2019-12-16 689 浏览
這一陣子愛上了Omakase,正藉生日月,慰勞一下自己,當然要吃豪一點!然而,不仁者不可以久處樂。對小的而言,忽然間吃得太豐,到返回現實的時候會很不適應,而且太大的落差更教人失落。不過沒法子,飯局給定了下來,唯有叫自己抱著平常心,心底裡珍惜這份體驗,並告誡著那只是偶然一遇的難得,過去了便該懂得放下⋯⋯想吃Omakase,於是從網路搜尋看看有甚麼好推介。天價的吃不起,故只努力地尋找有甚麼是中上價位,卻又提供性價比的享受。除了餐廳本身,地點亦為一考慮因素,不想山長水遠,最好能鄰近地鐵,並於港島一帶,既方便自己,也為朋友著想。結果,一家位於灣仔名為「鮨鶴」的餐廳被選入列。「鮨鶴」距離地鐵站非常之近,從駱克道出口過兩個街口,途經歷史攸久的上海三六九飯店,然後「鮨鶴」的牌坊便赫然映入眼簾。小的自牌坊處再轉移目光到內街,於香海大廈的一旁亦大大隻字地列著「鮨鶴」的招牌,毋須踏破鐵鞋,這條簡單的路徑對路癡的小的而言是全不費功夫。投入大廈升降機,來到「鮨鶴」的門前,上到樓反而沒有碩大的招牌,竹簾遮掩著的玻璃門,更具隱世廚神的況味。小的六時半左右抵達,餐廳尚未有客人,向美女侍應交代過後便被安排坐於吧檯位置

投入大廈升降機,來到「鮨鶴」的門前,上到樓反而沒有碩大的招牌,竹簾遮掩著的玻璃門,更具隱世廚神的況味。小的六時半左右抵達,餐廳尚未有客人,向美女侍應交代過後便被安排坐於吧檯位置。

瀏覧餐牌,Omakase只得三個選擇,分別是便價800元、中價1200元與貴價1500大元。咱們取中庸之道,至於後至的一對食客則揀了最貴項目。

然後黑臉的廚神終於出場,還向一旁喪拍照的女食客表示這裡不准攝影。小的暗自心驚,為了寫文章,自己剛進來的時候已拍下許多照片,幸好當時廚師仍在入內。然而,這麼特殊的Omakase又豈能不與大眾分享?在開飯平台明明有許多食物的照片,大概是廚師不想上鏡,小的便只拍食材罷!

頭盤小杯子裝著的叫海云,該是海澡類的生物,侍應解說此為日本髮菜。日式蕃茄清甜開胃,至於那隻螺則名為黑貝,味道亦算甜爽鮮香。

開胃過後便來一北海道珍蠔,大大隻的北海道蠔經過廚師的悉心調味之後給提昇了層次,齒頰留香。

活赤貝透出海洋氣息,之後一小杯醬油漬的白色物體侍應卻賣關子地先不揭穿,要侍咱們品嚐以後才作解構。其實小的甚麼也吃,侍應毋須擔心,不過看樣子這一團白物有點似豬腦,然而入口卻是爽滑而非內臟的脂膩膠質。原來這鱈魚白子其實是鱈魚的精子,怕女仕吃了不安。三文魚子乃三文魚的卵子,人們甘之如飴,人類自我麻醉的意識可真真有趣!而這道菜式為冬季限定,很榮幸能品嚐到時令新趣。

白蝦酒凍為世界上最細小的蝦,這小小一口已經存在著數百隻蝦,盡管以小的觀察侍應該有點誇張,但蝦肉給脫殼,再以酒佐之,感受殊不簡單。

深海池魚油脂豐富,魚味極濃,乃優質的食材。之後出場的壽司有紫鯛、金目鯛,中間卻隔了一味燒伊佐木配酸汁。朋友較喜歡熟食,固對這道菜式讚不絕口,可是小的卻覺魚肉有點瘦身,不太合小的趣味。

秋刀魚壽司肥美脂豐,本來鰤魚也為油脂豐富的魚種,卻可惜這陣子之鰤魚似乎不算時令,故未見精彩。

吃著吃著,發覺壽司飯團比平日所吃的為深,原來大廚以赤醋調米而非普遍的白醋,故有令一番視覺享受。

肥美的拖羅沒得輸,之後的北海道海膽芳香清甜。最後則以綠茶雪糕作結。

完場時小的嘗試與大廚攀談,誰不知在板著的臉孔背後竟有許多的見解兼勞騷。店子原來已開幾十年,是為第一代引進香港之Omakase始創者,即小的在灣仔混的時候「鮨鶴」已然屹立,卻是每日行過都緣慳一面。今天Omakase成行成市,被咱們那些不懂欣賞的俗人沾污了!

2018-11-11 1133 浏览
第一次品嚐Omakase的感覺實在難以形容...Chef 用他的🔪功去精心去設計每一道菜,味道以外Chef 細心介紹每一道菜嘅材料來源,亦都細心提醒我哋盡量唔好相機食先,因為會令味道有差 例如要用紫菜包的食物 因為紫菜本身係脆脆的 但亦都好快變軟 如果花太多時間係影相嘅話紫菜就會失去原有味道 總括嚟講我哋今晚㸃嘅叫丹楓共有15度菜式 每一度都各有特色 味道各有不同但有一個共通點就係超級好味😍😍😋😋係一頓味蕾同視覺都令人十分享受嘅晚餐👍🏻👍🏻同加上員工的服務態度令我會再次光顧!!

