2021-09-23 543 浏览
第二次黎到鮨無雙仍然係充滿期待😁相隔半年。各方面都有進步左環境同食物都係👍今次我點$380 lunch set.先生依舊點$580前菜有豆腐。炸過外層比起就甘凍豆腐多左口感之後黑松露蒸蛋呢個就普普通通。師傅好細心甘每件壽司都介紹一次但我唔記得甘多啦🤣🤣呢間既芝麻同柚子皮都揀得好好的確好香,提升到壽司我唔太鐘意食蝦。所以師傅轉左真鯛同赤身比我最有驚喜係銀鱈魚。同右口魚邊😁滿口魚油脂既香 好正呀😋今日有埋大拖羅同紫海膽。好滿足仲有蝦湯同綠茶豆腐布甸結尾🥰🥰
第二次黎到鮨無雙
仍然係充滿期待😁
相隔半年。各方面都有進步左
環境同食物都係👍
今次我點$380 lunch set.
先生依舊點$580
前菜有豆腐。炸過外層
比起就甘凍豆腐多左口感

之後黑松露蒸蛋
呢個就普普通通。
師傅好細心甘每件壽司都介紹一次
但我唔記得甘多啦🤣🤣
呢間既芝麻同柚子皮都揀得好好
的確好香,提升到壽司
我唔太鐘意食蝦。所以師傅轉左真鯛同赤身比我
最有驚喜係銀鱈魚。同右口魚邊😁
滿口魚油脂既香 好正呀😋
今日有埋大拖羅同紫海膽。好滿足
仲有蝦湯同綠茶豆腐布甸結尾🥰🥰

2021-08-31 615 浏览
第一次食Omakase,男朋友吹捧到日本個啲好好食,做左資料搜集,就book位食喇,咁橋又book到一星期後既星期六。佢午餐有兩個價位,$380同$580,免加一,因為我想試多啲野,就呢左$580。Lampo師傅勁有心機咁介紹每款食物,又問我地意見。食材好新鮮,好好味,擺盤都好靚。相信我地都好快會再食多次!

2021-08-07 824 浏览
呢排大家都Omakase中, 都湊下熱鬧,  選擇週末黎元朗, 所以用左兩個月訂位, 訂位系5月中訂, 7月中終於到. 等待是值得的, 店內環境簡約,座位比較闊落,坐得舒服,對住師傅工作枱既位置只有十幾個. 兩人今次就叫左$380及$580 各一Lunch Course,有前菜、茶碗蒸、13件時令壽司、味噌湯以及甜品, 前菜 豆腐,  牛蒡, 姜, 蒜粒好開胃, 兩款價錢的分別系$580多一個魚生及炒飯.食材方面: 非常之新鮮, 肉質豐肥美, ,每一件也有不同特色, 可以再黎, 仲有甜品雪糕.  室內環境: 算系濶落, 坐得舒服, 樓底算幾好.地址: 元朗建德街33-35號時景花園地下9號

室內環境: 算系濶落, 坐得舒服, 樓底算幾好.

地址: 元朗建德街33-35號時景花園地下9號
2021-07-18
2021-07-19 782 浏览
壽司店主打親民價Omakase,全店均選用日本空運食材,午市價錢由$380-$580不等,而晚市最平$880就食到🤤👍 雖然價錢算經濟,但無論食物,服務和環境質素都不錯,性價比很高🤩💯食材方面非常之新鮮,壽司每一件也有不同特色🍣印象最深刻的是甜蝦🦐,肉質豐厚,油脂十足😋👏表面上的調味汁更是由蝦殼和蝦膏煮岀來的,每口都是新鮮蝦味,非常入味🥰📍 元朗建德街33-35號時景花園地下9號🗓 Mon - Sun 12:00-15:00, 19:00-23:00

