餐厅: 魚一壽司 (教育路)
资讯:

2024-06-11 1938 浏览
魚一壽司 @sakaraichisushi 元朗可以話係元朗區入面最受歡迎嘅其中一間日本料理,餐廳最出名就係壽司同刺身大件夾抵食,所有魚生都係每日空運到港,新鮮肥美,所以餐廳外面經常大排長龍,即使連平日夜晚嚟,都要攞飛等成個鐘,不過相信我,食完會覺得呢個等待,係物超所值嘅!🔮牛油果,魚生沙律先來一個沙律,做前菜來清新一下,平時食開嘅沙律前菜都係細細碗,但係呢個絕對係大大兜,差唔多用咗一個牛油果嘅份量,再加上厚切三文魚,吞拿魚,油鉗魚,帆立貝的魚生粒,每粒都差唔多有一cm厚,配上自家製嘅日式沙律汁和新鮮沙律菜,加埋淡淡的魚油香,清新開胃,口感豐富🔮芝士烤廣島蠔每次來我都一定會點這一個芝士烤廣島蠔,新鮮即開即燒,蠔肉肥美,on top加上沙律醬和芝士微燒,可以話係Double creamy,仲要自帶新鮮嘅蠔汁,蠔香十足超級惹味呀!🔮和牛三食和牛刺身壽司🔸️和牛他他🔸️A5和牛火灵壽司以A5和牛做成三款不同的壽司,無論係以新鮮的刺身,和牛他他,火焰燒和牛片,淨係品嚐個牛味都會令你齒頰留香,而我當然係最鍾意原汁原味嘅和牛刺身壽司啦🔮和風壽喜燒肥牛鍋個人覺得呢個壽喜燒湯底屬於偏清甜的,加上本身的肥牛
魚一壽司 @sakaraichisushi 元朗可以話係元朗區入面最受歡迎嘅其中一間日本料理,餐廳最出名就係壽司刺身大件夾抵食,所有魚生都係每日空運到港,新鮮肥美,所以餐廳外面經常大排長龍,即使連平日夜晚嚟,都要攞飛等成個鐘,不過相信我,食完會覺得呢個等待,係物超所值嘅!

🔮牛油果,魚生沙律

🔮芝士烤廣島蠔

🔮和牛三食
和牛刺身壽司🔸️和牛他他🔸️A5和牛火灵壽司

🔮和風壽喜燒肥牛鍋
個人覺得呢個壽喜燒湯底屬於偏清甜的,加上本身的肥牛牛肉香和豆腐香,湯底真係可以當湯來飲都唔會覺得好甜漏;肥牛肉質相當軟腍,牛香十足,配上半生熟的月見汁,口感更見香滑

🔮魚一極尚壽司
百零蚊就食到一個新鮮大碗嘅魚生丼,真心真係覺得好抵,廚師絕對唔吝嗇,魚生份量相當之多,而且每款刺身魚生都非常新鮮,大頭牡丹蝦,日本海膽,北海道帆立貝,厚切三文魚片,吞拿魚片,油甘魚片,吞拿魚蓉他他,新鮮魚子,成個碗面切到滿滿的,賣相相當有睇頭,魚生仲多過啲飯,我哋兩個人真係食得超滿足

