2023-04-07 546 浏览
慶祝生日揀左元朗呢間omakasa早一個月前book既位 要比訂金我地揀左$420 既餐有我最鐘意食既加拿大海膽,生蠔🦪店員知道我地慶祝生日 會插蠟燭加生日牌🎂食左好多道菜 廚師介紹得好好 大滿足😃
慶祝生日揀左元朗呢間omakasa
早一個月前book既位 要比訂金
我地揀左$420 既餐

有我最鐘意食既加拿大海膽,生蠔🦪
店員知道我地慶祝生日 會插蠟燭加生日牌🎂
食左好多道菜 廚師介紹得好好 大滿足😃

2023-04-01 474 浏览
友人大力推薦,決定周年紀念一試,一個月前致電預約,剛巧平日,先試一試個午餐餐廳環境舒適,光猛整潔,接待員細心有禮,主動添加茶水午餐有3個選擇,詳請可看附圖,選了$620個餐,有前菜、4款刺身、8款壽司、丼飯、湯與甜品師傅與客人互動多,除介紹食材來源與煮法,亦會了解客人食後感,好親切牛蒡漬、蒜頭漬,可無限添加茶碗蒸-松露蟹肉蒸蛋,松露好香、蛋超滑四款刺身-全部都好鮮甜,熟食螢光魷魚都係第一次,有膏甜蝦壽司-鮮味彈牙,蝦味超濃郁,關鍵在於蝦身上嘅汁,用蝦頭蝦尾汁煮了兩天炙燒銀鱈魚壽司-半熟銀鱈魚,魚油好香,口感特別,最愛海膽壽司-厚厚海膽配超脆紫菜,海膽新鮮無腥味,好邪惡帶子、間八、赤身、大拖羅,仲有一款忘記了,款款都好鮮、好好味,不詳述食到後段已經好飽,丼飯可減飯甜品-抹菜豆腐布丁,自家製豆腐味濃師傅有介紹晚餐菜式,真係好吸引,下回再試晚餐

餐廳環境舒適,光猛整潔,接待員細心有禮,主動添加茶水

牛蒡漬、蒜頭漬,可無限添加

茶碗蒸-松露蟹肉蒸蛋,松露好香、蛋超滑

四款刺身-全部都好鮮甜,熟食螢光魷魚都係第一次,有膏

炙燒銀鱈魚壽司-半熟銀鱈魚,魚油好香,口感特別,最愛

海膽壽司-厚厚海膽配超脆紫菜,海膽新鮮無腥味,好邪惡

食到後段已經好飽,丼飯可減飯

甜品-抹菜豆腐布丁,自家製豆腐味濃

師傅有介紹晚餐菜式,真係好吸引,下回再試晚餐

四款時令刺身
炙燒銀鱈魚壽司
甜蝦壽司
三文魚子吞拿魚蓉丼飯
2023-03-29 308 浏览
依間位於萬芳冰室隔離既Omakase.今次係午市時段去,一入門口已經見幾個吧枱位,我就同一對情侶朋友坐係再入既area,私隱度好高,最多可坐六人。我係第一次黎食,而情侶朋友就食過好多次,好奇一問佢地點解九龍講到佢咁多選擇唔試吓?反而重覆光顧依間,佢地話食過好多間都不及依間,地點雖然唔係Omakase熱門地區,但好食同師傅岩傾真係依間,仲要價錢合理。依間贏同區競爭對手(元朗市某間同樣出名的。第一次食,建議食午市時段,足以食得出有咩咁勁😂師傅話新來新豬肉,仲送多件Uni手卷俾我🫢
依間位於萬芳冰室隔離既Omakase.
第一次食,建議食午市時段,足以食得出有咩咁勁😂
師傅話新來新豬肉,仲送多件Uni手卷俾我🫢
2023-03-24 288 浏览
🖤黑白配⚪️之前已經過嚟食過一次,但我哋都覺得味道實在太出色,所以忍唔住encore 😍😍Premium Lunch Course $620Lunch set 包前菜、茶碗蒸、四本刺身、八款壽司、丼、湯同埋甜品,大滿足😍前菜係豆腐茶碗蒸上面有黑松露蟹肉,個蛋食落去好滑😗刺身四款刺身分別係蜜柑鯛、赤貝、深海池魚同埋魚肝,池魚食落去好爽口,魚肝好肥美🤤🤤壽司🍣目仁奈,食落去煙煙韌韌帶子, 面頭舖咗檸檬酸 🍋 拖羅 ,一入口就有好香嘅蔥油味👍🏻赤吞拿魚,完全食到嗰個肥美感🤞鏗魚,滋味清爽海膽,好鮮甜🥹🥹沙甸魚 ,魚味好濃 ,上面葱蓉令到食落嘅口感更加錦上添花牡丹蝦 ,蝦膏醬 🦐沾係上面食落去好重蝦嘅鮮味同埋好甜😇麵豉湯丼呢款魚生丼係將吞拿魚蓉、左口魚邊同埋三文魚籽製作,三款食材撈埋一齊真係好好味🤤,完全係食到停唔到口!甜品有兩款選擇,分別係開心果雪糕🍦同抹茶豆腐布甸🍮

