2017-01-25 165 浏览
可可米多重朱古力新地($8.5)/double新地($15.2)今次mcdonald同家樂氏可可米合作軟雪糕朱古力味濃 唔太甜食完都唔覺膩可可米夠脆 食到最尾都仲無腍加埋朱古力醬食 三重享受呀平平地又可以止下朱古力癮不過我都係中意之前阿華田多啲
今次mcdonald同家樂氏可可米合作
軟雪糕朱古力味濃 唔太甜
食完都唔覺膩
可可米夠脆 食到最尾都仲無腍
加埋朱古力醬食 三重享受呀
平平地又可以止下朱古力癮
不過我都係中意之前阿華田多啲
2016-12-26 219 浏览
忌廉粟米湯真係幾正 電解水已經唔係以前嘅溝粉質地好似用 粟米乾整以前無論你浸幾耐嗰粒粟米都係硬繃繃而家終於有咬口又彈又有爆漿咁連啖湯都大有進步麥樂雞一貫好食其實咁多年未到都冇變過其實可以試下少啲粉雖然係人工食品 但係咁多年我係因為佢嘅醬而買嚟食嘅夠曬惹味我都係想食多醬汁嘅嘢個三文魚 漢堡包 實在太乾但係個三文魚扒其實非常之怪個質地就好似三文魚加咗粉打成嘅魚蛋咁入面嘅菜就要一讃呀非常juicy其實佢嘅特別版漢堡包都係不試為妙又新鮮
忌廉粟米湯真係幾正 電解水

入面嘅菜就要一讃呀非常juicy

其實佢嘅特別版漢堡包都係不試為妙

又新鮮
2016-11-01 153 浏览
今日又食麥當勞做lunch啦,食豬柳蛋漢堡同細薯條。因為lunch啦,薯條好好彩地係新鮮炸開,食個時仲係熱同脆口。平時好易林滋滋。豬柳蛋漢堡都係新鮮整所以芝士仲好味
午餐
2016-10-04 112 浏览
tea time 同事買一送一比左杯Latte我,第一次飲麥記既咖啡。呢杯咖啡味幾重,如果expect係甜d既人就唔岩了。但剛剛我好眼訓所以岩晒我,飲完醒晒繼續努力工作。。。
外卖自取
2016-09-27 95 浏览
Bagel with Bacon & Cheese | 煙肉芝蛋小麥圈.麥當勞早餐有bagel😍 作為一個煙韌怪 bagel當然也是我喜歡的item! hk食bagel的地方不多 好食的更不多😔 喜歡煙肉芝蛋這個配搭 我一向都喜歡麥當勞塊煎蛋😆 所以煙肉蛋/豬柳蛋漢堡是我的all time fav! 加上少許沙律醬 味道上不錯😋 而主角bagel 外表油亮亮 咬下是有點韌勁帶少許麥香 如果綿密點會更好 整體而言是合格的啊😉
2016-06-10 195 浏览
Beef and Egg Fan-tastic with Meat Sauce | 肉醬蛋牛飯tastic.飯tastic巴巴閉 有沒有人懂得接下句😏 之前的親子蛋沒什麼興趣 所以等到肉醬蛋牛出的時候才試😌飯不會鬆散 有著香菇味 口感略帶煙韌 不錯呢😉 兩塊牛肉就是平時至尊漢堡那樣 都是乾乾的😂 至於煎蛋是我一貫的最愛☺️ 肉醬就比較像蕃茄醬整體味道配合都還好 只是太油 一邊吃一邊滴油後面的薄薯脆很不錯呢 的確是很薄很脆 像薯片一樣 輕易完全一份✌🏼️

2016-05-10 132 浏览
真係有得揀!麥記出左呢個自選餐咁耐第一次嚟試麵包有得揀,兩款咁多啦...牛肉,冇得揀...100%安格斯,正!配料有得揀,有芝士、菜、醬料等...一個包HK$45,買套餐跟厚切薯條、可樂...盛惠HK$59唔算好貴,不過揀完好似同至尊漢堡套餐好似分別不大(厚切薯條都可以upgrade)好,玩完一輪,都幾得意,又有人送餐,又可以用credit card俾錢,收貨!
真係有得揀!
麥記出左呢個自選餐咁耐第一次嚟試
麵包有得揀,兩款咁多啦...
牛肉,冇得揀...100%安格斯,正!
配料有得揀,有芝士、菜、醬料等...
2016-04-30
2016-05-08 181 浏览
抹茶控又要出動,麥當奴之前都出過抹茶雪糕,有咩特別呀? 係就係, 但之前的抺茶新地好似只是配朱古力醬加花生粒, 但今次換上新配搭,又係一個好藉口去試試, 還要一次過試齊兩款,我這個抹茶控要失控。******************************抹茶新地配北海道紅豆醬 ($8.5)在幼滑的抹茶雪糕 上淋入紅豆醬,大大粒的北海道紅豆 香甜粉綿,的確不錯,而加入的份量合宜,不會蓋過抹茶的清香,雖抹茶味道不算濃郁,但啖啖也嚐到抹茶香,吃落並不太甜膩,意料之外。******************************Oreo 威化抹茶麥旋風 ($14.5)將Oreo餅碎末 與抹茶雪糕 完全拌勻,最後還加入一條Oreo威化餅。雪糕當然不及之前的新地幼滑,混入餅碎,較有口感,但香濃的朱古力味完全蓋了抹茶的清香,抹茶味變得失色,再加埋甜甜的威化餅,比前者甜膩得多,還是抹茶紅豆醬新地較合我口味。

