2024-09-03 23 浏览
自個幾月前新出左個新早餐產品…焦糖班戟豬柳蛋漢堡之後,成為城中熱話,受歡迎程度使它成為早餐時段嘅固定單賣或套餐了。本身不是太好熱香餅,所以一推出嘅時候唔係第一時間去食,今日終於可以食下。焦糖班戟豬柳蛋漢堡套餐$36.5(配薯餅+飲品)飽嘅外型同普通嘅豬柳蛋飽一樣,單睇班戟都整得好靚,整個飽一啖咬落去,感覺好軟熟,班戟內嘅焦糖滲出,甜甜嘅焦糖同咸咸嘅漢堡嘅混合,頭幾啖都覺得口感幾新鮮,但之後會感覺漢堡味道被搶了。價錢偏貴,不過偶爾有新嘗試,都係好事,多了選擇,新嘗試後有人喜歡、有人鍾意原有的,其實都係雙贏,本身唔太好甜食嘅我,還是喜歡原有豬柳蛋飽嘅口味多啲。

焦糖班戟豬柳蛋漢堡套餐$36.5(配薯餅+飲品)

飽嘅外型同普通嘅豬柳蛋飽一樣,
單睇班戟都整得好靚,
整個飽一啖咬落去,感覺好軟熟

焦糖班戟豬柳蛋漢堡
2024-09-03
早餐
2024-02-29 98 浏览
(回憶系列第二集)拒絕幫襯老麥多時,因為份量愈嚟愈少,由其係豬柳漢堡同薯餅! 價錢不停加但份量不停減,被迫放棄!但係..... 不竟..... 老麥都陪伴住香港人成長,當然包括我啦! 不少小朋友阿媽都未認得就已經認得老麥個 Logo,所以..... 做回憶錄,少不免都要講吓老麥.四十年來,邊間店舖嘅老麥仍然生存,記憶中..... 我只係記得太子哩間上二樓嘅老麥! 當然可能有其他分店,但當年我無幫襯過又無去過又無印象,所以暫時只打算寫哩間.又回帶返去四十年前,由老麥店舖望出去嘅風景,對面始創中心前身係兩間戲院,無記錯的話一間叫麗聲一間叫凱聲,當然幫襯過但忘記睇咩電影,聯合廣場前身係一間叫大大百貨公司嘅總店,聯合廣場同始創中間係油站,依家已變成公園.當年老麥店舖其中一個特色係正方形唔係木質嘅木紋地板,深圳黃貝嶺有間老麥,之後轉手做咗小籠包店,但地板仍然係舊老麥地板,總係格格不入,餐廳買小籠包,地板係回憶漢堡包! 而太子哩間分店地板亦已經唔係當年木紋地板,轉為白色地板.今次嚟幫襯,當然係點最不滿嘅豬柳蛋漢堡,睇吓有無好轉,另外炸雞細隻到好似炸乳鴿,又睇睇份量如何先? 而老麥亦不負眾望,豬柳蛋
(回憶系列第二集)

今次嚟幫襯,當然係點最不滿嘅豬柳蛋漢堡,睇吓有無好轉,另外炸雞細隻到好似炸乳鴿,又睇睇份量如何先? 而老麥亦不負眾望,豬柳蛋仍然偷工減料,網上已經被網民話變成馬卡龍都係唔改! 上層同底層麵包份量明顯唔同,上層明顯大縮水,有相有真相,甚至依家連塊豬柳都無咩味!
唔俾負評已經算係咁.

炸雞原身一定係隻BB雞仔,上脾長度只有一包泰式醬嘅 size,而且味道帶辣,小朋友可能唔多 like.

總之點個巨無霸啦,因為巨無霸更貼題,四十年前巨無霸有首打油詩㖭,不過無啦.... 都唔再打算幫襯......

(註:回憶系列係搵一D小弟係四十年前曾經幫襯過或遇見過嘅餐廳,不論好味與否,不論是否已轉名轉手.)