🔮鹽燒厚切牛舌
只要係材料新鮮,味道就已經贏咗九條街;這個厚燒牛舌,牛舌肉質爽嫩彈牙,只是加岩鹽和黑椒來提味,已牛味十足,且肉汁豐富,必食推介之一

🔮燒菠蘿
呢個燒菠蘿,亦都係我其中一個至愛,廚師會揀選差唔多熟透的菠蘿,新鮮原個菠蘿切片,入口爆汁Juicy ,非常清甜,攞來做飯後果甜品絕對一流啊

由於餐廳實在太受歡迎啦,加排隊想排少一陣嘅話,可以預早GULU app度先登記攞位,預返啱時間,咁你到門口就唔好等太耐啦
  • 芝士烤廣島蠔
  • 魚一極尚壽司丼
  • 燒菠蘿
  • 鹽燒厚切牛舌
  • 和牛三食
幾年前我跟女朋友會經常入元朗食魚一壽司,因為一直都覺得食材很新鮮和體驗唔錯。大概兩年前左右就少左黎食。今天跟女朋友慶祝生日,佢想入黎再食多次魚一,就專登訂左位入黎食,點知就出晒事,好多款壽司都伏到爆,完全唔同晒。首先,三文魚腩刺身非常不新鮮,只係有一陣腥味。魷魚壽司直程起渣,咬都咬唔斷。到軟殼蟹卷,份量相比幾年前縮水左最少三份一,入面勁少軟殼蟹(有一兩舊直程無),仲有啲紫菜碎係外面??總之成件事係好唔夾。另外生帶子也是很不新鮮,色澤暗淡。其他貝類和蟹膏軍艦還算正常水準不過不失。但最令人失望的,是生牛肉他他壽司,幾件的牛肉都是起渣,無肉味和非常乾。咁多件壽司可能得左口魚算幾好食,但剩下的炸物也是普通。服務方面我就不多作評論,但就食物而論,基本上各方面都完全保持不了水準。希望這篇文章能表達出我既失望,也是誠心勸告大家不要再試元朗呢間魚一。絕對無下次!

2024-09-13 893 浏览
入親元朗,就好掛住魚一❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥今次早左時間去食,唔駛排就入得。正👍🏻一如既往咁嗌哂最鐘意既食物😂~鵝肝壽司😽😽捧場左好耐又勁鐘意既壽司~辣辣冷面😽😽唔算好辣,但好惹味🩷~再整多盤刺身 😂好飽呀🩷🩷期待下次再過黎
入親元朗,就好掛住魚一❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥
今次早左時間去食,唔駛排就入得。正👍🏻
一如既往咁嗌哂最鐘意既食物😂
~鵝肝壽司😽😽捧場左好耐又勁鐘意既壽司
~辣辣冷面😽😽唔算好辣,但好惹味🩷
~再整多盤刺身 😂好飽呀
🩷🩷
期待下次再過黎

• 鵝肝壽司
  • 辣冷面
2024-08-31 495 浏览
店員態度差冷氣機漏水仲咁串既態度話出面仲有其他客人換吾到其他枱俾你我衫已經濕咗仲咁既態度真係差到爆冷氣漏水就吾好俾客人坐個個位啦仲咁既態度同客人講野啲員工真係好有問題
店員態度差
就吾好俾客人坐個個位啦
仲咁既態度同客人講野
啲員工真係好有問題
2024-08-26 593 浏览
本身諗住算,越諗越撚嬲,決定留低我第一條cm。食物正常,價錢合理。但係服務態度都幾撚差,如果想受氣可以嚟食因為嗰日去人都幾多,我就問啲staff可以坐邊,佢淨係答我前邊嗰張枱。因為夜晚人多,眼見就得張四人枱,咁我哋得兩個人驚唔坐得,所以我就問返佢前邊邊張啦。問佢第一次佢冇理我哋,咁唔緊要嘅,我明白人手不足會忙啲,咁我就自己喺度睇吓邊張枱先係,可能個staff見我哋企咗喺度,就同我哋講45號枱。好啦,咁我咪搵吓45號枱喺邊囉,張枱就黐住TX,完全唔知邊張係45號,我就問佢係咪眼前呢張四人枱,佢就行埋嚟指住我哋面前張枱,勁撚串話:係呀!呢張啊。然後勁大力放低兩個杯走咗。講真,我又唔係喺你哋舖頭度做,我點知45號枱喺邊張?同埋前邊嗰張枱又係邊張?後邊聽到個staff同其他啲同事啲說話btw唔係我偷聽啦,係佢哋講得都幾大聲吓。咁我都曾經做過餐飲業,我都知其實咩料,但係唔該返工又返工嘅樣,講客壞話唔緊要,唔好俾人聽到忿好地地收工諗住食餐飯,仲要俾錢買難受 食不了一點,希望你哋啲員工態度可以好啲
本身諗住算,越諗越撚嬲,決定留低我第一條cm。
食物正常,價錢合理。
但係服務態度都幾撚差,如果想受氣可以嚟食
同埋前邊嗰張枱又係邊張?
2024-08-13 639 浏览
📍元朗區 魚一🍣8.5/10 😋呢度嘅壽司入雖然每件細細件但係勝在款式夠多每件大概$8至$9我私心推介大家如果嚟到嘅話一定要試吓火炙壽司!🔥❤️個人覺得魚一嘅火炙壽司好食過普通壽司尤其是火灸玻璃蝦同火炙左口魚邊超級好味!牛油味又夠重!入口即溶既感覺🍤同埋軟殼蟹壽司🦀 佢既手卷係好好食同啲炸物冇咩炸粉啲嘢食又夠熱同埋如果食佢刺身嘅話係好鮮甜!尤其係佢個令和怪物生蠔!超級推介大家去到一定要試吓佢嘅生蠔同刺身!

