2020-10-14 123 浏览
據官網介紹,香港麺屋武蔵二天是日本麵屋武蔵海外分店,係日本關東區拉麵戰場排係中間位麵,tabelog評分3.4-3.5,而最特別係每間分店個店名都好有氣勢,如武骨、虎嘯等等,每間分店都有特式限定拉麵,而呢種特式都帶到黎香港嘅分店。二天拉麵配武蔵煎餃子、汽水$75食拉麵前一定要試左個湯先,湯底為豬骨湯,濃厚度中上,但略微咸少少,麵條屬細麵,比較有韌度。雞塊用黑白芝麻一起炸,所以雞塊會帶有芝麻味,但炸雞塊浸左落湯,令雞塊外皮淋淋地不太喜歡,而且雞肉比例都太少,豬扒都有同樣情況。武蔵煎餃子餃子同日式餃子一餅都有d分別,但皮嘅厚薄度係適中,而且脆脆地,餡料帶有肉汁,味道調理得唔錯,如果多少少餡令餃子賣相更飽滿會更吸引。係疫情期間去唔到日本食正宗拉麵,麺屋武蔵二天都算係可以一解思鄉之情嘅。

二天拉麵配武蔵煎餃子、汽水$75

武蔵煎餃子

2020-10-11 103 浏览
今日突然興致高漲,搭咗好耐車去到馬鞍山食武藏二天😂因為之前見到啲外賣有炸嘢,已經有啲想食,但因為我唔係住嗰區所以冇得叫😭叫咗個炸雞同埋炸豚肉沾麵,要咗擔擔麵湯。另外仲叫咗個炸蝦春卷🥰其實之後仲有食咗個芝士薯餅嘅🥰我試過唔浸沾汁嘅情況之下,就咁試下佢嘅炸雞同埋炸豬扒,我覺得係好食嘅, 味道都啱啱好。至於個沾汁,其實啲味道係好食嘅,唔會辣,個味道都唔錯。不過如果以正式嘅擔擔麵嚟講,我覺得當然係正宗喇。至於個春卷,我之前其實唔太食春捲嘅,但我覺得佢呢度炸得幾好食,唔會太油膩。上面仲放咗好多芝士🤔不過一個人食春卷,重要之後嚟咗個芝士薯餅(雖然我覺得係最好食嘅)但係真係飽到上心口😂😂我仲要飲咗罐可樂🤡

2020-10-11
2020-10-01 204 浏览
因為一段時間冇得去旅行,但係又好想食正宗日本拉麵,咁就去咗【麺屋武蔵二天 】食。今次因為係外賣自取,所以揀咗二天沾汁麵-濃厚豚骨、日月沾汁麵-魚介醬油、吉列廣島蠔同埋芝士海老魷魚卷,仲有汽水兩罐。🥰二天沾汁麵嘅炸豬扒炸得超級惹味,表面仲有黑白芝麻令到豬扒更香,帶出更高層次,而炸雞件就外脆內軟,入面好juicy超多肉汁。😋日月沾汁麵嘅炸蝦同埋炸魷魚件就超新鮮,好有海鮮嘅味道。😋另外兩個沾麵都有一隻糖心溫泉蛋,撈埋醬汁食一流,而主角沾麵非常煙韌彈牙,襯托唔同嘅沾汁就帶出曬所有日本原味道。😋吉列廣島蠔超大隻又鬆脆,鍾意食蠔嘅朋友一定唔可能錯過。另外值得推介係芝士海老魷魚卷,比較特別入面鋪有滿滿嘅魷魚味道,而且濃濃嘅芝士入口即融超好味!😋

