2021-02-09 43 浏览
可憐嘅我地滯留咗喺香港已經一年啦!好想去日本,我唔貪心食返碗熱辣辣嘅拉麵就滿足🥺間餐廳叫麵屋丸京,咁就食碗以店名為名嘅丸京拉麵!未食已經覺得正!丸京拉麵嘩!花開富貴咁樣樣,新年食夠晒好意頭😂日式叉燒好似花瓣咁鋪滿係碗邊,左邊3大塊叉燒,右邊3塊真叉燒(慢煮叉燒),兩個口感好唔同,真叉燒經慢煮後,肉質依然香滑,食落好過癮。湯底濃湯味道濃郁,配上京蔥、荀,口味更清新,唔錯!豚骨拉麵黑蒜油湯黑蒜味道不錯,如果黑蒜油多啲就更正正!一上碟香味撲鼻。�肥鬼話睇住師傅喺我哋面前用機切日式叉燒切到薄薄一片片,好治癒wo🤣流心蛋雖細小,勝在蛋香味濃,入口溶化,滿足唷!日式拉麵方圓狀且軟硬度適中,肥鬼啜啜下就啜光光晒,係太好味定係太肚餓🤪?我哋最驚喜嘅係手工煎餃,之前學包日式煎餃,用薄皮包滿多多肉,煎後肉汁依然,的確唔容易!幾好😋去唔到日本,瞌埋眼食拉麵頂住先😛......#chantaljj深水埗#chantaljj日本菜 #chantaljj拉麵 #深水埗美食

可憐嘅我地滯留咗喺香港已經一年啦!
好想去日本,我唔貪心食返碗熱辣辣嘅拉麵就滿足🥺

間餐廳叫麵屋丸京,咁就食碗以店名為名嘅丸京拉麵!

未食已經覺得正!

丸京拉麵
真叉燒經慢煮後,肉質依然香滑,食落好過癮。
湯底濃湯味道濃郁,配上京蔥、荀,口味更清新,唔錯!

豚骨拉麵黑蒜油湯

流心蛋雖細小,勝在蛋香味濃,入口溶化,滿足唷!

去唔到日本,瞌埋眼食拉麵頂住先😛
#chantaljj深水埗
#chantaljj日本菜
#chantaljj拉麵
#深水埗美食
2021-02-08 43 浏览
食拉麵,我睇兩樣野,麵同湯係靈魂除左以上兩項,我覺得其他都係次要,甚麼叉燒、蛋、荀、蔥、木耳等等今日去呢間麵屋丸京,我去最新開嘅深水埗店,位於荔枝角道,深水埗C2出,仲要經過段好多人嘅街市檔路,好迫好多人去到坐低,叫左最基本嗰隻豚骨拉麵$78有濃湯同清湯,我揀濃湯,其實佢有隻叫真叉燒,話慢煮出黎,但我覺得食最基本嗰款就夠,主要試佢掂唔掂碗係熱嘅,聞落都好香豚骨湯香味,湯面好多脂肪嘅白色物體,睇落好濃飲落去第一啖係好濃,但一路食落去,再飲湯就冇左第一啖飲覺得好濃香嗰種感覺麵就唔係幼麵嗰種,再粗身少少嗰款,正常,夠熱另外蔥呀、蛋呀、荀呀都係正常冇咩特別
食拉麵,我睇兩樣野,麵同湯係靈魂

去到坐低,叫左最基本嗰隻豚骨拉麵$78

麵就唔係幼麵嗰種,再粗身少少嗰款,正常,夠熱
另外蔥呀、蛋呀、荀呀都係正常冇咩特別

2021-02-08
2021-02-05 33 浏览
呢日中午放lunch,同同事去左公司附近新開既拉麵店到食lunch。呢度有幾款拉麵可以揀,揀完麵之後就可以自選湯底,仲可以加錢點配料。我點左蝦湯丸京拉麵,呢度既湯底同拉麵都可以自選mix and match,丸京拉麵係呢度既招牌,入面有叉燒、真叉燒、糖心蛋同筍,啲料多到堆滿哂,好豐富!蝦湯非常濃郁,有好香既櫻花蝦味!同事冇咁大食,所以點左濃湯豚骨拉麵,一樣咁好食。最後仲點左自家製餃子,呢度既小食亦都唔錯,餃子好鮮甜,點埋醋食一流啊!

