2024-07-09 557 浏览
同朋友行完旺角,係朗豪坊附近,突然想食麻辣,就係朗豪坊斜對面街就有一間川菜😋 見鋪內都幾多人食緊就推門入去試一試,一推開門冷氣十足👍食緊辣嘢都唔會覺得冷氣唔夠涷👍店鋪裝修簡潔明亮企理😊 食物方面有炒香鍋,酸菜魚,水煮肉,烤魚等很多選擇😊咁熱嘅天氣先叫個涼拌小食香辣魚皮 $68先😋 魚皮唔會切到好薄,入口超爽脆,小小辣非常開胃😋招牌香鍋最少要選5個菜一起炒,有28款肉及有31款蔬菜任君選擇,而口味可選香辣,麻辣,醬香(不辣)我地選了招牌香鍋$28+小酥肉$48+ 肥牛$46+魷魚鬚$46+豬大腸$46 +雜菇 $28 選了麻辣小辣,抄埋一碟好大盆呀😱 炒得夠乾身令每款食材都沾上麻辣醬汁味,食起來麻麻辣辣十分香濃惹味😋泡椒炒鯛魚片$108 。萵荀片一齊炒很爽脆,有大量魚片,肉質軟滑無,無骨食落啖啖魚肉😋 白飯$15 。 用嚟配香鍋食😝烏龍茶$16 , 酸梅湯$18。甜甜地唔酸有點似利賓納嘅感覺😝

白飯$15 。 用嚟配香鍋食😝

2024-07-08
陪伴朋友在旺角選購美容用品,順道晚飯。心血來潮想食酸菜魚,隨即想起砵蘭街的「麻辣香鍋」。餐廳整潔光猛,座位甚為闊落。招牌香鍋可自選鍋底及配料;同行朋友不太吃辣,所以選了不辣的醬香鍋底。配料則選了田雞、肥牛、午餐肉、鮮腐竹、花菜和金針菇果然是招牌菜,醬香鍋底雖然不辣,仍然極之惹味。田雞結實,肥牛軟熟,花菜爽脆。兩人密密的吃,不經不覺就把全盤清了。金湯酸菜魚 $188金黃色湯底,配以白色魚肉及紅辣椒,以寶藍色大圓碟上桌,陪覺鮮艷奪目,賣相甚佳。魚肉嫩滑爽口,微辣的湯汁份外提鮮,加上醒胃酸菜,瞬間又被清碟了。紅糖糍粑 $58外皮炸得香脆,內餡煙韌軟糯,口感極佳可口可樂 $15 / 涷檸樂 $26食香辣食品,當然要以可樂作伴,感覺完美。

餐廳整潔光猛,座位甚為闊落。

配料則選了田雞、肥牛、午餐肉、鮮腐竹、花菜和金針菇

兩人密密的吃,不經不覺就把全盤清了。

金湯酸菜魚 $188

紅糖糍粑 $58

外皮炸得香脆,內餡煙韌軟糯,口感極佳

可口可樂 $15 / 涷檸樂 $26

食香辣食品,當然要以可樂作伴,感覺完美。
2024-12-23 0 浏览
聽過好多港漂推薦呢間,而佢喺我心目中都係香港最正宗川菜。🌶️招牌香鍋麻辣(微辣)羊肉卷片、豬頸肉、魷魚鬚花菜、貢菜平時食開醬香,今次第一次揀麻辣(微辣)。辣度唔高,但係都幾麻下😱。尤其係食到底,每啖就有明顯麻感,但感覺又幾過癮🤣。羊肉卷有嘅羶香加埋個麻辣汁特別惹味。花菜爆得好香,喺香鍋嗌就唔使額外嗌碟大盤花菜。鐘意食有咬口嘅話,豬頸肉、魷魚鬚、貢菜都係好選擇。🌶️藤香雞雞肉鮮嫩多汁,口感簡直係嫩雞嘅天花板。凍食加埋相對柔和嘅藤椒香,好味得嚟仲可以解麻解辣。🌶️鮮椒田雞田雞油爆完又香又嫩,第一次食咁嫩嘅田雞😚。仲有陣陣青椒、麻椒同辣椒嘅香味。

