魚がし日本一日本立食壽司專家「魚がし日本一」在啟德Airside開新店!太好了~以後有多一個地方吃性價比高的江戶前壽司,雖然是立食開放式壽司吧檯,但還是有特製可以收納的椅子呢~豉油魚吊上天花版實在太有趣了吧~~~食物和裝飾很有心思~-這次和朋友來點了特色丼飯,分別是北海丼和三味吞拿魚丼-北海丼蟹肉 、 貝柱 、海膽 · 牡丹蝦賣相美美的鋪滿整隻碗,最喜歡海膽豐腴的味道。牡丹蝦也Creamy 可口,-至於三味吞拿魚丼,赤身、中拖羅、大拖羅色澤真的勁鮮美,赤身魚味濃郁;中拖羅顏色富光澤, 大拖羅油份豐富,拌入赤醋飯一起吃就無得輸的說。-最後以鯛魚湯及開心果雪糕作結。-期待下次再來嘗嘗原始的壽司料理。-魚がし日本一九龍城啟德協調道2號AIRSIDE G樓G001號舖
魚がし日本一

太好了~
以後有多一個地方吃性價比高的江戶前壽司,

雖然是立食開放式壽司吧檯,
但還是有特製可以收納的椅子呢~
豉油魚吊上天花版實在太有趣了吧~~~
食物和裝飾很有心思~
這次和朋友來點了特色丼飯,
分別是北海丼和三味吞拿魚丼
北海丼

蟹肉 、 貝柱 、海膽 · 牡丹蝦賣相美美的鋪滿整隻碗,

最喜歡海膽豐腴的味道。

牡丹蝦也Creamy 可口,
至於三味吞拿魚丼,

赤身、中拖羅、大拖羅色澤真的勁鮮美,

赤身魚味濃郁;中拖羅顏色富光澤,

大拖羅油份豐富,拌入赤醋飯一起吃就無得輸的說。
最後以鯛魚湯及開心果雪糕作結。

期待下次再來嘗嘗原始的壽司料理。
魚がし日本一
九龍城啟德協調道2號AIRSIDE G樓G001號舖
2023-11-29 44 浏览
經過商場想搵日本嘢食,裝潢好似日式壽司店,鋪仔細細,座位不多,但係壽司魚生都有水準,食落有如置身日本感覺!Portion 唔大,是精緻外表,臨尾呈上一個小魚湯飯,個湯清甜,食埋之後終有飽肚感覺🤭有時間又想食日本嘢,下次可以再試
有時間又想食日本嘢,下次可以再試

2023-11-29
2023-11-27 39 浏览
呢間日本野真係好食,而且D用料好新鮮,估唔到亂入都撞中間好野。呢個應該可以叫佢做湯飯,因為佢係鯛魚片飯糰放湯,侍應喺你面前倒D入湯落去個飯糰,熱辣辣香噴噴。呢個三味吞拿魚丼精彩非常,三款吞會魚分別有赤身、拖羅同埋大拖羅,三款都好新鮮,尤其是個大拖羅,真係不能錯過。唔好睇少佢個餐前小食,佢嘅雜菜沙律同茶碗蒸一D都唔Hea,茶碗蒸的蒸蛋好滑,其他材料仲包括有冬菇同雞肉。至於個雜菜沙律用嘅雜菜都幾靚。呢個魚生丼又係好正,三文魚刺身當然新鮮,加埋三文魚籽同牛油果粒,好食,最正係連佢個飯都好食,應該係加咗少少醋嘅壽司飯。
2023-11-24 49 浏览
我們在上朋友家之前,在airside見到一家類似立食壽司的小店,名為魚珈旨。由於時間有限,我和老公迅速點了兩個定食,分別是火炙壽司拼盤和北海丼。火炙壽司拼盤包括了4款刺身,包括大大隻帆立貝和一些白身魚,它們都經過火炙處理,味道豐郁而肥美,魚肉更加鮮嫩,同時散發出獨特的烤香味,讓人垂涎欲滴。北海丼則是一碗材料豐富的海鮮蓋飯,裡面包含了虎蝦、帆立貝、三文魚和兩款海膽。這些新鮮的海鮮提供了豐富的口感和美味,每一口都令人滿足。尤其是海膽,它們的濃郁鮮甜味道為這道料理增添了獨特的風味。套餐還包了氣泡酒,我們分別選了蘋果酒和蜜瓜酒,還附帶了一碗鱈魚茶漬湯,湯裡的鱈魚份量十足,給整個套餐增添了豐富的口感。這碗湯清爽而美味,是一個很好的搭配。最後,餐廳還提供了開心果仁雪糕作為甜點。濃郁的開心果果仁味道,增添了額外的口感和香氣。這是一個美味而令人滿足的結尾。總的來說,魚珈旨的丼飯套餐優質美味,用料上乘,物有所值。

