2009-08-27 44 浏览
趕上堂又肚餓,打算快手食個麪就算,見未試過佢,又少人,同埋好似都好出名,決定一去。細蓉都預佢是標準老式細蓉架啦,湯OK,雲吞一口一隻,但D麪。。。有鹼水味。。。失望。可以埋單走了。

2009-08-26
2009-08-02 25 浏览
今天和國內朋友在銅鑼灣血拼3點鐘他們強烈要求去大名頂頂的麥奀吃麵其實麥奀附近都有很多便宜又好吃的選擇但是少數服從多數 ~~ 只有去麥奀吃麵 3點鐘其實已過了午飯時間但是我們一行 4 人到了店仍要在門口等了8分鐘才有位 我們被帶到一卡位坐下3 男 1 女坐到一卡位 感覺很擠這次 我們4人一共點了 : 雲吞麵 X 3 $28@ 好細碗 , 一碗係其他食店的一半 . 麵的份量少 雲吞好細粒 湯底好腥 , 味道好怪 牛根麵 X 2 $30@ 湯底無雲吞麵咁怪 好細碗 , 牛根份量少及硬 鮮牛粥 x 2 $30@ 粥底幾綿 , 但是都是偏細碗 子薑皮蛋 x 4 $14@ 算是整餐中最好吃的東西了 , 所以 encore 再 encore. 叫了4份 一個下午茶我們合共消費了 $260點了那麼多食物因為同行的朋友實在吃不飽 這店的食物的味道沒有什麼了不起環境及服務都不好價錢又偏貴不明白這店為何能代表香港 !!! 旅遊事務專員, 請從香港旅遊協會的介紹中,中替他們除名吧 !!!
今天和國內朋友在銅鑼灣血拼

我們被帶到一卡位坐下
3 男 1 女坐到一卡位 感覺很擠

這次 我們4人一共點了 :

雲吞麵 X 3 $28@
湯底好腥 , 味道好怪

牛根麵 X 2 $30@
湯底無雲吞麵咁怪
好細碗 , 牛根份量少及硬

鮮牛粥 x 2 $30@
粥底幾綿 , 但是都是偏細碗

子薑皮蛋 x 4 $14@

一個下午茶我們合共消費了 $260
點了那麼多食物因為同行的朋友實在吃不飽

這店的食物的味道沒有什麼了不起
環境及服務都不好
價錢又偏貴

不明白這店為何能代表香港 !!!

2009-07-14
2009-07-29 19 浏览
今天晚上約了家人打宵夜火鍋,要九時半才有得吃,放工後,一於少少東西,先打定底,而在老銅走着走着,最後決定吃一碗麥氏的雲吞麵,應該也不會太飽的。此麵店果然是與時並進,店員是以電腦入單的,在我點了一碗雲吞麵後,過不了三十秒,一張電腦單已經「攝」到枱中,而不消一會,也有麵吃了。一瞥這碗雲吞麵,已知道至少有一樣是最正宗的,就是份量夠少,只是以普通一個飯碗去盛着雲吞麵,至於食物質素,也要從三方面入手,其實在之前的食評已討論過,一碗好的雲吞麵,是可分成湯、雲吞及麵三個分數。也是慣性的先喝一口湯,今天的湯也可說是不錯,但個人認為比起河洪記的還有一點距離,大地魚的味道好像是薄了一點,而且有着與同宗的麥兆記那種不知名的辛辣感覺,坦然這古怪的感覺來得比麥兆記低,湯可以說是絕對不錯的了。麵是正宗的放在匙羹上,也用筷子夾起雪雪聲的吃起來,麵條吃起來有咬勁而且也煙韌,但稍嫌是硬身了一點,而且也沒有鴨蛋香,最可怕的是莫過於有丁點的梘水味,幸好是未至於要下醋去中和的。最後在底部的雲吞又如何呢?一碗內有四粒細細粒的雲吞,從圖看也知有散尾,還要是正宗挺長的那款,皮薄而滑,而蝦也是爽口非常的,但問題就是,原來其獨創的所謂

