是晚又來食壽司, 因為魚之味的壽司實在太好食, 今晚我又與嘉豪在此食晚飯, 先來第一round當然是三文魚腩壽司, 入口都是啖啖肥美, 而且是厚切, 口落更是爽口鮮美, 所以第一round已經叫了四件, 之後是花之戀, 花之戀的三文魚就較瘦了一點, 但都可算新鮮, 咬下的蟹籽食落"拍拍"聲, 加了一些沙律醬更有一番知味!明太子壽司其實一些魚籽, 有不少的壽司店都是搽上飯面,所以魚籽的份量不會好多, 但魚之味的明太子壽司就好抵食, 魚籽切成小方, 而且鋪滿飯面上, 食落啖啖都是魚籽, 真是不容錯失之選,之後是鱆紅魚壽司,魚片都好鮮嫩,肉質較挺,所以口感都好實在到了第二round, 當然是不會錯過, 海謄壽司的紫菜好脆,海膽的食味極鮮,肉質細滑又甜美, 海膽美味在我口腔不停徘徊, 令人難以忘懷鰻魚壽司的鰻魚片切得較薄,所以每件鰻魚壽司都有兩片鰻魚, 最好食都是個鰻魚汁, 美味可口, 肉質鬆軟入口即化的感覺, 但是鰻魚汁汁就不夠多跟著第三round,再加希靈魚壽司& 牛油果軟殼蟹卷, 先講希靈魚壽司,入口的魚子咬下非常爽口, 而且帶點醋味,魚質的肉頗為粗糙,銀色的魚皮是被醃的. 所以吃起來富

跟著第三round,再加希靈魚壽司& 牛油果軟殼蟹卷, 先講希靈魚壽司,入口的魚子咬下非常爽口, 而且帶點醋味,魚質的肉頗為粗糙,銀色的魚皮是被醃的. 所以吃起來富有鹹香的味道,I等了大約20分鐘,牛油果軟殼蟹卷終於來了, 份量真是十足, 可是牛油果太生,
所以欠缺了牛油果的香味,食落都啖而冇味, 最厲害是軟殼蟹被炸過後不但冇浸出多餘油份, 而且放了一段時間咬下仍然脆口, 有點失望都是在牛油果的問題

食了那麼多凍的食物,是時候食番一些熱的食物, 所以我已經在半小時前已經order了鐵板牛油帶子,滾滾的汁醬在鐵板上不斷熱烘烘噴出白煙, 好香的氣味已經滲入鼻子內, 咬落好爽口, 帶點牛油香味,肥美而且又大隻, 豆腐是最入味的, 也有番茄,粟米和西蘭花點綴, 令碟食品更加鮮豔奪目, 增加食慾的感覺, 非常惹味的熱盤

肚子也是脹卜卜, 大約九時門口等的客人仍然不少, 我們也是離開了, 服務都不俗, 今天都非常繁忙, 侍應生都不停為客斟茶, 食最抵食的壽司當然是"魚之味"
第一round
鐵板牛油帶子好惹味
  • ]鐵板牛油帶子
  • 三文魚腩
  • 希靈魚
吃了這麼多次都忘了幫他們寫~今次決定了一定要幫這間日本料理寫食評~因為這兒的料理真的很便宜而且好食~我們叫了好幾款料理:珍寶三文魚必食推介~三文魚的厚度相比一般的厚度多5,6倍~而且一碟有5片~三文魚新鮮肥美~直得一讚~鰻魚天龍卷必食推介2~不要以為這是冷食~其實這是熱食的sushi~天龍其實是指包在中間的炸蝦~炸蝦的size也不小~但整個起來不會覺得油膩~真的好好吃~串燒牛脷牛脷爽口~而且有少少調味~不錯什錦魚生沙律這是我的主菜~這是一個很足料的魚生沙律~而且很有層次的食~上層的沙律醬跟下層的芝麻油mix吃來也蠻好吃的~日式牛肉飯~妹妹點的~其實這個只是一般而已~豬軟骨拉麵~mami點的~湯底是豬骨湯~不過跟出邊吃的其實差不多~但拉麵蠻多的~炸雞軟骨熱騰騰的~配上檸檬汁跟日式沙律醬~絕配~結帳的時候~他們會免費附送甜品的~日日都不一樣的唷~
吃了這麼多次都忘了幫他們寫~

