2016-02-01 96 浏览
M記趕潮流舉辦學做all day breakfast,但質素真的令人側目,本想支持一下,但實在無法盲目唱好首先,炒蛋完全不新鮮,即買即吃也是凍的多士完全沒有脆感,感覺像吃麵包茄汁豆十分硬,口感零分最後的軟包用回傳絕m記麵包,令人徹底失望還是做回傳統吧

首先,炒蛋完全不新鮮,即買即吃也是凍的

多士完全沒有脆感,感覺像吃麵包

茄汁豆十分硬,口感零分

最後的軟包用回傳絕m記麵包,令人徹底失望

還是做回傳統吧
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
用餐时段
早餐
2016-01-30 99 浏览
今日放假,所以一朝早就去左新港城麥當奴買個早餐食,今日我就點左個雞腿通粉,隻雞腿要幾大隻,不過就鹹左D,雪藏雞,雞肉有D靱,但雞味尚可保留,通粉則幾腍,湯底則係味精湯,麻麻地,只可以用黎調味,飲就太鹹,整體一般般,有待改良
今年聖誕,麥當勞首次推出了以三文魚為主餡料的限定新出品--北海道三文魚・牛堡。身為三文魚頭號 fans 之一,怎能錯過這個機會?北海道三文魚・牛堡 ($35.3餐):漢堡除了兩種主餡料北海道三文魚柳和牛肉漢堡扒外,再配以明太子醬、生菜片、洋葱條及扭紋芝麻包,非常有新鮮感。味道方面,香脆的北海道三文魚柳配搭惹味的和風明太子醬非常匹配,大大片的生菜片亦很新鮮爽脆,一口咬下去,醬汁頓時四濺出來,非常滋味!原本以為明太子醬味道辛辣,幸好麥當勞還顧及普遍食客的口味,把味道調較得像沙律∕千島醬般。值得一讚的是,三文魚柳比普通魚柳包的魚柳更厚身,魚肉亦較結實,口感嫩滑得來,味道也算鮮甜兼沒有腥味。三文魚・牛堡可以一次過嚐到三文魚和牛肉兩種不同的口感,總算值回票價,在限定食品未轉換前,大家務必要抽時間光顧啊!

2015-12-13
2015-10-27 100 浏览
麥當勞今日放假,去了公園散步,真係唔明點解已經11月啦,都仲係咁熱咁曬,行一陣已經成身大汗,好辛苦啊。由於我太熱,突然好想好想食雪糕,而我得知最近麥當勞新出了一款阿華田朱古力扭紋雪糕新地,聽人講味道唔錯,所以我一於去試試。阿華田味幾香,再加小小朱古力味道,感覺好似飲緊凍阿華田咁,雪糕上面仲有阿華田脆脆,增加口感,炎炎夏日食呢一種雪糕真係唔錯,而且麥當勞嘅雪糕質感非常軟滑,又唔會太快溶,一路食一路返屋企都未溶晒,哈哈!雖然我知道麥當勞雪糕嘅製作過程及用料唔太好,但有時真係忍唔住好想食,哈哈。
麥當勞

2015-10-27
外卖自取
2015-08-03 155 浏览
今天下午沒有什麼節目,朋友們湊巧沒有空,而我又回到準備重新讀書前的暑假,感覺雖然緊張,但又頗期待為了盡量享受這難得的假期,今天決定一人去下午茶,本想去STARBUCKS喝個咖啡慢慢坐一下,但來到的時候已經滿座.OH MY GOD,唯有轉場到附近的MCCAFE吧MCCAFE雖然質素不及STARBUCKS,但尚可一戰,今天試了這個火腿芝士牛角包,其實火腿肉質不錯,牛角包也香脆鬆軟,咬口一流.但唯一缺點是芝士用回傳統麥當奴的芝士,相當重味,跟牛角包格格不入如果用較LIGHT的芝士,感覺應會較好

