2016-05-28
今日要過中環律師樓開會,難得出城仲要過海,梗係搵好野食啦!其實無咩 idea,去食金華肥美香甜蜜汁叉燒?羅富記鮮味蜆蚧綾魚球?九記濃郁清湯腩?勝香園特濃茄牛麵呢?最終決定快靚正,整個麥奀靚雲吞啦!係我人生中第二次幫襯,第一次已經係約八年前係 IFC Mikimoto 做既時候喇,行過黎近麻,以前仲有 90 分鐘 lunch 添。舊地重遊,員工轉晒、裝修變左晒、menu 都變晒,依家增設辣椒油同豉油供應。想當年只有浙醋架乍,無豉油、無辣椒油。而且係間非常傳統雲吞麵店,主力賣雲吞外,就只有鮮牛及菜芯。聽朋友講因為老祖宗麥奀已移民加拿大,依家剩返係香港既都只不過係特約經營,無任何血緣關係。雲吞麵大走蔥,依家有分大細碗喎,大蓉細蓉。細碗對我黎講真係得一啖,陰功。幫襯奀仔當然要食招牌雲吞麵啦,湯底飄香,隨著輕煙鑽到鼻孔中,醒神醒腦,食慾大增!淺嚐幾口湯先,清甜可口,濃濃蝦籽大地魚味道!再大力一啜,麵條全入口中,無敵的爽彈感,美味!一口雲吞細細粒容易食,貫徹始終幾十年保持最靚身形。依個 size 整粒啪落口,半點精華汁液都不浪費,全收嘴裡去!味道滿意不過咸,蝦爽重味,豬肉半肥瘦,口感不俗。整體質數
整體質數感覺上有點下滑,未到拍手位,更何況要叫好位呢!蝦爽中帶假,落鹽啤水有點過火,而且咸左少少。
以前麥奀係無牛腩架,今日有幸一試﹗奀仔的初牛,柱侯牛腩非常入味,香甜牛味濃,質感軟棉,幼滑細緻,輕嚼肉汁滔滔,估佢唔到好味道,出乎意料。傳聞因為老麥奀已移民兼退休,所以依家轉左手而加入左新原素。
牛腩雲呑撈麵走蔥,清湯帶濃厚蝦籽味道,大地魚味道同樣突出,落足料無欺場,無過咸又非常清香添喎。
一口雲吞保持高水準,蝦仁爽彈散發微弱鮮味,雖有一點點假爽感覺。豬肉香甜,甚至食唔到有肥豬肉,質感夠結實,皮薄餡靚,好好食 ﹗
鹼水麵有啤過水,異常地爽口,絕無半點鹼水味道,師傅有 heart,Good ﹗撈上香濃腩汁已經非常滋味,無需再添加任何調味料喇﹗不過我依個頑皮既辣友,不能不辣啦!
辣椒油做得不俗,香辣皆有,微辣中帶點甜美,滿意。初嚐奀仔辣椒油,只屬小辣味道,都幾香幾好味,味道算厚身,一試無妨。
可能我實在食量驚人,食個小小撈麵跟本滿足唔到我,一陣做完野要再補補倉先得。