今次決定了一定要幫這間日本料理寫食評~
因為這兒的料理真的很便宜而且好食~
我們叫了好幾款料理:

必食推介~
三文魚的厚度相比一般的厚度多5,6倍~
而且一碟有5片~
三文魚新鮮肥美~直得一讚~

必食推介2~
不要以為這是冷食~其實這是熱食的sushi~
天龍其實是指包在中間的炸蝦~
炸蝦的size也不小~但整個起來不會覺得油膩~
真的好好吃~

牛脷爽口~而且有少少調味~不錯

什錦魚生沙律

這是我的主菜~
這是一個很足料的魚生沙律~

日式牛肉飯~
妹妹點的~其實這個只是一般而已~

豬軟骨拉麵~
mami點的~
湯底是豬骨湯~
不過跟出邊吃的其實差不多~但拉麵蠻多的~

炸雞軟骨

熱騰騰的~配上檸檬汁跟日式沙律醬~絕配~

結帳的時候~他們會免費附送甜品的~日日都不一樣的唷~
正門
珍寶三文魚~我的最愛~
牛肉飯~
什錦魚生沙律~
左:蜜桃梳打,右:青蘋果紅茶
2010-04-18
正門
珍寶三文魚~我的最愛~
牛肉飯~
什錦魚生沙律~
左:蜜桃梳打,右:青蘋果紅茶
  • 珍竇三文魚
  • 串燒牛脷~
2010-04-03 1 浏览
今晚3個人決定試下呢間魚之味, 都好多人食呀, 所以要等位, 等左都差唔多20分鐘, 因為間舖唔太大, 雖然佢有啲套餐食, 一人餐$88, 二人餐$198咁, 但最後我地都係散叫壽司拼盤 - 蟹柳, 鏝魚, 吞拿魚, 三文魚, 立魚, 加州卷, 海膽墨魚, 甜蝦, 劍魚***特別一提*** 海膽墨魚啲海膽好似有啲唔太新鮮, 有味炒雜菌 - 雜菇撈埋一堆牛舌串燒 - 好厚身, 但個人覺得薄身啲會好食好多, 太厚有啲un炸蠔反卷 - 同加州卷冇分別, 因為果隻炸蠔細粒到睇唔到, 炸粉多過乜由於佢地計錯數問題, 埋單只係$168啫, 我地離開左舖大家先夾番錢食飯, 果時先發現原來佢地冇計到炸蠔反卷, 可能係後加掛, 所以唔記得入數囉, 不過佢地啲單係好亂, 啲侍應工作態度都唔太好, 計錯數都唔出奇

炒雜菌 - 雜菇撈埋一堆

2010-03-21
2010-03-29 10 浏览
今日要食 Early Lunch,於是入左將軍澳,再食魚之味。我們二人食了照燒雞扒飯和燒牛脷定食。照燒雞扒飯的雞扒味道尚算不俗,但肉較為乾,冇乜汁,但相反D飯就有好多汁。飯多汁唔大問題,但塊扒冇汁就覺得 dry 左D!燒牛脷定食都有相同的問題,牛脷算腍,味都不錯,比較乾身。如果可以多些肉汁就 perfect 了。前菜是味噌湯和沙律,味噌湯十分淡,要改善!兩個午餐夾埋才$72,十分抵食。

前菜是味噌湯和沙律,味噌湯十分淡,要改善!