Premium Lunch Course $620

前菜係豆腐

茶碗蒸上面有黑松露蟹肉,個蛋食落去好滑😗

刺身

壽司🍣
目仁奈,食落去煙煙韌韌
帶子, 面頭舖咗檸檬酸 🍋
拖羅 ,一入口就有好香嘅蔥油味👍🏻
赤吞拿魚,完全食到嗰個肥美感🤞
鏗魚,滋味清爽
海膽,好鮮甜🥹🥹
沙甸魚 ,魚味好濃 ,上面葱蓉令到食落嘅口感更加錦上添花
牡丹蝦 ,蝦膏醬 🦐沾係上面食落去好重蝦嘅鮮味同埋好甜😇

麵豉湯

甜品有兩款選擇,分別係開心果雪糕🍦同
抹茶豆腐布甸🍮
2023-01-26 610 浏览
呢一間位於元朗車房隔離既Omakase, 老實講第一次黎到既時候見佢係車房隔離,心諗得唔得架🥶🥶最後我竟然先後食左三次,好彩佢開係車房隔離,價錢先做到比較優惠😛😛2022年既1月1號同今年既1月1號都Book左,2022年第一次黎食,師傅話一月一食好啲,lunch都有白子食,所以今年我地都book1月1睇下有冇驚喜,不過今年就無白子,但係水準都仲keep到!係日本食既Omakase係江戶前,無香港咁多花臣野,同埋係日本聽唔明師傅講咩,都係中意係香港同師傅多啲互動同聽佢介紹下啲食材。呢度既師傅都好Nice🤭嚟前菜既牛蒡好味,想自己買一袋返屋企食黑松露茶碗蒸其他看圖識食🤣🤣

