2024-11-03 274 浏览
一場嚟到 #葵廣,點可以唔掃下街🤭 人山人海嘅場面,永遠都會喺食物檔出現😅 經重重開山劈路,#小秘書 終於嚟到 #九鳥戟 … 一間傳聞中好好味嘅 #班戟店 🍮 一向患有選擇障礙嘅我似乎樣樣都想試😅 唯有靠點指兵兵做選擇… 呢日我哋揀咗 #香印提子 #海鹽焦糖脆皮 #pancake 🍮 配 #開心果 #Gelato … 鬆軟嘅pancake,舖上厚厚嘅焦糖,夾埋海鹽一齊入口,鹹甜口味配合得天衣無縫🤤 而且仲有 #開心果 味超濃嘅 #Gelato 做陪襯,又真係幾好味㗎喎🤤🤤 📍九鳥戟 (葵芳)葵富路7-11號葵涌廣場2樓2010號舖

📍九鳥戟 (葵芳)葵富路7-11號葵涌廣場2樓2010號舖
2024-11-02
外卖自取
上次黎葵廣試唔到既pancake,今日終於試到啦😍即叫即整既關係,落完order大概都等左15分鐘先有得食🫧✰⋆🥞焦糖脆皮奶黃流沙𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞 $60/2 pcs即叫即製既梳乎厘pancake賣相好靚聞落好香💯上面淋滿左奶黃流沙醬,上面個層焦糖有燒過,好脆好好食。梳乎厘都好厚身,口感鬆軟,充滿空氣感🫧非常軟綿,有入口即溶既感覺(´▽`ʃ♡ƪ),🍳蛋香味亦都好濃郁😋每份梳乎厘都可以揀一種口味嘅雪糕,作為開心果控既我當然又揀咗開心果味,完全係好有驚喜,雪糕入面有開心果碎,開心果味亦非常之濃,真係好值得一試⭐️⭐️⭐️✰

🥞焦糖脆皮奶黃流沙𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞 $60/2 pcs
焦糖脆皮奶黃流沙pancake
下午茶
焦糖脆皮奶黃流沙pancake
2024-10-05 438 浏览
9cake嘅海鹽芝士Oreo唔錯。外觀方面,梳乎厘嘅色彩對比鮮明,Oreo嘅深色同芝士唧奶白色搭配得幾靚,Oreo 粉比足!!令人一睇就有食慾。味道方面,海鹽嘅微鹹同芝士嘅濃郁互相融合,梳乎厘空氣感十足,口感豐富。Oreo餅乾的酥脆感同芝士的滑順形成對比,甜度適中,唔會太膩,而我揀嘅tiramisu 味雪糕都唔錯。性價比方面都算合理。但係都有啲多人,我都要10分鐘先拎得。整體嚟講,海鹽芝士Oreo表現唔錯,值得再試!

2024-10-05 340 浏览
今日同朋友出葵涌廣場掃街見到多左好多新野食,其中呢間疏乎厘最多人排隊,入面有多款口味,我地揀左宇治抹茶紅豆+開心果味雪糕,疏乎厘空氣感十足,配合香滑的抺茶醬再加上開心果雪糕,值得一試~
2024-09-22 514 浏览
葵廣出名有好多唔同嘅小店,特別係飲品同埋甜品店,一直都排曬大隊。今日小篇甘岩黎到葵廣夾公仔,試左間人氣好高既pancake。佢個名好引人入勝😂 依加pancake 送一球雪糕,好似幾吸引就試試佢。我地就揀左伯爵茶pancake,等左5分鐘左右就有得拿,幾快手!班戟有兩件,厚度中規中矩,但好"動L"!係比較重空氣感,pancake 本身已經有幾濃既蛋香同奶香味,面頭有一層伯爵茶醬,醬上面亦有少量餅乾碎增加口感,整體味道配搭唔錯。建議係個雪糕要裝番靚少少。。。個panckake 既美感完全比依球雪糕整壞曬,可以既話希望係同相一樣,甘就正啦。有個句講個句,賣相雖然睇落麻麻但食落係好食的。整體唔錯,可以再試。