同事冇咁大食,所以點左濃湯豚骨拉麵,一樣咁好食。

2021-02-03 34 浏览
因為我老公好鍾意食拉麵所以成日會捐窿捐罅去搵啲新嘅拉麵舖食最近食咗一間專食大大塊叉燒嘅拉麵我哋專門走咗去荔枝角道試一試餐廳環境裝修靚 文青風座位舒服好多日本嘅音樂可以聽非常舒適❤️.我哋兩個都叫咗✅極上拉麵因為原本想食嘅真叉燒拉麵已經售罄真係唔好彩不過員工同我講兩者嘅分別只係慢煮嘅叉燒同埋日本煮法嘅叉燒所以毫無疑慮 即刻試😁.老公叫咗✅蝦湯紫菜味 我叫咗✅清湯醬油味另加咗✅七味炸雞見佢價錢幾抵只係38蚊總括嚟講呢間拉麵都係抵✅基本款豚骨拉麵有三大塊叉燒先至係78比起坊間下都過百蚊 認真抵食拉麵送上嚟嘅時候非常震撼😱成隻碗都佈滿著叉燒 叉燒夠厚肉汁香嫩啖啖肉真係超滿足😆😆蝦湯味好濃好濃蝦味 啖啖都有蝦勁推薦清湯醬油味 唔會好油膩感 感覺清新兩隻湯都各有特色拉麵質地 中間偏硬係我鍾意嘅質地配成隻半熟蛋 入口甘香千祈唔好走咗先筍 又香又脆勁好食.另外要讚既係份量好多 反而湯略少女仔嚟講根本食唔曬 男仔就啱啱好再飽少少38蚊嘅七味炸雞 唔係買返嚟嘅業務炸雞係佢哋廚房自己調味自己炸嘅分量好多勁大舊 完全唔係出面好似鹽酥雞嗰隻size38蚊嚟講勁抵食 雞整得好滑味道略濃 點埋個沙律醬啱啱好👍.呢間拉
因為我老公好鍾意食拉麵
掛唔知疫情下都仲排曬隊🍎🍎
🎀麵屋丸京Maru Kyou
🎀深水埗荔枝角道 319號地舖
2021-02-02 30 浏览
行開深水埗突然好想食拉麵見到呢間麵屋丸京好似都有幾間分店,一於入去試下。我哋叫咗個濃湯極上拉麵同埋清湯真叉燒拉麵,同叫咗個小食餃子。濃湯極上拉麵個濃湯豬骨味比較重啲不過個湯底同清湯一樣都係用咗醬油湯底,面頭啲叉燒非常之大塊叉燒食落幾鬆軟唔會好鞋口另外面頭有d蔥,筍,仲有成粒糖心蛋Tim 糖心蛋嘅生熟程度恰到好處而且好有蛋香味。清湯真叉燒拉麵真叉燒拉麵嘅叉燒原來係用左慢煮嘅效果嚟煮成所以食落比起普通嘅叉燒更加嫩滑。啲叉燒一樣薄切得來好大塊,另外一樣都係有成粒糖心蛋嫁!不過唯一可惜嘅係呢度啲拉麵就冇得揀軟硬程度。自家製餃子餃子食落啲皮夠曬薄而且好多餡配埋啲醬汁都好好食。

濃湯極上拉麵

清湯真叉燒拉麵

自家製餃子
餃子食落啲皮夠曬薄而且好多餡配埋啲醬汁都好好食。
2021-02-02 170 浏览
深水埗又有新拉麵店,見到新開更係去試吓啦,裝修好簡潔感覺好乾淨,我地點左兩碗拉麵同一個小食。真·叉燒拉麵🍜濃湯,一上枱見到有六大塊叉燒鋪滿成碗麵加上蔥花仲有隻半熟蛋賣相已經好吸引,叉燒好嫩滑黎到時都係半生熟要靠濃濃嘅熱湯整熟,拉麵好彈牙隻蛋好食到呢....豚骨拉麵🍜清湯,三塊豚肉加埋清湯底簡簡單單已經係好好味😋香蔥沙律炸雞🍗炸雞非常香口薄薄嘅炸粉感覺一d都唔油加上蔥花沙律醬同七味粉真心推介👍🏻👍🏻👍🏻

