2022-05-12 24 浏览
開返晚市後,keep住有好多飯局😂今期最抵飯局可以話係位於元朗雞地嘅麻辣doi 雞地一向都出名多美食,今次哩間喺一個愛辣嘅朋友點名要食嘅,就試下佢夠唔夠辣!🐟酸菜魚片(大盤)中辣除咁酸菜魚,仲有烤魚!由於今日唔想食有骨嘅魚,所以叫咗酸菜魚片!中辣好夠辣、酸菜亦都好充足!完全啱哂我口味😍🩸毛血旺有少少失望,因為竟然喺用豬紅🥲我以為會有鴨血食… 除咗豬紅,仲有魷魚、牛柏葉、菜、午餐肉🐓口水雞雞夠滑,味夠香!哩個唔錯蒜泥白肉由於味覺太靈敏😂有極少臭豬味,所以食咗一塊我就冇食了!因為唔重,所以朋友們就食唔出!哩間價錢好抵,質素都OK,又唔趕人走!同朋友聚會可以試試啊😍📍元朗鳳攸南街3號好順景大廈地下10號舖

🐟酸菜魚片(大盤)中辣

🩸毛血旺

🐓口水雞
雞夠滑,味夠香!哩個唔錯
蒜泥白肉

📍元朗鳳攸南街3號好順景大廈地下10號舖
  • 老壇酸菜烤魚
2022-05-09 21 浏览
上一次吃過水煮魚後十分回味,便決定和朋友再度光臨!裝修依舊是日式加中式混合,環境舒式!餐牌主打水煮魚、酸菜魚及香鍋,另有各式涼拌小食及飲料,我們點了一個主菜一個小食和一個小炒今次選了主打的酸菜魚例牌份量,有數款湯底選擇,辣度由BB辣到大辣,份量大碟,足夠二人份量,魚片大塊嫩滑,沒有骨,酸辣比例剛好,湯底不會多油,幼身薯粉口感像粗粉絲,盡吸辣湯底,配料豐富有酸菜,豆干,冬菇,木耳等,十足惹味!馬上點了碗白飯伴湯吃!涼拌小食是口水雞,選了小辣,口水雞靈魂是個醬,果然夠麻夠辣,值得一讚!紅油適中不會過油膩,雞肉口感爽滑,雞皮帶爽脆,份量不錯,同樣是伴飯一流!小炒點了菜,健康些!豆豉鯪魚油麥菜,即點即炒,上菜時很有熱氣,蔬菜很爽口軟硬度適中,吸收了豆豉鯪魚的醬汁及味道,好開胃又惹味,份量大碟!另點了烏龍茶解去油膩!冷涼又清爽!再試這小店後,覺得食物水準保持得到,性價比高,菜式款式很多,一試再試的川菜家鄉風味!

另點了烏龍茶解去油膩!冷涼又清爽!
2022-05-05
  • 口水雞
  • 酸菜魚
  • 豆豉鯪魚油麥菜
2022-05-09 26 浏览
晚市重開,元朗區雞地的餐廳再次熱鬧起來,選擇多不勝數,經過被麻辣doi這名字吸引了進來。店面裝潢帶特色,坐位編排得宜,有頗大私人空間。😚蒜泥白肉刀工利害,每片肉都很切得薄而均勻,沾上大量蒜蓉和辣油。調味方面沒有加入過多醬油,咸辣得宜。😉酸菜魚可惜暫時沒有烤魚提供,看到酸菜魚賣相亦十分吸引,點了微辣的。酸菜魚湯底出色,酸,麻,咸味各有千秋,魚片佈滿湯頭,無魚骨口感嫩滑,配菜包括芽菜,豆卜和薯粉吸湯得來同樣滋味。😋椒鹽海蝦十分驚喜,做法似傳統海鮮酒家,蝦鬚和蝦腳全部經過處理,油泡至脆身不過乾,加入配料炒香,香口又惹味,配飯一流。☺️來一罐冰凍可樂夠爽口解渴,想清涼一點可選竹蓆茅根,夠解膩清熱。意想不到的一餐,以為只有一般川菜菜式,不辣朋友也能照顧,店員友善像小家庭一樣,下次來要再試烤魚😋😋😋

蒜泥白肉

椒鹽海蝦

• 薯粉
  • 蒜泥白肉
  • 酸菜魚
  • 椒鹽海蝦
2022-05-08 34 浏览
呢間麻辣Doi其實經過過幾多次,但次次望到個名感覺都一般般🙈今日唔知點解突然間想試下~特別呢排天氣熱食啲辣野更正🤣店鋪唔算大,但坐得都舒服~整體評分:7.2/10味道:7.2/10服務:6.9/10環境:6.9/10人均消費:$100-200地址:麻辣Doi (元朗)元朗鳳攸南街3號好順景大廈地下10號舖水煮魚片($198):份量十足!😍一放低已經好香😍我哋揀咗小辣🙈個人覺得可以接受再辣啲🤣魚片嫩滑,好惹味😋入面仲有芽菜、紅薯粉等~紅薯粉吸收晒啲汁好正!重慶辣子雞($88):雞肉炸得好香口!配上重慶特色炒法好惹味🙈鍾意飲酒嘅人就啱晒🤣尖椒皮蛋($42):皮蛋唔係用劣質個種,所以食落口唔會有陣奇怪嘅味道,醬汁麻辣開胃💕

