2024-10-11 56 浏览
好耐之前唔知邊度見到有人推介,就Save咗。睇啲評語見到好評如潮、差評得嗰幾個,睇過都相信唔係打手,就嚟試一試。7:00pm 唔需要排隊直入,成晚都滿座,keep住有人走、有人入,不過到8點走,出邊好似未見需要排隊,可能熱潮過去了,但仲係勁高質。食完呢間之後,好食到榮登我的最愛!!!爆炸好味!!!無論係鰻魚飯、其他飯類定串燒都一樣咁好食,不過性價比嚟講,建議嗌鰻魚飯。** 要特別提一提飯會送啲炸鰻魚骨,係好食到飛天!!!完全可以單叫幾十份!// 炭火白燒鰻魚飯 (小) Fav no.1!!!就咁炭燒鰻魚,可以原汁原味食到鰻魚嘅鮮、彈牙、脆、同廚師、餐廳嘅功力!再配埋佢哋嘅伴菜、飯素,特別呢個先會有嘅柚子醬,小小嘅甜酸味,簡直係令成個飯昇華!可以配唔同伴菜,有幾種唔同食法,估唔到冇鰻魚汁都可以咁好食!!!// 招牌炭火蒲燒鰻魚飯 (大)十分抱歉,呢個第一個到,好食到相都唔記得咗影。呢個大 鰻魚份量如菜單圖一樣有兩排。因為搽滿鰻魚汁,所以相對唔會食到炭火燒出嚟會有嘅脆,但佢啲鰻魚汁鹹甜適中,完全唔係街買嗰啲味道!唔會食到好膩,鰻魚汁好送飯。// 牛仔骨拼牛舌芯飯估唔到除咗鰻魚之外,肉類都可
食完呢間之後,好食到榮登我的最愛!!!

** 要特別提一提飯會送啲炸鰻魚骨,係好食到飛天!!!
完全可以單叫幾十份!
// 炭火白燒鰻魚飯 (小) Fav no.1!!!
可以配唔同伴菜,有幾種唔同食法,
估唔到冇鰻魚汁都可以咁好食!!!
炭火白燒鰻魚飯

// 招牌炭火蒲燒鰻魚飯 (大)
十分抱歉,呢個第一個到,好食到相都唔記得咗影。
呢個大 鰻魚份量如菜單圖一樣有兩排。
唔會食到好膩,鰻魚汁好送飯。
// 牛仔骨拼牛舌芯飯
估唔到除咗鰻魚之外,肉類都可以處理得咁好食。
牛仔骨醃得入味、黑椒醬汁好送飯,又唔多肥肉!
不過牛舌芯相對比串燒切得薄少少、又有咬口少少,相比之下串燒勁好食,厚切粒但係完全估唔到牛舌係可以咁腍!!!

牛仔骨拼牛舌芯飯

有啲顛覆對牛舌嘅認知
魷魚鬚 $27/份
大概有兩注觸鬚 微辣 少少麻

2024-10-07
$84.5 (晚餐)
牛仔骨拼牛舌芯飯
  • 炸鰻魚骨
  • 蒲燒鰻魚飯
2024-09-17 896 浏览
今日心血來潮,想同男朋友仔一齊食鰻魚飯。 原來之前open Rick 一直有收藏 e間鰻魚飯 , 但一直都未有去食。今日終於都去食啦。佢款式其實唔算好多。主打都係食燒鰻魚飯 , 同埋串燒。今日大約6點30分左右去到。已經好多人食緊。未行到入去已經好香 。我就叫左一個炭燒鰻魚飯 而另一款鰻魚飯炒飯其實兩款都係一樣燒鰻魚,只係一個白飯底 /炒飯底。 炒飯底 。好香 唔多油至於鰻魚燒到好金香 ,外皮仲脆卜卜 。好金香 ,又多鰻魚汁 價錢唔算貴,大飯只係$118 細飯$9x個人認為,兩款都好食。主要係佢燒得好味 又多鰻魚價錢合理 。
我就叫左一個炭燒鰻魚飯
而另一款鰻魚飯炒飯