聽過好多港漂推薦呢間,而佢喺我心目中都係香港最正宗川菜。

🌶️招牌香鍋
麻辣(微辣)
羊肉卷片、豬頸肉、魷魚鬚
花菜、貢菜

🌶️藤香雞

🌶️鮮椒田雞

小店位於旺角市中心, 朗豪坊斜對面, 行完街就順便黎到, 十分方便🚶招牌香鍋黎得呢度梗係要試下佢既招牌香鍋, 有不同口味同辣度可供選擇, 同埋最少要揀五餸, 我地就揀左麻辣小辣, 初頭食第一啖唔算辣, 食到最後先比較辣d, 而麻既感覺較重, 經常食到條脷麻晒, 都幾惹味😉餸就揀左有肥牛, 牛舌, 豬頸肉, 豬大腸同金菇肥牛較薄, 容易入味掛汁牛舌相對較厚身, 口感偏淋, 易咬開豬頸肉肉身實淨, 肉汁都豐富豬大腸有d乾身, 比較其他有d失色, 但勝在份量夠多金菇條條分明, 可以輕鬆連埋上面堆肉一齊食, 增強口感之餘, 亦中和一下d油膩感口水雞雞既份量正常, 都多肉既, 唔會淨係話得骨, 而口水汁就一d都唔孤寒, 成大pat淋係上面, 最後食晒d雞都仲有好多汁淨🐔泡椒魷魚鬚有乾同濕兩款整法, 既然香鍋已經食左乾炒整法, 呢個菜就試下濕炒, 魷魚鬚大大條有咬口, 估計都食左10條以上, 因為濕炒關係, 多汁之餘仲帶有陣陣香氣, 非常香口😋

招牌香鍋

餸就揀左有肥牛, 牛舌, 豬頸肉, 豬大腸同金菇

肥牛較薄, 容易入味掛汁
牛舌相對較厚身, 口感偏淋, 易咬開
豬頸肉肉身實淨, 肉汁都豐富
豬大腸有d乾身, 比較其他有d失色, 但勝在份量夠多

口水雞

泡椒魷魚鬚

2024-12-22 0 浏览
同樣喜歡吃辣的同事帶我去旺角砵蘭街吃 麻辣香鍋,絕對對口味而且正宗🥳🥳🥢招牌香鍋 可選香辣 麻辣 和不辣靈魂所在在於濃郁的麻辣底料炒製,微麻辣適合大部分人,既能感受到麻辣香鍋的特點,又不會過於刺激,配料選擇非常豐富😍新鮮鮑魚肉質滑嫩,超大4隻,吸收了鍋底的香料精華,鮮香四溢,帶有海鮮甜味。 田雞 香鍋必點!肉質鮮嫩多汁,滑而不膩,與麻辣鍋底的搭配非常和諧,提升了整體層次感。 魷魚鬚,Q彈爽口,吸附了湯汁的麻辣滋味,口感層次豐富,回味無窮。 金針菇,經典配料,金針菇吸收了香辣湯汁後,口感爽滑而不失韌勁,清爽又解膩。 貢菜-爽脆有嚼勁,帶有淡淡的清香,為香鍋增添了一份素菜的平衡感,讓整體味道更加協調。 仲有很多小菜菜式泡椒牛肉以泡椒的酸辣味為主,切片牛肉鮮嫩,充分吸收了泡椒的香氣,辣中帶酸,非常開胃。牛肉的鮮香與泡椒的辛香相得益彰,是一道令人食慾大增口水雞經典川菜,雞肉嫩滑細膩,皮晶瑩,淋上麻辣紅油,配以花生碎、芝麻和香菜。整體味道香辣回甘,麻辣鮮香中又帶著一點甜味和平衡的酸味,層次豐富。 大盤花菜,爆炒出香氣,帶有鍋氣的焦香,外層裹滿了香辣的醬料。花菜口感鮮脆,吸附了鍋底的麻

🥢招牌香鍋 可選香辣 麻辣 和不辣

田雞 香鍋必點!

