2016-12-16 1312 浏览
友人約了吃午飯,選址東廣場新開張不久的鴻師傅。見到「鴻師傅」,即時聯想到獲米芝蓮一星、從北角搬到觀塘的阿鴻小吃。東廣場的食肆很多開放式座位,到埗後才發現,鴻師傅對面有間貴賓房,內有一張大圓桌,就如中餐私房菜般,私隱度高,才明白友人的選餐廳的用心。原來餐廳的確由阿鴻小吃的鴻哥主理,以快餐為主,有飯類、麵類和小食。雖然眼見食客主要吃碟頭飯,但慷慨的友人為我們點滿一桌餐廳的招牌菜,變成豐盛的午宴。芥末雞腳筋清涼爽脆,比無腳鳳爪皮薄筋大,爽口的程度更高。吃下去清清的,咀嚼之下芥辣的嗆漸漸出現,幾惹味,是個特別又清新的開胃菜。鹵水素鵝去過阿鴻小吃都知,鹵水是鴻哥的拿手菜。帶微溫的素鵝很多層腐皮,入口鬆軟,吃到一層一層的。鹵水濃度恰到好處,適合喜歡不太重味的我,感覺輕盈。燉湯有好幾款。友人的淮山黨蔘,多料得滿瀉。我的也不遜色,有黑蒜,瘦肉,螺頭,雞腳,質地清稀而味道濃郁,鹹度很低,沒有味精,暖胃又滋補。店員說,黑蒜有助增強抵抗力,最適合轉冷的流感高峯期。何謂嘴刁刁燉湯?正是毫不吝嗇的足料、無添加的味道、用心炮製的心機。南乳粗齋一打開白煙直冒,傳來陣陣南乳香。用藤籃盛著的煲,保溫能力比預期高,南乳的

