2017-07-27 126 浏览
在灣仔見完客戶去 Mc Cafe 放鬆一下本人喜歡試新東西,所以看到阿華田 Coffee, 所以試試看當然是伏收場!!!!阿華田 味道不重, 脆脆在熱咖啡裡軟掉了,那為什麼還要加脆脆??還是 standard 咖啡好,花錢買難受! 而且 Cafe 服務很差,員工態度超級傲慢不知道是不是因為人太多的關係,搞到又吵又臟員工態度差?!
在灣仔見完客戶去 Mc Cafe 放鬆一下

當然是伏收場!!!!
還是 standard 咖啡好,花錢買難受!

而且 Cafe 服務很差,員工態度超級傲慢
不知道是不是因為人太多的關係,搞到又吵又臟員工態度差?!
2017-07-25
2017-07-14 76 浏览
麥當勞.....讀左社會大學後,除左新出既產品想試或者有精品玩具想換,否則好耐都唔食一次今日為左試下新出Minions 既傻旦牛堡 & 脆薯麥,lunch 就食一次啦~傻旦牛堡.....飽面有個Minion 小小超圖案....影相位📷其實呢個飽我覺得唔好食!旦既香味完全蓋過牛漢堡肉....難怪佢一直都係豬柳旦漢堡,因為豬柳漢堡扒唔會俾塊旦掩蓋而失色。跟住呢個餐係跟脆薯麥 (6粒),又係為左影相而要....個樣係好趣緻,但.....好難食🙈外皮好似炸唔透唔脆、中間係類似薯蓉既物體但佢唔係薯餅果種口感,一咬成口油同麵粉味......唔掂!難怪依家做緊買一送一 $10 兩盒啦....☺️🤣
麥當勞.....

跟住呢個餐係跟脆薯麥 (6粒),又係為左影相而要....

個樣係好趣緻,但.....好難食🙈
難怪依家做緊買一送一 $10 兩盒啦....☺️🤣
2017-07-14
2017-05-24 106 浏览
Bagel小麥圈系列早餐唔明openrice 點解限寫80字先肯比人post , 又唔知用咩機制去check post, 有時作完一大輪文3,4個月後,話比你聽post 唔到,咁攪法遲早比其他供應商取代。言歸正傳,試新野,中伏了,今次試Bagel小麥圈系列早餐。現實同理想真係可以差好遠。佢個蛋一邊食一邊流,食到好 狼狽現實係食蛋送埋蛋殼添BTW, 原來要寫夠200字先可以評分,咁我差少少,緊係寫埋佢啦~但真係好煩。
Bagel小麥圈系列早餐

言歸正傳,試新野,中伏了,今次試Bagel小麥圈系列早餐。

現實同理想真係可以差好遠。佢個蛋一邊食一邊流,食到好 狼狽

現實係食蛋送埋蛋殼添

2017-05-24
早餐
黎到麥當勞呀,食乜鬼野好。 細細個就聽過呢句說話我自己由細到大 麥當勞早餐一定食早晨全餐 貪佢有塊豬柳 又有炒蛋食 麥當勞個炒蛋 咁多年都係咁好味 但係今次 有啲美中不足 完全冇諗過 炸薯餅唔係 香脆 係林嘅 真係有啲失望 算啦 連鎖店係咁㗎啦
  • 早晨全餐
2017-03-23 87 浏览
新包係mushroom加angus牛肉,一個字,試!等朋友放工時太餓下叫左個包試,原來成37蚊,加餐就47 (記得好係)。其實真係好貴。平時一個餐都30蚊唔使,佢一個包都貴過個餐。食落去,磨菇味ok, 牛肉味ok, juicy 度ok. 但其實真係無佢個個圖咁靚同咁grand. 作為丈眾快餐,咁樣嘅價錢,其實同之前signature 特選嘅磨菇牛肉包無太大分別,但價錢卻貴左10幾蚊, which is 買得一個豬柳蛋漢堡,確實有失所望。而且,我發覺呢款包,不同分店可以差成5蚊。其實好多。返食指數: 3粒星 (最高5粒) 希望麥記換不換主都可以俾香港大眾有啖好食啦。如果個餐係35,個包落返25蚊會感好好多。
新包係mushroom加angus牛肉,一個字,試!

