2024-08-12 386 浏览
香港愈黎愈多地方可以食到酸菜魚,但真係唔係每一間都好食,馬鞍山lee間‘’魚眾不同‘’就屬於好食嘅😋😋 餐廳食物種類算多,唔單止有酸菜魚,仲有多款餐前小食、湯飯、煲仔飯、火鍋、……涼拌海蜇海蜇非常彈牙,夠凍,份量亦相當大,性價比高精選肥牛鍋配青花椒酸菜湯不得不說,這個火鍋湯底非常出色,感覺是酸菜魚湯底再加上辣椒,非常惹味,適合鍾意食辣嘅朋友。火鍋非常足料,有很多配菜,包括萵筍、土豆片、豆卜、牛丸、香腸,而肥牛亦相當重牛味,非常不錯👍👍海鮮鍋配老壇酸菜湯相對上面嗰個湯底,呢個就係唔辣嘅版本,一般配料同上面大致上一樣,而海鮮方面,有鮮魚、貴妃蚌、蠔等,全新都好新鮮,其中我最鍾意嘅係魚,因為非常鮮甜💪💪鴨血利賓納特飲+檸檬可樂利賓納特飲有驚喜,味道很好,配搭火鍋一流,解渴🤟總結嚟講,呢間餐廳食物種類多元化,唔夠時間嘅可以食酸菜魚米線;夠時間嘅話,亦都可以打邊爐或者食煲仔飯。餐廳價錢親民,味道又好,性價比一流,支持🥰🥰🥰

涼拌海蜇
海蜇非常彈牙,夠凍,份量亦相當大,性價比高

精選肥牛鍋配青花椒酸菜湯

海鮮鍋配老壇酸菜湯

鴨血

利賓納特飲+檸檬可樂
利賓納特飲有驚喜,味道很好,配搭火鍋一流,解渴🤟

2024-07-31
2024-06-03 573 浏览
酸菜魚米線確實是一道非常美味,特別是在現時常常下雨天氣,吃上一碗酸辣鮮香的米線,讓人覺得非常滿足。在香港國際大都市,各種美食琳瑯滿目,能找到味美價廉的酸菜魚米線真的是一種幸福,還能可以分享一下給大家,讓更多人可以去試米線。
2024-05-01 605 浏览
如果你想食平啲嘅,可以揀呢間餐廳。馬鞍山區平民之選。呢度有一人之選套餐。我哋叫咗蕃茄濃湯鯛魚片米線。佢用蕃茄濃湯作底,加鯛魚片同米線,味道好鮮美。午餐包兩款配料亦可揀加多啲配料,揀了豆腐皮、娃娃菜同黃喉,增加啲口感同風味。份量多夠食飽~另一個平價嘅選擇係老壇酸菜湯鱸魚手打薯粉。呢個湯底就係以老壇酸菜湯為基礎,加入鱸魚同手打薯粉,味道酸辣。手打薯粉腍身,配料揀了萵筍、豆腐同鴨血。飲品叫了一杯凍檸七。

2024-02-18 630 浏览
魚眾不同黎左幾次,次次都無令我失望,呢次就叫埋朋友過黎試下,我最中意食老壇味牛肉,唔會太辣又夠味配菜叫左娃娃菜金針菇,朋友就食檸檬味鱸魚,配菜叫左薯仔生菜,朋友話D鱸魚好滑又唔腥,又夠新鮮,份量都好夠,佢係第一次食魚眾不同,話下次要再黎食,比到驚喜佢
2024-02-16
等候时间
10 分钟 (堂食)
有幫襯開呢間,諗信試下煲仔飯,極差,唔會再幫襯,等預咗,追單先整,再等五分鐘變咗十五分鐘,結果等咗45分鐘有多無少,煲仔飯上枱係烚熟蛋,爛爛飯,硬到吞唔到,唔識整唔好賣呢款喇好心~結果要去打碗牛腩河😂上載唔到張爛飯相俾大家欣賞,可惜
2024-01-08
等候时间
48 分钟 (堂食)
今次我嚟到馬鞍山嘅一間人氣餐廳,專心一試佢哋嘅招牌酸菜魚。選嘅係我最鐘意嘅鯛魚片,搭配咗老壇酸菜湯底,湯頭酸酸地好開胃,越食越過癮。😋 隻鯛魚嘅肉質勁爽口,薄薄片嗰種感覺仲要準備個魚刺勁少咗啲,幾乎可以無負擔享受。旁邊嘅生菜脆爽得嚟又吸晒湯汁,每樣食材都好似專門為呢個湯底度身訂造咁。🥬 除咗鰤魚,朋友仲叫咗個龍利柳,口感滑嘟嘟,完全係軟綿千層嘅錯覺,同平時食嘅好唔同啊。而家食完,口裡面嘅那陣香辣酸嘅味仍然讓人回味無窮,仲想再食多碗。😍 想街坊都可以平易近人地試吓這些匠心獨運嘅菜式,真係好正呀!👍講真,呢間店真係做足料啦,食得開心,覺得對得住自己每一啖味蕾嘅期待,頂曬呀!