📍元朗區 魚一🍣

超級推介大家去到一定要試吓佢嘅生蠔同刺身
  • 牛油果軟殼蟹卷
  • 三文魚腩刺身
2024-08-05 616 浏览
太差既體驗,平時在元朗食日式餐廳都會選擇魚一,不是第一兩次惠顧。首先上餐已慢,到來的可樂亦不夠凍,查詢店員說雪櫃是恆溫,都是一樣凍。等了很久,沙律先來,芒果蟹籽沙律,是臭的,叫店員退。等了很久的火炙拖羅,食晒d野仲未黎,追了一次,仲未黎,等待中周圍望,原來一直在桌上的牙簽筒是發毛的!救命,很失望
等了很久,沙律先來,芒果蟹籽沙律,是臭的,叫店員退。
2024-08-02
✧ 魚一壽司✧特別日子要食特別嘅嘢💛值得幫襯嘅小店唔少,今次終於去到元朗😆閑日夜晚去食,唔使等位,好好彩🫶🏻🍣油甘魚刺身x 赤背刺身油甘魚又肥美又鮮甜😋赤背爽口彈牙😍🍣吞拿魚肉軍艦入口即溶👍🏻🐟鮟鱇魚肝濃濃嘅魚油香😋正🤤🦀蟹膏蟹肉壽司濃濃嘅蟹味~正!🏡 魚一壽司 (教育路) (元朗)📍元朗教育路68號兆豐樓地下7號舖#美食可以令人開心💛 #堅持只食值得幫襯的✊🏻 #魚一壽司 #元朗必食
✧ 魚一壽司

特別日子要食特別嘅嘢💛
值得幫襯嘅小店唔少,今次終於去到元朗😆
閑日夜晚去食,唔使等位,好好彩🫶🏻

🍣油甘魚刺身x 赤背刺身
油甘魚又肥美又鮮甜😋赤背爽口彈牙😍

🍣吞拿魚肉軍艦
入口即溶👍🏻

🐟鮟鱇魚肝
濃濃嘅魚油香😋正🤤

🦀蟹膏蟹肉壽司
濃濃嘅蟹味~正!

