2023-07-20 668 浏览
鮮芋仙又係一間我好鍾意嘅甜品店,好食得嚟仲要好抵食😚個日特登食少啲留肚就係要食冰🍧🤤招牌仙草冰沙配白玉湯丸 $58今次就一於食仙草冰沙🥰餐廳有俾啲花奶我地,我梗係一嚟就倒哂落去🤣仙草滑嘟嘟,芋圓超級煙韌,而且真係食得出芋頭同番薯2 款味,唔似平時個啲得隻色但冇味😎我地加咗$10 要多set 白玉湯丸,口感又係煙煙韌韌,正😋😋下面係冰沙,啲花奶同糖水流哂落去,每一啖冰都甜絲絲,食完真係好滿足🥹🥹💗💗
招牌仙草冰沙配白玉湯丸

招牌仙草冰沙配白玉湯丸 $58
2023-07-09
$25 (宵夜)
招牌仙草冰沙配白玉湯丸
  • 招牌仙草沙冰
2023-06-02 401 浏览
食完正餐同朋友三個人黎食糖水,嗌左個牛奶冰share🥳🍧芋薯圓Q麻糬牛奶冰 $62 🌕🌕🌕🌗🌑(抹茶布丁+$10,仙草凍+$5)牛奶冰三個女仔share都好足夠,而且份量好足😆有芋薯圓、小芋圓、冬瓜凍、黑糖&牛奶麻糬。芋圓煙韌而且芋頭同蕃薯味都好夠;麻糬都好煙韌,但個人覺得黑糖味太甜,鍾意牛奶味多啲😆冬瓜凍就係平時台式冬瓜茶嘅味,但味道會再淡啲,不過好清爽,唔會好死甜😋仙草凍好濃仙草味,幾好食👍🏼👍🏼一啖配料一啖沙冰就啱啱好😋沙冰淡淡嘅牛奶味同任何一個配料都好夾!😆
食完正餐同朋友三個人黎食糖水,嗌左個牛奶冰share🥳

🍧芋薯圓Q麻糬牛奶冰 $62 🌕🌕🌕🌗🌑
(抹茶布丁+$10,仙草凍+$5)

$25 (宵夜)
2023-05-21 289 浏览
以芋圓黎講鮮芋仙都算幾有名氣係香港可以有接近二十間既分店😯真係唔簡單喎果晚同朋友食完晚飯好似仲有啲空虛🤤原來差咁個⋯糖水🤭🤭⍥ 芝麻湯圓紅豆湯 ❙ $45Omg碗很大 湯多料正常有兩粒芝麻湯圓 無流心但都滿足🤭有起沙既紅豆沙岩我同時亦保留啲原粒紅豆 仲有唔少細細粒既芋圓最欣賞係唔會過甜!岩晒我口味 食晒都幾飽🤣⍥ 仙草6號 ❙ $48又係好大碗😮粉條粉糕珍珠煙韌好似都係差唔多既野甜度都可以接受幾鍾意夏天食涼粉清熱又降溫仲夠晒滑溜 落埋花奶 香氣即刻level up不過熱量都係level up🤣
以芋圓黎講

無流心但都滿足🤭
有起沙既紅豆沙岩我
同時亦保留啲原粒紅豆
仲有唔少細細粒既芋圓
最欣賞係唔會過甜!
岩晒我口味 食晒都幾飽🤣

仲夠晒滑溜
落埋花奶 香氣即刻level up
不過熱量都係level up🤣

2023-05-19 173 浏览
食飽飯之後,朋友要去買糖水,睇下睇下見到餐牌有杯裝既紫米系列,試番杯先。⭐️紫米鮮奶 $40出奇地唔甜,直頭飲唔出有糖水咁😂隻味完全係紫米露,呢杯起碼係糖水舖份量兩碗既紫米露,好邪惡🫣