📍 元朗建德街33-35號時景花園地下9號
*普通係同其他試過既拉curve;380真係好抵食同無伏。我覺得伏伏地係當餐主要對住我既係新手🥲價錢上係超值,$380有前菜、蒸蛋、13件壽司、湯、甜品仲想點。但環境上成條巷都係車房,同埋有兩三間茶餐廳;我唔介意環境,但介意新手,根本未出得黎既「師傅」主要對住我🥲味道上都可以,13件入邊赤身表現最好。其他都有足夠嘅「omakase」味,雖然係港式炙呀花臣呀個種我單人book位就伏左?(俾人當係練習嘅機會)同場其他人,我估都食得好開心……🥲 我成日就算知,但都唔會mark定每間既「明星」師傅,因為應該非明星師傅都係well trained? 一定有夠本事先出黎?🥲同埋mark師傅應該要等耐啲。同埋唔俾機會間野、間野既師傅s?;既然間野都覺得師傅係得既…….(而家冇得去旅行,真係好食嘅鮨店一位難求,唔講搶手開既,就算係新開既好似鮨晴、mamoru 、wadatsumi、masa、shion ;轉位既天鮨 book都book唔到,我估咁樣咁只可慢慢等下……等一兩年?如果仲無得去旅行😂。有得去我無興趣食啦😂😂😂個人口味鍾意去日本,食B級美食個種😂)What’s app book一位lunch,

我單人book位就伏左?(俾人當係練習嘅機會)
同場其他人,我估都食得好開心……🥲

What’s app book一位lunch,自己個下大約最快六七日後就有。 原本上星期有機會試多一間,鮨佐瀨,但黑雨😵

左手面嘅應該係資深一啲嘅師傅,右手面嗰個我覺得佢未到企到出嚟握壽司比客人嘅程度,好伏。食第一件既飯過熱同散散地,好彩夾起唔散,仲有佢每次都擺得好差。師傅提左佢兩三次都唔記住「可以擺前少少」「你記得要放前啲」

但午市做咁多日;甚至我當呢日係佢第一日出嚟serve客,應該係做到先俾佢企出黎
如果比我自己黎講,咩叫做到,13件最基本嘅套餐:相信普通人就算食多幾次都會記得到🥲 (假如同你講,你食三四次;你可做筆記同要背返出黎)

第一件帶子加咩、第二件白身洒柚皮、第三件赤貝要介花再拍一拍、第四件加柚子胡椒第五件墨魚加海膽再加魚子再加花、第五…….、第六要炙,炙到咩程度諸如此類
其實咁難記咩?😬

成餐飯就聽住師傅嘅用心教學,但呢個餐廳類型係:omakase呀! 😵
「呢個掃柚子皮」
「幫我介 (赤貝)」

準備熟成過既醋鯖魚,師傅「盡量只係要個皮」新手燒完俾佢睇:「再燒多次」

其實燒每樣野,燒到咩程度:普通係屋企焗野、煎野、燒野,普通人都知啲色水夠唔夠?佢真係太新手,頭兩件想埋單走。我唔會當場話真係好唔掂,因為師傅主做另外兩組客,我淨係想埋單逃走😂

(諗返我之前試既鮨店,其實有啲獨當一面嘅師傅都炙得唔夠好;sor……,如果要炙真係要炙到夠😅。我自己覺得唔係辣一辣變白就叫炙左)

好彩後來係卡啦卡啦咁,唔係全部由新手師傅做俾我。

同埋新手師傅完全一粒聲都唔出,由佢放低,我等兩秒就由資深師傅解說返一兩句。

(好老實食左咁多間,我唔係太想聽解說,聽得太重複。但係一開始講定唔使介紹, 又好怪咁,人地仲要未必記得;仲會搞到成餐飯好靜默

無論係西餐定係中菜定係其他菜式,每上一道菜解說幾句都係正常程序,聽得多覺得煩😬

但係呢啲就係所謂fine dining 必有嘅程序;冇既話你反而覺得冇禮貌覺得怪,我每次都係扮聽:oh/係呀? /wow/哦……咁俾足晒禮貌嘅反應;其實我唔係太想知😅 咩雞咩位、幾多個月既咩咩咩:你講多幾句啲野凍哂啦……😂😂😂,我仲要映張照)

新手師傅真係完全似機械人咁放低咗佢整俾我個件。

唔太熟唔解說我覺得冇咩所謂,可以是但放低講句:呢件係赤身
再由資深師傅補充下,我會覺得冇咁突兀。

另外新手經常成手飯粒,每件握既時候都痴左,4,5、6、7粒左右既飯粒分布係手,佢每次仲要係咁fing走入木桶度:我唔會話自己好識,但無得去旅行,逐間食:我會覺得比較礙眼,真係未見過痴到成手飯粒既😂

