2007-01-24 17 浏览
同其他鴻星唔同,呢間好好招呼..應該是因為位處商業區吧..午市:XO醬芋頭排骨--得超少XO醬,完全係普通蒸排骨,借d以收貴d菠蘿叉燒飽--好香,真係聞到菠蘿味!!!上湯鮮竹卷--冇乜肉,清清地...鴨腳扎--舊豬肉冇味,唔好食total:$128
同其他鴻星唔同,呢間好好招呼..應該是因為位處商業區吧..

午市:
菠蘿叉燒飽--好香,真係聞到菠蘿味!!!
上湯鮮竹卷--冇乜肉,清清地...
鴨腳扎--舊豬肉冇味,唔好食

total:$128
2007-01-12 25 浏览
昨晚同奶奶慶祝生日,幸好預先訂,因為酒樓有宴會,間淨十張做散客。叫左個「帶子皇四人餐」,怕唔夠食,加一個頭盤炸鹵豆腐和士多啤梨骨。炸鹵豆腐炸得很香口,但奇怪沒有鹵味。拆燴石頭魚羹,味道普通,未見特別鮮甜,材料豐富,但只係每人得一碗仔。堂煎海貝帶子皇的帶子好大隻,夠味唔韌。茄汁大蝦味濃好吮,但蝦不新鮮,我老公對唔新鮮的蝦一向敏感,今次食到佢話喉嚨痕又腫。脆皮BB鴿真係幾BB,皮夠脆,但太咸。上湯玉芥的芥菜“nam”晒,而且為全個餐最弱的一環。蠔皇鮑粒燴okay,分量足夠。士多啤梨骨做得很好,唔會成口粉,唔太硬,個獻味道和稀“”開得剛剛好。西式甜品是法式小餅四件,味道一般。因為是奶奶生日,另外加本打壽包。壽包拳頭般大,內有全咸蛋黃一個,我對實實的咸蛋黃一般喜歡。

2007-01-04 32 浏览
Book the table at 11:50am and arrived at 12:30 without leaving the fone number but still got a decent seat (no difference anyway, all are cramped)Have been here for a couple of times and its often fair food. This time had dim sum and one pot of "Fish soup Noodles" only for 4 people.Quite like their "Stone Fish Roll" and "Egg Fried Gluten Rice". The later is interesting, yet does not taste very difference from the original.Their fish soup noodles is always good, so we don't even have to add their

Their fish soup noodles is always good, so we don't even have to add their XO sauce (which is pricy as always). I found that there are more vegetable in it than before.

Impressed with their daily dessert, its pumpkin sweet soup today, which was not too sweet, yet satisfying!
2006-12-02 24 浏览
Usually take lunch here. Need to book a table if you come between 1-2pm. Food and service standard kept well. Good! But too crowded. Space between tables not enough. If you want a relaxing & quiet lunch, don't come. If you want to try good dim-sum, must come. Not cheap, but worthy!
2006-11-29 20 浏览
22 November 2006 (Wed) - 晚飯未來姐夫想吃大閘蟹,家姐又唔食得蟹,所以我哋就散叫兩隻大閘蟹,再叫其他嘢食!叫咗個人參煲雞燉湯,一個炒菜同魚,好住家feel,但係侍應生真既服務非常好,又時帶笑面,又幫我哋換熱既毛巾,又勤加茶,好得!食物亦相當不俗,雖然大閘蟹稍為細隻,但都算多羔,個人參雞湯直頭係’得’呀,啲人參味少少地咁但又成碗都係,好似好滋陰咁,正!菜同魚都係普通嘢,但係大家都係想清清地食啲嘢加隻蟹啫!又真係估唔到咁好服務~~
22 November 2006 (Wed) - 晚飯

又真係估唔到咁好服務~~
2006-10-12 25 浏览
以前從未試過鴻星今次第一次試所以事前就o黎openrice 睇左d 資料之後就選擇左人流不多呢一間(灣仔鴻星) 起初都驚無乜人去可能麻麻地所以一拎起餐\\\\\\\牌最想吃就係大閘蟹餐\ 於是三個女仕就叫左兩個一人份量$298 (x2) 再加左小小o野餐\ :大閘蟹~好多糕, 仲俾埋杯薑茶小籠飽~皮薄,肉唔實好鬆軟(唔會實的的), 燕窩蛋白翅~ 濃度適中唔鹹而且唔覺佢\ 落左味精去調味, 玻璃蝦球~ 用XO醬炒, 柚皮抄鮑魚粒~ d 柚皮唔kip口西餅甜品~ 見我地三個人兩個餐\ 都比足三件仔我地試另加的餸 : 龍躉頭腩(伴火腿) ~ 蒸到o岩o岩好食到魚的鮮味鹵水鴨舌~ 冷盤生鮮石頭魚春卷~ 嘩正唔油個下先好!!調味料:醋+ XO 醬服務: 每碟菜中間都等得好耐最離普係碟頭腩等左半粒鐘我懷疑佢\地漏單經理自己都見唔陀自己追單追左兩次環璄 :佢\地話新裝修. 算幾乾淨不過比起海港城同時代講場派頭就差得遠價錢:比較返食物質素都算合理

餐\ :

大閘蟹~好多糕, 仲俾埋杯薑茶
小籠飽~皮薄,肉唔實好鬆軟(唔會實的的),
燕窩蛋白翅~ 濃度適中唔鹹而且唔覺佢\ 落左味精去調味,
玻璃蝦球~ 用XO醬炒,
柚皮抄鮑魚粒~ d 柚皮唔kip口
西餅甜品~ 見我地三個人兩個餐\ 都比足三件仔我地試

另加的餸 :
龍躉頭腩(伴火腿) ~ 蒸到o岩o岩好食到魚的鮮味
鹵水鴨舌~ 冷盤生鮮
石頭魚春卷~ 嘩正唔油個下先好!!