至於鰻魚燒到好金香 ,外皮仲脆卜卜 。好金香 ,又多鰻魚汁

價錢唔算貴,大飯只係$118 細飯$9x
個人認為,兩款都好食。主要係佢燒得好味 又多鰻魚
價錢合理 。
炭燒鰻魚飯

炭燒鰻魚飯
2024-09-12 1072 浏览
今日終於完成咗單大project突然間好想食日本野獎勵吓自己呢間餐廳排晒長龍咁原來係食鰻魚嘅😜就是一次佢啦😜😜首先一開始上左白桃烏龍冷泡茶,睇得出間舖頭真係好貼心❤️飲落去清爽不甜,茶底唔澀,都幾清新,仲可以免費加冰底,夏天飲一流!🩵🩵招牌蒲燒鰻魚飯,顧名思義就係佢哋嘅signature dish😍魚香挺濃郁,鰻魚的肉質軟糯,一口飯+鰻魚肉及其油香+鰻魚汁,入口即化。食落滿足之餘,仲有面鼓湯中和口中的油膩,炸紫菜和炸魚乾,口感十分豐富,不會寡味。🤟🏻跟住叫多咗個小食,炭燒魷魚鬚 🐙🐙魷魚鬚香口彈牙,配合醃料不會太咸,保留原有鮮味。第二個小食醬燒豬頸肉🐷🐷🐷豬頸肉油脂豐富,十分香口,建議配茶一起,讓油膩感減去。真係好唔錯🤪🤪其實呢間舖頭仲有好多小食,鹽燒雞腎,炭燒五花腩串,每一樣小食佢嗰個食材處理都做得好好,唔會有浸雪藏味😬睇得出廚師好用心😎性價比超級好,所以下次一定會再嚟不過就係成日都要排隊囉🤣🤣🤣
今日終於完成咗單大project
突然間好想食日本野獎勵吓自己
呢間餐廳排晒長龍咁
原來係食鰻魚嘅😜
就是一次佢啦😜😜

睇得出廚師好用心😎
性價比超級好,所以下次一定會再嚟
不過就係成日都要排隊囉🤣🤣🤣
心血來潮想食日本嘢,但又唔想食壽司放題。大家異口同聲話食鰻魚飯,但揾一間地點方便嘅都係一個首選。畢竟今日係星期一晚,聽日大家都要返工。我地今次選擇咗喺旺角食鰻魚飯就揀左”鰻一”為我地嘅晚餐。地點喺麥花臣球場對面都方便,餐廳大特色是會用備長炭炭燒鰻魚,廚房佢係半開放式,大家可以見到師傅燒鰻魚嘅情況,進入餐廳日式裝潢,主要以木為主裏面有小許居酒屋感覺。店員會同我地講即燒鰻魚需要時間大家都明白。主食鰻魚之外仲有其他串燒🍢🤭👍🏻
店員會同我地講即燒鰻魚需要時間大家都明白。
主食鰻魚之外仲有其他串燒🍢🤭👍🏻

炸鰻魚球  (海苔)
燒雞皮
炸鰻魚球  (海苔)
2024-08-25 1496 浏览
為了吃鰻魚今天來到旺角!!晚餐時間來,要排隊等位,大概等了20分鐘左右。餐廳內座位不多,空間比較小,大部分都要拼桌。燒鰻魚拼牛舌芯飯,鰻魚有炭香丶無骨丶厚度可以,鰻魚質素在香港來說中上,米飯有咬口,整體不錯。牛舌芯一般般,個人更偏好這一間串燒的厚牛舌口感。炭火白燒鰻魚飯,相比照燒鰻魚,白燒更能吃出炭和和魚本身肉質的彈性,愛好鰻魚者可以一嘗這個。這個飯有附柚子汁和檸檬,但沒用上。燒菠蘿,甜點可以✨焦糖玉子,焦糖表面脆脆的,玉子緊實軟嫩,很配✨燒牛舌和免治雞肉軟骨棒,大推燒牛舌,入口即化。醬燒雞心神奇的鰻魚可樂,就是可樂味🤣

