鮨上一都算係我lunch嘅飯堂,每當我想食日本嘢都會諗起佢。呢間餐廳人唔多,坐得幾舒服。每日menu都會有2款set lunch做特價,食物高質,性價比幾高👍🏻.今日午市menu係6號火炙丼定食及7號精選刺身丼定食做特價。我叫了火炙丼定食,特價後只是$65,好抵食。.火炙丼定食本身有3款刺身,包括三文魚、蟹棒及鰻魚,不過今日沒有鰻魚,用左口魚代替。估唔到燒過的左口魚係咁好食!好驚喜!係入口即融的口感!🤩.而蟹柳和三文魚份量都唔少,火炙過的三文魚好香,配埋蛋黃醬一齊食,更加惹味!😋.這個定食除了有一大碗火炙丼,亦有麵豉湯、沙律、2款小食、1款甜品。小食及甜品款式係隨機,有時係炸雞、春卷、炸餃子、炸芋圓、蛋沙律、泡芙等等。.麵豉湯入面有南瓜粒、豆腐粒及昆布,好鮮甜,唔係只得咸味。.沙律係火箭菜、生菜加上柚子汁,酸酸甜甜幾開胃。.而今日小食則是2粒迷你炸餃子、1件炸雞塊。有驚喜,呢度嘅炸物好出色!餃子皮好鬆脆,餡料係蔥及豬肉餡,幾入味;而炸雞塊做到外脆內軟,雞肉好滑又多汁。.甜品是1粒泡芙,夠凍、入面有好多custard。最尾食一粒冰凍泡芙為呢餐畫上完美句號。呢餐我哋食得好飽好滿足👍🏻

估唔到燒過的左口魚係咁好食!好驚喜!係入口即融的口感!🤩

麵豉湯入面有南瓜粒、豆腐粒及昆布,好鮮甜,唔係只得咸味。
沙律係火箭菜、生菜加上柚子汁,酸酸甜甜幾開胃。
炸雞塊做到外脆內軟,雞肉好滑又多汁。

2024-10-29
2024-05-18 306 浏览
每次嚟元朗都會好想過嚟食呢個柚子和風沙律🥗個沙律汁好醒胃,又配有少少角切魚生,沙律菜每次食都好新鮮同乾淨,真係超抵食$48❤️同埋會令人掛住架…仲叫咗d壽司🍣但忘記影相🤣非常值得支持的一間小店👍🏻一班後生仔女經營,個個做事都好認真👌🏻抵讚‼️
每次嚟元朗都會好想過嚟食呢個柚子和風沙律🥗
仲叫咗d壽司🍣但忘記影相🤣非常值得支持的一間小店👍🏻
一班後生仔女經營,個個做事都好認真👌🏻抵讚‼️
元朗鮨上一.味道:7.5/10🌟抵食:6.5/10🌟環境:7/10🌟.小編朋友非常推薦嘅日式小店🙆🏻‍♀️估唔倒呢間小店嘢食種類咁多🥰有曬串燒、壽司、鍋物😳最推薦一定係壽司!燒三文魚腩有濃郁油脂味,配上手握飯,口感一流❤️玉子都出奇的好味,好香,不過切唔夠厚🤔壽喜燒入面嘅菜好入味,吸滿湯汁😋如果上菜再快小小就完美啦🤭(食食下停咗20分鐘)🤣話說小編發現呢度lunch set幾抵,有機會再帶大家黎😋.#香港 #食評 #foodie #食好西 #instagram #香港好去處 #香港美食 #打卡 #壽司 #元朗 #元朗壽司 #元朗美食 #鮨上一
元朗
鮨上一
味道:7.5/10🌟
抵食:6.5/10🌟
環境:7/10🌟
2023-06-06 627 浏览
鮨上一的午餐定食,價格經濟,用料新鮮,味道可口。每天都會有2款定食特價。現在4位同枱,更可自行挑選特價定食。我們每人挑選了是日特價定食午餐。火灸丼定食,沒想過原來有鰻魚,十分驚喜。除鰻魚外,還有蟹柳和三文魚碎,灸燒過的三文魚碎,特別香口,再配上蛋黃醬,非常惹味。另一個款定食是壽司定食,5件指定壽司加蔴醬冷麵。如不喜歡冷麵,可加錢換為烏冬。5件壽司分別有三文魚、油甘魚、日式甲紋魷魚、甜蝦和吞拿魚蓉,每款刺身都新鮮清甜。蔴醬冷麵的麵條分明,彈牙爽口。這裡的定食除了主食外,還配有麵豉湯、沙律和炸物小食。麵豉湯用三文魚來烹調,偶然會帶有魚肉,十分用心。沙律菜很清新,加上柚子醋醬汁很開胃。炸物小食共兩件,隨機發配,通常是炸紫薯波是膽,另配炸春卷或炸雞件。最後想說,這裡的壽司飯是赤飯,所以吸引了我們久不久就來吃。想再經濟一點,建議星期一至五去吃,因星期六及公眾假期加一收費。用心的小店,吃後很滿足。