整體評分:7.2/10
味道:7.2/10
服務:6.9/10
環境:6.9/10
人均消費:$100-200
地址:麻辣Doi (元朗)
元朗鳳攸南街3號好順景大廈地下10號舖

Casserole/Spicy boiled fish/Chinese stir fried@Yuen LongMy families and I went to a restaurant called "Spicy Doi" (麻辣doi) located in G/F, Ho Shun King Building, 3 Fung Yau Street South, Yuen Long元朗鳳攸南街3號好順景大廈地下10號舖"Spiced salt sea prawns"椒鹽海蝦HKD$130The prawns are deheaded...Well seasoning..fresh and sweet..Generous portion,Yummmm..Highly recommended"Chicken casserole"滑雞香鍋HKD$208The textured of the chicken is soooooooo good as the the chicken is slightly deep fried than put into the wok...Custome

元朗鳳攸南街3號好順景大廈地下10號舖

"Spiced salt sea prawns"
椒鹽海蝦
HKD$130

The prawns are deheaded.

Well seasoning

fresh and sweet

Generous portion,Yummmm

Highly recommended

"Chicken casserole"
滑雞香鍋
HKD$208

Customers can choose 4 more ingredient .

I chose the squid, beef tripe,beef and lettuce.

"Chicken in red oil sauce"
HKD$65

served as a cold starter/snack.

The staff are nice friendly and polite!
  • "Chicken casserole" 滑雞香鍋
  • "Spiced salt sea prawns" 椒鹽海蝦
2022-05-06 14 浏览
住係呢邊咁耐都未試過呢間, 今日早收工就揾try try佢!😁一睇佢個名就知以麻辣製品為主, 但本身我哋唔識得好辣但又鍾意食辣, 所以最後所有食物都叫微辣😂1/ 蒜泥白肉🐽 $52豬肉片份量一的都唔少!食呢味菜蒜泥同辣椒油都好重要, 非常重口味但十分喜歡😋2/ 麻辣小炒王🥬 $128果然係招牌菜, 第一口食落立即覺得有屋企嘅感覺, 但當然佢哋配多咗蝦乾同鮮魷, 整碟餸level立即提升😍 Recommend!!3/ 滑雞香鍋🐓$208 追加凍豆腐🫘, 豬皮🐽, 鮮魷🦑, 萵荀片🥒呢款可以選擇辣度, 因好中意食粉絲既關係, 我地加左底薯粉炒埋入去, 吸哂所有精華😍滑雞的確係嫩滑!而且仲要係新鮮雞, 鮮味十足👍🏾而我追加既配菜豬皮同鮮魷都好推介比大家, 豬皮彈牙, 鮮魷同樣新鮮!4/ 飲品 - 冰紅茶$14🥤, 無糖可樂 $14🥤2個人食呢個份量真係超多😂4個人食就岩岩好👍🏾