今日健完身行過麥當勞順便入去食,見到佢新出左孜然炸雞就試一試,初初冇咩期望只係諗住醫肚,但係識落竟然幾好食仲好食過KFC啲炸雞,首先佢啲雞肉唔會好乾好柴仲會有好多肉汁,拎上手都仲係熱同埋新鮮,唔會好似KFC咁擺咗好耐乾晒,而且識落啖啖肉唔會好多骨相比淨係食個包嘅話飽好多。另外值得一讚嘅係呢間分店啲職員收餐盤速度好快,唔會好似我去過其他分店咁要自己落手落腳汁!出餐速度都10分快,大家開埋Apps用埋優惠券去買就最抵食!
这家店从外观看上去,就觉得店面不是很小,进店之后不出所料,基本不用担心没位置,点了一份板烧鸡腿堡套餐,依然想尝试蜜糖烧烤蘸料配薯条的味道,这次的薯条感觉比上次好了些,但依然没达到我的期待,饮料和汉堡我选的是传统版的,感觉传统的板烧鸡腿堡,就是不一样。
2022-01-19
2021-10-23 74 浏览
今年開始起風喇又係食雪糕嘅季節🍦今日行過麥當勞見到有新口味宇治抹茶🍵係我點餐嘅時候雪糕姨姨 (Fong姨)話呢個有難度💪喺度整嘅時候,我見到佢幾開心我就話但你整得好開心喎佢就答我敬業樂業即使佢係自己一個係雪糕部都積極正面做好自己要做嘅嘢希望佢嘅正能量可以感染到更加多嘅人
今年開始起風喇
又係食雪糕嘅季節🍦

今日行過麥當勞
見到有新口味
宇治抹茶🍵

宇治抹茶朱古力脆皮雪糕

係我點餐嘅時候
雪糕姨姨 (Fong姨)話呢個有難度💪
喺度整嘅時候,我見到佢幾開心
我就話但你整得好開心喎
佢就答我敬業樂業

即使佢係自己一個係雪糕部
都積極正面做好自己要做嘅嘢

希望佢嘅正能量可以感染到更加多嘅人
宇治抹茶朱古力脆皮雪糕
2020-11-12 159 浏览
店位于弥敦道和荔枝角道交界,很容易找到。这家麦当劳有 McCafe, 可以喝杯咖啡消磨一下时间。可能还没到吃饭时间,六点多的时候客人不多,很容易就找到一个带USB接口的卡座。McCafe 套餐很便宜,30元在Starbucks 买不到一杯咖啡。这里还包一杯中杯的饮料,性价比超高。套餐包括一杯中杯 Long Black 和一件奶酱,吃了不会饱肚,还可留位等一下吃晚饭。多士是即叫即做,看到他们即场烘面包,然后擦了大量的花生酱。吃的时候面包还是热的,是一件有水准的奶酱多。最近发现麦当奴的咖啡进步了,不比Starbucks 和 Pacific Coffee 差,但价格更实惠,以后又多一个选择。

套餐

花生醬多士

2020-11-12
套餐
花生醬多士
2019-11-12 166 浏览
罷工日,用左4個鐘頭嘅車程先出到來市區,梗係快D添肚,快梗係麥記啦。上到樓無乜人,唔同真係咁多人罷到工未開始做野,用自助機點左個安格斯芝士漢堡餐,中薯條加2個半攞多包bbq蜜糖shakeshake粉,配埋芬達走冰汽水takeaway。人唔多,不過都要等左5分鐘,哈哈,店鋪算快咖啦,有次我等左半個鐘都未有外賣攞啊陰公(唔係呢間麥記係D新界果邊嘅新市鎮嘅商場嘅老麥,上次無反應度....)。雖然外賣左真係唔係即刻食,不過我發覺最近外賣麥記都係凍得好快,未到冬天咖陰公...薯條好快無乜溫度,好彩有shake粉配番有d味,個漢堡就係無溫度嘅好味囖...唉...
2019-11-11
10 分钟 (外卖自取)
2019-07-29 68 浏览
麥當勞最近推出「香蕉X呂宋芒果新地系列」。除了新地雪糕、雪糕筒外,還有呂宋芒果新地大窩夫筒及呂宋芒果新地窩夫,大窩夫筒還有Kit Kat朱古力條呢!眼見經典的脆皮系列雪糕🍦又出現啦!第一時間去麥當勞買來試一試。⭐️香蕉脆皮呂宋芒果新地筒芒果味雪糕配上香蕉味脆皮,入口卜卜脆,味道有點像經典的鳳仙雪條。有脆皮不會溶得這麼快😉底層還有芒果醬,口感豐富。⭐️香蕉脆皮呂宋芒果新地新地筒平靚正,加上威化脆筒,非常抵食🥰🥰

