2021-07-07 483 浏览
原條蒲燒鰻魚丼Japanese Unagi Rice (HK$98)鰻魚飯堡Unagi Rice Burger (HK$78)Rating: 4/5 ⭐一間銅鑼灣專做鰻魚嘅小店,鰻魚迷必試。試左原條蒲燒鰻魚飯,即叫即燒嘅鰻魚,肥美肉厚,再配上燒汁真係好好食😋另外特別係個飯入面本身都好多配料,個價錢都真係好值。個飯堡反而冇咩特別,個鰻魚都肥美嘅但芝士就無溶,如果貪新鮮都可以叫呢個試下,都唔差嘅。An Unagi speciality shop in Causeway Bay, a must-try for Unagi fans. The Unagi was grilled freshly in the rice set er ordered, the unaqi was thick and fatty, yummm. It is really delicious when paired with the rich grilled Unagi sauce. Besides, the bowl of rice have already got a lot of sides to go wi
[Causeway Bay 銅鑼灣]
鰻魚飯堡Unagi Rice Burger (HK$78)
Rating: 4/5 ⭐
An Unagi speciality shop in Causeway Bay, a must-try for Unagi fans. The Unagi was grilled freshly in the rice set er ordered, the unaqi was thick and fatty, yummm. It is really delicious when paired with the rich grilled Unagi sauce. Besides, the bowl of rice have already got a lot of sides to go with it so the price is really good. For the rice burger, in fact it is only average, the Unagi wasn't also fatty but the cheese wasn't melted at all, but if you are interested to try something new, no harm giving the burger a try, it is also not bad. 。
2020-06-23 451 浏览
原條蒲燒鰻魚丼🐠銅鑼灣小店~近一蘭拉麵旁邊舖頭吾夠二十個位想食既話預左要等下位啊🙂鰻魚好夠鮮味🥰份量都足夠另配左温泉蛋同湯呢餐farewell lunch唔錯!
原條蒲燒鰻魚丼🐠
銅鑼灣小店~近一蘭拉麵旁邊
舖頭吾夠二十個位
想食既話預左要等下位啊🙂

鰻魚好夠鮮味🥰
份量都足夠
另配左温泉蛋同湯

呢餐farewell lunch唔錯!

• 原條蒲燒鰻魚丼
2020-06-04 335 浏览
睇個店名就知道係一間食鰻魚料理嘅店舖啦 店內好狹窄 (得四張四人枱咋) 裝修令人覺得置身於日本小店鰻魚飯價錢最低只需HKD68 究竟CP值高唔高呢?▫️原條蒲燒鰻魚丼 (HKD98)最平嗰款蒲燒鰻魚丼只有半條鰻魚😝 $98有原條鰻魚我覺得抵食啲喎 一條鰻魚切開3件放入木製嘅碗裡面 飯就分開上 鰻魚每一件都好肥美 有陣陣嘅焦香味😋未放入口已經流晒口水 鰻魚汁好惹味 撈飯食一流呀我加咗$30轉套餐 - 有溫泉蛋 鹹菜 鰻魚肝白貝湯 玄米茶 以呢個價錢食到個份量十足嘅鰻魚飯套餐好超值!⭐️我見到吿示話會搬舖 到我出呢個嘅食評嘅時候原來已經搬咗啦 想去嘅話就要留意喇

鰻魚飯價錢最低只需HKD68 究竟CP值高唔高呢?

▫️原條蒲燒鰻魚丼 (HKD98)

以呢個價錢食到個份量十足嘅鰻魚飯套餐好超值!

2020-05-06 200 浏览
嗰日去開銅鑼灣行街,去到午飯時間開始肚餓,決定喺附近搵嘢食。去到銅鑼灣百達中心地下,發現有間鰻工房。主打鰻魚菜式,裝修富有日本特色。可轉套餐,有溫泉蛋、鰻魚肝白貝湯等等,十分豐富。 鰻魚蕎麥麵穴子及鰻魚口感軟,配搭蕎麥麵非常清新。原條蒲燒鰻魚丼原條鰻魚份量十足,即叫即燒,肉質松化,味道帶鰻魚汁獨有的甜味,飯上有蛋絲、紫菜、枝豆和日式魚片,口感非常豐富。  把飯和鰻魚倒進湯中,然後加入芝麻、紫菜,帶出另一種番風味。
去到銅鑼灣百達中心地下,發現有間鰻工房。
主打鰻魚菜式,裝修富有日本特色。
可轉套餐,有溫泉蛋、鰻魚肝白貝湯等等,十分豐富。
鰻魚蕎麥麵
穴子及鰻魚口感軟,配搭蕎麥麵非常清新。
原條蒲燒鰻魚丼
把飯和鰻魚倒進湯中,然後加入芝麻、紫菜,帶出另一種番風味。
2020-05-03 159 浏览
Any eel lover? I am definitely one big fan of eel! Heard that this place features eel in every of their dish, I will certainly give it a try!Beyond my expectation, everything turned out very well executed! Eel was blended into each dish beautifullyOrdered: 鰻•穴子二重丼 $148 This set came with a cute wooden Japanese set with eel laying beautifully on the rice! None could resist! The texture of eel was on spot too, needless to say, the eel soy sauce that added savory to it! Paying an extra $30 gi

