2008-02-18 36 浏览
抱著興奮既心情去打炭爐邊爐, 去之前已經一早與友人說環境是十分差, 要有心理準備, 她也說沒有問題。但當到達目的地時, 她有很大的衝動走人。幸好其他友人說服她。於是, 4人膽粗粗的進了鋪。叫了一個爐打邊爐,一個爐bbq。湯底是魔鬼魚湯底。叫了中蝦6隻, 大蜆4隻, 帶子4隻, 鱔貝4隻, 生蠔, 鵝腸, 云吞半打, 四寶丸, 白鱔, 生菜, 本地肥牛, 鴕鳥肉, 芝士腸。叫了3支綠茶, 1支可樂, 3支酸梅湯。中蝦十分新鮮, 來到的時候還紮紮跳, 而且很大隻。建議不要炭燒, 因為會燒到成隻蝦黑蚊蚊。不過蝦也頗貴, 18蚊一兩, 這裡6隻蝦原來已經2,3百蚊。大蜆好正, 好鮮美。帶子鱔貝都不過不失啦。白鱔用來炭燒真係好正, 而值得一讚就是肥鵝腸。其他都不過不失啦, 湯底都ok la。還有, 這裡的蒜蓉辣醬好好味。最後, 我地都係眼闊肚窄收場, 食唔曬, 一開始仲勁話叫左好少野咋wor。不過, 埋單比我想像中貴。4個人合共$950......其實唔叫大蝦的話, 應該都是$700左右的, 不過間唔中一次半次就算啦。順帶一提, 打電話訂位時接電話的人禮貌真的很差很差, 但去到又不覺得他們態度差

叫了一個爐打邊爐,一個爐bbq。湯底是魔鬼魚湯底。

大蜆好正, 好鮮美。帶子鱔貝都不過不失啦。

不過, 埋單比我想像中貴。4個人合共$950......

順帶一提, 打電話訂位時接電話的人禮貌真的很差很差, 但去到又不覺得他們態度差, 都ok wor, 不過就有漏單情況。
2008-02-14 15 浏览
每年都要係度同食友叙一叙,今年試試新意,除主打的魔鬼魚湯底外,再order一個番茄薯仔湯,兩窩四爐,熱鬧得很,海鮮自把自為獅庵,象拔蚌,帶子,大頭蝦左點右點,其他的竹笙,墨魚滑,豬天梯,魚子,魚腸,四寶丸,手切肥牛,豬潤,鯊魚肉片,鱔片,雞軟骨........多到數唔晒.魔鬼魚湯底是一向水準,鮮甜肉滑,$88一個是物有所值,獅庵外殼太厚,燒太熟肉又老,不作推介,手切肥牛肉質嫩滑而肉味濃,是夜添了又添.難得在坐有美女推介一道椒鹽魚扣,火候足,爽口,用黎送啤酒是一絕,其他菜色已有食友細評,不作另述了.
2008-02-05 24 浏览
恆指暴跌二千幾點的當晚,我們集體在燒炭.不是在東堤小築,而是小弟之"地獄主場"-土瓜灣鴻福火窩.一年一度之"盛事".去到門口,自然想著Gun,s N Roses的舊歌,主音AXL Rose大叫著Right next door to hell!)踏著黑加灰色軌跡的陰巷,腳下盡是深淵的水影.惡劣之環境,可想而知,勇氣少一點者,已經一早掉頭.步入店內,又是另一番光景,一眾老饗,大家互不相識,統統在這個地獄主場之內"殊途同歸".上年之"十九人集體燒炭局"是我做大旗手,今局是由爐兄全權負責.湯底不少得鐵膽魔鬼魚湯底,另一個是番茄薯仔湯,照例火窩同燒爐另上,分開兩條戰線.海鮮方面,在門外盛滿海鮮的發泡膠廂看一看.就選擇了獅庵,象拔蚌,帶子,蝦等等.上次的活燒鮑魚,今次就緣慳一面了.獅庵很大隻,燒的時間比較長,燒到"潮吹"之狀態便吃得.吃第一隻,肉質有點過老,可能燒得太熟之故,到第二隻,燒得生一點,就剛好了,可能比較大隻之關係,自然不夠細隻的鮮味.燒魚子又是小弟之其中一道至愛,本身魚子一抽抽,放在炭爐上燒,燒到介乎爆與未爆之間就吃得,入口非常甘香豐滿,魚子的粗獷中帶細致的質感,又是令人回味.很多味其
恆指暴跌二千幾點的當晚,我們集體在燒炭.