唔講飯粒,資深師傅係餐飯仲提佢一次:要保持案板嘅乾淨

新手師傅既帶子,飯太熱,散散地,好彩夾到。食第一件冇咩感覺,因為擺得唔好,肉太薄,鮮度普通

擺出啲會好啲;正常

師傅整既;正常
又係啲堆堆疊疊既,皺下眉;但提自己:380呀🤪

新手放低既醋鯖,放太入,同埋將件野無咁美觀既一面對住個客,滴汗

我自己夾反轉嚟影相🥲

(腥;偷吐係紙巾包起左,有時我會講我唔食鯖同鰹;有時又想睇下佢整成點。其實呢種魚我偷吐既比率好似百分之七十😂。 但真有鋪頭整到我食得落既,仲要幾好食;成日都好掙扎講唔講明唔食,但真係要睇間舖頭嘅處理手法好唔好。我諗都係貴嘅就話食,平嘅餐廳就話唔食係最好😂😂😂。 )

正常

正常

唔鍾意佢個鍋巴墊底,雖然仲脆,但好硬身,食唔到甜蝦嘅軟糯感

正路

係我放緊最後一件入口既時候隊俾我,搞到我食到唔上唔落,希望佢地留意返,俾多一秒啲食客。
(通常望到人地塞緊野入口啲人都醒水hold多一兩秒啦🥲)

一放低我笑咗,個碗咁大,啲湯只得一半仲要少啲(我望到旁邊嘅人份量都一樣),咁不如換過一批細啲既碗,佢都係啲$12店嘅碗,現場12個位,都係144蚊姐😂

現場啲人係咁食個蒜頭,添左三四次,果下我唔想食蒜頭無試到

資深師傅係用心既,解說都夠,同食到一半問我使唔使少飯,同埋見佢主要係serve我旁邊嘅人,交流呀之類都係會care客。

侍應都非常有禮同埋熱情,但係要我俾意見嘅話,佢哋嘅動作太「衝撞」。係心急衝過黎即刻幫你個種,如果改善嘅話,要啲動作放柔,客人招手,可扮野日式點頭示意;動作慢啲、唔使急跑過去我覺得會好啲,同似omakase啲

同埋就算當日熟手啲既師傅手勢(放野,處理食材,觸碰調味料)都係衝撞(大力)一啲;omakase係要扮和式啲架🤪

380蚊仲要冇Service charge,我原本想拎少廿蚊,但佢找錢個下唔係放檯同無黑色底板而係兩張錢加張單俾我;個下唔知俾唔俾tips好:20蚊咁少😬 ;tips既話好似少左啲,但拎錢拎少廿蚊好似無咁少咁?
諗太多😂😂😂

2021-06-29 868 浏览
呢間Omakase 係元朗黎講算新聽朋友講好抵食,所以一試Omakase 黎講價錢算係平的 當晚公眾假期,都係得四位客人已經計埋我同我partner 所以都幾清靜同舒服!食物唔錯😊但冇乜驚喜,唔會食到嘩嘩聲
2021-06-14
  • 生蠔
2021-06-23 723 浏览
本食評為本用戶第一個正評😂差要反映;好要盛讚。Fair Enough!預約時間:卜星期六晏,等咗三星期,預計以後更難卜餐廳周遭:車房sssssss餐廳外觀:無餐牌就知係好嘢係咪?餐廳內部:位唔多,分開兩邊,如果齊4位朋友可以自成一各點餐選擇:午餐有兩個選項,一為$380,前菜,茶碗蒸,13款壽司、湯、甜品;另一$580。我選擇$380。食物質素:簡直係5**,其餘等你去食嘅時候由師傅介紹啦!價錢:無加一,非常驚喜!評論:宜家Omakasa反濫,又有幾間係正宗,呢間CP值超高!推薦咗身邊好多朋友去!
本食評為本用戶第一個正評😂
差要反映;好要盛讚。Fair Enough!

預約時間:卜星期六晏,等咗三星期,預計以後更難卜
餐廳周遭:車房sssssss
餐廳外觀:無餐牌就知係好嘢係咪?
餐廳內部:位唔多,分開兩邊,如果齊4位朋友可以自成一各

食物質素:簡直係5**,其餘等你去食嘅時候由師傅介紹啦!

價錢:無加一,非常驚喜!

