週末打正鰂魚涌居民點心半價旗號來幫襯,安排我們在偏廳一張在收銀機旁的四人檯,經常在我和奶奶之間工作,相當滋擾,以為是茶餐廳。姐姐的服務也ok,但大佬態度差,問廁所在哪兒,竟然答:直行轉左咪係囉!大佬,條又黑、又暗、又濕,差!
2024-09-11 2235 浏览
服務員哥哥,你當我是賊嗎?有需要用仇視眼光盯著我們,對我們說「我們有CCTV,不要令我難做」嗎?幸好今晚不是商務餐,只是一家人造節,否則在客人面前把我的臉都全掉了!原本家人今晚不知貴餐廳規矩,飯後切餅(沒吃),你來跟我說一句「不能帶外來食物」。我真心沒問題,也沒放進口,也示意知道、在處理中。但為何家人收拾的不夠快(一分鐘也沒到),你要用狠狠的眼光盯著我們很久,說「不要令我難做,這裡都有CCTV」???CCTV是用來監視客人一舉一動的嗎?你們不是標明收「切餅費$100、可帶酒」嗎?切的餅、帶的酒和餅不是外來的嗎?你可以同我講一聲「我們切餅需要額外收費的」,不是簡單的嗎?我被當作是賊的感覺很不舒服,ruin 了我這頓飯。

2024-08-16 2285 浏览
呢間酒樓的間隔好舒服,好靚,又唔會好嘈,朋友聚舊傾計幾好!叫左4 人餐加一個餸,6 人食已經好夠飽。 义燒好好食,好「林」,又唔會太肥,有某大酒樓x苑的水準。魚好嫩滑,剛剛好。片皮鴨不錯,特別是包住來吃的那塊「皮」好煙韌,唯一是不太夠多,食到後期無晒了,要齋食鴨。甜品的桂花糕是清甜有桂花味的,不是那些一舊「糖水糕」。由於朋友是街坊,住址證明有8 折,都幾好😃。食完又送張$100 coupon ,不過要食$500 才可使用一張。

2024-08-10 2801 浏览
  今日下午一時予約了兩人座位 但是被安排到一個梳化旁邊的一張非常小的座位基本上放了兩份餐具和茶壺已經沒有位置放食物 是否要分開一款一款下定單 才有位置放置食物所以要求可否更換比較寬躺的位置 但是服務態度一般的小姐跟我說不能作出安排所以我們決定離開,香港地小人多我們完全理解,但是作為餐廳營運者 這方面都不能夠提供的話 真的非常抱歉完全不能接受希望鴨大哥管理層能以食客的角度出發 ,這是一間中式餐廳 不是麥當勞或者是咖啡店 連最基本放点心位置都不能夠放下的枱 怎樣可以安排給顧客. 這是一個不愉快的經歷希望鴨大哥能夠作出適當檢討,原本一個和朋友一起享受午餐的時間因為這件事完全破壞假日心情,已經決定不再光顧了・
所以我們決定離開,香港地小人多我們完全理解,

連最基本放点心位置都不能夠放下的枱 怎樣可以安排給顧客.

因為這件事完全破壞假日心情,已經決定不再光顧了・
2024-08-10
2024-06-19 3891 浏览
朋友回香港gathering當然要食中菜啦 最後選擇了 #鴨大哥 可以食片皮鴨😋 我都是第一次食 其實整體不過不失 所以菜式都安全穩陣 但只是沒有驚喜北京烤鴨 $590主角片皮鴨無論賣相同刀工(鴨肉鴨皮的厚薄) 都屬於中上之選 餅皮有熱度而且薄身 表現出色 另外醬料比較特別有芝麻醬 不過個人還是喜歡甜醬配青瓜同大蔥原味炒鴨崧 $148鴨崧炒好後放上生菜 上枱已經分好一份份 讚 有擺盤雲南黑土豬叉燒 $228豬肉肉質好 唔肥但又腍身 可惜偏鹹 而且沒有燶邊 雖然我個人沒有特別喜歡燶邊 但好像欠缺了一點火爐的感覺荔枝山楂咕嚕肉 $188上枱色彩鮮艷 很有食慾 酸甜醬包着豬肉粒 啖啖肉 亦有微微的荔枝味🌟麥香黃金蝦 $208 呢個推薦😆 首先因為本人喜愛吃咸蛋黃 滿滿的咸蛋黃包著大蝦 啖啖肉之餘亦食到咸蛋黃香味👍🏻另外叫了炒飯 魚香茄子 同菜 都是乎合預期的味道