總的來說,魚珈旨的丼飯套餐優質美味,用料上乘,物有所值。

2023-11-23 44 浏览
Airside開左一段時間都無時間黎,今次終於可以黎到打卡啦。行過一圈發現都有好多特色餐廳,經過見到呢間日式壽司刺身丼飯店,見到好吸引就去試下。原來係日本超有名嘅過江龍店!火炙壽司盛合帶子 l 深海池魚 l 左口魚邊 l 吞拿魚火炙壽司盛合好豐富,每件壽司嘅炙燒刺身都好厚身又肥美。壽司飯飽滿一粒粒又充滿嚼勁唔會煮得過軟爛。壽司醋飯用左赤醋去製作,搭配刺身後令鮮味更突出。帶子好厚身,味道好甘甜鮮味。深海池魚油脂契豐腴,魚肉結實彈牙。左口魚邊經炙燒後魚脂味超香又濃。吞拿魚同樣充滿魚油甘香,吞拿魚無筋香軟。食完壽司盛合後仲會送上一碗茶漬飯,清漬飯上加上鯛魚,入口好暖胃又惹味。最後甜品係開心果雪糕,開心果味好濃。

帶子 l 深海池魚 l 左口魚邊 l 吞拿魚

最後甜品係開心果雪糕,開心果味好濃。

• 火炙壽司盛合
2023-11-22 65 浏览
Airside上星期都已經去過上次自已私心bookmark左呢間立食壽司店咁啱今個星期有時間就係晚餐時間黎試下除左可以立食之後亦可以坐底慢慢enjoy 最吸引嘅裝飾一定係天花上嘅巨型版刺身醬油魚仔樽 好有親切感北海丼海膽 l 三文魚籽 l 帆立貝 l 牡丹蝦 l 三文魚 l 蟹肉北海丼有齊6款刺身刺身丼份量好足料又豐富帆立貝好甘甜又飽滿夕陽橙嘅海膽同樣鮮甜牡丹蝦肉質彈牙滑溜拆開蟹肉啖啖肉 每啖都好鮮味底下壽司醋飯粒粒分明醋味香得黎又唔會太酸三文魚籽膽卜卜 內裏帶住濃郁鮮味配搭海膽perfect match 魚茶漬食完刺身丼飲返碗暖笠笠嘅熱湯啱啱好茶漬飯上帶住鯛魚肉 味道鮮而不膩開心果雪糕雪糕內帶住粒粒開心果仁甜度唔會過高 滿足!
Airside上星期都已經去過

食完刺身丼飲返碗暖笠笠嘅熱湯啱啱好
茶漬飯上帶住鯛魚肉 味道鮮而不膩

開心果雪糕
雪糕內帶住粒粒開心果仁
甜度唔會過高 滿足!

1K
於日本擁有近30間分店的魚がし日本一,一直致力結合傳統壽司攤概念的立食文化,旗下首家海外分店亦剛登陸香港新地標啟德AIRSIDE。店內面積不大,採用開放式壽司吧檯的設計,天花懸掛著魚形豉油燈,別有一番趣意玩味,除了立食之外,亦可將座椅拉出就坐。坐在吧檯就可親眼見證師傅精湛的刀工,跟師傅直接交流。餐廳同時配備風格多元的清酒系列,可品味清酒配餐之妙。店內設有自動洗手機,方便又衛生。枱上還有抹茶粉,可以自斟自飲。菜單設有單件壽司選項,另有套餐和丼飯選擇,點選套餐更可以九折優惠追加單件壽司。香港店的海鮮食材如魚類及貝類,均來自日本無污染海域,每日由當地市場新鮮直送到店。北海丼 $258集合多款新鮮時令魚生,包括海膽、甜蝦、蟹肉、帆立貝、三文魚和三文魚籽,鋪滿丼物面層,用料十足,賣相色彩繽紛提起食慾。海膽充滿甘腴鮮味,三文魚籽色澤晶瑩亮麗,粒粒脆感瞬間在嘴裡爆開鹹鮮滋味。絲絲蟹肉雪白細膩夠鮮甜,蝦肉味甜帶QQ彈性,鮮爽無比。刺身級帆立貝大粒肥厚,肉身光滑細緻,品嚐海洋最純粹的美味。大片厚切的三文魚顏色鮮亮,脂肪條紋清楚利落,魚肉豐腴細嫩。附上一碗鯛魚茶漬湯,鯛魚片味道清雅,將溫熱清湯融合一口米飯