日月沾汁麵嘅炸蝦同埋炸魷魚件就超新鮮,好有海鮮嘅味道。😋

吉列廣島蠔
日月沾汁麵-魚介醬油
二天沾汁麵-濃厚豚骨
外卖自取
吉列廣島蠔
日月沾汁麵-魚介醬油
二天沾汁麵-濃厚豚骨
2020-09-29 104 浏览
麵屋武藏成日都見到呢間日本麵食餐廳,但係一直都未去試,我對馬鞍山嘅印象一直都係美食沙漠,但就竟然比我搵到馬鞍山有呢間麵屋武藏佢哋主打沾汁麵,所以我都嗌左碗試下日月沾汁麵 $85原隻天婦羅炸蝦,同埋炸鰻魚,食落口唔會太油,冇油臭味,大蝦外殼脆香,鰻魚表面金黃,再加埋一隻糖心蛋同埋佢哋獨家製嘅沾汁湯,將口感層次提升日月燒鰻魚炸蝦拉麵 $80同樣係原隻天婦羅炸蝦,但係呢一款麵,係配醬汁蒲燒鰻魚,鰻魚嫩滑無骨,醬油味香濃,同傳統拉麵好夾牛油蘆筍炒雜菌 $48呢一款炒雜菌好香牛油味,加埋幼身嘅BB露筍,同埋面頭嘅木魚碎,好好嘅組合😋芝士海老魷魚卷 $45好香濃芝士味,但係又唔會太鹹,鍾意食芝士嘅可以嗌呢個小食
麵屋武藏
佢哋主打沾汁麵,所以我都嗌左碗試下

日月沾汁麵 $85

日月燒鰻魚炸蝦拉麵 $80

牛油蘆筍炒雜菌 $48

芝士海老魷魚卷 $45
好香濃芝士味,但係又唔會太鹹,鍾意食芝士嘅可以嗌呢個小食
2020-09-24 104 浏览
今日近近地去咗馬鞍山麵屋武藏食拉麵🍜嚟到一定要試佢哋既沾汁麵,今次我就揀咗日月沾汁麵 (🐟魚介醬油湯底)仲可以自己揀湯底,有魚介醬油、擔擔、同豚骨湯底添嫁!如果同我一樣口味比較濃既朋友仔一定會鐘意!好香魚油🤤食拉麵既時候推薦加佢地自家製天婦羅粉💯有脆卜卜既口感,令口感更有層次!好少見有鰻魚天婦羅,而且仲整得好食!炸完入面唔會乾身,非常推薦✅而天婦羅蝦就不過不失~第二個拉麵叫咗鰹魚豚肉拉麵,豚肉有啲入口即溶既感覺,但個湯就偏咸咗少少🤏小食方面就叫咗蘋果青瓜沙律,原來佢有啲芥末味同有脆片火腿係入面~但唔會太攻鼻,雖然有微辣,甜,酸味,但係難得地唔會覺得奇怪,會想繼續食,好得意既沙律味!另外,仲叫咗牛油蘆筍炒什菌,好香牛油味,上面仲有目魚碎係面,啲菇仔全部都好滑!嘢飲方面叫咗蘋果&巨峰提子特飲,係堂食鋪頭嚟講$15一杯真係好抵,性價比高!
今日近近地去咗馬鞍山麵屋武藏食拉麵🍜
武藏,這名字有點熟悉。記得很久很久很久以前在將軍澳那邊吃過,印象是不壞的!每次再去將軍澳,如果路綫配合,我都有去吃拉麵的。今天不想除口罩,買外賣回家吃吧。整個商場的食肆都有點人龍,各有粉絲。這店門口沒有人龍,大概跟單價有關係。都已經是下午茶時段了,其他店三四十元都可以了。這店價位比較高,我點了一個沾麵,因爲外賣回家,還有一段路程,這個應該不影響麵條質量。下了單,說要等15分鐘,就在旁邊的商店轉悠等候。拎著外賣回家,打開包裝,沾麵的濃稠湯汁放在一個小的外賣碗。大的外賣碗有兩層,下面大的放了麵條,上面另外一層放了一個溏心蛋(蛋黃最外圍有點熟,中間還是溏心的)另外就是炸的肉,真是跟照片有點不同,看起來吃進口都有點乾巴巴。有些是鷄肉有些是豬肉?吃不出是什麽,這個不及格。麵條好吃,沾麵的濃稠湯汁也很好,算是挽救了這個外賣。這個外賣是78元。下次不吃嚹。
2020-09-18
15 分钟 (外卖自取)
2020-09-14 77 浏览
今日天氣熱又口淡淡,唔想食太多飯,不如食麵啦,商場內都不少食店,麵食選擇不算太多,今次決定去買沾汁麵。二天沾汁麵嘅炸豬扒外層炸得酥脆,黑白芝麻添香味,肉質嫩滑,帶少許辣味,雞件一樣外脆內軟,溏心溫泉蛋用醬汁煮過,夠入味,寬身麵質爽口彈牙,魚介醬汁湯魚味濃,帶有醬油鹹鮮。武藏煎餃子 餃子皮夠薄身,饀料滿滿又爽甜,豬肉汁加菜粒,新鮮,汁酸甜醒胃。外賣自取選擇有飯有麵,價錢不算貴,職員有禮貌,下次可以試堂食