2023-12-14 317 浏览
同題目一樣,薯粉好大碗,但唔好食見都有好評先嚟試,但味道真係雷食開內地嘅湯,有油都好都會清啲,呢個湯好混濁,味道完全麻麻地一健餐係體貼嘅,但同屋企人叫兩個一人餐都係唔好食
同題目一樣,薯粉好大碗,但唔好食
見都有好評先嚟試,但味道真係雷

一健餐係體貼嘅,但同屋企人叫兩個一人餐都係唔好食
2023-12-14
等候时间
30 分钟 (堂食)
  • 青花椒酸菜魚
2023-10-04 557 浏览
酸菜魚咁重口味,味精嘢好難整得唔好食嘅。味道唔難食,但成碗野好油,咁油好影響食慾,好似每食一啖就會好肥… 魚肉無乜特別。我朋友食完麻辣雞腎惱咗。結論係唔洗特登嚟試,我都唔會嚟再食。
… 魚肉無乜特別。我朋友食完麻辣雞腎惱咗
。結論係唔洗特登嚟試,我都唔會嚟再食。
青花椒酸菜鱸魚片
麻辣雞腎
2023-09-25
2023-10-02 414 浏览
再講多次馬鞍山真係美食沙漠,所以味道正常既已經變左我地食堂。而且通常酸菜魚多一大鍋,而呢間有得揀一人份量,所以我哋都好鍾意👍🏾一人份系列 - 老壇酸菜湯鯛魚片 + 薯粉 🌶️ $85配菜可以簡2款,簡左:萵荀、海帶加$7要左杯凍奶茶,必備,以防萬一要解辣😂份量好足夠,啲魚數落起碼最少有十塊,啖啖肉好彈牙。入邊仲有好多海帶同萵筍,不過略嫌煮得老左少少,唔夠爽口。薯粉係另外洗碗分開上,所以其實真係好大份😂我哋覺得絕對對得起呢個價錢一人份系列 - 青花椒酸菜湯鯛魚片 + 萵筍 +追加牛肉🌶️🌶️ $111配菜可以簡2款,簡左:木耳、生菜唔要麵底就可以再揀多款配菜,所以揀咗萵筍加$7要左杯凍檸茶睇嚟好少人唔要麵底,所以嚟到嘅時候同事唔記得俾返個萵筍我哋,不過同咗佢哋講已經好快補返,態度幾好👍🏾兩款麵都加咗辣椒同蒜頭,令到個湯更加多層次嘅味道,不過當然食完都會口渴。但係我哋覺得比起出邊剩係得酸味嘅酸菜魚,呢到既魚係可以再翻兜,試晒唔同款既魚同湯,個combination無限咁多🤣