前菜既牛蒡好味,想自己買一袋返屋企食

黑松露茶碗蒸

其他看圖識食🤣🤣
2022-11-20 629 浏览
今日三姊妹又四出食『阿媽家姐』又飲咗2支sake 三粒米及美人洒由於我係由將軍澳出發去元朗吃,真係花咗成個鐘坐咗廿幾個站再轉的士先來到潮聖架,一坐低已經好似去咗日本咁,環境好舒服,坐個靚位可以放手袋😂。問左D姊妹今次有几道菜,十八貫心諗一定飽到飛起,好彩今日冇食lunch 今餐食左野生油甘魚,炸白子(味道漿漿口似吃大閘蟹公個種feel),炸義魚(多春爆春,超香),喜支翅,針魚,拖羅,海蝦天賦羅,海膽樣樣齊!中段開始已經食到好飽,師傅話可以少D飯,可以叫師傅少飯先可以食到尾。每二個月食一次的我們今次又收纳相簿。平時食2000人頭,今餐1300左右,飲埋2支洒咗千七人頭,好抵。總括回憶美好,味道好會再幫襯❤️
今日三姊妹又四出食『阿媽家姐』
又飲咗2支sake 三粒米及美人洒
,一坐低已經好似去咗日本咁,
心諗一定飽到飛起,好彩今日冇食lunch
總括回憶美好,味道好會再幫襯❤️
2022-11-14
2022-10-07 615 浏览
有日見到同事Story食Omakase,見賣相都相當吸引就問下係邊間,同事就推介左呢間位於元朗嘅鮨無雙,睇埋價錢之後即日就上網預訂座位。記得當日天氣都相當熱,而餐廳營業時間為12點,係11點45分左右出面都已經陸陸續續開始多人,同街基本上都係賣車零件及修理車輛的商鋪,選址方面有失分數。內部環境值得一提嘅位係每個座位都可以一覽佢嘅廚房,而整個廚房都非常整潔,刀具同碗碟擺放整齊,調味料器皿亦充滿日本特色。———————————————🌟Premium Lunch Course: $620/ ppl (exclude 10% service charge)Appetizer 前菜Steamed Egg Custard 茶豌蒸Sashimi 4 Kinds 刺身4款Sushi 8 Pieces 手握壽司8款Mini Rice Bowl 三色丼Soup 麵豉湯Dessert 甜品.🌟黑松露松葉蟹茶碗蒸呢個茶豌蒸材料比例做得非常好,口感非常嫩滑幾乎有入口即溶嘅感覺。黑松露味道唔重但香味濃烈,上菜時就已經聞到陣陣黑松露香,再襯托返松葉蟹嘅味道,真係人生中可以稱之數一數二嘅茶碗蒸。.🌟甜蝦壽司鍋巴呢個

Appetizer 前菜
Soup 麵豉湯
Dessert 甜品
🌟黑松露松葉蟹茶碗蒸
🌟甜蝦壽司鍋巴
呢個係唯一一件與眾不同嘅壽司,以鍋巴代替壽司飯,非常有創意!鍋巴入口非常香脆,同時配合鮮甜細膩嘅甜蝦,令人味覺為之一振。
🌟海膽三文魚子丼飯
師傅首先以魚油撈飯,再加上厚厚嘅一層海膽同一大羹三文魚子,最後再以紫蘇花點綴。整個丼飯賣相本身已經非常吸引,入口非常香口,完全唔覺油膩。海膽同三文魚子份量亦都好足,每一啖都有大大嘅滿足感。師傅於製飯前會詢問需唔需要少飯,非常貼心。
🌟自家製開心果雪糕
呢間嘅開心果雪糕令人非常有驚喜,甜度調得啱啱好,食完成餐再食雪糕都唔會覺得膩。之前都有食過專營雪糕鋪嘅開心果雪糕,雖然咬到果粒但亦保留左開心果本身嘅微苦味。相反鮨無雙嘅雖然唔係好咬到果粒,但整個開心果味道濃厚,感覺比雪糕店更勝一籌。
🔶整體評價🔶
食材非常新鮮,大多剌身及壽司都入口即溶,多數以檸檬、青檸皮、醬汁及紫蘇花調製味道。服務亦做得非常周到,會考慮食客食量,添茶速度快,見到我前菜食完仲會自動幫我添。價錢以Omakase嚟講真係非常抵食,唯一嘅小缺點只係地點問題,作為Chiller嘅我亦打算於下一季再次光顧嘗試其他菜式,私心極力推介比大家,記得要預先上網落訂金提前訂座!