用心的小店,吃後很滿足。
火灸丼
壽司定食
火灸丼
壽司定食
2023-05-28 436 浏览
假期去元朗食野,預早BOOK左一間餐廳打邊爐,去到間餐廳漏左我地的預約,又俾唔到位我地,搞到一肚氣!之後即刻要OP一下有咩餐廳揀,搵到鮨上一!好近元朗廣場,應該新開,因為兩三年前都唔見呢間店。室內裝潢以簡約及木材裝飾,望落好舒服。望落價錢都唔貴,算相宜,但CP值高!🌟魚生:日本紋甲魷魚、三文魚份量算OK,好鮮味,滿口魚油香味,口感豐富。🌟壽司:炙燒日本左口魚邊、灸燒醬油漬三文魚和帆立貝、碎蔥魚鮮拖羅蓉軍艦飯粒粒飽滿,充滿酸甜啲醋味,好開胃,味道又好好。魚肉及蝦入口即溶,滿口油脂香味,好鮮甜,大愛🤤🌟燒物:三文魚腩、雪花牛舌心串、牛肉溏心蛋串、杏鮑茹串、三文魚鰭腩每樣都味道剛好適中 ,即叫即燒,未食已經聞到陣陣串燒香味。肉牛舌心串肉質十分鮮嫩,咀嚼起來毫不費力,唔會太鹹,但就薄左少少。三文魚腩及鰭腩,油脂味好正,好惹味香口,水準都算唔錯,有驚喜!🌟唐揚雞軟骨粒+日本蕃薯天婦羅香酥惹味,食到停唔到口😋埋單三個人,平均百幾蚊,抵食~

🌟魚生:日本紋甲魷魚、三文魚
份量算OK,好鮮味,滿口魚油香味,口感豐富。

🌟唐揚雞軟骨粒+日本蕃薯天婦羅
香酥惹味,食到停唔到口😋

埋單三個人,平均百幾蚊,抵食~
好少可去元朗,難得出到元朗當然要搵下有乜好食,元朗出名多日本餐廳,今次就咁岩見到呢間唔錯就試吓。6點開門,我哋6:10去到,店內未有顧客。叫咗幾樣野食,真係慢慢整,食完一樣先上另一樣,慢慢煮慢慢食都唔錯,佢又冇限時。有油甘魚、三文魚腩、三文魚、池魚配三文魚子、廚師發辦(金目鯛)全部都算新鮮,鮮甜有魚味唔腥,三文魚腩好香,油甘魚少酸又香,金目鯛好好食少少油香,池魚配三文魚子都好食,三文魚子唔腥亦唔會勁咸。火炙壽司盛合壽司飯略帶酸味,飯一啲都唔硬又唔會凍冰冰,暖暖地,好食。火炙全部都好香,蟹膏好香唔腥,蟹味濃,左口魚邊好油好香,三文魚都好好食夠香夠油但唔會太滯。串燒雞腎好爽口,味道唔錯,平時唔太鍾意食雞腎嘅我都覺得ok牛舌超香,好濃牛味加埋黑椒仲香,軟熟。手切牛小排釜飯呢個比想像中好食,只係諗住叫個飯食下冇太大期望,估唔到個飯勁香,啲牛小排好軟熟完全唔鞋,而且好香牛味,飯唔會話燶晒或者痴底,下面有好多汁,個飯好香。豬軟骨拉麵湯底好濃豬骨,蛋都幾溏心唔係熟晒,粟米好甜,豬軟骨夠淋,拉麵彈牙,份量唔少可share試。軟殼蟹手卷比幅圖片細舊咗啲,都幾脆,紫菜有啲淋。拖羅好香香芒雙龍卷上枱個陣嘩一