🏡 魚一壽司 (教育路) (元朗)
📍元朗教育路68號兆豐樓地下7號舖

#美食可以令人開心💛 #堅持只食值得幫襯的✊🏻
#魚一壽司 #元朗必食
2024-06-29 521 浏览
元朗人至愛既性價比高質日本菜🤩,呢日lunch諗唔到食咩就去左魚一,lunch 好彩唔使點排隊就有位,平時一到夜晚就排哂隊,所以一直都未試過晚餐佢全店用木系裝修,分左兩層,佢地好出名既三文魚味增湯,好多肉,仲好重魚湯味😋好好飲,個lunch set 有埋沙律菜✨️極上刺身丼大大碗新鮮嘅魚生多丼, 廚師都唔會吝嗇, 魚生份量都多, 成碗砌到滿滿, 魚生仲多嗰啲飯,好開心,性價比好高, 賣上相當唔錯😍✨️天婦羅蕎麥麵,✨️芝士年糕✨️鱈魚乾成個lunch 又抵食,性價比高, 值得在encore嘅餐廳💗黎開元朗唔好錯過呀🤩
佢全店用木系裝修,分左兩層,
佢地好出名既三文魚味增湯,好多肉,仲好重魚湯味😋
好好飲,
黎開元朗唔好錯過呀🤩
2024-06-28
午餐
2024-06-14 460 浏览
一個月都會食幾次魚一,不過最近減少了,係因為用餐嘅體驗越嚟越差,質素越嚟越下降,諗住都係人有失手,所以都有俾機會佢講返正題,其實佢啲刺身都正正常常,如果想食刺身嘅朋友,都不妨一試,但係講到「熟食」就真係唔得🚫牛油果軟殼蟹卷:個牛油果係見到起黑邊,軟殼蟹係林嘅,唔脆,而且等上菜都等咗20分鐘蒸蛋:佢味道真係唔係話特別好食嘅蒸水蛋,蒸蛋相對地杰身,無蛋香味,最重要係佢唔熱。。只不過氣溫燒雞翼及西京燒:兩個擺埋一齊寫,係因為佢燒得一啲都唔乾身,鍾意食燒物嘅朋友,真係可以skip咗呢一間唔知點解熟食廚房部咁出事,搞到我朋友都唔想再俾機會佢食。。

牛油果軟殼蟹卷:

蒸蛋:

燒雞翼及西京燒:

唔知點解熟食廚房部咁出事,搞到我朋友都唔想再俾機會佢食。。
2024-05-18 517 浏览
今日開OpenRice,係收藏度搵咗出嚟,決定一試。因6點15分到,樓下層已坐滿。原來樓上仲有一層,都有唔少枱。限時食90分鐘,坐底就用QR code點餐,嘩!比想像中多嘢揀,真係大細都啱食!平時係食天水圍個邊日本菜真係無啖好食,元朗呢間性價比好高,三文魚腩刺身8片$98,原條鰻魚都係$118,沖繩生啤2杯都係$68,牛油果軟殼蟹$45。。。。。。今晚食咗22樣嘢,埋單都係$798。相當抵食!刺身好肥美同新鮮,屋企人都話下次食日本菜要再返嚟食呀🤭🤭🤭
三文魚腩刺身
一條燒鰻魚
厚切鰻魚壽司
沖繩生啤
  • 原條鰻魚
今日星期五,約7點多到,已經見到好多人排隊,同媽媽等咗大約15分鐘就入座。應該係太多單嘅關係,我哋叫咗嘢食半個鐘都一樣嘢食都未到,仲有中途嚟錯咗2樣嘢食。個劉海蓋眼的𡃁仔待應又無咩禮貌。過咗半個鐘終於催佢~先至嚟個飯,跟著又隔咗一陣又要再催,先知嚟個3碟壽司,結果媽媽趕時間就走咗,我繼續等大半個鐘頭前嘅嘢,咁唯有再催佢,但結果我一個人吹住冷氣又等多十幾分鐘,啲嘢食都仲係未到!我去俾錢時,個收銀姐姐叫做好禮貌啲~講唔好意思話今晚好多人,其實係佢做埋外賣先做唔切者,咁樣太趕客啦!!!我等咗個個幾鐘啲嘢都未嚟齊😮‍💨

!我等咗個個幾鐘啲嘢都未嚟齊😮‍💨
2024-05-03 404 浏览
記得很多年前,元朗的日式料理店都是非常出名的,尤其是大大條的三文魚壽司。今天難得到元朗一趟,就搜尋人氣較好的日式料理店。見到這間魚一好評較多,就即管一試。未到6點下層就坐滿。我們都叫了不少壽司、串燒。吞拿魚腩軍艦 - 紫菜爽口味道濃郁,吞拿魚腩新鮮牛舌 - 厚厚的牛舌,外面配上黑椒豚肉野菜串 - 豚肉燒得夠脆,配上蕃茄仔、蘆筍等,食落不太油膩雞皮、雞腎 - 質感都較硬Sushi - 叫左差不多十款,都是新鮮的,尤其是劍魚腩、池魚,但馬刀貝、三文魚味道都較淡員工服務質素就一般了!尤其食到最後,有三款壽司還沒到,相信是漏單!當然我們找了職員跟進,好在我有把壽司拍照,才有跟進機會。否則,相信我要更花氣力去追討!