同加上員工的服務態度令我會再次光顧!!
Omakase
Omakase
  • 白子
  • 赤貝刺身
今晚一行三人膽粗粗去試,完全感受到廚師用心去做每道料理外,食物味道安排一步步提升,刻意由淡至濃. 所有食材經廚師嚴選出,每一種魚的獨特鮮味,都發揮得淋漓盡致,尤其是鰤魚⋯⋯從未試過這滋味,除大大力舉起拇指、估唔到好食到起雞皮👏🏻👏🏻最後的甜點更加不需要多講,皮薄餡靚,紅豆大大粒,人手製作,真的與別不同。實至名歸的Omakase👍🏻👍🏻👍🏻 我地三個直接同廚師講:多謝你!今晚我會笑住瞓,太🈵️足啦!我懷着幸福、極度滿意嘅心情離開店舖!期待下月的毛蟹盛宴🦀🦀🦀約定你😊
2018-11-09
  • 秋刀魚壽司
  • 牡丹蝦壽司
  • 壽司
  • 鰤魚
2018-09-28 627 浏览
今次第二次去食中午廚師發辦,簡直可用垃圾形容。食材不新鮮,味道差,上菜速度慢加求其。坐的位置燈光昏暗,对著爐又望著雜物。全日只吃了這餐,去到晚上腸胃炎。永遠不會再去
今次第二次去食中午廚師發辦,簡直可用垃圾形容。
全日只吃了這餐,去到晚上腸胃炎。
永遠不會再去
2018-09-27
2018-09-11 5346 浏览
今晚男友又帶我食好嘢呢間食Omakase嘅日式餐廳都幾隱閉,都係男友嘅朋友介紹先識上黎Menu分樱都(十種加卷物)$800 丹楓(十五種加卷物) $1200 祥鶴(十八種加卷物) $1500所有餐種配: 先付,刺身,合肴,壽司,卷物,止椀,甘味,或菓物我地揀左祥鹤先付: 左: 北海道粟米~ 好清甜好juicy 中: 湯葉~ 即日本腐皮,大豆味濃,腐皮好滑 右: 黑倍貝~彈牙有咬口北海道真蠔~ 好重海水味,爽口,鮮甜刺身: 左上: 活帶子~ 灑咗啲檸檬鹽在上面, 更能帶出帶子嘅鮮味 右上: 赤貝~爽甜 用wasabi豉油 左下: 深海池魚~肉質爽,有彈性 右下: 白蝦~ 撈埋蝦膏一齊食,好鮮甜火炙帶子海膽卷~ 極脆的紫菜包住厚身肥美的帶子和鮮甜creamy嘅海膽,幾重口感,好美味汁煮鮑魚~入口又軟又腍,極有彈性,連墊底的冬菇和蘿蔔亦極入味金目鯛~肉質細嫩呈粉紅色,好滑合肴: 三文魚子海膽茶碗蒸~大大粒的三文魚籽加上海膽的甘甜,大大提昇這個蒸蛋的
今晚男友又帶我食好嘢
呢間食Omakase
嘅日式餐廳都幾隱閉,都係男友嘅朋友介紹先識上

Menu分樱都(十種加卷物)$800
丹楓(十五種加卷物) $1200
祥鶴(十八種加卷物) $1500
我地揀左祥鹤

先付: 左: 北海道粟米~ 好清甜好juicy
中: 湯葉~ 即日本腐皮,大豆味濃,腐皮好滑
右: 黑倍貝~彈牙有咬口

北海道真蠔~ 好重海水味,爽口,鮮甜

右上: 赤貝~爽甜
用wasabi豉油
左下: 深海池魚~肉質爽,有彈性

右下: 白蝦~ 撈埋蝦膏一齊食,好鮮甜

火炙帶子海膽卷~ 極脆的紫菜包住厚身肥美的帶子
和鮮甜creamy嘅海膽,幾重口感,好美味

汁煮鮑魚~入口又軟又腍,極有彈性,連墊底的冬
菇和蘿蔔亦極入味

金目鯛~肉質細嫩呈粉紅色,好滑

合肴: 三文魚子海膽茶碗蒸~大大粒的三文魚籽加
上海膽的甘甜,大大提昇這個蒸蛋的鮮味,蒸蛋
又嫩又滑,正呀

壽司
左上: 鯖魚~ 鯖魚刺身比較少見,因保鮮比較難,
呢個鯖魚壽司就好鮮,好好味

左下: 秋刀魚~ 魚皮閃閃發光, 第一次食秋刀魚
刺身, 原來肉質好腍好甜,一D腥味都無

右上: 赤龍~ 肉質嫩滑無比,上面的醬汁是用肝臟調
製而成,好味

右下: 吞拿,赤身~ 魚味濃郁,鮮甜

上:北海道石垣貝~ 勁新鮮,師傅在石垣貝上拍一拍,我見到佢仲識郁ga, 可知有幾新鲜
肉質爽口鮮甜,果種鮮味真係一試難忘

下:筋子~即 Seasonal嘅新鮮三文魚子,第一次食,不是一粒粒分開的,是一抽抽相連的,實的的,脹
卜卜,咸香味濃

上: 拖羅~ 油脂豐脥,無根,入口即溶, 齒頰留香

左下: 牡丹蝦~ 上面加左燒過蝦頭嘅膏,和爽甜的
牡丹蝦一齊食,好match

右下: 北海道馬糞海膽~ 加入昆布絲的海膽特別甘甜,和之前食過的海膽又別有一番風味

拖羅魚蓉青瓜卷~ 拖羅魚蓉份量非常多,入口即溶,油香滿溢,加埋青瓜作為中和,就會有太油腻的感覺,真是回味無窮

止椀~在這個時候送上一碗熱辣辣的海鮮麵豉湯,
真是最適合不過
湯裏的食材相當多,有鯛魚片,蝦,帶子,豆卜,豆腐和紫菜,好鮮甜,飲完覺得
好舒服

甘味~ 自家製紅豆抹茶紅糕~ 紅豆又腍又大粒,抹茶
糕茶味好濃,兩者好配合,食埋甜品真係大滿足

食完返到屋企,已經好回味,唔知男友下次幾時再帶
我來食呢?