豚骨拉麵🍜清湯,三塊豚肉加埋清湯底簡簡單單已經係好好味😋

真·叉燒拉麵
豚骨拉麵
香蔥沙律炸雞
2021-02-01
午餐
2021-01-31 46 浏览
知道呢一間拉麵點開到嚟深水埗,今日就特登嚟試一試佢❤️豚骨拉麵 🍜豬骨醬油湯湯底味道香濃,入口湯頭豚骨味同醬油味道互相配合,拉麵口感煙韌,順滑有彈性,半熟蛋中間嘅蛋黃呈流心狀態,入口蛋味濃,味道香甜。丸京拉麵 🍜大大片顏色粉嫩可人嘅叉燒鋪滿成個碗,賣相好吸引!叉燒份量多,柔軟嫩滑,肉味香濃,肉質細緻中間連住少少脂肪但唔肥膩。😋自家製七味炸雞🍗 外脆內軟,辣辣哋好惹味,真係食到停唔到口!🤩🤩🤩
知道呢一間拉麵點開到嚟深水埗,今日就特登嚟試一試佢❤️
豚骨拉麵 🍜

丸京拉麵 🍜

自家製七味炸雞🍗

外脆內軟,辣辣哋好惹味,真係食到停唔到口!🤩🤩🤩
2021-01-23 106 浏览
今日突然見到原來平時荃灣食開既拉麵店,係深水埗開左分店,又近近地公司,Lunch time 未到,就衝左落去,舖頭裝修乾淨整齊,服務員態度親切有禮、當時有4個客人,等左20分鐘左右先上菜,拉麵同湯底都同樣出色,可惜真叉燒無味加腥腥地,炸雞外層粉太厚有雪味,其實好似荃灣咁專一d做好拉麵就足夠啦,係門口見到試業中,所以上黎寫個食評,希望之後會有改善啦!同幫你地加加油,因為而家好食的拉麵店實在太小,只要俾多點心機就可以架啦!💪🏻
丸京拉麵
2021-01-20
2021-01-16 76 浏览
上星期喺深水埗買完野望個對面馬路見到有間細細間嘅拉麵店,就好奇行去望下😆簡單嘅裝修 有少少文青feel,見佢門口貼咗張好吸引嘅poster,就行入去試吓😚🍜 濃湯丸雞沾麵 $118我見隔離枱食緊,好似好正咁,我又唔執輸叫返碗嚟食吓先😆一上枱,嘩咗一聲🙈塊雞扒勁勁勁大塊+勁勁勁厚而且係生炸超香噴噴😱咬落去超脆 超juicy 肉質仲好嫩🤤沾埋個濃湯,好有一種某快餐店食炸雞嘅感覺,個湯要讚下,除咗濃郁,仲好香鮮味 唔太油,麵質軟硬適中有彈性,整體上各方面都好出奇😋

🍜 濃湯丸雞沾麵 $118
2021-01-16 42 浏览
#foodhkdiscoverer深水埗—冬天最適合就係食拉麵🤫去深水埗行街見到li間新開既拉麵店😛都幾多人排隊🥶都等左15分鐘左右先有得食😪入面裝修幾靚有d日本feel🇯🇵同好乾淨👍🏻—蝦湯丸京拉麵 ($112)丸京拉麵有3塊叉燒🍥3塊真叉燒🍜蛋同荀🤫真叉燒有小小半生熟既feel 食落好滑🤩因為佢係慢煮😽而叉燒就係熟d果個🙈比較有咬口同有叉燒味😝個湯好夠熱🤭食到尾都熱辣辣🤪個湯好香好濃😍上面有好多蝦乾同有蝦油😚 蝦味雖然幾濃🦐不過好容易入口小編唔係好食蝦都接受到😜d麵唔錯煮的啱啱好同可以掛到d汁😇個蛋值得一提🥚好入味溏心效果做得啱啱好😋份量都幾多食到好飽😂😂😂—濃湯丸京拉麵 ($112) 一樣都係有3塊叉燒🍥3塊真叉燒🍜蛋同荀🤫個湯底雖然濃😚不過一d都唔鹹同油膩🤪幾有水準😍—整體黎講唔錯🤩d食材全部都係日本進口為主😜會再去食😛再加上d staff 好nice🤣真心推介😚—價錢: 💋💋💋💋味道:💋💋💋💋💋抵食:💋💋💋💋💋環境:💋💋💋💋. ——地點:麵屋丸京 (深水埗)地址:深水埗荔枝角道319號地舖營業時間:12:00-18:00—#深水埗 #深水埗美食 #香港 #拉麵 #likes
#foodhkdiscoverer深水埗

