2018-07-14 126 浏览
最近wechat pay又跟麥當勞合作推出優惠 我呢啲師奶仔性格當然唔會執輸 即時去光顧一番是次優惠是用wechat pay付錢滿25元即減10元 所以這次光顧選擇了最豐盛的早餐「珍寶早晨全餐」減了10元的「珍寶早晨全餐」真的是太超值了
減了10元的「珍寶早晨全餐」真的是太超值了
2017-11-25 241 浏览
今午黎左M記Lunch,因為前晚睇到電視M記廣告,話今期新出三文魚漢堡同埋芝士煙肉薯條,我準時11:00到M記,之後叫埋(1)芝士煙肉薯條同埋(2)三文魚漢堡(如圖)(1)芝士煙肉薯條勁多芝士醬,超多煙肉,芝士醬、煙肉同M記薯條好夾,我真係超級滿意,我一定Keep住Encore芝士煙肉薯條!!!!(2)三文魚漢堡三文魚肉個質地非常淋,一pat pat咁,完全唔討好嘅咬囗,不過個醬ok,同生菜幾夾,不過唔會再試第二次,因為三文魚肉個texture唔好食!

(1)芝士煙肉薯條

(2)三文魚漢堡

芝士煙肉薯條
2017-11-23
芝士煙肉薯條
2017-09-23 178 浏览
見倒麥當當呢排出左個西尾抺茶x OREO系列,我呢個綠茶控當然要去試下啦👁‍🗨 紅豆抺茶撻 (左) (7/10) 💲+13 (跟飲品)麥當勞今次出既呢個西尾抺茶 x OREO系列比我想像中還要好🤤個紅豆抺茶撻拎到上手暖笠笠,雖然撻皮吾係脆口,但係中間既抺茶餡熱食既時候,會有微微流心既效果🤓抺茶味仲要夠哂濃郁,吾會過甜👁‍🗨 抺茶朱古力 (右) (7/10) 💲27請無視我呢杯抺茶朱古力既拉花🤦🏻‍♀️上網見人地果杯可以好靚,但係自己果杯就...😭不過撇除個拉花太過失敗同埋杯嘢偏向「杰」身飲飲下會幾heavy,整體離講佢係好味既🤔初初未飲既時候真係冇諗過杯野既抺茶味會咁濃郁,一飲落去簡直係濃到有少少回甘既感覺🙈好在配左OREO,苦中帶甜,尚算可以中和下😳不過之後撈混成杯野既時候,抺茶味始終太過濃,蓋過左OREO味,如果OREO味可以再特出少少會更好🤥🔛 整體評分(7/10)

紅豆抺茶撻

👁‍🗨 抺茶朱古力 (右) (7/10) 💲27

抺茶朱古力

🔛 整體評分(7/10)
2017-09-23 125 浏览
綠茶 同Oreo永遠係最佳既拍檔,對呢個組合既野食特別中意~咁岩Mcdonald新出左綠茶 +Oreo既野食,就一於去左試試。Ice matcha chocolate x oreo ($31)沖法係用豆奶溝綠茶粉,所以綠茶粉唔濃,但對我黎講,綠茶味好淡,好處係唔怕飲到苦澀味,但就飲到好香既豆奶味。Red bean matcha layer cake ($17)有時有D野係冇期望就唔會有失望,千層蛋糕既皮好厚,但cream都算滑既,食到粒粒既紅豆粒,底下仲係鬆軟既蛋糕底,呢個係幾驚喜,不過綠茶味都係偏淡呀

2017-08-21 100 浏览
平時好少食麥當勞早餐,因為驚熱氣又唔飽肚⋯今朝返工諗唔到食咩就走左入麥當勞,原來有新口味推出,一於試下先芝牛蛋小麥圈 $11單買只是$11,真係平過份三文治。新包用上bagel,偏硬,口感較為實在有啲似多士咁脆脆地,幾特別。芝士半溶狀態,好吸引蛋依然好滑,夾住芝士真係好正唯一不足之處 就係塊漢堡牛,又硬又乾,無哂肉汁⋯不過,咁既價錢都算合格 重點係夠平又飽肚
平時好少食麥當勞早餐,
因為驚熱氣又唔飽肚⋯

今朝返工諗唔到食咩就走左入麥當勞,
原來有新口味推出,一於試下先

芝牛蛋小麥圈 $11

單買只是$11,真係平過份三文治。
新包用上bagel,偏硬,口感較為實在
有啲似多士咁脆脆地,幾特別。

芝士半溶狀態,好吸引

蛋依然好滑,夾住芝士真係好正

唯一不足之處
就係塊漢堡牛,又硬又乾,無哂肉汁⋯

不過,咁既價錢都算合格
重點係夠平又飽肚
又熱又焗,心情不好,因為連續下了很多很多天的雨,鬱悶到一個點,食D甜野會開心一點, 本來想要朱古力新地,但是見到青bb的綠茶雪糕新地廣告又想試新嘢冇期望既其實,至在食雪糕,綠色就夠綠,但是冇綠茶苦甘的味喎,花生同朱古力醬都多既,賣相不太好中伏都係8蚊姐
中伏都係8蚊姐
2016-06-17 492 浏览
今日,自己同朋友自修完日文;就走去附近的老麥;我朋友話想食新嘢,就陪佢呢個新嘢;焦糖布丁麥旋風!15蚊,都幾貴,不過我都要試下,見新嘢嗎!由落單到拎雪糕太約5-7分鐘時間;如果以快餐店來計算;算係幾耐吓。焦糖布丁漿溝混左啲雪糕度,食落去好甜!佢仲有oero;但啲oreo 已經俾個糖漿蓋過哂;係食到個布丁味:但個糖漿仲勁過布丁味。感覺好溜。。。。

