2022-03-17 1323 浏览
🧐🧐有無觀塘區朋友仔 食過呢間 (34飯堂)嘅 酸辣粉?? 我今日第一次幫襯 剔咗 中辣 我本身大病初癒無乜胃口,但佢 酸辣度適中 我愈食愈開胃薯粉係幼身款,唔係肥嘟嘟圓條形果款,食落煙韌度好,索湯掛汁 好,浸耐咗都唔會發漲變得太腍有水準好好味呀 好味到我連湯底都飲晒咁濟😆 下次有機會再出觀塘區 要試吓 加大辣 咩料🤤🤤🤤
我本身大病初癒無乜胃口,但佢 酸辣度適中 我愈食愈開胃
有水準
好好味呀
酸辣粉
酸辣粉
2019-11-18 2026 浏览
在附近有點公務要辦,辦完後又到了下午茶的時間。第一次光顧這店,剛坐下,侍應立即送上下午茶餐牌。點了星洲炒米配冷咖啡,又點了豬扒包配雜果沙律,另加冰檸檬茶。星洲炒米夠辣度,味道好,若炒得更乾身一點就更香。豬扒包的包外脆內軟,豬扒肉質柔軟味道好,再加上番茄生菜和醬汁,很好吃。雜果沙律份量太少,而且以馬鈴薯和紅蘿蔔為主,雖然也吃到一片菠蘿,但似乎是雜菜沙律而不是雜果沙律。冰檸檬茶的茶底不錯,不苦澀,冰咖啡則味道欠佳。這下午茶味道不錯,二人吃得飽飽的,也只要72元,而且侍應超有禮貌和效率的,加分!
在附近有點公務要辦,辦完後又到了下午茶的時間。
星洲炒米夠辣度,味道好,若炒得更乾身一點就更香。
冰檸檬茶的茶底不錯,不苦澀,冰咖啡則味道欠佳。
2019-06-14 1168 浏览
早上路經觀塘…想揾啲嘢食…見到一間門口半開…似有開又似冇開嘅鋪…就是是但但咁行入去…一入去姐姐好好招呼…隨便坐…咁就是但坐啦…望望餐牌…早餐廿幾蚊…我以為時光倒流…好奈未食過二字頭嘅早餐…good食落又唔差…ok 一個字……平靚正😂😂

食落又唔差…ok

一個字……平靚正😂😂
2019-02-26 1058 浏览
鴻圖34給我一種感覺。是一間充滿人情味既懷舊茶餐廳。食物又有水準,真係好值得黎食。今個月已經光顧多次了今天叫了個星洲炒米。星洲炒米夠鑊氣而份量剛好⋯⋯材料都是蝦仁、叉燒絲、火腿絲。仲有芽菜、韮黄、炒蛋絲及少許洋葱。但叉燒及火腿的份量實在太少。得那寥寥數片。炒工確實相當不錯。米粉軟身得來炒得夠乾爽完全沒有黏纏在一起。而且又沒有半點多餘的油份!入口完全沒有油膩的感覺。咖哩香辣適中,咖哩粉好平均。每一口星洲炒米都充滿咖哩的香辣。餐飲奶茶也很香濃!不錯、不錯,可以一試!
鴻圖34給我一種感覺。
是一間充滿人情味既懷舊茶餐廳。
食物又有水準,真係好值得黎食。
今個月已經光顧多次了
今天叫了個星洲炒米。
星洲炒米夠鑊氣而份量剛好⋯⋯

材料都是蝦仁、叉燒絲、火腿絲。
仲有芽菜、韮黄、炒蛋絲及少許洋葱。
但叉燒及火腿的份量實在太少。
得那寥寥數片。
炒工確實相當不錯。
米粉軟身得來炒得夠乾爽
完全沒有黏纏在一起。
而且又沒有半點多餘的油份!
入口完全沒有油膩的感覺。
咖哩香辣適中,咖哩粉好平均。
每一口星洲炒米都充滿咖哩的香辣。
餐飲奶茶也很香濃!
不錯、不錯,可以一試!
2019-01-19 233 浏览
經朋友推介,同同事去試下....第一次來這餐廳。座位不舒適人多聲音吵雜!本人不嬲對環境冇要求,食物才是重點。這就是茶餐廳的特色!試咗菜遠排骨炒麵...獻汁比預期的薄了,排骨肥瘦均勻,但有兩件肥膏少肉的排骨亦好香口惹味。肉質方面。軟硬度適中,唔會過份林炒麵很乾身好香口。乾炒牛河好有鑊氣同香口。真的色香味俱全,牛肉足料...美中不足稍油...下午茶的份量也不少啊對未食中午飯的人來講可算抵食了老實說去茶餐廳食飯全因貪佢食品選擇多,而且又經實惠奶茶可是不錯的。茶濃不苦澀,夠奶,收貨。會有下次,試下其他款!
經朋友推介,同同事去試下....
第一次來這餐廳。
座位不舒適人多聲音吵雜!
本人不嬲對環境冇要求,食物才是重點。
這就是茶餐廳的特色!
試咗菜遠排骨炒麵...

