2010-08-07
呢晚約好19點去瓊華<麻布茶房>食飯的,出到旺角又好唔好彩地遇著狂風大雷雨,係地鐵站內更實施人潮管制,咪就因為D人塞哂係地鐵出口唔出避雨囉,都唔知避乜鬼野!?都要行架啦,一係調頭唔好阻住個地球轉啦!!!幾經迫迫拱終於都上到地面,上到<麻布茶房>已經1920了,已經見到友人坐正係到了,即刻入去睇Menu點餐先,我當然睇都唔使睇一定要食我的至愛《宇治金時刨冰》囉~~呵呵呵之後再點多3個小食,佢地每人各1碗麵,食完後再來一個甜品。今次去<麻布>呢,發覺係全新Menu喎,增加咗好多新野,不過都係麵食較多,如果小食類也可以增加多D就好啦。第1款上枱的就係我《宇治金時刨冰》喇,雖然雪糕已熔熔地變了IVY,不過外表依然吸引,食到尾更覺紅豆量多了,唔通係因為加咗$2而多咗紅豆?不過我都一直覺得瓊華<麻布>係九龍新界區最好的一間,好嘅意思係指味道與外表喎,佢出菜係可以同Menu中的相片有9成似,讚!!之後到《芝麻醬菠菜》,呢個話係新野嘅話又未算,其實呢個出品之前已經有差唔多的食品出現,唔同嘅係今次係3舊野,而以前係一堆囉,味道其實係一樣的,量就少過以前囉,不過都好食。再到嘅係阿Sir點的《蕃茄玉子海老拉
之後再點多3個小食,佢地每人各1碗麵,食完後再來一個甜品。
再到嘅係阿Sir點的《蕃茄玉子海老拉麵》,好大碗好靚仔呀!同Menu裡的相片真是一模一樣,阿Sir都話好食!
後到《芥末鮮蘆筍豆腐沙拉》和《六色芝麻醬冷麵》,豆腐沙拉以前都食過,都係咁上下啦,冇乜特別仲係咁細碟囉,係擺放得靚靚而已。
至於個《六色芝麻醬冷麵》我只食咁蕃茄同蝦,因為我最唔鍾意食中華拉麵同芝麻醬呀,所以就算係冷我都唔會食咯,唔知好唔好食喇?不過好友都食哂,應該都OK吧!?蕃茄好新鮮咯~
最後到《芝麻金鎗魚》,係點菜時見到30幾銀得5小舊都幾貴架,不過上到枱食咗舊之後又覺得好OK喎,我食咗3件呀!係最後一件更挑哂D白芝麻,原來係更好食的,因為初時食第一件感覺心感有D怪,到食第2件點埋芥辣又好食D喎,不過原來係最後挑哂芝麻加芥辣係最好食嘅,的確唔錯!!
最後上枱係阿Sir的《燒蕃薯霜淇淋﹣芝麻南瓜》同好友的《梅酒沙亞》
阿SIr個燒蕃薯原來真係熱架喎!我真係而家先知咋,唔怪之得唻到時D雪糕熔熔地啦,不過阿Sir都話好食。
係好友杯《梅酒沙亞》就過甜喇......真係好甜呀,係日本綠色樽的梅酒加甜版囉。
最後傾傾食食到2120就埋單散喇,埋單時原來用恆生Card簽賬可免收加一添,最後只係$340咋,GOOD!!
小食:
❶芥末鮮蘆筍豆腐沙拉 ❷芝麻金鎗魚(New)❸芝麻醬菠菜(New)
主菜:
❶蕃茄玉子海老拉麵(New)❷六色芝麻醬冷麵(New)
飲品/甜品:
❶宇治金時刨冰(配白蜜) ❷燒蕃薯霜淇淋﹣芝麻南瓜 ❸梅酒沙亞