我都知道 現今社會租金昂貴 但係叫一碟油菜只有四條 實際係兩條切開一半 咁樣嚟欺騙顧客是否有啲過份 跟住同店員反映 回覆係係咁㗎啦 態度衰到爆不知所謂 呢啲咁嘅店 請都唔好再去 另外所謂的招牌魚蛋魚片 更加不外如是 魚蛋一咬落口 已經鬆散 都唔知溝咗啲什麼 魚肉落去 牛丸又係一陣怪味 咁嘅水準真係唔知點解會可以生存到。 夜晚都已經冇乜客人 六一碗魚蛋粉都竟然可以溜單 班夥記淨係掛住響度望住個電視機 見到你都擰開塊面望住個電視 我真係想叫佢不如你坐低慢慢睇啦我自己寫單好唔好…… 一句到尾 食物差環境差服務差
2017-11-17
2015-08-27 1851 浏览
衰到爆,牛筋un到食唔到,有朋友食齋話想同將腩肉同碗粉分開上,點知條友串串貢話,唔得喎,老細唔準喎,叫撈麵啦,或者剩送先得,我問點解唔得呢?唔係好難既要求咋?佢話無得解。唔係多朋友係度,會即刻起身走人。一句到尾無下次!

唔係多朋友係度,會即刻起身走人。

一句到尾無下次!
2015-08-26
2015-02-01 1433 浏览
每次行花墟,行完都會想起魚蛋粉。今次也不例外,因為今日係假期所以特別迫人。迫其實冇所謂,因為要食好味的東西。叫了牛肚河,牛肚不究淋、另一碗牛腩魚片頭河,唔知點解,片頭同之前有好大分別,很難食,牛腩太痩又嚡口。我唔係挑剔,但係只想講真的不會有下次了!
2014-09-22 1370 浏览
呢間麵留香既小食真係吾錯,坐落喺花園街近太子既兩個鋪位,係一間細細既粉麵檔.入面如同一般茶餐廳冇異, 我坐低叫左細碟炸魚皮同魚片頭河炸魚皮十分香口鬆脆,而且比較大塊,由於魚片落既香料比較多同重口味點, 所以配合側邊用葱花吊味既湯,好味!魚片頭河,首先湯底都好夠魚味,河粉比較厚身,所以口感啖啖粉,而四粒魚片頭入面好夠魚肉味,出面塊皮喺事前炸得剛剛好,另到魚片頭浸落魚湯時吾會話發到太大或太細,好味

炸魚片
魚片頭河
2014-09-09
炸魚片
魚片頭河
2014-06-23 693 浏览
今晚放工去到太子行落花園街搵食, 嚟親呢條街多數都係食大豐翠苑, 但今次想食粉, 所以去左麵留香。但入到去見到D 小菜套餐平均$45-50 左右一個, 仲要跟飯、例湯、飲品, 以宜家嚟講真係好抵!咁就唔食粉轉食小菜, 我地2個人叫左2個小菜套餐;1. XO 醬翠玉瓜炒豬頸肉呢個餸等左5分鐘左右就到, 個樣都OK, 份量都算大碟, XO 醬唔夠濃味, D 豬頸肉太多食粉,感覺漿漿地, 但都可以接受。2. 咸旦蒸肉餅呢味餸等左20分鐘左右, 來到見到 D 肉白雪雪, 冇乜色水,一睇就知冇奄製過。 面頭個咸旦王好大顏色好靚。先試肉餅好鮮味, 真係完全冇奄過, 再試咸旦王, 一個字㊣。(*由於我食到個肉餅, 先覺得一定要寫個食評, 所以D 餸差唔多食完先影低。) 就係因為咸旦蒸肉餅呢個餸, 令我地選食晚餐小菜又有一個新食點!

咁就唔食粉轉食小菜, 我地2個人叫左2個小菜套餐;