Ordered:
鰻•穴子二重丼 $148

This set came with a cute wooden Japanese set with eel laying beautifully on the rice! None could resist! The texture of eel was on spot too, needless to say, the eel soy sauce that added savory to it! Paying an extra $30 gives it an onsen egg, a fish soup and tea! Don’t forget to add soup to your rice to transform it to the perfect rice-tea combo at the end!

+$30 溫泉蛋、鹹菜、鰻魚肝白貝湯和玄米茶

We also ordered the rice burger eel! Crispy fried rice burger was palatable! Loved it!

鰻魚飯堡 $78
  • 鰻魚飯堡
  • 三重鰻魚丼
2020-04-27 131 浏览
呢間細細地嘅餐廳一睇佢個門口就已經知道佢係日本餐廳🇯🇵連裝修都係採用日本風格 唔單止咁樣佢仲係一間專食鰻魚嘅餐廳啦 🐟所以中意食鰻魚嘅朋友仔就可以去試吓呢間啦💁🏻‍♂️--原條蒲燒鰻魚丼 $98+30🐟呢個真係冇得彈👍🏻係成條嘅薄燒鰻魚呀 而且仲要係更大塊同肥厚 咬落去仲好juicy同好香嘅鰻魚味🤤啲飯上面鋪咗啲蛋絲🥚仲可以自己加紫菜絲入去 我仲加錢變做一個set 包括有麵豉湯、溫泉蛋同熱茶🍵個麵豉湯飲落去係勁香 應該係落足料 所以同出面嗰啲就好唔同😉--生燒鰻魚丼白燒 $168平時食得蒲燒多嘅朋友仔就可以試吓另外一款鰻魚啦🐟呢款就係原汁原味咁去燒熟佢 一樣一送到上嚟 條鰻魚都係好大條同厚🤤最特別就係佢個鰻魚皮啦 咬落去係更脆口 再加埋啲鰻魚 真係好鬼好食同香口😋完全係唔哂點任何醬汁 就已經好好味--📍 鰻工房 (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道468號百達中心地下D號舖

-原條蒲燒鰻魚丼 $98+30🐟

-生燒鰻魚丼白燒 $168
-📍 鰻工房 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道468號百達中心地下D號舖
Bookmark了很久的餐廳🍴我好中意食鰻魚架😍入到去見到日系裝修🇯🇵即刻好掛住日本😣餐廳座位唔多~果日平日既8點幾去都要等位🙈大家想食既話要預早少少去等位喇!或者自取都冇問題😆⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬一本鰻蒲燒丼($98) +$30轉套餐🍱必點的套餐❤️日式便當的風格😚飯既上面鋪滿蛋絲同紫菜,啖啖都好有口感🥰鰻魚即叫即燒,絕對唔係超市果款即食既😝不過飯既份量對男仔黎講會有啲細🤔.鰻魚蕎麥麵($78)呢個份量就岩我食喇😆鰻魚配上感覺較輕盈嘅蕎麥麵,加埋芥辣同鵪鶉蛋拌埋一齊食,感覺很幸福😍.🔸評分: 8.5/10💰人均消費: $100-$200
⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬
一本鰻蒲燒丼($98) +$30轉套餐🍱
鰻魚蕎麥麵($78)
🔸評分: 8.5/10
💰人均消費: $100-$200
2020-04-26 112 浏览
見呢間小店係Openrice有成百幾個正評,一個OK/負評都無,便滿懷希望咁入去食,點知係好失望咁出返黎。鰻魚飯食得多,見呢間有個鰻魚飯堡咁新奇就諗住試試,點知上菜嘅賣相係咁樣的。可能係我唔識食,但係香港同日本都食過唔少次鰻魚,未見過一間燒出黎嘅鰻魚係如此焦黑。食落慶幸無咩苦味,但都頗多骨下,去到要吐返啲骨出黎嘅程度。飯就口感黏糊,表面唔脆同無咩味。究竟呢間餐廳係咪真係正到係0負評,各位看官自行定奪啦。(另外比少少建議,餐廳內無提供水給客人,亦無飲品list(眼見只有啤酒可供選擇),請求之下獲得一杯滾水,但最近天氣開始熱,冷氣又唔夠,有越食越熱嘅感覺。建議可以提供凍水/常溫水比客人飲,或者可以提供無酒精飲品供客人選擇。)
鰻魚飯堡

