2019-05-23 1113 浏览
麻神麻辣火鍋今日同朋友過嚟打邊爐,呢間餐廳位於銅鑼灣,裝修都幾有格調,環境都唔錯,乾淨企理。員工的服務態度都唔錯。我哋叫咗一個麻辣湯底,佢哋的麻辣湯同出邊唔同,飲落唔算太辣,好香口。完全唔係四川嗰隻。我哋叫左一碟牛頸脊,蘿蔔,雲吞,凍豆腐和響鈴。因為我哋兩個人本身唔算食得好多。牛頸脊,非常嫩口,都有牛味。蘿蔔切得都幾簿,好快就可以入味,真的唔錯。雲呑都幾足料。凍豆腐可以吸哂麻辣湯汁,幾好食。價錢就正正常常,環境不錯,可以去試下!
麻神麻辣火鍋

牛頸脊,非常嫩口,都有牛味。
蘿蔔切得都幾簿,好快就可以入味,真的唔錯。
雲呑都幾足料。
凍豆腐可以吸哂麻辣湯汁,幾好食。

價錢就正正常常,環境不錯,可以去試下!
  • 牛頸脊
  • 手工蘿蔔片
2019-05-19 1043 浏览
見OpenRice 甘多人like , 講到service 又甘好,甘我朋友生日咪去試下la. 頂,一入到去,個死蠢帶位,竟然問我個生日朋友,係咪4 位,生日有蛋糕個個booking . 大姐,我地買個蛋糕係想被驚喜個friend , 依家佢未開飯,已經無曬驚喜啦,吾該曬個d 啤酒,吾知系吾係要去美國提練返黎,所以order 完要成半個鐘後先有,水都無被我地,唯有乾吞d 食物啦,簡直回味無窮。最後,出去佢個平台飲野先嬲,叫咩無咩,話個bar tender 收左工,之後有個所謂架蕭經理出去吾使做甘歎煙,之後又串我地點d 野吾好飲,又話調d 其他野被我地,但又吾問我地要乜taste , 調完又話自己十年前係bar tender , 依家吾做d d 野。甘你系吾糸想我地跪拜你,之後萬分歉意+ 十分讚美你架功德?你開得門做生意,經理大曬吾使撈架,真係搞笑,如果甘吾願意,不如老實講售罄,吾使被說話我地聽。搞到好似我地消費糸一件罪。甘架service , 都有大把明星幫襯,真系勁。