產地直送鮮魚刺身盛合

串燒
雞腎
好爽口,味道唔錯,平時唔太鍾意食雞腎嘅我都覺得ok
牛舌
超香,好濃牛味加埋黑椒仲香,軟熟。
鮮雞腎串 雪花牛舌芯串

軟殼蟹手卷
比幅圖片細舊咗啲,都幾脆,紫菜有啲淋。
拖羅好香
軟殼蟹手卷 碎蔥鮮拖羅蓉手卷

香芒雙龍卷
上枱個陣嘩一聲估唔到係咁嘅造型,值得打卡,不過塊芒果就細塊啲囉,應該要大塊少少起碼遮到舊飯嘅面,得一條咁幼就唔好睇。
蝦頭同尾都好脆可以食埋,反而飯卷包住嘅炸蝦就淋咗啲。
芒果雙龍卷

食物普遍都好食,價錢算合理,以呢個食物質素嚟講唔算太貴,服務都好好
2023-01-19
產地直送鮮魚刺身盛合
鮮雞腎串 雪花牛舌芯串
芒果雙龍卷
2022-11-03 696 浏览
鮨上一唔知要出幾多回,食極都未post哂想推介嘅食物🙈飲食記錄:原條秋刀魚3食11月了,你食咗秋刀魚未呀? 師傅分別以壽司、刺身及脆炸方式處理整條秋刀魚🐟普遍秋刀魚嘅刺身/壽司處理都會碗搭薑蔥,僻除魚腥味,但哩度就無用薑蓉,最多只只肉身面積較大嘅壽司上放上少量青蔥及灑上七味芝麻,但魚身完全無腥味😋肉質亦好嫩滑👍🏻非常新鮮👍🏻美中不足嘅係秋刀魚有啲細條😅魚頭及魚尾部分脆炸送上,成條魚都食得無浪費👍🏻墨西哥海膽壽司第一次聽講有墨西哥海膽,仲要來貨唔密,店主非常熱情推介話會食過返尋味👀真真真真真係無花假!海膽非常鮮甜,質感非常滑溜,價格親民,比喺哩度嘅北海道海膽/ 加拿大海膽好味好多好多🤤🤤🤤🤤如果下次你嚟到咁啱有北海道海膽,記得嗌呀!(利申:嚟咗咁多次都係第一次食到墨西哥海膽🫣)加拿大海膽壽司有比較有傷害😅相對無咁清甜及質地無咁滑~網燒雞泡魚乾軟殼蟹手卷日本南爪天婦羅後記:之前都分享過店主好nice,好鍾意同食客增加交流,所以每個月嚟食飯都有探朋友嘅感覺。店主有時亦會即興烹調特色小食。最近店主好鍾意加七味芝麻。keep住嚟嗌同一味餸都keep住留意到有變化,係作為常客嘅享受🥢
鮨上一唔知要出幾多回,食極都未post哂想推介嘅食物🙈

飲食記錄:

原條秋刀魚3食
秋刀魚三食

11月了,你食咗秋刀魚未呀?

師傅分別以壽司刺身及脆炸方式處理整條秋刀魚🐟普遍秋刀魚嘅刺身/壽司處理都會碗搭薑蔥,僻除魚腥味,但哩度就無用薑蓉,最多只只肉身面積較大嘅壽司上放上少量青蔥及灑上七味芝麻,但魚身完全無腥味😋肉質亦好嫩滑👍🏻非常新鮮👍🏻美中不足嘅係秋刀魚有啲細條😅

魚頭及魚尾部分脆炸送上,成條魚都食得無浪費👍🏻

加拿大海膽壽司

有比較有傷害😅相對無咁清甜及質地無咁滑~

後記:

火炙壽司
牡丹蝦兩食
火炙壽司
  • 原條秋刀魚3食
  • 牡丹蝦兩食
2022-08-20 472 浏览
一入餐廳就比佈置吸引住,相信店主係熱愛動漫之人,好多動漫嘅裝飾👹· 產地直送刺身盛合 / $2685款刺身,有4款固定刺身(三文魚、三文魚腩、油甘魚、池魚王),一款廚師發辦(今次係油甘魚腩),每款都好新鮮,又厚又甜好肥美🥹· 魷魚素面 / $48爽口得嚟又帶有魷魚嘅黏性,粗幼剛好,配搭醬汁帶酸甜,開胃一流👍🏻· 生蠔(兩食)/ $48數量有限,7點鐘去到已經剩返最後兩客唔夠分,多謝朋友比機會我試晒🥹先食裙邊連帶子位,下面鋪咗新鮮海帶搭配柚子醬汁,柚子橘香帶出生蠔鮮味,二食蠔肉,配上海膽,日本生蠔海水味不會好濃,蠔肉Creamy好甜,但海膽味道不算突出。· 鮟鱇魚肝多士 / $68一份2件,鮟鱇魚肝入味,夠滑味甜,可惜係多士不夠脆而且凍晒🥲· 特選極上八貫 / $228左起:油甘魚腩、池魚王、醬油漬赤身、汁漬紋甲魷魚、甘海老、帶子、金目鯛。同朋友一致認為當日赤醋飯調味偏酸,稍稍搶咗刺身嘅鮮味。· 炙燒左口魚邊壽司 / $22好味,入口即融,魚油好香🌟· 炙燒蟹棒蟹味噌壽司 / $16蟹味噌即蟹膏醬,蟹棒帶甜味,同蟹味噌嘅咸味搭配起來增加味道層次😗· 炙燒焦糖鵝肝壽司 / $42鵝肝都好大

· 產地直送刺身盛合 / $268

· 魷魚素面 / $48

· 生蠔(兩食)/ $48

· 鮟鱇魚肝多士 / $68

· 特選極上八貫 / $228

· 炙燒左口魚邊壽司 / $22
好味,入口即融,魚油好香🌟

· 炙燒蟹棒蟹味噌壽司 / $16

· 炙燒焦糖鵝肝壽司 / $42
鵝肝都好大件㗎,鵝肝軟滑,連同面上嘅焦糖薄脆一齊食,好夾,完全冇腥味,不過同壽司飯就唔係好夾😂

· 牡丹蝦(炙燒蝦膏)/ $38
大推💯💯💯💯💯師傅將牡丹蝦壽司整成兩食,牡丹蝦壽司超甜,蝦肉爽口,上面鋪咗經過炙燒嘅蝦膏,入口蝦味濃郁,師傅連蝦頭都唔放過🥹,將蝦頭分成兩部分炸起,粉漿好薄,炸得香脆可口!欣賞師傅真係用心諗點樣運用所有食材,換著平時,我係唔會食蝦頭,連蝦膏都唔會啜的🥺

· 燒三文魚鰭腩 / $38
推介🌟🌟🌟腩邊位油脂超多,但入口唔油膩,魚皮燒得非常脆,冇乜魚骨,只係簡單鹽燒都好好味,再加幾滴檸檬汁🙌🏻🙌🏻

· 網燒雞泡魚乾 / $38
燒得好香,平時都好鍾意雞泡魚乾,有小小咬口,又甜甜哋,佐酒小食一流👍🏻

· 唐揚雞軟骨粒 / $36
又一佐酒小食,雞軟骨大大粒,好大碟抵食。

· 牛肉溏心蛋串 / $22
呢款比較一般,溏心蛋蛋黃熟咗小小。
2022-08-16 318 浏览
用網上平台叫外賣,特選刺身丼 ($117),圖同啲食評啲相都好靚,但送到黎完全唔係個回事,有頭甘蝦,變曬冇頭甜蝦@完全存通知,個價都差幾皮,蔥又冇,完全圖文不付,連裝飾塊葉都懶得俾,咁多人比好評,根本完全令人失望,食到我頭都痛埋。另外仲叫左三文魚腩 ($81) 唔腥嘅正正常常、中規中矩同一舊凡立貝壽司 ($24)二都正正常常,存咩特別。網上平台 未折$222,折左$180,只能說折左心裏冇咁難受。唔好有期望就唔會失望!