一人份系列 - 老壇酸菜湯鯛魚片 + 薯粉 🌶️ $85
配菜可以簡2款,簡左:萵荀、海帶
加$7要左杯凍奶茶,必備,以防萬一要解辣😂

配菜可以簡2款,簡左:木耳、生菜
唔要麵底就可以再揀多款配菜,所以揀咗萵筍
加$7要左杯凍檸茶

• 老壇酸菜湯鯛魚片
  • 青花椒酸菜魚
2023-08-19 453 浏览
今日同朋友個馬鞍山食嘢,因為都係志同道合鍾意食酸辣嘢,所以就搵咗呢一間餐廳嚟食🔥🐟叫左個酸菜魚,可以根據自己嘅口味去嗌辣,所以食落岩岩好,唔會太辣!啲魚都接受到!肉質鮮嫩,入口即化,令人滿足!不過要留意間中都會有啲骨,食嘅時候要小心啲,唔好咬到骨喔!🤐🍽️酸菜亦都好出色!爽口酸酸嘅味道,配合辣椒同其他調味料,清新又開胃!🌶️🥬我食酸菜多過魚🫣整體嚟講,我覺得5太油喇!如果驚油唔夠膽識嘅人都可以試一試 。

2023-08-15 303 浏览
久久一次想食酸菜魚 憶起這間店的魚片和薯粉便到了馬鞍山分店用餐但這間店雖然是連鎖分店 但開的位置都十分偏僻(由一開始在元朗幫襯認識)從馬鞍山廣場行路行了十多分鐘 實在是不太好找分店面積不大 晚飯時間7時半仍有位置 坐在卡位店員示意用QR CODE下單 所以很快便選好 鯛魚片+老壇酸菜 配茼筍 娃娃菜選了少油少辣椒另一碗老公不太吃辣 便點了檸檬酸菜湯鯛魚片配豆卜萵筍  一樣少油少辣椒還點了一碟酸辣萵筍土豆絲$33很快的便上了菜 份量對比價錢算不錯 2人食都頗足味道像撈涼皮的醬汁 但偏酸一點 辣味也不錯 但兩種絲口感都好腍 完全不爽脆 實在是不推再數分鐘酸菜魚+手打薯粉到賣相一貫的樣子 但一嚐湯頭 溫度不夠熱 而薯粉雖然是熱的 但早己煮過頭 在轉到大碗的時候一夾便斷完全喪失薯粉應有的嚼勁 失去了靈魂而鯛魚片也沒以往這麼彈牙 總覺得全部食物都差了一點吃到中段因湯底不夠熱 已經吃不出有辣和麻的香 實在是不夠盡興還有老公點的凍菜密 淡得像水一樣 青蘋果梳打特飲 廉價藥水味 去這間店不要點飲品 喝他們提供的水便好 雖然份量很足  大男人也能吃飽 但靈魂全失 我想我不會再次光顧了 罼竟山長水又遠 失
久久一次想食酸菜魚 憶起這間店的魚片和薯粉

很快的便上了菜 份量對比價錢算不錯 2人食都頗足
再數分鐘酸菜魚+手打薯粉到
完全喪失薯粉應有的嚼勁 失去了靈魂
而鯛魚片也沒以往這麼彈牙 總覺得全部食物都差了一點
雖然份量很足  大男人也能吃飽 但靈魂全失 我想我不會再次光顧了 罼竟山長水又遠 失望而回

難怪啟德店會88 實在是保持不了水準 愈做愈差
2023-08-15
2023-08-05 244 浏览
: Get ready for a culinary adventure that will leave your taste buds dancing with joy. ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ - 🍲 Dish: Boiled Fish with Pickled Cabbage and Chili 🌶️🍽️ Menu Customizationne aspect that sets this place apart is its unique menu customization options. You can create your perfect meal by choosing the main fish, the soup base, and the side dishes. How exciting! 😍🐟 Main Dish:For my main fish, I opted for the sea bream. The fish was incredibly fresh and perfectly cooked, with tender and flaky fl

ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ -

🍽️ Menu Customization:
One aspect that sets this place apart is its unique menu customization options. You can create your perfect meal by choosing the main fish, the soup base, and the side dishes. How exciting! 😍

🐟 Main Dish:
For my main fish, I opted for the sea bream. The fish was incredibly fresh and perfectly cooked, with tender and flaky flesh that melted in my mouth. 🐠💯

🍜 Soup Base:
The traditional sour pickled soup base was a delightful choice. It had a tangy kick that complemented the fish and pickled cabbage, adding a burst of flavors to the dish. 🍲🔥

🥗 Side Dishes:
I couldn't resist trying two side dishes to enhance my culinary journey. The variety of options made it a tough decision, but I settled on Radish and baby cabbage. Each side dish brought a unique twist to the meal, enhancing the overall experience. 🥢👌