,水都無被我地,唯有乾吞d 食物啦,簡直回味無窮。

最後,出去佢個平台飲野先嬲
你開得門做生意,經理大曬吾使撈架,真係搞笑

2019-05-18 595 浏览
下雨天配火锅更适合哦,天气突然转冷了很适合吃火锅,回到铜锣湾附近赶紧在大众点评上搜了下火锅店,感觉麻神这个名字很好听,特意去那里打卡。没想到中午去吃居然有五折的午市套餐,而且还有5种不同口味的套餐,牛肉、豚肉、鸡肉、海鲜还有招牌老饕锅。可以说每个锅都想尝一下,可惜就只有一个胃😭在店员的介绍下我点了一份麻神招牌老饕锅,原价$176现在打完折才$88,而且听说老饕锅里面都是牛的内脏,什么牛根、牛肚、牛肠和牛脸肉。老饕锅还有萝卜,可以说萝卜配它绝配,第一口尝下去很入味而且一点都没有腥味和炖的很软,再加上秘制的麻辣汤也太好吃了吧!!!综合鲜饺拼的云吞和韭菜饺都很好吃,每一只都很饱满而且皮很薄,韭菜饺里面的韭菜更是切的很细,一口下去都是汁!
2019-04-30
2019-05-15 557 浏览
这家火锅对产品质量有很高的要求,选用优质原料和独创先进工艺制作,特别符合我对于高品质健康生活的要求。火锅汤底汤汁浓郁,营养丰富,鲜香四溢,加入更多丰富配料,食材都是健康、绿色、无污染的。牢牢抓住了我的味蕾。菜和肉都很好,很干净,精肉也不错。火锅的味道的确很好吃,不光有辣,还很香,喜欢吃辣的朋友可以直接点油锅!蘸料自己调制,不限次数,菜洗的很干净,切的也好看,还有拼盘搭配,很贴心。牛羊肉很新鲜,切的也很薄,一涮即熟,还有免费汤类和面点。涮完他家的火锅,麻辣够爽,其次就是吃完感觉有一股药材味,很是特别!
2019-04-20
2019-05-15 383 浏览
和男朋友中午过来吃火锅,超级开心,因为这里的午市套餐可以让我们尝到2个不同的麻辣火锅!这里的火锅我们也是第一次来吃,没想到居然意外的好吃我们一人点了一个锅底,一个麻神招牌老饕锅$88和一个豚肉涮涮锅$72,这样就可以吃到两个不同的口味的首先说一下锅底,虽然红红的但是一点都不灼喉两个锅底的配菜都是综合鲜饺拼或综合丸子拼,当然拉我们两个人肯定各点一份,还有饭、手工面和乌冬面可以选老饕锅里面的牛根、牛肚、牛肠都十分鲜美,一点都不会说嚼不动,豚肉涮涮锅炒鸡多豚肉,肉质鲜嫩最后这一顿才$100多,而且吃的超级饱,满足ing~~
首先说一下锅底,虽然红红的但是一点都不灼喉
最后这一顿才$100多,而且吃的超级饱,满足ing~~
2019-05-14
庆祝纪念
纪念日
2019-05-02 432 浏览
来打卡网红火锅店了,餐厅面积很大,用餐区分别有屏风间隔,座位都很宽敞,适合和朋友过来聚餐聊天吃饭。店员给我推荐了一个麻辣汤底,他说他们的锅底都是用蔬菜熬成的,可以先喝一口汤底试试味道,见店员这么说了肯定要尝一口试试,汤的味道并没有太辣偏香又带点麻香, 不会呛喉。店员也跟我们说在汤沸腾后把火调到100-120度,就可以避免变苦的情况。可见店员相当的细心。令我最惊讶的是这里的果冻鸭血,因为我怕腥所以一直很抗拒。被男友怂恿下尝了下,一点腥味都没有,而且味道非常好,让我忍不住再叫了一碟😋
2019-05-02
2019-04-20 631 浏览
上星期同幾個朋友去左麻神度打邊爐,之前有朋友介紹麻神個湯底好特別,所以有今次就去左試我地幾個人book左6點就黎食,當時仲未到繁忙時間,唔算多人,環境都幾唔錯,仲安排左我地坐側邊既位,好有私人空間首先就叫左個麻辣湯底,味道濃得黎又唔算好辣,有幾舊鴨血,果然冇令我地失望。我地幾個一黎就一人飲左幾碗,先捨得開始食其他野肉黎講就叫左1碟牛頸脊,1碟黑毛豬梅花。2樣份量都唔少,我地一人都有好幾塊。肉就唔會切得好薄,煮落又唔會好鞋另外我地叫左蝦丸,冰豆腐同響鈴。最值得一提既就係蝦丸,因為佢真係係粒丸入面有隻蝦而另外2樣都唔錯,都值得一試👍

湯底

黑毛豬梅花
冰豆腐  響鈴
蝦丸
2019-04-18 414 浏览
良朋又共聚,天氣又凍凍地、大夥兒最好嘅選擇梗係打邊爐啦!~ 鹵水拼盤鵝肉同豆腐都非常嫩滑,鵝腸係用帶肥膏嘅上等貨色,鵝腎合格,入口淡淡鹵水幽香有層次,正!~ 麻神特選老饕鍋其實即係鹵水牛肉加牛什鍋。火喉十足、料靚、鹵牛肉同牛什都炆得非常入味、正!要挑剔的話個人覺得辣咗小小。~ 麻神鴛鴦湯鍋底一邊係台式麻辣湯底、正宗台灣口味、香味十足唔太辣,食慣國內油淋淋麻辣鍋嘅朋友可能會有D唔慣,食得辣嘅朋友其實係可以同侍應㗕加辣。靈魂嘅鴨血入口嫩滑非常、同臺灣做法一樣。另一邊青湯湯底加入昆布、淡淡海帶幽香、唔錯。~ 綜合鮮餃併盤(魚皮餃、冬菇椰菜餃、韮菜餃、鮮蝦雲吞各2 隻)合格~綜合丸子併盤(豬、魚、墨魚、蝦、牛丸各2粒)合格~ 新鮮元蹄根唔錯、越滾越滑、充滿骨膠原、正!~ 新鮮魚卜合格~ 排骨酥台式傳統街坊風味空運來港、其實係排骨酥炸後再𣲙凍、用嚟打邊爐香港人可能會唔太習慣~ 新鮮鵝腸用帶肥膏嘅上等貨色,輕輕滾一滾、入口甘香爽口、正!~ 手砌特選牛頸脊油花十足、要挑剔的話個人覺得缺小了肉味。~ 精選原味蛋餃台式傳統街坊風味、手功嘢、用嚟打邊爐味道無乜特別、香港人可能唔係好慣~ 蟶子皇非常新鮮及鮮
良朋又共聚,天氣又凍凍地、大夥兒最好嘅選擇梗係打邊爐啦!

