2019-04-13 318 浏览
呢度簡直係鬧市中的綠洲,在繁忙的尖沙咀區,卻格外寧靜,就像世外桃源。幾次光顧都是得我一個客,坐在窗邊泡茶,是人生一大享受。一壺茶,一份茶食,就是一天最好的時光。

幾次光顧都是得我一個客,坐在窗邊泡茶,是人生一大享受。

一壺茶,一份茶食,就是一天最好的時光。
2019-03-20 125 浏览
今日同為食朋友們去咗尖沙咀打邊爐🍲🍲佢話食得好飽好油膩 咁我就捉咗佢去品茶扮下文青☕🍵由於我驚我自己瞓唔着😹😹😹所以我冇同佢一樣叫大紅炮❤☕我就叫咗個玫瑰花茶🌹☕ $50佢呢度嘅玫瑰花茶🌺都幾特別唔係剩係得🌺🌺玫瑰花香仲會有少少甘甘地嘅味😋😋😋我哋四個人吹吹下水唔經唔覺已經過咗兩個鐘😳😳😳個環境好舒服 會播住細細聲嘅歌🎼🎼🎼成個人都好relax🤗🤗🤗👍🏻👍🏻
今日同為食朋友們去咗尖沙咀打邊爐🍲🍲
個環境好舒服 會播住細細聲嘅歌🎼🎼🎼
成個人都好relax🤗🤗🤗👍🏻👍🏻
2019-01-16
2019-03-18 82 浏览
喜歡飲茶的朋友常常在香港找茶坊,今次比佢在尖沙咀找到間茶坊都幾精緻,就約我星期日過來試試。這間店有茶廠,所以茶葉的質素都控制到,而且這裡都有團體包場,茶藝工作坊可以教吓我這些不懂飲茶的人,最後我都買了一些茶葉回家嘗試沖泡。餐牌上有不同的茶類,可以散叫或套餐都有,價錢有平有貴,最後我地叫了二人套餐$228,可以飲到二款:大紅袍和選擇了菊花仲有茶食一份,如懂沖茶的話可以自己整或茶師可以教,茶師都詳細講點沖,大紅袍用紫砂沖泡,洗杯再洗茶再用手勢拿紫砂倒茶,沖好茶之後可以食曲奇餅和乾果,大紅袍口感好滑又飲到茶香而吾會覺得好濃,到中段時間就飲菊花,好香甜又清,味道十分濃郁,我們最後在這裡慢慢談天一路飲茶,愉快地渡過二小時。

2019-03-12 76 浏览
這絕對是一個讓我感到安靜、減壓的好地方😌尖沙咀人山人海,怎料到有一個舒適的地方可以品茶,安靜地享受半刻的寧靜呢!這裡有不同的中國茶套餐,我們點選了一份二人套餐(密雲龍大紅袍(雅鮮醇)、菊花或玫瑰及茶食一份)$318優惠價$228。由於我們不懂泡茶,親切的店員示範泡茶的方法,實在長知識!我們約中午12時左右開始品茶,不知不覺享受至下午二時左右,實在享受!另外,這裡有不同的茶藝班,我們最後決定參加一課,好讓我們更加熟悉中國茶藝。
這絕對是一個讓我感到安靜、減壓的好地方😌

由於我們不懂泡茶,親切的店員示範泡茶的方法,實在長知識!