另外仲叫左三文魚腩 ($81) 唔腥嘅正正常常、中規中矩
同一舊凡立貝壽司 ($24)
二都正正常常,存咩特別。
唔好有期望就唔會失望!
外卖送餐
2022-08-15 242 浏览
一間高質小店用料新鮮,制作用心有水準得黎,價錢又親民一一一刺身壽司份量大,又新鮮一一一醬汁好味,中和到刺身既流感一一一卷物不過不失一一一熟食都幾好食得出用心,燒得岩岩好炸得又唔會好干一一一
2022-07-26 188 浏览
朋友係附近返工,介紹左依間日本餐廳好抵食,今日約埋佢一齊嚟依度食Lunch😂😂😂今日遲左少少嚟到,Lunchtime 都比較爆,都要等左一陣先有位入🙈🙈我地兩個都分別揀左特價餐,一款係灸燒壽司五貫定食,另一款係特選刺身定食。魚生都幾新鮮,壽司飯同一般醋飯唔同,調味啱啱好,係我鍾意嘅醋飯味👍🏻👍🏻👍🏻 另外,仲跟埋2款小食(炸雞、炸芋丸、餃子)、蛋沙律、沙律菜同麵鼓湯,食完非常滿足!!☺️☺️☺️
/鮨上一🎌🍣🍣一般日本菜價錢但用料好高級😍😍😍.成日介紹元朗野食😂😂希望無悶親大家🥺今次介紹呢間餐廳外表平平無奇 亦都唔係好出名嘅日本野🥺但係原來咁好食😝店面裝修簡單 用左好多日本動漫周邊做佈置😍一入到去就有一枱一壺茶飲🍵雖然唔知咩菜嚟 但勁好飲 甜甜地😍店員超欣勤 一見到我地就飲完 就會添👍🏻👍🏻👍🏻食物方面 佢所有壽司 丼嘅飯都係用赤醋飯 唔係一般白色嘅珍珠米 感覺較高級🤓赤醋係較白醋健康 因為無咁酸 所以落少啲糖去調味 配搭魚生 令到成件事鮮味大大提升😆😆.🍣 油魚王 💰HKD26/1件因為唔知咩嚟 但佢有推介!所以就試一試佢🤣好薄薄嘅一片魚 好鮮甜 又肥美😍一咬即斷 唔會痴住/難咬🤩可以一試!🍣 炙燒三文魚腩 💰HKD16/1件入口即溶架痴線😭😭😭勁好食 燒得啱啱好👍🏻👍🏻不會太重炙燒味而搶走三文魚腩嘅鮮味🥰🍣芝士牛油果軟殼蟹卷 💰HKD48/4件一塊芝士係面 有炙燒過 溶溶地嘅感覺😍配有沙律醬 好match😍😍美中不足係細細件 所以牛油果同軟殼蟹分量都較少🥺🍚 產地直送刺身丼 💰HKD158有三文魚、油甘魚、北海道珍寶帶子、廚師發辦、鮮拖羅蓉、三文魚籽💖💖每樣刺身有兩件 拖羅
鮨上一🎌🍣🍣

配有沙律醬 好match😍😍
美中不足係細細件 所以牛油果同軟殼蟹分量都較少🥺

🍚 產地直送刺身丼 💰HKD158
每樣刺身有兩件 拖羅蓉 三文魚籽就較細份🥺
呢個丼飯係驚艷了我😂😂😂所有刺身都好新鮮 個帶子係好甜好嫩滑😭👍🏻👍🏻👍🏻
拖羅蓉解凍程度係剛好😍😍因為好多時會食到有啲仲有雪或者太凍!🙂
佢另外仲有幾款丼係少啲刺身 唔過100蚊‼️‼️勁抵食🥹🥹🥹

