經常幫襯如心分店,今天偶然來到千色滙分店,叫了3份下午餐茶,其中2份烏冬正常,食物也正常,唯獨$85元的三文魚牛油果飯性價比極低,劣質三文魚刺身配上 寥寥可數的牛油果粒,及大量天婦羅醉。后後再order了 吞拿魚三色丼,刺身質素也有問題,有雪味及不新鮮, 點解質素同漁心分店爭咁遠?
牛油果三文魚醬油漬丼
2024-07-16 423 浏览
朋友選擇呢間日本餐廳聚會估唔到平日晚上咁清靜入座人數只有幾枱食材好新鮮而且刺身都唔會太少及太薄江戶前丼套餐包沙律及麵豉湯雜錦刺身丼 呢個丼同江戶前丼差唔多食材只係多左蟹肉🫥角切櫻花丼日式唐揚魷魚鬚估唔到有驚喜,下次會再叫
朋友選擇呢間日本餐廳聚會

呢個丼同江戶前丼差唔多食材
只係多左蟹肉🫥
雜錦刺身丼

日式唐揚魷魚鬚
估唔到有驚喜,下次會再叫
日式唐揚魷魚鬚
2024-07-13 419 浏览
偶然經過這裡,店內好靜,人氣比較少。懷住十五十六既心情下訂座。比預訂時間早咗到達,店員禮貌又迅速安排座位。由於經openrice訂座有折扣兼第一次來,花了一點時間研究餐牌。先來令和怪物:sauce調味好夾生蠔,好冰凍,建議有牙齒敏感要放一會才進食。虎蝦野菜天婦羅盛合:香脆鹽燒鮮魚頭鮫(真鯛):正常大拖刺身:好鮮甜鰻魚飯:好味,只是醬汁多咗少少花之戀盛壽司及芥辣八爪魚盛軍艦:正常軟殼蟹手卷:唔夠香脆、蟹比較薄,比另一連鎖店品牌失色。火炙星鰻壽司:肉質比鰻魚冧,味道okay松葉蟹足日式叉燒湯烏冬:第一次食扁身烏冬,有驚喜,好滑日式唐揚炸雞:外面好脆,內有肉汁由於半價好抵,encore兩隻令和作結尾,好正。最後,店家送甜品:雲呢拿雪糕。

令和怪物

虎蝦野菜天婦羅盛合:香脆
野菜天婦羅

鹽燒鮮魚頭鮫(真鯛):正常

大拖刺身:好鮮甜

鰻魚飯:好味,只是醬汁多咗少少

花之戀盛壽司及芥辣八爪魚盛軍艦:正常

軟殼蟹手卷:唔夠香脆、蟹比較薄,比另一連鎖店品牌失色。

火炙星鰻壽司:肉質比鰻魚冧,味道okay

松葉蟹足日式叉燒湯烏冬:第一次食扁身烏冬,有驚喜,好滑

日式唐揚炸雞:外面好脆,內有肉汁

由於半價好抵,encore兩隻令和作結尾,好正。

最後,店家送甜品:雲呢拿雪糕。
2024-07-10
令和怪物
  • 松葉蟹足日式叉燒湯烏冬
2024-04-17 433 浏览
今日晚餐嚟咗千色食壽司🍣🍱見到有幾位廚師喺吧枱整緊壽司切緊刺身,裝潢幾靚嗌咗以下幾樣嘢:1. 蟹肉蒸蛋蟹肉蒸蛋係真係見到兩舊足料嘅蟹肉喺入面, Topping係啲魚子🐠第一啖咬落去,會食到魚子鋪滿喺蛋上面,第二層就係有啲啫喱狀嘅嘢而最尾嗰層就係蛋🥚2.安格斯牛肉紙火鍋嗌咗一個shabu shabu,呢個係一個套餐嚟嘅,包括咗白飯,沙律🥗,味噌湯安格斯牛肉有大概五嚿,不過味道有啲腥麻麻哋,需要啲牙力🦷先咬到,有啲失望🥲3.乳酸梳打🍹乳酸梳打味道一般,不過個杯幾靚,打卡一流環境方面:坐落都舒服,唔會話好迫總結:食物就正常,不失不過
今日晚餐嚟咗千色食壽司🍣🍱
見到有幾位廚師喺吧枱整緊壽司切緊刺身,裝潢幾靚