食落慶幸無咩苦味,但都頗多骨下,去到要吐返啲骨出黎嘅程度。
飯就口感黏糊,表面唔脆同無咩味。

究竟呢間餐廳係咪真係正到係0負評,各位看官自行定奪啦。

2020-04-26
2020-04-21 77 浏览
大部分香港人都熱愛日本菜,但卻不常聽見有吃鰻魚的專門店。這次於銅鑼灣覓食,無意中發現這間小店,好評也非常多。坐下便點了店鋪推介的一本鰻蒲燒キ丼,追加$30 有溫泉蛋,咸菜,鰻魚肝白貝湯和玄米茶送。首先鰻魚肝白貝湯味道清淡,但頗有魚內臟的鮮味。紫菜與蛋絲的搭配讓單調的米飯增添風味,建議可倒入溫泉蛋拌飯,口感味道更佳。最為驚艷是鰻魚肉質鬆軟,不多骨,醬汁濃厚卻不膩。店內墻壁亦貼有另一種食法,倒入昆布高湯,芝麻和紫菜絲成為鰻魚茶漬飯。整體水準非常不錯,店員服務態度友善有禮,食物質素亦出色,絕對可以再次到訪。

2020-04-17
2020-04-17 752 浏览
朋友想食鰻魚,我帶左佢黎呢間鰻工房試下佢呢度唔同既鰻魚飯三重鰻魚丼$198原本以為鰻魚有兩種,鰻魚同生鰻魚,原來仲有一種叫穴子,呢個丼可以一次滿足你三個願望,食到三種鰻魚😂睇佢個賣相都幾澎湃,排得井井有條咁,又色彩繽紛,見到都食慾大增丫💕穴子比左好大一條,燒得剛剛好,生鰻魚就表皮有少許過火,而最好食既都係平時食開既鰻魚💓蒲燒鰻魚丼(配餐)$68+$30呢個份量同上一個相對就明顯少d,但加左餐就豐盛d個人幾滿意個飯,好似日式便當咁有心思,每一口都充滿紫菜同蛋絲配埋温泉蛋撈飯食真係一絕💓個餐仲有鹹菜,玄米茶同湯,本身諗住個湯都係冇乜料架喇,點知又有魚肉又有鰻魚肝同海帶,鮮味十足🙈食到尾個陣記得要攞湯整個茶漬飯食下,因為個湯真係好好飲搞到我有d後悔冇一開始就整黎食,佢隔離仲放左d芝麻,七味粉比你調味,擺放得好整齊呢間小店雖然比較細,但感覺都好有心思,如果係中意食鰻魚既可以黎試😋
朋友想食鰻魚,我帶左佢黎呢間鰻工房試下佢呢度唔同既鰻魚飯

三重鰻魚丼

蒲燒鰻魚丼(配餐)

$68+$30

呢個份量同上一個相對就明顯少d,但加左餐就豐盛d

配埋温泉蛋撈飯食真係一絕💓

食到尾個陣記得要攞湯整個茶漬飯食下,因為個湯真係好好飲

2020-04-17 85 浏览
朋友介紹鰻工房的丼飯好好吃,於是相約一齊到鰻工房吃晚飯。來到鰻工房,每一張桌都全坐滿,看來相當受歡迎。幸好我們我等了一陣子就有位了。趟門式的設計甚有和式風格,店面也充滿家庭式的日本風情,店內昏黃的燈光及木造的家具,恍惚把時間逆轉回到舊日時光,此情此景,一面享用講究的鰻魚飯,實在愜意。我和朋友分別點了三重鰻魚丼和原條蒲燒鰻魚丼。蒲燒鰻送上,誘人香氣陣陣襲來,鰻魚的脂肪分佈恰到好處,豐滿的肉質與香酥的外皮配搭得唯俏唯俏,最喜歡的是鰻魚外皮又脆又薄,吃得出炭火上細火慢烤的口感,整片吃下去感覺綿軟,入口即化。鰻魚本身已經很鮮美,燒的時侯均勻地加上了香甜的蒲燒汁,更提升了鰻魚本身的美味。另外丼飯也是巧手之作,表面披上黃澄澄的玉子,加上櫻花粉紅的日本赤魚蛋及青綠的毛豆作為襯托,很有春日的感覺,配搭鰻魚飯不單加多了口感,看著也感覺小清新的幸福。最令我引頸已待的是三重鰻魚丼,它除了有蒲燒鰻魚之外,搭配生燒鰻魚及穴子,三重滋味令人倍感奢華!生燒鰻魚有著與蒲燒鰻魚截炙然不同的口感,只加鹽的白燒,鰻魚的鮮甜原味完全特顯。入口感覺肉質厚實,脂肪均勻,有彈力的肉質搭配上烤得香脆的外皮,口感豐富。穴子還是我第一次