仲有很多小菜菜式

泡椒牛肉
口水雞

大盤花菜,爆炒出香氣,帶有鍋氣的焦香,外層裹滿了香辣的醬料。花菜口感鮮脆,吸附了鍋底的麻辣香,素菜的清甜與辣味形成完美搭配,吃起來爽口又不膩。

整體來看,菜品組合豐富多樣,既有鮮嫩的海鮮,又有肉類和爽脆蔬菜,麻辣與酸辣交織,配上啤酒🍻真係過癮🥰🥰
2024-12-16 116 浏览
今日同朋友去旺角食左lee間麻辣鍋既餐廳,發現居然大件夾抵食,性價比超高,好值得分享俾大家😍入到餐廳裏面,店員已經好貼心咁提供水兜俾我哋清潔自己嘅餐具,讚👍熗炒士豆絲非常惹味嘅土豆絲,好有鑊氣,炒得亦好乾身👍黃金蝦球超級推介嘅一味餸,熱辣辣嘅鹹蛋黃醬包住大隻又彈牙嘅蝦球,真係超級好味,每一啖咬落去都有濃濃嘅鹹蛋黃香,必叫🤟🤟🤟川香鮑魚雞煲(半隻)超級足料,鮑魚足足有四隻,而且口感彈牙,醬汁又惹味,係除咗麻辣香鍋以外另一個好嘅選擇😋藍妹啤酒食辣嘢點可以唔飲啤酒,大支裝啤酒都只係$38 ,好抵飲,又下火🔥紅糖糍粑紅糖甘甜,配合即炸嘅糍粑,真係天作之合,係一個非常‘’熱氣‘’嘅甜品,不過飲咗啤酒下火,冇所謂啦😎總結嚟講,呢間餐廳所有餸都非常好味,好適合一班朋友吹水食飯,因為份量又多,又足料,又有啤酒飲,價錢又親民,快啲去試吓啦😍😍😍

熗炒士豆絲
非常惹味嘅土豆絲,好有鑊氣,炒得亦好乾身👍

黃金蝦球

川香鮑魚雞煲(半隻)

藍妹啤酒

紅糖糍粑

2024-11-28
  • 黃金蝦球
麻辣香鍋 (旺角)旺角砵蘭街198號地舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:招牌香鍋 $28,羊卷肉片 $58,小酥肉 $48,豬頸肉 $48,蝦球(4隻) $48,鯛魚片 $42招牌香鍋:香鍋非常巨型,勁多辣椒與香葱,今日叫了麻辣大辣,選了5種惹味食材,吃得過癮,非常滿足!😄😄😄羊卷肉片:羊肉鮮嫩,味道鮮美,有獨特羊肉香味,適合喜愛羊肉的食客,經過烹煮後不油膩,保持了肉質的彈性!👍👍👍小酥肉:外皮酥脆,內裡鮮嫩,件件大大塊,啖啖肉,味道濃郁,係必食之選!😍😍😍豬頸肉:肉質滑嫩,油脂分布均勻,口感豐富,麻辣味充分滲透至豬頸肉中,令人垂涎!😋😋😋蝦球:蝦球鮮甜可口,口感滑順彈牙,也很大隻,讓整道香鍋更具海鮮風味!❤️❤️❤️鯛魚片:魚肉滑嫩鮮美,件件帶有少許魚皮,賣相討好,帶有強烈的麻辣香氣,非常滋味!👏🏻👏🏻👏🏻
麻辣香鍋 (旺角)
旺角砵蘭街198號地舖

