬係後巷劏位出來接客,咁既奇境睇怕香港先有;而佢既招牌蟹黃飯(成舊水咁貴)同鰻魚飯($68)之迷你同鋪頭面積一樣咁細,由一個與戰鬥碗差不多大既碗奉上,白飯份量幾有十湯匙,即男士進食來計呢,起碼食五碗先飽;而蟹黃同鰻魚份量奇少,遠比其他食評中照片為少! 燥底既朋友睇見實物時心中只會有無限粗口Hi Auntie xyz,冷靜既朋友也不禁會心中一涼,感到被騙財騙色(照片中食物色相落差極大,正一照騙!)至於拉麵同其他小食,供應份量有返良心!食物味道唔差,待應服務散漫如游魂。稱之為無良小店絕不為過!其他正評,我肯肯定係打手或於此餐廳水準未下降時光顧。

至於拉麵同其他小食,供應份量有返良心!

食物味道唔差,待應服務散漫如游魂。

稱之為無良小店絕不為過!

其他正評,我肯肯定係打手或於此餐廳水準未下降時光顧。

2018-02-13
2018-02-06 108 浏览
Went here based on the good reviews on OpenRice. Ordered salmon over rice which was $88 HKD which I thought to fair if it was normal sized. To my surprise the bowl size was super small (think appetizer size) and I finished it within 5 min! To add insult to injury there was a 10% service charge which came out to be almost 100 HKD.Headed over to Cafe de Coral aftet to get a real meal.Don't come if you are a guy...

2018-02-02 108 浏览
唔係話難食,但毫無特色兼定價太高。野食送上黎唔熱,只可以話係微暖。串燒又乾又無味。去到先發現menu轉咗,少左好多選擇例如燒飯團同蟹王拉麵。唔會想再幫襯希望唔好有人再比d正評呃左去咁既價錢太子有大把更好既選擇
希望唔好有人再比d正評呃左去
咁既價錢太子有大把更好既選擇
2018-02-02
2018-01-29 119 浏览
本人由一開張就經常黎食你地個蟹黃飯,而家冇食都算,食物水準越來越差唔再新鮮~而家仲要入錯單,收多我錢,我對單個陣,仲有一個好似老闆娘既人冇了解就出黎話我地食左又唔認,話算數唔同我計,減番錢,真係嬲爆。最後好彩店員還我地清白真係上小左同我地say sorry~點解一個老闆可以咁講野!
上課前想吃日本拉麵。本來想去吃另一間食店,可惜當時還在準備中,看到附近這間的食店評分不俗便來試試,而且看到其他人上傳的餐牌也有拉麵所以就過來。事前是知道招牌菜是蟹,可是最近腸胃不太好就沒有試了。怎料他們好像剛換了餐牌的樣子,餐牌跟我之前看到的完全不一樣,拉麵少了很多選擇,好像就只有湯底的分別..?店面其實是十分細小,裡面有4個BAR桌位置,外面有對著後巷的位置,還有閣樓,我就選擇了在BAR桌就算了。然後就上菜了。公道點說,其實炸餃子是可以的,只是$38 4隻的餃子,平均一隻幾乎10元一隻。而大小呢?4-5CM吧。$48的什麼月見拉面,其實也是看到月見蛋的,所以算了。湯底就是一般的豬骨拉麵,真的沒有什麼特別(類面有丁點蟹肉絲算是特別嗎?)。而飯後的1小時我的肚開始有點不舒服(整晚我只吃了這家店),亦不禁令我懷疑衛生情況。最有趣的都不是這裡,而是要收加一服務費的。其實現在很多食店都有收加一,不過問題是,最少也倒杯水給客人吧?直到到外面結賬時才發現原來外面是有水壺的,是自助嗎,但是又沒有水杯,那是怎樣呢?摸不著頭腦。但是水也是沒關係的,有趣的是,落單的時候,我也沒有特別寫上要加5元轉黑蒜湯底

