2025-05-27
銅鑼灣美食集中地燈籠街原來有間港式粉麵🍜 雖然呢條街有幾間麵店 但係佢嘅定位都幾唔同‼️ 呢度將港式粉麵提升咗好多✨ 飲到雞白湯 又用香港老字號永樂同雙喜嘅粉麵🇭🇰❣️咩都有麵 $78個名簡單直接 有雲吞 墨丸 牛丸 魚蛋 貢丸 牛腩💦 咩都有啲好豐富🔥慢煮牛腩係自家炆 仲可以揀肥啲瘦啲 肉味濃唔柴🐄 招牌櫻花蝦雲吞自己新鮮包 皮薄餡靚成粒乒乓波🦐魚蛋同魚片都有 好彈牙🐟 另外墨丸我念念不忘 新鮮到食到墨魚粒嘅膠質🦑麵底揀咗幼麵 配上大地魚雞白湯 湯底有平時粉麵店兩倍濃郁但唔咸💕真係清淡得來又好食 仲可以加啲辣菜脯或者辣油變化下🤌🏻🤪❣️秘制慢煮牛腩拼牛筋 金錢肚 撈麵 $96撈麵仲另外有碗湯 招牌雞白湯感覺到熬咗好耐 擺咗一陣面頭有啲膠質💦 唔似係日本拉麵嗰種雞白湯比較中式 有啲蜜棗嘅甜味又唔會有肉臭味🐓呢個價錢雖然貴啲但係反映咗係肉量🐄🐄🐄真係俾咗超級多料‼️牛筋係超級軟腍入晒味甜甜地 冇牙婆都食得超好食‼️呢碟嘅牛腩仲靚 肉質再結實啲 加上醬油肉味濃到一瞬間以為食緊嘢野味🤣金錢肚好靚仔 處理得乾淨 爽口彈牙又入味🌟❣️時令油菜-菜心苗 $22鍾意佢蠔油分開上可以食得健康啲🙂↔️🥬條菜本身已
雖然呢條街有幾間麵店 但係佢嘅定位都幾唔同‼️
鍾意佢蠔油分開上可以食得健康啲🙂↔️🥬
條菜本身已經好甜零渣 就咁食都好滿足😗
❣️壹品豆漿 $12
❣️冷萃烏龍茶 $15
壹品豆漿依家咁好飲的嗎?飲落同新鮮豆漿冇分別 甜度係啱啱好🤓 第二度見到都可以試吓🤩