🔸味道:10/10
🔸環境:7/10
🔸服務:8/10
🔸打卡指數:8/10

🍽️鮨無双 SUSHI MUSOU
📍元朗建德街35-55號時景花園地下9號舖

🚘泊車小貼士:光記停車場 ($20/hr),步行至餐廳只需2分鐘。
👉🏻#hkchiller美食地圖_元朗
👉🏻#hkchiller午餐推介
👉🏻#hkchiller_Omakase

2022-09-27 514 浏览
元朗食呀媽家姐,外相相當滿分🥹🥹食物質素也很好😋特登lunch去食,都要book3個月,但係值回票價😍因為前幾日低碳飲食,我話唔食飯,所以師傅專登幫我走飯😂☺️好貼心🤩🤩
2022-09-13 497 浏览
今次慶祝親友生日🎂特登找一間特別嘅Omakase,我們去的時候剛巧加價了,那沒辦法啦因為慶祝生日呀!我們是訂了平日中午時段(中午有兩段時間)我們就訂了13:45 pm ,因為餐廳座位有限,所以記得訂位(之前要Hold 信用卡訂)好啦!到食物啦!我哋選了$620 嗰餐,包括:前菜、茶碗蒸、4款刺身、8款手握壽司、三色丼、麵豉湯、布甸~豆腐蕃茄~黑松露松葉蟹茶碗蒸~刺身~石垣貝深海池魚柚坊主岩手縣蠔~手握壽司~間八魚帶子鯖魚壽司劍魚腩壽司大拖羅梭子魚(竹簽魚)赤身甜蝦(壽司鍋巴)~三色丼~麵豉湯~綠茶布甸每款食物睇到師傅嘅用心,餐廳要求質素,每款食物配搭好友驚喜,而且訂位時候話慶祝生日個三色丼有特別擺設,所以親友好開心!值得一讚店員及師傅細心講解,令到成個過程都食得好開心👍🏻
我們是訂了平日中午時段(中午有兩段時間)
好啦!到食物啦!

~豆腐蕃茄
帶子
鯖魚壽司
劍魚腩壽司
大拖羅
梭子魚(竹簽魚)
赤身
甜蝦(壽司鍋巴)
~三色丼
~麵豉湯
~綠茶布甸

三色丼有特別擺設,所以親友好開心!
值得一讚店員及師傅細心講解,令到成個過程都食得好開心👍🏻

庆祝纪念
生日
2022-08-08 418 浏览
今日幫爸爸慶生,多謝各位師傅炮製的食物,賣相別緻,味道好食,食材新鮮。讚! 服務也非常周到! 老闆也很幽默搞笑…很開心的一晚!Staff were also very helpful. We had a great time, will come back again! 5/5!!!
2022-07-25 355 浏览
人生苦短,工作上又好忙,有時都會想食返啲好嘢嚟慰勞下自己。😢😢Omakasae 嘅Dinner 款式比較多,但價錢上相對都會貴啲,所以今次就揀左性價比高啲嘅Lunch 嚟食。😋😋😋下面講幾款我印象深刻嘅嘢食:生蠔!好大隻鮮甜💜💜👍🏽白子~第一次食,幾特別喎😳最後個海膽右口魚飯~好好食,魚油味好香!😋😋壽司嘅話其實款款都好食,新鮮就一定㗎喇。😋整體而言,簡唔中食一次,幸福感滿滿🥰🥰

下面講幾款我印象深刻嘅嘢食:
生蠔!好大隻鮮甜💜💜👍🏽
白子~第一次食,幾特別喎😳
最後個海膽右口魚飯~好好食,魚油味好香!😋😋
壽司嘅話其實款款都好食,新鮮就一定㗎喇。😋