然後就上菜了。
非常小的炸餃子

就是普通一碗拉面

但是水也是沒關係的,有趣的是,落單的時候,我也沒有特別寫上要加5元轉黑蒜湯底的,但我聽到廚房有人問店員「個拉麵係咩湯底?」然後店員走來問我「你要加5蚊轉黑蒜湯底嗎?」當我回應說「我要豬骨就可以了」,她好像有點沒轍似的。這樣令我有點覺得怪怪的。

而最後,這樣就吃了$86,再加一即是$94.6,付$100,她找回$5給我,我覺得有點怪怪的,所以看著她,她說「加一啊」我是知道加一啊,可是又總覺得不只$5。後來我跟她說不只$5吧?她理直氣壯的說「我們不收毫子的」
也許$0.4真的很少很少,但也是客人的錢吧,四捨五入未免有點寒酸?因為我趕時間所以沒細看究竟哪裡有寫上只收毫子,我只找到收加一和只收現金的告示,找不到什麼「不收毫子」
如果客人是要找續9毫子,就連那9毫子都想節省了?
而且感覺上他們的管理感覺有點亂:找不到打單機,餐牌又再轉換什麼的,而且環境格局又不算是很好,價錢又偏貴
题外话/补充资料: 雖然自己也有責任,因為沒看清楚就走進去了,本來想著算了,因為「條路自己揀」 但這樣的態度,真的很趕客,也完全沒有興趣再來試他們的招牌菜了。
非常小的炸餃子
2018-01-22 135 浏览
應「週末」介紹, 特意前來太子道西, 會一會近來這城中熱話「極邪惡蟹黃飯」。到達「魂燒」, 樓面大約只容納十數位顧客, 有點兒迫。事不宜遲: 「一碗邪惡蟹黃飯呀唔該!」先論賣相, 絕對誠意之作, 蟹黃完完全全鋪蓋著白飯, 再淋上燒汁等配料, 單論外觀已非常吸引。蟹黃份量之多, 保證每一啖飯也能嘗到蟹黃, 白飯也滲透了蟹黃的香味, 冠以「邪惡之名」絕不過份。再來追加的「廣島蠔大阪燒」, 賣相一般, 但味道也有驚喜, 蠔的份量也不少。總結: 蟹黃飯絕對是必食之選, 只可惜乃期間限定之作。

特製激爆蟹黃飯

廣島蠔大阪燒

總結: 蟹黃飯絕對是必食之選, 只可惜乃期間限定之作。
2017-03-11
特製激爆蟹黃飯
2018-01-13 81 浏览
返工經常經過,但感覺係街位有少,都無入過去食野今晚OT完10點幾經過,原來佢有閣樓睇openrice又幾多好評,就入去試下因為係宵夜,所以叫少少試下落單:$28細虎蝦(細?),$15雞肉串,$25芝士雞亦等左20分鐘,可能要燒,所以耐啲?終於有芝士雞亦滿心歡喜終於有得食下咬落去,凍嘅?串燒凍嘅!?乜野串燒黎架!?吐都吐唔切,因為閣樓,上上落落個服務員神龍見首不見尾!有order或送食物先上黎終於叫到佢,佢都話換比我之後雞肉串送上,熱度,味道都ok係耐左啲....途中唔知係咪有人落錯單,個服務員送左串燒粟米,味道一般但原來張單係寫牛油粟米...牛油?芝士雞同細虎蝦終於黎因芝士雞驚唔熟,服務員叫我試左先落返去今次係熟嘅,但芝士無芝士味細虎蝦......我知點解佢要寫細,因為佢唔寫,一定會犯商品說明條例!$28一隻毛蟲side嘅蝦.......見到真係蝦哈哈味度就不用提了賣單落條樓梯,其實幾危險張單原來仲要加一佢咁嘅樓梯設計,跟本就唔係好想服務啦就算係,我都唔忍心叫個服務員上上落落本身啲野仲要偏貴,依個加一就好似焗住搶咁總括,雖然唔係差到極致,但一定唔會係正評囉!先唔講味道,魂燒啲野食貴得黎
返工經常經過,但感覺係街位有少,都無入過去食野

今晚OT完10點幾經過,原來佢有閣樓
睇openrice又幾多好評,就入去試下

因為係宵夜,所以叫少少試下

落單:$28細虎蝦(細?),$15雞肉串,$25芝士雞亦

等左20分鐘,可能要燒,所以耐啲?
終於有芝士雞亦
滿心歡喜終於有得食
下咬落去,凍嘅?