最後在底部的雲吞又如何呢?一碗內有四粒細細粒的雲吞,從圖看也知有散尾,還要是正宗挺長的那款,皮薄而滑,而蝦也是爽口非常的,但問題就是,原來其獨創的所謂鮮蝦雲吞,對我來說根本是沒有什麼好炫耀,我對着這粒雲吞,不知好惱還是好笑,原來獨創的鮮蝦雲吞就是只有蝦,連一丁點豬肉粒都沒有,一粒雲吞,蝦是帶來鮮味的,而豬肉是帶出肉香的,所以這粒雲吞,一點也不香,口感只是爽爽的,似在吃蝦餃,這個雲吞,絕對是肥佬了。

也看見其他食友對這兒的雲吞麵的負面評價也是其份量過少,份量少才是正宗的,但若不是太好吃,而又少的話,就很難說得過去了。

吃罷就走,等吃今晚那一餐更豐富的。
同氏三分親?
有麵有生滾粥
廚房也算企理
此麵店果然是與時並進
正宗的份量,正宗的擺設
一碗內有四粒細細粒的雲吞
散尾夠長夠正宗
獨創的鮮蝦雲吞就只有蝦,連一丁點豬肉都沒有
2009-07-28
同氏三分親?
有麵有生滾粥
廚房也算企理
此麵店果然是與時並進
正宗的份量,正宗的擺設
一碗內有四粒細細粒的雲吞
散尾夠長夠正宗
路經渣甸街,忽然下起一陣大雨,雖有打傘也半身濕透,哆嗦著走了進來,吃碗麵避雨兼暖暖身。麥奀各分支的店都吃過,素知麥氏出品,必定是貴嘢,不過總算是舊式食品,在現今社會已是買少見少了。廢話少說,就來一碗世家雲吞麵 ($28)。此時店內有一桌日本人,應是本地的同伴帶來吃的;麥奀的大名早已名滿天下,桌上的日英文剪報可以做證。兩分鐘後,細蓉送到。吃慣坊間 X 記雲吞的,肯定 X 聲四起,因為其份量極迷你,外間一碗可抵這裡兩碗了,而且價錢還貴兩倍不止呢。這也難怪,一個多世紀之前,廣東的西關大少,當雲吞麵是零食而不是正餐啊,雲吞麵本來就不是用來吃飽的嘛。(這樣想會不會順氣一點?)麵在上,雲吞在下,是傳統的擺放法。先吃一口麵,幼就夠幼了,我自己卻喜歡麵爽身一些的;可能是我拍照待太久了,還是本來如此呢?不過這樣也好,麵不那麼爽即是沒布那麼多鹼水,應該有益健康一點吧。雲吞一口一隻,少許散尾,果然是小食份量。蝦肉和豬肉是七三之比,爽脆得來又有肉味,不錯。唯一不大滿意的是麵湯有點太鹹和太油。看來看去,這家麥奀的格局跟普通一家麵店沒兩樣,那何來「新裝」之有呢?便是電腦化點菜系統,和店員「劉華」式的服務了。

好貴呀
雲吞麵
少許散尾的雲吞
$28 (其他)
好貴呀
雲吞麵
少許散尾的雲吞
(非会员)
2009-07-18 25 浏览
睇完戲系銅鑼灣行下.諗住睇下有咩好食啦..見到間食雲吞麵店.又諗吾到食咩同埋覺得應該都吾貴得去邊就入去食.坐低見到價錢牌28$一碗雲吞麵.都覺得有D貴但見佢好似幾出名咁.就覺得佢貴得有道理!等左陣碗麵泥左.見到咁細碗.嚇親仲要冇雲吞.原來系哂底..D雲吞細得可憐!!好似皮包1隻蝦咁D麵都好小!!根本就吾抵食.吾值呢個價!!仲要12$一罐鐵罐裝可口可樂!!好後悔入左呢間店!! 一定一定冇下次!!
睇完戲系銅鑼灣行下.諗住睇下有咩好食啦..
見到間食雲吞麵店.又諗吾到食咩同埋覺得應該都吾貴得去邊
就入去食.坐低見到價錢牌28$一碗雲吞麵.都覺得有D貴
但見佢好似幾出名咁.就覺得佢貴得有道理!

等左陣碗麵泥左.見到咁細碗.嚇親

仲要冇雲吞.原來系哂底..
D雲吞細得可憐!!
好似皮包1隻蝦咁
D麵都好小!!根本就吾抵食.吾值呢個價!!
仲要12$一罐鐵罐裝可口可樂!!