2020-09-12
午餐
2020-09-14 48 浏览
今日午餐忙,無時間堂食,工作完決定買外賣回家,經過見到便當價錢抵,決定外賣自取。牛肉鯖魚日式四格便當牛肉用醬汁煮過,牛肉味洋,口感爽滑彈牙,伴上香甜洋蔥,食落更香甜,鯖魚都多肉,肉質滑,少骨,珍珠米煙韌,份量足,好夠飽。我加了小食 - 武藏炸雞炸雞炸醬薄身,炸得香脆,唔會食到成口粉,雞件嫩滑,啖啖肉好滋味。套餐附有味噌湯+ $8 有罐裝汽水外賣自取份量一樣足夠,返到屋企仲好夠熱,沾汁麵都好吸引,下次可以試埋~

牛肉鯖魚日式四格便當

我加了小食 - 武藏炸雞

套餐附有味噌湯

+ $8 有罐裝汽水

2020-09-14
午餐
2020-09-11 70 浏览
呢間出名必點沾麵🍜·二天沾汁麵 配濃厚豚骨湯炸雞加炸豬扒 好脆口 而且唔厚炸粉 仲保持肉質嫰滑 幾滿意 沾麵配埋濃郁豬骨湯 好味 ·日月沾汁麵 配濃厚豚骨湯天婦羅大蝦同醬汁鰻魚 個鰻魚好入味 幾喜出望外 我自己幾鍾意呢個🍜·武藏煎餃子煎得好香口仲保持肉汁係入面 🥟就算唔方便出街食 禁個網上外賣平台轉個頭又食得🍱 用App叫外賣已經禁到爐火純青境界
呢間出名必點沾麵🍜

·二天沾汁麵 配濃厚豚骨湯

·日月沾汁麵 配濃厚豚骨湯

·武藏煎餃子
煎得好香口仲保持肉汁係入面 🥟

就算唔方便出街食 禁個網上外賣平台轉個頭又食得🍱
用App叫外賣已經禁到爐火純青境界

2020-08-27 117 浏览
依家手機外賣app真係好方便,唔使外出就食到想食嘅嘢!今日試吓和風系列,見到呢間麵屋武藏.二天 有拉麵亦有牛肉飯,價錢又唔貴,就叫兩個餐試吓。網上外賣平台好快送到,打開竟然仲熱辣辣,好OK喎!包裝好企理,而且樣樣都分量十足,推薦!二天沾汁麵(擔擔濃湯):平時都好少食沾麵系列,果然有驚喜!材料好豐富包括有炸雞、炸豬扒加糖心蛋,啖啖肉滑而不韌,日本雞蛋蛋香濃郁。包裝底層沾麵出場,拉麵粗身煙韌適中,擔擔濃湯簡直係靈魂,剛好沾上麵上,入口有濃厚的麻香帶點點辣,立即愛上。溫泉蛋壽喜牛肉丼:牛肉丼份量簡直是重量級特盛系列,牛肉味香加上洋蔥和醬汁配合珍珠米一流!而且溫泉蛋點綴得恰到好處,極之配合牛肉丼。愛吃牛肉之人必點!武藏煎餃子🥟:餃子一共有五隻,菜肉餡料,每隻都脹卜卜,還附上我喜歡的餃子汁,外賣不失原味喎!和風蘋果沙律🥗:和風味道就是加入一些芥末香味,蘋果、青瓜、火腿條和生菜絲配合非常,沒想過這份沙律可以令人吃得越來越開胃,但結果飽到上心口。欣賞這家的外賣包裝,令食物不失賣相,送貨速度快,的確可以保持熱度,下次再幫襯!