⭐️紫米鮮奶 $40

外卖自取
2023-05-17 157 浏览
今日食完晚飯經過,好想食仙草,平時排好耐隊,今日竟然15分鐘就有,好快😆我哋叫左仙草4號(冰)有芋頭,紅豆,珍珠,好大碗,好正呀😍個冰底有黑糖漿,至愛🥰啲紅豆好大粒,煮到好淋。芋圓2號有地瓜,薏仁,珍珠,芋圓,我加埋綠豆好豐富啊😍超多料,啖啖豐富☺️

我哋叫左仙草4號(冰)
有芋頭,紅豆,珍珠,好大碗,好正呀😍
個冰底有黑糖漿,至愛🥰啲紅豆好大粒,煮到好淋。

芋圓2號
有地瓜,薏仁,珍珠,芋圓,我加埋綠豆
好豐富啊😍超多料,啖啖豐富☺️

2023-05-15
$50 (宵夜)
  • 招牌仙草沙冰
2023-04-29 167 浏览
同朋友到尖沙咀食晚飯, 臨走前想食甜品, 於是係鮮芋仙嗌咗「芋薯圓Q麻糬牛奶冰」一齊share果然係人氣甜品, 見隔離枱都有嗌。入面有好多配料, 仲有雪糕係頂, 好抵食食到一半, 底嗰啲沙冰同牛奶融埋一齊會好好食, 所以鍾意食底部沙冰味道: 4/5

味道: 4/5

2023-04-19 139 浏览
朋友生日台式甜品大放縱,尖沙咀店門外人潮踴踴撳飛仔都要等了半小時,先俾錢點餐後進場等食😆,紅豆芋頭嘅味道都唔錯😍✨冰芽圓3號-$4️⃣8️⃣冰紅豆,花生,珍珠,三色芋圓✨冰悠幕4號$4️⃣8️⃣芋頭,紅豆,珍珠✨熱豆漿豆花2號$4️⃣8️⃣地瓜,燕仁,芋圓✨美圓4號三色芋丸✨日式麻釋紫薯及原味曬上黑糖醬口感糯米軟Q煙靭

✨冰芽圓3號-$4️⃣8️⃣
冰紅豆,花生,珍珠,三色芋圓

✨冰悠幕4號$4️⃣8️⃣芋頭,紅豆,珍珠

✨熱豆漿豆花2號$4️⃣8️⃣地瓜,燕仁,芋圓

✨美圓4號三色芋丸

✨日式麻釋
紫薯及原味曬上黑糖醬口感糯米軟Q煙靭

2023-04-17
  • 芋圓4號
2023-03-26 195 浏览
鮮芋仙喺香港開咗咁耐,每次經過每間分店都見到長期要排隊,一直都食唔到🥲難得今日早食完飯,門口見到唔係好多人,等咗10分鐘都唔使就有位🤩入座前要喺收銀處先落單,不過唔知點解收銀員態度好差😂好似好唔滿意咁😅anyway,落完單俾咗錢就可以入去坐,都好快就有得食!▪️招牌豆漿豆花 - 熱 ($50)豆腐底既豆腐花好正,滑溜既豆腐花好有驚喜,重點入面有兩大舊芋頭,仲有珍珠同芋圓,好有口感,非常足料😍▪️招牌仙草沙冰 ($48)第一次試呢個沙冰,有碎冰口感之餘仲有啲黑糖味,但又唔會覺得好甜!而且啲仙草超滑,芋圓夠晒煙韌。另外仲有花奶可以加落去,我怕太甜所以只係加左一半,依然覺得好好味😋到我哋食完出面已經好多人排隊,有機會好想再食多次🥰

anyway,落完單俾咗錢就可以入去坐,都好快就有得食!

