2014-04-24 321 浏览
麥當勞新出的香菇素菜包,作為「菇皇」的我又怎能錯過。好可惜實在大失所望。吃不到菇的質感卻有東方菇的「up」味。頭都大埋!西式漢堡包,expect係西式菇,例如磨菇呀、牛菇呀咁,不會是東菇呀、金菇咁掛?!最離譜係入面冇菇的口感,感覺直頭冇菇係入面,卻有東菇定東方蠔油汁的味道。食了幾口,心裏面真係大叫:「想點呀?攪咩呀個包!」總結食物👎環境👌服務👌價錢👎
麥當勞新出的香菇素菜包,作為「菇皇」的我又怎能錯過。

好可惜實在大失所望。

吃不到菇的質感卻有東方菇的「up」味。

頭都大埋!

食了幾口,心裏面真係大叫:「想點呀?攪咩呀個包!」

總結
食物👎
環境👌
服務👌
價錢👎
2014-04-23
5 分钟 (外卖自取)
2013-12-23 61 浏览
老麥賣飯唔係新鮮的事, 曾經食過板燒雞飯覺得可以接受所以間中都會捧場新口味係咖喱豬扒飯, 個人特別喜歡日式咖喱, 當然對佢有點期望之不過食完之後就失望, 個咖喱汁太甜, 無辣味, 豬扒就更加唔脆, 所以去食, 可能只係因為張大富翁貼紙而已, 不過聽講已經比人中去大獎, 連唯一動機都無埋, 就更加唔使食by the way, 個餐要成三十蚊, 而份量都咁少, 不如去大xx 食好過啦

2013-12-22
1K
2012-03-21 40 浏览
去到收銀處前才知道原來又有新口味推出毫不猶豫便買了來試一試足三兩的牛肉真的不錯很有口感,每一口都是牛肉,很有滿足感。而磨菇就一般了可能與牛肉不是十分夾,而它的醬汁也帶一點酸,有一點怪。
去到收銀處前才知道原來又有新口味推出
毫不猶豫便買了來試一試

足三兩的牛肉真的不錯
很有口感,每一口都是牛肉,很有滿足感。

磨菇就一般了
可能與牛肉不是十分夾,而它的醬汁也帶一點酸,有一點怪。
2012-03-19
$25.4 (晚餐)
2011-09-15 28 浏览
久不久便會想念起麥當勞的熟悉味道,像這日,突然懷念起魚柳飽的味道,於是便去麥當勞下午茶。魚柳飽這期賣$20份,很便宜!落order後只等了幾分鐘,便有得吃。主角魚柳飽是新鮮做起的,熱辣辣,飽很鬆軟,魚柳香脆,加上芝士和醬,經典美味,正! 薯條也香脆新鮮,不錯。不過是我胃口大了,還是份量宿了,這個餐的份量現在做下午茶剛好,但是如做正餐應該會不夠飽,要多加個蘋果批等了。

薯條也香脆新鮮,不錯。
new food tray
new food tray
  • 魚柳飽
2011-01-19 26 浏览
好多中環的食肆, 在本人開始寫食已經簡單的寫過. 就是因為這樣. 好多地方, 尤其是連鎖店. 是日特登來到了干諾道呢一間麥當勞. 就是一間在開始寫食評前常幫襯, 又以為自己寫過的. 所以食時沒有拍照片. 回到家, 翻一翻貴網, 才知是一間漏網之魚.早上, 約了老闆的朋友在交易廣場, 幫忙辦點小事. 太太一早也出來上堂了. 不過上午的班突然取消了. 便陪我來, 吃個早餐. 我們來到麥當勞, 剛好是9:15分, 剛過了上班一族的早餐繁忙時間. 幸運的, 呢間麥當勞難得人少少. 她的, 是豬柳蛋漢堡, 豬柳分開上俾我食. 而我黎得麥當勞hea早餐, 就要一份熱香餅. 慢慢嘆. 新裝修過後的麥當勞, 環境方面, 加了少少典雅. 而且人少, 食物製作起來都精美一點, 包子整整齊齊, 我的熱香餅也是整整齊齊的奉上. 味道香, 加上半溶的牛油. 熱香餅, Hot Pancake. 就是如其名. 又熱又香的煎餅.為何會特登食老麥.....又是因為有公仔換囉.....