2018-08-28
早前男友生日,每年都會去同佢食餐好嘅慶祝。繼上年試完法國菜,今年我地挑戰omakase – 廚師發辦。為左隆重其事,今次都上網睇左港九區大量的高級日本菜餐廳,最後揀左間菜式比較獨特,又唔止係食壽司或鐵板的omakase。呢間餐廳位於灣仔,面積唔大,晚市只做omakase廚師發辦,而且我訂枱嘅時候要求坐吧枱,職員同我講話夜晚的omakase只開放吧枱坐,叫我可以放心。當晚有2款omakase套餐可選,分別係$1200套餐 (可品嘗15種菜式加卷物) 及$1500套餐 (可品嘗18種菜式加卷物),我見$1200 已有咁多野食就揀左前者試試。我地一去到坐左陣,睇住師傅同個助手好用心咁準備黎緊嘅菜式。前菜有3款,上碟擺盤好精緻,充滿日本風情,serve 嘅女仔話要先食粟米、腐皮再食個螺。前面白色嘅粟米來自北海道,師傳話叫做「未來粟米」。本身睇個樣好似「乾爭爭」,點知一咬落去好多汁又好爽甜,完全同個樣係兩回事!跟住嘅日本腐皮都好有驚喜,豆味好香濃,而且好滑溜!個螺唔記得左係咩螺,都好彈牙鮮甜。食完道前菜令我好期待黎緊嘅菜式!「好大隻蠔啊」,我真心尖叫左出聲,雖然唔係無食過咁大隻,但估唔到omak

「好大隻蠔啊」,我真心尖叫左出聲,雖然唔係無食過咁大隻,但估唔到omakase有得食質素咁高嘅肥美北海道真蠔!

真係好似我隻手掌咁大!師傳預先加左少少醬油同紫菜調味,令真蠔嘅味道更加昇華!真係打打下都好想食!

跟住落黎就係各種日本空運嘅鮮甜刺身!忘了提,芥末也是未開始食之前見師傅叫助手新鮮即磨的!帶子刺身同赤貝刺身好爽甜,唔會淋,我是沒有點芥末蓉食的。

深海池魚很是肥美,師傅連上碟造型也是一絲不苟的。

跟住落黎嘅白蝦刺身配鏗魚內臟真係好香好好味,大推!

師傅表示日本白蝦係全世界最細嘅蝦,唔好睇碗仔細細,入面有20-30隻日本白蝦,食之前先將日本白蝦及鏗魚內臟撈勻。白蝦超鮮甜,肉質嫩滑,配埋鏗魚內臟嘅甘香,一道令人不能忘懷嘅菜式!師傅仲話呢道菜式係香港無咩地方可以食得到!

跟住小休一陣,師傅安排左自家醃製嘅牛蒡俾我地試下,清清味蕾之餘又可以慢慢睇師傅準備黎緊嘅菜式。
呢道汁煮鮑魚,我相信係燉煮左好耐,鮑魚、香菇同大根都好入味,不過我覺得味道濃左少少。

另一驚喜好味之作係呢個紫菜包住嘅燒帶子配海膽!個帶子超大隻同厚身,師傅用火槍輕輕燒一燒表面,再夾入大量海膽,一口咬落去好香,而且海膽味好出,唔會被燒香嘅帶子搶左風頭,絕對係必食之一。

小妹去日本菜餐廳最中意就係食茶碗蒸,因為好中意食個滑溜嘅蒸蛋。呢度嘅海膽三文魚子茶碗蒸可以話係我食過最好味嘅茶碗蒸,而且出外日本餐廳都好少見呢個配搭。三文魚子咬落爆晒啲汁出黎,少少咸咸地配上清清地嘅滑蛋,兩者味道都提升晒!再加上鮮甜海膽,不用我再形容都知好香甜啦!

之後就到壽司啦!除左採用時令嘅食材例如肥美嘅秋刀魚之外,配料的搭配同做法都充滿驚喜,等我同大家分享幾款令人回味嘅壽司
首推的是呢款唔似海膽壽司壽司。師傅表示,出面食到嘅海膽壽司都係直接將海膽放係壽司飯上面,不過他卻是先將海膽處理,更謂此做法全港只有2間。真開心可以試到咁獨特嘅海膽壽司!雖然個樣唔討好,不過一食就會驚嘆海膽嘅鮮甜味同壽司飯結合得好出色!齒頰留香,味道久久未散。

另一款係下面嘅喜之次魚壽司配黃芥子。喜之次魚燒得剛好,充滿油脂香味,配上微辣嘅嘅黃芥子,味道層次豐富!

鯖魚西京燒就食得多,鯖魚刺身壽司真係少食。呢款鯖魚壽司肉質鮮嫩,配上芝麻,更添香氣。

時令嘅秋刀魚壽司好鮮甜!

師傳特登係上碟前大力拍一拍北海道石垣貝,令佢挺身,仲好貼心咁問我地係拍片定影相添!