1. XO 醬翠玉瓜炒豬頸肉

2. 咸旦蒸肉餅

2014-06-23
  • 咸旦蒸肉餅
2014-05-06 584 浏览
今天來此食午飯,是因為下午要去上學,便找間較多人前往的店來食午飯。來了這裏較多人食的一間麵店,味道又不錯呀!******************************這份麵餐要了杯凍檸茶便為HKD30,凍飲要加HKD3,再配一份炸魚皮要HKD6,以HKD39食碗麵餐真的有點貴。凍檸檬茶的茶味過濃有點苦澀,甜度就適中了,或許他們想用多凍可以把茶味變淡,但其實是沒用的,因為那茶的苦澀味還在。來了一份加錢的炸魚皮。因為炸魚皮做得好食是要炸得脆口,皮又不會很厚。這裏的魚皮皮厚又不脆,可以用硬來形容,但當放入湯時又會腍一些,味道不咸但又不香口,整體來講也是一般,因為我愛食那些薄脆香口的魚皮。要了牛腩粗麵,牛腩炆得入味夠腍,牛腩肉也不會太肥,腩汁少了點但整體味道也不錯。為何會如此多人來食,那只是因為茶餐廳所提供的食物款色多,不是因為麵好食而來。粗麵煮得不會太硬又不會腍,麵底也是較少份量,男仕們真的未必夠食。

凍檸茶
炸魚皮
牛腩粗麵
2013-04-04 325 浏览
諗緊喺太子食咩之際行到嚟花園街其中一段有好多餐廳食肆嘅地方, 有D有好多人等位, 有D就一個人都冇.....最後揀左呢間麵店, 因為我鍾意食魚片頭~ 餐廳嘅姐姐見客人一入門口就SELL佢哋嘅餐, 但佢講左好耐我都聽唔明, 所以我都係睇餐牌好D, 叫左一個魚片頭米線, 加$6有碟通菜~ 姐姐仲叫我嗌多碟炸魚皮, 不過因為熱氣冇叫到....等左一陣間碗米線就嚟, 一共有四塊魚片頭, 而且塊塊都有1.5CM咁厚, 一D都唔似寒酸, 而且好爽口, 個湯好清, 唔係好覺有味精, D菜亦唔覺得好老或者韌~餐廳播住 Kenny G 嘅音樂, 好有情調咁~~~ 而且牆度掛左周潤發同蔡瀾嘅相, 真係估佢唔到......

2013-04-03
  • 魚片頭
2013-03-30 374 浏览
麵留香,以炸魚片頭聞名,自開業早期已經是他們捧場客,尤記得開業不算太久,已經人龍驚現,現在繁忙時間去到幾乎都要輪侯,人氣極高的炸魚皮,旺市時晚上六七點已經售罄,想食又撲空。這天午時在附近,就過去光顧,當然要吃招牌魚片頭,還是叫我最喜歡的片頭河多青多蒜,未食已經香味誘人。魚片頭大大件十分飽滿,入口彈牙,具魚味又香爽,吃完四大件會令人掙扎想加單,連飲品才33元,完全超值,當然,飲品質素就很普通了。炸魚皮分大小兩種,這碟是小的,六元,一人吃剛好,炸得香酥脆口,而且具魚味,吃得過癮,有時吃完還會多買一份回家伴酒,癮之極!麵留香的東西都不花巧亦非什麼引人注目的東西,但簡單又好吃,名氣雖然不算響亮,但人氣和出品貨真價實,令人再三回味。

2013-03-30
  • 炸魚皮
  • 魚片頸
2011-08-11 258 浏览
看過食評說這間魚片頭很不錯,有些慕名而來,所以就趁著來花墟賞花、買花,就順道過來麵留香吃碗魚片頭河。看不出原來也不少客,要「搭枱」。本來只打算吃碗河粉的,但見這裡有供應粉麵套餐,任何粉麵,配油菜或茶啡,才賣$25,所以倒不如要套餐,多飲一杯咖啡吧!魚片頭河,湯頭清甜不俗,河粉幼細而柔滑。輪到主角出場,一共4粒大大粒的魚片頭,外層甘香,很有魚味,水準很不錯。而咖啡,看它茶杯是捷榮嘜頭,相信是捷榮貨色,算得上本土品牌,味道香濃!

2011-07-16 211 浏览
六月二十八日 (星期二)是日七時許就可放工對於我們來說已很滿足有點早,決定又去太子旺角逛逛金魚街花園街雲集了多國菜式,要試完整條街,恐怕要來多十來趟由於今日我形態不佳,所以說要吃粉麵一類不太飽肚的行到這家多分店的麵留香試試看過MENU知道片頭是招牌菜,不得不試五件大小不一的片頭望着金黃色的片頭實在令人胃口大開而且水準不錯,雖炸得不太脆,但就充滿著啖啖彈牙的魚肉魚皮餃雖不是推介食物,但也做得頗出色這裡的做得不見油膩,皮的厚薄適中吃起來很有口感,魚肉帶有鮮魚香味老公仔不夠飽,加料咸咸的炸魚皮與清湯十分配合伴湯吃,湯底偏清淡,能夠沖淡一點咸味而且令到乾硬的魚皮變得較稔易入口又清香…不錯的簡單的片頭米-在我心中仍留香...
六月二十八日 (星期二)