2024-09-04 527 浏览
焦糖脆皮奶皇流沙配自選雪糕奶黃吉士淋醬塗上焦糖脆脆餅皮,黏稠滑順就像蘇打雲尼拿。🤩🤩再加一球雪糕,一口入嘴刺激冰暖交替。😋😋半熟班戟外层薄脆内里嫩滑,咬下去滿嘴的水汪汪。口感豐盈彈牙,以前從未有過這樣子。🥰🥰#hkfoodie #foodiegram #香港美食 #性價比餐廳 #葵芳區 ##甜品 #餐廳 #生日飯 #hkig #hkfood #hkfoodblogger

焦糖脆皮奶皇流沙配自選雪糕

2024-08-26 649 浏览
小店主打梳乎厘班戟和旋風雪糕, 見是網絡熱推之一, 又很久沒吃梳乎厘, 便光顧一番。灑上糖霜後的班戟, 糖霜少得很沒誠意追加糖霜後的班戟焦糖脆皮奶黃流沙 (所有pancake均會奉送軟雪糕) $60焦糖脆皮奶黃流沙賣相中規中矩, 班戟有兩件, 厚度略微不足。奶黃流沙醬蓋滿班戟, 面頭有燒過的焦糖, 唯沒有脆的質感。由於所有pancake均會奉送雪糕, 雖然並非餐牌所指的軟雪糕, 但雪糕有繽紛樂榛子, 雜莓和特濃開心果選擇, 我選了特濃開心果。店員會在客人面前為班戟灑上糖霜, 糖霜份量之少令我忍不住開口問可否多給, 雖然店員樂意為我追加, 但感覺製作的心度不足。雖然製作的心度不足, 但質素尚存。班戟富有空氣感, 入口軟綿, 配上奶黃流沙醬, 奶黃味濃, 味道不俗。特濃開心果雪糕開心果味明顯, 內有少量開心果碎, 增添口感。由於pancake尚餘熱力, 雪糕融化得快, 一冷一熱, 有冰火感覺。

灑上糖霜後的班戟, 糖霜少得很沒誠意

追加糖霜後的班戟

2024-08-15
2024-08-23 498 浏览
焦糖脆皮奶黃流沙Pancake - $60 呢間嘅Pancake係疏乎厘嘅質地,好重空氣感,呢款有啖啖奶黃味,比較重蛋香,面頭會有一層焦糖脆皮,增添口感,而每款pancake都會一款雪糕,可以自己揀味道,今次揀了Tiramisu,都好味。但略嫌性價比不高,同埋建議買完要即食🤣
焦糖脆皮奶黃流沙Pancake - $60

2024-08-16 419 浏览
係我唔好彩?還是轉咗新人等到佢正式開鋪後,第一批order 約25分鐘完成🕐平時見排曬長龍, 2件pancake都疊得起,靚靚仔仔🥞,今日塌曬朱古力醬+餅碎味道👌🏻(三重朱古力,第三重係乜嘢呢?!)pancake濕濕地,好似唔熟😑同店員講,完全扮聽唔到。。。
係我唔好彩?
還是轉咗新人

等到佢正式開鋪後,第一批order 約25分鐘完成🕐

朱古力醬+餅碎味道👌🏻(三重朱古力,第三重係乜嘢呢?!)
pancake濕濕地,好似唔熟😑
同店員講,完全扮聽唔到。。。
黑糖三重朱古力
2024-08-15
📍FreeHcaKe尋日去咗葵廣掃街,除咗廢水之外,梗係都唔少得甜品la💗行到2樓,見到有條巷仔專賣嘢食,入面有間主打疏乎厘嘅小店,賣相望落勁吸引😍而且有d款式仲配埋雪糕,真係夠晒邪惡呀~嚟得掃街都預咗肥㗎la,唔爭在食埋呢個🤭🥞Pink Team $50/2pcs 呢款係季節限定口味,而且成個都粉紅色咁,真係好少女💕個賣相已經贏晒,打卡一流🫰🏻疏乎厘表面浸滿士多啤梨奶蓋,味道似士多啤梨糖🍬但口感唔算好fluffy,反而食落好似蛋糕,質感偏乾,同平時嗰d有出入😌𣎴過勝在個配搭非常夾,疏乎厘班戟配上韓國士多啤梨同乾果碎,味道酸酸哋,可以中和返奶蓋嘅甜膩感👍🏻另外,仲有澳洲雲呢拿雪糕,口感超級軟滑,同疏乎厘一齊食有冰火交融嘅感覺🧊🔥估唔到雪糕都咁出色😋🍨9 cake旋風 $25雪糕同樣係雲呢拿味,而配料方面有5個選擇:Oreo、聰明豆、香芋麻糬、Nutella 榛子醬同Skippy 朱古力花生💓平時食開Oreo配雪糕,今次就試吓聰明豆la😬呢杯雪糕都幾大杯,但溶得好快🫠一開頭食落都覺得唔錯,聰明豆硬硬哋咁,口感幾得意😚但之後越食越甜,而且咬聰明豆咬到好攰,所以個人就唔係好鐘意呢個組合🥲朱古
📍FreeHcaKe