而且,我發覺呢款包,不同分店可以差成5蚊。其實好多。

2016-07-16 171 浏览
今日去灣仔辦事,費事搵餐廳,見到麥當勞就諗住入去食個快餐。依家好多麥當勞都多左自助點餐機,唔洗入去排隊。好少去麥記食早餐,見到有湯通粉,咁茶餐廳feel,就想試下。雞扒豬骨湯紐紐粉,湯係好飲的,但雞扒同通粉,真的好失望。雞扒落左好多胡椒,食落得個辣字,可能因為知道要浸落個湯度所以重味啲,但我真心接受唔到呢隻味,好似個廚師完全冇心機,雖然係快餐,沒有廚師,大家整緊半成品,但呢個原料太冇水準。啲通粉林到一個點,好似浸左好耐,食落粉舊舊,難以下嚥。只有那些粟米先至令我努力食埋成碗....仲要$31.8套餐,實在唔抵!
今日去灣仔辦事,費事搵餐廳,見到麥當勞就諗住入去食個快餐。

雞扒豬骨湯紐紐粉,湯係好飲的,但雞扒同通粉,真的好失望。

雞扒豬骨湯通粉

仲要$31.8套餐,實在唔抵!
早餐
2016-05-28 359 浏览
暑假未到,麥當勞又有新搞作,由 5 月 26 日起,與Gudetama梳乎蛋合作,推出印有趣緻蛋黃哥圖案的「親子蛋飯TASTIC、焦糖布丁麥旋風、梳乎分享盒,以及荔枝特飲」。作為蛋黃哥的粉絲,當然要第一時間到McDonald's親睹蛋黃哥的風采了。據說,以梳乎蛋為主題的麥當勞,設於銅鑼灣廣場二期,將於6月2日起與大家見面,密切留意啊!26號放工,急不及待去試了焦糖布丁麥旋風,以及親子蛋飯TASTIC套餐。事後,發現自己蠢了,只需$4,就可轉飲荔枝特飲。焦糖布丁麥旋風是在柔軟細滑的新地雪糕中加入焦糖布丁糖漿,再混入香脆朱古力曲奇碎,口感豐富,焦糖味濃,只略為甜膩了少許。親子蛋飯 TASTIC以長方狀蛋黃哥紙盒奉客,很可愛,尤其是那張用來包著飯TASTIC的吸油紙。蛋飯以香菇米飯取代麵包,菇味幾香且不太油膩,米飯餅咬起來略嫌乾硬,好處是米飯不會散開。焦香香菇米餅內,夾著一塊入口稍稍乾硬的炸雞塊,以及粟米炒蛋,再配上香濃惹味的荷蘭風味醬和蛋黃醬,飽肚之作。是日早上,happy Friday,,又去了吃梳乎蛋早餐。薯餅不過是薯餅,只多了印有蛋黃哥圖案的紙袋。烤菇炒蛋早晨套餐以海藍色的紙盒盛載,
26號放工,急不及待去試了焦糖布丁麥旋風,以及親子蛋飯TASTIC套餐。事後發現自己蠢了,只需$4,就可轉飲荔枝特飲。
是日早上,happy Friday,,又去了吃梳乎蛋早餐。
薯餅不過是薯餅,只多了印有蛋黃哥圖案的紙袋。
烤菇炒蛋早晨套餐以海藍色的紙盒盛載,只見蛋黃哥「梳乎」地躺著,懶洋洋且悠閒地曬著太陽,享受炎夏。全新烤菇炒蛋早晨套餐除薯餅外,還有鬆餅、炒蛋、煙肉和蘑菇,且配上果醬、黑椒和鹽粒,把所有配料夾在鬆餅內同吃,超豐富的Good morning!只是,外賣返公司先吃,所有東西都凍了,影響了味道和口感。
凍奶茶,一直也是小妹的心水之選!
2016-05-27
2016-01-14 426 浏览
送羊迎猴,商家紛紛推出猴子的產品,馬騮仔Monchichi成為了被追捧的對象。近日來,不斷有朋友傳送有關Monchichi產品的訊息,蒙奇奇在此謝過了﹗ 今日,率先到M記,與Monchichi say Good Morning。M記推出的Monchichi開運小掛飾套餐$238,包六細一大Monchichi,5張$10美食券,一套4款利是封,以及特別版Monchichi為食卡1張,定價相宜,實在太誘人了﹗不過,家中滿是Monchichis,母親大人早已怨聲四起,未敢貿貿然帶晒它們回家去﹗買任何套餐滿$18,可加$20換購一隻細Monchichi。是日,有紫色福氣、藍色幸福和粉紅戀愛Monchichi可供選擇。醒晨早餐,最新推出了芝士魚堡和芝士雞堡,單買$14/個,加任何餐飲$18/份,配新出紫米豆漿(+$1)。小妹要了芝士雞堡配紫米豆漿$19,另加$20換購了藍色幸福Monchichi。紫米豆漿入口味道不太甜,然,豆味不香不濃,紫米味也略嫌人工化,不喜歡也。芝士雞堡則挺不錯的,除了一件口感稍為乾硬,有點像麥樂雞的雞塊外,還有一大塊芝士,以及酸香味美的沙律醬。如果加入幾片鮮爽的生菜,感