🍚 Staple Food:
To complete this delightful feast, I selected tapioca vermicelli as my staple food. The vermicelli was cooked to perfection, with a satisfying chewy texture that paired wonderfully with the fish and soup. 🍜❤️

Prepare your taste buds for a culinary adventure that you won't forget! 🍽️🌟

🍴 魚眾不同酸菜魚📍Shop A03, G/F, Ma On Shan Centre Shopping Arcade, 1 On Chun Street, Ma On Shan
✨𝓖𝓾𝓽𝓮𝓷 𝓐𝓹𝓹𝓮𝓽𝓲𝓽 : 𝓐𝓿𝓲𝓼

#Foodie #HongKongFoodie##GoodTimes#hkfoodloverv#foodphotography #酸菜魚#ahmoontt_food
2023-07-31
2023-07-15 344 浏览
魚眾不同酸菜魚(馬鞍山)是一家專門提供口味獨特的酸菜魚料理。這家餐廳位於馬鞍山,以其新鮮、美味的菜品和親切的服務而聞名。首先,酸菜魚是這家餐廳的招牌菜,味道鮮美且具有獨特的口感。魚肉鮮嫩多汁,配上酸菜和香料的調味,帶來一種酸辣可口的風味。每一口都能感受到魚肉的鮮美和酸菜的清爽,讓人回味無窮。另外,餐廳的環境十分舒適和溫馨。裝潢簡潔大方,桌椅整齊舒適,讓人感到放鬆和愉悅。無論是家庭聚餐還是和朋友共享美食,這裡都是一個理想的場所。

2023-04-25
用餐时段
2023-04-26 648 浏览
又一次來到馬鞍山的這家與眾不同 點了一個黃金酸菜魚,特地跟服務員說了一聲要小辣 沒想到上來 大大的一碗酸菜魚和一碗薯粉。 喝了一碗湯,好辣啊 原來這個黃金湯裡面放了 青色的倚天椒,但是服務員在下單的時候根本沒有提示這一點 本人以為就是一碗酸菜湯 沒想到辣得嗆嗓子,和服務員要紙巾 他說暫時沒有提供 又沒有的賣 搞得兩行鼻涕 直流,最後靈機一動跑到商場外的洗手間拿了點廁紙 算是解決了流鼻涕的問題。雖然下列的三項問題本人不太滿意 但是本身食物還是不錯的,有機會的話我還會再來,是有備而來這家店有幾個問題希望可以改進:1是軟硬件不配套,一進來就給人一個二維碼 用來點菜 但是跟店員要WiFi密碼 卻說沒有,問題來了 如果是一個年紀長的手機本身又沒有流量的話 那麼就不用點菜了 對嗎? 你既然讓人家用QR點菜就應該提供 Wifi也是正常吧 ?2.店裡所有的菜品大部分都是有辣椒成分的 理所应當會用到紙巾 如果餐廳不提供免費的紙巾 最少也應該提供祇有售賣紙巾的服務吧 因為他們本身沒有洗手間 所以根本就沒有廁紙可以拿 那麼像我們這種臨時來到兩手空空的人 吃的真的是很狼狽。3 餐廳的服務員大部分都是年輕人
3 餐廳的服務員大部分都是年輕人 來了兩三次 感覺他們都是懶洋洋的 懶得和你說話 連哼一聲都懶得理你
2023-04-26
  • 招牌酸菜魚
2023-04-16 486 浏览
主打酸菜魚,一人餐外賣自取,主配鱸魚是常識所以不作他選,再來配豆腐蘿蔔鴨血。鴨血要加20元。符合價錢的食材和份量,味道可以的,就是普通質素的食材,屬於較為快餐式酸菜魚,你明既,味道層次深度當然唔及百多二百元的。但就一定食得飽,今次點了走辣湯底,唔知點解仲辣過上次老檀1星辣那個option,第一次配米線,emmm比較硬,下次還是配飯不作他選。一星期吃一兩次ok,會再幫襯的畢竟本區有要求的話選擇不是很多,有機會堂食會試其他小菜。
2023-04-09
等候时间
30 分钟 (外卖自取)
  • 酸菜魚