兩個午餐夾埋才$72,十分抵食。
前菜的味噌湯和沙律
照燒雞扒飯和燒牛脷
2010-03-29
照燒雞扒飯和燒牛脷
2010-03-22 8 浏览
一如之前既人所講, 珍寶三文魚刺身, 才$55!!! 真係好厚, 好抵食!!!很薄的腐皮, 個底係冇包埋的, 舊飯就大大舊......><鰻魚有細小既骨, 但我鍾意, 所以都有再叫....明太子鴨胸炒飯 - 太少鴨胸, 但都好味既....牛舌 - 太咸了, 但味道是不錯的!牛油焗帶子什菌$48, 唔抵, 勁細, 帶子得5粒左右(仲要係好細粒!!!)海鮮湯拉麪$48, 得好少拉麪鰻魚天龍卷$58 - 鰻魚得個頂有, 同相片有出入(唔記得影埋做對比, 佢相入面係鰻魚包住舊飯的!!!><), 搞到好失望!其實呢度既野係唔錯的, 大家都好滿意特別係個三文魚但就係有時D野太細/ 同相片有出入, 搞到會失望!!

鰻魚有細小既骨, 但我鍾意, 所以都有再叫....

明太子鴨胸炒飯 - 太少鴨胸, 但都好味既....

牛舌 - 太咸了, 但味道是不錯的!

海鮮湯拉麪$48, 得好少拉麪

其實呢度既野係唔錯的, 大家都好滿意
特別係個三文魚
但就係有時D野太細/ 同相片有出入, 搞到會失望!!
珍寶三文魚刺身
腐皮 + 鰻魚壽司
牛油焗帶子什菌
海鮮湯拉麪
2010-03-21
珍寶三文魚刺身
2010-01-13 8 浏览
突然想食日本野~又唔想走得咁遠~就近近地係將軍澳附近搵食男友睇到openrice 的食評, 俾珍寶三文魚吸引就決定左去呢間之前曾經聽同學講呢間晚市會好多人所以早少少去等點知無咩人又見到佢星期一至五9點後有85折點都附近行下等到9點先啦~慳得一蚊得一蚊呀嗎~九點入去都唔係好多人我同男友叫左2個一人dinner set, 當然仲有叫左地我們的目標: 珍寶三文魚啦點會waiter 一上set 內的三文魚. "哇~~駛唔駛咁厚呀~"見到珍寶三文魚...仲嚇親...第一次叫刀叉食生三文魚呢....=_="set 都有好多野食有海鮮蒸蛋, 麵豉湯,沙律, 仲有甜品都係$60左右味道總體都算不錯呢食得好飽呢...可惜座位略為擠逼連門口都有座位明明對商場的門貼左note 叫人去另一個門口入d 人還是不理幸好岩岩個位無人, 唔係真係幾煩下次無錢的時間一定要俾呢度開餐呢~
突然想食日本野~又唔想走得咁遠~
就近近地係將軍澳附近搵食

男友睇到openrice 的食評, 俾珍寶三文魚吸引
就決定左去呢間
之前曾經聽同學講呢間晚市會好多人
所以早少少去等
點知無咩人

又見到佢星期一至五9點後有85折
點都附近行下等到9點先啦~
慳得一蚊得一蚊呀嗎~

九點入去都唔係好多人
見到珍寶三文魚...仲嚇親...
第一次叫刀叉食生三文魚呢....=_="

set 都有好多野食
有海鮮蒸蛋, 麵豉湯,沙律, 仲有甜品
都係$60左右
味道總體都算不錯呢
食得好飽呢...

可惜座位略為擠逼
連門口都有座位
明明對商場的門貼左note 叫人去另一個門口入
d 人還是不理
幸好岩岩個位無人, 唔係真係幾煩

下次無錢的時間一定要俾呢度開餐呢~
set內的三文魚
dinner set
海鮮蒸蛋
2010-01-08
set內的三文魚
dinner set
海鮮蒸蛋
2009-10-28 3 浏览
9月尾朋友帶我來吃過一次,叫左燒三文魚燒司,亦有叫今次所叫的兩味及其他的食物,上次食完後念念不忘,今日再去食過.1)明太子鴨胸炒飯$42 (炒得好味)2)煎銀雪魚$58,另加$15(包飯,沙律和麵豉湯) (銀雪魚有兩塊夠晒多又夠滑,但略唔夠味,所以我都要求佢俾左d沙律醬)呢度食嘢好抵食.份量都好足.值得幫襯.鍾意食三文魚的一定要食呀,我朋友話好正架噃.