嗌咗以下幾樣嘢:

1. 蟹肉蒸蛋

2.安格斯牛肉紙火鍋

3.乳酸梳打🍹
乳酸梳打味道一般,不過個杯幾靚,打卡一流

環境方面:坐落都舒服,唔會話好迫
總結:食物就正常,不失不過

2024-03-15 436 浏览
星期二要到千色匯買床褥的關係,兩公婆終於有機會二人世界拍下拖👫🏻原本諗住都係慳慳地食譚仔!點知老公開金口話請我食想試好耐既鮨樂,即刻把握機會來個放題(✌︎˙˘˙✌︎)🌟本鮪吞拿魚他他 $138 (50%折扣)將濃郁的蛋黃、醬油和蔥花與吞拿魚蓉、吞拿魚切粒撈勻,再以香脆的紫菜捲著吃,鹹鮮美味😋🌟北海道牡蠣刺身6點盛盒 $438 (50%折扣)鮮甜飽滿的生蠔肉質爽脆,表面還加上了卜滋卜滋的三文魚籽和蟹籽,一併滑到喉嚨裡,太爽快了ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)帶子、牡丹蝦和白身魚刺身都正常水準;油甘魚和中拖羅都充滿脂肪的油香,肉質軟嫩鮮甜,好味道!🌟金目鯛壽司 $38魚肉的質感好特別,魚皮煙韌、魚肉彈牙,令人印象深刻‎(ᐡ´• ·̫•)و♡/⭐️珍寶赤蝦壽司 $28⭐️松葉蟹爪壽司$45蝦蟹類鮮味略嫌不算強烈,壽司飯量是女生喜歡的one bite size,有醬油漬和輕微山葵提味也不錯👌🏻/🌟炙熱佐賀和牛壽司 $52和牛肥美,入口即溶,加上了黃芥末提鮮,味道沒那麼單一.ᐟ.ᐟ⭐️原隻北寄貝刺身 $90北寄貝爽脆,可惜不夠新鮮,甜味稍遜🥹🌟蒲燒鰻魚丼 $158老公超喜歡的鰻魚飯🤎鰻魚肥美肉厚,沒有細骨,醬汁的味道也恰

🌟本鮪吞拿魚他他 $138 (50%折扣)

🌟北海道牡蠣刺身6點盛盒 $438 (50%折扣)
帶子、牡丹蝦和白身魚刺身都正常水準;
油甘魚和中拖羅都充滿脂肪的油香,肉質軟嫩鮮甜,好味道!

🌟金目鯛壽司 $38
⭐️珍寶赤蝦壽司 $28
⭐️松葉蟹爪壽司$45
🌟炙熱佐賀和牛壽司 $52

⭐️原隻北寄貝刺身 $90
北寄貝爽脆,可惜不夠新鮮,甜味稍遜🥹

🌟蒲燒鰻魚丼 $158
老公超喜歡的鰻魚飯🤎鰻魚肥美肉厚,沒有細骨,醬汁的味道也恰到好處,可以吃到魚香,配熱辣辣的白飯真的很開胃!隨餐附送沙律和麵豉湯,麵豉湯都好清甜呀,完全唔係死鹹果種👍🏻

⭐️雞串盛盒5款 $148
(免治雞肉串、雞胸軟骨、雞皮串、雞腎串、雞尾肉串)
老公最愛與蛋黃、醬油撈勻的免治雞肉串;
雞皮是脆卜卜香口的那一種,不錯;另外令我很喜歡的是雞尾肉❣️表面有一塊脆卜卜的雞皮,肉質軟嫩且有種香味,是因為雞屁屁嗎?最欣賞它的地方是香而不酥(≖ᴗ≖ );雞胸軟骨脆卜卜,可惜雞胸肉的部份與雞臀一樣燒得稍乾,失去肉汁🥲