2019-03-10
$114 (其他)
2019-03-01 99 浏览
今日同朋友食完飯 又唔想咁快返屋企住就諗住搵個地方去hea下上個月都係尖東品茶今日咁啱經過 又食得好飽咁就上嚟價錢大概係$50一位仲唔使+1我就叫左菊花另外兩位朋友叫咗茉莉花茶同埋鳳凰紅菊花除咗好濃嘅菊花味之外仲有少少甘香 同平時我哋喺酒樓飲嘅好唔同 除咗茶嘅品質唔錯之外呢度嘅環境都好 好好舒服用咗暗黃色嘅燈光打落去變咗成個感覺好放鬆 好適合一班朋友喺度傾計靜靜地俾我哋一班朋友一路飲茶一路傾計另外我都叫咗個鳳凰紅 茶都唔算難入口 甘甘地飲落去好舒服 下次喺尖東冇嘢做都會上嚟 $50可以坐好耐
今日同朋友食完飯

靜靜地俾我哋一班朋友一路飲茶一路傾計
另外我都叫咗個鳳凰紅 茶都唔算難入口 甘甘地飲落去好舒服
下次喺尖東冇嘢做都會上嚟 $50可以坐好耐
2019-02-20 44 浏览
同朋友相約在星期六飲茶,但唔係去茶樓果隻食住點心飲,反而係去真正既茶館,自己砌茶,還真時初體驗。沖茶師父由先會給我們 menu 選茶,在眾多茶之中挑選了大紅袍 雅(鮮醇) ,因為小妹只聽過大紅袍但從來冇飲過。雖然屋企都會沖茶,但沒有用茶具那麼講究,所以還是要師父示範一次,洗壺暖壺沖茶上茶等步驟。之後就到我哋飲,果個茶香四溢,茶味沖至三,四泡都好醇厚,之後幾泡反而清香。有茶點nuts 干果得餸着吃,真是寫意的一個下午。

喺尖沙咀打完benno太飽喇喺附近睇下有啲乜嘢可以坐低飲下朋友介紹我不如去泡下茶本身都冇興趣 不過見打完benno 食得好濟下 飲下茶解下油膩都好因為平時冇去飲茶 都冇咩特別興趣點知上到去都幾搞笑幾好玩 佢會準備定熱水俾你煲然之後都有啲茶具擺喺度你就自己開茶然之後慢慢坐喺度泡茶首先要開咗茶先 咁我哋第一次泡功夫茶 小朋友唔識野手忙腳亂咁有個姐姐就黎幫我地開茶先佢哋見我哋個樣好迷惘勁好走過來幫我地仲要一路同我地吹下水咁樣 又介紹咗唔同茶嘅品種有啲乜嘢功效 個姐姐仲怕我哋飲啲太濃嘅茶會瞓唔到所以就介紹咗一啲唔會太大負擔嘅茶叫咗個大紅袍甘甘地好香 本身冇諗住坐咁耐不過唔經唔覺坐咗兩個鐘時間過得好快但係一路飲茶一路泡茶吹下水好舒服仲好過cafe叫杯嘢飲 $50叫杯花茶坐足3個鐘都得😂黎飲茶又健康啲
喺尖沙咀打完benno太飽喇

仲好過cafe叫杯嘢飲 $50叫杯花茶坐足3個鐘都得😂
黎飲茶又健康啲
2019-01-16
2019-02-03 45 浏览
其實一直都好鍾意飲茶,雖然香港唔係好多呢啲咁嘅特色茶館可以慢慢嘆茶,但係平時我都有一個飲茶嘅興趣尖沙咀呢一間茶舍係上樓嘅,上到去茶館嘅風格充滿懷舊茶館嘅風味,裝修以深色木系為主,而且擺放住好多唔同嘅茶具,感覺悠閒因為之前都嚟過,所以店員亦都唔會再作詳細解釋。其實第一次嚟店員會諮詢問你有冇品開茗,或者對茶有研究,如果想佢詳細解釋店員都會逐一為你簡介點樣去泡茶,同埋介紹唔同嘅茶種畀你。我哋就都係叫咗二人餐$148,之前試過佢最出名嘅大紅袍,覺得好好飲,今次就試下玉桂( 雅級)及鳳凰紅( 優選級)二人餐最好嘅地方係配埋茶食,可以一路品茗,一路品嚐小食非常悠閒。店員會送上你所選嘅茶款茶葉放置好,之後就提供茶具畀你慢慢沖泡呢度d茶真係特別香,唔同平時酒樓嗰d, 每次飲都最少飲一個鐘,非常寫意