⭐️香蕉脆皮呂宋芒果新地筒

⭐️香蕉脆皮呂宋芒果新地
新地筒平靚正,加上威化脆筒,非常抵食🥰🥰
下午茶
話說最近McCafe為慶祝20周年,推出咗6款口味的芝士奶蓋飲品,杯都係專為20週年設計嘅。🤩 但係網上劣評如潮,於是等我叫麥麥送嚟以身試伏。⁣⁣⁣⁣⁣🧐⁣⁣⁣⁣⁣芝士奶蓋四季春 (麥麥送:$46(珍寶size))⁣⁣⁣⁣⁣其實呢杯都真係中規中矩。👌🏻 奶蓋入面的確係有好豐富嘅芝士味,而且奶味都比較重,其實唔差。✅ 而且佢個口感都係比較稀身,無咁heavy。🤗 茶底係四季春茶,反而淡咗少少,但係茶香依在。🍵 同埋啲甜味會沉底,所以最尾幾啖係非常之甜。😨 面頭上面加咗啲茶葉碎做裝飾,的確係幾有心思嘅。⁣⁣⁣⁣⁣😇⁣⁣⁣⁣⁣芝士奶蓋黑咖啡 (麥麥送:$46(珍寶size))⁣⁣⁣⁣⁣奶蓋加上咖啡係出面比較少見嘅選擇。😆 但係因為本身McCafe都係賣咖啡,所以黑咖啡呢杯係比較安全。😂 而確實,佢運用咗House Blend Cocoa Tazza,咖啡嘅香味的確充足。☕ 所以,呢個亦都係見比較多人鍾意嘅選擇。⁣⁣⁣⁣⁣😁⁣⁣⁣⁣⁣芝士奶蓋岩鹽焦糖咖啡 (麥麥送:$48(珍寶size))⁣⁣⁣⁣⁣岩鹽焦糖咖啡亦都係McCafe本身一直都有嘅出品。😗 呢個咖啡本身比較甜,嗜甜者可以一試。🤣 會

⁣⁣⁣⁣⁣
岩鹽焦糖咖啡亦都係McCafe本身一直都有嘅出品。😗 呢個咖啡本身比較甜,嗜甜者可以一試。🤣 會有焦糖嘅味道同埋芝士嘅混和。⁣⁣⁣⁣⁣🤨

芝士奶蓋抹茶 (麥麥送:$48(珍寶size))⁣⁣⁣⁣⁣
抹茶係採用咗日本西尾嘅抺茶。🇯🇵 特別嘅係佢運用咗豆奶,口感特別稠密。😲 而且豆嘅味道都好突出。⁣⁣⁣⁣⁣🤓
芝士奶蓋芒芒 (麥麥送:$48(珍寶size))⁣⁣⁣⁣⁣
呢杯見係最受歡迎,因為部分分店已經售罄。😶 佢芒果聲稱係用嚟自菲律賓呂宋芒果製成。🇵🇭 飲落去,覺得有啲似鳳仙芒果雪條外面嗰層芒果脆皮嘅味道。⁣⁣⁣⁣⁣🥭
芝士奶蓋莓莓 (麥麥送:$48(珍寶size))⁣⁣⁣⁣⁣
有人話似藥水味,但係我又唔覺喎。🤔 反而有啲甜得滯,似平時飲開嘅什莓飲品。🍹 但係覺得呢個同個芝士奶蓋係最夾,因為莓莓嘅酸味啱啱好同芝士個鹹味混和得好好。😁 而且入面有好多士多啤梨籽,更有雜莓風味。⁣⁣⁣⁣😉
⁣⁣⁣⁣

話說之所以可以叫麥麥送嚟試伏,因為原來而家McCafé已經增設飲品外送服務,部分地區可透過「麥麥送」訂購McCafé飲品,唔駛特登走去排隊買,非常方便。😚 一次過叫六杯,仲有成個盒裝送嚟,好穩陣,確保唔會倒瀉。⁣⁣🏍