1)明太子鴨胸炒飯$42 (炒得好味)
2)煎銀雪魚$58,另加$15(包飯,沙律和麵豉湯)

呢度食嘢好抵食.份量都好足.
值得幫襯.
鍾意食三文魚的一定要食呀,我朋友話好正架噃.
明太子鴨胸炒飯
煎銀雪魚(鐵板上)
2009-10-28
明太子鴨胸炒飯
煎銀雪魚(鐵板上)
  • 燒三文魚腩壽司
麵豉湯:淡味,不合格;珍寶三文魚刺身:新鮮而且有魚香味,8分;生菜沙律:不過不失,沒什麽特別,5分;燒汁豬扒飯:豬扒新鮮,醬汁一般,6分;飲品柑桔檸檬:淡味,只有少許甜,不合格;帶子壽司:只有少許帶子的鮮甜味,5分;吉烈蝦:外脆內嫩,味道一般,6分。總體還可以吧,不過真的退步了。

麵豉湯:淡味,不合格;

珍寶三文魚刺身:新鮮而且有魚香味,8分;

生菜沙律:不過不失,沒什麽特別,5分;

燒汁豬扒飯:豬扒新鮮,醬汁一般,6分;
飲品柑桔檸檬:淡味,只有少許甜,不合格;

帶子壽司:只有少許帶子的鮮甜味,5分;

吉烈蝦:外脆內嫩,味道一般,6分。

總體還可以吧,不過真的退步了。
2009-10-16
庆祝纪念
生日
2009-09-23 17 浏览
唔知食乜好,去openrice睇下屋企附近有咩好野食~決定黎依間....因為比佢d三文魚磚吸引,我同男友2人~佢食左烏冬,我食左魚生飯,另外叫左個鐵板帶子同三文魚磚,飽到唔願食.....份量都好多下架!三文魚磚:上檯赫親,雖知大件...但比相像上更大,切開3件來吃,仍然很厚,新鮮肥美,但吃第2件已經覺得很油膩了鐵板牛油帶子:吃不出牛油香,帶子不是很熱,但肥美大隻,豆腐入味,粟米和西蘭花中和油膩感冷稻庭烏冬:幼身,質感不俗,但醬汁味道怪怪的,還有配的是薑???角切三文魚飯:有三文魚,吞拿魚,鱆紅魚,蟹柳,玉子,蟹子和牡丹蝦1隻,牡丹蝦大大隻令人回味,吞拿魚一般的赤身,鱆紅也是普普通通,玉子比較薄,蟹柳不錯,蟹子也多,而且...飯的份量驚人!!!相等於出外大排檔壓實了的1碗半飯!!!2個女仔食1個就差唔多.....食物一般,但做的是街坊生意已經算不錯了....不過待應不會主動+茶,3次+茶都是我主動叫的,我跟男友都飽到快走不動....回不了家呢

三文魚磚:

鐵板牛油帶子:

冷稻庭烏冬:
幼身,質感不俗,但醬汁味道怪怪的,還有配的是薑???

角切三文魚飯:

平時3件刺身咁厚既三文魚磚
冷稻庭烏冬
角切魚生飯
2009-09-22
$111.5 (晚餐)
平時3件刺身咁厚既三文魚磚
角切魚生飯
  • 角切三文魚飯
雖然本人不喜歡吃魚生、麵豉湯但日本菜is one of my favourite包括飯,拉麵, 鰻魚等等..學生餐around$30我點了照燒雞扒飯+橙汁+前菜(中華沙律)另有麵豉湯和沙律(兩者已轉讓給他人)中華沙律很爽口而麻油也很香算是不錯照燒雞扒飯雞扒的皮很脆而肉很滑醬汁很香, 用來佐飯是一流的配合一粒粒香軟的珍珠米, 可是一絕!而飯有很多蔥但味道不太濃橙汁偏甜但整體是ok的但座位略為擠逼有座位貼著商場內的入口令人動彈不得
雖然本人不喜歡吃魚生、麵豉湯
但日本菜is one of my favourite
包括飯,拉麵, 鰻魚等等..