🥞Pink Team $50/2pcs

🍨9 cake旋風 $25
雪糕同樣係雲呢拿味,而配料方面有5個選擇:Oreo、聰明豆、香芋麻糬、Nutella 榛子醬同Skippy 朱古力花生💓平時食開Oreo配雪糕,今次就試吓聰明豆la😬呢杯雪糕都幾大杯,但溶得好快🫠一開頭食落都覺得唔錯,聰明豆硬硬哋咁,口感幾得意😚但之後越食越甜,而且咬聰明豆咬到好攰,所以個人就唔係好鐘意呢個組合🥲朱古力豆配雪糕真係太甜,下次都係食返Oreo🥺

✨整體嚟講,賣相真係💯,款式又多,而且價錢合理🫶🏻不過如果疏乎厘班戟可以多d空氣感、冇咁乾身就更好☺️

評分(最多5粒⭐️,✨為0.5)
❣️味道:⭐️⭐️⭐️
❣️環境:⭐️⭐️⭐️✨
❣️服務:⭐️⭐️⭐️
❣️賣相:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
❣️CP值:⭐️⭐️⭐️✨

📍葵芳葵富路7號葵涌廣場2樓2010號

🩷❤️🧡💛💚🩵💙💜🩷❤️🧡💛💚🩵💙
2024-07-02 603 浏览
➲ 葵廣 hk9cake➳ 奶黃不奶共 ⁽⁹/¹⁰⁾奶黃吉士淋醬配埋焦糖薄脆層,雲尼拿奶油感,配埋雪糕,冰火兩重天。半熟班戟,外實內軟,泡泡豐盈感,出面嘅都唔係呢個口感㗎。➳ 宇治金時 ⁽⁷/¹⁰⁾宇治抹茶味好濃,有啲苦澀味,雖然有紅豆配料,相比奶黃較單調,想食無咁甜嘅可以簡呢款。⤵ @hk9cake葵芳葵富路7號葵涌廣場2樓2010號舖#hkfood #hkrestaurant #hkcafe #cafehk #hk #hkfoodie #hkfoodblogger #hkcoffee #hkcoffeeshop #coffeeinhongkong #cafeholic #foodblog #foodblogger #foodreview #香港美食 #香港食評 #葵廣美食 #班戟 #奶黃 #freehcake

➲ 葵廣 hk9cake

➳ 奶黃不奶共 ⁽⁹/¹⁰⁾

➳ 宇治金時 ⁽⁷/¹⁰⁾

@hk9cake
葵芳葵富路7號葵涌廣場2樓2010號舖

2024-06-23 612 浏览
喺葵廣掃完美食點都要搵個甜品食下 🍮🧁🍰🍧🍦🍨為豐富既美食日畫上句號❣️呢間pancake聽過好多次但因為每次都勁多人排隊而放棄左(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)今日見冇乜人而且「期間限定」竟然係我超鍾意既🧊波子汽水🍹一於試吓等左3分鐘 上手熱辣辣✨充滿波子汽水味嘅cream🍦勁有空氣感既疏乎厘🍮加上凍冰冰嘅雪糕🍨🧊🔥我2分鐘食晒🤣🤣🤣💫💫💫💫下次會再黎食埋其他味🌹🌹🌹
喺葵廣掃完美食