北京烤鴨 $590

原味炒鴨崧 $148
鴨崧炒好後放上生菜 上枱已經分好一份份 讚 有擺盤

雲南黑土豬叉燒 $228

荔枝山楂咕嚕肉 $188

🌟麥香黃金蝦 $208

另外叫了炒飯 魚香茄子 同菜 都是乎合預期的味道
2024-06-18 3138 浏览
星期一晚上6點半訂位,入去個時冇客但安排坐幾張枱中間,方便集中管理,明既。經理同侍應圍住吹水,叫既都唔應,OK一開始冇比茶水沖洗下餐具,都無問題既,點知見到碗有啲污糟,同個FD講,結果有個侍應聽到,佢話拎啲野比我洗下。厲害,唔係幫我換,係叫我洗,不過是但啦,少少漬我洗到都廢事煩。言歸正題,2個人叫左黃金蝦、片皮鴨、金銀蛋娃娃菜同砂鍋炒飯。黃金蝦個皮厚,蝦有雪味,皮片鴨切到勁大塊,鴨皮得4塊,最好食係個皮夠薄。😂菜同炒飯就正常啦,炒飯食唔哂想打包時,個侍應比啲環保飯盒我,個盒係HI到幫我收碟啲汁菜(黃金蝦啲火龍果),又係污糟既👍🏻好少寫食評,但太古坊呢間分店真係值得我打呢篇警世文。最後走個時得六枱客,知咩料👍🏻
經理同侍應圍住吹水,叫既都唔應,OK

2024-06-06 3014 浏览
之前試過時代廣場<鴨大哥>,覺得好好食,所以再encore 太古坊新開分店。果然!一有期待就有落差🤣~北京填鴨🦆$508(1隻)/黑土豬叉燒$228:沒有上次喺時代廣場試時嗰種驚艷💥,但仍屬正常之上。值得讚喺北京填鴨餅皮熱辣辣送上,略嫌其他配料太少,鴨皮不夠香脆;至於叉燒,調味過重,慶幸肉質仍保持軟腍多汁😌麥香黃金蝦🦐$208(6隻):鹹蛋黃醬包滿了大蝦及粟米脆片,蝦外脆內裡柔韌彈牙,配埋鹹蛋黃醬汁,鹹香得嚟啖啖脆口,好食!(建議食一隻就夠,唔係會好溜😂)!原味炒鴨崧$188:生菜放上鑊氣十足的鴨崧及脆米粉,生菜中和咗鴨崧的濃味,加上香脆的米粉,令口感豐富多層次🌟🌟荔枝山楂咕嚕肉:酸甜適中,好開胃,啖啖肉,食時完全感受到外脆內軟Juicy,配白飯之選👍🏻其餘小菜就冇咩特別~所以不一一評價🙂

其餘小菜就冇咩特別~所以不一一評價🙂
2024-05-23 2790 浏览
老闆叫食飯第一次嚟鴨大哥,原來位置相當近便,預先訂好咗間七人房,環境和服務各方面都非常好,我哋點咗個商務午市精緻套餐,食物味道令人非常滿意,先嚟海鮮魚肚羹大家開胃,跟住享用黑土豬叉燒同點心拼盤,然後半隻北京烤鴨,睇落有一隻而且配菜材料十足,已經感覺半飽,再嚟蒜子上湯時菜(十分好味),最後鴨大哥砂鍋炒飯真材實料,都唔使叫甜品。餐廳有最低消費,每位$398(4位起),相比隣近會員制午餐稍為便宜,實在令人盡興而歸。