二人餐最好嘅地方係配埋茶食,可以一路品茗,一路品嚐小食

2019-01-27 56 浏览
之前成日同朋友講茶經, 感慨近日忙到連茶都唔得閒沖嚟飲。今日佢就帶左我去品茶, 話要鬆一鬆。茶館位於當旺嘅尖沙咀中心點, 認真是旺中帶靜呢。地方位於大廈二樓,但舖內大一大片窗, 所以好光猛。呢度其實是賣自家茶園嘅茶, 種類都幾多。我地一行四人,店員就建議我地揀兩個二人餐, 咁就可以試多幾款茶葉。四款茶分別有大紅袍 、肉桂岩茶、小種紅茶同菊花,各種口味都有。呢度唔識泡茶都唔緊要, 店員會講解,如果識嘅,佢就會由得你自己慢慢玩。跟茶會配兩小砵茶食, 唔使齋飲。我地呢四款茶入口都幾順滑,當然岩茶跟大紅袍會較香醇,而菊花帶點甘甜有驚喜。我地一邊品茶,一邊閒談,都幾寫意,可能因為茶館環境清靜啦。其實茶館內除左有自家品牌嘅茶葉、茶具售賣之外,佢仲會不時開茶班,可以學茶同學泡茶。另外未來仲會有一啲茶與中樂等嘅藝術分享會添。久唔久真係可以嚟靜靜心呢!

我地一邊品茶,一邊閒談,都幾寫意,可能因為茶館環境清靜啦。

2019-01-27 821 浏览
今日全日為母親大人慶祝生日, 節目當然要特別啲啦, 所以我決定同屋企去風雅一番, 去品茶。能在鬧市中有一個這樣的靜室實在難得。武夷茶本身都係我地喜愛的茶之一, 由其是大紅袍,一年我地都飲唔少。茶館以竹木布置, 應覺優雅,而且單邊一排大窗,採光十足。呢間茶室提供自家茶園嘅出品, 種類都幾多。我地四人行,就揀左兩個二人餐, 咁就可以試四手茶。主打當然係試大紅袍啦 、然後就係肉桂岩茶、小種紅茶同菊花,甘香醇厚各種風味都有, 很難得。店家放低茶葉set, 就問我地懂唔懂茶, 自問雖然唔專業, 但在家閒時都愛品茶, 所以基本泡茶技巧步驟都是懂的。所以店家就放下一個焗茶盎同一個紫砂壺俾我地自己慢慢玩😏。不過唔識都唔緊要, 店家係會教你嘅👌。我地四款茶, 菊花同小種紅茶就建議用茶盎。而大紅袍肉桂呢就用紫砂壺, 出嚟嘅茶會更香甜, 茶色更清澈。煲好水放好茶葉, 一般第一泡是用嚟洗杯的唔會飲, 第二泡就開始倒入附上嘅公道杯, 咁樣兩三泡嘅茶,味同色都會均衡啲, 每人飲嘅味道都會一致, 所以視為「公道」。第一款我地試肉桂, 味道非常香, 入口甘醇。第二款是較貴嘅「雅」級大紅袍,茶味亦較突出, 但我覺得香味