~ 鹵水拼盤

鹵水拼盤

~ 麻神特選老饕鍋

麻神特選老饕鍋

~ 麻神鴛鴦湯鍋底

麻神鴛鴦湯鍋底

~ 綜合鮮餃併盤

(魚皮餃、冬菇椰菜餃、韮菜餃、鮮蝦雲吞各2 隻)

~綜合丸子併盤

(豬、魚、墨魚、蝦、牛丸各2粒)

~ 新鮮元蹄根

新鮮元蹄根

唔錯、越滾越滑、充滿骨膠原、正!

~ 新鮮魚卜

~ 排骨酥

排骨酥

~ 新鮮鵝腸

新鮮鵝腸

用帶肥膏嘅上等貨色,輕輕滾一滾、入口甘香爽口、正!

~ 手砌特選牛頸脊

手砌特選牛頸脊

油花十足、要挑剔的話個人覺得缺小了肉味。

~ 精選原味蛋餃

雪藏嘢無驚喜

~ 特選農場去骨雞肉

~ 即炸響玲

即炸響玲

打邊爐用嚟索湯汁食嘅好選擇、要挑剔的話個人覺得師傅(定係二打六?)功力膚淺,油溫及時間將控出問題,響玲炸到陰陽面、每條炸嘅火喉時間都不一致、大忌!

~ 新鮮牛胸爽

新鮮牛胸爽

合格、不過非個人所愛

~ 台灣水蓮菜

台灣水蓮菜

台灣風味、目前在市面上吃到的水蓮菜大部分都是來自高雄美濃,水蓮是睡蓮科植物的莖,形壯細細如繩子,入口爽脆並帶著淡淡蓮花香氣、正!

~ 台灣A菜

合格、選料靚

~ 冰菜

~ 精選魚餃

精選魚餃

台式傳統街坊風味、用旗魚做、香港人可能唔係好慣食

綜合係一間用心經營嘅火煱店、食材新鮮選料精當、老實講價錢唔係平但取價對比出品尚算公道、裝修同坐位安排都非常舒服、又有個大露臺方便吸煙嘅朋友仔、要超挑剔的話侍應嘅比例同人客有些距離、好多時候想落單或有其它服務上需要嘅時候往往一個侍應都見唔到。。。每次都要等超過10 分鐘先有侍應行過、老細可能要唸唸到底發生什麼事。。。
2019-03-01
精選原味蛋餃
台灣水蓮菜
  • 果凍鴨血
2019-04-15 289 浏览
过来香港旅游之前,一直问朋友香港有什么火锅店好介绍,朋友们都一致推荐我去铜锣湾店的麻神麻辣火锅,听说那里火锅和台湾台北最火的麻神麻辣火锅是一样的,而且铜锣湾的部分食材是直接从从台湾空运过来的。我们6个人点了一个鸳鸯锅$198,但是那个锅只是2人份不够我们吃,所以我们4个人另外多加了$22/人,鸳鸯锅一半是麻辣锅底一半是昆布汤底,锅底材料都十分的多还多加了几块招牌果冻鸭血。 有麻辣汤底肯定不能少牛百叶、牛小排和黑毛肚,牛百叶和黑毛肚都是超级多而且价格优惠,牛小排有大份有小份,个人建议2~3个人吃小份就够了。 店里的服务员告诉我们,牛小排有3种吃法,第一种是将麻辣汤倒入碗,把牛肉涮至半生熟之后加上麻辣汤一起吃。第二种是牛肉涮至半生熟后加入大蒜粒一起吃。第三种是加入一两滴秘制香辣油。三种口味有三种不同的层次感。 可以说这次的香港之旅,朋友介绍的火锅可以说是值得下次过来继续吃。