獻汁比預期的薄了,排骨肥瘦均勻,
但有兩件肥膏少肉的排骨
亦好香口惹味。肉質方面。
軟硬度適中,唔會過份林
炒麵很乾身好香口。
乾炒牛河好有鑊氣同香口。

真的色香味俱全,牛肉足料...
美中不足稍油...
下午茶的份量也不少啊
對未食中午飯的人來講可算抵食了
老實說去茶餐廳食飯
全因貪佢食品選擇多,而且又經實惠
奶茶可是不錯的。
茶濃不苦澀,夠奶,收貨。
會有下次,試下其他款!
2018-06-28 1209 浏览
是次我同朋友兩個女仔係觀塘覓食,係openrice無靈感,係鴻圖道行下睇下隨機搵一間食下。我地兩個都可以幾麻甩,發現呢間佬味好重嘅茶餐廳,即刻衝入去。簡單嘅裝修,個個位都係小梳化或梳化位。雖然係星期五,但都好多人黎食。睇到隔離位食星洲炒米,突然出番哂以前返part time窮食嘅日子,好想食番呢種感覺(當然我係好鍾意食星洲炒米啦)。好夠火喉,炒得好好味,好均勻,係呢個口感,每啖都好豐富!朋友就叫咗燒味,叉燒同腩仔飯。好夠汁,肉都唔錯。同事好少食咁佬味嘅嘢,我都係偶然同朋友鼠出食,滿足內心小小佬味嘅心。

朋友就叫咗燒味,叉燒同腩仔飯。好夠汁,肉都唔錯。

2018-05-14 602 浏览
叫过几次外卖次次不是太油就是太黑酱油不用钱吗?就算下午茶餐价格便宜麻烦都要用心d啊!打开饭盒滴面黑成咁!点食?10次8次都有问题!以后不会再来了!正餐都麻麻地!無咩肉都要40+蚊!不如去大家樂!
叫过几次外卖
次次不是太油就是太黑
酱油不用钱吗?
就算下午茶餐价格便宜
麻烦都要用心d啊!
打开饭盒滴面黑成咁!点食?
10次8次都有问题!
以后不会再来了!
正餐都麻麻地!
無咩肉都要40+蚊!
不如去大家樂!
干炒牛河
外卖自取
2018-02-24 538 浏览
牛頭角附近一般是專做區內熟客的傳統老店茶餐廳,於是與男朋友隨便就試試。這茶餐廳沒什麼特別,店內食客不多,環境一般,地方挺大不過內裡的檯子已擺得密密麻麻,至於價錢則平民化,選擇也不少干炒牛河$34下午茶餐預左牛肉份量少, 只有兩三丁片,河粉份量很多,但黏在一起,整體味道偏淡,河粉再加少許辣油味道才能一啖一啖的接着食豉椒排骨配白飯$34反而這個排骨份量不少,排骨很硬,味道很重,不過米飯偏硬凍咖啡似乎過多苦澀分子,使咖啡的味道不佳

干炒牛河$34
乾炒牛河

豉椒排骨配白飯$34
反而這個排骨份量不少,排骨很硬,味道很重,不過米飯偏硬
豉椒排骨配白飯

凍咖啡似乎過多苦澀分子,使咖啡的味道不佳
凍咖啡
2017-07-14 790 浏览
因早了回來,便坐下慢慢吃早餐。先來一個吉列豬排、蛋+漢堡扒早餐。沒想過原來是雙蛋來的,那吉列豬排也是即炸的。很是燙口。而那塊漢堡扒也是熱的,所以入口覺得美味,如果是暖的話,便大打折扣了。感覺很滿足,及帶來一天好的開始!
因早了回來,便坐下慢慢吃早餐。
先來一個吉列豬排、蛋+漢堡扒早餐。
感覺很滿足,及帶來一天好的開始!
$33 (早餐)
  • 漢堡扒
2017-05-18 557 浏览
今日沒有帶飯,本來想去經常去的那間餐廳食午餐,嘩!去到大排長龍唯有轉場那就去相距幾間舖的鴻圖34吧!門面裝修普通,典型的茶記feel店內梳化位那邊枱與枱之間不會太逼但圓枱那邊有少許逼😅店內新束束的,應該是是新裝修吧!另外,收銀櫃位是在店最𥚃邊,較少見,難道是聚財位🙊今日點的咖哩焗豬頸肉飯,$44包中式老火湯及1杯飲品,算抵!豬勁肉分量夠多,肉質也軟熟,咖喱味不會太辛辣,適合我的口味!飯分量夠也算足夠!餐廳每個月有不同的餐單,食客不會厭👍整體來說,價錢及質量成正比😬
唯有轉場
那就去相距幾間舖的鴻圖34吧!