學生餐around$30
我點了照燒雞扒飯+橙汁+前菜(中華沙律)
另有麵豉湯和沙律(兩者已轉讓給他人)

中華沙律很爽口
而麻油也很香
算是不錯

照燒雞扒飯
雞扒的皮很脆而肉很滑
醬汁很香, 用來佐飯是一流的
配合一粒粒香軟的珍珠米, 可是一絕!
而飯有很多蔥但味道不太濃

照燒雞扒飯+橙汁
2009-09-07
照燒雞扒飯+橙汁
2009-08-03 1 浏览
今晚同老豆來吃... 竟然一下子發現其實$65餐不算很抵吃~ 因為其實散叫, 吃得飽飽又滿足, 其實不會貴很多...鰻魚飯($45): 好大碗好香好熱的飯+很多醬汁的鰻魚, 這個是$65餐內的鰻魚x2 & 飯x3既size!! 感覺上比$65餐新鮮得多~刺身沙律($48): 店長推介, 也是我的推介, 中間有很多三文魚, 吞拿魚, 立魚和玉子粒, 配上芝 麻汁蟹子沙律, 正!醬燒三文魚壽司($28): 其實只是原味火炙三文魚, 略嫌多油, 但飯中很香火燒味, 三文魚很大 塊, 雖是全熟但又不會燒得過火~再加$55珍寶三文魚刺身, DBS找數$176... 只不過貴了$36... 吃得很飽很飽之餘, 樣樣都合心兼好吃!! 所以千萬不要上當喔!!
因為其實散叫, 吃得飽飽又滿足, 其實不會貴很多...

感覺上比$65餐新鮮得多~
麻汁蟹子沙律, 正!
再加$55珍寶三文魚刺身, DBS找數$176...
賣相&味道都很好的刺身沙律
賣相&味道都很好的刺身沙律
  • 刺身沙律
  • 鰻魚飯
2009-08-01 12 浏览
看見有巨型魚生, 決定去試一試~一人餐B($65): 有麵豉湯(淡), 海鮮蒸蛋(很滑, 味道ok但沒有蛋味...), 三文魚刺身(標準size, 但個人覺得大過出面果d, 而且很新鮮好味~), 生菜沙律(用芝麻汁, 唔膩又好味) , 汁燒豬扒 (好味, 似茶餐廳那種但又不太油), 炸餃子(普通) 鰻魚飯 (不錯, 份量較少... 或許為了就返個餐咁多野食吧...) 朱古力雪糕 飲品(蘋果汁/橙汁/桔檸之類...... 選了蘋果汁, 類似大屋仔很甜那種, 加了冰ok~)珍寶三文魚刺身($55): 有5件, 每件等於平日食剌身的3倍size, 難得地新鮮兼有鮮味~
看見有巨型魚生, 決定去試一試~

一人餐B($65): 有麵豉湯(淡),
海鮮蒸蛋(很滑, 味道ok但沒有蛋味...),
生菜沙律(用芝麻汁, 唔膩又好味
) ,
朱古力雪糕
如果一個人食哂5件, 幾乎真係飯都唔洗食....
劍魚腩壽司 ($20): 都選大件, 這是我食過最有魚味的劍魚腩 (平日無味肥豬肉那種我是不會吃的)

用DBS 九折= 免加一 =$140
成餐飯唯一唔滿意, 是檯底有隻大蚊, 我又食佢又食......................................................

p.s. 星期五晚是會有人排隊的... 大家記得要早過7:30pm出現...
2009-07-31
  • 珍寶三文魚刺身
因為最近幾兩個星期都無同Cherry出去食飯,所以哩晚就近近哋去魚之味食啲嘢~由於晏晝飲茶食得太飽,哩餐叫咗唔係好多嘢食~啲相係用手機影嘅............叫咗: 甜蝦壽司($15/兩件)、三文魚壽司($9/兩件)同埋珍寶帶子壽司($35/兩件)芥辣八爪魚($12/兩件),必食,夠辣夠刺激大蝦天婦羅($25/碟),蝦夠新鮮,但個粉漿厚咗少少...芝麻醬冷烏冬($42/碟),哩個新產品,麻醬味道可以,最好味係啲烏冬,好有口感食咗唔係好多嘢,不過已經飽晒嘞!~

啲相係用手機影嘅............