吞拿魚腩軍艦 - 紫菜爽口味道濃郁,吞拿魚腩新鮮

牛舌 - 厚厚的牛舌,外面配上黑椒
雞皮、雞腎 - 質感都較硬

員工服務質素就一般了!

尤其食到最後,有三款壽司還沒到,相信是漏單!

當然我們找了職員跟進,好在我有把壽司拍照,才有跟進機會。

否則,相信我要更花氣力去追討!
未試過食野咁拿激氣,今晩消費$900+,竟然比個女服務員係廰面大大聲無禮對待!首先,我一坐低叫兩杯啤酒,差唔多飲完既時候,一個好女服務員過黎幫我收左個吉杯,我叫佢幫我order兩杯啤酒,跟住佢好無禮貌咁答我:你要自己月手機㩒!ok,我咪飲少兩杯羅,少事。食到咁上下,佢走過黎同我講:你地差唔多夠鐘,我問:幾點夠鐘,佢行返去魚生枱邊係魚生邊大大聲問企係收銀機前同事:佢問佢地幾點夠鐘wor(佢兩個人距離不跟兩米).如果只有我一個覺得佢態度有問題,呢個可能係主觀角度,係我被態度差既服务員呼喝完後過了十幾分鐘,有一個女仕入店問佢關於幾時有枱之類既細節問題,個女客人同個惡劣態度既女服務員對話十多秒後,我見到個女客人O左咀望住個女服务員講:你咁差態度既!我馬上同個女客人講:我啱啱先比佢呼喝完,唔好係度食啦,比錢係度受氣。個女客人出去同朋友講完幾句就走左。今時今日仲留呢d服務員係店,怪唔得香港既食店比人話到一文不值,成個行業比呢類老鼠屎污染曬!轉頭出埋post上食元!垃圾店!!!
轉頭出埋post上食元!垃圾店!!!
2024-04-23 354 浏览
聽元朗朋友地膽大力推薦呢間日式居酒屋,今日同屋企人黎試試~款式好多,價錢亦相當親民~挪威三文魚刺身(4切)$48好新鮮的刺身,非常肥美~蟹籽沙律 $45份量超級多!四個人食都夠,連蟹籽嘅份量都相當驚人~火炙壽司我地叫左火炙鰻魚、火炙北海道帶子、芝士火炙三文魚、赤海蝦壽司,火炙燒到個面令刺身嘅油脂部分好香,火炙壽司嘅刺身都非常新鮮,抵讚~卷物類卷物也是必試的系列!我地試左其中三款:加洲卷、軟殼蟹卷同忌廉芝士鰻魚卷,三款都相當出色!料勁足,軟殼蟹好香脆,必食!清酒煮蜆大大煲!一粒沙都食唔到,清洗得相當乾淨!蜆肉肥美!炸雞軟骨粒 $45大碟抵食係呢到嘅特色!所有野都係即叫即整,上菜時仲係香脆熱辣辣,好正!日式炒雜菜 $48真心好抵食,$48咁大碟,而且唔會太油!出黎食飯都可以健康下!真心好抵食嘅餐廳,大力推薦!

挪威三文魚刺身(4切)$48
好新鮮的刺身,非常肥美~

蟹籽沙律 $45
份量超級多!四個人食都夠,連蟹籽嘅份量都相當驚人~

火炙壽司
我地叫左火炙鰻魚、火炙北海道帶子、芝士火炙三文魚、赤海蝦壽司,火炙燒到個面令刺身嘅油脂部分好香,火炙壽司刺身都非常新鮮,抵讚~

卷物類

清酒煮蜆
大大煲!一粒沙都食唔到,清洗得相當乾淨!蜆肉肥美!

炸雞軟骨粒 $45

日式炒雜菜 $48