很多味其實之前幾次已吃過,鴻福的手切牛,質感粗中帶幼,肉味極濃,入口沒有渣,揀手貨也.其他的如桂花蚌灼兩下,已經很爽口.鵝腸肥美爽脆等等...

少不了是魔鬼魚湯底內的魔鬼魚肉,肉質很鮮嫩.甚至乎一些大配角如魚蛋等等,也不錯.

事後一身是炭味,整定逃不了,所以之前來過多次,無論外面得十多度,一樣只穿短袖衫,將傷亡程度,降到最低.

逃出地獄之後,又要花一大輪時間梳洗,才能再上路.

一年一度,沒有所謂啦.
2008-01-29 18 浏览
未去之前抱有幾大期望, 話哂係open rice 都有唔錯o既分數,不過去過後發覺, 就真係同想像中差幾遠。驚多人要等, 於是打電話去book枱,電話中左問左兩次係唔係真係有位(因為呢排天氣凍, 好多地方都無位了), 負責人都話ok 冇問題。仲問左交通點去, 負責人最後都只是叫我地自己搵下, 咁都唔係問題, 搵到地點同準時去到先發現冇左我地個booking, 最後比店入面ar姐串左兩句之後安排坐係店出面,都算咁la, 我諗可能佢唔想煩la, 不過佢個態度真係可以好好多o既。(呢d 誤會我諗冇人想o既, 所以如果大家想到呢間店食野同book 枱, 真係要問清楚個個時間係唔係真係落左你個booking, 同埋最好坐店入面la, 坐出面, 係條後巷比d 後風住, 唔係好多人頂得順,尤其是女仔tin ><~)該店最特別都係佢個炭爐bbq +炭爐打邊爐, 可以滿足兩種不同需要。炭爐打邊爐就叫了出名的鮮茄牛肉薯仔湯底, 不過就算未加水之前, 個湯底都係得少少蕃茄味。食物款式都係大路個d 食物, 沒有太特別。但每碟份量就比較少, 如果係比較大食o既人可能要叫多好幾碟先夠,而我地最後都

該店最特別都係佢個炭爐bbq +炭爐打邊爐, 可以滿足兩種不同需要。炭爐打邊爐就叫了出名的鮮茄牛肉薯仔湯底, 不過就算未加水之前, 個湯底都係得少少蕃茄味。食物款式都係大路個d 食物, 沒有太特別。但每碟份量就比較少, 如果係比較大食o既人可能要叫多好幾碟先夠,而我地最後都係叫了一碟要$18蚊o既公仔麵(兩個)先夠飽。
同行5 個人, 一張枱就放了兩個炭爐, 加上要放食物同d碗筷, 其實有乜位剩。全程兩個炭爐我只可以掂到打邊爐個個, 而bbq 個個我就完全無掂過, 少左一種樂趣....仲有一點要留意o既係, d 長炭會燒燒下就掉落張枱到兼染污糟d食物, 好注意衛生o既人就真係要小心放置炭爐同食物。

去過一次, 試過了炭爐bbq/打邊爐, 相信之後都唔會再提議朋友去, 可能太多人要幫襯, 店員太忙完全唔得閒幫你, 就連落單問下野都唔太想花係你身上。而且遇到了好大o既衛生問題, 諗起都令人反胃。
2008-01-27 30 浏览
呢間野..向落山道一條後巷入面..個環境真係唔多得~然後我地話訂左六位七點, 佢話無booking不突止, 仲勁寸咀+寸樣: "你打幾多號電話呀?!""唉是但啦!坐呢張啦你地!"(然後我地睇返個電話, 的確打岩架!!)講食物蕃茄湯底, 我覺得唔夠濃囉~不過叫做有少少茄味~係比平時食開既好少少少少..不過其他野好多都不外如是~佢值得加分既, 就只有炭燒bbq..因為有d 食物~燒完係好食d未試過都可以試下既不過重要既係, 我地竟然向個湯底撈起左一個嘉士伯樽蓋......呢個樽蓋, 有人唔小心連同食物放左入口就死得啦最後, 我坐後巷既坐走廊位, d人向後面出出入入已經麻煩最驚係d人拎住d炭同爐同菜, 係咁向後面行過, 都唔知邊次會撞到我囉呢個咁既環境同呢d咁既服務態度, 又唔係特別非常好食同抵食, 我以後都唔想再去!
呢間野..向落山道一條後巷入面..個環境真係唔多得~
"唉是但啦!坐呢張啦你地!"
(然後我地睇返個電話, 的確打岩架!!)