叫咗:
芥辣八爪魚($12/兩件),必食,夠辣夠刺激
大蝦天婦羅($25/碟),蝦夠新鮮,但個粉漿厚咗少少...

食咗唔係好多嘢,不過已經飽晒嘞!~
MENU
芥辣八爪魚
大蝦天婦羅
  • 珍寶帶子壽司
2009-06-20 20 浏览
噚晚 (19 Jun) 同個 friend 又去呢間魚之味食晚飯….其實我哋上星期五已經嚟過, 係呢個 friend 話要 encore!!果然無失準…..最吸引我 gar 依然係個disk 五塊“珍寶三文魚” 每塊都有我個手掌 1/3 area, 一節手指濶!!最衰呢個 friend唔食生野….成五塊…就落哂我個肚度!!!個disk 鐵板牛油帶子, 同個 pot 鍋燒牛肉飯…..嘩嘩嘩都只能夠食到兩件起三嚿止!!!! 不過真係唔錯…值得推介!!有DBS VISA 埋單都只係 HK$150!!!!!
每塊都有我個手掌 1/3 area, 一節手指濶!!
有DBS VISA 埋單都只係 HK$150!!!!!
鍋燒牛肉飯
2009-06-19
鍋燒牛肉飯
噚日 同阿媽講 中午食咩 佢未出聲 我已經話不如去食日本野 跟住冇幾耐 我諗諗下... 又話 都係唔好啦 好肥 ....點知,阿爸隔咗半個鐘之後,問我係咪請食日本餐,跟住我整蠱佢,我話係呀,不過冇預你 ,佢聽到話, 哦...唔請我都請你阿媽食啦,我就同阿媽講,乜老豆真係越老越貪食,不過,噚日都係冇去食.:到今日十一點,佢地番完教會,番到黎問食咩,我話去食壽司啦,阿爸就話,不如去東港城 taste買壽司,我話不如去魚之味食啦,佢地當然話好啦,之後再叫埋阿妹同妹夫一齊去.去到魚之味,還差十分鐘先開店,佢地周日係12:00鐘先開店架,呢點大家要記住,唔係摸門釘.到十二點零幾分,我地係第二批客人入店,所以都係隨便坐,我地坐咗一陣,還未有侍應服侍我們,咁...我地唯有自已去倒茶,拎餐牌,可能岩岩開店,未有咁快啦,就連上菜都慢,不過還可以接受.大家諗食咩既時候,諗諗下...都係問一下侍應有咩套餐,見到d套餐價要$58蚊,唔...抵唔抵食呢,咁...我地先叫咗3個套餐,一碗豬軟骨拉麵,同埋珍寶三文魚刺身,黎到唔夠先再加.炸物套餐另跟一碗珍珠米飯,飯夠熱,又好味,炸物都不錯,只是最低個一件,好油,大家
,佢聽到話,
炸物套餐另跟一碗珍珠米飯,飯夠熱
,又好味,炸物都不錯,只是最低個一件,好油,大家都冇食到.
壽司套餐d壽司,好迷你呀,如果大件d,更加好.

而套餐裡面既三文魚,好鮮味,yummy....但珍寶三文魚為何沒有套餐那些三文魚那麼鮮美呢,有些疑惑.而且平日珍寶三文魚賣$45,周日賣$55.
豬軟骨拉麵,阿媽話細碗咗,但一個人食,夠飽啦.d豬軟骨又整得幾好味,又係唔錯.

到最尾,大家都食飽了,冇再叫任何野,之後埋單承惠$305蚊,抵呀...

冷烏冬定食 $58
跟套餐的三文魚 ...鮮味