⭐️燒牛舌串 $42
一串有三大厚片牛舌,肉質軟Q,美中不足牛味不夠濃郁🥺
⭐️燒白鱔串 $48
燒白鱔也稍乾,不過外皮夠脆,肉質肥美香甜!
⭐️朱古力雪糕 贈送
埋單時被告知有雪糕贈送,可以劃上完美句號好開心🥰💕✌🏻
二人消費一共$1338!平時行過總覺得好冷清,有點怕中伏,不過當晚用餐也不少客人!我們叫了這麼多食物,而且質素都很不錯,個人認為價錢也相稱,金主都話有下次🙌🏻
【113】用家自費分享,不是打手!Walk In 唔使等。7️⃣0️⃣CP值,2023/10/28/六/17:22,週末算下午茶時段,二人埋單(連加一)共HK$416,平均每人$208。店係地舖,當眼位,易揾嘅,路經見装修企理乾淨,入去試下,坐位闊落舒服,招呼有禮,落單快,上菜也算快,個人覺一般,可以一試。7️⃣0️⃣御膳豐洲壽司盛套餐$178,算新鮮嘅,但口感普通,不過不失。7️⃣5️⃣跟餐有湯7️⃣0️⃣跟餐沙律7️⃣5️⃣跟餐冷蕎麥麵,幾好。8️⃣0️⃣帆立貝三文親子丼$138,新鮮,較喜歡,.但細碗,價錢偏貴。7️⃣0️⃣金目鯛壽司1件$38,極普通。8️⃣0️⃣墨魚壽司2件$38,好味,但偏貴。7️⃣0️⃣炙燒三文魚壽司2件$240️⃣0️⃣罐裝可樂$12
【113】用家自費分享,不是打手!
Walk In 唔使等。

7️⃣5️⃣跟餐有湯

7️⃣0️⃣跟餐沙律

7️⃣5️⃣跟餐冷蕎麥麵,幾好。

8️⃣0️⃣帆立貝三文親子丼$138,新鮮,較喜歡,.
但細碗,價錢偏貴。

7️⃣0️⃣金目鯛壽司1件$38,極普通。
8️⃣0️⃣墨魚壽司2件$38,好味,但偏貴。
7️⃣0️⃣炙燒三文魚壽司2件$24
0️⃣0️⃣罐裝可樂$12
2023-07-23 508 浏览
啲刺身同壽司都好大件,但味道就好一般。刺身和壽司除咗係食食材本身嘅味道之外,就要睇師傅嘅刀工掂唔掂,而呢間明顯2樣都唔合格。食過咁多日本料理,第一次見到切到咁,太厚,同啲醋飯格格不入。而且因為切得太厚,所以入口好韌,同埋客人食嘅時候都好唔方便,質到個口好滿。食材本身唔算新鮮,食唔到魚生嘅鮮味。個燉蛋唔算滑,而且加咗個芡喺上面,感覺好膩。如果鍾意大大件嘅,可以試吓,但味道就唔好期望太多,價錢屬於中等,不過相同價錢應該有好多更好嘅選擇
刺身壽司都好大件,但味道就好一般。
刺身壽司除咗係食食材本身嘅味道之外,就要睇師傅嘅刀工掂唔掂,而呢間明顯2樣都唔合格。
食材本身唔算新鮮,食唔到魚生嘅鮮味。
個燉蛋唔算滑,而且加咗個芡喺上面,感覺好膩。
2023-07-01 439 浏览
從事服務業的員工真的不可以帶著負面情緒返工, 由一坐低一刻開始感覺已極不良好, 某員工以極不禮貌嘅語氣講:「90分鐘之後要交枱」, 我心諗我得罪了你嗎? 之後我發覺我的豉油碟上有殘餘食物, 於是要求交換, 他撿走豉油碟後竟然沒有給我新的豉油碟。算了吧! 我也不想受這員工的招呼, 我只好自己取了隔離枱上的豉油碟! 食物固之然緊要, 但我不是來受氣的!
之前已經食過3間分店都做得好好,不過始終佢而家越開越多分店都會有啲擔心一入去坐底,服務員就主動介紹餐牌,原來而家多左啲set,跟埋湯同烏冬,$318/set,食到飽一飽。每舊壽司都好好食,連個卷物都做得好好,甚至好過唔少阿媽家姐,特別鍾意由赤身食到中拖再食大拖,感受果種變化烏冬都好滑好彈牙,美中不足係碗麵豉湯,之後飲咗幾次都飲唔番第一次咁重魚味另外提一提服務員都幾好,成日都好快好主動幫手加茶同收碟