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐
環境指數:⭐⭐⭐⭐
服務指數:⭐⭐⭐⭐

朋友介紹喺朗豪坊對面砵蘭街位置有一間專食鑊氣川菜的「麻辣香鍋」,紅色霓虹燈招牌非常易認,店面廣闊,枱之間有足夠嘅空間不會太密!坐得舒服,同朋友聚會一流🎈。主打招牌香鍋,口味可以選擇麻辣香辣或者醬香。辣到更加可以選擇不辣微辣中辣小辣大辣。所有人士都啱食。材料方面可以選擇肉類或者蔬菜類。識食當然選擇麻辣香鍋(小辣):魷魚鬚好爽彈新鮮!萵筍爽脆感覺健康,蓮藕脆片蘸上適量乾辣椒好花味!海蝦爽口彈牙,外殼經過醬油香煎封口,外脆內軟殼都食埋。豬大腸有肥有瘦,瘦的香脆可口,肥的有適量油脂肥膏,口腔充滿啖啖肥膏香。蓮藕仔炒牛肉:口感上係最嫩最唔硬嘅藕。 蓮藕仔爽脆又帶啲稔身,口感確實好得意味道清甜。因為食材本身味道比較淡所以用嚟配牛肉同埋醬汁一起炒。 牛肉都好軟焾,有大量洋蔥🧅黑木耳、增加口感,調味又不會太辣。好下飯!香辣魚皮:買少見少嘅功夫菜,魚皮好爽口,充滿花椒油獨特麻香,新鮮Q彈魚皮,濃郁香辣,嚼勁十足,帶來衝擊味蕾的鮮爽口感,越吃越過癮。酸梅湯:食咗咁多辣嘢,當然要飲酸梅湯,消滯解油膩、酸度合宜。金桔檸檬茶:配合青檸金橘透過擠壓釋出檸檬酸味,加入蜂蜜糖漿,潤喉。總結:必點麻辣香鍋 香辣上癮特色

總結:
必點麻辣香鍋 香辣上癮
特色香辣魚皮充滿花椒油香
2024-12-14 96 浏览
今日又想食辣嘢 同老公放工去朗豪坊對面嘅麻辣香鍋度食川菜香辣魚皮 $68 呢度既香辣魚皮麻麻香香 魚皮非常爽脆 食落咔咔聲 當小食食真係好容易一口接一口川香鮑魚雞煲 $168呢個鮑魚雞煲有驚喜 首先啲鮑魚係超級大隻 有大半隻手指咁長 食落非常爽口彈牙唔會韌 而且都幾厚肉 雞肉份量可以揀半隻或者一隻 最重點係佢個汁真係超惹味同埋好味 送飯一流大盤花菜 $78花菜都幾大碟 花菜除咗爆香咗之外仲有五花肉伴炒 食落好香口金沙蝦球 $138蝦頭都幾大隻 炸漿非常脆而且鹹蛋味十足 食得金沙蝦球就係想要呢種味道 另外呢度by default就冇跟茶水 不過都有唔少嘢飲選擇 十幾蚊一罐汽水或者一樽鴻福堂嘢飲 或者仲有啤酒加多寶等等
今日又想食辣嘢 同老公放工去朗豪坊對面嘅麻辣香鍋度食川菜