鴨大哥砂鍋炒飯
水晶餃王、上海小籠包、黑松露上素餃
2024-05-23
鴨大哥砂鍋炒飯
水晶餃王、上海小籠包、黑松露上素餃
  • 北京烤鴨
❀ 鴨大哥 #鰂魚涌 ❀❗米芝蓮星級廚師開設粵菜廳 仲有出色北京烤鴨❗——————————————————繼續Explore太古坊新開嘅餐廳😆太古坊除咗係唔少商業大廈辦公室嘅聚居地,而家仲開咗好多新餐廳🤩今次嚟到頗有名氣嘅粵菜廳,由米芝蓮一星「廚魔」名廚Alvin Leung開創,喺銅鑼灣開到嚟鰂魚涌,提供一系列經典粵菜,仲有招牌北京烤鴨😙餐廳環境高貴優雅,亦有包廂,非常得體。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Tasting Menu $556♥ 北京烤鴨(半隻) (4/5)片皮鴨肥瘦適中,皮肉比例剛剛好,唔會太過油膩,但同時食到鴨香👍🏻而且餅皮非常出色,薄得嚟有少少煙靭嘅口感,非常喜歡😚再可按個人喜好加上香甜烤鴨醬、青瓜條、蔥條、麻醬、黑糖,我最鍾意將所有嘢包埋一齊食,非常豐富好Juicy💦.♥ 雲南黑土豬叉燒 (3.8/5)叉燒嘅肉質頗特別🙈橫切面見到非常緊密,偏瘦但唔嚡。表面有部份燒焦,如果可以更香脆就更出色。味道偏鹹少少,個人喜歡甜啲、蜜汁味更重🤓不過份量真係幾多,基本上一個tasting menu 已經夠兩個人食。.♥ 絲苗白飯.☞ 避風塘生蠔 $228 (3.9/5)生蠔粒粒超飽滿又滑溜🥰
❀ 鴨大哥 #鰂魚涌 ❀
❗米芝蓮星級廚師開設粵菜廳 仲有出色北京烤鴨❗
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Tasting Menu $556
♥ 北京烤鴨(半隻) (4/5)
而且餅皮非常出色,薄得嚟有少少煙靭嘅口感,非常喜歡😚
♥ 雲南黑土豬叉燒 (3.8/5)
叉燒嘅肉質頗特別🙈橫切面見到非常緊密,偏瘦但唔嚡。
表面有部份燒焦,如果可以更香脆就更出色。
味道偏鹹少少,個人喜歡甜啲、蜜汁味更重🤓
♥ 絲苗白飯
☞ 避風塘生蠔 $228 (3.9/5)
生蠔粒粒超飽滿又滑溜🥰
炸皮香脆,避風塘夠入味好惹味。
——————————————————
✨整體味道: 3.9/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 3.9/5
✨性價比: 3.9/5
✨再訪興趣: 3.6/5
💞整體來講
相信係太古坊較為少嘅正式粵菜廳,而且價錢唔會太貴👍🏻幾適合一家大細嚟食飯,甚至作為老闆同事gathering嘅好去處。
2024-04-07 1830 浏览
食鴨是主打其他菜式一般當天服務員態度很參差男的服務態度好好但好可惜幫我們點菜及負責我們區域那一個女服務員面口, 令人不想再去下一次今時今日還留在香港消費, 服務態度真的很重要
食鴨是主打
其他菜式一般
當天服務員態度很參差
男的服務態度好好
但好可惜幫我們點菜及負責我們區域那一個女服務員面口,
令人不想再去下一次
今時今日還留在香港消費, 服務態度真的很重要
  • 北京烤鴨
2024-03-26 1560 浏览
今午一行人去用膳,職員擺烏龍落漏order, 等了很久才有人解釋,加上職員態度欠奉,唔積極跟進要追問才講,等了接近45分鐘上回漏咗菜式,令人十分失望,食物質素一般,柚子雞冇咩柚子味,服務態度有待改善。
2024-03-26
2024-02-09 1887 浏览
今晚老細話請食飯,所以就去咗公司附近嘅啱啱新開張嘅精緻中菜 - 鴨大哥北京烤鴨(半隻)皮脆肉嫩,最特別嘅係佢嘅烤皮薄脆,再配上酥軟嘅鴨肉同埋醬汁,令人回味無窮。梅子荔芋鴨煲鴨肉滑嫩多汁,同湯底完美融合。呢款菜式實在夠味,係一道值得一試嘅經典中菜。麥香黃金蝦佢嘅蝦肉鮮甜彈牙,外層包裹住咸蛋黃同玉米片,帶出濃郁嘅咸蛋香氣同脆脆嘅口感。你都可以感受到咸蛋黃同蝦肉嘅絕配,強烈推介呢一道菜色。📍 鴨大哥 (太古坊) (鰂魚涌)鰂魚涌華蘭路25號太古坊栢克大廈2樓
梅子荔芋鴨煲
麥香黃金蝦
📍 鴨大哥 (太古坊) (鰂魚涌)
鰂魚涌華蘭路25號太古坊栢克大廈2樓
2024-02-07 1597 浏览
屋企人平時好鍾意食中菜,今次專登搵咗間專門食片皮鴨嘅餐廳同屋企人去食飯。北京烤鴨 半隻今次我哋叫咗半隻北京烤鴨,肥瘦適中而且份量非常之充足,不得不提呢度啲皮真係搓到非常之薄,唔會好似其他餐廳咁厚粉真係值得一讚,至於配料方面有青瓜,大蔥,麻醬同埋比較少見嘅黑糖可以適當咁增加口感絕對值得一試。雲南黑土豬叉燒呢度嘅叉燒,雖然睇落平平無奇,但係絕對有驚喜!叉燒肉質肥瘦適中而且大大件咬肉非常之軟腍,係食過咁多間叉燒之中呢間好係最好食嘅其中之一。麥香黃金蝦黃金蝦外面包裹住脆香嘅麥皮,入口好似食緊薯片咁香脆入面隻蝦非常之彈牙爽口而且仲好鮮甜配埋香脆嘅麥皮一齊食估唔到非常之夾。