另外提一提服務員都幾好,成日都好快好主動幫手加茶同收碟

昨天中午我到了一間叫做鮨樂的日式壽司店,點了午市套餐中的10貫火炙壽司盛合定食及12貫壽司盛合定食,這兩道料理簡直是超乎想像的美味!12貫壽司盛合定食內含有赤身、中吞拿魚腩、大吞拿魚腩、金目錭、玉子、太卷、海膽軍艦、三文魚子軍艦、蔥吞拿魚軍艦等等,每一口壽司都鮮美絕倫,讓我一口接一口地吃不停。特別是海膽軍艦,入口即化,嘴裡充滿了濃郁的鮮味。10貫火炙壽司盛合定食包括了赤身醬油漬、墨魚、黑松露赤蝦、星鰻、佐賀和牛、三文魚、玉子、太卷等等,每一個配料都經過精心搭配,味道深厚而且豐富,讓人垂涎欲滴。特別是黑松露赤蝦和佐賀和牛,口感十分鮮嫩,搭配火炙的方式更是突顯了食材的美味。除了壽司之外,定食還包括了味噌湯、沙律、冷/熱稻庭烏冬或蒿麥麵、甜品雪糕,我還追加了茶碗蒸,這樣的搭配真的是無懈可擊!這家鮨樂的茶碗蒸裡面居然還有蟹肉和三文魚子,這樣的精緻料理搭配,真的是讓我對鮨樂更加的喜愛。 而且店內的裝潢非常簡潔明亮,讓人吃飯時心情愉悅。總而言之,這家鮨樂的午市套餐真的是物超所值,讓人一試難忘,強烈推薦給各位壽司愛好者!