咸香嘅筋子壽司

入口即溶嘅中拖羅壽司

即完壽司就黎一碗鏗魚湯暖暖身,並準備好迎接黎緊嘅飯同甜品。湯入面有鏗魚片、紫菜、同豆卜(好似係),用料十足,好清甜。

接著嘅碎吞拿魚手卷亦係難忘之作。師傅首先將吞拿魚切碎,然後用火槍燒魚片,將燒魚所得嘅油脂滴落吞拿魚粒之中(魚片並非用黎食,只係想要佢啲油脂),再拌入其他配料,味道好豐富甘香!

最後以一道綠茶奶凍配紅豆作結。不過,估唔到師傅連甜品都自己製作!綠茶奶凍綠茶味突出,紅豆微甜,唔會搶左綠茶奶凍嘅味道。

由7點食到10點半,咁就過左完美嘅一個晚上。
2018-09-01
庆祝纪念
生日
  • 海膽三文魚子茶碗蒸
  • 海膽壽司
  • 喜之次壽司
  • 碎吞拿魚卷
  • 燒帶子配海膽
同學一年一聚會,初次嘗的震撼感覺!今天晚餐就是廚師發辨,跟過住食過的很不一樣,原來日本料理學也如此高深,邊食邊學都幾得意。有請我們的班主任Ken料理長: Goodnite Class 請大家音量頗為收細點!這種餐是要有禮的,會騷擾其他客人,失禮了。。第一件,自砵佳…好好笑因為唔係咩黎,原來係海螺第二件,呀佳佳……赤貝 好新鮮'仲旭緊'跟住有活帶子 深海池魚厚切版~勁呀真係好好味… … 平政helamaSan好特別,還有很甜的白蝦。下集再會
同學一年一聚會,初次嘗的震撼感覺!
這種餐是要有禮的,會騷擾其他客人,失禮了。。
第一件,自砵佳…好好笑因為唔係咩黎,原來係海螺
第二件,呀佳佳……赤貝 好新鮮'仲旭緊'

下集再會
2018-09-01
2018-09-07 302 浏览
人生第一次食omakasa ,真係好期待,去到鮨鶴,發覺喱到裝修好日式,好靜。我地坐左係bar枱,有大概4枱人,所以師傅都好忙。前菜3點:有未來粟米,湯葉同黑梅貝。勁鍾意食呢個未來粟米,一開始見佢係生嘅,仲覺得好搞笑,點知一食落去真係好清甜,完全冇草青味,食完一舊又想再食多舊。湯葉係日本豆腐皮,食落去淡淡嘅豆腐香味,有少少似我哋香港嘅腐竹,口感亦都幾好。黑梅貝係螺類咁,食落非常爽口彈牙。北海道珍蠔:呢個北海珍蠔真係不得了,非常鮮甜,而且好大隻,食完之後成個口腔都係嗰陣海水味同埋蠔,非常新鮮。玫魚子海膽茶碗蒸:喱個應該係我食過最好食嘅茶碗蒸,佢嘅魚子好大粒好鮮甜! 海鮮都新鮮,啲蛋索哂啲汁,正!海螺,北寄貝,平政,依左目:四個都係刺身,粒貝同北寄貝好爽口。店員話平政係比油甘魚高一個level, 我覺得口感食落同油甘魚差不多,新鮮! 依左目係火炙,所以食落香口。煮鮑魚:好入味,鮑魚唔韌,仲有冬菇!我覺得熟食仲正過魚生,可能我比較鍾意熱食!白蝦,春薑:職員話呢個白蝦係配青魚內藏(唔係好記得),食落口感我覺得有啲似魷魚。春薑係俾你係食壽司之前清一清個口,呢個春薑好好味,唔似平時喺壽司店食嗰啲一

前菜3點:

北海道珍蠔:

玫魚子海膽茶碗蒸:

海螺,北寄貝,平政,依左目:

煮鮑魚:

白蝦,春薑:
職員話呢個白蝦係配青魚內藏(唔係好記得),食落口感我覺得有啲似魷魚。春薑係俾你係食壽司之前清一清個口,呢個春薑好好味,唔似平時喺壽司店食嗰啲一片片咁,但係有啲辣。

筋子,鯖魚,赤魚,秋刀肉:
今次就麻麻哋,個口感有少少唔鍾意,鯖魚同埋赤魚味道幾好,佢每個壽司都係會有調味,基本唔使點豉油都夠味。

牡丹蝦,赤身,毛蟹:
呢三款壽司比較鍾意食牡丹蝦,個蝦上面仲有啲櫻花蝦同埋醬,非常濃味!毛蟹亦都唔錯,啖啖蟹肉。

味噌湯:
好好飲,仲好足料,有魚肉,螺,好飲!

石桓貝,大拖羅,海膽,手卷:
個石桓貝好新鮮,上枱仲識郁嘅。大拖羅好厚身。第一次食咁多海膽嘅壽司,但食到最後有啲飽,就覺得有啲漏。手卷普通。

小玉西瓜:
幾甜!

