2016-04-07
今天同好朋友出嚟約會,專程BOOK咗灣仔嘅黑鐵屋(Kuroganeya)嚟食新嘢,來到店口比我哋第一感覺就係布置得好典雅莊重,店如其名以黑色為主,顯得好有自己嘅特色,我哋坐低之后服務員好快過嚟遞餐牌問我哋要食乜,我哋睇咗一下菜單,發覺佢哋嘅拉面菜單名好有自己嘅特色,唔睇圖嘅話都唔知里面係咩配料,其實主要都係叉燒、流心蛋等等喇。我哋叫咗一份白味噌燒原隻生蠔,明太子雞翼,金兵衛,銅兵衛。金兵衛主要係辣肉醬豚骨湯底拉面,唔係好食得辣嘅朋友點咗銅兵衛,即係醬油豚骨湯底拉面。如果鐘意其他口味嘅朋友仲可以選擇其他兵衛咖,哈哈。佢哋嘅叉燒係主打,肉質嫩滑香軟,入口即溶,味道一流,流心蛋輕輕咬開一啖,里面嘅糖心就擋都擋唔住流出來,金黃濃稠嘅糖心真係令人食指大動啊。白味噌燒原隻生蠔賣相無得頂,成只拳頭咁大,燒得香噴噴,咬落去鮮美多汁,而雞翼外表金黃香脆,睇上去好飽滿,里面釀滿香糯可口明太子,食起來軟糯肉滑,回味無窮。