餐廳內座位不多,空間比較小,大部分都要拼桌。

燒菠蘿,甜點可以✨

焦糖玉子,焦糖表面脆脆的,玉子緊實軟嫩,很配✨

燒牛舌和免治雞肉軟骨棒,大推燒牛舌,入口即化。

醬燒雞心

神奇的鰻魚可樂,就是可樂味🤣

鰻一係香港少見既鰻魚飯專門店,作為鰻魚愛好者自然要試下。餐廳食物質素中上,但勝在價錢合理,冇得去日本食正宗鰻魚飯既時候不妨黎止吓癮😂❣️炭火白燒鰻魚飯(大)比起蒲燒鰻魚,我一向更鍾意白燒,因為咁樣更食得出鰻魚本身既鮮味。而呢個鰻魚就燒得幾好,外皮焦脆香口,肉質都厚肉彈牙。不足之處係鰻魚唔算好鮮甜肥美,不過呢個價位仲有咁多鰻魚,性價比已經好好。❣️牛舌❣️燒雞皮❣️雞腎串燒普通😂要揀一樣既話,牛舌可以一戰。

❣️炭火白燒鰻魚飯(大)

❣️牛舌
❣️燒雞皮
❣️雞腎
串燒普通😂要揀一樣既話,牛舌可以一戰。

2024-08-10 2198 浏览
第一次食,二款鰻魚都有叫,鰻魚燒得ok, 但個汁一般般,感覺白燒鰻魚好味d, 蒲燒鰻魚個汁真係唔得。 其實蒲燒鰻魚飯個靈魂係個汁到,如果個汁可以搞搞佢就好啦。 串燒都唔錯,叫咗杯凍飲,竟然冇咩冰。但另一個重點係。。。 間舖超級熱,一路食一路出汗,d 位窄都明白嘅,但冷氣唔得大熱天時真係搞唔掂,真係要唔怕熱或者冬天先可以去到。建議食店搞下部冷氣,d客食得開心,員工都舒服d啦,始終又要做串燒又要燒鰻魚,冷氣唔掂其實員工都辛苦啦。
2024-08-07 2557 浏览
星期五既晚上,被社交平台吸引,決定嚟試呢間炭燒鰻魚店,無諗過香港都會有炭燒鰻魚,仲要百零蚊有交易。抱住要排隊嘅心態,我哋一行三人七點前就嚟攞飛,都好彩中枱排第二張。但佢鋪面都幾細,係8月既酷熱天氣底下等位,真係要有超凡嘅意志力。好彩大約半個鐘內已經到我哋,嚟之前睇openrice post講既態度差,上菜混亂,又唔係好覺。可能有心理準備上菜慢,所以反最先嚟既白燒鰻魚重有種咁快既?!既感覺白燒鰻魚入口好脆,但無味既? 原來要自己加鹽😝。加咗就完美哂相反,老公叫嘅蒲燒鰻魚,可能有醬汁,少咗脆皮既感覺底下反而比較一般。本身諗住要等好耐,所以叫咗一堆串燒嚟試。 比較推介嘅有:雞腎,雞軟骨同羊肉串唔推既有:五花腩 - 應該唔係五花腩,而係一粒肥膏隔一粒瘦肉,有食一半掉一半嘅感覺牛舌 - 個汁好怪免治雞軟骨肉棒串 - 好鬆散嘅肉餅雞皮 - 好硬食後感係我會為咗白燒鰻魚飯再嚟,但要冬天先。佢個冷氣完全唔凍。我同朋友食到面無表情,只想快d走(朋友話可能佢就係想你快走😝)不過,真心讚佢個白燒鰻魚飯既❤️。食完已經推薦比其他人,但就冬天先囉😝

唔推既有:

牛舌 - 個汁好怪

免治雞軟骨肉棒串 - 好鬆散嘅肉餅

雞皮 - 好硬

炭火白燒鰻魚飯(大)
蒲燒鰻魚飯(大)
燒雞腎
燒雞軟骨
炭燒五花腩串
羊肉串
燒雞皮
炭火白燒鰻魚飯(大)
燒雞腎
羊肉串
  • 炭火白燒鰻魚飯
2024-08-03 2344 浏览
鰻一炭燒鰻魚飯,就係旺角既山東街,日式裝潢,主要以木系為主,入門口就隔住玻璃見到炭燒緊鰻魚😍鰻魚專門店既感覺強烈,主打當然係炭燒鰻魚,仲有和風小食、串燒等,馬上開餐😌炭火白燒鰻魚飯🎣叫左大份,賣相都升級埋,好有和風感覺,份量好多🍱上枱超級香炭燒既香味,鰻魚好肥美既感覺又厚身,炭燒味道好正🤤肉質彈牙,加埋鰻魚汁,風味十足👍🏻食啲泡菜refresh下,再加埋糖心蛋連珍珠米⼀齊食,超爽😵炭火串燒時間🔥炭燒魷魚鬚,汁燒,有啲甜辣味幾特別幾開胃👍🏻免治雞軟骨肉棒串,厚肉,肉嫩,燒汁好味,炭燒雞肉串,燒得非常焦香,好味😋炭燒牛舌串,牛味超濃,味道高質,肥牛串,帶孜然味,正🍢價錢親民,食物質量質料都高,食得好爽🤤係香港想搵淨係做鰻魚飯既地方唔易,支持!❣️

溏心蛋

炭燒魷魚鬚
炭火串燒

溏心蛋
炭燒魷魚鬚
炭火串燒
2024-07-25 2297 浏览
即燒可以理解到上菜慢,可體諒。我地坐低無耐,隔離枱嘅女人就同個侍應講,自己份鰻魚飯等咗好耐,仲要隔離枱遲來嘅人都已經上咗,佢地另外果份鰻魚蛋包飯仲要食完哂所有野再催先上。本身我以為係個別例子,點知自己都係禁!唔明點解我地同枱叫嘅兩份大份蒲燒鰻魚飯,可以上一份先,隔25分鐘後再上另一份。途中催過兩次,因為遲過我地入來坐低嘅客人已上哂同我地叫埋一樣嘅鰻魚飯!廚房出單好似唔跟次序禁,出面嘅樓面又好似溝通不足禁,特別收銀嘅女人,再問我地係咪爭一份,唔好意思都無句,埋單俾錢多謝又無。下次?No La!
2024-07-24
等候时间
45 分钟 (堂食)
用餐时段
(*˘︶˘*).。鰻一炭燒鰻魚飯.:*♡終於一嚐旺角的生燒炭火鰻魚飯!!想不到在旺角也有質素的鰻魚飯!!絕對是鰻魚飯の誘惑!招牌炭火蒲燒鰻魚飯,鰻魚即點即燒,即使坐在用餐區也聞得到香氣撲鼻而來!鰻魚鋪滿飯面, 即使只叫小碗也覺得份量十足美州鰻魚肉質鮮嫩肥美, 而蒲燒醬汁甜而不膩,魚油香而蒲燒醬汁漏到軟糯的日本米飯, 超棒的!!!!除了鰻魚飯之外,店內還有其他鰻魚料理,簡單叫了一串白燒鰻魚串, 也同樣品質上乘, 外皮香脆而內裡嫩嫩的!-叫埋鰻魚汽水, 很滿足!-鰻一炭燒鰻魚飯旺角山東街84號地舖#鰻魚飯 #蒲燒鰻魚 #日本料理 #香港美食 #旺角 #鰻一 #鰻一炭燒鰻魚飯
(*˘︶˘*).。鰻一炭燒鰻魚飯.:*♡
終於一嚐旺角的生燒炭火鰻魚飯!!
想不到在旺角也有質素的鰻魚飯!!
絕對是鰻魚飯の誘惑!
招牌炭火蒲燒鰻魚飯,
鰻魚即點即燒,
即使坐在用餐區也聞得到香氣撲鼻而來!
鰻魚鋪滿飯面, 即使只叫小碗也覺得份量十足
美州鰻魚肉質鮮嫩肥美, 而蒲燒醬汁甜而不膩,
魚油香而蒲燒醬汁漏到軟糯的日本米飯, 超棒的!!!!
除了鰻魚飯之外,店內還有其他鰻魚料理,
叫埋鰻魚汽水, 很滿足!
鰻一炭燒鰻魚飯
旺角山東街84號地舖