講食物蕃茄湯底, 我覺得唔夠濃囉~
不過叫做有少少茄味~係比平時食開既好少少少少..
不過其他野好多都不外如是~

未試過都可以試下既

呢個樽蓋, 有人唔小心連同食物放左入口就死得啦

最後, 我坐後巷既坐走廊位, d人向後面出出入入已經麻煩
2008-01-27 9 浏览
um, 友人五位, 去到呢到打邊爐.唔知頭唔知路, 都無乜人理......(很想有個仕應可以企在枱則邊介紹一下........ 妄想!!)環境其實真的... 幾差, 不過就不長述了. 說說食的.不想太貴, 只要了一般的食物.丸類腸類一律$25(~10粒), 雙拼$28.芒果大蜆(不知是不是外形像芒果, 所以叫芒果大蜆, 我還是叫它做大蜆吧, 不然大家覺得會有芒果附上就馬煩), 十隻有大有細, $42, 呢個應該係我地叫的食物裏面最抵食的. 但係燒大蜆有兩個問題, 問題一係佢D蜆無浸鹽水吐沙, 十隻裏面總有幾隻係特別有"口感".... 問題二係燒D大蜆時會有好多水, D水流晒落個炭爐的炭到, D炭被淋得奄奄一息.午餐肉很貴似的(其實E+D午餐肉都真係幾貴), 不是有很多片, 而且燒午餐肉原來是不太好吃的. 在家中煎比較好吃.諗住燒雞中翼, 點知係即叫即醃(醃都要新鮮?). 點解我知? 因為那些雞中翼上枱時, 好明顯只係一D未醃過的雞中翼, 再淋上醃汁, 有些雞中翼的皮還是白雪公主似的白雪雪, 連用手load一load D 醃汁(我當然祈望佢會用筷子啦....)去呃下我都唔肯, 只好怪佢地
um, 友人五位, 去到呢到打邊爐.
環境其實真的... 幾差, 不過就不長述了. 說說食的.
不想太貴, 只要了一般的食物.
丸類腸類一律$25(~10粒), 雙拼$28.
諗住燒雞中翼, 點知係即叫即醃(醃都要新鮮?). 點解我知? 因為那些雞中翼上枱時, 好明顯只係一D未醃過的雞中翼, 再淋上醃汁, 有些雞中翼的皮還是白雪公主似的白雪雪, 連用手load一load D 醃汁(我當然祈望佢會用筷子啦....)去呃下我都唔肯, 只好怪佢地太誠實.(不果說話又不可只說一邊, 燒出來的雞翼個味都不賴).
其實佢係有D醬汁for燒烤用, 不過只有Spoon去塗, 廿分不便!!
一邊燒, 一邊打, 對所以食物處以極刑!! 又的確係幾好玩...(哈, 但大部份時間係我一人煮理, 其它四位友人無得玩...)(M小姐:"一次過滿足晒兩個願望......")
最後之一是我最期待的燒魚皮餃, 大家無睇錯, 我亦無打錯, 係扲D魚皮餃去燒!! 是網上面學的, 今次第一次實踐!! 完來真的幾好吃!! 大家下次燒烤一定要試下, 燒到D魚皮餃外面微焦就可以吃(不會燶的, 因為魚皮餃的餡都幾多油, 受熱就會溶出到皮外...所以不會燶的), 食落有燒賣的外脆內軟之感, 又有魚皮餃本身的油香. 喜歡吃滾魚皮餃的人不要錯過!
最後之二是我意料之外, "劇情"之內的事情. 到最尾食晒所有東西時, 竟然發現打邊爐的鍋裏面有一個"可能係世界上最好既啤酒"的啤酒蓋係裏面!!! 最最最離普係.. 我地五個人跟本無飲啤酒! 真的不知是幾時掉進去.. 可能係個鍋未來之前的事, 不然五人廿眼(十隻真, 五副假), 無可能看不到途中有咁大個蓋飛落去以無人知的...
(P.S. 謝謝M小姐送我的小食, 很好吃XD)
2008-01-25 8 浏览
13Jan2007 1945這間食店係我第2次來,今次有19人共聚後巷集體燒炭。這裡可以選擇拾下拾下或者BBQ,亦可一齊,唔一齊黎就變得冇意義!醬料除指定動作的豉油及指天椒外,還有用作配合燒物的自家製蒜容辣椒醬、油及蜜糖一碗。燒物共點了鮑魚、蜆、鱔圈、象拔蚌、雞腎、雞軟骨及五花腩。鮑魚放在爐上還是活生生的,燒時出現爆漿情況,部份食友有少少驚惶失醋,見得多就見怪不怪;蜆鮮味比起其他稍為差一點點,亦理解到這是正常,落少少蒜蓉辣椒醬會正好多;鱔圈新鮮肥美,燒完後即食,比起落醬好好多,如新鮮度同鱔片一樣,這個圈圈仲會食得過隱;象拔蚌連殼及海水一齊燒,落埋醬料一齊更加美味;雞腎及雞軟骨不是出面咁細到阿媽唔認得,多得「燒烤大王」悉心照顧先有咁好味;五花腩不是我地平時去街巿賣一大舊,而是切片形式,肥舊都係在圓圈外圍連貫到中心點,雖則不是新鮮,燒時有自己豬油幫手,味道以豬肉來說已經不錯。至於火鍋方面,共點了豬骨及魔鬼魚。魔鬼魚上回食完印象深刻不用多說,而豬骨湯不肥膩,飲落鮮甜,難怪有人要「近」豬頭骨;肥牛及鹿肉去邊度打邊爐都係指定動作,味道起碼唔會標榜任食級質素先,其他肉類真係數之不盡到我唔記得,咁多
13Jan2007 1945