2021-06-12
2021-06-16 649 浏览
閒日放緊假,梗係出元朗搵好嘢食啦👻👻今次搵咗最近新開🤤🤤都唔係最近嘅,大約半年左右新嘅鮨店《鮨無双》食Lunch,入面嘅裝修好簡約,座位比較闊落,坐得舒服,地理位置近又新街舊B仔附近,今次試咗午餐Omakase($580)分別有:前菜/刺身/壽司/丼飯5🌟為最高刺身評價:-赤貝:爽彈有咬口🌟🌟🌟-象拔蚌:脆口鮮甜🌟🌟🌟🌟-海膽魷魚卷:乾爽吾黏口,海膽冇腥味🌟🌟🌟-油甘魚:正常🌟🌟壽司評價:-鮮帶子:甜味夠🌟🌟🌟🌟-劍魚腩:油脂感十足🌟🌟🌟-鯖魚:正常🌟🌟-漬赤身:獨有微酸帶出赤身嘅甜味🌟🌟🌟🌟-炙燒銀鱈魚:未試過生嘅銀鱈魚,估唔到咁好食🌟🌟🌟🌟🌟-炙燒大拖羅:入口即溶🌟🌟🌟🌟🌟-蝦伴脆米餅:挺身鮮甜吾霉🌟🌟🌟🌟丼飯評價:鰈魚海膽魚子丼飯:午餐最大驚喜,師傅將鰈魚燒到油脂出晒黎,然後將魚油倒入飯入邊方便我哋撈嚟食,魚油味極重,鰈魚燒過香氣加倍入口好滑再加埋海膽同魚子一齊食多重口感好正🌟🌟🌟🌟🌟整體評分:🌟🌟🌟🌟可以再食同埋遇見林寶師傅之前係壽司之神食過佢嘅手藝👍🏻👍🏻而家元朗越嚟越多新鮨店…期待期待🌟🌟
閒日放緊假,梗係出元朗搵好嘢食啦👻👻

分別有:
前菜/刺身/壽司/丼飯

5🌟為最高

刺身評價:

-赤貝:爽彈有咬口🌟🌟🌟
-象拔蚌:脆口鮮甜🌟🌟🌟🌟
-海膽魷魚卷:乾爽吾黏口,海膽冇腥味🌟🌟🌟
-油甘魚:正常🌟🌟

壽司評價:
-鮮帶子:甜味夠🌟🌟🌟🌟
-劍魚腩:油脂感十足🌟🌟🌟
-鯖魚:正常🌟🌟
-漬赤身:獨有微酸帶出赤身嘅甜味🌟🌟🌟🌟
-炙燒銀鱈魚:
未試過生嘅銀鱈魚,估唔到咁好食🌟🌟🌟🌟🌟
-炙燒大拖羅:入口即溶🌟🌟🌟🌟🌟

炙燒銀鱈魚
炙燒大拖
鰈魚海膽丼
2021-06-14 1387 浏览
朋友推介元朗呢間日式廚師發板,午市抵食得黎都好高質呀👍呢排越黎越多人食,要提前一個月book位呢。餐廳位置係元朗嘅小區入面,餐廳環境舒適充滿日式感,店員有預先問我地有無食物敏感,十分貼心😃師傅上每一道壽司都會簡單講解下,回頭率好高。我地今次就叫左$380嘅Lunch Course,有前菜、茶碗蒸、13件時令壽司、味噌湯以及甜品🔸前菜 - 蕃茄豆腐蕃茄粒配埋豆腐酸酸甜甜好開胃,加上芝麻醬就更有日式風味~🔸13款時令壽司師傅會根據唔同嘅季節用返新鮮嘅時令款式,今次試左嘅款包括有:-加入左清新柚子皮嘅爽口「帶子」、蝦肉厚身而去有特質嘅蝦膏醬汁抹面嘅「甜蝦」、十分彈牙嘅厚身「赤貝」、有蔥蓉點綴嘅濃郁「鯖魚」、帶油脂嘅滑身「銀鱈魚」、滿滿又唔會有腥味嘅「海膽」、有海膽同魚子醬大大昇華嘅「魷魚」、配合柚子梅醬嘅「深海池魚」、油脂肥美嘅「拖羅」、來自愛媛嘅吸睛「金鯛」、想再encore多一件嘅「鰆魚」、爽口鮮甜嘅「鰈魚片」🔸茶碗蒸、味噌湯食晒壽司之後就上返熱食,茶碗蒸好特別嘅係採用左黑松露以及蟹肉,黑松露味配蒸蛋都幾特別,味噌湯都係正常味道啦~🔸柚子&開心果雪糕最後結尾就係雪糕,分別叫晒2款口味,2
蕃茄豆腐