蝦湯丸京拉麵 ($112)

價錢: 💋💋💋💋
味道:💋💋💋💋💋
抵食:💋💋💋💋💋
環境:💋💋💋💋
. ——
地點:麵屋丸京 (深水埗)
地址:深水埗荔枝角道319號地舖
營業時間:12:00-18:00

#深水埗 #深水埗美食 #香港 #拉麵 #likes #like #follow #likeforlikes  #instagood #instagram #followme #likeforlike #likeforfollow #followforfollowback #f #followers #followback #photography #followforfollow #comment #picoftheday
2021-01-13 827 浏览
喺深水埗返工嘅好處,就係可以不停試到好多唔同嘅餐廳,喺荔枝角道都有幾間受歡迎小店周不時有人排隊等候,不過我仍然係鍾意試吓新嘢,最近就發現喺呢條街靜悄悄地開咗一間新嘅拉麵店,門外仲貼住試業中,所以今日lunch就選擇嚟試吓正唔正宗。而家因為疫情,只有午市供應,所以新店都不忘推出午市優惠,吸引食客。餐牌就只有簡單的一頁紙,反轉就係日文版本。餐牌上見到呢度嘅叉燒有兩款,分別係「叉燒」同「真叉燒」,叉燒就成日見啦,但係究竟咩叫「真叉燒」?乜叉燒都有假嘅叉燒咩?咁我當然會舉手發問啦!一問之下,原來「真叉燒」即係用慢煮方法製成嘅叉燒,外表睇落肉質較鮮嫩呈粉紅色,食落比較嫩滑,而「叉燒」就係平時食開嘅口感,帶少許燶邊焦香。我就一向比較貪心啲,所以就揀咗要濃湯丸京拉麵,每碗拉麵都包含咗有蛋同埋筍,而丸京拉麵就有「叉燒」和「真叉燒」各三片,豬骨湯底味非常濃郁,仲加入咗豬背脂,所以成個湯底好有質感,香而不鹹,我都非常欣賞!蛋屬於溏心蛋,唔會過熟,非常可口。朋友就揀咗要清湯極上拉麵,同樣地配有蛋同筍,極上拉麵就有六片叉燒。清湯望落就比較清澈,但係味道亦不會清淡,而係香而不濃,加入大量蔥花就更加襯托得出清湯嘅
餐牌就只有簡單的一頁紙,反轉就係日文版本。
濃湯丸京拉麵

清湯極上拉麵
清湯望落就比較清澈,但係味道亦不會清淡,而係香而不濃,加入大量蔥花就更加襯托得出清湯嘅鮮味。
總括而言,呢度嘅拉麵無論係麵底定係叉燒都分量十足,我覺得$100以內又唔需要加一服務費,以呢個食物同服務質素而言,絕對值得推介!
濃湯丸京拉麵
清湯極上拉麵
2021-01-11 59 浏览
位於深水埗嘅日本拉麵店,裝修十分之文清feel,好有日本小清新嘅感覺,店內環境光猛,非常整潔棋你,而且店員及侍應非常友善,我哋一坐低就非常熱情地介紹拉麵店嘅特色食物,亦都講解左一啲有關日本拉麵嘅知識,感覺十分之好。先來一個小食,但係店舖自家製嘅七味炸雞🍗。新鮮炸起個皮脆卜卜,雞肉好滑,非常之正嘅前菜。七味炸雞38元豚骨拉麵清湯78元及豚骨拉麵濃湯78元大大碗嘅拉麵配上厚切日式豚肉叉燒,味道好好, 拉麵也非常爽口彈牙。濃湯味道比較龍,但都非常鮮甜,而且食完唔會口乾。溫泉蛋非常之好吃,蛋香味濃郁。