坐在吧檯就可親眼見證師傅精湛的刀工,跟師傅直接交流。

餐廳同時配備風格多元的清酒系列,可品味清酒配餐之妙。

店內設有自動洗手機,方便又衛生。

枱上還有抹茶粉,可以自斟自飲。

抹茶

北海丼 $258

北海丼

絲絲蟹肉雪白細膩夠鮮甜,蝦肉味甜帶QQ彈性,鮮爽無比。

北海丼

刺身級帆立貝大粒肥厚,肉身光滑細緻,品嚐海洋最純粹的美味。

北海丼

大片厚切的三文魚顏色鮮亮,脂肪條紋清楚利落,魚肉豐腴細嫩。

附上一碗鯛魚茶漬湯,鯛魚片味道清雅,將溫熱清湯融合一口米飯,在近日清涼的氣候中品嚐,頓時感到特別暖胃。

雪糕 $38

是日款式為開心果雪糕,入口軟滑,散發純粹濃厚的果仁芳香。

雪糕
2023-11-14
雪糕
2023-11-16 90 浏览
日本過江龍「魚がし日本一」的首家海外分店在啟德AIRSIDE開幕了主打日本當地市場直送食材製作而餐廳是採用開放式壽司吧檯設計可以即場望著壽司師傅處理食材除了單點壽司、配菜之外也有兩款廚師發辦料理套餐和式丼飯套餐這次點了北海丼和三味吞拿魚丼北海丼內有三文魚、海膽、帶子、大蝦、蟹肉和三文魚籽而吞拿魚丼的刺身也是非常厚切每一款刺身入口都感覺到很新鮮壽司之外還有不同的特色清酒、啤酒和梅酒搭配ꕥ 𝘏𝘖𝘒𝘒𝘐 𝘋𝘖𝘕 北海丼ꕥ 𝘗𝘳𝘦𝘮𝘪𝘦𝘳 𝘛𝘶𝘯𝘢 𝘋𝘰𝘯 三味吞拿魚丼ꕥ 𝘏𝘠𝘜𝘎𝘈𝘕𝘈𝘛𝘚𝘜𝘊𝘏𝘐-𝘏𝘐 宮崎縣日向夏汽酒ꕥ 𝘈𝘖𝘔𝘖𝘙𝘐 𝘔𝘌𝘓𝘖𝘕 𝘊𝘏𝘜-𝘏𝘐 北海道產富良野蜜瓜汽酒
主打日本當地市場直送食材製作
而餐廳是採用開放式壽司吧檯設計
可以即場望著壽司師傅處理食材
除了單點壽司、配菜之外
也有兩款廚師發辦料理套餐和式丼飯套餐

這次點了北海丼和三味吞拿魚丼
北海丼內有三文魚、海膽、帶子、大蝦、蟹肉和三文魚籽
而吞拿魚丼的刺身也是非常厚切
每一款刺身入口都感覺到很新鮮

壽司之外還有不同的特色清酒、啤酒和梅酒搭配

ꕥ 𝘏𝘖𝘒𝘒𝘐 𝘋𝘖𝘕 北海丼
ꕥ 𝘗𝘳𝘦𝘮𝘪𝘦𝘳 𝘛𝘶𝘯𝘢 𝘋𝘰𝘯 三味吞拿魚丼
ꕥ 𝘏𝘠𝘜𝘎𝘈𝘕𝘈𝘛𝘚𝘜𝘊𝘏𝘐-𝘏𝘐 宮崎縣日向夏汽酒
2023-11-15 122 浏览
又再黎到啟德AIRSIDE,今次試左新開既由日本開到黎香港既魚がし日本一,一入商場地下果層就見到,雖然係主打立食壽司,不過都有椅坐低,但坐低個位就窄左少少,企係度食反而覺得舒服d。今次揀左火炙壽司盛合 $248 一碟盛合有四款火炙壽司:帆立貝、深海池魚、拖羅和左口魚裙邊,每款各兩件,款式由師傅依照當日食材而決定。拖羅以火炙形式逼岀魚脂香,令半熟的肉質軟綿,滿口都是魚油香氣。帆立貝加上醬油微微炙燒後,內裡仍然保持半生熟質感,既有醬油的甘甜,又能提出海產鮮味。深海池魚以清、甜、爽見稱,輕炙後帶有微微焦香,卻無損魚肉纖維,依然緊實爽滑。左口魚裙邊正是魚身最肥美的部份,所有壽司的飯粒早已塗勻醬油,調較好味道,讓客人可以即時入口。食完仲有一碗鯛魚茶漬湯,暖暖地好舒服。