芥末雞腳筋
鹵水素鵝
南乳粗齋
一打開白煙直冒,傳來陣陣南乳香。用藤籃盛著的煲,保溫能力比預期高,南乳的香氣久久不散。齋菜款式夠多,口感豐富,尤其喜歡軟中帶爽的金針和大大片的爽脆的木耳。豆卜吸滿南乳汁,咬下去溢出滿口汁,特別滋味。吸汁能力高的娃娃菜,清甜的汁跟南乳配合無縫。還有切成心形的蘿蔔、甜得滋潤的紅棗、飽滿的冬菇等。
說到煲仔飯,立即想起廟街的炭爐煲仔飯。炭爐慢慢燒,加上瓦煲的香,特別惹味。這裡用上安全又環保的電爐,換來另一效果。飯粒鬆身,粒粒乾身,沒有傳統煲仔飯的油膩,健康得多。有人說豉油是煲仔飯的靈魂,自行下的豉油帶微甜,為乾身的飯粒輕輕提升濕度。最欣賞其飯焦。或者是電爐熱力平均,才能做出如此平均的飯焦。底部一層淺啡色,不會太燶,乾,硬,脆的程度都恰到好處,而且完全不黐牙。邊吃邊響。大家靜靜地品嚐口裡的飯,在房內奏起咔嚓咔嚓的交響樂。沒有傳統煲仔飯的瓦香,惹味程度亦無法媲美,但飯粒,飯焦的口感,加上夠健康,都叫人相當滿意。
咖喱牛三寶
咖喱牛雜配法包,是港式還是越式?
牛腩炆得又腍又鬆,不嚡不韌。牛肚軟腍,又可以慢慢細嚼。洋蔥的甜被完全釋放,跟咖喱惹味的喱很夾。辣度剛好,夠刺激,又未至於要飲水。沒有下椰漿的做法,雖然沒那麼香滑,但更突顯咖喱的主角地位,而且沒那麼膩。只可惜已經很飽,只能淺嚐。
蒜蓉法包
一大煲咖喱,配法包最好不過。看見這個法包上一片片魚鱗般的真蒜頭,實在驚喜。蒜香十足,蒜味帶甜,卻不濃烈,吃罷不會留下口氣。幾厚身的法包,烘得暖又脆。外脆中心軟,表面不會散成碎,吃起來不怕狼狽。好吃得捨不得沾咖喱,直至中間較厚的位置,才配上咖喱為中間的麵包調味。
即燒叉燒皇
想被取笑愛吃叉燒吃到視叉燒為情人,是好是壞,通通接受。很久沒有吃過滿意的叉燒,沒想到在這裡會有豔遇。半肥瘦的叉燒,吃起來軟腍中帶嚼勁。眼見整件肉,入口卻有脂肪的軟滑和陣陣油香。蜜味適中,味調得一流。美中不足,沒有吃到微焦的幾件,相信風味更甚。
銀杏腐竹意米糖水
最後的甜品亦沒令人失望。質地厚滑,味道香濃。腐竹煮爛至糖水帶奶白色,厚稠的質地明顯來自大量的薏米,還有原粒銀杏,軟又韌,有咬口。不得不讚一句真材實料。
店員開朗有禮,服務不俗。菜式價錢有平有貴,或者比其他東廣場的食店稍貴,但吃的是中菜館的質素,還有鴻哥的品牌。感謝友人的午餐,吃完才明白,難怪他相約在此。
2016-12-13
1K
2016-11-27 500 浏览
經同事介紹,來到這間有米芝蓮推介過的餐廳而開的一間分店。點了叉燒蛋飯,叉燒厚切,肉質不錯,軟硬適中,算是有水準,而煎蛋也很香。不過在一個food court 內,這碟燒味飯就略為高了一點。
經同事介紹,來到這間有米芝蓮推介過的餐廳而開的一間分店。
叉燒蛋飯
2016-11-09
叉燒蛋飯
2016-11-22 362 浏览
東廣場樓下好多間食肆,放工時間未算係好人來人往,估計平時午飯時間應該會比較熱鬧。今次我就比廣場入面既一張宣傳牌「豪一蠔泡飯」吸引左黎鴻師傳。晚飯時間全場只有幾枱客人,比較靜坐得幾舒服,店員服務都好殷勤 餐牌食物選擇唔太多,以飽肚粉麵為主,顧客要自己行出店面付款落單,然後等叫號碼再去拎食物,今次我地少少地試左豪一蠔泡飯同碗仔翅。豪一蠔泡飯 - 蠔仔咬落都好飽滿有湯汁唔會冇咩肉,泡飯有菜片有薑絲,菜片夠脆唔係放左好耐黑哂林哂果種,似係新鮮拾起,成個泡飯都夠味同飽肚,但沒有特別好驚喜。超級碗仔翅 - 好足料,食落去啖啖都係肉絲、粉絲等材料,如果平時經過只係想食少少野呢個係唔錯既選擇選 唔講唔知,「鴻師傅」係米芝蓮「阿鴻小吃」黎偉鴻師傅創辦,下次再黎我都要試下佢既皇牌推介飽魚汁叉燒先
豪一蠔泡飯
碗仔翅
2016-11-15
碗仔翅
2016-10-28 666 浏览
各位「扮工」仔終於等到星期五啦😭食好野對自己好一點吧😋每日有大半時間在觀塘的偽文青 經常都會在觀塘覓食😂為每日的工作注入能量🔌🔋三點三下午茶 食咩好🤔 .偽文青推介 #鴻師傅 既即燒叉燒皇軟法包$23(加蛋$3、芝士$3)$29 就可以食到厚厚叉燒😋 蜜汁叉燒厚上😱 而包面塗了牛油烤 又香又脆 再加半熟蛋 芝士 一咬落去 流心蛋汁 與芝士已融合在一起 加上厚厚的蜜汁叉燒 諗起都流口水(認真👅) .不過美中不足的是 $3芝士只得半塊 有點不值 對芝士控來說 一塊都未必夠 仲要係半塊😭失望仔😢.留意:製作需時都要等待10mins 左右先有得食 如果係返工鼠落黎三點三既「扮工仔」就要密切留意啦😆.鴻師傅 (觀塘)觀塘成業街7號東廣場地下26-31號舖
各位「扮工」仔終於等到星期五啦😭食好野對自己好一點吧😋
鴻師傅 (觀塘)
觀塘成業街7號東廣場地下26-31號舖
2016-10-07 677 浏览
同朋友敍舊,約在觀塘工業區,行下行下去到東廣埸。發現了一間"鴻師傅",經查證原來係米芝蓮阿鴻小吃嘅快餐。雖然係快餐,但坐得非常舒服,傾計一流。我地分別選了招牌咖哩牛腩腸粉,黑椒豬頸肉飯同乳鴿。牛腩嫰滑,咖哩香濃。黑椒汁味道適中,不太咸亦不太甜,豬頸肉厚薄剛剛好。乳鴿皮香跪,而肉就多汁。今晚真係好高興,可以傾餐飽,食餐飽,約定下次再黎。