為何會特登食老麥.....又是因為有公仔換囉.....
2010-10-16 38 浏览
十月十四日 (星期四)要為大家介紹新推出的麥旋風口味-美綠+可可脆片味道很貼近美綠原味,還有可可脆片相伴,更增口感因供應期有限,大家想試要趕快值得一提,我試過三間麥當勞(亦即代表我已吃過三次了)最好味的是IFC分店,可能那次是因經理親手主理罷!記得叫服務員將美綠粉盡量撈勻,味道會更勝一籌!!!
十月十四日 (星期四)

要為大家介紹新推出的麥旋風口味-美綠+可可脆片
味道很貼近美綠原味,還有可可脆片相伴,更增口感

因供應期有限,大家想試要趕快
值得一提,我試過三間麥當勞(亦即代表我已吃過三次了
最好味的是IFC分店,可能那次是因經理親手主理罷!

記得叫服務員將美綠粉盡量撈勻,味道會更勝一籌!!!
麥旋風-美綠+可可脆片
2010-10-14
3 分钟 (外卖自取)
麥旋風-美綠+可可脆片
2010-08-27 27 浏览
$8.8。香烤雞翅:味道不錯,烤得頗入味,但都幾熱氣$6。綠豆批:唔好食既,都係紅豆批好味d$8.8。芒果新地:芒果味道好假,好甜,都係朱古力花生碎味道較好新野試過就算…
$8.8。香烤雞翅:味道不錯,烤得頗入味,但都幾熱氣

$6。綠豆批:唔好食既,都係紅豆批好味d

新野試過就算…
外卖自取
2010-06-22 22 浏览
六月十八日 (星期五)Happy Friday, 很快又到開心星期五不知吃什麼好,天氣又很熱,不想行得太遠於是提議吃麥當勞很久沒吃過麥當勞的午餐我和老公仔不約而同地選了10號餐-即是豬柳蛋漢堡餐前面的點了八個餐,等了很久呢因為turnover快,飽自然很新鮮熱辣食物都是一般水準呢無論如何,,麥當勞都是少去為炒很快完成午餐,回公司避暑去...
六月十八日 (星期五)

Happy Friday, 很快又到開心星期五
不知吃什麼好,天氣又很熱,不想行得太遠
於是提議吃麥當勞

很久沒吃過麥當勞的午餐
我和老公仔不約而同地選了10號餐-即是豬柳蛋漢堡餐

前面的點了八個餐,等了很久呢

因為turnover快,飽自然很新鮮熱辣
食物都是一般水準呢
無論如何,,麥當勞都是少去為炒

很快完成午餐,回公司避暑去...
兩個十號餐
2010-06-18
2010-02-21 19 浏览
二月十八日(星期四)今日真的很寒冷.......上班前到麥當勞吃個早餐暖胃,加上hot chocolate,應該會好點!我點了早晨全餐老公仔點了炸雞扒餐(新出的)炒蛋是比較硬的,其他都不錯!吃薯餅都可以暖胃的,加上麥當勞的香濃hot chocolate!吃完後,就趕回公司努力工作.......
二月十八日(星期四)

我點了早晨全餐
老公仔點了炸雞扒餐(新出的)

炒蛋是比較硬的,其他都不錯!
吃完後,就趕回公司努力工作.......
2010-02-18
2009-11-22 29 浏览
十一月十六日(星期一)今日同老公仔吃完早餐才上班!我要了早晨全餐,每次吃時都想起在英國時...味道不錯,但是鬆餅就比較燶了點薯餅是熱的,很脆老公要了扭扭粉,我們是第一次吃的!想吃到粉吸了湯很好吃冬天是飲hot chocolate,寧捨暖點!
十一月十六日(星期一)

今日同老公仔吃完早餐才上班!
我要了早晨全餐,每次吃時都想起在英國時...