2020-07-04 333 浏览
疫情下未能去日本走過圈,食碗日本麵,算是滿足一點”思鄉”之情。餐廳以提供麵食為主,我選了二天拉麵套餐($75),小食選了煎餃子,飲品為可樂。麵上枱時望落有點油膩,因為餸是炸雞及炸豬排。所以不飲湯先,而試食麵條。麵煑得唔錯,咬落彈牙幼滑。而炸雞食落很香口,雞肉外脆內軟,尤其雞肉面層有黑白芝麻,更加滲出麻油的香味。而炸豬排亦juicy,不厚粉。👍🏻👍🏻👍🏻除咗雞及豬,它亦有一隻鹵水蛋,內裏流心,yummy! 😋😋😋餃子皮薄香脆,餡料的豬肉與菜比例平均,我略嫌餡料少,沒有啖啖肉的感覺。雖然整體味道唔錯,不過始終太油膩,所以扣了一格分。

雖然整體味道唔錯,不過始終太油膩,所以扣了一格分。
2020-06-24
2020-05-21 342 浏览
粘麺湯比較咸,喜歡濃味湯的會喜歡,味道唔錯。幸好lunch 送野飲,叫左罐zero...不然會好口渴。蛋入味,好味。雞件上有黑芝麻加辣味粉,一丁點辣味,但係芝麻味好香。
粘麺湯比較咸,喜歡濃味湯的會喜歡,味道唔錯。
幸好lunch 送野飲,叫左罐zero...不然會好口渴。

蛋入味,好味。

雞件上有黑芝麻加辣味粉,一丁點辣味,但係芝麻味好香。

日本拉麵
日本拉麵
2020-05-19 240 浏览
今日約咗朋友食下午茶,朋友話想食拉麵,見呢間拉麵店未幫襯過,而且麵類重有七折同小食第二客起重有半價,非常抵食。自己想食沾汁麵,不過沾汁麵得兩款,一款係炸雞炸豬扒,另一款係天婦羅大蝦及鰻魚,而沾汁麵有三款湯,有濃厚豚骨湯、擔擔濃湯、魚介醬油湯。日月沾汁麵配魚介醬油湯 ($85) : 有天婦羅大蝦、鰻魚、半熟蛋 ; 鰻魚幾大件,而且肉厚肥美,天婦羅大蝦脆口彈牙 👍🏻 不過魚介醬油湯味道真係好咸 😅 無唸過會咁咸。炒雜菌菠菜 ($28) : 半價咗之後好抵食,只需 $14 蚊咋,材料有菠菜、煙肉、雜菌,味道有啲似屋企炒既小菜。武藏煎餃子 ($38) : 普普通通既豬肉餡餃子。
武藏煎餃子 ($38) : 普普通通既豬肉餡餃子。
2020-03-31 358 浏览
現在做緊散order拉麵7折,加小食第二客半價超抵食,叫了一個日月沾麵,即炸大蝦同炸鰻魚,超脆好味,同二天沾汁麵,即炸雞炸豬扒,味道不過不失。芝士控一定要点芝士薯餅及芝士海老魷魚卷,超濃芝士味,香脆可口。 值得再光顧!
值得再光顧!