2023-04-04 335 浏览
星期五當然是Happy Friday, 約了家人在荃灣用膳。來到Kolour 發現一間裝修精緻的壽司店,於是就試一試~一坐下, 已經準備好乾濕紙巾。店員馬上為我們奉上熱茶,再細心講解餐牌內容,今日的特別推介,這體貼服務值得稱讚👍🏻。坐位寬敞,舒適不會有侷促的感覺。
2023-03-31
鹽燒牛舌
鹽燒喜知次
蟹味噌甲羅燒
2023-03-27 242 浏览
好耐冇食日本野啦, 今日就一家到呢間日式餐廳食lunch, 環境座位舒適, 好彩早d入座, 入座無耐已經差唔多客滿,等食個陣,店員送左盤前菜,好爽口又好味😋跟住首先嗌左店員推介既蟹肉海鮮蒸蛋, 三文魚比想像中仲要多, 另外入面有超多蟹肉, 再配底下既蒸蛋簡直一絕!然後係吉列廣島蠔(一客3隻), 吉列蠔好甜好好味好鮮!之後到燒明太子雞翼, 一黎到已經覺得好香, 雞翼啖啖肉, 釀左滿滿嘅明太子餡係入面店員體貼地講解加拿大海膽同北海道海膽既分別, 最後揀左特盛北海道海膽軍艦,  一黎到望到已經流哂口水, 海膽光亮潤澤, 口感嫩滑無比, 好creamy,入口即溶!超級大滿足!之後就黎到戲肉,一坐低就已經叫定既象拔蚌刺身, 刺身用左三種唔同既做法去整, 亦知道點解需要比其他菜式等更耐既時間。刺身本身已經好鮮甜, 炸完食落好爽口, 煎完再配上黑松露口感非凡, 三種食法各有優點, 一次品嚐哂3種令人回味無窮! 三文魚壽司盛合, 由各式各樣嘅三文魚組合而成嘅盛合, 每一種嘅三文魚都有佢獨特嘅味道, 但係都離唔開好味兩個字‼️另外叫左三文魚及 火炙三文魚壽司, 都十分鮮甜最後叫既原條星鰻壽司, 長度都已經
前菜
蟹肉海鮮蒸蛋
然後係吉列廣島蠔(一客3隻), 吉列蠔好甜好好味好鮮!
燒明太子雞翼
特盛北海道海膽軍艦
象拔蚌刺身
三文魚壽司盛合
另外叫左三文魚及 火炙三文魚壽司, 都十分鮮甜
三文魚及 火炙三文魚壽司
最後叫既原條星鰻壽司, 長度都已經令人有驚喜, 食落去勁肥美口感獨特
原條星鰻壽司
臨走再食埋佢地個雪糕, 冇得彈!
雖然中途餐廳已經客人爆滿, 但店員都係好努力咁招呼我地同介紹美食,真係戥佢地辛苦. 下次食日本野我都會再揀番呢間餐廳~
2023-03-25
象拔蚌刺身
三文魚壽司盛合
三文魚及 火炙三文魚壽司
原條星鰻壽司
早幾天, 跟家人去了SUSHI RAKU 晚餐,吃了一個豐富又高質的日本餐~6色刺身拼盤: 刺身全是厚切, 口感超好,有六款不同刺身,魚質新鮮爽口,而且厚切令刺身口感豐富,吞食魚(中腩)豐富,口感細膩,魚油入口即溶三文魚壽司: 厚切口感,大滿足炸蝦壽司: 熱辣辣,卜卜脆,超脆口免治雞肉: 出爐熱辣辣,雞肉調味剛好, 配上新鮮日本蛋,岩岩好,PERFECT MATCH~ 同去日本食一樣咁好味!!牛舌:大大件,外脆內嫩,爽口,有鹽燒味道,配合芥辣,熱辣辣角切櫻花丼 :  壽司飯魚生,非常豐富,爽口彈牙前菜: 紅蘿蔔及牛蒡,顏色鮮豔,開胃
6色刺身拼盤

三文魚壽司
三文魚壽司: 厚切口感,大滿足

炸蝦壽司: 熱辣辣,超脆口
炸蝦壽司: 熱辣辣,卜卜脆,超脆口

免治雞肉
牛舌

牛舌:大大件,外脆內嫩,爽口,有鹽燒味道,配合芥辣,熱辣辣

角切櫻花丼
角切櫻花丼 :  壽司飯魚生,非常豐富,爽口彈牙

紅蘿蔔及牛蒡
前菜: 紅蘿蔔及牛蒡,顏色鮮豔,開胃
油甘魚魚鮫
2023-03-19
6色刺身拼盤
炸蝦壽司: 熱辣辣,超脆口
免治雞肉
牛舌
油甘魚魚鮫
好姊妹係荃灣返工,今次聚會就揀左荃灣千色匯既 (鮨樂) ,地點方便就腳。先嚟一個餐前小菜蘿蔔牛蒡-蘿蔔酸甜度剛好,牛蒡無渣,再加埋芝麻香味,醒胃~!叫左兩個10貫壽司定食,晚餐送沙律,味噌湯同烏東。先講個壽司定食只係$198 真係非常抵食。魚背壽司-入口即溶,多油脂。魷魚壽司-咬落唔韌,好腍。味噌湯-用海藻比平時一般用紫菜更好味。沙律-配上黑芝麻汁,風味特別。烏東-用上幼身烏東,口感幼滑。銀鱈魚西京燒定食 $198,晚餐唔止有沙律,味噌湯同飯。銀鱈魚西京燒,份量十足,外皮燒得香脆,肉質嫩滑,滿滿魚油香。哇哇~! 仲有超級正既【魚子蟹肉蒸蛋】,魚子份量多,蟹肉芡汁及蛋夠滑,蛋內材料足,仲有幾個冬菇同勁多蟹肉。蒸蛋睇落似係定食既配角,但絕對有意外驚喜,有蛋香蒸得十分嫩滑,仲有滿滿嘅蟹肉芡汁,三文魚子咬落去嘅爆珠感覺證明佢係超級新鮮!!軟殼蟹沙律$78 平時一般都係用胡麻汁,呢度配上黑芝麻汁比較少見,個汁仲有烘香嘅黑芝麻味,正。鹽燒真鯛頭鮫$108 - D皮燒得夠焦香,火候控制得岩岩好,仲保留到肉汁同魚肉嘅鮮味,面珠部分特別嫩滑,食到舐舐脷!!自家製免治雞肉串$38-雞肉串本身已經鮮嫩多汁,