串燒凍嘅!?

乜野串燒黎架!?

吐都吐唔切,因為閣樓,上上落落
服務員神龍見首不見尾!
有order或送食物先上黎
終於叫到佢,佢都話換比我

之後雞肉串送上,熱度,味道都ok

係耐左啲....

途中唔知係咪有人落錯單,個服務員送左串燒粟米,味道一般
但原來張單係寫牛油粟米...牛油?

芝士雞同細虎蝦終於黎
因芝士雞驚唔熟,服務員叫我試左先落返去
今次係熟嘅,但芝士無芝士味

$28一隻毛蟲side嘅蝦.......見到真係蝦哈哈

味度就不用提了

賣單落條樓梯,其實幾危險
張單原來仲要加一

佢咁嘅樓梯設計,跟本就唔係好想服務啦
就算係,我都唔忍心叫個服務員上上落落
本身啲野仲要偏貴,依個加一就好似焗住搶咁

總括,雖然唔係差到極致,但一定唔會係正評囉!

先唔講味道,魂燒啲野食貴得黎又唔想比你食咁
如果想食串燒食飽,相信最低消費都要過$300
但我比得$300食,一定唔會揀依間!真心唔抵

P.S:佢啲位,一係就後行隔離,衛生程度可想而知。一係就閣樓,會唔會等齊啲嘢食先上嚟,就自己諗下....
係得入面4個bar台位係好啲.....
2017-11-15
$80 (宵夜)
2018-01-04 60 浏览
很小的店面 串燒貌似是特色 烤扇貝超好吃 很新鮮 三文魚也不錯 肥瘦剛好 還吃了烤雞肉串、牛舌心 味道真心不錯 店不可貌相!個牛肉鍋。鍋是燒好了拿上來的,料很豐富,就是做的太甜了。milin加多了。
同朋友來到見樓下冇位,侍應帶左我地上二樓坐。點知落單後大半個鐘都未有野食,於是我嘅朋友就落左樓下問清楚情況。一問之下,原來佢地係完全漏左我地張單,先前幫我地落單個個女仔仲要係後巷煲緊電話粥完全冇理過我地,佢嘅同事仲要好驚訝原來樓上有一台客!由於佢地唔見左我地張單,就叫我地再落過,真係火都來埋。到最後真係有野食時,都已經係入座後差不多一個鐘!!!食物來到,質素又一般,冇特別野好impressive,食完第一轉就算。到埋單嘅時候,收銀個個女人問我地台號,我地唔知,所以就話係坐樓上嘅,呢個時候,個女人就話:「哦~追單個個呀嘛。」呢個時候我終於忍唔住,真係火都來埋,如果唔係你地漏左我地單成大半個鐘,我地洗落來追單?!?!你仲要呢副咀臉,真係食到一肚氣,以後唔會再幫襯!

2017-12-02
2017-11-30 124 浏览
諗住黎試蟹黃飯,點知店員話冇...之後叫左d 串燒同海膽飯拉麵。海膽唔新鮮,燒雞皮冇味,芝士餃子雞翼好鞋,黑蒜油拉麵係冇黑蒜油...連燒菠蘿都唔好味好甜...其實價錢都唔算平,完全唔明點解會係呢個質素...埋單5百幾蚊真係完全唔值,整體食物質素中下, 仲要落完order 等左半個鐘d野食先到... 最搞笑係我坐樓上近冷氣風口位,當時個冷氣係16度好凍,我問店員可唔可以校高少少溫度,佢幫我校左26度之後熱好多...其實係咪玩野,我絕對唔會再黎第二次。
2017-11-30
  • 冇野係好味
2017-11-30 95 浏览
一向支持小店,所以都會四圍幫襯下小店。今次試呢間,地鋪得個corner位,圍邊幾個位,要行一條幾危險嘅樓梯先上到樓上,都係得12個位,大部份單邊2人位。都唔緊要,即管試下。叫嘢食等左好耐先上菜,可能因為小店人手小掛,所以叫佢要杯水,都要好耐,仲要唔駛旨意refill囉。燒雞軟骨,得個5粒,呢個價。。。。會唔會小左D呢個紫薯有驚喜,真係脆又有紫薯味,甜度適中。呢個值回票價。個鰻魚皮只係得1/20係脆嘅 燒完都完全唔脆,失望。係夠大條,唔太吸引。和牛朋友食都話普通,夠薄囉。我相信黎吹下水食下串燒,應該會好過黎食飯囉!仲要唔趕時間,要慢慢等。但我見佢店有4個人做嘢,可能真係整做啦!呢,樣都可接受嘅,但質素就。。。。。唔會掛住想食囉
一向支持小店,所以都會四圍幫襯下小店。
都唔緊要,即管試下。

