餐厅: 點一龍 (如心廣場一期)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2024-07-21 2752 浏览
即叫即蒸,熱辣辣,最重要係傳統點心大一點新式,好睇又好食😋由點心、巧手小炒、以至甜點,一應俱全牛牛手袋酥好精緻,個樣好似真既手袋食落好酥脆,幾香口燕窩蛋撻聽落好高級好矜貴嘅蛋撻開頭以為淨係得燕窩,點知係蛋撻上面有燕窩食落燕窩甜甜地,配搭埋蛋撻估唔到都幾夾雪影金腿叉燒包外皮香脆甜甜的,賣相好睇又好食家鄉咸水角做到好似啤梨嘅樣,似模似樣食落係傳統鹹水角味道極品鮑魚雞粒酥 真係食一粒都好滿足,一大粒嘅原隻鮑魚放喺雞粒酥上面成件事好矜貴,鮑魚味道香,口感彈牙,配雞粒酥冇違和感鮑魚燒賣 粒燒賣又係好矜貴,雖然得一粒燒賣,但有一整粒嘅鮑魚,口感彈牙味道香金獎熊猫粉果 (每件)蒸籠仔放咗熊貓粉果,佢個熊貓賣相真係好搞笑值得打卡脆網皮海皇腸粉好鍾意食網腸,原因係因為有我最鍾意食嘅蝦,同埋香脆,嚟到嘅時候自己再添加豉油,好好食櫻花蝦紫菜瑤柱蛋白炒飯超鍾意食瑤柱蛋白炒飯,份量唔少仲要炒到好睇又香,好睇又好食當天去到嘅時候可以任揀位置,而且坐得好舒服整體食物質素,環境,服務都好唔錯最令我詫異嘅係雖然員工唔係年青人,但係服務真係好好,真係有少少意外
即叫即蒸,熱辣辣,最重要係傳統點心大一點新式,好睇又好食😋
由點心、巧手小炒、以至甜點,一應俱全
牛牛手袋酥
好精緻,個樣好似真既手袋
食落好酥脆,幾香口
燕窩蛋撻
聽落好高級好矜貴嘅蛋撻
開頭以為淨係得燕窩,點知係蛋撻上面有燕窩
食落燕窩甜甜地,配搭埋蛋撻估唔到都幾夾
雪影金腿叉燒包
外皮香脆甜甜的,賣相好睇又好食
家鄉咸水角
做到好似啤梨嘅樣,似模似樣
食落係傳統鹹水角味道
極品鮑魚雞粒酥
鮑魚燒賣
金獎熊猫粉果 (每件)
蒸籠仔放咗熊貓粉果,佢個熊貓賣相真係好搞笑
值得打卡
脆網皮海皇腸粉
櫻花蝦紫菜瑤柱蛋白炒飯
超鍾意食瑤柱蛋白炒飯,份量唔少仲要炒到好睇又香,好睇又好食
當天去到嘅時候可以任揀位置,而且坐得好舒服
整體食物質素,環境,服務都好唔錯
  • 櫻花蝦紫菜瑤柱蛋白炒飯
  • 脆網皮海皇腸粉
  • 鮑魚燒賣
  • 雪影金腿叉燒包
自從我開始返工之後哥哥成日跟住公公婆婆去飲茶從此就愛上咗飲茶😂今次去荃灣行街見到如心廣場有間可以打卡既高級點心專門店一於晚餐去飲個茶食個包先🤭呢度職員好細心我地一入到去話好凍佢地已經主動話較細個冷氣風👍我地叫左好多野食最後埋單都係$500左右👍性價比好高極品鮑魚雞粒酥 $55/件賣相精緻,大大粒既鮑魚放係面好搶眼,鮑魚彈牙入味,牛油餅底酥脆,加埋雞粒同菇粒餡一齊食,口感好豐富燕窩蛋撻 $39/件滋補養顏既燕窩鋪滿晒蛋撻表面😍蛋撻皮好薄好酥脆,蛋好滑好甜配埋燕窩一齊食,剛好可以中和反個甜度🤤好味蟹籽小籠包 $39小籠包係哥哥至愛,每次飲茶必叫🤭皮簿餡多,一咬就勁多肉汁流出嚟🤤薑蔥牛柏葉 $42呢個有少少辣,好味又惹味晶瑩海蝦餃 $39晶瑩剔透既蝦餃皮包住大大粒爽口彈牙既鮮蝦👍巧手芝麻小卷 $36呢樣係爸爸至愛😝唔係周圍有得食,爸爸見到即叫😂 芝麻味好香,口感彈牙欖仁斑蘭馬拉糕 $34因為我超鍾意斑蘭味既野,所以一見到有斑蘭味既野一定唔會錯過,呢個斑蘭味超香濃,馬拉糕口感鬆軟,超好味🤤如果唔係我叫哥哥留反一啖比我😅佢自己一個都食哂成個😂😂😂呢個下次黎一定要再encore👍👍乾炒牛河 $98
自從我開始返工之後