🍢 雪花牛舌心串 💰HKD28
究竟點解咁好食😋
得三小舊 性價比不高🥺
不過好好好淋 口感係爽口 入口即溶🥺好重牛舌味😭

🐠 網燒雞泡魚乾 💰HKD38
燒得好香 好似魷魚🦑嘅質地 煙煙韌韌 點沙律醬 送酒一流👍🏻👍🏻👍🏻
好想買一堆番屋企做零食😍😍😍😍😍

Location📍
1️⃣ 鮨上一 (元朗)
元朗元朗教育路88-102號寶城洋樓地下5號舖
有無少少奇怪上回無介紹拖羅?今次介紹返~唔係喺間間日本餐廳都肯食拖羅,怕唔新鮮會腥😗鮨上一嘅拖羅我係推介嘅!新鮮👍🏻好味👍🏻連赤身都唔錯👍🏻👍🏻飲食紀錄:(左至右、上至下)上:產地直送本鮪中拖羅壽司&炙燒特級大拖羅壽司Bf好捧場依度嘅中拖羅壽司,夠新鮮,入口即溶👍🏻我就比較鍾意炙燒特級大拖羅壽司(火炙控),睇完拖羅色澤嘅變化已經好吸引,火炙後油脂更豐富,溶化嘅感覺更強勁,配埋上高嘅脆脆(牛蒡?)口感非常豐富🤤🤤🤤下:產地直送本鮪赤身醬油漬壽司醬油漬同𠝹紋巧妙地令本身脂肪含量較少嘅赤身食落肉質無咁實,增加q彈感最近食嘅炙燒特級大拖羅壽司,多咗𠝹紋!入口更溶化🤤呢度係keep住嚟嗌同一樣嘢食久唔久都有小驚喜❤️‍🔥磯之雪昆布北海道海膽吞拿魚蓉軍艦海水味濃郁濃郁嘅海膽鋪喺棉棉嘅吞拿魚蓉上面,一啲都唔腥,而且鮮味十足,入口溶化🤤吞拿魚蓉上灑咗七味芝麻,欣賞依啲細微位👍🏻兩片薄脆嘅紫菜夾住壽司,增加壽司質感🤤🤤依度嘅燒物我第一輪介紹過少少,通常食到後段都忘記影相,除咗燒豚肉串,亦推介燒三文魚腩鰭😋唔係燒三文魚鰭而係三文魚腩鰭!油脂豐富,外枝燒得香脆,肉身入口即溶😋燒雞泡魚乾

飲食紀錄:

產地直送本鮪中拖羅壽司&炙燒特級大拖羅壽司(上);產地直送本鮪赤身醬油漬壽司(下)

(左至右、上至下)
上:產地直送本鮪中拖羅壽司&炙燒特級大拖羅壽司

下:產地直送本鮪赤身醬油漬壽司

炙燒特級大拖羅壽司

炙燒特級大拖羅壽司
燒雞泡魚乾
續上回介紹嘅刺身繼續介紹飲食記錄:刺身推介產地直送金目鯛醬油燒(4切)之前有介紹過師傅火炙手勢好好,燒金目鯛表面香脆,肉質嫩滑,無燒過濃👍🏻醬油燒份外香口~北海道珍寶帶子刺身(2切)珍寶帶子好鮮甜,肉質亦好嫩滑👍🏻宮城縣生蠔兩食蠔嘅裙邊爽滑,配以昆布、醬油、香蔥等漬,微微帶柚子味,倍感清新🌼蠔肉都幾嫩滑,金屬味唔會好重,連埋海膽(鋪咗芥末了幾細心💚)食,增加咗成個配搭嘅鮮味🌊壽司推介日本紋甲魷魚汁漬壽司壽司師傅刀功好好👍🏻喺魷魚身上𠝹嘅甲紋深淺度同密度都拿捏得好好,輕輕咬落壽司度,口感先由非常軟綿綿帶少少滑潺潺嘅刀紋位,轉至非常爽口嘅肉身,後達帶黏度而又唔會太濕/太硬嘅赤醋飯😋☺️魷魚汁漬帶柚子味,好開胃😋赤醋飯微微帶酸、甜,襯刺身👍🏻第一輪鮨上一嘅食評有提到我非常欣賞依度嘅火炙壽司👍🏻雖然無用到omakase級別嘅備長炭,而係使用火槍製作火炙壽司(平民日本料理嘛😘),但係刺身唔會燒得過燶/殘留火槍gas味,恰到好處地喺刺身油脂剛爆發就點到即止,火炙刺身食落有層次嘅變化及火燒嘅風味,而且入口即溶🤤配埋店主特調嘅赤醋飯,咩都唔洗點已經好好味😋(上左至右下)炙燒厚切鰻魚壽司炙燒醋鯖魚壽司炙燒
續上回介紹嘅刺身繼續介紹

飲食記錄:

刺身推介

產地直送金目鯛醬油燒& 北海道珍寶帶子刺身

產地直送金目鯛醬油燒(4切)
產地直送金目鯛醬油燒(4切)