• 乳鴿
  • 咖哩牛腩
2016-10-07 512 浏览
知道阿鴻小吃的老闆開了這間鴻師傅有日午飯時間經過就試試吧點了薑蔥鮑魚汁叉燒撈生麵($65)加老火湯($15)觀塘區來說,價錢稍貴至於味道,叉燒尚算稔滑有薑蔥撈著吃很香不過我懷疑有味精因為下午過後一直都覺得很渴老火湯是粉葛赤小豆湯份量比阿鴻小吃的小味道也好像例湯多過老火湯如果我再來觀塘區吃飯,我會寧願吃阿鴻小吃了
知道阿鴻小吃的老闆開了這間鴻師傅
有日午飯時間經過就試試吧
點了薑蔥鮑魚汁叉燒撈生麵($65)加老火湯($15)
觀塘區來說,價錢稍貴
至於味道,叉燒尚算稔滑
有薑蔥撈著吃很香
不過我懷疑有味精
因為下午過後一直都覺得很渴

老火湯是粉葛赤小豆湯
份量比阿鴻小吃的小
味道也好像例湯多過老火湯

如果我再來觀塘區吃飯,我會寧願吃阿鴻小吃了
2016-10-07
2016-10-05 354 浏览
今天是特意過來,試試出名的阿鴻小吃。自助形式,下午茶時段人不多,買了票很快就叫號了。當然會一試這裏的咖喱牛腩跟即拉腸粉($65)。首先試薯仔,點知還未稔透的。牛腩肯定唔夠稔啦,牛筋就OK。咖喱屬於淡口。再點了個下午茶餐,叉燒法國軟包($23),加煎蛋加$3,熱飲另加$6。叉燒半肥瘦適中,加加埋埋唔算抵食㗎!可惜今次沒有機會試其他熱賣的阿鴻小吃,下次一定要試滷水素鵝及南乳粗齋。
咖喱牛腩即拉腸粉
叉燒法國軟包
2016-10-05
2016-09-24 521 浏览
觀塘東廣場的鴻師傅是阿鴻小吃創辦人黎偉鴻師傅開的新店,好像有些名牌到了某個階段便會推艷副線一樣。這裡地點比同樣位於觀塘的總店方便。食物比較新派,阿鴻小吃的招牌菜也有部分在這裡吃到。先在櫃面買票,然後取餐,旁邊的用餐區在這個商場的食店來說算是寬敞。素食不是沒有,貴精不貴多,只有南乳粗齋和鹵水素鵝(後者你不介意鹵水可能用過來鹵肉就行了),當然還有銀杏腐竹薏米糖水。最穩陣是吃南乳粗齋,白飯是單點的。很久沒吃過阿鴻的南乳粗齋了,今次在鴻師傅吃到的比記憶中的沒有那麼鹹,感覺比較健康。當然是好吃的,還有招牌的切成❤️❤️的甘筍。然後發現這店竟兼賣曲奇,旁邊還會開家甜品店,嗯嗯🤔🤔🤔

食物比較新派,阿鴻小吃的招牌菜也有部分在這裡吃到。
最穩陣是吃南乳粗齋,白飯是單點的。

然後發現這店竟兼賣曲奇,旁邊還會開家甜品店,嗯嗯🤔🤔🤔
2016-09-19 522 浏览
今日個女出嚟搵我食Lunch。經同事介紹去咗東廣場鴻師父。食物種類都算多。自助購票及取餐。不過如果你一人買2份以上嘅餐,職員會幫你攞埋位的。我手選擇咗豪一蠔蠔仔泡飯。$58一碗,價錢都幾貴。雖然個碗大,但裡面真係唔多。食完好似冇咩落肚咁。不過味道係鮮甜的,而且蠔肉都好脹卜卜。
。不過味道係鮮甜的,而且蠔肉都好脹卜卜。
2016-09-19
2016-09-18 428 浏览
薑蔥鮑汁叉燒撈麵---冇鮑汁,出到黎已兜亂晒..賣相唔想食...叉燒超特肥😡咖哩牛肚湯伊麵...車仔麵一樣樣...咁我唔洗比$65食個單料車仔麵丫...!請都唔會再去