點都要搵個甜品食下 🍮🧁🍰🍧🍦🍨

為豐富既美食日畫上句號❣️

呢間pancake聽過好多次

但因為每次都勁多人排隊而放棄左(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

今日見冇乜人

我2分鐘食晒🤣🤣🤣
💫💫💫💫
下次會再黎食埋其他味🌹🌹🌹
2024-03-31 681 浏览
第一次去食,經過時以為好好食,點知店員好鬼無禮貌,全部惡形惡相,超級不可一世,嘢食又唔好食,真係貼錢買難受,快啲執咗佢要,影衰香港,香港再無禮貌嘅店鋪,點同人競爭呀
2024-02-28
10 分钟 (外卖自取)
2024-03-09 642 浏览
食物不錯吃,但態度好差一開始叫野食就全程度黑臉到尾,講嘢冇啲禮貌,講完嘢又即刻望第二到同反白眼咁,唔知咩事,態度非常趕客。但總結嚟講食物係幾好食,唔介紹態度差既話都可以試試。
食物不錯吃,但態度好差

但總結嚟講食物係幾好食,唔介紹態度差既話都可以試試。
2024-03-09
2024-02-06 681 浏览
@hk9cake (葵芳)FreeHcake.之前broadcast嗰欄入邊啲嘢我係有睇㗎其中一樣係葵廣掃街!除咗有一間 Free D Coffee覺得好抵飲以外@free_d_coffee (都係葵廣)!呢間專門食soufflé嘅甜品店感覺都好吸引.款式好多 心思唔少每款配搭嘅名稱都係深思熟慮過嘅..💛價錢相比係出邊食又真係抵食好多味道如何呢?.黑糖三重奏 $48.賣相滿分.. topping滿滿 layering得好靚..隔離雪糕作為點綴..兩層soufflé 超級鬆軟.. 真係凍L無極限..係鬆軟到有種入口即化嘅感覺!😳我唔知大家好唔好.. 我本身係鍾意有啲質感嘅texture..但食soufflé我諗點都係鬆軟控更多😂🤣..好香好smooth...滿滿嘅朱古力忌廉 & Oreo餅身脆脆 豐富咗嗰🍫感 & 口感!加埋嗰黑糖syrup 味道感覺真係豐富仲可以滿足埋你食軟雪糕嘅願望😙呢款係乳酪雪糕 正常水準 好味!夾埋一齊 真係冰火二重天!再凍L凍L.. 🤣諗返起.. 其實真係幾值得試試!!😗高質嘅!!.想食soufflé就去試試啦!!食得開心 放心 阿門!.營養知識🖍️Soufflé
@hk9cake (葵芳)
FreeHcake
之前broadcast嗰欄入邊啲嘢我係有睇㗎
其中一樣係葵廣掃街!
除咗有一間 Free D Coffee覺得好抵飲以外
@free_d_coffee (都係葵廣)!
呢間專門食soufflé嘅甜品店感覺都好吸引
款式好多 心思唔少
每款配搭嘅名稱都係深思熟慮過嘅..💛
價錢相比係出邊食又真係抵食好多
味道如何呢?
黑糖三重奏 $48
隔離雪糕作為點綴..
兩層soufflé 超級鬆軟.. 真係凍L無極限..
係鬆軟到有種入口即化嘅感覺!😳
但食soufflé我諗點都係鬆軟控更多😂🤣..
好香好smooth..
加埋嗰黑糖syrup 味道感覺真係豐富
仲可以滿足埋你食軟雪糕嘅願望😙
呢款係乳酪雪糕 正常水準 好味!
夾埋一齊 真係冰火二重天!
再凍L凍L.. 🤣
諗返起.. 其實真係幾值得試試!!😗
高質嘅!!
想食soufflé就去試試啦!!
食得開心 放心 阿門!
營養知識🖍️
Soufflés相對其他Pancake會高蛋白些許
同樣「體積」由於空氣好多 都會輕啲
相同份量 實際卡路里可能會低啲!
齋講Pancake本身 而非其他調味/醬料