抹茶新地配北海道紅豆醬
$8.5

Oreo 威化抹茶麥旋風朱古力味
$14.5
Oreo 威化抹茶麥旋風 ($14.5)Oreo餅碎末 抹茶雪糕 完全拌勻,最後還加入一條Oreo威化餅。雪糕當然不及之前的新地幼滑,混入餅碎,較有口感,但香濃的朱古力味完全蓋了抹茶的清香,抹茶味變得失色,再加埋甜甜的威化餅,比前者甜膩得多,還是抹茶紅豆醬新地較合我口味。

2016-05-06
$11.5 (宵夜)
抹茶新地配北海道紅豆醬
$ 8.5
2016-05-03 194 浏览
Pulled Chicken Burger | 美式手撕雞堡.本來從沒想過食 但機緣巧合下要快快吃個晚餐 就試了 賣相的確比平常的好😌 手撕雞不算"鞋" 但也不算嫩 醬汁微辣惹味 配上炸洋蔥圈 可惜是炸衣較厚 但可接受👌🏼 整體以快餐來說 配搭尚算不錯 但若要我選 我還是喜歡豬柳蛋/煙肉蛋/麥芝蛋 (重點在於隻蛋😆)

2016-03-29 126 浏览
mcdonald 水準不嬲間間差唔多,但我認識在老麥做左六年的朋友分享,其實炸物係好講心得,作為一個麥樂雞控,係去親麥當當都食麥樂雞。 每年都會出點jack, dip 咩dip 咩今年都唔例外,即刻去食。 叫餐轉埋薄脆薯。炸物要油溫夠,炸好及時起鑊,隔油,風乾,就會脆身。 沙田第一城炸物比較出色,北角店總會軟皮,放了一段時間就會這樣。薄脆薯反而炸得幾好,無咩味。 但口感一流.如果你係fans, 你會留意到每一年都會有蜜糖芥末醬, 原因很簡單,因為他很受歡迎。 你見到,有芥末子在裡面,食得出其實落左好多糖,但就係甜甜地先好味。 年年試新醬,最後都係食返蜜糖芥末。 有人會好奇Mcdonald 點解都可以寫食評。因為我真係好想講 香港$25 食一餐,真係要去Mcdonald。 蜜糖芥末醬係值得食。
mcdonald 水準不嬲間間差唔多,
但我認識在老麥做左六年的朋友分享,

今年都唔例外,即刻去食。 叫餐轉埋薄脆薯。
薄脆薯反而炸得幾好,無咩味。 但口感一流.

有人會好奇Mcdonald 點解都可以寫食評。
  • 蜜糖芥末醬
2016-02-09 206 浏览
冬天食雪糕,雖然不太合時,但卻別有一番風味。今次麥當奴推出了一款新口味<<紫薯>>雪糕,於是我便點了<<紫薯新地筒>>來試下。見網上很多人食過都話唔錯,當然對它抱有小小期望。今次點的是扭紋紫薯新地筒,由雲呢拿及紫薯兩隻味組成。入口口感跟平時的麥當奴的雪糕一樣滑滑地,不過估唔到紫薯味好突出,入口第一下已經有濃濃的紫薯味,而雲呢拿的味道,雖然有小小中和了濃濃的紫薯味。但個人覺得沒有中伏,推薦一試。下次想試下淨紫薯新地筒,看看濃一點的感覺如何。