1/ 蒜泥白肉🐽 $52

2/ 麻辣小炒王🥬 $128

4/ 飲品 - 冰紅茶$14🥤, 無糖可樂 $14🥤

2個人食呢個份量真係超多😂4個人食就岩岩好👍🏾
2022-04-29 30 浏览
講到食,元朗真係不比外面差!任何風味美食都可以食到。由其烤魚,已經多不勝數,今次就試試麻辣Doi餐廳。可惜今次食唔到烤魚,但都有我喜歡的酸菜魚食,仲係適合香港人口味既,因為唔同外面咁多油亦唔會好麻,感覺清而酸帶有點麻辣的感覺!魚係盧魚,魚肉好滑。再黎個毛血旺,份量少左的的,可能我地太肚餓吧😅。餐廳的蒜泥白肉好食,朋友把蒜都食曬,再叫餐廳加蒜配肉,份量不少。值得一試!飲品暫時未有啤酒提供,只叫左特色飲品椰子汁飲!
2022-04-28 22 浏览
終於可以出去食晚市😝,今日同朋友放工後想吃麻辣川菜,好想食辣野刺激下,於是上Openrice搜下啦,比麻辣Doi店舖名吸引咗。小店入面有6至8張枱,有卡位坐得舒服 等左一陣就有位了,呢度地方雖然不大,但裝修得幾骨子!裝修簡約但帶有日式和中式的古風情,牆上有各種面譜及茶杯做裝飾。看看餐牌主打水煮魚、及麻辣香鍋,另有各式涼拌小食及飲料。餐牌好簡單 唔會有好多選擇,不過咁先好 揀左一個主菜一個小食一個小炒,兩個人食啱啱好小食叫咗口水雞, 口水雞最緊要個醬,個醬夠麻夠辣呀!雞肉都夠滑唔會鞋。雞皮爽脆,連怕肥的我都連皮食,一啲都唔油膩,值得一食。一份口水雞既份量都幾多,多肉少骨,辣而不嗆,是一個不錯的前菜餐廳主打正宗四川菜,酸菜魚就絕對唔可以錯過,辣度由BB辣到大辣,今日就揀咗小辣,酸同辣嘅比例剛好,值得一提,酸菜口感夠脆生,色澤鮮亮,真係好好食😋店員放低一大碟酸菜魚,份量十足,3人都夠食,而且薯粉份量好多,餐廳採用幼細薯粉勁入味,掛汁力高!魚全冇骨,口感嫩滑,湯底唔油膩,味道鹹鮮酸辣!因為微辣既關係, 只有嘴唇麻痺又唔會遮住魚既蘚味,鮮辣兩者皆備。 鍋裹仲有其他配菜有芽菜,薯, 芫荽, 都是不

店員放低一大碟酸菜魚,份量十足,3人都夠食,而且薯粉份量好多,餐廳採用幼細薯粉勁入味,掛汁力高!魚全冇骨,口感嫩滑,湯底唔油膩,味道鹹鮮酸辣!因為微辣既關係, 只有嘴唇麻痺又唔會遮住魚既蘚味,鮮辣兩者皆備。 鍋裹仲有其他配菜有芽菜,薯, 芫荽, 都是不可缺少的伴菜~

小菜就要咗毛血旺,成盤有齊我鐘意食嘅嘢,有豬紅、 牛柏葉、午餐肉等, 麻香中帶蒜辣,好香口!
所有食材索晒啲辣味,必食!

王老吉同食辣真係最夾。滿足的一餐。不得不提我食左個幾中,外賣單不停有不停有,疫情期間可能少人會出街食,不過外賣咁多人叫 證明間野有實力,食得辣既朋友可以過嚟一試,價錢合理😋

2022-04-27
  • 口水雞
終於可以出去食晚市,即去bookmark咗好耐嘅川菜餐廳😝餐廳主打正宗四川菜,酸菜魚就絕對唔可以錯過,辣度由BB辣到大辣,今日就揀咗小辣,酸同辣嘅比例剛好,值得一提,酸菜口感夠脆生,色澤鮮亮,真係好好食😋酸菜魚份量幾多,2-3人都夠食,而且薯粉份量好多,餐廳採用幼細薯粉勁入味,掛汁力高!魚全冇骨,口感嫩滑,湯底唔油膩,味道鹹鮮酸辣!除咁主菜酸菜魚,仲叫咗個小食同小菜~小食係口水雞,麻中帶少辣,雞嫩而帶滑,配米線一流!小菜就要咗毛血旺,成盤有齊我鐘意食嘅嘢,有豬紅、 牛柏葉、午餐肉等,辣度可揀大、中、小,小辣好岩唔太食得辣嘅朋友, 麻香中帶蒜辣,好香口!必食!麻辣DOI🌟元朗鳳攸南街3號好順景大廈地下10號舖
終於可以出去食晚市,即去bookmark咗好耐嘅川菜餐廳😝

麻辣DOI🌟
2022-04-03 30 浏览
openrice落單,顯示12:35可以取,但我12:17都有得拿。揀左麻辣冒菜$56:薯粉、豆卜、萵筍、西蘭花、豬大腸和牛百葉小辣食落好舒服,麻辣味好夠,唯一缺點係要小心食到花椒。每樣餸都好新鮮,萵筍好甜,但部分有渣;豬大腸5大塊,算合理;牛百葉比較少總體好滿意,會再幫襯。
總體好滿意,會再幫襯。
2022-04-03
15 分钟 (外卖自取)
午餐
  • 冒菜
2022-01-25 51 浏览
天氣凍凍地,又落雨,就最啱食麻辣嘢!今次嗌咗一個滑雞香鍋,可以揀六款配料,我就梗係揀最容易入味嘅豬皮午餐肉肥牛啦,另外都係嗌咗菜!今次揀得好好,所有配料同個香鍋都好夾,辣味適中,麻味香濃!
天氣凍凍地,又落雨,就最啱食麻辣嘢!
这家店的好评那么多,要么是水军刷好评,要么是周围食物难吃到极致。作为长期在新界觅食的麻辣食客,可以说这家店水准相当之差。酸辣土豆丝-只有酸的味道,没有香味也没用辣味辣味全靠红油,毫无味道可言。回锅肉-这个是最离谱的,居然不是猪肉来炒,而是用的猪肉干,用猪肉干炒回锅肉?我人生真第一次见这么没品的餐厅。麻辣小炒皇-也几乎全是虾干和鱼干,新鲜的海鲜只有小的可怜的鱿鱼。我理解疫情下经营不易,但牺牲食物素质,简直难以下咽,这样的经营办法是绝对难以长久的。