焦糖布丁麥旋風
2016-06-17
$15 (宵夜)
2016-05-28 374 浏览
今日食個頹飯,午餐食咗呢個魚柳飽,仲有杯涷咖啡話時話而家呢個魚柳包,好似比以前細咗好多,個包鬆軟,都炸得不錯,香脆有魚味,中間加左塊芝士同沙律汁,令到個包有汁又juicy左,冇咁乾身咖啡幾好香口,不過略覺淡囗,一般囗味
今日食個頹飯,午餐食咗呢個魚柳飽,仲有杯涷咖啡

咖啡幾好香口,不過略覺淡囗,一般囗味
2016-04-26 342 浏览
麥當勞又出新餐點可以唔去食,最新美式手撕雞堡,價錢不平。但係麵包香軟,洋蔥圈和沙津很清爽又夠多,可惜手撕雞的味道一般,不太美式口味,雞肉都算滑。可以讚一讚既係粗著條,真係好好食,雖然外買返到屋企已經唔係好脆,但食落口一樣美味。
美式手撕雞堡
2016-04-18
外卖自取
2016-01-29 187 浏览
係出紫薯雪糕前一晚,買左杯黑芝麻新地杯作最後衝刺。新地原來係黑芝麻同原味雪糕扭紋架,估唔到咁平黑芝麻味都好香濃,可惜混合埋原味雪糕咁食就會俾牛奶味沖淡左黑芝麻味。質地唔洗講,麥記軟雪糕一向都係非常香滑上面淋上大量黑芝麻醬,個醬都好濃黑芝麻味,可惜真係太甜,早知就咁買一杯黑芝麻新地筒就好,可以淨食黑芝麻味軟雪糕
係出紫薯雪糕前一晚,買左杯黑芝麻新地杯作最後衝刺。

質地唔洗講,麥記軟雪糕一向都係非常香滑

外卖自取
2016-01-22 88 浏览
一大班同事食完晚飯行過麥記,見到有新雪糕齊齊話要試,原來新鮮滾熱辣今日新出紫薯雪糕甜筒。 拎上手隻紫色都幾靚,由於上次試過綠茶感覺太差,今次都沒有期望。誰知一入口就愛上,佢就紫薯味好重,而且重得嚟一點也不假,就好似係糖水鋪食紫薯糖水咁!同事個個食完都大讚!麥記今次真係做到野!

同事個個食完都大讚!

麥記今次真係做到野!
2K
2016-01-18 124 浏览
【 迷你兵團 X 香蕉批】個人對香蕉呢種生果麻麻地,但最近比較喜歡點香蕉為主既甜品,用香蕉整成既點甜品零舍好食。香蕉批$7又幾好食,脆脆包住流心香蕉蓉,味道唔假又好味,平平地當住甜品先啦!
【 迷你兵團 X 香蕉批】
2015-08-18
2K
2016-01-08 182 浏览
店名:麥當勞地址:香港仔香港仔中心第五期好味指數:6.8/10價錢:$7金榛朱古力脆脆新地榛子醬份量不夠,要再叫職員加醬。花生的份量亦比新地的少。所謂的脆脆原來是新地筒壓碎後的。至於味道方面,吃上去就像吃金莎般,如果不是加醬的話,吃到一半時我會是在吃vanilla雪糕。相比朱古力/士多啤梨新地$6來就說,這個實在不值。下次還是選擇朱古力新地好了。
店名:麥當勞
地址:香港仔香港仔中心第五期
好味指數:6.8/10
價錢:$7
金榛朱古力脆脆新地

2014-03-05
2015-12-27 159 浏览
星期六做義工賣旗, 未服務之前食個早餐先熱香餅---香餅夠香又熱騰騰, 食落好鬆軟, 我只係落咗好少糖漿, 但牛油就落咗3粒, 豬柳就唔係太夠熱, 不過都算ok啦, 如果啲香餅可以煎得香些少就更好, 因為我係鐘意食微燶既pancake
星期六做義工賣旗, 未服務之前食個早餐先

早餐
2015-12-09 367 浏览
After trying the new Hokkaido salmon burger, I felt that it was such a tiny burger and I didn't like the mentaiko sauce so I decided to get a filet-o-fish and combine it.I also got a sausage egg muffin because Hong Kong does not have the GERMAN SAUSAGE DOUBLE BEEF BURGER so I used the beef from the Hokkaido salmon beef burger and added the sausage patty to it.To do this, I got a Hokkaido salmon and beef burger, filet o fish and a sausage egg muffin which came to $55.x.Hokkaido salmon burger + Fi

Hokkaido salmon burger + Filet o Fish!
A stronger fish taste with crispy filet o fish and delicate salmon.

SAUSAGE mUffin + the remains of the Hokkaido salmon beef burger:
My version of the German sausage beef burger that is ONLY available in China.
Photos of the sausage burger taken in China by openricer garycwn.