女仔侍應服務態度幾好,主動同我地介紹返每款食物。
2018-08-22
2018-09-04 280 浏览
家姐中jor六合彩,話請我lei個好好細妹去食正o野慶祝,平時家姐都係對食有要求ge人,今次佢話朋友介紹食lei間omakase,絕對信得過!!! 有姐姐的孩子像個寶。鮨鶴location都好方便ga,地鐵站出jor,行五分鐘都到ga la。佢隱藏o係大廈ge一樓。記得準時到ar!!! 同埋記得記得一定要訂位先,見到餐廳都full booking,有客人walk in都冇得食lei。裝修好有日式小店style,唔係家姐介紹,都唔知有lei間甘正宗ge店舖。鮨鶴ge omakase分jor三個set,櫻都,丹楓同祥鶴,以壽司ge數量分定價。家姐毫不猶疑就決定jor祥鶴,話甘先食得過癮。坐o係吧枱,可以睇到師傅點樣準備同即時上菜,真係一個享受!!! 而且師傅會介紹同解釋每道菜式,真係知識增加唔少ar!!! 前菜有三樣由先食未來粟米: 第一次生食粟米ja,令人想像唔到甘清甜ar!!! 口感好爽脆,yummy!!!湯葉: 係新鮮腐皮lai ga,好有豆香而且滑溜,食完好似皮膚都會滑d甘!!!黑梅貝: 好似香港d東風螺甘,細細粒,少少醬油ge咸味,貝肉彈牙!!!食完前菜,到師傅表演ge時候la登
家姐中jor六合彩
,話請我lei個好好細妹去食正o野慶祝
記得記得

坐o係吧枱,可以睇到師傅點樣準備同即時上菜,真係一個享受
前菜有三樣

!!! 口感好爽脆,yummy
!!!
食完前菜,到師傅表演ge時候la

登登登燈!!!!
前面ge係粒貝: 唔洗醬油,口感好爽脆
,而且清甜,d d海水味!!!!
後面ge係赤貝: 肉色紅潤,肉質鮮嫩,師傅仲加jor d 青檸皮,入口有道清香!!!
金目鯛: 魚肉有少少櫻花紅ge顏色,灸燒過魚皮,魚肉好柔軟嫩滑
~
伊左木魚: 魚皮一樣燒過,魚味濃郁,味道好鮮甜而且肉質有彈性,好味!!!
北海道真蠔: 加上secret sauce,口感好creamy,有海水天然咸味,蠔肉肥大肉厚,入口非常滿足
!!!
磯煮鮑魚: 鮑魚少少咸甜味,肉質好柔軟,唔un。
帶子夾海膽
: 師傅將帶子輕輕燒過,帶子肉質好柔軟,味道鮮甜,肉身肥厚,加埋海膽鮮甜味,層次口感超級豐富ar
!!! 趁紫菜脆口,要快d食先得!!!
三文魚子海膽茶碗蒸: 三文魚子魚油好香,海膽加上蒸蛋真係滑上加滑
,三文魚子同海膽為蒸蛋畫龍點睛,好好味!!!!
終於到壽司o個part la!!!!
手釣池魚: 魚肉好柔軟
,冇腥味,而且味道鮮甜!!!
鯖魚: 師傅o係上面加jor d 紫蘇葉,怕腥味ge我都敢食ar,食落一d都唔腥
,而且紫蘇葉味道好清香,魚肉口感比較緊緻細膩!!!
Seasonal北海道石垣貝
: 師傅拍打完後帶白色ge貝肉會自動收縮,好有動感,師傅表示透過拍打,貝肉會即將收縮,入口會更加爽口。石垣貝係我食過最最最好味ge貝類ar
!!! 味道超鮮甜,口感令人衝突,係柔軟得黎又爽口,oishi ar!!!!
喜之次: 上面有個師傅特調ge肝臟醬,魚肉係柔軟彈牙於一身
,醬料為魚肉加tim風味,味道鮮美!!!
白蝦加櫻花蝦: 入口櫻花蝦味衝出黎,而白蝦就慢慢溶喺口中,成個口腔都有濃濃蝦味
,好正ar!!!
Otoro:  魚肉好肥美,入口即溶,魚油味豐富,勁好味!!!!
牡丹蝦: 上面加左灸燒過ge蝦膏,蝦肉非常爽甜,有濃郁蝦甜味同香味,我最愛之一果然係冇得彈,ichiban
!!!!
卷物出場!!
Seasonal筋子: 筋子鮮紅色澤,入口o係口腔中爆發出鮮甜味,好好味,令人回味無窮
海膽山卷物
: 海膽上面有醋昆布,海膽多到滿瀉ar!!! 入口即溶,海膽ge鮮甜味充滿o係口腔
!!!! 醋昆布少少酸味令海膽鮮味更提升!!!
最後ge卷物,師傅繼續出招令人口水流ar。
拖羅魚蓉青瓜卷,拖羅入口即化
,魚油味充滿口腔後,青瓜ge爽脆增加口感如清新,一d都唔漏,超級好味!!!
卷物之後,店員小姐為我地送上lei碗足料麵豉湯,湯料好豐富,有魚片帶子同蝦
,全部料好新鮮,麵豉湯入口好順口,唔會過咸,調味o岩o岩好,好暖胃!!!
最後,一客簡單又地道ge抹茶紅豆雪糕,為整餐omakase劃上一個完美ge句號!!! 家姐同我都非常滿足同飽腹ar
值得一讚係店員小姐非常有禮貌同好認真介紹每一道菜
,仲會提點我地食法,真係好好service!!!
2018-09-03 221 浏览
終於到了放大假的時間啦,當然每次指定的節目就是食餐好架啦!今次決定豪一豪,食Omakase!價錢由$800-$150」不等,睇你想要多一點款式與否!首先,師傳為我們送上先付!❤️未來粟米~呈奶白色,咬下去鮮甜多汁!❤️中間的湯葉~呈腐片的型態,大豆味香濃❤️黑倍貝~很爽口,第一次試呢!伊左目魚要與wasabi一同吃,魚皮先用火槍燒過,魚肉結實!赤貝一向是我的最愛,很爽口,充滿海鮮鮮味!北海道真蠔超級大隻,和手掌差不多!入口蠔味濃厚,很肥美又creamy !煮鮑魚經過醃漬,更入味!厚身有口感!海膽燒帶子帶子經過火炙,有微微焦香,內裡仍然很嫩滑!配合海膽的甘甜,正呀!筋子粒粒晶瑩剔透,紅紅潤潤!光眼已很吸引,咬下去卜卜聲,吃得更滋味!鯖魚壽司又是我第一次賞鯖魚壽司,想不到魚味濃,肉質結與實,沒有半點魚鯹味!大大拖羅壽司肥美無比,魚油脂豐富!海膽壽司入口甘香即溶!接近尾聲時送上一個熱湯!用上多種魚及大蝦煮成,鮮味十足,連湯及配料全部喝得一乾二淨!紅豆抺茶雪糕濃厚的抺茶雪糕,配上最佳partner 紅豆,是最完美的結合!工作辛苦,放假真的需要寵愛自己一下,大大感滿足呀!