🔸前菜 - 蕃茄豆腐
蕃茄粒配埋豆腐酸酸甜甜好開胃,加上芝麻醬就更有日式風味~

🔸13款時令壽司

🔸茶碗蒸、味噌湯
黑松露蟹肉茶碗蒸

🔸柚子&開心果雪糕
最後結尾就係雪糕,分別叫晒2款口味,2個口味都好清新。柚子味入面仲有啲柚子皮,開心果都有開心果粒,食落更有口感
柚子&開心果雪糕
午餐
蕃茄豆腐
黑松露蟹肉茶碗蒸
柚子&開心果雪糕
2021-06-12 331 浏览
環境;4.5/5一入門口,長長既通道,旁邊差不多滿座樓底夠高,6塊大雲石砌左一大幅壁畫裝修夠氣派,吧台幾乎所有位置都可以望到廚房內部,呢間對清潔好有信心唯一要挑剔既係吧台同通道都係同一位置,其他人/員工行出行入,就會有點唔自在/有雜聲食物:4.5/5呢間唔係主食江戶前,主食係Fusion+味道的變化對個人黎講,佢既調味主要係以青柚子/青檸既皮/汁+魚/貝殼類,再加食用花等等,較為精緻有某幾道我會認為平衡得好好,甚至有幾道係更為畫龍點睛!可惜有一兩道略為平淡,調味過左火令原有既鮮味出唔到師傅質素:4.5/5印象係林師傅係負責我果份,傾完計會覺得林師傅沉實,介紹得頭頭是道,廚藝了得,每一個步驟都恰當,有時問一些飲食/日常生活的問題,都肯去解答,係清晰,並不馬虎整體食Lunch Omakase$580呢個價位,我認為全新界入面性價比係最高環境衛生幾乎無得挑剔,部份食物有驚喜可以值得一試,但要小心,一試難忘,二試上癮
環境;4.5/5
一入門口,長長既通道,旁邊差不多滿座
樓底夠高,6塊大雲石砌左一大幅壁畫

食物:4.5/5
呢間唔係主食江戶前,主食係Fusion+味道的變化

師傅質素:4.5/5

環境衛生幾乎無得挑剔,部份食物有驚喜
可以值得一試,但要小心,一試難忘,二試上癮
飯焦+蝦膠
燒中拖
中拖
2021-06-11
飯焦+蝦膠
燒中拖
提早左一個月book位,可能新開半年左右,都未算太難book。整體用餐感覺比較輕鬆自在,Jacky師傅每上一道菜都會仔細講解。我啱啱開始接觸omakase,所以都有好多關於魚同製作方法的問題,佢都好有耐性解答~真係要俾個like佢~「木魚花番茄豆腐」_ 前菜,豆腐的清新配以番茄的酸甜,非常開胃「赤貝」_爽口彈牙,帶有青檸汁和檸檬清香「北海道生蠔」_ 非常肥美,鮮甜多汁;「鯛魚」_ 岩鹽調味,味道清新「深海池魚」_炙燒處理逼出池魚油分,上面點綴的柚子皮帶著少許辛辣,刺激池魚油脂沖刷過的味蕾「鯖魚」_ 漬過兩三天的鯖魚,保留和激發鯖魚本身的味道,但相比平時煎或者烤鯖魚,味道沒有那麼濃烈,反而清新不少「炙燒大尾魷+ 馬糞海膽」_ 清新彈牙,魷魚的清香和馬糞海膽的濃烈交相輝映「松葉蟹」_ 蟹肉的清甜,中間加入了蟹膏,炒製的芝麻,回味無窮;可能蟹肉太清甜的緣故,海苔有少許回甘「中拖羅」_ 無筋是基本;京蔥作伴,脂香四溢但也不過分油膩「炙燒銀鱈魚」_ 銀鱈魚的油脂多,經過炙燒,在口腔來個大迸發「甜蝦」_ 上面塗抹上的是蝦膏熬製的特製醬汁,清甜可口「炙燒螢光魷魚」_ 師傅得知我未試過螢光魷魚後,臨