至於火鍋方面,共點了豬骨及魔鬼魚。魔鬼魚上回食完印象深刻不用多說,而豬骨湯不肥膩,飲落鮮甜,難怪有人要「近」豬頭骨;肥牛及鹿肉去邊度打邊爐都係指定動作,味道起碼唔會標榜任食級質素先,其他肉類真係數之不盡到我唔記得,咁多肉始終要有菜調劑一下,記憶之中有豆苗及菇。當晚實在盡慶,有賴各方全情投入。

埋單唔駛兩舊水,還要多謝幾支酒的主人。深信08年度總有一場係附近,但對我來說或是後會無期了。
覺得呢度幾gimmick, 食法好特別, 用炭爐黎打邊爐, 但其實食物味道黎講, 我食唔出同普通的有咩唔同(笑) 不過有埋炭爐bbq就係非常好, 像較輕便的燒野食.呢度d 海鮮唔錯, 真係好新鮮, 樣樣都好大隻. 其他普通食物如肥牛, 蚌, 雲吞果d 就冇乜特別, 普通質素而已.最鐘意係個燒鱔, 好香. 雞軟骨都唔錯.價錢黎講, 唔算好抵食, 叫做幾特別, 試下無妨, 但唔會成日去, 咁既價錢仲有好多其他較好的選擇.至於環境, 個人認為可以接受, 唔算太污糟, 只係入黎要經過果條巷好恐佈, 但坐低的地方尚可以接受的.服務態度真係好差, 不過呢d 小店係咁的了, 當係一種風味吧!
最鐘意係個燒鱔, 好香. 雞軟骨都唔錯.
2008-01-04 17 浏览
係除夕晚同女朋友睇完戲去左鴻福,見到咁多食評所以就即黎.個蕃茄薯仔湯底超好味,我女朋友係咁飲,d4寶\"阮\"又超有味道同彈牙,水餃d蝦又好新鮮,不過d美國肥牛,豬皮,豆腐就麻麻地啦...下次一定會再去,仲要成大班人去,冇機會試d炭爐燒烤=.=
2008-01-03 29 浏览
我諗人多去會抵食D囉,去邊度食野都一樣,人多去食一定平D,兩個人差唔多食左$500,唔值囉,$500大把地方揀la,野食又唔係話好特別,仲有果度環境真係差到得人驚,地下又濕又滑,似後巷洗碗既地方,我都唔明點解仲有人坐係度打邊爐仲食得落肚?? 好彩果次我去係坐裡面,坐係出面既話我走人lar,真係想像唔到個環境會係咁差!!! 去過一次算lar,下次咪搞!!!!! >_<
2008-01-03 43 浏览
除夕晚到了此酒家打邊爐,去到果時真係嚇親,條巷又濕又污糟,真係唔多想食,不過專程去到,咪唯有試下囉,好唔好食就見仁見智lar,不過佢既特色係用碳爐打邊爐同燒烤,佢又唔係平過人囉,如果用呢個價錢食野,我諗我唔會再去囉,一來環境嚇人,二來又迫,用呢個價錢食野去第二度都得lar,同埋打邊爐之後我仲疴左兩日添呀,我以後都唔會再去!!!!
2007-12-18 20 浏览
老友牛一, 我們到了傳說中的碳爐燒烤火鍋店- 鴻福海鮮四火鍋.隱蔽的後巷也不太難找, 皆因巷口上方有一大個霓虹招牌, 而路面亦樹立著廣告牌作指引.入口那條長約十米的小巷真的十分骯髒濕滑, 令人卻步. 而店內既舊且亂的陳設佈置, 亦令人混身不自在. 然而, 當碳爐點著, 新鮮食材逐碟奉上, 所有注意力便會被眼前的美食吸引, 渾然忘我.所有食材也很新鮮. 我們試了芒果大蜆, 竹蝦, 帶子, 鱔片等用作碳燒. 火鍋方面選了蕃茄薯仔湯低, 十分香濃好喝.每人只需約一百五十元, 超值.我的blog 有更多照片:http://resolsax.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=911390