2019-04-06 250 浏览
食物質素高,海鮮肉類樣樣新鮮,手打墨魚丸的墨魚超多。麻辣湯底食完不會口渴,昆布湯底帶有甜味。服務態度極好,不用叫便自動加湯。淸理空碟效率極速。只是份量比較少,值得一試再試。
2019-04-05 3024 浏览
-同朋友打邊爐慶生一行6人特別去到銅鑼灣Midtown 25樓環境好有氣氛, 好有酒吧🍾🥂feel。枱與枱之間有屏風,私隱度十足👍。湯底揀左老饕拼花膠雞鍋養顏花膠雞🐔鍋未開始落野食,大家已經急不及待飲花膠雞湯。好足料,入面真係有大大舊花膠,好好飲。飲到一半,發現飲左大半鍋湯底,好彩侍應即該幫我地加番濃濃的雞湯,湯底味道不減😋😋。麻辣🌶️鍋另一邊麻辣同平時出面嘅味道唔同,可能用咗唔同菜 + 香料🌿調味,飲落唔太辣,好香口。點左兩款牛牛小排🐂牛味較濃,牛頸脊🐮相對嫩口,滿足哂各人口味。特別一提服務員十分細心😘,幫我地煮科學王子麵,口感脆卜卜,吸收埋麻辣湯底,非常惹味🤩最後我地自攜蛋糕🎂為朋友慶祝🎉,服務員更主動邀請我們到戶外位置拍照唱生日歌🎶,原來餐廳戶外景色🌃好靚架,又可以吹下風。==========麻神麻辣火鍋地址: 銅鑼灣登龍街1-29號金朝陽中心2期Midtown 25樓

同朋友打邊爐慶生
一行6人特別去到銅鑼灣Midtown 25樓

環境好有氣氛, 好有酒吧🍾🥂feel。
枱與枱之間有屏風,私隱度十足👍。

湯底揀左老饕拼花膠雞鍋

養顏花膠雞🐔鍋

麻辣🌶️鍋

點左兩款牛
牛小排🐂牛味較濃,牛頸脊🐮相對嫩口,滿足哂各人口味。

特別一提

==========

麻神麻辣火鍋

• 鴛鴦鍋
2019-03-31 384 浏览
曾被《女人我最大》评为“台北最难订的餐厅”麻神麻辣火锅,不用去台湾在香港也能吃到了! 听说花胶鸡汤底是由大量的老鸡加花胶慢火熬制12小时以上的,有养颜、抗衰老等的功效。特意拉上家人从广州坐车去尝下是不是真的这么好吃 我们4个人点了一个鸳鸯汤底,花胶汤底+麻辣汤底。花胶汤底里面有半只鸡、猪肉和一些药材。而另外一边则是麻辣汤底,它和其他的麻辣汤底不同,不是十分的辣,有一股很香的味道,不爱吃辣的我也忍不住尝了一口。爱吃辣的小伙伴绝对不能错过 除了鸳鸯汤底我们还点了很多配菜,有肉丸、牛肉、青菜、鸭血等等,配上鸳鸯锅简直是绝配 重点推荐鸭血鸭血鸭血,重要的事情说三遍!!!这款鸭血和在广州吃的完全不一样,无论怎么煮都不会烂,不会有渣。另外店里的小哥教我们一个新吃法用刀叉🍴来吃,新鲜的鸭血再配上熬了12个小时以上的汤底,简直好吃到不要不要
2019-03-28 290 浏览
在网上看到大众点评的介绍,感觉还不错正好和家人过来旅游就来试试了,来之前我做好了资料搜索,我提前在OpenRice订了位置,过去就可以直接点餐了。店里的环境可以说相当的好,我们一家四口坐着都不觉得拥挤,来到肯定不能少得了这里的麻神麻辣锅拼花胶鸡锅,这里除了肉还有海鲜、丸子、青菜。麻辣锅底没有想象中的那么辣还能接受而我比较喜欢花胶鸡锅底,没人哪个女生能拒绝得了这一锅满满的硅胶原。除此之外我们还点了综合丸子拼盘里面有五种不同品类的丸子,而且这里的厨房都是可以直接看到师傅在干嘛。这里的元蹄根是我吃完之后爱上的,吃下去超级爽口。我们四个人吃到饱人均才$300多。
2019-03-27 323 浏览
自從麻神開左黎香港之後,一直都久仰大名,終於如願食到,表示興奮呀!😍有大部分配料都係台灣名物,暫時係我食過最好味既火鍋!完勝第一名呀👍🏿👉🏿✨麻辣拼花膠雞鍋 Hkd 268 💸📌麻辣湯底由蔬菜同香料熬製近三小時而成,個時同事食完都話正!一飲佢個湯,辣得黎好開胃,而且唔多油,夠味又過癮非常出色!👍🏿入面仲有招牌鴨血,比較特別係要同刀叉食既,為左鎖住入面既湯汁。從來唔中意食血既我,第一次食晒成舊血,有彈性得黎真係一啲都唔腥!沾滿住湯汁既鴨血個口感真係無人能及!😋👉🏿✨特選牛頸脊 Hkd 228 💸📌雪花紋好令,入口重牛味,唔小心煮耐左啲都唔會覺得un,唔好牛既媽子都食左好多👉🏿✨台灣排骨酥 Hkd 68 💸📌一見到已經覺得好台灣🤭估唔到打邊爐放排骨酥落去又幾好食喎!本身帶有甜味既排骨酥,放落麻辣湯底到食,更加入味,食落好過癮!食肉獸不能錯過呀😊👉🏿✨台灣旗魚脆 Hkd 66 💸📌呢個好特別,食落好似魚皮餃咁,但入面會有蘑菇等配料,爽爽脆脆,係第一次食既味道!👉🏿✨綜合丸子拼盤 Hkd 118 💸📌唔係講笑!又係我食過最高質既丸子!入面有牛丸,墨魚丸,魚丸,蝦丸同貢丸!每一粒本身食材既味道係