呢間茶室提供自家茶園嘅出品, 種類都幾多。

第一款我地試肉桂, 味道非常香, 入口甘醇。第二款是較貴嘅「雅」級大紅袍,茶味亦較突出, 但我覺得香味是肉桂的較優勝。

弟婦愛佢地嘅菊花,甘香但冇澀味。反而小種紅茶就較為普通左啲,不過一分幾一分貨嘛。而且可能我地因為工作上成日有人送靚茶葉來, 所以嘴會飲到刁哂🤭😁😜。

幾款茶葉會好順滑,這就是靚茶嘅最基本。

跟茶會有兩盤茶食,所以唔怕太寡。

跟店家閒談,茶室仲會不定期有中樂玉石鑑賞等茶藝活動,之前我本身想報佢嘅中醫茶療活動, 可惜佢剛停了!之後可能試下報中樂與茶嘅活動先得。

2019-01-27
其他
2019-01-19 592 浏览
忙裏偷閑🤣就會想搵個正整地嘅地方傾吓計嘆吓茶🍵🍵🍵🍵,正正就比我搵到喺尖沙咀呢一間鳳凰茶苑🥳,佢其實就係喺科學館對面街都好容易搵到🤣。環境非常之幽靜,背景播住悠閒嘅音樂清幽雅致😊,令人真心非常之放鬆☺️☺️仲有落地大玻璃景俾你飽覽尖沙咀一帶嘅景觀,當然唔少得嘅係係落地大玻璃前面影返相打打卡啦☺️🥰店員介紹佢哋嘅茶係嚟自武夷山嘅茶葉🤔,佢哋自家品牌個名叫做密雲龍🤔,最低消費$50😌茶嘅類型選擇都好多🤔🤔🤔🤔🤔原來佢哋仲有茶具同茶葉賣🤔經過一輪嘅掙扎選擇之後,就決定係你啦😂二人套餐包括有密雲龍大紅袍,玫瑰花茶或者菊花茶二揀一( $228 ),會贈送茶色一份,包括有曲奇餅/腰果/杏仁/乾果☺️ 店員會教你點樣去沖泡😳佢哋好細心正同茶走用紫砂茶壺,花茶例如玫瑰花🌹就會畀返透明玻璃茶壺靚靚俾你影相🌹佢哋仲話如果有時間可以參加佢哋嘅課程學下真正嘅茶道🍵😳查真係一門唔用依家學問啊😃唔經唔覺飲下茶傾吓計食吓餅就坐咗三粒鐘😂😂😂得閒你放鬆下都幾正🥰

茶嘅類型選擇都好多🤔🤔🤔🤔🤔原來佢哋仲有茶具同茶葉賣🤔

經過一輪嘅掙扎選擇之後,就決定係你啦😂

店員會教你點樣去沖泡😳

得閒你放鬆下都幾正🥰
  • 玫瑰花茶
2019-01-18 61 浏览
星期日同屋企人食完中午飯,路經鳳凰茶苑,第一次見淨係品茗既地方,覺得好特別。一上到去,就仿如進入另一個境界。環境好舒適,周遭有好多植物,每台客人都享受緊寧靜既一刻,係一個非常好既談心處。一坐低店員就介紹不同既茶種,佢地既自家品牌叫密雲龍,聽完之後揀左主打既大紅袍。根據不同既級別,有風、雅、頒之分,最後我地揀左雅既套餐,而除左大紅袍,套餐仲可以揀多一種茶(香片/玫瑰花)配茶點。主打既大紅袍口感醇和、順滑、味道係口腔持久不去。而香片既茶葉有香氣、泛著蘭花既味道。享受左兩個鐘之後,借品茗放鬆心靈。現場仲有賣好多茶具,除左自己去飲茶,仲可以包場/舉行公司活動等,一齊同親朋戚友感受下。

2019-01-13
下午茶
2019-01-13 73 浏览
其實對茶冇咩認識,之前都有去過專飲茶的店,不過都係簡單版。今次,店員知我地唔太識,都教我地泡一次,上左一課品茶體驗堂。食物質素:有單點或set 餐,set餐就有埋茶食(乾果)。點左$188套餐,☕茶就唔敢特別評論。先飲岩茶,後飲大紅袍。☕岩茶,飲落唔會特別濃,茶香濃。☕大紅袍,個人覺得相對濃些。配合茶食,相當好,唔會太甜,有堅果在內。環境:舒適,清靜,播住舒服音樂,店內種植不同品種植物。店內有賣各種類茶葉。適合人數:2-4人好食指數:3.5/5Souffle 舒服指數:5/5