OH MY GOD,唯有轉場到附近的MCCAFE吧
如果用較LIGHT的芝士,感覺應會較好
翻起記憶的照片,回想自己食過這些美食,竟然未寫食評,當然要記下來。自從星期日麥記有all day breakfast 後,令我這種懶人都可於下午有薯餅食真的是一大喜訊。不少人都會問,為何不叫10元豬柳蛋漢堡加豬餅?但有些食物真的不能取替,如佢金黃色又滑的炒蛋,和那包食早餐先有的果占,加上那塊又脆又金黃的薯餅,令一個豬柳蛋漢堡變得不平凡。一塊煎得剛好的豬柳,加上用刀义食,令單調的生活增添了一點玩味,再呷一口香濃的咖啡,用經濟的價錢,可享受一下星期日假期與家人朋友共享早餐的時光。

不少人都會問,為何不叫10元豬柳蛋漢堡加豬餅?

All day breakfast
2015-06-14
等候时间
5 分钟 (堂食)
All day breakfast
打敗仗,呢幾日暴食零食太過份,琴晚又宵夜食左兩大包朱古力同朱古力百力滋可能太放肆了我的增肥生活,攪到今日嚴重喉嚨痛tim死火!!仲想想地暈!無奈又起了喉嚨痛到爆炸,咁就當然要食下雪糕,等個喉嚨舒服下啦!於是順便當試新ya!樣子實在係太可愛了,即刻覺得開心啲!芒果味麥旋風,雪糕刺牛牛公司的產品,預料之中既味道,無乜特別,不過入面有正常麥旋風有既朱古力餅粒同碎,即刻好食好多,唔單調,食時每啖脆脆的,完全無理到病情,唉!!!之前出過綠茶麥旋風,覺得最好食,雖然綠茶味無乜,但咁既價錢,全港最平啦!哈,今次又病,又準備請兩日假,大破財了,唉… 陰公豬!!!可以病少啲啲嗎?唔想再請病假了,病假好無聊,係家休息完訓完就無ya做,覺得好晒時間!假期要咁過,太難過了吧!!
可能太放肆了我的增肥生活,攪到今日嚴重喉嚨痛tim
死火!!仲想想地暈!

於是順便當試新ya!

樣子實在係太可愛了,即刻覺得開心啲!

2015-07-23
  • 麥旋風
2015-07-20 248 浏览
2015年夏天,整個香港再變成一片黃色,今次是一個卡通人物而來,而麥當勞更推出一堆食品玩具,真的令她變得十分熱鬧。今次當然要試試她其中一樣期間限定-香蕉批說真的,今次這個限定可見有點心機,因為除新味道外,包裝都有minions 的樣子,真的十分可愛。味道方面,其實由於外型與蘋果批一樣,而醬料都是那種味道,加上香蕉較軟身,當她炸過後,香蕉已經軟化,所以只有味道,沒有香蕉的質地,所以個人不太喜歡。寄望下次限定說真的,麥當勞的批類,我個人還是喜歡紅豆、綠豆或粟米批,不知其他開飯友喜愛什麼口味?

今次當然要試試她其中一樣期間限定-香蕉批

香蕉批
可愛的minions
2015-07-19
2015-05-29 362 浏览
石門有間新開M記,同時雙層芝士孖堡轉$21蚊餐,所以叫左來食,順便加$6試下佢個士多啤梨乳酪。馬鞍山果間裝潢唔錯,位置都多。Anyway,講翻果間m記質素。Um,薯條ok,可能因為都keep住有周圍返工既客人來,所以都新鮮。但係包入面塊扒太乾,都唔夠熱,所以芝士融得少少。番茄醬偏少,青瓜就正常,野飲都正常,都係咁出。所以整體個包系有d乾針針既感覺,要飲好多水。至於新出個士多啤梨乳酪,事後朋友講起系弱智先會系m記加$6要個乳酪。因為都中伏。廣告睇落幾大杯,出到來原來系雀巢,仲要十級迷你。自己去百佳/惠康買,大size得來食落都爽d。 同埋想講m記餐系唔配乳酪嫁喊出來。
所以整體個包系有d乾針針既感覺,要飲好多水。
2015-05-02
等候时间
10 分钟 (堂食)
2015-05-21 226 浏览
今日打完波,見個m 記新出左批就諗住去試下喇,點知就中左招,呢個椰子批我覺得佢改錯左名,應該叫椰槳批,批裡面一啲椰子肉都無,純粹得椰槳,簡直不知所謂。而且個批又唔香椰子味,食落更加得份甜味。m記老老實實講你想點先,出個新批黎玩野呀,玩我呢啲曾經嘅粉絲呀。。。
2015-05-20
$7 (宵夜)
2015-05-21 170 浏览
M記最近又出新包,但原來係出過ge黑包同白包,冇乜驚喜,不過都照去試食下la! 我見白包賣相好過黑包,所以就叫左個白包餐,價錢三十蚊左右,正常價位la xd呢個包我以前都食過,今次食返,感覺同上一次差唔多。我幾鐘意個薯蓉,覺得薯蓉同成個包都幾夾,同埋令個包ge口感比較新穎。另外,我覺得個包有煙肉令成個包好食左,但係我塊煙肉就偏硬,可能係D職員炸得太耐la 至於塊雞同埋D菜,基本上同麥香雞包差不多,塊雞始終都係太過乾,冇乜肉汁。