火炙壽司盛合

食完仲有一碗鯛魚茶漬湯,暖暖地好舒服。

2023-10-20 719 浏览
視日本為郷下的朋友,應該對立食名店  魚がし日本一  不感生,在日本有差不多30間分店,一直都是人氣食肆,今次為大家帶來喜訊,其首間海外分店落戶香港 Airside, 而且已正式開業喇香港分店位於 Airside 地下樓層,就是太二酸菜魚(寫文時還未開業)對面,約15個位,店內設計装潢挺見心思的,頭頂有日本魚仔豉油燈,而每個位置也有可拆式小巧椅子,想立食又或是想坐下來慢慢品嚐的朋友都照顧得到午市同時提供 omakase 及多款寿司或丼定食,不難找到一款合心意的,我倆今次就選了 火炙寿司盛合 和 三味吞拿魚井,另外選擇還有北海丼三文魚親子丼等等餐前小吃分別有 雜菜沙律 和 茶碗蒸,茶碗蒸有冬菇、雞肉粒等,加上高湯,嫩滑的蒸蛋亦很對胃火炙寿司盛合,一共四款共八件火炙寿司,因為我倆一同分享,正好可以一起試齊四款,獨食的朋友可以點餐前先問一下是日會供應的魚款再決定喔帶子 經火炙後仍是非常爽口的,即場手握的赤酷米飯糰軟腍度剛好,不錯吃深海池魚 經火炙後多了一點油香,加上少許蔥粒,飯糰不易散之餘入口又有空氣感,味道層次亦豐富最後兩款是 拖羅 和 左口魚裙邊 是火炙的常客,火炙後同樣將其本身豐盈的油

午市同時提供 omakase 及多款寿司或丼定食,不難找到一款合心意的,我倆今次就選了 火炙寿司盛合三味吞拿魚井,另外選擇還有北海丼三文魚親子丼等等
餐前小吃分別有 雜菜沙律茶碗蒸,茶碗蒸有冬菇、雞肉粒等,加上高湯,嫩滑的蒸蛋亦很對胃

最後兩款是 拖羅左口魚裙邊 是火炙的常客,火炙後同樣將其本身豐盈的油份迫出,入囗油香滿載,讓味蕾盡情享受
另一款 三味吞拿魚丼 賣相亦非常亮眼,分別配以 赤身、拖羅大拖羅 三款吞會魚刺身
赤身 魚味當然是最香濃的,魚肉嫩滑得來又帶點嚼勁
拖羅 則是介乎赤身和大拖羅之間,既有魚肉香氣又帶點油脂芳香
而最令小丸陶醉其中的當然是 大拖羅,入口即溶是必需的,油香滋潤的口感實在是最美的結尾吧
接着的 湯品 有驚喜,侍者先呈上一碗鯛魚片飯糰,並會於席前倒入濃湯,味道芳郁,比坊間的麵豉湯來得有誠意得多!