2020-03-31
2020-01-14 465 浏览
已經好耐冇去馬鞍山shopping, 每次去親都係食沾麵, 今次都唔例外, 雖然行返去熟悉的角落, 但門面已經不再熟悉..............眼前係一間好光猛的食肆, 同以前好唔同, 但入面格局基本一樣, 只係換過d枱櫈, 開頭仲以為轉咗另一間, 但見佢個名都係叫麵屋武藏, 只係响後面加埋"二天", 相信都係同一間集團, 只係改過個名咁解啫~ 唔理佢係咪同一間, 總之有沾麵食就得啦~ 除咗是日推介果張menu係舊之外, main menu係全新的, 除咗基本的湯拉麵及沾麵, 仲多咗定食, 可能要照顧唔同人有唔同需要, 但我地好專一, 都係叫返沾麵~睇完個menu之後, 先知道"二天"係豬扒(豚天)同雞件(雞天), 咁既然二天係主打, 而我地又想食沾麵, 叫兩個唔同沾汁的二天拉麵就啱哂~ 佢有3款沾汁的, 但其中一款係辣, 所以諗都唔駛諗, 就選擇唔辣果兩款啦~等上菜都等咗好一陣子, 證明樣樣都係即叫即整~ 二天沾麵配濃厚豚骨湯呢款係由豬骨+小魚乾+蔬菜煮成, 味道想像唔到佢竟然可以咁濃味, 對我呢d食開淡味的人, 覺得佢係濃到有少少"kwok"喉, 不過鍾意濃味果d人就啱哂~ 好彩

等上菜都等咗好一陣子, 證明樣樣都係即叫即整~

二天沾麵配濃厚豚骨湯

呢款係由豬骨+小魚乾+蔬菜煮成, 味道想像唔到佢竟然可以咁濃味, 對我呢d食開淡味的人, 覺得佢係濃到有少少"kwok"喉, 不過鍾意濃味果d人就啱哂~ 好彩佢唔係淨係用豬骨同小魚乾去煮, 仲有加埋d蔬菜, 咁樣感覺上好似冇咁罪惡感, 話哂有蔬菜~ 佢味道雖然係超濃, 但我覺得絕對係真材實料, 因為食完之後唔會口渴, 雖然食果陣係咁飲水, 不過係我地唔食慣濃味啫~

沾麵依然係用我地最愛的坑紋麵, 咁樣先係可以真真正正做到沾麵掛汁的功效, 麵質冇變, 依然咁彈牙, 超正~

二天各有兩件, 炸粉唔算好厚, 新鮮熱辣炸好, 外層脆卜卜, 內層仍然好juicy, 豚天雖然係厚切, 但唔會好un, 肥瘦適中, 而雞天好厚件, 唔會炸唔熟, 又唔會炸得過乾~

溫泉蛋竟然有一隻, 平時一般出面食都係得半邊, 佢竟然係有兩個半邊, 雖然我唔係好好溫泉蛋, 但將佢個蛋黃拌勻落個沾汁度一齊食, 仲食都好香蛋味, 佢隻蛋黃真係好橙紅色, 好靚, 我相信佢一定係日本蛋~

仲要記得落佢推介果個天婦羅碎, 好好食, 浸咗汁都仲卜卜脆~

二天沾麵配魚介醬油湯

至於呢款係由鰹魚+秘製醬油煮成, 冇豬骨咁"kwok"喉, 但味道依然係好濃, 飲得到好濃的魚湯, 好似好清好淡, 但實際好濃~

麵同二天都係一樣, 所以唔再重複
芝士海老魷魚卷

我覺得佢似蝦肉春卷多d囉~ 因為外層係春卷皮, 內層就蝦肉多過魷魚, 所以好爽口, 而芝士對我地呢d芝士控係多多都唔夠, 但講真芝士份量都算可接受, 而且仲係拉絲芝士, 面層仲有輕輕焗過, 令芝士更加香口~

總括嚟講都唔錯, 下次嚟馬鞍山shopping可以keep住繼續食沾麵~
2020-01-11