2024-07-21 1332 浏览
鬧市親民鰻魚飯 😋蒲燒鰻魚飯鰻魚配上蒲燒鰻魚汁,鰻魚非常嫩滑,連同魚皮品嘗,魚脂豐富,配上珍珠米飯和糖心蛋,大滿充炭燒三文魚鰭三文魚鰭燒至香口惹味,外皮燒至焦香,三文魚油魚香四溢,肉質嫩滑

蟹子沙律 夏日必點!份量多,蟹籽配上青瓜絲蟹柳絲,開胃小食

燒菠蘿菠蘿超甜爆汁,完美消卻油膩感

糯米小丸子丸子軟糯Q彈,燒至外層微微焦香,不錯鰻一炭燒鰻魚飯 (旺角店)旺角山東街84號地舖
鬧市親民鰻魚飯 😋

炭燒三文魚鰭

蟹子沙律
夏日必點!份量多,蟹籽配上青瓜絲蟹柳絲,開胃小食

燒菠蘿
菠蘿超甜爆汁,完美消卻油膩感

糯米小丸子
丸子軟糯Q彈,燒至外層微微焦香,不錯

鰻一炭燒鰻魚飯 (旺角店)
旺角山東街84號地舖
🙋🏻‍♂️餓底探員今日去咗旺角調查呢間鰻魚飯專門店,餐廳走傳統日式木系風格,除咗鰻魚飯,仲有串燒,小食等供應,喺香港專門做鰻魚飯嘅店舖好少有,想食鰻魚飯不妨嚟呢度試下啦🐟招牌炭火蒲燒鰻魚飯(大) $128🙋🏻‍♂️表示個鰻魚飯配上味噌湯同前菜,鰻魚燒到焦香,魚皮香脆,肉質柔軟,食落啖啖肉,仲配有炸鰻魚骨,口感香脆,個飯用上日本頂級珍珠米,口感黏稠,充滿飯香,配上自家製鰻魚汁,味道香甜帶鮮味,呢個鰻魚飯好正👍🏻🐟炭燒白鱔串 $20👅炭燒牛舌串 $18🐤鹽燒雞皮 $15🥩肥牛串 $15🥚炭燒焦糖玉子 $15🙋🏻‍♂️表示除咗鰻魚飯,呢度都有炭火串燒食嘅,本身想試個白鱔,點知睇睇下就叫多咗幾樣😂🐟燒得好香脆,肉質有咬口👅厚切,口感好有嚼勁🐤食落脆卜卜,充滿油香🥩味道焦香,牛味香濃帶脂香🥚香脆嘅焦糖味道甜甜地,提升咗蛋香味🥤鰻魚可樂 $28🙋🏻‍♂️表示飲落個可樂味比一般嘅淡啲,又有陣蒲燒鰻魚汁嘅味道,甜甜地帶少少鹹鮮,兩者味道係夾嘅,相當有驚喜📈吃貨指數😋好味度 9/10🔙返啅度 9/10
🐟招牌炭火蒲燒鰻魚飯(大) $128
👅炭燒牛舌串 $18
🐤鹽燒雞皮 $15
🥩肥牛串 $15
🥚炭燒焦糖玉子 $15
🐟燒得好香脆,肉質有咬口
👅厚切,口感好有嚼勁
🐤食落脆卜卜,充滿油香
🥩味道焦香,牛味香濃帶脂香
🥚香脆嘅焦糖味道甜甜地,提升咗蛋香味
鰻魚可樂