最後,來一杯 柚子雪葩,大満足!
2023-10-13
2023-10-19 285 浏览
第一次嚟新開airside~咁啱約住附近既朋友tea,行過有壽司食所以入去試咗個$398 Omakase set包十件廚師發辦壽司,茶碗蒸,小沙津,同埋疑似湯飯😂香港大型新商場,大約$400 一位嚟講(未計加一)可以接受既~一試無妨不過D凳就坐得唔太舒服😂冇腳踏位可能高人啱坐D
第一次嚟新開airside~
咁啱約住附近既朋友tea,
行過有壽司
所以入去試咗個$398 Omakase set
包十件廚師發辦壽司,茶碗蒸,小沙津,同埋疑似湯飯😂
香港大型新商場,大約$400 一位嚟講(未計加一)
可以接受既~一試無妨
不過D凳就坐得唔太舒服😂冇腳踏位
可能高人啱坐D
$398  omakase  set
2023-10-19
$398  omakase  set
2023-10-08 785 浏览
個個都去新商場湊熱鬧,我當然唔執輸😎由公司出發,去到airside 都係10分鐘左右🤓✌🏻我啲同事已經去過,得我係大鄉里😂商場空間感好大,樓底好高,用啡色做主調,有啲K11 Musea feel。商場𨋢有啲似太古 one island east,可能大家都係啡色,所以感覺有啲似。我哋嘅目標係要試哂商場所有餐廳🍴😂今日去試立食壽司,其實都無特別指定想食邊間餐廳,見到有位就行入去。餐廳入面係有櫈,係收埋嘅時候變成平面,完全貼住吧枱嘅款式。不過餐廳新開,未完成安裝,所以短期內只可以立食。枱上嘅熱水器都未安裝好,暫時會由職員提供熱水。餐廳嘅燈係以前外賣壽司嘅魚仔豉油樽🐟,好得意。除咗散叫壽司,仲有魚生飯,都可以揀omakase。今日試咗魚生丼飯🍚三文魚親子丼 ($168)每個魚生丼飯都會有沙律同茶碗蒸。主食準備好,廚師就會將食物放喺吧枱。三文魚有6片,上面有魚籽同牛油果🥑。飯已經預先有調味,而且唔係壓到實哂。魚生好新鮮,推薦👍🏻醬油漬甘海老丼 ($168)生蝦鋪滿飯面🦐,因為係醬油漬,所以已經好夠味。除咗生蝦仲有少少櫻花蝦喺面,海老丼都好好食😋食緊嘢嘅時候,我哋講緊生蝦敏感嘅問題,廚師都有加入
個個都去新商場湊熱鬧,我當然唔執輸😎
由公司出發,去到airside 都係10分鐘左右🤓✌🏻
我啲同事已經去過,得我係大鄉里😂

我哋嘅目標係要試哂商場所有餐廳🍴😂
枱上嘅熱水器都未安裝好,暫時會由職員提供熱水。
餐廳嘅燈係以前外賣壽司嘅魚仔豉油樽🐟,好得意。

除咗散叫壽司,仲有魚生飯,都可以揀omakase。
今日試咗魚生丼飯🍚
三文魚親子丼 ($168)

每個魚生丼飯都會有沙律同茶碗蒸。
主食準備好,廚師就會將食物放喺吧枱。
三文魚有6片,上面有魚籽同牛油果🥑。
飯已經預先有調味,而且唔係壓到實哂。
魚生好新鮮,推薦👍🏻

醬油漬甘海老丼 ($168)

生蝦鋪滿飯面🦐,因為係醬油漬,所以已經好夠味。
除咗生蝦仲有少少櫻花蝦喺面,海老丼都好好食😋
食緊嘢嘅時候,我哋講緊生蝦敏感嘅問題,廚師都有加入話題。
坐吧枱嘅好處就係可以同廚師有交流嘅機會。

兩個主食都唔錯,魚生好新鮮👍🏻
職員好有禮貌,餐廳唔大,大約坐到15個客人左右。
講埋個茶碗蒸先,同平時食開嘅茶碗蒸有少少唔一樣。哩個茶碗蒸比較多高湯,唔係指個蛋好水,似係蒸完再加高湯落去。
蛋做得好滑,入面有蟹肉、冬菇、嗚門卷,唔錯👍🏻
推薦哩間餐廳👍🏻
2023-10-04 404 浏览
叫咗一個Set同埋一堆火炙壽司,三文魚火炙壽司薄到可以見到師傅嘅刀工,食落去口感差咗啲。$28 1件有啲貴。另外果set廚師發辦壽司,雖然用嘅魚都係貴啲嘅品種,但啲魚都冇乜味。帶子更加似係雪藏咗好耐,因為冇味。另外,個set壽司拎上嚟嘅時候仲有粒飯癡係底。個set仲跟咗一個茶碗蒸,咁茶碗蒸大家梗係覺得係日式㗎喇,但茶碗蒸上面有中菜嘅芡汁,食落去亦都似中式蒸蛋。過但係畫嘅不過完全就唔係茶碗蒸。如果好堅持一定要立食嘅可以一試,否則唔推薦。

如果好堅持一定要立食嘅可以一試,否則唔推薦。
2023-10-02