好後悔入左呢間店!!
一定一定冇下次!!
2009-07-17
前幾夜看完戲回家前想食點簡單東西,故挑了麥奀記,試下係味咁得,點知?...失望﹗Environment - Who cares!!! Coz it's a traditional shop, nothing nothing special and dun expect. You can say "clean" loh.Service - NIL. Waiters kept talking about soccer gambling rates nearby our table!!!!! Food - (1) 牛腩雲吞麵 - 味道ok, 但很細portion...雲吞很細粒,無鮮味。(2) 牛筋撈麵 - 牛筋算多,但唔「林」唔入味。(3)介蘭 - no comment, small portion.In general, the prices are so high in terms of the portion and taste. NOT good enough to be claimed as the HK renowned shrimp dumpling shop ah!!!
Food -
(1) 牛腩雲吞麵
(2) 牛筋撈麵 -
牛筋算多,但唔「林」唔入味。
In general, the prices are so high in terms of the portion and taste. NOT good enough to be claimed as the HK renowned shrimp dumpling shop ah!!!!!!!!
比起劉森記,真係差天共地﹗
This shop has to improve its' food quality, otherwise, overseas visitors patronizing this shop becoz of the recommendation from HK tourist board will be so upset and think HK ppl cheat them!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2009-06-01
2009-06-01 35 浏览
同家姐係行銅鑼灣,見行到有小小累,就來坐低食d野。見到雲吞面要成$28,心諗出名的野一定會貴d架啦,就叫左雲吞面 $28、蝦子撈面 $40、菜 (只有芥蘭) $20。一上菜,真係嚇親,天呀!咁細碗的雲吞面!?我無睇錯呀嘛…再環顧現場,見到張張檯都係食緊d咁細碗的面,先知無搞錯。第一次見叫真是太震撼了…味道方面湯底是大地魚湯,味道唔錯,雲吞好鮮味,得果幾粒仔,好唔夠喉…蠔油蝦子撈面都係勁細碟,上面舖滿蝦子,味道唔錯,都係一句,份量太少了!食兩啖就無,覺得啖啖都份外珍貴!最抵食係碟芥蘭,雖然比出面貴,但係以呢度的份量來講,係幾多架啦。

一上菜,真係嚇親,天呀!咁細碗的雲吞面!?

蠔油蝦子撈面
雲吞面
芥蘭
2009-05-09
蠔油蝦子撈面
芥蘭
2009-05-23 17 浏览
見麥奀記咁出名,午飯同男友來試試。入去坐下看看餐牌,嘩,好貴。一碗好細碗的雲吞麵都要二十八元。牛筋雲筋麵($40):湯底好鹹,牛筋好腍,雲吞細隻,不過麵無梘水味。北菰滑雞粥($30):粥好稀,得一隻菰,雞都幾滑。
一碗好細碗的雲吞麵都要二十八元。

北菰滑雞粥($30):粥好稀,得一隻菰,雞都幾滑。
牛筋雲吞麵
北菰雞粥
2009-05-21
牛筋雲吞麵
2009-04-19 18 浏览
麥老先生早年在廣州開店,其對像多數是一般大眾,但也有不少名人,由於味道出眾,故"雲吞" 一詞,流傳中港,怎至海外,無一不知! 麥老先生立功不少!!不知是否世代變化,現在麥老先生留下的雲吞麵店,再也不能代表"雲吞麵"這三字! 由其是在這銅鑼灣渣甸街的店!本人某日進入銅鑼灣店,進入前己知份量奇少,價錢奇貴,但倒也想試試這老店雲吞的味道,應該是值得一試的;但,這三四十年來,我從來未食過這種蝦肉加皮的細少雲吞,沒有蝦子的味道,沒有猪肉在其中,和我少時侯吃的完全不同,湯底也沒什麼出眾,如果說這就是"雲吞"二字的代表,那就好像將天星碼頭再殺一次一樣! 也就像將港式奶容茶加水,再將杯份量變少,賣給客人! 如果其他雲吞麵店都跟麥奀一樣的做法,這種本土文化也會很快消失! 老店行道這一條路,不能Keep住品質,反而將價錢提高,我個人覺得是...一字記之言 "諞"! 浪得虛名! 這店只是浪得虛名! 感覺有點像被諞一樣,倒不於乾脆的進去把錢給他們,倒還樂得清靜。