芝士雞堡則挺不錯的,除了一件口感稍為乾硬,有點像麥樂雞的雞塊外,還有一大塊芝士,以及酸香味美的沙律醬。如果加入幾片鮮爽的生菜,感覺會更為清新健康也﹗
似球狀的藍色幸福Monchichi圓碌碌的,招財貓的造形打扮,一身小妹最愛的迷人天藍色,身上有一片象徵幸福的四葉草,樣子既可愛又趣緻,教人看著心花怒放﹗
剛剛,三表妹傳來最新Monchichi招財福堡牛套餐,且奉送一套四款Monchichi利是封,牛魔王必愛!
2016-01-14
$18 (早餐)
1K
2015-11-10 298 浏览
承着潮流,短時間內享用第二款的足三両新口味。盒的設計與另一新口味差不多,都算不錯。而口味的特色是有菠蘿及辣味醬。其實在萬聖節時期,已推出了有菠蘿的辣雞包,因此這次的新口味並沒有帶來很大的新鮮感。牛肉仍是一個好賣點:厚身得來不會硬。但論整體味道,都是瑞士芝味那個較好。
承着潮流,短時間內享用第二款的足三両新口味。
惹火夏威夷足三両
盒的設計與另一新口味差不多,都算不錯。
惹火夏威夷足三両
2015-11-09
2015-04-28 470 浏览
今日走去食麥記個新地雪糕。個雪糕買$12。食落有菠蘿肉。加入有朱古力味雪糕。新奇。一個雪糕有熱既菠蘿脆批,加上有凍既朱古力味雪糕。混合食好新奇。夏天食又有一番新風口味。值得推介。
今日走去食麥記個新地雪糕。
個雪糕買$12。食落有菠蘿肉。
加入有朱古力味雪糕。
新奇。一個雪糕有熱既菠蘿脆批,
加上有凍既朱古力味雪糕。混合食好新奇。
夏天食又有一番新風口味。值得推介。
新地菠蘿脆
题外话/补充资料: 一個雪糕有熱既菠蘿脆批,加上有凍既朱古力味雪糕。混合食好新奇。夏天食又有一番新風口味。值得推介。
2015-04-28
  • 麥當勞新地菠蘿脆
2014-06-19 214 浏览
This review gets a crying face because this branch is too small and the queues are chaotic.I prefer the branches in Central because there is a digital display for pick ups and each queue is well organized.When you do get served, the staff are snappy and it is not worth treating them nicely by ordering in Chinese. Got two burgers because I don't know when I will next get breakfast and regretted I didn't get the egg burger too as breakfast burgers are dirt cheap.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Ham N' Cheese Bu
Ham N' Cheese Burger
This should be renamed HAMBURGER because it really does contain ham.
It was quite nice but the ham patty was a bit salty with the cheese.
Chicken Muffin
The chicken muffin tastes better than KFC's chicken muffin because the muffin is chewier but soft and nicely buttered.
I really liked the chicken patty because it had hints of black pepper and there was lots of mayonnaise on it but the mayonnaise is not as good compared to Justmayo by Hampton Creek.

◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
English Menu: Yes
Air Conditioning: Yes
◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2014-03-30 254 浏览
開開下會~好同事建議出去放鬆下~作為佢的好同事~緊係全力支持!!為左唔會太影響,所以去就近的地方充充電平日自己好少去快餐店,今次就同好同事破格一下~入到去都算多人~真係唔明白點解成日都可以客似雲來~幸好唔洗等位唔係咁知食乜好,就食佢今日推介,話係最新出的黑椒牛堡,加薯圈餐埋位一打開~居然係咁~!!聲稱即叫即整的漢堡包 感覺好似整左好耐~凍冰冰,一D暖意都冇,漢堡包比D汁浸到淋晒,個樣仲好似比人壓左兩野,壓到扁晒, 塊牛肉同普通的漢堡牛肉冇分別,一樣咁乾身~D汁仲奇怪,佢話係黑椒味,但係食黎食去都冇黑椒味,仲有少少甜甜地~噢~~NO 太差~薯圈 - 唔知係咪新出品,有少少甜味,但又係凍冰冰~流量咁高的貨色點可以咁凍架~唉…最正常可以話係杯飲品,落手仲係重左少少,覺得太甜話比人知係鮮橙汁都唔信LA!輕鬆左一陣,又返去開會,簡直好似愛麗絲夢遊仙境一樣~不可思異~
為左唔會太影響,所以去就近的地方充充電
平日自己好少去快餐店,今次就同好同事破格一下~
埋位一打開~居然係咁~!!
2014-01-02
2013-04-19 28 浏览
板燒雞腿包,其實塊雞扒唔覺有煎過,似焗多啲,完全無煎過既香味。質地嫩滑多汁,麵包軟墊、生菜乾左啲,加埋沙律醬都算滿意架喇。如果係無選擇情況下,一定要食麥記的話,係香港我會食魚柳包、豬柳蛋、雞腿包,依幾款最安全喇 ﹗最愛只有黑椒漢堡。炸雞翼,粉又多,口感又乾又鞋又硬 ﹗食完又勁頸渴,劣 ﹗依餐當然唔會係我自己買黎食啦,又係公司比錢叫賣外囉 ﹗無得揀。

2012-06-20
2013-02-17 36 浏览
好可惡!真係好可惡我是一位紅豆迷~本來諗住試下麥當勞新出的紅豆批係唔係我碟菜買完后.行遠McDonald's一段路先打開品嚐;暖笠笠我咬!個饀點解係黃色個包裝明明是紅當當根本就是Apple批...好想行返去換,但又遠又趕時間就算了就當那1蚊送給他
好可惡!真係好可惡

我是一位紅豆迷~
本來諗住試下麥當勞新出的紅豆批係唔係我碟菜
買完后.行遠McDonald's一段路先打開品嚐;暖笠笠

我咬!個饀點解係黃色
個包裝明明是紅當當
根本就是Apple批...
好想行返去換,但又遠又趕時間就算了

就當那1蚊送給他
题外话/补充资料: [b]好大個烏壟,下次別犯![/b]
2013-02-02
1 分钟 (外卖自取)
2012-09-28 41 浏览
自從上次試過好立克新地之後,一直都想再找時間把胚芽好立克麥旋風也吃下肚裡去。這天的下午時份路過灣仔,天氣十分炎熱之下,便走到麥當勞吃個胚芽好立克麥旋風,休息一下也涼快一下。吩咐了店員要"多粉",這杯麥旋風吃起來好立克味濃,好立克粉沒有完全溶化入雪糕之內,入口的時候仍會吃到粒粒的好立克粉,對我來說是增加了口感。胚芽是攪拌完好立克粉後才灑上面的,胚芽獨特的香氣,除了增添了食味之外,亦增加了這個麥旋風的口感。對好立克的粉絲來說,這次推出的兩款好立克甜品絕對不能錯過。

對好立克的粉絲來說,這次推出的兩款好立克甜品絕對不能錯過。
2012-09-16
$13.5 (下午茶)