門面裝修普通,典型的茶記feel

店內梳化位那邊枱與枱之間不會太逼
但圓枱那邊有少許逼😅店內新束束的,應該是是新裝修吧!
另外,收銀櫃位是在店最𥚃邊,較少見,難道是聚財位🙊

餐廳每個月有不同的餐單,食客不會厭👍

整體來說,價錢及質量成正比😬
用餐时段
2017-03-06 531 浏览
呢間餐廳開左大約年幾,感覺佢換過幾手廚師,空間感方面絕對足夠,食物水準其實都好一時時,不過今日運氣唔錯,簡左個有水準既餐!粟米肉粒飯,汁同肉都夠多佢地真係好細心咁幫我少左冰,值得一讚!
粟米肉粒飯,汁同肉都夠多
佢地真係好細心咁幫我少左冰,值得一讚!
2017-02-02 394 浏览
As most cafes are closed during chinese new year, I went to this nearby resturant for convenience. I have chosen the steamed chicken rice serving with soup. The dish tasted good but not hot while the rice was a bit undercooked. Moreover, I have to ask 3 times to get the soup served when I nearly finished the dish.
2017-02-02
2016-12-15 387 浏览
午餐食平野,同同事去食lunch,日日都唔知食咩,反正聽日食公司餐,今日去食平野,咁就想起前日路過見一間唔錯晚餐廳,打住抵食 38蚊,所以一試!去到先睇餐牌我同我同事想食牛脷可惜賣哂,anyway 點都要選我就選左蒜香骨飯,兩個同事就燒鴨切雞藾佢地送餐湯,不過唔好expect太好,我去開個間好好多蒜香骨飯幾香口,不過條菜就好淡,同埋個飯就硬左d燒鴨切雞藾都正正常常唔會太差不過佢地唔同既係 熱飲要加一,凍飲加三overall 唔算出眾,一分錢一分貨啦唯一好就係地方大,坐起來好多空間

去到先睇餐牌

佢地送餐湯,不過唔好expect太好,我去開個間好好多
例湯
蒜香骨飯幾香口,不過條菜就好淡,同埋個飯就硬左d
蒜香骨飯
燒鴨切雞藾都正正常常唔會太差
燒鴨切雞藾粉
不過佢地唔同既係 熱飲要加一,凍飲加三
overall 唔算出眾,一分錢一分貨啦
唯一好就係地方大,坐起來好多空間
2016-12-15
2016-10-04 479 浏览
去觀塘做野 行過肚餓, 企門口阿姐話有鴨腿湯飯, 限量供應, 咪試下距啦。。。都算得, 份量唔錯, 好少湯飯有成碗飯, 味道淨飲湯就好正, 但一撈飯就偏淡, 我自己加多些少豉油。 最攪鬼係。。。人地湯飯唔會跟例湯, 距都俾個例湯我, 而且12:30前結賬走人又送餐飲, 走時一肚水! 哈哈哈不過見正常時間食飯果d人, 無餐飲好唔高興, 老細應該改改啦, 好多人靠果杯咖啡, 頂過飯氣攻心果一下, 收2-3蚊雞俾杯野飲啦, 人有你無, 好難長做㗎。
都算得, 份量唔錯, 好少湯飯有成碗飯, 味道淨飲湯就好正
, 但一撈飯就偏淡
, 我自己加多些少豉油
! 哈哈哈

收2-3蚊雞俾杯野飲啦, 人有你無, 好難長做㗎。
鴨腿湯飯
2016-09-23
用餐时段
鴨腿湯飯
2016-09-23 359 浏览
作為一個附近工作既上班族,有機會總會想試下新店,自鴻圖34開業以黎首次嘗試叫左個號稱原價98,現售78既草飼鮮牛肉眼意粉極度難食,可以話係附近最難食既食物,塊排過熟,難以切開進食,有苦澀味意粉未熟透,個芯係硬,燒汁稀如水,沒有味道,唯一唔錯係送既湯,可以入口,份量唔多價錢較貴(一般餐廳凍飲只要加2蚊,呢間加夠6蚊,無套餐優惠)下次餓死都唔會去食,食完到依家未1小時,已經十分肚餓

叫左個號稱原價98,現售78既草飼鮮牛肉眼意粉

(一般餐廳凍飲只要加2蚊,呢間加夠6蚊,無套餐優惠)

下次餓死都唔會去食,食完到依家未1小時,已經十分肚餓
澳洲草鮮牛肉眼燒汁意粉