是日七時許就可放工
對於我們來說已很滿足
有點早,決定又去太子旺角逛逛金魚街
花園街雲集了多國菜式,要試完整條街,恐怕要來多十來趟
由於今日我形態不佳,所以說要吃粉麵一類不太飽肚的

行到這家多分店的麵留香試試
看過MENU知道片頭是招牌菜,不得不試
片頭米粉
五件大小不一的片頭
望着金黃色的片頭
實在令人胃口大開
而且水準不錯,雖炸得不太脆,但就充滿著啖啖彈牙的魚肉
魚皮餃米線
魚皮餃雖不是推介食物,但也做得頗出色
這裡的做得不見油膩,皮的厚薄適中
吃起來很有口感,魚肉帶有鮮魚香味
炸魚皮
老公仔不夠飽,加料
咸咸的炸魚皮與清湯十分配合
伴湯吃,湯底偏清淡,能夠沖淡一點咸味
而且令到乾硬的魚皮變得較稔
易入口又清香…不錯的

簡單的片頭米-在我心中仍留香...
2011-06-28
片頭米粉
2011-06-04 195 浏览
忙完一輪,又有一些時間來寫一寫近來的食評了。希望將來多一些時間來做這一些事。五月中某一個晚上來到了花園街,想不太油膩清清地的食一餐,行到這一間麵店前阿姐不停推介我們入去食東西,看看是一間食麵的店子,正合乎今晚食清一些的原則,所以就入內試試了。我們今天選擇了細個一間麵留香,內裡只有六至七張四人的枱,裝飾也十分之簡單,真是一般港式食粉麵的店子,牆上貼滿了價錢牌,也是港式粉麵店的風格。食物的選擇是港式粉麵和一些盅頭飯的選擇,價錢也是旺角區一般的價錢,不過見到門口說這裡的片頭粉出名,就叫了兩個粉麵套餐,一個叫片頭河粉配油菜,而另一個就是魚旦河粉配熱檸茶。片頭河粉既然就是招牌菜當然要叫一叫來試試,來到時碗上有四件大大的片頭,顏色就沒有在另外一些地方食到的這樣深色而是比較淡黃色的,而形狀也比外面的大一些,試一試覺得味道幾鮮味,經過微微炸過的片頭皮和入面爽口的魚肉都幾配合,食落都幾有口感和質感,因為形狀比較大所以食落都幾有滿足感,而河粉都煮得十分之滑,配上了一些生菜和蔥,好食。魚旦河粉唔想兩個餐都叫相同的食物就叫了這一個食物,來時見到四粒雪白的魚旦和兩片魚片來到的,魚旦的口感沒有了一些地方的彈牙,但

好食的片頭粉店:麵留香
店內牆上貼滿了價錢牌
粉麵套餐的價錢牌
大件鮮味的片頭河粉
外脆口感重的魚片頭
片頭河粉

少口感重口味的魚旦河粉
魚旦河粉

唔想兩個餐都叫相同的食物就叫了這一個食物,來時見到四粒雪白的魚旦和兩片魚片來到的,魚旦的口感沒有了一些地方的彈牙,但就多了一種的鮮味和魚肉味,感覺有少少特別,而魚片的質感和片頭一樣的,一樣是外香內鮮的,讚。
份量少但味道好的腐乳通菜
油菜

叫的是腐乳通菜,份量雖然少但腐乳的份量下得適中,不會太咸,而通菜都幾爽口,不過兩三口就食完了,套餐的原因........................
消滯的熱檸茶
熱檸茶
食飽了消消滯和醒醒神,又是飯後的恩物。

店子細細但有心機的粉麵,我想在繁忙的花園街應該可以站得住腳,而且見同一條街隔了幾間店已經有了一間更大的店子,想必生意已經上了軌道了。

想食鮮味的高質素的片頭河粉,所以來麵留香來試試。

2011-05-12
少口感重口味的魚旦河粉
份量少但味道好的腐乳通菜
消滯的熱檸茶
2011-01-26 132 浏览
行完街又唔係話太肚餓, 整係想搵地方坐,今次家姐夫話想試下呢間!!!入到去覺得好似好逼咁!!!因為好多人*見到阿姐做到手腳累見到好多人都ORDER片頭,,,應該唔差掛於是就同家姐叫片頭河+魚旦河@@賣相不錯 , 同家姐交換 片頭炸得金黃, 味道岩岩好~最怕鹹既問題都無出現魚旦很爽彈TEETH,湯底很濃,麵很滑, 奇怪係有D “間”水味,下次要試埋其他LU!!!.服務好好..阿姐好有禮貌!!!有時我都會諗,,會唔會因為一個侍應有禮貌會返轉頭去食呢???