2009-04-07
  • 無!
2009-03-26 22 浏览
渣甸街食肆林立﹐平價貴價﹐地鋪或樓上鋪﹐中西日法意越韓印…﹐有極多選擇。難怪只是這裡行人如鯽的人流已經讓遊客們嘆為觀止而舉機影相作為在港的留念。是晚與老婆因吃完車仔麵還未飽﹐所以兩人在人群中順流而行正討論再吃什麼時﹐見到這聞名以久打做貴精不貴多的麥奀雲吞麵世家。因知道這店在不同的香港旅遊書內亦有推廣﹐所以作為香港一份子也想知道我們香港推廣給遊客的傳統美食怎另港成為他們心中公認的美食之都。 進入店內見到裝修傳統﹐枱上亦打印了推廣香港的文章﹐貫以打做遊客生意的食店。來之前已知道細碗﹐所以懷著重質不重量的心情來試試此店有名氣的雲吞麵。雲吞麵湯底夠熱﹐上枱時麵在上﹐雲吞在底﹐湯內亦放了些韭黃。雲吞不像其他食店的大﹐但味道還可以﹐有原隻蝦球。當本人張雲吞跟麵兜亂繼續進食時﹐發覺湯內有一細昆蟲。作為港人見到這情景以見慣不怪﹐但當繼續進食時﹐接二連三發覺有昆蟲浮現,這景象令港人也難以接受! 何況這店是打做遊客生意就萬萬不能有這丟臉兼不衛生的情況發生。如這情況在海外發生﹐店鋪分分鐘被衛生處查封兼告上發庭賠償。總括味道過得去﹐但食物衛生情況極差兼另人覺得蒙羞。

總括味道過得去﹐但食物衛生情況極差兼另人覺得蒙羞。
2009-03-25 9 浏览
Haven't been here since last year already, but feeling not full from dinner, decided to have a snack consisting of a bowl of Wonton noodle just to give it another chance.The wontons as usual are not recommended - the prawn fillings were not particularly tasty or fresh, the skin was over-boiled and soft. Pity. However, the noodles were great tonight, probably the best in town that I'm tried out of all the famous shops - in fact it even had egg taste in tonight's batch, skinny and just the right c
However, the noodles were great tonight, probably the best in town that I'm tried out of all the famous shops - in fact it even had egg taste in tonight's batch, skinny and just the right crunchiness. Although a little alkaline solution taste remained but not to the point unacceptable.
The soup was slightly more tastier than sometimes - probably helped by the fact I visited early and I was the only customer, but it was mainly fish taste and not prawn roe's taste, and it did have yellowed chives in it.
Not bad and this time, better than Mak Siu Gei experience. Having said that, all of these wonton noodle shops to have inconsistency, especially the soup quality. Sometimes it has no taste, sometimes it has too much.
High 3's.

年初X...同女友係CWB行完街打算平平地食個榮記車仔麵... 點知無開~ 行下行下... 大家都想求其食個云吞麵就返屋企於是乎... 我地就入左呢間薄有名氣既麥奀雲吞麵度食... 新年流流... 好奇怪... 唔使等位之餘仲有卡位坐....... =.-a係因為佢薄有名氣既關係... 一個云吞麵大概30蚊... 都尚算正路於是同女友各人叫左一個云吞麵... 一個牛腩麵兩個麵來到... 非常之咁唔似樣... 超級細碗.............. (見圖)(雖然係細冗... 都請唔好細成咁丫........)本人只係用左3口就將"成個麵"(正確D講應該話得一"CHU")食晒............. (搞到我同女友之後要番大埔食夜宵... )味道... 都係有點不外如是...........湯底淡淡的不怎特別... 麵有"簡"水味.... 云吞&牛腩亦不見得出色............係店入面... 見到D台個度ZIP左D外國FORUM既食客既COMMENTS睇到... 原來D外國人一黎到... 每人大概係會食8-12碗的........ 哦... 原來係"做"遊客生意既........