▪️招牌豆漿豆花 - 熱 ($50)
招牌豆漿豆花 - 熱

▪️招牌仙草沙冰 ($48)

招牌仙草沙冰
而且啲仙草超滑,芋圓夠晒煙韌。
招牌仙草沙冰

到我哋食完出面已經好多人排隊,有機會好想再食多次🥰
2023-03-23
招牌豆漿豆花 - 熱
2023-03-07 182 浏览
高人氣的芋圓店🌸仙草4號(芋頭、紅豆、珍珠)大大兜,有兩大舊軟糯既芋頭,原粒綿綿既紅豆,煙靭既珍珠,配搭滑捋捋既仙草,仙草有濃列中藥味道,口感不錯。由於是外賣帶回家,搭了一個小時,回到家估唔到碗仙草仲是凍的。見到有家庭裝賣,如果多人食想分享就可以買啦!======詳情======鮮芋仙 (尖沙咀)尖沙咀厚福街3號華博商業大廈地下2-3號舖================#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #尖沙咀美食 #尖沙咀好去處 #台灣美食 #芋頭 #芋圓 #仙草 #紅豆 #地瓜 #珍珠 #鮮芋仙
高人氣的芋圓店

🌸仙草4號(芋頭、紅豆、珍珠)

見到有家庭裝賣,如果多人食想分享就可以買啦!

======詳情======
鮮芋仙 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街3號華博商業大廈地下2-3號舖
================
2023-03-05
  • 芋圓4號
2023-02-20 164 浏览
招牌仙草沙冰真係無敵👍🏻👍🏻👍🏻鮮芋仙係香港,愈黎愈多分店,排隊真係比之前少左好多。每次去親鮮芋仙,一定會叫我最愛既招牌芋圓仙草沙冰。飲品都會叫,識叫一定係小芋圓冬瓜茶,甜甜地有冬瓜味既芋圓,真係超出色!
招牌仙草沙冰真係無敵👍🏻👍🏻👍🏻
飲品都會叫,識叫一定係小芋圓冬瓜茶,
甜甜地有冬瓜味既芋圓,真係超出色!
外卖自取
2023-01-05 308 浏览
鮮芋仙 📍尖沙咀厚福街3號華博商業大廈地下2-3號舖📍銅鑼灣 紅磡 旺角 觀塘 荃灣 大埔等━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━鮮芋仙算係一間幾平民嘅連鎖台式甜品店 主打刨冰等 今次趁住佢出咗新品就嚟試吓(不過宜家應該下咗架?🤣🤣) ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍧 紫薯芋泥冰 $78 ▶︎ 面頭有一層紫薯奶蓋 白玉同番薯圓 下面就係淋咗黑糖嘅刨冰 最底會有紅豆 布甸 小芋圓等 不過冰嘅比例頗多 會覺得奶蓋唔太夠食曬成個冰 ▶︎ 奶蓋嘅口感綿密 不過紫薯味唔算太出 我會覺得奶味更為突出 甜度適中 不過食完下面嘅黑糖會覺得上面嘅奶蓋淡而無味🫢▶︎ 刨冰都係鮮芋仙嘅風格 有一粒粒嘅碎冰感 最上面嗰層冇黑糖所以冇乜味 但係食到最後又黑糖太濃所以好甜 建議撈勻啲再食🧐▶︎ 一開始完全見唔到下面嘅配料 所以覺得好唔抵食 不過見到之後都仍然覺得唔係好抵食 都係平時鮮芋仙有嘅紅豆 布丁 小芋圓 等😟▶︎ 紅豆有啲夾生 布丁滑溜偏q彈 小芋圓 芋圓都正常 配料正常發揮好味指數:●◐◯◯◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🧋仙草甘茶 $23▶︎ 神
鮮芋仙
▶︎ 神奇地發現仙草茶入面冇仙草 有種被欺騙嘅感覺🙈
▶︎ 味道就有仙草味嘅 入口甜度偏高 不過後勁都感覺到有苦
好味指數:●●●◯◯
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 9月尾 (晚餐)
快樂指數😋: ⑤⑤/①⓪⓪
性價比: 🌕🌕🌗🌑🌑
環境: 🟦🟦⬜️⬜️⬜️
服務分: 🔆🔆🔅🔅🔅
再訪意願: ❤️❤️❤️🤍🤍
紫薯芋泥冰
2022-12-06 329 浏览
成日經過見到鮮芋仙都非常之多人排隊,直頭係打晒蛇餅咁樣,所以一直都冇去試過,直至有一日真係咁啱冇人排隊先至入去食。當然要食嘅話我就一定會帶佢哋嘅招牌雪花冰,有兩個布甸嗰隻,其實佢個冰係幾好食嘅,煉奶嘅份量都好多,所以個冰其實食到底都真係幾甜,但呢度嘅冰比較硬身,所以溶化嘅速度就相對上冇咁快,側邊嘅粉團有兩隻口味,包括係原味同埋紫色嘅芋頭味,兩隻味都好煙人好好食,而且嗰個嘅份量亦都唔少,一路食住冰一路食住佢啲粉團真係幾開心,但係佢哋個布甸來講就比較淡個味道,所以麻麻哋,下次可能會直接叫佢哋啲芋頭食。
2022-12-06 188 浏览
🎈食物:🌕🌕🌕🌕🌕每次經過尖沙咀想食甜品一定會黎鮮芋仙食,今次叫左招牌仙草沙冰,真係好好食🤤🤤🤤建議堂食,試過買外賣返屋企,啲冰融左冇喺堂食咁好食😂😂😂🎈環境:🌕🌕🌕🌕🌑現場環境乾淨,都坐得舒服嘅,不過有少少嘈😂😂😂3個女人一個墟🤣🎈服務:🌕🌕🌕🌕🌑排隊嗰陣要喺門口嗰度禁飛,入到去就要喺門口買咗嘢食先入去坐,上菜速度都好快嘅。🎈回購:🌕🌕🌕🌕🌕一定要啦😍😍😍因為真係好好食😂
🎈食物:🌕🌕🌕🌕🌕