冬天食雪糕,雖然不太合時,但卻別有一番風味。

見網上很多人食過都話唔錯,當然對它抱有小小期望。

今次點的是扭紋紫薯新地筒,由雲呢拿及紫薯兩隻味組成。

下次想試下淨紫薯新地筒,看看濃一點的感覺如何。
2016-02-06
外卖自取
  • 紫薯扭紋新地筒
2016-01-23 78 浏览
老麥, 又一新作, 紫薯新地 .... 我們來了, 找你們找得有夠辛苦 有甜品站的麥當勞並非在我們工作的地區喔 ~賣相討好, 粉紫色的紫薯味道夠真實, 香甜、軟滑、好味 ~ 真的是 " 紫氣東來, 薯氣逼人" ~本篇完 ~
老麥, 又一新作, 紫薯新地 ....
我們來了, 找你們找得有夠辛苦
甜品站的麥當勞並非在我們工作的地區喔 ~
賣相討好, 粉紫色的紫薯味道夠真實, 香甜、軟滑、好味 ~
真的是 " 紫氣東來, 薯氣逼人" ~

本篇完 ~

题外话/补充资料: 只限有 " 甜品站 " 的麥當勞才有供應
2015-12-22 146 浏览
之前錯過左銅鑼灣分店送既環保袋,今次為左得到個袋,又去左食Create your Taste啦!但一日只送300個袋,放工去到只剩十幾個,好緊張,為左快,當時亂咁點都唔知自己點左乜野醬同芝士?我只知今次要慳住點,因為個袋咁細,一定唔夠位比我放晒咁多料,結果點左12樣佢都嫌多,要減到9樣…我係第289個人得到呢個袋,真好彩~今次有:法式甜飽、100%安格斯牛肉x2、蘋果木燻脆煙肉、甜燒菠蘿、烤蘆筍、嫩滑煎蛋、香軟水牛芝士、經典車打芝士、鮮蕃茄片、原塊生菜、美式BBQ醬、蛋黃醬,飲McCafe Mocha,盛惠$126。另外再加多個泥漿河馬肉阿華田扭紋新地做甜品(河馬係自備既~)!味道方面,我比較鍾意法式甜包,淡淡既甜味為鹹味既料更添層次感!安格斯牛肉有點乾同硬,冇肉汁,雖然比一般麥當勞既牛肉更有牛味更結實,但始終都係平野,質素唔可以同其他較貴價既漢堡店作比較,我係食肉獸當然要食兩塊牛再加煙肉啦!煙肉有燻香,卜卜脆,勁好味,係必加之選!Juicy既菠蘿同牛肉係絕配,都係不可不加既~烤蘆筍味道偏淡,要細味品嚐先會發現佢既存在。至於煎蛋,好薄同煎到好老,我比較鍾意平時豬柳蛋漢堡果塊蛋,滑好多…

味道方面,我比較鍾意法式甜包,淡淡既甜味為鹹味既料更添層次感!安格斯牛肉有點乾同硬,冇肉汁,雖然比一般麥當勞既牛肉更有牛味更結實,但始終都係平野,質素唔可以同其他較貴價既漢堡店作比較,我係食肉獸當然要食兩塊牛再加煙肉啦!煙肉有燻香,卜卜脆,勁好味,係必加之選!Juicy既菠蘿同牛肉係絕配,都係不可不加既~烤蘆筍味道偏淡,要細味品嚐先會發現佢既存在。至於煎蛋,好薄同煎到好老,我比較鍾意平時豬柳蛋漢堡果塊蛋,滑好多…可能我叫得太多料,蓋過左醬汁同芝士既味道,應該叫多幾份醬汁先夠味!
最nice係整袋果幾個人,因為個袋要等幾個鐘先有得攞,我一路食一路望住佢地整完全部袋我先攞,果時佢地已經收晒野,我攞袋時發現漏左生菜,佢地好nice咁即刻開返晒機幫我整過個新既,仲好有心機慢慢整,免費禮物都咁用心,又唔會夾硬要我要左個犯好少錯既袋,整第二次既時候仲肯比我將好核突既煙肉換成甜蕃薯,真係人間有情!
2015-12-09
2015-12-04 183 浏览
其實粟米白湯係我既弱點之一經過咁多年的洗禮牡丹樓嘅粟米湯可以話係一般般成日用埋d下價的粟米同 蘑菇一啲口感都冇但係我始終 因為佢係季節性的關係抵受唔到佢既誘惑又再一次買左一杯今次真係幾好味喎粟米脆及彈牙 蘑菇新鮮湯底夠濃I'm loving it
其實粟米白湯係我既弱點之一
今次真係幾好味喎
粟米脆及彈牙 蘑菇新鮮
湯底夠濃
I'm loving it
5 分钟 (外卖自取)
2015-11-29 182 浏览
The $5 chocolate softserve was really good because they taste and test everything so there should be some kind of standard as it is an international brand.It was thick and creamy while the chocolate flavouring was just right without having a strong cocoa taste.This branch now serves #createyourtaste burgers!The guy at the dessert corner could have been nicer to the customers.