調味料:
醋+ XO 醬

服務:

環璄 :

價錢:
比較返食物質素都算合理
1K
2006-10-02 18 浏览
星期日和男友一家來這裡飲茶,一枱11人,埋單只$760蚊,非常抵飲,原因係此間分店逢星期六、日所有大中小點一律$14蚊,茶芥每位只$9蚊,比平日平一大截。鴻星點心一向多選擇,水準平均,起碼唔會難食,地方亦唔錯,不失為一家大細飲茶好地方。

2006-08-24 15 浏览
我最鬼鍾意食醋,所有每年一定會去食黃油蟹, 前2年都試過幾間公司的黃油蟹, 覺得始終都係普普通通有一天見到巴士賣行鴻星黃油蟹, 於是就同男朋友去試下, 我地叫了每位$639的餐兩位狀元紅蒸黃油蟹每人有一隻8兩, 一打開, d黃油流哂出來, 最正都係佢的醋, 調得非常好味, 好味, 攪到我之後食的餸都狂點醋石頭魚燴翅d 翅雖然唔係好多, 但清清地, 唔係好咸南非鮑魚花膠筒份量小d, 但都好入味xo爆帶子呢個好惹味, d XO醬又香,不會太辣,之後係美食博覽見到鴻星個檔, 超便, 買一送一, $88 就買了2樽蟹粉小籠包好彩個侍應提一提我, 唔係實辣親個口, d 汁流哂出來, 但我男朋友就覺得有d 腥, 之後同個黑衫講, 點知佢地竟然換個一隻比我, 真好

狀元紅蒸黃油蟹

石頭魚燴翅
d 翅雖然唔係好多, 但清清地, 唔係好咸

南非鮑魚花膠筒
份量小d, 但都好入味

xo爆帶子

蟹粉小籠包

2005-12-01 13 浏览
前幾年食大閘蟹會買返屋企,而家怕麻煩就出街食,去完灣仔鴻星,6個人叫$1550餐,每人有2隻蟹.雖然不太大隻但係都好多膏好香,個醋又調得好好味.雞燉翅好夠濃,飲得出真係好夠料.芥汁玻璃蝦球,蝦球超級大隻,用wasabi溝沙律醬好惹味.湖南醬烤骨都好有特式,有乾葱蒜頭,鎮江醋味,最鍾意食軟骨,好好咬.最精彩係蟹粉小籠包,皮薄餡多,入面仲有好多湯.而家都好想食呀!

2003-11-10 11 浏览
同事在吉之島的鴻星櫃檯掃來一系列甜品,原本對酒樓的甜無咩好感同期望,但食落又唔差。芝士餅好濃郁芝士味,個麥維他餅底都做得唔差,當然比不上文華,但個人認為比Italian Tomato勝一籌;兩款拿破崙都唔差,酥餅做得幾鬆化,吉士亦唔差;Tiramisu同綠茶Triamisu其實係mosse,味道不太甜,都食得過。
2003-07-08 19 浏览
佢d楊枝甘露制作過程包你見到都>.<(聽我個friend講的...)good luck next time!其他野都係麻麻地姐大把酒樓好過?!但服務一般啦...d人都唔醒水既
佢d楊枝甘露制作過程包你見到都>.<
(聽我個friend講的...)
good luck next time!
其他野都係麻麻地姐
大把酒樓好過?!
但服務一般啦...d人都唔醒水既
2003-05-16 24 浏览
我一向都覺得鴻星在各方面表現都不俗.上個月阿媽生日揀左將軍澳分店食飯.o個期做Promotion個餐幾恃別.介紹下先.有蠔汁鮑魚(每人一隻). 鰻魚兩食.<煙熏(勁正!) 同醬燒> .蟹皇翅(足料).釀酥皮田螺盒.咖喱雞+印度烤餅.桃子果煉(幾鮮甜,不過硬左d).仲有另外兩味菜,不過已經唔記得係咩黎. Well,千祈唔好覺得以上的菜式好似九唔搭八.其實各菜的味道都好好味的.我走過陣仲外賣左個新出的楊枝甘露.幾好味啦
2003-04-17 14 浏览
今日在這裡請client食飯,其實都來過好多次,是關呢度食物唔差,場面亦見得人,係個地點吊腳左少少。總係覺得呢度的點心同東海有D相似,真係唔知邊個抄邊個定有任何原因。叫左一般大路點心,燒腩炸豆腐雙併,魚湯米線同滑蛋蝦仁炒河。點心一貫有水準;燒腩皮脆肉嫩,與炸得香脆的豆腐都好食;魚湯米線以前就少見,但而家已經周街有得食,這裡的亦不俗;蝦仁炒河有大大隻蝦仁,略嫌個茨汁杰左些少。甜品例牌有得送,今日是芒果布甸。埋單四佰幾唔算便宜,但總的來說是物有所值的。
2002-04-05 267 浏览
Food was good!
Food was good!
2001-07-23 40 浏览
上星期去o左食黃油蟹套餐。套餐入面有黃油蟹,鹿兒島牛肉做賣點。食到好飽~!食完隻蟹已經飽o左大半,我食吾到一隻,要我bf幫我搞掂!我o個隻蟹就好靚,好多羔,顏色好似咸蛋黃。但我bf o個隻就麻麻地。牛肉都吾錯,連埋青紅椒一齊食仲好食,冇咁漏。碗蟹粥十分鮮美,燕窩就太甜。價錢合理,可以一試。