整體而言,簡唔中食一次,幸福感滿滿🥰🥰
2022-07-18 352 浏览
₍ᐢ ˃̶͈ω˂̶͈ ᐢ₎┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈夏天天氣咁熱,特別想食啲清新爽口,開胃既菜式~今次就專登揀左一間位於元朗,服務質素都高質既Omakase同大家分享--鮨無双唔經唔覺上一次同朋友一齊食Omakase已經係半年前,之前係ig 見到有人分享介紹過!當然即刻約返個朋友仔入元朗試試佢啦😎Lunch Set分別會有$380同$580兩個級別選擇,當日只有$580呢個選擇,但係我地都不約而同覺得呢個有17道菜既Set Lunch性價比頗高!!┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜Premium Lunch Course プレミアムランチコース$580 -先付蕃茄豆腐 水雲蕃茄 🌟(師傅好貼心幫唔食豆製品既朋友換左另一款前菜)好清甜,凍既水雲好爽口👍🏻-茶碗蒸し黑松露松葉蟹蟹肉茶碗蒸🌟-刺し身 4種盛り合わせ廣島蠔油坊主 🌟 (由於我唔食蠔既關係,師傅幫我轉左油坊主~)對於第一次食既我黎講好特別,口感煙韌!水八爪魚觸鬚/吸盤🌟間八 配柚子啫喱🌟深海池魚-握り寿司8貫1.蜜柑鯛 🌟2.鮮帶子 3.依祖木 (同音)🌟4.剣魚楠 🌟5.魷魚海膽壽司 🌟6.大拖羅🌟7.吞拿魚 8.甜蝦 🌟-ミニ丼🌟
₍ᐢ ˃̶͈ω˂̶͈ ᐢ₎
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
夏天天氣咁熱,特別想食啲清新爽口,開胃既菜式~

𐂐 ⠜Premium Lunch Course
プレミアムランチコース$580

-先付
蕃茄豆腐
水雲蕃茄 🌟
(師傅好貼心幫唔食豆製品既朋友換左另一款前菜)
好清甜,凍既水雲好爽口👍🏻

-茶碗蒸し
黑松露松葉蟹蟹肉茶碗蒸🌟

-刺し身 4種盛り合わせ
廣島蠔
油坊主 🌟 (由於我唔食蠔既關係,師傅幫我轉左油坊主~)
對於第一次食既我黎講好特別,口感煙韌!

水八爪魚觸鬚/吸盤🌟

腐皮麵鼓湯

-デザード
柚子雪芭
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
成個Set最印象深刻都係油坊主,間八,八爪魚吸盤同依祖木(同音)😝

超級推薦個樣有少少似腐皮豆腐既油坊主刺身!好特別,連師傅都話唔係成日有!

另外甜蝦用左蝦頭蝦殻研製既醬汁,超重蝦味,特別出色✨

當日師傅好詳細向我地介紹食物😳
只係日本魚類太多太特別,對我實在有點難記哈哈😹環境方面好鍾意餐廳轉角位,光線啱啱好好舒服,拍食物照好有感覺🥰
女仔黎講呢個course一定好夠食好滿足~
我地今次食完之後即刻同朋友決定左下次黎試埋Dinner 了😽
2022-07-02 395 浏览
呢間野食第一次真係心心眼😍lunch唔貴 唔收加一 好味 師傅nice🥰—Lunch set有$380/$580揀😍揀左$580 includingappetizer, steamed egg custard, sashimi 4 kinds, sushi 8 pieces, mini rice bowl, soup & dessert🇯🇵—曾經聽過人講遠離tst/中環既omakase唔正🙊但元朗區真係令人意想不到😆係就係遠左啲啲刺身新鮮 食到sharp sharp聲😍$580有8舊壽司😍女仔好夠食之後碗丼唔夠飽可以叫師傳加飯😍第2次食個陣師傳好好人 仲炸左隻蟹仔比我地試🦀不過其實咁細隻🦀係無味 對唔住啦🦀🦀—除左位置夾攝啲之外😍呢間野真係無得輸😆—💰hkd $1,160 no service charge📍Sushi MusouShop 9, G/F, Cher King Garden, 35-55 Kin Tak Street, Yuen Long