先嚟一個餐前小菜

蘿蔔牛蒡!

10貫壽司定食

叫左兩個10貫壽司定食,晚餐送沙律,味噌湯同烏東。
先講個壽司定食只係$198 真係非常抵食。

魚背壽司-入口即溶,多油脂。

魷魚壽司-咬落唔韌,好腍。

味噌湯、沙律、烏東

味噌湯-用海藻比平時一般用紫菜更好味。

沙律-配上黑芝麻汁,風味特別。

烏東-用上幼身烏東,口感幼滑。

銀鱈魚西京燒定食

魚子蟹肉蒸蛋

哇哇~! 仲有超級正既【魚子蟹肉蒸蛋】,

軟殼蟹沙律

鹽燒真鯛頭鮫

自家製免治雞肉串

自家製免治雞肉串$38-雞肉串本身已經鮮嫩多汁,再加埋日本雞蛋蛋漿,滑滑~!

吉列廣島蠔

吉列廣島蠔$52-廣島蠔夠脆又香口,美味!

抺茶雪糕,柚子雪芭,豆腐雪糕,紫薯雪糕。

最後飯後甜品-抺茶雪糕,柚子雪芭,豆腐雪糕,紫薯雪糕。一大班朋友嚟食飯,就係幸福
,可以一次過試齊晒4款甜品,大滿足,好飽啊~!

職員態度親切友善,服務殷勤,上菜時都會逐一細心講解番每件壽司個名,適當既時候幫你收走D碗碟,又會不斷添加熱茶,令人成個用餐體驗都非常好!真係抵讚。

(無得輸)

必試推薦: 魚子蟹肉蒸蛋 / 鹽燒真鯛頭鮫

一定會再嚟試其他食物,口袋又多一個飯聚餐廳名單。開心愉快的一餐~!
2023-03-20
魚子蟹肉蒸蛋
軟殼蟹沙律
鹽燒真鯛頭鮫
吉列廣島蠔
抺茶雪糕,柚子雪芭,豆腐雪糕,紫薯雪糕。
  • (無得輸) 必試推薦: 魚子蟹肉蒸蛋 / 鹽燒真鯛頭鮫
2023-03-20 112 浏览
Bookmark左好耐既壽司舖 睇圖覺得個壽司質素不錯 十分吸引 實物都沒有讓人失望 普遍魚生壽司會好味d 有魚肉的爽口彈牙和咬口 完全唔會腥 好有質素 炙燒壽司都口感都不錯 feel到強烈的魚油味 好有滿足感不過熱食的選擇不多 貌似都唔夠熱 味道正常 推薦 中拖羅 油脂豐富 唔會有筋 大拖雖然肥美但反而有d筋位 最推薦 帆立貝壽司 果然係名物 非常大塊 啖啖滿足 十分新鮮而且爽甜壽司飯的調味都剛剛好 唔會太酸 又突出到魚味以這個質素而言 價錢都算合理 比omakase的選擇更豐富

不過熱食的選擇不多 貌似都唔夠熱 味道正常

壽司飯的調味都剛剛好 唔會太酸 又突出到魚味