每人只需約一百五十元, 超值.

我的blog 有更多照片:
大竹蝦, 十分彈牙
燒帶子. 當晚最美味的食物.
鱔, 牛肉和冬菇, 皆不錯. 尤其是鱔, 十分肥美.
2007-12-05 20 浏览
第一次去個時見到個環境可能真係唔係好想食....但當一飲個蕃茄湯底就知自己冇黎錯...d 野食都好新鮮一定要叫個蕃茄湯底....最得意係有得炭爐燒野食食過兩次...價錢都唔同第一次150左右, 第二次去就貴咗d大約250左右
一定要叫個蕃茄湯底....最得意係有得炭爐燒野食

食過兩次...價錢都唔同
第一次150左右, 第二次去就貴咗d大約250左右
2007-11-26 101 浏览
Only the diehard supporter can find this place - it's located in a dark, slippery alley in To Kwa Wan and you have to watch your steps on your way to the restaurant. Food is good and the soup base is great too; it's stuffed with Chinese medicinal ingredients and apparently not loaded with MSG. The proprietor should seriously consider giving the restaurant a major facelift, as late-comers can only set in the alley and eat along with the cats that roam the place.
2007-11-22 20 浏览
話說這晚觀星不成,忽然想到openrice 有點名推介過這間火鍋店,於是我們一行五人由大埔直出土瓜灣,一試其虛實。在落山道找了一條不太起眼的小巷後,在濕滑狹窄的環境的另一端卻擠滿了人,沒有訂位的我們剛好找到了最後的一張檯,於是就坐點菜。看著阿姐幫我們起了一個炭爐,加一個瓦煲,很有風味的組合。當中的薄切本地牛肉十分好吃,入口有牛肉的真味,而且十分嫩滑,強烈推介!其他如,美國肥牛片,墨魚丸,魚麵等都不俗;另外難得有雲南出產的風花雪月啤酒,味道香,酒味淡,易入口,另類風味!我們沒有要網燒,不過看到隔鄰一大班人要了兩個爐,一邊打邊爐一邊燒烤,吃得不亦樂乎。下次一定要試!除了環境差了一點兒之外,價錢不太貴,其他方面也很好;想試一試特色打邊爐的朋友不妨一嘗這個巷內舖的風味。

炭火瓦煲火鍋