首先,師傳為我們送上先付!
❤️未來粟米~呈奶白色,咬下去鮮甜多汁!
❤️中間的湯葉~呈腐片的型態,大豆味香濃
❤️黑倍貝~很爽口,第一次試呢!

伊左目魚
要與wasabi一同吃,魚皮先用火槍燒過,魚肉結實!

赤貝
一向是我的最愛,很爽口,充滿海鮮鮮味!

北海道真蠔

煮鮑魚
經過醃漬,更入味!厚身有口感!

海膽燒帶子

筋子

鯖魚壽司

大大拖羅壽司
肥美無比,魚油脂豐富!

海膽壽司
入口甘香即溶!

接近尾聲時送上一個熱湯!

紅豆抺茶雪糕
工作辛苦,放假真的需要寵愛自己一下,大大感滿足呀!
2018-09-02 289 浏览
在這香港中找一間日式餐廳是十分容易的事,差不多每隔2街也會看到有日式餐廳。但很多的日式餐廳已經被本土化,有一點點的日式風格也說是日式餐廳,但內裡其實跟香港的茶餐廳沒分別。這次因另一半生日所以找到這間由正宗日式餐廳跟另一半慶祝。這間餐廳的位置也算是容易找到的,在駱克道的附近,有招牌掛在大廈上的。進去的時候師傅跟待應跟我們說了一句日文的歡迎光臨,我們就像回到去家鄉一樣,十分窩心。我們先坐下看一看菜單,這裡可以選擇由師傅發辦的餐,師傅會選擇當季的食材和用最新鮮的材料做料理給我們,我們這次就選擇了由師傅決定做什麼給我們食,來嘗試一下其他不同的食材吧!!這裡的米用上赤醋來作調味,所以米飯看起來是帶紅色的。先來的時平政魚刺身壽司,這魚的肉質,味道十分濃郁,口感肥嫩,咬下去還有油脂的香味。大甜蝦壽司,我沒吃過這麼大隻的甜蝦壽司,咬下去有入口即溶的口感,蝦的鮮味也爆發出來,對愛吃甜蝦的人來說,這壽司不可錯過。赤貝壽司,師傅把赤貝做成蝴蝶的形狀,也用刀在赤貝上輕輕切幾道紋,令口感更豐富更爽脆,也更容易咀嚼。筋子壽司,不像外面便宜壽司店的筋子,這筋子的三文魚子每一粒都係十分飽滿硬身的,沒有一粒是放久了沒有
這次因另一半生日所以找到這間由正宗日式餐廳跟另一半慶祝。
這裡的米用上赤醋來作調味,所以米飯看起來是帶紅色的。

筋子壽司,不像外面便宜壽司店的筋子,這筋子的三文魚子每一粒都係十分飽滿硬身的,沒有一粒是放久了沒有了那種爆發的口感。一口咬下去三文魚子的汁液跟著飯合二為一,令到飯也不單調。