北海道珍寶帶子刺身(2切)
北海道珍寶帶子刺身

珍寶帶子好鮮甜,肉質亦好嫩滑👍🏻

壽司推介

炙燒三文魚腩壽司
炙燒芝士蟹棒壽司
芝士牛油果軟殼蟹卷

炙燒左口魚邊壽司

雖然鮨上一唔係主打omakase,但欣賞店主不斷尋求特破,精益求精,上圖係近兩次去食炙燒左口魚邊壽司影落(利申:大約每月食1/2次晚市堂食),炙燒左口魚邊壽司已升級賣相,2片香脆嘅紙菜夾住炙燒左口魚邊同赤醋飯,中和咗左口魚經火炙後釋放嘅油脂,食落無咁膩,而且口感更豐富🤤

壽司

(上至下、左至右)
-產地直送本鮪赤身壽司
-產地直送本鮪中拖羅壽司
-蟹籽軍艦
-昆布甘海老壽司
甜蝦鮮甜,肉質新鮮,表面鋪咗層蝦膏及一片昆肉,蝦膏唔腥,提升甜蝦鮮味😋同赤醋飯底好夾😋
-日本紋甲魷魚壽司

• 日本紋甲魷魚壽司
  • 炙燒左口魚邊壽司
  • 炙燒三文魚腩壽司
  • 炙燒芝士蟹棒壽司
呢間係元朗嘅鮨上一主打壽司同埋刺身🍣 食材新鮮而且啲壽司好好食😋 另外睇得出佢嘅裝修好有心思 天花板掛咗粉紅色嘅櫻花好靚🌸 仲有好多動漫嘅元素例如有海賊王嘅布簾同poster 好有日本嘅感覺🇯🇵~~ʕ •ᴥ•ʔ✻挪威直送三文魚($42/4切)我同朋友都超級鍾意食三文魚所以第一樣叫嘅嘢食就係叫咗三文魚刺身油脂分布平均 三文魚呈鮮亮橙紅色 超級新鮮而且好厚身!🥰🧡✻特選刺身丼($88)刺身丼好足料有好多刺身😍有三文魚 甘蝦 日本紋甲魷魚 三文魚籽 同埋山葵葉角切魚全部刺身都好鮮甜!要特別讚下佢嘅飯唔同平時一般嘅白色醋飯 而係淺啡色嘅赤醋飯😋 同啲刺身超級夾 份量都比想像中多 呢個價錢可以話係超級抵食😆✻產地直送油甘魚 ($22/件)✻三文魚腩 ($16/件)✻北海道帆立貝($18/件)✻炙燒三文魚腩($18/件)✻三文魚手卷 ($16)我哋另外叫咗啲壽司同埋手卷同樣要讚下佢嘅壽司飯真係做得好好🤍除咗係用咗赤醋飯之外 米粒嘅口感都非常之好我自己覺得油甘魚真係好好食🤣 三文魚同埋帆立貝都好正好肥美同鮮甜 另外炙燒燒香咗三文魚腩嘅油脂 入口即溶好正(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)✻紫心香芋丸($22/4粒)呢個超

✻挪威直送三文魚($42/4切)
我同朋友都超級鍾意食三文魚
所以第一樣叫嘅嘢食就係叫咗三文魚刺身
油脂分布平均 三文魚呈鮮亮橙紅色
超級新鮮而且好厚身!🥰🧡

✻特選刺身丼($88)
刺身丼好足料有好多刺身😍
有三文魚 甘蝦 日本紋甲魷魚 三文魚籽 同埋山葵葉角切魚
全部刺身都好鮮甜!
要特別讚下佢嘅飯唔同平時一般嘅白色醋飯
而係淺啡色嘅赤醋飯😋
同啲刺身超級夾 份量都比想像中多
呢個價錢可以話係超級抵食😆
特選刺身丼

✻產地直送油甘魚 ($22/件)
✻三文魚腩 ($16/件)
✻北海道帆立貝($18/件)
✻炙燒三文魚腩($18/件)
✻三文魚手卷 ($16)
我哋另外叫咗啲壽司同埋手卷
同樣要讚下佢嘅壽司飯真係做得好好🤍
除咗係用咗赤醋飯之外 米粒嘅口感都非常之好
我自己覺得油甘魚真係好好食🤣
三文魚同埋帆立貝都好正好肥美同鮮甜
炙燒三文魚腩

✻紫心香芋丸($22/4粒)
呢個超級推介👍🏻我同朋友食完之後覺得太好食
忍唔住另外叫多四粒🤣
佢即叫即炸 一咬落去外脆内軟超正!
好香芋頭味(*¯︶¯*)~~ 💜
紫心香芋丸