北京烤鴨 半隻

雲南黑土豬叉燒

麥香黃金蝦

最近一班人去食鴨大哥,訂枱要落一千蚊訂。然後埋單只係要求退訂,所有錢再用另一張卡找數,但女經理黑臉,堅稱唔會做,最後我哋都無做到,費事強人所難。但我心諗你間鋪平日夜晚都人丁單薄,要收一千蚊訂枱已經怪,聖誕節新年我明嘅,但我哋一月中又唔係啲咩大時大節都要落訂,服務又唔係過份好,只係中等,最後埋單都食咗二千幾,食物不過不失,但最後埋單嗰個要求後,就一直黑臉,畀我唔會再去。食餐飯啫,一個小要求,好好睇睇咁拒絕都可以,但就唔使黑臉嘅,我哋成枱都係斯文人。
2024-02-01 1164 浏览
依家要食高水平嘅中菜,其實唔係淨係去中式茶樓,而今日就嚟到呢間用餐環境相當整潔優雅嘅中菜餐廳!北京烤鴨平時食片皮鴨都會驚太肥膩,通常都係「一嚿起,兩嚿止」。今次既鴨肉肥瘦適中,而且份量亦都相當足夠,真係可以食到啖啖肉。值得一讚係,外皮既蒸籠一直有熱水保溫,食到尾既外皮都唔會變凍而令到美味度大減!魚香茄子煲呢一味菜式可以話係一大驚喜!相信大家平時出去食飯都會食唔少,但始終都缺乏左一種香味。而今次嘅魚香茄子煲一上枱已經有一陣陣嘅魚香味,入面難得地加咗鹹魚,令到香味四溢。但係味道又唔會太鹹,份量十足,撈飯食一流!梅子荔芋鴨煲一開始外表見到就覺得份量十足,當然都會擔心食唔晒。但結果梅子嘅微微酸甜,着實有非常開胃嘅效果,配搭軟熟嘅鴨肉同埋入味嘅芋頭,實在令大家食指大動,不消一會已經食曬了!麥香黃金蝦相信黃金蝦,大家都食得多,但麥香黃金蝦就真係比較少見。呢個配搭亦都令到我哋覺得相當新鮮 - 代表黃金嘅鹹蛋黃固然帶出陣陣嘅鹹香味,燕麥片所帶有嘅微甜,加埋蝦嘅鮮味,一次過試出不同層次嘅咸、甜、鮮既味道!呢間真係我值得推薦食片皮鴨嘅好地方,而片皮鴨嘅美味亦都令我念念不忘!

北京烤鴨

魚香茄子煲