香辣魚皮 $68

川香鮑魚雞煲 $168

大盤花菜 $78
花菜都幾大碟 花菜除咗爆香咗之外仲有五花肉伴炒 食落好香口

金沙蝦球 $138

2024-12-12 72 浏览
香港🇭🇰變化萬千⋯⋯而家嘅朗豪坊係旺角嘅地標!商店林立!基本上想買乜嘢都喺嗰度可以搵到!又係聖誕節,老婆又要準備聖誕禮物🎁⋯⋯買完嘢梗係要去醫肚啦!行到腳仔軟,原來附近有一間川菜館!見到佢雖然weekday但係都爆滿😏⋯⋯所以梗係去試吓啦😬⋯⋯黃金蝦球詢問店員如果黃金蝦球可唔可以加辣?😏⋯⋯竟然可以超正👏⋯⋯蝦球肉質彈牙!超大隻,可以媲美大蝦的扒😎😋⋯⋯真係好少見咁大隻嘅⋯⋯超正⋯⋯外皮非常酥脆⋯⋯每一口都充滿鹹蛋嘅香氣😋⋯⋯色澤誘人 !金湯酸菜魚金湯酸菜魚,都可加辣😬😏⋯⋯酸辣可口湯汁濃郁⋯⋯魚肉滑溜又鮮味⋯⋯湯底色澤金黃誘人😋⋯⋯酸菜上爽脆可口!薯粉吸收晒湯底嘅鮮味好好味⋯⋯有大量嘅萵筍和鮮冬菇吸收了不少鮮味😋招牌香鍋招牌香鍋我哋選咗麻辣中辣!麻辣充滿層次豐富嘅味道又麻又辣又香!秘製醬汁香濃美味😋⋯⋯份量仲超大添⋯⋯超抵食⋯⋯小蘇肉外層香脆肉質柔嫩 ⋯⋯雞件吸收晒麻辣嘅香氣,非常美味⋯⋯香鍋不能小的花菜和鮮冬菇😋⋯⋯呢間小店仲有炸豆腐添😋😋⋯⋯所有嘅材料吸收晒秘製嘅麻辣醬汁真係好好味😋⋯⋯食川菜使乜返國內啊?咁辛苦長途跋涉😏⋯⋯香港都有好好質素嘅餐廳😎😏⋯⋯
香港🇭🇰變化萬千⋯⋯
而家嘅朗豪坊係旺角嘅地標!
商店林立!基本上想買乜嘢都喺嗰度可以搵到!
又係聖誕節,老婆
又要準備聖誕禮物🎁⋯⋯
買完嘢
梗係要去醫肚啦!

黃金蝦球

詢問店員如果黃金蝦球可唔可以加辣?😏⋯⋯
竟然可以超正👏⋯⋯

蝦球肉質彈牙!
超大隻,可以媲美大蝦的扒😎😋⋯⋯
真係好少見咁大隻嘅⋯⋯超正⋯⋯
外皮非常酥脆⋯⋯
每一口都充滿鹹蛋嘅香氣😋⋯⋯
色澤誘人 !