「赤貝」_爽口彈牙,帶有青檸汁和檸檬清香
「北海道生蠔」_ 非常肥美,鮮甜多汁;
「鯛魚」_ 岩鹽調味,味道清新

「中拖羅」_ 無筋是基本;京蔥作伴,脂香四溢但也不過分油膩

「甜蝦」_ 上面塗抹上的是蝦膏熬製的特製醬汁,清甜可口

「炙燒螢光魷魚」_ 師傅得知我未試過螢光魷魚後,臨時更換的。魷魚體積不大,自身醬汁在咬下去的瞬間在口腔中爆裂開來

「炙燒右口魚拌飯 ➕ 馬糞海膽& 醬油漬三文魚籽」_ 全場最佳!!! 師傅介紹右口魚潛伏在深海(成日唔做運動)所以身體油分比左口魚(成日追魚仔)更為豐富~ 一大排海膽兼三文魚籽,加入紫蘇花調味的搭配,我即刻想加飯!!

整體來講,今次omakase俾到我好大驚喜,已經plan緊下次幾時再來,到時要對Jacky師傅講,我要加飯啊!~

2021-05-30
2021-05-24 327 浏览
一餐非常滿足的omakase❤️由於早一個星期已經預約,所以不怕臨時沒有位。晚餐有三個價錢選擇,而且不會強迫全部人只可以揀同一價錢。我同男朋友一個揀了中價,一個揀了最貴。廚師知道我們是share 的,盡量把可以分到兩份的壽司分出來,十分細心。侍應服務很好,時不時主動加茶,又換碟及遞上消毒巾抹手。食物方面生北寄貝是新鮮的,師父即蓆示範何謂新鮮北寄貝生蠔是北海道生蠔,無咁creamy 但是很爽口,適合夏天食用。海膽有三種,師傅會由每款都講解,首先是第一種海水海膽,跟外邊吃到的海膽差不多。第二種海膽比較鮮甜而且入口沒有太大的臭草味,非常之好味。最後一種完全沒有腥味入口非常之豐裕,而且海水味很濃,師傅說是拍賣之後飛機運來香港的。大部分刺身,師父都會有兩片,一片燒魚皮一片沒有,令顧客可以同一款刺身蛋是有不同的味道。白蝦壽司,一直都知道白蝦罕有,想不到在香港竟然可以吃到巴哈。實在令我太驚喜。由於篇幅有限所以不能說明每一道壽司,整體來說非常值得再光顧的お任せ
一餐非常滿足的omakase❤️
由於早一個星期已經預約,所以不怕臨時沒有位。
侍應服務很好,時不時主動加茶,又換碟及遞上消毒巾抹手。
食物方面
生北寄貝是新鮮的,師父即蓆示範何謂新鮮北寄貝
第二種海膽比較鮮甜而且入口沒有太大的臭草味,非常之好味。

2021-05-24
  • 海膽
2021-05-23 214 浏览
每日新鮮運到,每一樣都好有心思,揀唔到邊樣係最好,因為樣樣都係最好。廚師會逐一解釋食材,還介紹清酒配搭。去之前仲擔心會唔夠飽,點知係夠飽嘅,價錢公道的,值得一試。
2021-04-27 1141 浏览
估唔到唔駛過日本都食到咁好食嘅廚師發辨,價錢仲係親民價,性價比超高,午餐有兩個餐揀,一個$380有一個頭盆,茶碗蒸,十三件壽司,麵豉湯,最後有個雪糕,另一個$580係四款刺身八件壽司同三色丼,我冇叫,因為怕食唔晒,同一心想試吓好唔好食,下次一定會試埋佢,服務非常之好,師傅手勢也是很好,很细心做每一道菜同問我有乜嘢唔食同敏感,用心講解每道菜制作同食法,我覺得由頭到尾都做得好出色,有好幾件係我之前未食過嘅魚,我們一行五人也非常滿意,咁嘅價錢又冇加一,喜歡食刺身壽司嘅一定要去一試,記得要book位,我見佢都幾full
2021-02-12 3513 浏览
知道元朗開左一間新的Omakase已經急不及待訂位 想過年前同媽媽去食😋已經十幾年沒有踏足元朗,地理位置對駕車朋友來算方便易搵,門口就有錶位👍🏻餐廳始終新開不久,環境舒適乾淨,店員亦態度好好、溫文有禮👍🏻當店員循例問完我地有咩唔食後,師傅也再問我地鍾意食咩,鍾唔鐘意食濃味魚、內臟等等用餐前與師傅有更多溝通,這點很好。很多師傅只了解你有咩唔食,但這裡是店員了解你有咩唔食,師傅是想知道你有咩喜好。【Premium Lunch Course】$580【先付】蕃茄鮮甜、麻醬開胃、薄荷葉清新,但不會太濃味搶去豆腐應有的清淡,作為一道打開味蕾的前菜,非常適合😋【茶碗蒸し】充滿蟹肉,味道清淡【刺し身 4種盛り合わせ】1)金目鯛肉質鮮嫩爽彈不乾身,包著幼蔥(似係?),清新白身魚配搭很開胃2)赤貝厚身彈牙,口感好正👍🏻3)岩手縣真蠔鹹味突出,啖啖肉👍🏻4)沙甸魚個人好鍾意食銀身魚,過左秋刀季節,有沙甸食都唔錯😋魚味濃郁,如果多點薑容就更好😍【握り 8貫】1)鮮帶子師傅先將帶子在檯上撻一撻令帶子收縮,肉質更爽彈。加柚子皮,是我喜歡的食法。2)拖羅正常拖羅該有的油脂,美味3)赤身加上魚子和山椒粉,第一次食這
知道元朗開左一間新的Omakase
已經急不及待訂位 想過年前同媽媽去食😋
已經十幾年沒有踏足元朗,
地理位置對駕車朋友來算方便易搵,門口就有錶位👍🏻