請都唔會再去
2016-09-16 382 浏览
本身都係阿鴻小吃粉絲,又住附近,今日去左新開張既鴻師傅到試下。我叫左叉燒皇飯加煎蛋同豪一蠔泡飯,兩款食物都不俗,幾好味,都能保持水準。例湯就一如以往咁好飲,得閒都再會去捧場。叉燒肥瘦適中,有少少邊,都幾香滑,好味。叉燒仲要係自家燒製,絕對是心思之作。d豪一蠔泡飯用料新鮮,味道令人回味。

d豪一蠔泡飯用料新鮮,味道令人回味。
叉燒皇飯加煎蛋
豪一蠔泡飯
叉燒皇飯加煎蛋
2016-09-14 462 浏览
早2個星期,喺隔離興業街法國車行任職的老朋友,來電説附近新商塲開咗間鴻師傅食肆,衆多娛樂界名人剪彩,同時也有很多花籃賀其開張誌慶,叫我一定要過嚟幫襯試試佢。 我係正牌食家,就隨即OpenRice 搜查一下'鴻師傅',搵唔到,'洪師傅'?都揾唔到,心諗都有啲奇怪㗎喇?不以為意也忘記了這個'鴻師傅'。 本人就一向唔喜歡試一般新食肆之食物,是關經驗教訓,十間中只有一間滿意,滿意程度本人是以'性價比'來決定的。 上周末老朋友又來電重提'鴻師傅',約我今日星期二嚟車行,攞番我部修理好的老開篷Benz跑,順便帶我一齊到'鴻師傅'食午飯。5分鐘經過長長走廊捷徑後,入商塲轉過彎就到咗呢間所謂頂頂大名的'鴻師傅',入口旁陳列架放有幾個比賽的得獎錦帶,當時時間大約2:15pm,50座位迫迫挾挾坐有40人,我哋四個人揾位坐低,我留低太太,三個人行出去排隊要先付款後送食物過來,頭頂顯示屏轉動餐牌款式,對於我真係一啲吸引力都冇,只好三人隨隨便便大家各自叫一兩樣,埋單時,收銀員説:453元,我也整個人隨即打過突,我感覺旁邊爭著話俾錢的2個朋友也靜了下
上周末老朋友又來電重提'鴻師傅',約我今日星期二嚟車行,攞番我部修理好的老開篷Benz跑,順便帶我一齊到'鴻師傅'食午飯。5分鐘經過長長走廊捷徑後,入商塲轉過彎就到咗呢間所謂頂頂大名的'鴻師傅',入口旁陳列架放有幾個比賽的得獎錦帶,當時時間大約2:15pm,50座位迫迫挾挾坐有40人,我哋四個人揾位坐低,我留低太太,三個人行出去排隊要先付款後送食物過來,頭頂顯示屏轉動餐牌款式,對於我真係一啲吸引力都冇,只好三人隨隨便便大家各自叫一兩樣,埋單時,收銀員説:453元,我也整個人隨即打過突,我感覺旁邊爭著話俾錢的2個朋友也靜了下來。埋位坐低,食物陸續很快便送上枱,最先是老朋友大力推介的招牌义燒,唉⋯一般食肆或燒臘店的义燒,唔食得都睇得呀!,有冇搞錯?成碟似死魚般的所謂义燒(色冇連燒烤嘅跡象都冇)我即刻媽到七彩彈到八彩,踩到九彩,其他的又如何?我可以話街邊隨便一間有賣同類食物的食店茶餐廳也做得比佢好一倍有多。唔好話我冇影食物相,我真係影唔落,我唔想我部手機影cheap哂😤