我和朋友分別點了三重鰻魚丼和原條蒲燒鰻魚丼。

穴子還是我第一次吃,穴子帶著醬油般的色澤,有香燒口味,肉質比鰻魚更細緻鮮美,油脂感亦相對少,非常好吃。
鰻魚份量很多,看起來特別過癮,而且一次過吃到三種風味,絕對是幸福的所在。

想單純感受鰻魚美味可以,但原來還有另一種食法,每張桌子旁邊有張卡片貼著提示,可以叫店員淋上高湯變成茶泡漬飯都可以,更備有有充足的配料,大家自行加上芝麻及紫菜,享受不同風味的變化。
2020-04-14 422 浏览
今日同朋友來銅鑼灣行完街,見到這間鰻工房好吸引,於是選擇了食鰻工房。餐廳店面不是很大,但裝修好日系,乾淨企理。我們點了2個set,一個係鰻魚丼飯,另一半就叫左鰻魚蕎麥麵,原來仲可以+$30 仲可以轉套餐,配埋溫泉蛋,玄米茶湯,好唔錯呢!鰻魚丼飯料理擺盤精緻,賞心悅目,三大片鰻魚足1cm厚,超好肉,咬落好嫩,配飯食好好味,仲有鹹菜鰻魚乾白貝湯,好滋潤,一啖湯,一啖飯好暖胃,超抵!必食👍🏼店員最後仲推介我地可以最後留反1/3飯當茶漬飯食,的確係好唔同,仲可以自己灑少許紫菜調味,味道已好夠!鰻魚蕎麥麵看見也開胃!我最愛的鰻魚串燒,同樣非常嫩口好肉地,配上烤得焦香嘅外皮,配埋有啖汁同蔥花嘅蕎麥麵醬汁,穴子第一次食,比起鰻魚薄身少少,但充滿油香,口感豐富,好好味啊!鰻魚好滑,甜甜的燒汁,配份量剛好的蕎麥麵一流!下次可以再來這家店encore !和三五知己來吃鰻魚串燒,點個日本啤酒🍻CHEERS!好喜歡這間小店,會再來的!

餐廳店面不是很大,但裝修好日系,乾淨企理。

鰻魚丼飯料理

鰻魚蕎麥麵

某日行過又記得朋友講過,無記錯係新年期間,好在佢個日有開,唔係都唔知試咩好XD一本鰻蒲燒丼 $98鰻蒲燒丼 $68兩個個鰻魚都好好食,但我印象最深既係佢個湯,好好味,如果可以添既,我應該可以飲好多碗XD鰻魚即燒要時間,燒得都幾香同個汁唔係現成咁甜咁濃,比較平時食既少汁同乾身,唔會好似日本超市買食個汁個種XD最後我當然有留飯食茶漬飯啦~不過可能我最近大食左,個飯好似少左少少,不過呢個價錢係值既~ 只係我個人比較貪心啫XD

一本鰻蒲燒丼 $98
鰻蒲燒丼 $68

最後我當然有留飯食茶漬飯啦~

2020-01-27
午餐
用心經營小店!超好味鰻魚飯,好耐都未遇過令人感動嘅料理。經過銅鑼灣一定唔可以錯過。係唔算平但係我覺得物有所值。試咗穴子鰻魚二重丼,超美味,醬汁濃郁,一d都無鰻魚嘅腥味。鰻魚軟綿綿外面燒得香脆,真係可以媲美喺日本食嘅鰻魚丼! 最鍾意係佢仲可以攞高湯變成鰻魚二食。好似係名古屋度食咁!超正。一定會再黎食。
2020-04-10 54 浏览
最近咁啱經過銅鑼灣,去咗呢間餐廳食嘢,裹面裝修佈置好舒服,俾人有一種輕鬆嘅感覺!而且佈置得十分日式,餐牌亦好特別,好有日本feel!主要食"鰻魚"配備多種不同的食法,可以迎合不同食客口味添!會有日式茶,味道甘香,而且入口清甜,比較健康,而且少糖份!配備醬汁,好貼心鰻魚飯,肉汁鮮嫩可口,而家配上窩蛋,非常醒胃!用嘅食材非常豐富,而且海鮮仲非常新鮮呢個餐嘅價錢都係一般,合理,唔算貴份量剛剛好,唔會食唔晒

會有日式茶,味道甘香,而且入口清甜,比較健康,而且少糖份!

配備醬汁,好貼心

鰻魚飯,肉汁鮮嫩可口,而家配上窩蛋,非常醒胃!

用嘅食材非常豐富,而且海鮮仲非常新鮮

呢個餐嘅價錢都係一般,合理,唔算貴

份量剛剛好,唔會食唔晒
2020-02-24
午餐