肥牛串
炭燒焦糖玉子
鰻魚可樂
2024-07-17 1025 浏览
📍旺角 鰻一之前去完日本食完鰻魚飯,返到嚟香港成日都念念不忘好想再食返,但係又冇一間專食鰻魚飯嘅店舖。今日去咗旺角行街,見到喺山東街有一間叫鰻一既鰻魚專門店,當然就即刻要入去試一試。🥰٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و蒲燒鰻魚飯(小) $92佢嘅鰻魚飯有兩個大細可以揀,今日我哋就細細地試吓佢個細鰻魚飯先。鰻魚亦都有兩種味可以揀,分別係白燒同蒲燒,分別就係用唔用鰻魚汁。我哋今日試咗嘅呢一個就係有鰻魚汁嘅,因為係炭燒所以好香探訪味,加埋鰻魚嘅質地都好爽口, CP值唔錯🤏🏼蕎麥冷麵、炭火蒲燒鰻魚 $98唔鍾意食飯嘅朋友都有冷麵可以選擇,而家天氣咁熱,梗係要食吓佢嘅冷麵。想講返佢嘅蒲燒鰻魚真係幾出色,啱啱炭火燒完熱辣辣,配埋凍冰冰嘅冷麵,口感非常豐富。🙂‍↔️蟹籽沙律 $32佢嘅沙律都意外地出色,份量好多,面頭倒滿咗蟹籽,而且青瓜絲都切得好細條。炭燒牛舌串 $18炭燒雞中翼 $10二串燒方面,因為都係用炭火燒,所以都好香炭火味,而且調味都唔錯,可以一試!
📍旺角 鰻一

٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

蒲燒鰻魚飯(小) $92

蕎麥冷麵、炭火蒲燒鰻魚 $98

蟹籽沙律 $32

炭燒牛舌串 $18
炭燒雞中翼 $10
2024-07-16 942 浏览
今日朋友帶我食鰻魚飯🎆,6點幾已經開始多人入座偷舗位置唔算好多,我地係6點入座,坐坐下到6點半都8成滿座,應該會愈夜愈多人,可以望住師傅炭火燒鰻魚都唔錯架,除左鰻魚飯仲有串燒沙律⋯⋯炭燒牛舌串🐂牛舌芯實在太好吃😋,所以我們追加了一串,每一片都是大大塊的,肉汁豐富,大滿足😌。炭燒白鱔串相比蒲燒鰻魚🐟,白鱔串就更加原汁原味,魚味入口香脆,帶有濃郁炭燒香 ; 魚肉肉質緊緻,不易散開。五花腩肉及炭燒羊肉串🐷🐑五花腩及羊肉串都偏外細長條狀前者入口甘香,油產豐腴 ; —點都不柴 ; 後者則外脆內嫩,香而沒有羊羶味。👍炭燒魷魚鬚🦑炭燒香口,入口帶點微脆,但又不失彈牙口感。🥳炭火蒲燒鰻魚定食🍱谈及蒲燒鰻魚,它的口感则如丝般柔滑,肉质软熟得恰到好处,每一口都充满了满足感。蒲燒醬汁的浓郁香甜与鰻魚本身的鲜美完美融合,令人陶醉。在炭火的烘烤下,鰻魚更是充分吸收了炭火的香气,令人欲罢不能。🥳鰻魚拼牛舌心飯😋这道菜则是将鰻魚与牛舌心巧妙地结合在一起,味道层次丰富多样。鰻魚的鲜美与牛舌心的嫩滑在口中交织,形成了一种令人惊艳的口感。米饭充分吸收了这两种肉的风味,使得整道菜口感更加丰富,风味独特,无疑是一道值得一试的

炭燒牛舌串🐂

五花腩肉及炭燒羊肉串🐷🐑

炭燒魷魚鬚🦑
炭燒香口,入口帶點微脆,但又不失彈牙口感。🥳

炭火蒲燒鰻魚定食🍱

鰻魚拼牛舌心飯😋
这道菜则是将鰻魚与牛舌心巧妙地结合在一起,味道层次丰富多样。鰻魚的鲜美与牛舌心的嫩滑在口中交织,形成了一种令人惊艳的口感。米饭充分吸收了这两种肉的风味,使得整道菜口感更加丰富,风味独特,无疑是一道值得一试的美食佳肴。👌