🎈環境:🌕🌕🌕🌕🌑

🎈服務:🌕🌕🌕🌕🌑

🎈回購:🌕🌕🌕🌕🌕
一定要啦😍😍😍因為真係好好食😂
2022-12-01 159 浏览
今次特登黎尖沙咀分店食最出名嘅《芋薯圓Q麻糬牛奶冰》,份量多到兩個人都食唔曬。因為同男朋友食完晚餐先黎食甜品,所以飽到食唔曬,建議3-4個人分就差唔多。真係第一次食甜品食到咁飽,好滿足🤭
😌 小編依晚同朋友喺尖沙咀早少少食完晚飯,8點幾去咗排想試好耐嘅鮮芋仙當宵夜甜品。[ 亂闖試食 ]🍧 芋頭4號 😋😋😋😋揀咗芋頭、紅豆同珍珠嘅配搭,本身每款仙草系列已有雙色芋圓同刨冰。👍🏻兩大舊手工芋頭好香,咬落軟身;紅豆煮得腍身,仍有咬口,食落甜甜地;珍珠細細粒,但都幾韌下😅,最後冇食晒;雙色芋圓係地瓜(即係蕃薯)同芋頭口味,口感彈牙。店內冷氣都好凍下,但刨冰都溶得好快,好快變糖水,甜味似台灣冬瓜茶嘅甜。☺️ 整體算係大碗,不過唔知點解個碗邊會咁多抹唔甩嘅跡…… 🙈宵夜 💵 約港幣$50/人💁🏻‍♀️ 等咗大約15分鐘就有位,坐低前要喺收銀處先落order,所以要去食嘅朋友,排隊時好諗定食邊款。全港已有十幾間分店,如果經過開唔多人排隊,都值得一試!😉🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk!

[ 亂闖試食 ]
🍧 芋頭4號 😋😋😋😋

宵夜 💵 約港幣$50/人

芋頭4號
2022-11-11
$50 (宵夜)
芋頭4號