金湯酸菜魚

金湯酸菜魚,都可加辣😬😏⋯⋯
酸辣可口湯汁濃郁⋯⋯

魚肉滑溜又鮮味⋯⋯
湯底色澤金黃誘人😋⋯⋯

酸菜上爽脆可口!薯粉吸收晒湯底嘅鮮味好好味⋯⋯

有大量嘅萵筍和鮮冬菇吸收了不少鮮味😋

招牌香鍋

招牌香鍋我哋選咗麻辣中辣!
麻辣充滿層次豐富嘅味道又麻又辣又香!秘製醬汁香濃美味😋⋯⋯
份量仲超大添⋯⋯超抵食⋯⋯

小蘇肉外層香脆肉質柔嫩 ⋯⋯
雞件吸收晒麻辣嘅香氣,非常美味⋯⋯

香鍋不能小的花菜和鮮冬菇😋⋯⋯

• 金湯酸菜魚
  • 黃金蝦球
  • 麻辣香鍋
2024-12-11 80 浏览
這間餐廳位於旺角的市中心十分之方便,加上環境十分舒適,適合朋友的聚會.酸菜魚作為經典川菜,以其酸辣開胃、魚肉鮮嫩而聞名。這道酸菜魚選用的是新鮮的魚片,搭配酸爽可口的酸菜,經過烹煮後,魚片滑嫩無比,酸菜的味道也充分融入湯中,酸辣適中,令人食慾大增。鮑魚雞煲則是一道集海鮮與家禽美味於一體的佳餚。鮑魚鮮美彈牙,與嫩滑的雞肉相互映襯,使得整道菜口感層次豐富。煲中的湯汁濃郁,帶有鮑魚與雞肉的精華,每一口都充滿了海洋與陸地的雙重滋味。清炒土豆絲則是一道看似簡單卻極考究廚藝的家常菜。土豆絲切得粗細均勻,炒制時火候掌握得恰到好處,使得土豆絲既保持了脆嫩的口感,又充分吸收了調料的味道。整道菜色澤金黃,口感清爽,是一道不可多得的美味。 這三道菜各有千秋,無論是從食材的選擇、烹飪的技巧還是口味的搭配上都展現出了極高的水準。如果你也熱愛美食,那麼這三道菜絕對值得一試。

2024-12-06 137 浏览
天氣轉涼,最佳節目當然是劇熱騰騰的食物,想起很久沒有到這裏,連專程來到了。大盤花菜$78,鑊氣十足,椰菜花吸收了肉片和花椒的香氣,惹味十足。鮮椒田雞$138,花椒香味十足,香辣味道濃郁,田雞肉經過走油之後,容易吸收花椒的香味,肉質鮮嫩,不會過硬。香辣烤加州鱸魚$298,鱸魚經過走油之後,差不多全熟,香辣味道十足,鱸魚的肉質比較結實,魚肉味道不算太濃。配菜還有薯粉、芽菜、木耳和青瓜。百香果檸檬茶$36,有桔仔、檸檬和百香果的酸味混合在一起,酸的味道層次豐富,吃四川食物,配上這個酸酸甜甜的飲品,非常開胃又解渴。

配菜還有薯粉、芽菜、木耳和青瓜。

逛完旺角朗豪坊,有点饿了,立马和深哥决定二刷这家麻辣香锅,糯唧唧的大红薯粉条子配上超绝香辣味道,给冬天的香港带来了重庆的色彩,还点了脆笋,这道菜我发现只要到不论什么餐厅有我就会点的,香香脆脆而且很鲜爽、巨match辣香锅、我们在配菜中选了这个大虾仁🍤,质地很新鲜!藤椒鸡味道也相当好,深哥说他有一种藤椒鸡比香锅好吃的错觉、总之冬天❄️降温后的香港来个🌶️麻辣香锅陪伴是相当好,锅气十足,逛完街的宝宝真的可以来试下~
2024-12-02 235 浏览
麻辣香鍋(旺角)旺角最好味的川菜,一定要試酸菜魚和鮑魚雞煲。川香鮑魚雞煲鮑魚滑嫩雞肉鮮美滑溜,啖啖肉都裹滿醬汁,最重要是香辣濃郁。每一口都散發著花椒的麻香,鮮味一流。金湯酸菜魚湯色金黃湯頭順口,酸菜的清香與魚肉的鮮嫩交融,層次豐富,湯底微辣酸味適中,煮熟後的魚片滑嫩,一丁點刺都沒有,出色出色,加上粉條滑溜,愈吃愈滋味。泡椒炒牛肉牛肉嫩滑,泡椒的香辣慢慢透出。每一口都帶著微微的酸辣,搭配脆嫩的蔬菜,令人胃口大開,下飯的最佳選擇,整碗飯都吃光光。價錢親民服務貼心。下次想試試他的麻辣香鍋。
麻辣香鍋(旺角)

旺角最好味的川菜,一定要試酸菜魚和鮑魚雞煲

川香鮑魚雞煲

金湯酸菜魚

泡椒炒牛肉

價錢親民服務貼心。下次想試試他的麻辣香鍋。
2024-11-28 174 浏览
呢啲麻辣鍋其實都係好穩陣嘅菜式~好難整得唔好食既,不過佢好就好在唔太油,都係同一般乾鍋一樣一堆乾辣椒咁款,都係配返啲彈牙爽口嘢就最夾,鮑魚,蓮藕片,魷魚鬚,牛百葉呀 ok啦