年初X...
同女友係CWB行完街
打算平平地食個榮記車仔麵... 點知無開~

行下行下... 大家都想求其食個云吞麵就返屋企
於是乎... 我地就入左呢間薄有名氣既麥奀雲吞麵度食...

於是同女友各人叫左一個云吞麵... 一個牛腩麵
(雖然係細冗... 都請唔好細成咁丫........)

(搞到我同女友之後要番大埔食夜宵...
味道... 都係有點不外如是...........

哦... 原來係"做"遊客生意既...............

對不起... 真係打搞晒....

超級細冗
(非会员)
2009-01-30 6 浏览
睇完賀歲波,落去渣din街就是但見到一間野就入左去...雖然外面唔見有價錢,但係都唔為意啦,點知入到去坐低一睇....wa....一碗野成28蚊!痴左線咩....得,我當佢好好食,我照叫左一碗雲吞河,28蚊碗野細碗到呢....d湯幾清,唔錯,河粉竟然有d係未熟架!!!!而d雲吞好普通...唔係話太好食....我絕對唔會再去!!!!仲要番黎叫埋大家唔好去呀!!!!!
....d湯幾清,唔錯,河粉竟然有d係未熟架
!!!!而d雲吞好普通...唔係話太好食....

我絕對唔會再去!!!!仲要番黎叫埋大家唔好去呀!!!!!
2009-01-02 6 浏览
之前去cwb行街 順便黎食下鼎鼎大名既麥奀記雖然唔係總店 但行頭一d都唔輸蝕 店內個feel都幾grant雖然係食碗雲吞麵 但waiter放d快子同spoon都好講究同平時d茶餐廳完全唔同 當然價錢亦都唔同啦= =碗麵黎到我都嚇左一跳 因為比想像中仲要細碗結果我食左5分鐘就ko左佢 1d飽既感覺都冇 咁就28蚊先唔好講抵唔抵食 碗麵個湯真係好清 麵亦都彈牙雲吞size適中 1淡岩岩好食到1粒 味道亦都係一流平時食雲吞麵我會落好多醋 但我呢日食就唔洗落都ok因為食落唔係好覺有陣簡水味 係呢度其中一個做得好既地方
之前去cwb行街 順便黎食下鼎鼎大名既麥奀記
雲吞size適中 1淡岩岩好食到1粒 味道亦都係一流
平時食雲吞麵我會落好多醋 但我呢日食就唔洗落都ok
因為食落唔係好覺有陣簡水味 係呢度其中一個做得好既地方
2008-12-19 27 浏览
這店以貴價, 細碗, 正宗味道而馳名.前兩者是的而且確, 但味道已經走樣.兩兄妹行完工展, 又攰又渴又餓, 想到榮記, 兩間都要等, 惟有來這裡, 忽然記起很久沒有來, 只因又貴又細碗. 記憶中又頗懷念它的味道.入店內看見大把位, 選擇了卡位, 貪坐得比較舒服.叫了牛筋撈麵, 雲吞麵, 淨雲吞.撈麵先到, 位量少是意料中, 沒有汁液是最大弊端, 沒有辣椒油, 要用辣椒醬, 也不太壞, 牛筋是如常的腍, 入味, 但乾爭爭. 無得撈, 飲一啖湯, 是如常的好味, 麵底是正宗的銀絲細麵, 爽滑, 收貨.雲吞麵和淨雲吞跟著到, 很小的淨蝦鳯尾型, 湪得剛好, 蝦爽滑但郤無味, 只因用化學品處理過, 再用水漂清, 鮮味已經給化學味道取代. 是爽滑的怪物, 不堪吃.收最高的價錢, 得不到滿意的產品, 甚為不悅兼失望.埋單96大元, 不會再來了.
這店以貴價, 細碗, 正宗味道而馳名.
前兩者是的而且確, 但味道已經走樣.
入店內看見大把位, 選擇了卡位, 貪坐得比較舒服
叫了牛筋撈麵, 雲吞麵, 淨雲吞.
撈麵先到, 位量少是意料中, 沒有汁液是最大弊端
收最高的價錢, 得不到滿意的產品, 甚為不悅兼失望
埋單96大元, 不會再來了.
  • 沒有