2015-05-17
2015-05-19 135 浏览
之前出過嘅黑白包無機會食,今日終於食到!黑色包係牛肉,簡單講係兩塊漢堡扒,仲有薯蓉同煙肉,生菜,其實真係幾heavy不過又幾好味喎!黑包佢話係墨魚汁??不過講真我又食唔到黑包有咩味道,不過覺得配搭幾好味,雖然漢堡扒好乾,但配上類似千島汁嘅醬就唔錯,煙肉同薯蓉嘅口感亦好豐富。總括來說,味道來講係幾好味,不過黑包嘅存在感好低,因為真係食唔出有咩特別,得個黑字。不過$28我覺得值得一試。椒鹽蟹shake shake粉薯條得胡椒味,驚喜不大,建議食返bbq蜜糖!
之前出過嘅黑白包無機會食,今日終於食到!
外卖自取
This is one of the classic macdonald burgers and contains two nice patties of beef with cheese and pickles. The bun is nicely toasted and there is less fat and oil compared with other burgers or meals such as McChicken or the Mcwings or McNugget as it is not deep fried. Thus it is a friendly alternative. The taste is quite nice however I feel like the patty of beef could be thicker. Like other meals, the coke seems diluted and taste different from a canned version. However, it is quite a nice me

However, it is quite a nice meal and good for when you’re in a rush.
2015-05-01
2015-04-13 295 浏览
麥記又有新口味出~🍍!應該幾好吧~ 就試一試先😁~~菠蘿滋味蝦堡~ 一開飽紙~ 料都幾大件甘wo~咬啖~ d沙律醬太多~食到成嘴都係😹個蝦炸到好多油~👎好在有塊甘清新既菠蘿夾住食~ 隔一隔油😆都👌既~加$4 加大餐~ 先有Shake Shake 粉BBQ 味 粉加左係好味好香好食好多既~~總結: 隨行亞K 每見到我試新野~ 都會覺得食番原有會穩陣~其實~試新野都唔一定瀨野既~😂~而且唔試新野又點知好唔好食呢~同有話題寫食評呢😆
麥記又有新口味出~🍍!應該幾好吧~ 就試一試先😁~~
菠蘿滋味蝦堡~
一開飽紙~ 料都幾大件甘wo~

咬啖~ d沙律醬太多~食到成嘴都係😹
個蝦炸到好多油~👎

好在有塊甘清新既菠蘿夾住食~ 隔一隔油😆
都👌既~

加$4 加大餐~ 先有Shake Shake 粉
BBQ 味 粉加左係好味好香好食好多既~~

2015-04-12
2015-04-01 176 浏览
是日無無聊聊去左麥當勞坐下,諗住hea下等個fd出現,點知入到去坐,開頭都無事嘅,後面我坐左半個鐘左右個fd都係未到,我發覺啲人好似望住我,所以即刻叫左個蘋果批,不過個蘋果批都正常味嘅,無over度,所以都ok嘅
2015-01-06