帶子海膽壽司,帶子吃得多了,但帶子加上海膽真的很少看得到,帶子的甜味和鮮味配上海膽獨特的味道,應該沒有人會不喜歡吧!!十分好吃。

煮八爪魚壽司,平常吃新鮮八爪魚比較多,這次吃到用煮的。八爪魚的口感改變了,變得不再爽脆,而是變得軟嫩,因長時間的炆煮令到八爪魚十分入味,吃熟的也不錯。

中拖羅壽司,中拖羅沒有大拖羅那麼多油脂,但魚味比大拖羅濃郁,喜歡重魚味的人可以吃吃看。

左口魚壽司,這件看起來像脂肪的東西其實是左口魚來的,這件壽司入口即溶,不用咬就自己滑去喉嚨。

赤鯥魚壽司,有點像香港的大眼雞魚,而赤鯥的油脂十分豐富,肉質甜鮮美,十分漂亮。

大拖羅壽司,大拖羅的油脂比中拖羅多,吞拿魚的一點點酸味加上油脂香味,口感更豐富,入口即溶的感覺真好。

超級海膽飯,這飯是只應天上有,一口吃下那麼多海膽,自己也覺得為什麼以前吃的海膽都是一片一片吃,有點後悔,飯只是配角,海膽量比飯還多,十分邪惡。

最後的是拖羅蓉加三文魚子卷,這卷物十分邪惡,用上拖羅蓉加上三文魚子還有青瓜和赤醋飯,這三樣東西完美地融合在一起有香有鮮味。

甜品有抹茶紅豆卷,這抹茶粉的苦味加上紅豆的甜味十分平衡,而外皮也很煙靭。

這裡的服務是師傅一對一的,所以請盡量預多一點時間來這裡吃飯,慢慢吃一餐飯也不錯。
這裡的食材十分新鮮,都是用當季當造的食物。
在香港可以吃到這麼高質的壽司真好!
  • 師傅發辦
「有時候我們等的不是什麼人什麼事;我們等的是時間等時間·讓自己改變」香港絕對是個不折不扣的「快·活」所以在這裡請你學會享受「慢·活」TerrGor是土生土長的香港人香港快節奏的生活步伐凡事講求效率行動要快做事要敏捷而他偏偏和我一樣熱愛慢生活這就是為什麼我們常常去旅遊日本是香港人最常接觸的亞洲國家熱愛日本的食物才是拴住全港人一條心但,學會享受慢一點的生活用心體會來自料理長的靈魂美食卻是少之又少位於灣仔謝斐道香海大廈的「鮨鶴」主打OMAKASEOmakase是日式傳統美食裡我的唯一「最愛」因為Omakase除了選用當季最新鮮的食材之外最重要的當然是不用煩惱點什麼食物(因為每樣都很美味)就等著料理長用心的準備的食材真的適合我和TerrGor這兩隻懶蟲「OMAKASE」,意思是指廚師發辦也是對廚師的一種信任由他來為你挑選最優質、最時令的食材也是品味日本料理的「最高境界」香港人著重新鮮時令食材,分量足夠菜式選擇要多而且喜歡追求新鮮感日本人則較喜歡傳統日本製法的菜式不論是醃製技巧或是菜式賣相都相當講究Omakase菜式都會先吃涼食再吃熱食就像西方人用膳後都喜歡喝一杯咖啡一樣這次想要品嚐鮨鶴Lunc
「有時候
我們等的不是什麼人
什麼事;
我們等的是時間
等時間·讓自己改變」

香港絕對是個不折不扣的「快·活」
所以在這裡請你學會享受「慢·活」

TerrGor是土生土長的香港人
而他偏偏和我一樣熱愛慢生活
這就是為什麼我們常常去旅遊

日本是香港人最常接觸的亞洲國家
熱愛日本的食物才是拴住全港人一條心
但,學會享受慢一點的生活
用心體會來自料理長的靈魂美食
卻是少之又少

位於灣仔謝斐道香海大廈的「鮨鶴」
主打OMAKASE
Omakase是日式傳統美食裡
我的唯一「最愛」
因為Omakase除了選用當季最新鮮的食材之外
最重要的當然是不用煩惱點什麼食物
(因為每樣都很美味)
就等著料理長用心的準備的食材
真的適合我和TerrGor這兩隻懶蟲

「OMAKASE」,意思是指廚師發辦
也是對廚師的一種信任
由他來為你挑選最優質、最時令的食材
也是品味日本料理的「最高境界」

香港人著重新鮮時令食材,分量足夠
菜式選擇要多而且喜歡追求新鮮感
日本人則較喜歡傳統日本製法的菜式
不論是醃製技巧或是菜式賣相都相當講究

Omakase菜式都會先吃涼食再吃熱食
就像西方人用膳後都喜歡喝一杯咖啡一樣

這次想要品嚐鮨鶴Lunch menu的「二號」
即為-料理長精選發板($800/人)
Appetizer 是夏日消暑佳選的沙拉
新鮮爽脆的沙拉蔬菜搭配上香濃胡麻醬
卻有說不出的開胃及清爽
旁邊的香菇漬物
更是畫龍點睛

再來是熱食「烏冬」
湯底如果我沒猜錯
TerrGor用他的龜速
三兩下就解決了

每一道菜
因為是需要時間製作的
所以,Omakase的第一條件就是要 等!
等,新鮮的食材在對的時間製作
等,料理長用心捏出的靈魂融化你的味蕾
等,慢慢享受每一道菜的真諦
等你也學會享受慢活,體會每一道用心

過程中,旁邊的人小聲的聊聊天
TerrGor則選擇把一切美好的

因為正確的日式握壽司
料理長會在飯裡加入適量的芥末
再在表面塗上醬油
不得不提一下鮨鶴的芥末是新鮮磨出來的
(每一道都想分享出來,所以只能集放在一起)

—平政(左上)

季 節 性 食 材
幸運的TerrGor遇上最愛的sujiko同學
很多人都以為 筋子=三文魚子
筋子其實是三文魚卵只是沒有去除卵巢薄膜
三文魚子則是去除卵巢薄膜後,再進行醃漬
而筋子從三文魚肚取出後
會保留卵巢膜的成串三文魚子去醃漬
所以筋子顏色多為鮮紅至暗紅
口感Q彈、比起三文魚子更加鮮甜

—海膽帶子(最下)
新鮮高級的帶子口感彈牙

炙燒過後的赤睦逼出魚脂香
油分高,質感軟滑
搭配上健康的赤米
就兩個字——絕了

—大拖羅(左下)
大拖羅被視為極品中的極品
料理長採用了「頸拖羅」
這個部位活動量較少
所以口感更加肥美
入口即溶,質感軟滑,
似有還無的筋位
滿口油脂豐腴四溢

—煮八爪魚(右下)
口感有種說不出的感覺

—拖羅蓉三文魚子卷
再一次用最高規格的食材
做一個握壽司的結尾

每一口後咬上一片醋薑
不僅甜而不膩,辛辣提神
而且還有清除口中殘餘的味道的功效
提升消化能力,促進食慾和熱茶一樣

—海鮮miso soup
堪稱絕品鮮味

最後當然要來個
紅豆抹茶做個完美Ending

就這樣陸陸續續吃了兩個多鐘
和Yuzu、Ken聊得很開心
也見識到不同食材的知識
如果你不是個慢·活的人
如果你是個很緊繃的人
也許,你認為慢活很浪費
但是,慢慢體會美食美味
如果,你給自己一個機會
就像,你給omakase機會
你也可以享受一次慢活的滋味