其他評分⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
靚靚度(8/10⁣⁣⁣⁣⁣⁣)⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
性價比(6.5/10)⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
⁣⁣
⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣@mccafe.hk #mccafehk #FinestCheesecapSeries #GreatCoffeeEverydayEverywhere #芝士奶蓋 #cheesecap #芝士茶 #茶飲 #咖啡 #coffee #cafe #芝芝莓莓 #芝芝芒芒
外卖送餐
2019-04-12 64 浏览
這個星期去老麥食早餐, 試咗佢哋有新嘢-脆雞早晨套餐! 本身我自己就非常鍾意食薯餅, 但係其實薯餅跟套餐一啲都唔平, 好似淨係要個魚柳餐都要27蚊. 不過是畀我關係就一於好少你都係會叫魚柳餐, 但係最近呢一個脆雞早晨套, 我就發現原來單點都已經有薯餅... 單點都係22蚊, 又有薯餅, 脆雞, 炒蛋同包皮... 為咗慳啲食多幾餐唯有飲清水啦, 不過呢一間麥當勞就有自助清水機, 旁邊有一大棟杯 仲有冷熱水畀你揀. 都幾人性化... 講番佢嘅炒蛋同埋包皮就同big breakfast 冇乜分別, 佢個脆雞都幾好食有啲似喺隔離kfx有啲似, 但其實係唔脆嘅, 你知啦麥當勞嗰啲餐不嬲都係理想同現實有段距離
2018-11-14 91 浏览
早排經過 KFC,試過佢地嘅特濃朱古力雪糕,今次經過老麥,見佢地嘅脆皮雪糕唔洗排隊喎,即刻試試先,睇吓同KFC雪糕有咩分別。點知原來脆皮雪糕沽清!唯有叫個普通朱古力雪糕囉....雖然無寫明特濃朱古力,但味道重濃過KFC所謂嘅特濃朱古力,KFC賣成14蚊,老麥賣5蚊,貴老麥差不多三倍,但份量又唔係多三倍,咁唔洗再幫襯KFC嚕!
點知原來脆皮雪糕沽清!唯有叫個普通朱古力雪糕囉....
2018-08-28 111 浏览
星期日兩點幾放工在旺角遊蕩,經過麥記McCafe,諗起呢排有推廣既阿華田飲品甜品,就任勝地衝左去食~星期日都幾多人,幾乎滿座,好彩獨L易搵位,買完都攝到個位坐下!咖啡機係果個moment居然暫時未有,試唔到阿華田咖啡,咁就叫左阿華田泡沫脆脆!加$17食埋件阿華田千層蛋糕阿華田脆脆本身就似一杯凍華田加左啲奶泡同脆脆叫做豐富左個口感,不過不失,唔會令人失望不過個華田千層就覺得麻麻喇,華田味就唔係好夠,而且蛋糕都比較結實唔係好creamy, 上面啲脆脆叫做加返味道!喜歡阿華田既你,得閒無事做可以去阿華田一下!
喜歡阿華田既你,得閒無事做可以去阿華田一下!
阿華田泡沫脆脆
阿華田千層蛋糕
2018-08-26
阿華田泡沫脆脆
2018-04-15 94 浏览
McCafé 基本上是我每日早餐的最佳選擇之一,這次又來搞點新意思,竟然是大家從小就喝的美祿?!喜歡試新野的我當然要過來試一下吧!!Slated Caramel Milo Latte ($27.5)岩鹽、焦糖、美祿、咖啡,加上可可球,一共五個層次,帶出五種滋味!整體比例上咖啡跟焦糖會比較突出及濃郁,鹹與甜並存在舌尖。◎Dinosaur Layer Cake (中杯飲品追加 $17)美祿竟然還可以化身成為千層蛋糕。美祿蛋糕層層疊中間是一層又一層的美祿慕絲,美祿味濃但令蛋糕偏甜身,鍾意甜品嘅人一定要試,不喜歡的就一定覺得太甜。McCafé 一直陪伴大家成長,期待他下一個新品!

喜歡試新野的我當然要過來試一下吧!!

McCafé 一直陪伴大家成長,期待他下一個新品!
2018-03-19
下午茶
2018-04-05 72 浏览
麥當勞甜品站終於轉新味仲要一轉就轉去我其中一個最愛紫薯味!!!作為紫薯控我又點會放過呢?佢一推出第一日我就過左黎食啦久違ge紫色tone當然我係諗都冇諗就揀左麥旋風啦(而家睇番張相先留意到原來有oreo曲奇新地🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ 唔緊要 下次再食🤤🤤)Oreo 威化紫薯麥旋風($14)🙂齋紫薯味 好香濃ge紫薯味 同d oreo脆脆好夾 又唔太甜 $14黎講真係冇得彈 唯一美中不足係個威化好唔得 唔好食 一定會再食
麥當勞甜品站終於轉新味
仲要一轉就轉去我其中一個最愛
紫薯味!!!
作為紫薯控我又點會放過呢?
佢一推出第一日我就過左黎食啦
久違ge紫色tone
當然我係諗都冇諗就揀左麥旋風啦

Oreo 威化紫薯麥旋風($14)

一定會再食
2017-05-30 164 浏览
跟你走過多少日跟夜的延續,竟然在這天巧合相遇,過去的,追不來,人們還得向前急步走,匆匆又衝衝,揮揮衣袖,仿佛從沒有認識,又重新認識一樣。等,等了多少夜。數又數了幾場,恨又卻恨自己不能。明明是久遠,卻又容易看到,介意,又能怎樣?還不還是那個自己,不問清不心息,真相又教放下心頭大石了。過得不錯的一天,事事順利,工作如意清閒,愛情平淡沒爭吵,就已最好。也有多年沒重温,隨便要了個雪糕,綠茶味欠奉,甜居多,筒幸運未有淋過,而且店員心情好,沒有吃到空心空氣雪糕,入面填得滿滿的,嚐滿足。

$6 (其他)