入到去覺得好似好逼咁!!!因為好多人*見到阿姐做到手腳累
見到好多人都ORDER片頭,,,應該唔差掛

於是就同家姐叫片頭河+魚旦河@@賣相不錯 ,
魚旦很爽彈TEETH,
湯底很濃,麵很滑, 奇怪係有D “間”水味,

下次要試埋其他LU!!!.
服務好好..阿姐好有禮貌!!!

2010-12-23
2010-12-16 101 浏览
這日跟妹妹來這附近剪頭髮,行經這條街,發現原來整條街都是食店,而且有幾間的名字都有些熟口熟面.妹妹說這間的魚片幾好味,而我們都想食麵,所以就選擇這裡.這裡的麵餐全是$24(可選飲品,或油菜)炸魚片頭/芥蘭~~好多人都喜歡食彈牙爽口的魚蛋,這個魚片頭食落我唔覺得它彈及爽,反之是鬆軟綿滑,但好味道,而麵質唔夠爽,湯亦過咸,這裡的芥蘭份量算多而且也新鮮潮州魚餃/咖啡~~這裡的魚餃做得也不錯,咖啡就好普通

炸魚片頭/芥蘭~~

潮州魚餃/咖啡~~
這裡的魚餃做得也不錯,咖啡就好普通
2010-11-27
2010-12-15 39 浏览
我總想有大部份食肆都是食客們不經意的進入,點了一些想吃的又很普通的食品,如今次我們點了牛腩飯和魚片頭米,算是吃過了,沒有驚喜,沒有欣賞,沒有特別,沒有給人留下深刻的回憶,服務一般,雖然只有一兩枱客,上餸仍是要等,牛腩就是一「舊」肉,魚片頭腍腍的,不知是甚麼,結論就是無甚特別。如果日後經過,希望草草的吃過,然後繼續上路,我想這都是他們的目的。
2010-12-13
  • 辣椒醬
2010-10-07 54 浏览
依段花園街,搵食話咁易,因為短短50米左右一截嘅街仔,數埋十幾間食店,平貴、中西日、麵店、茶餐廳乜都有,實在多選擇,最後揀上麵留香都係為咗食佢嘅魚片頭。粉麵套餐,款款$24,任揀一款粉麵,配油菜或茶啡,我哋一行三個人坐低都唔使睇餐牌喇,三個都要魚片頭,係諗吓食粉定食麵啫!再加多個炸魚皮同腐乳通菜。小弟揀食魚片頭河,我諗唔使講乜嘢係魚片頭,依家應該好多人都知係乜嘢。一碗有4粒魚片頭,大大粒,魚肉打得爽彈且魚味濃,不過望落仲係比較白凈,咬落就認為佢炸得未夠金香,食魚片頭都係想食佢層外皮,所以依次未能盡興。而河粉屬幼身類,食落好滑溜。湯底唔算好濃味,但呷起哩清甜唔錯,問阿姐,佢話湯底用豬骨同魚哩熬!幾鍾意個茶杯,印咗捷榮個嘜頭,平時間常都有沖捷榮啲三合一咖啡,但今趟杯奶茶,好香茶味,可惜唔算好滑!炸魚皮,一碟都有幾多,載到滿,我就鍾意就咁食,咬落「咯咯脆」,新鮮嘅表現,否則擺咗成日仲唔過晒氣腍晒咩,而且又無「油膉」味;有啲人就會浸落啲清湯度,話怕熱氣浸一浸清湯心理上好過啲,但就無晒炸嘢嗰種脆口感。老實講,個人覺得炸魚皮其實無乜味道,但又真係幾鍾意食。
,係諗吓食粉定食麵啫!再加多個炸魚皮同腐乳通菜。

粉麵套餐餐牌,款款$24。
魚片頭河,魚肉爽彈,惜未夠金香港
小麵店環境 ,人多就會有啲逼。
炸魚皮,「咯咯脆」!
腐乳通菜
捷榮茶杯,但唔係咖啡,係奶茶!
2010-08-08
粉麵套餐餐牌,款款$24。
炸魚皮,「咯咯脆」!