味道不錯,但是鬆餅就比較燶了點
薯餅是熱的,很脆
老公要了扭扭粉,我們是第一次吃的!想吃到粉吸了湯很好吃

冬天是飲hot chocolate,寧捨暖點!
2009-11-16
2009-10-23 18 浏览
Saw the ad for the prawn burger, but didnt realised it wasnt out yet,so got there and realised only the Shogan burger was available.Since I had already queued up, I got the fish burger and the quarter pounder.The fish is always consistent, however it depends if they are generous with the sauce.Same as the quarter pounder, both were piping hot, which is better than some places, where the burger is just mildly warm.

2009-09-14 20 浏览
一大早趕過來中環, 連早餐都未吃, 又要快又懶花腦汁揀地方, 嚟麥記啦!自然又是坐過 McCafe 那邊。小龍蝦芒果青瓜三文治 (半件 $14.5): 類似名字的東西, 半件不會太 heavy, 這一件來的比較多汁, 芒果加青瓜, 是清新的配搭。小龍蝦論鮮味爽脆, 跟 Pret 的仍有一段距離, 看在價錢份上, 收貨有突了。Cappuccino ($12): 也不是真的每一間麥記都走去喝 Cappuccino 的, 只是一日它仍賣 $12 的話我就次次去麥咖啡都得喝它...這天的, 無論是咖啡抑或奶泡都比較削, 難道是咖啡機跟我一樣, 未瞓醒? 這天無暇坐低歎了, 中環永遠令人感覺行色匆匆。有得歎的時候是周末, 不過不是我, 是擠滿麥記的聯合國人士。

自然又是坐過 McCafe 那邊。

大清早, 沒什麼人
$26.5 (早餐)
大清早, 沒什麼人
(非会员)
2009-08-02 14 浏览
人大左, 就愈來愈少去mcdonald, 因為現在有更好的burger shop選擇. Among all, my favourite one is still Mos Burger.現在嗅到mcdonald french fries 的油溢味, 都頂唔順. 有時有人買mcdonald take away, 然後急不及待在巴士上開餐, 我都頂唔順要從下層走上上層避開.但今日因為行程緊密, 要在指定時間去到Dr Sun Museum(半山衛城道), 而附近只有mcdonald, 所以迫住在這裡食lunch. 唔鐘意食mcdonald's fish burger, 又唔想食炸的包, 又唔鐘意食有芝麻面的包, 所以就叫了簡單的芝士漢堡.其實都expect那片漢堡扒係會比較乾的, 唔及其他burger shop 的juicy, 但都可以食落肚的, 而且有pickles酸酸地, 在一個酷熱的中午來說都較開胃.雖然那塊扒真係唔係好得, 但我較鐘意mcdonald那兩片面包的味道多過freshness burger的pumpkin bun. 我本身好鐘意食南瓜, 但次次食freshness burg
其實都expect那片漢堡扒係會比較乾的, 唔及其他burger shop 的juicy, 但都可以食落肚的, 而且有pickles酸酸地, 在一個酷熱的中午來說都較開胃.雖然那塊扒真係唔係好得, 但我較鐘意mcdonald那兩片面包的味道多過freshness burger的pumpkin bun. 我本身好鐘意食南瓜, 但次次食freshness burger的包, 總覺得那個pumpkin bun的味道怪怪地, 影响晒成個包的味道和評分.
2009-06-14 17 浏览
滿心歡喜諗住咁耐無食過麥記啦,是次叫了足三兩 single 餐...英文 is quarter pounder,同澳洲的 quarter pounder 差得遠...個飽同 cheese burger 無分別,只有厚少少的漢堡扒...有 d 失望wedges 的分量望落去得半盒,但其實都幾多,食晒就好飽啦$28.3 食呢個餐真係可圈可點

$28.3 食呢個餐真係可圈可點
2009-06-12
$28.3 (午餐)
2009-06-13 16 浏览
從來都冇試過足三兩, 於是LUNCHTIME黎左呢間麥當勞試見廣告個圖入面既足三兩, 塊肉都幾厚下, 但係叫左返黎, 塊肉根本同最普通O個個漢堡包冇分別, 1CM都冇!薄到死, 一D都唔JUICY, 成個包乾'憎憎'~薯角都OK, 凍咖啡就幾好飲~總括黎講, 個餐係完全唔抵~ 寧願食至尊漢堡~
薯角都OK, 凍咖啡就幾好飲~

總括黎講, 個餐係完全唔抵~ 寧願食至尊漢堡~