👉🏿✨麻辣拼花膠雞鍋 Hkd 268 💸

👉🏿✨特選牛頸脊 Hkd 228 💸

👉🏿✨台灣排骨酥 Hkd 68 💸

👉🏿✨台灣旗魚脆 Hkd 66 💸
👉🏿✨綜合丸子拼盤 Hkd 118 💸

每一粒本身食材既味道係出晒黎!個人最愛佢既蝦丸,彈牙到傻!真心正呀👍🏿

另外仲有黑毛肚同元蹄根都係出面比較小見既配料,真心係我第一次打邊爐食得晒所有配料,連湯都飲左幾碗!
店員仲會幫你煮埋王子麵,加上自製既辣油,食落口感偏硬但又會脆脆地,好似撈面咁!
麻神特飲又係一流!入面仲有啲爆珠!
解辣又清甜😆真係唔誇張,好味既程度你懂的!大家快啲去試😍😋👍🏿
2019-03-25 242 浏览
香港嘅麻辣熱潮一直有增無減 搞到我唔食得辣都漸漸愛上😝 麻神絕對係好高質嘅台式火鍋 招牌嘅麻辣湯味道好香 而且麻而不辣唔會辣得好辛苦 係可以齋飲都無問題!!😍 啱晒我唔食得好辣但又想食辣嘅麻煩友😂本身未食過鴨血嘅我都試咗一小舊用刀叉切開都唔會散開 口感好滑絕對無任何奇怪腥味!! 今次去發現仲推岀嘅花膠湯飲落十足似屋企老火湯 味道濃郁仲好重膠質 我都忍唔住飲咗好多碗😂 可以止辣癮又可以飲住家湯 麻辣拼花膠雞呢個配搭真心無得輸!!!🥰.特別推薦美國頂級牛小排 牛肉本身肉質軟嫩 店員仲好細心解釋呢款牛肉可以配三款食法 而且如果直接放落湯煮就會過熱 影響牛肉嘅質感所以例一碗仔湯岀嚟輕輕煮熟就夠喇我就覺得包粒蒜蕊一啖過係最正 爽口之餘仲有陣蒜味嘅餘香👍🏻 綜合丸子拼盤包括梅菜豬肉丸/鯪魚丸/墨魚丸/蝦丸/食神爆漿懶尿牛丸 款款都爽口好味!! 台灣直送嘅配料方便我至愛旗魚脆 食落似係魚皮餃咁 最後加個小王子麵作結就perfect池喇😝😝
香港嘅麻辣熱潮一直有增無減
搞到我唔食得辣都漸漸愛上😝
麻神絕對係好高質嘅台式火鍋
招牌嘅麻辣湯味道好香 而且麻而不辣
唔會辣得好辛苦 係可以齋飲都無問題!!😍
啱晒我唔食得好辣但又想食辣嘅麻煩友😂
本身未食過鴨血嘅我都試咗一小舊
用刀叉切開都唔會散開 口感好滑
絕對無任何奇怪腥味!!
今次去發現仲推岀嘅花膠湯

而且如果直接放落湯煮就會過熱 影響牛肉嘅質感
所以例一碗仔湯岀嚟輕輕煮熟就夠喇
我就覺得包粒蒜蕊一啖過係最正
爽口之餘仲有陣蒜味嘅餘香👍🏻
款款都爽口好味!!
台灣直送嘅配料方便我至愛旗魚脆
食落似係魚皮餃咁