燒雞軟骨,得個5粒,呢個價。。。。會唔會小左D
燒雞軟骨

呢個紫薯有驚喜,真係脆又有紫薯味,甜度適中。呢個值回票價。
炸紫薯薯餅

自家制汁醬鰻魚飯

和牛朋友食都話普通,夠薄囉。
鹿兒島A4和牛飯

2017-11-29 82 浏览
呢餐真係食到一肚氣!8點幾到,坐低3個字先同我地講無哂個蟹皇飯,算吧當佢無意!轉叫吃和牛飯!嚟到!嘩!$88得4片「超薄和牛」加一大碗接近0醬汁白飯!然後入單入錯哂!帶子食完又黎帶子(只叫過一碟燒帶子!)。之後啲串燒逐串每隔15至20分鐘先嚟一串!等到扒街!最後3串串燒等左半個鐘都未嚟!但隔離檯就不停有野食!落去催!跟職員禮貌地講未燒就算,我地可以埋單。他們話燒緊 好吧 繼續等 點知再等多半個鐘上來既係一碟之前已上碟既茄子(即都係嚟錯單!)仲洗講 即刻埋單走人!呢間餐廳無下次!😡敬請大家睇嘢睇埋負評自己衡量!
2017-11-26 89 浏览
今次係黎朝聖既,海膽控要搵海膽飯食!😍😍😍不過可能有少少失望👷‍♂️👷‍♂️👷‍♂️👷‍♂️一睇就睇主角,一上菜,眼睛都亮了🤩 拿拿臨撈好個飯等食啦🤪 一夾個海膽,ummmmm有d唔妥,夾唔到既,原來海膽未完全解凍🙈 心有少少沉..解左15mins左右,開始食得,都好食既,不過仲冰的,影響左鮮味,店家真係要認真想想辦法燒物都不過不失啦,喜歡茄子,食親燒物都要食架環境方面呢,呢度比較少位,樓下約四枱,樓上四枱。係既燒既關係,order左要耐心等候喔

燒物都不過不失啦,喜歡茄子,食親燒物都要食架

原本想去試蟹黃飯,但係10:30pm冇晒蟹黃,唯有試其他。想叫和牛拉麵,點知又冇拉麵,佢話「幫我轉烏冬」,即係最後叫咗和牛烏冬豬骨湯。個湯係好普通嗰隻味,同一蘭、豬王嗰啲唔係同一個級數,和牛都算過得去,但同全碗麵完全唔夾,一同個湯或者粟米或者蔥一齊食,即刻會搶晒和牛啲味。我最後唯有食晒啲和牛然後食齋麵。埋單先知原來烏冬仲要加錢。因為係佢提議我轉烏冬嘅,如果要加錢最好就事先聲明啦。最後唔明嘅係唔知點解室內地方會有煙頭喺地下。
2017-11-13
$117 (宵夜)
2017-11-01 92 浏览
二十五分钟一道烧鲭鱼和一瓶可乐,再过二十分钟上烧鳗鱼饭,再多十五分钟才来牛肉面。等得食欲都消失了,只想吃完就走。服务员道歉也没用,因为无补于事,应该来不了第二次了。真的太慢了。