Lunch set有$380/$580揀😍

💰hkd $1,160 no service charge
📍Sushi Musou
2022-05-30
2022-06-18 1740 浏览
»《鮨.無双》。゜(二)
整個ꜱᴇᴛ算下來有廿二品
✽.。.:*生食與熟食的比例對我來說剛剛好不會只著重手握壽司的環節大廚也會特別介紹漁獲來源~﹆ 寿司 10貫北寄貝| 剝皮魚 | 右口魚 金目鯛 | 蟹肉配黑魚子醬海膽| 赤身 | 黑陸魚燒大拖魚腩 | 牡丹蝦﹆旬之料理海鰻魚蘋果卷﹆和食一品子持魷魚﹆ 甘味
靜岡赤蜜瓜 | 玉子蒸蛋 | 白豆蓉大福~大廚在準備壽司的時候會問女生有沒有小飯的需要回想起來 還好當時要求了小飯 走的時候都捧著肚子-整體吃得出食材處理上挺用心
記憶點最深有海鰻魚蘋果卷海鰻魚包裹著酸甜蘋果整個配搭都相當清爽 上面灑上烤炸牛蒡可以說是師傅的匠心之作-另外季節性的海膽甜味也令人回味無窮鮨店用上北海道海膽 海膽給的量都挺大方主廚挖了2大匙 層層疊堆砌無添加醬油、山葵,只吃
»《鮨.無双》。゜(二)
旬之料理

可以說是師傅的匠心之作
另外季節性的海膽甜味也令人回味無窮
鮨店用上北海道海膽 海膽給的量都挺大方
主廚挖了2大匙 層層疊堆砌
無添加醬油、山葵,只吃其鮮味。
亮點還有牡丹蝦( *ˊᵕˋ* )
牡丹蝦肉身用在壽司上 蝦頭則拿去烤炸
整個處理都非常花功夫
蝦身體型大,口感綿密帶黏性,味道甜美
個人喜愛那黏牙的咀嚼感
10貫寿司 各種時令魚類都吃得到 滿滿幸福感
而且每一種的上面都做很多不一樣的調味變化

*⑅︎୨୧┈︎┈︎┈︎┈︎┈︎┈︎┈┈︎┈︎┈︎┈︎┈︎୨୧⑅︎*
2022-05-29
旬之料理
和食一品
  • Deluxe Omakase
2022-06-11 265 浏览
»《鮨.無双》 。゜(一)
元朗區 高水準鮨店 趕快存起來(,,•́؎•̀,,)要數元郎區的高水準鮨店的數目真不小在談吐間得知該區的租金相對較低 所以投放在食材方面都可以提升
一千多價位的廚師發辦在市區大概只有十多道吧
目前晚間菜單有$880/$1480 兩個價位 這次來訪吃了$1480/人待套餐 (另收10%服務費)
✽.。.:*
整個餐的份量是超出預算跟其他的廚師發辦不同的地方是這裡不是慢慢上菜的因為品種太多 慢慢吃可能要吃夠4小時師傅上菜的速度快 一道緊接一道的由頭到尾都忙著吃 沒有停下來有種吃完會飽到撐肚的體驗生食與熟食的比例對我來說剛剛好不會只著重手握壽司的環節大廚也會特別介紹漁獲來源不能去日本玩至少能品嘗來自日本特優質水質✽.。.:*無懈可擊的一餐由三文魚籽蒸蛋、三陸產冠雪蠔開始 廚師忙著處理及即席展示開蠔
另外味覺的亮點有火炙太刀魚 以高溫火槍燒過 把油質香氣逼出磯煮飽魚調味的剛好 本身的鮮甜也吃得出來煙燻油坊主成了前半部分記憶最深的一道擁有40%的脂肪含量 入口即化,伴隨而來煙燻過後的層次變化
光是先付 刺身 小鉢都有總共9道了這是意外驚喜的事

»《鮨.無双》 。゜(一)

整個餐的份量是超出預算
不會只著重手握壽司的環節
大廚也會特別介紹漁獲來源
不能去日本玩至少能品嘗來自日本特優質水質

✽.。.:*
無懈可擊的一餐由三文魚籽蒸蛋、
三陸產冠雪蠔開始 廚師忙著處理及即席展示開蠔
伴隨而來煙燻過後的層次變化
光是先付 刺身 小鉢都有總共9道了
這是意外驚喜的事
簡單前菜在廚師的調配之下也顯得分外矜貴
漁獲新鮮結合創意變化多元,讓人意猶未盡

﹆ 晚市廚師發辦 全廿十二品 $1480
﹆ 先付 | 刺身 | 小鉢