☕岩茶,飲落唔會特別濃,茶香濃。
☕大紅袍,個人覺得相對濃些。

配合茶食,相當好,唔會太甜,有堅果在內。
適合人數:2-4人
好食指數:3.5/5
Souffle 舒服指數:5/5

2019-01-05
  • 茶食
2019-01-07 458 浏览
品酒,品咖啡,品茶,都是我喜歡放假時做的事情。目的只有一個,放空。今天是週未,就帶女朋友去品茶。香港﹐要找一間,純品酒不難,純品咖啡難,純品茶更難。不過,在網上就找到一間,純品茶的茶舖,交通亦相當方便。鳳凰茶苑,位於尖東加連威老道,由地鐵站或者西鐵站走去,大約十分鐘。這是一間,品茶的專門店,主打的是來自武夷山的岩茶。武夷山,一個盛產茶葉的地方,也是一個在我中學時期,曾經到訪過的地方。最出名的岩茶,當然是大紅袍。走進茶苑,環境清靜,佈置都是跟茶有關。經店員引導,在一個位置上坐下,便由店員介紹各式茶品,豐儉攸人,除了岩茶,還有一些花茶。最後,點了一份兩人套餐,188元,可以品嚐到兩種岩茶,武夷水仙,以及大紅袍,同時包含一份簡單的茶食。先品嚐,以清香為主的水仙,由店員開茶,這裹的沖茶方式,相對功夫茶來說,比較簡單。水仙,入口清香,回甘味中等。之後再品嘗,口感豐富的大紅袍,這裡的大紅袍分數級,我飲的不是最好也不是最差的,雅級。入口,相對水仙來說,較濃,口感層次豐富,回甘味更持久。簡單的品茶,悠間地渡過了週未的下午。 各位網友,在香港有其他純喝咖啡,或者飲茶的地方嗎?如果有,請留言吿之,謝謝!鳳

鳳凰茶苑
地址:加連威老道77號開麟中心2樓

緣份天成,初心為本。喜歡用文字分享我的味覺之旅,有興趣請follow我~緣食魔宮。
抵玩指數最高為三星,所有不用自掏錢包或劣評者, 將不給予抵玩指數。
2019-01-05
2019-01-06 92 浏览
星期日係繁華既市中心中,突然想搵一個寧靜既地方坐底放鬆一下,之後比我地搵到呢個茶莊可以坐底過一個舒適既下午。作為一個少品茶既朋友,黎到呢個地方,見到環境清雅,同時有整齊既地方可以泡一杯茶,即時將平時既忙碌同煩惱放低。由於係初次體驗,叫左二人套餐,對於未接觸茶藝同唔識選擇既朋友係一個不錯既套餐,包含左密雲龍大紅袍同埋玫瑰或者菊花既選擇,我地揀左菊花,感覺溫和啲。店員好細心教我地基本既沖茶技巧,幫我地開茶之後就可以自己慢慢沖泡同品嚐,見到佢有螢光幕播緊簡單既沖茶同焗茶等技巧,講真令我地都有好奇心想學習一下。講返個茶,大紅袍係多次沖泡中會有不停既茶味變化,令人好有衝動一直沖泡落去睇下有冇唔同既體會,之後我地試過加入菊花(外行人係會DIY一下)發現頭兩泡有好大菊花味,但之後會慢慢有味道既融合。整體黎講,係呢到可以過到一個休閒既下午同時又可以學習一下沖茶同飲茶既樂趣。店員會細心協助,最後同唔完既茶點同茶花都會幫忙打包,非常推薦想忙裏偷閒既你。最後比想學習既朋友一啲資料,呢到有茶藝班由體驗班到2-4堂既課程都有得選擇,聽講黎緊1月20號仲有音樂茶會,我認為都不失一個好既休閒節目。

二人套餐

二人套餐