• 赤貝
  • 鯛魚湯
  • 蒸蛋
2018-08-28 304 浏览
食物, 環境, 服務員態度, 壽司師傅水平 全部 簡直只可以用一個字形容 差。 大家如果喜歡 劣食 可以去嘗試一下。食物質素 簡直連一般大型連鎖店 嘅水準都冇。食菜唔新鮮 ,處理手法有問題, 基本上 可以定為難食。壽司師傅, 好有堅持 黑面對客。服務員 ,唔知道自己要做乜, 又唔執枱。價錢昂貴 騙徒嘅手法簡直 層出不窮。朋友仲同我講 ,喺openrice 有好多正嘅評語畀個機會佢。 如果大家想 挑戰下自己嘅耐性, 同埋忍耐能力 ,大家不妨可以一試。

食物質素 簡直連一般大型連鎖店 嘅水準都冇。
食菜唔新鮮 ,處理手法有問題, 基本上 可以定為難食。
壽司師傅, 好有堅持 黑面對客。
服務員 ,唔知道自己要做乜, 又唔執枱。
價錢昂貴 騙徒嘅手法簡直 層出不窮。

2018-08-28
$2000 (晚餐)
2018-08-28 2448 浏览
近排工作壓力大,於是男朋友帶我去食餐好的減減壓!這是我第一次品嚐omakase,真的是滿心期待!首先為我們送上的是✨先付賣相明顯花過心思!🙌🏼1️⃣奶白色的粟米相當清甜,粒粒飽滿多汁!絕非一般菜式2️⃣湯葉:用大豆製成的,大豆味相當香濃,在杯中凝結成一層腐皮的狀態3️⃣黑倍貝:肉質彈牙,有嚼勁呀赤貝🐚爽口鮮甜,師傅建議加上wasabi一同吃,更是滋味!伊左目魚🐟師傅先把魚皮用火槍燒一燒,令魚呈半生熟狀態,魚味更突出北海道真蠔🐚很少吃到日本產的生蠔,有手掌✋🏼一樣大呢!有著淡淡的海水味,肥美新鮮!好滿足👧🏻大拖羅壽司🍣光看拖羅的紋理就知道油脂十足,入口即溶鯖魚壽司🍣相不到一點鯹味也沒有,肉質較結實,用上薑蓉一同入口,層次提升了,在一般日式料理很少會吃到北海道石垣貝壽司🍣製作方法十分特別,師傅會在你面前拍一拍佢,令佢會彈起來形成一個彎彎的形狀!十分爽口鮮甜!火灸帶子配上海膽🔥用紫菜包住吃,冷暖口感一同發生!帶子厚身肥美,海膽鮮甜軟棉!一級享受呀煮鮑魚🍲相信一定用醬油煮了一段很長的時間,十分入味軟腍,鮑魚很有彈性,伴上的冬菇也同樣可口無比一輪壽司、刺身及煮物等後,終於到了✨合肴三文魚籽海膽茶碗蒸🍳這是我
首先為我們送上的是✨先付

賣相明顯花過心思!🙌🏼
1️⃣奶白色的粟米相當清甜,粒粒飽滿多汁!絕非一般菜式
3️⃣黑倍貝:肉質彈牙,有嚼勁呀

赤貝🐚
爽口鮮甜,師傅建議加上wasabi一同吃,更是滋味!

伊左目魚🐟
師傅先把魚皮用火槍燒一燒,令魚呈半生熟狀態,魚味更突出

北海道真蠔🐚

大拖羅壽司🍣
光看拖羅的紋理就知道油脂十足,入口即溶

鯖魚壽司🍣

北海道石垣貝壽司🍣

火灸帶子配上海膽🔥

煮鮑魚🍲
一輪壽司刺身及煮物等後,終於到了✨合肴

三文魚籽海膽茶碗蒸🍳
這是我吃過最鮮甜滑溜的蒸蛋!加入了三文魚籽、海膽、菇等了鮮味提升了不少

到了尾聲的時間,師傅為我們送上✨止椀
吃完凍食後,能享受一大碗熱辣辣的海鮮面豉湯,真的是最貼心的安排!用上大蝦頭、鮮魚、紫菜及豆腐做湯料,絕對有誠意呀

到了送上✨甘味的時間
紅豆抺茶慕絲🍵
茶味非常濃郁,不會太甜,配上大大粒的紅豆,真是完美的組合
雖然這餐飯吃了三個多小時,但能一邊欣賞師傅用心的製作,舌頭品嚐著的美味佳餚,為繁忙的都市人停一停,charge足電再努力吧💪🏻
  • 拖羅壽司
  • 秋刀魚壽司
經朋友介紹來正哩度,我地提前左幾日book左台上來食,其他想試朋友一定要提前幾日book位,事故哩度唔做街客,唔book無得食噶。來到地方好細下得12人吧台位,另有一張細台同一個細房。全部野由當日餐廳入到新鮮材料由師傅決定我地食物,我第一次一次過食到甘新鮮甘靓刺身同食物。價錢主要分3種套餐,800,1200,1500,之後師傅安照我地點套餐去安排野食。我第一次食甘新鮮刺身,喜歡日本料理絕對要一試,比去日本還要好食。
前菜三物
刺身