回锅肉
2022-01-23
午餐
2022-01-10 76 浏览
今日同朋友放工後想食辣野過一過口癮黎左麻辣Doi! 一總共叫左三樣野食蒜泥白肉 雖然佢係凍食 但作為小食又幾開胃薄薄一片 唔會好快有飽肚既感覺蒜味勁濃😋另外叫左個滑雞香鍋(自選六樣配料)豬皮、餐肉、牛栢葉、肥牛、娃娃菜同蟹柳佢成個鍋會有火一直熱住 都擔心會唔會令d雞變得唔滑 但係食落入味之餘 都好滑 岩岩好!D配料同個鍋又好夾 豬皮同牛栢葉好爽口!肥肥的肥腸又係我最愛佢炸到脆卜卜勁香 同佢個辣度係perfect match!雖然成餐都係辣野 但係佢辣得黎完全仲保留到佢原本食物既味道下次希望可以試埋其他野
今日同朋友放工後想食辣野過一過口癮
黎左麻辣Doi! 一總共叫左三樣野食
蒜泥白肉 雖然佢係凍食
但作為小食又幾開胃
薄薄一片 唔會好快有飽肚既感覺
蒜味勁濃😋

另外叫左個滑雞香鍋(自選六樣配料)
豬皮、餐肉、牛栢葉、肥牛、娃娃菜同蟹柳
D配料同個鍋又好夾 豬皮同牛栢葉好爽口!

肥肥的肥腸又係我最愛
佢炸到脆卜卜勁香
同佢個辣度係perfect match!
雖然成餐都係辣野
但係佢辣得黎完全仲保留到佢原本食物既味道
下次希望可以試埋其他野
2022-01-03
  • 滑雞香鍋
2022-01-07 89 浏览
行完YOHO就行去對面食街鳳群徑搵食,我同朋友趁天氣凍就去食川菜,今晚我地就黎麻辣一番。一份口水雞既份量都幾多,多肉少骨,辣而不嗆!雞肉嫩滑,帶有少許麻辣的味道,口水雞入口甜中帶點麻,是一個不錯的前菜今次揀咗BB 辣既酸菜魚 。見到店員放低一大碟酸菜魚,份量十足,令人垂涎三尺!因為微辣既關係, 只有嘴唇麻痺又唔會遮住魚既蘚味,鮮辣兩者皆備。 薄切既魚肉, 食唔到丁點絲骨,十分彈牙 。鍋裹仲有其他配菜有芽菜,薯, 芫荽, 都是不可缺少的伴菜~毛血旺又好似係一個麻辣雜錦鍋,入邊有鴨血、牛柏葉、午餐肉、芽菜,所有食材索晒啲辣味,非常暖胃

口水雞

今次揀咗BB 辣既酸菜魚 。
見到店員放低一大碟酸菜魚,份量十足,令人垂涎三尺!

薯粉
米線
毛血旺
2021-12-29
薯粉
米線
毛血旺
2022-01-04 52 浏览
〰️涼拌雲耳 $38酸酸地再以涼拌方式處理,作為開胃小菜合適不過。味道唔算太辣,同行食唔到辣嘅朋友都接受到。😆〰️麻辣香鍋(滑雞)$238香鍋有三款可以選擇,分別有雞、牛肉同埋海蝦。除咗辣度之外,每個鍋仲可以自選六款配菜😆配菜強烈推介凍豆腐,一路煮嘅時候一路索晒啲汁!😍〰️農家小炒肉 $72好夠鑊氣,豬肉醃製得入味,麻辣鮮香,用嚟送飯的確一流。〰️〰️📍 麻辣Doi (元朗)元朗鳳攸南街3號好順景大廈地下10號舖
〰️涼拌雲耳 $38
酸酸地再以涼拌方式處理,
作為開胃小菜合適不過。
味道唔算太辣,
同行食唔到辣嘅朋友都接受到。😆

〰️麻辣香鍋(滑雞)$238
香鍋有三款可以選擇,
分別有雞、牛肉同埋海蝦。
除咗辣度之外,
每個鍋仲可以自選六款配菜😆
配菜強烈推介凍豆腐,
一路煮嘅時候一路索晒啲汁!😍

〰️農家小炒肉 $72
好夠鑊氣,
豬肉醃製得入味,
麻辣鮮香,
用嚟送飯的確一流。

〰️〰️📍 麻辣Doi (元朗)