餐廳始終新開不久,環境舒適乾淨,
店員亦態度好好、溫文有禮👍🏻
當店員循例問完我地有咩唔食後,
師傅也再問我地鍾意食咩,鍾唔鐘意食濃味魚、內臟等等
用餐前與師傅有更多溝通,這點很好。
很多師傅只了解你有咩唔食,
但這裡是店員了解你有咩唔食,師傅是想知道你有咩喜好。

【Premium Lunch Course】$580

先付

【先付】
蕃茄鮮甜、麻醬開胃、薄荷葉清新,
但不會太濃味搶去豆腐應有的清淡,
作為一道打開味蕾的前菜,非常適合😋

茶碗蒸し

【茶碗蒸し】
充滿蟹肉,味道清淡

1)金目鯛
肉質鮮嫩爽彈不乾身,包著幼蔥(似係?),
清新白身魚配搭很開胃

2)赤貝
厚身彈牙,口感好正👍🏻

3)岩手縣真蠔
鹹味突出,啖啖肉👍🏻

4)沙甸魚
個人好鍾意食銀身魚,過左秋刀季節,有沙甸食都唔錯😋
魚味濃郁,如果多點薑容就更好😍

1)鮮帶子
師傅先將帶子在檯上撻一撻令帶子收縮,肉質更爽彈。
加柚子皮,是我喜歡的食法。

2)拖羅
正常拖羅該有的油脂,美味

3)赤身
加上魚子和山椒粉,第一次食這樣的配搭,一試愛上😍
在口腔的味道很有驚喜,和平時食的赤身不同,喜歡😍

4)汁煮鮟鱇魚肝
鮟鱇魚肝是我的最愛🥰
汁煮比平時多數用蒸的做法,口感更更更嫩滑
入口即溶很好吃,再多一點蔥花就prefect😍

5)鯖魚
又是我喜歡的造法😋
鯖魚經火炙後逼出油脂,食到講唔到野😋

6)鰹魚
忘記了上面是用什麼調味,但很好吃😋

7)煙薰鰤魚
個人對煙薰不算鍾情,不過也是好食的

8)甜蝦
蝦肉豐厚、重膠質,好味道
蝦膏若用火炙,我會更喜歡😍

ミニ丼

【ミニ丼】
到了最期待的海膽!
師傅拎左一盒鹽水海膽出嚟,
然後問我地鍾意食咩海膽,媽媽話馬糞海膽,
師傅立即換左馬糞海膽俾我地🥰
丼裡仲有炙燒魚邊,極重油香,塞飽肚位😍
由於媽媽唔食魚子,師傅換上了鯵(池魚)

【吸い物】【デザート】
麵豉湯正常,甜品稍為失色。

【總結】
師傅細心且照顧客人,每道菜都詳細介紹,態度friendly👍🏻
店員態度好,環境舒適衛生,用餐節奏也不錯。
新張期內免加一好抵食!
【煙薰】鰤
デザート