七味炸雞38元

豚骨拉麵清湯78元及豚骨拉麵濃湯78元

溫泉蛋非常之好吃,蛋香味濃郁。
2021-01-08
2021-01-09 40 浏览
丸京拉麵可以話係我最喜歡嘅拉麵頭三位。鐘意佢水準穩定,次次都食質素都差不多,價錢相宜,絕對係抵食又好食之選。佢做到我心中對拉麵嘅要求🥰。當我試左好伏嘅拉麵後,都會返去食佢定下驚🤣清湯丸京拉麵$78有三片豚肉,糖心蛋同筍。店員建議食到一半可加辣蒜,非常惹味濃湯丸京拉麵$100重口味人士之味。叉燒鋪滿成個碗!粉紅色嘅真叉燒,以慢煮方式烹調,口感會更加細嫩有肉香自家製餃子$35餃子有肉汁,水準以上❤️,可以一試🙋‍♀️雖然坊間有好多出色嘅拉麵店,但定價過高啦,呢間係有水準得黎價錢又親民😘😘😘📍麵屋丸京 (深水埗)深水埗荔枝角道319號地舖

清湯丸京拉麵$78
有三片豚肉,糖心蛋同筍。店員建議食到一半可加辣蒜,非常惹味

濃湯丸京拉麵$100

自家製餃子$35
餃子有肉汁,水準以上❤️,可以一試

📍麵屋丸京 (深水埗)
深水埗荔枝角道319號地舖
2021-01-09 358 浏览
自從夜晚冇咗堂食之後都好煩惱今日或者之後要去邊度食野不過喺Instagram發現到好西之後今日就去試吓話說呢一間麵屋丸京之前已經久仰大名❤️見時間仲尚可 即係同男朋友快啲嚟試吓🙊☺呢間分店係佢哋新開 所以裝修都好日式乾淨整潔入到去好有和式風味 店員嘅服務態度非常好❤️我哋問咗幾個問題都一一解答我哋兩個都叫咗丸京拉麵💕男朋友就要左濃湯 我自己就要清湯而我哋為咗令到湯頭更加甜 所以都加咗粟米💕👍令到我哋眼前一亮嘅係佢哋嘅擺盤佢哋將慢煮嘅叉燒滿佈係成個碗面上面中間就有筍粟米蔥花同埋半熟玉子🤪我首先自己試咗佢哋嘅清湯頭非常之香 而且入口清甜!!超級正 如果有滿分會比滿分特別而家天氣凍 飲完好warm ❤️麵質爽彈 超級彈牙 有小小鹼水味 但拉麵都有蛋香👍叉燒佢哋用慢煮呢個方法真係非常好, 慢慢一層非常滑嫩 配合熱湯 勁好,而且鍾意佢既半熟玉子😎我試埋男朋友既濃湯!!! omg 加埋粟米真係不得了 ,濃厚既湯底好滿足🤤鍾意濃味既朋友一定唔可以miss 另外我哋叫咗佢嘅自家製餃子首先價錢真係唔貴😎咁正嘅係完全唔覺得油膩一咬落去有汁 外面脆我自己一向就好鍾意飲烏龍茶❤️用黎解膩男朋友就要左佢哋嘅三箭梳打 玻
自從夜晚冇咗堂食之後都好煩惱今日或者之後要去邊度食野

男朋友就要左佢哋嘅三箭梳打 玻璃樽好重
用黎夾拉麵都好match

呢間回頭指數好高💗
2021-01-08 42 浏览
今日去了深水埗,我們找到一間門面簡單的"麵屋丸京"這一家店只有拉麵賣!裝修風格是簡單的日本拉麵店!😝😝我們點了丸京拉麵~清湯$100叉燒三片,真。叉燒3片,蛋,筍嘩!叉燒舖滿滿的叉燒!叉燒肉嫩香濃!湯底香濃!麵質爽口彈牙!流心蛋蛋味香濃!豚骨拉麵~濃湯 $78叉燒三片,蛋,筍叉燒叉燒肉嫩香濃!濃湯湯底油香濃郁!麵質爽口彈牙!流心蛋蛋味香濃!七味炸雞$38外皮鬆鬆脆脆好香!雞肉好嫩滑!超級推介!😍😍
裝修風格是簡單的日本拉麵店!😝😝
我們點了
丸京拉麵~清湯$100
叉燒三片,真。叉燒3片,蛋,筍
嘩!叉燒舖滿滿的叉燒!
叉燒肉嫩香濃!湯底香濃!麵質爽口彈牙!

流心蛋蛋味香濃!
豚骨拉麵~濃湯 $78
叉燒三片,蛋,筍
叉燒叉燒肉嫩香濃!濃湯湯底油香濃郁!
麵質爽口彈牙!流心蛋蛋味香濃!

七味炸雞$38
外皮鬆鬆脆脆好香!雞肉好嫩滑!超級推介!😍😍