一粒星係俾嗰碗糖水,$22蚊算交到貨啦!😐
2016-09-13
  • 糖水
2016-08-30 612 浏览
新開張嚟試食~蟲草花蒸雞($58) - 雞蒸得嫩滑,汁帶甜唔算太油頗討好例湯 - 蓮偶湯幾濃,比一般茶餐廳好味好多咖哩牛腩配天使麵($65) - 失望之選,咖哩汁頗咸,牛腩鞋且韌,好在仲有啲牛根夠林食得下;試咗一口個撈麵湯無甚味道雲腿上湯蘿蔔($28) - 湯底夠清唔夠味,蘿蔔更淡而無味後記:份量頗少,顯得價錢偏貴;中式蒸餸比咖哩好味;坐位坐得舒服,可能新開張人流少職員會送餐過嚟,但原意係如快餐般叫no. 自己去捧餐,感覺奇怪
新開張嚟試食~
蟲草花蒸雞
蟲草花蒸雞($58) - 雞蒸得嫩滑,汁帶甜唔算太油頗討好
例湯 - 蓮偶湯幾濃,比一般茶餐廳好味好多
咖哩牛腩配天使麵
雲腿上湯蘿蔔
雲腿上湯蘿蔔($28) - 湯底夠清唔夠味,蘿蔔更淡而無味

2016-08-28
2016-08-27 588 浏览
作為街尾阿鴻嘅常客,佢響我公司樓下開店本來令我有少少期待,不過實際表現之差令我十分驚訝。佢係先落單,再拎嘢食,然後自己搵位坐,正宗大集團式快餐。由落單講起,今日係佢第一日營業,我都預佐佢會有甩漏,但係啲收銀員反應激慢,又唔熟收銀系統操作,連自己有咩賣都唔熟要問人,落單要我教返佢轉頭,明顯未準備好就開業。落單之後職員就叫我坐下等拎嘢食,之後我見到自己個號碼就出去拎嘢食啦,呢個時候就有個職員話今日第一日營業會拎俾我地,其他日子先自己拎。咁好服務我就坐定定等食啦。嘢食到,先黎嘅係蝦乾肉餅連例湯,例湯味道唔錯,但蝦乾肉餅味道就只係可以接受,同其他快餐店差唔多。過佐一陣職員送素鵝過黎,一入口居然好似雪櫃拎出黎嘅西瓜咁凍,我問職員係咪凍食,佢地係完全理解唔到個問題,一味問我地係咪想整熱佢,好喇,佢地整熱之後送返黎,食到中間果幾舊都係凍冰冰。我之後向一位"無著制服"嘅職員求證,佢證實個素鵝同阿鴻一樣係應該熱上嘅。正當我地同個職員求證緊,我地另一個餐同時叫緊號,就有個職員走埋黎摧我地去拎嘢食,話嘢食要自己拎。明明係佢地話今日開業會幫我地拎嘢食,又走黎摧三摧四,出爾反爾,而家的我打倒之前的我,我提示佢係

佢係先落單,再拎嘢食,然後自己搵位坐,正宗大集團式快餐。

正當我地同個職員求證緊,我地另一個餐同時叫緊號,就有個職員走埋黎摧我地去拎嘢食,話嘢食要自己拎。明明係佢地話今日開業會幫我地拎嘢食,又走黎摧三摧四,出爾反爾,而家的我打倒之前的我,我提示佢係佢地話幫我地拎,佢先"記得"要幫我地拎。

豬頸肉飯到佐,食落都正正常常,但兩杯嘢飲就有嚇親我喇。杯熱檸水係室溫嘅,即係零熱度又唔係凍嘅。而我杯凍檸茶就完全飲唔出茶味,未整檸檬前係一杯極甜嘅凍水。果一刻我突然唸起食神,真係飲茶無茶味。

我會用 "求求其其 是是但但" 總結今次整體經驗。或者係我對阿鴻呢個名有少少期望,所以有極大失望。我一路食住對阿鴻嘅失望,一路望住佢企正響我身邊同"某某人"Social 緊,真係予欲無言。(由於本身無唸住寫食評,所以相片唔多)
新店開業
熱檸水(凍嘅)
飲完一杯凍嘅熱檸水,真係心中一寒。
凍檸茶(無茶味)
無茶味只有甜味嘅凍檸茶
2016-08-26