極品鮑魚雞粒酥 $55/件

燕窩蛋撻 $39/件

蟹籽小籠包 $39

薑蔥牛柏葉 $42
呢個有少少辣,好味又惹味

晶瑩海蝦餃 $39
晶瑩剔透既蝦餃皮包住大大粒爽口彈牙既鮮蝦👍

巧手芝麻小卷 $36

欖仁斑蘭馬拉糕 $34

乾炒牛河 $98
即叫即炒既乾炒牛河,鑊氣十足,牛肉嫩滑,哥哥都咬倒👍 河粉唔會炒到碎哂,好食

點一龍 Dim Sum Bar
📍荃灣楊屋道8號如心廣場1期地下G01A號舖
2024-07-16
小吃貨閒時都會飲吓茶🫖嘆吓一盅兩件😇今次朋友帶我嚟到位於荃灣西如心廣場有打卡📸點心食嘅高級點心專門店|點一龍🐉✨極品鮑魚雞粒酥 $55 鮑魚Juicy,外皮酥脆,內裡雞肉鮮嫩🐣✨ 金獎熊貓粉果 $38🐼造型可愛,唔捨得食,外皮煙韌😊✨ 牛牛手袋酥 $42 乜咁鬼似H包包👜真有創意🤭入面係牛肉,隔住個層厚厚酥皮都熱辣辣,有少少辣,好惹味✨ 燕窩蛋撻 $39蛋撻食得多,成個蛋撻佈滿燕窩真係第一次食,皮薄餡靚,朋友話咁養顏,啱哂貪靚嘅我😍✨海鮮灌湯餃 $68有帶子片,蟹肉和大大隻灌湯餃,十分足料👍🏻👍🏻✨花膠響螺淮杞燉豬腱湯 $88嘩!揭開盅蓋一件又長又厚嘅花膠,忍唔住要夾起影相,入面仲有響螺、杞子、淮山等材料,燉湯相當入味~湯皇湯后Must Try ❣️❣️✨日式龍鬚炒麵 $83將中式炒麵與日式風味完美結合龍鬚係魷魚鬚🦑創新而不失傳統味道,店員好細心,我都未開聲叫,已特意奉上辣椒醬和辣椒油各一碟,簡直係錦上添花🌶️🌶️✨香芒玉露 $26唔只茗茶,仲有多種特色飲品選擇🍹喜出望外嘅係呢度嘅香芒玉露點解會咁好飲😆唔會太甜,有芒果肉,天時暑熱,清新解渴💭值得一提的是餐廳空間寬敞舒適,有私密感十足的卡座,也
小吃貨閒時都會飲吓茶🫖嘆吓一盅兩件😇
今次朋友帶我嚟到位於荃灣西如心廣場
有打卡📸點心食嘅高級點心專門店|點一龍🐉

✨極品鮑魚雞粒酥 $55
鮑魚Juicy,外皮酥脆,內裡雞肉鮮嫩🐣

✨ 金獎熊貓粉果 $38
🐼造型可愛,唔捨得食,外皮煙韌😊

✨ 牛牛手袋酥 $42
乜咁鬼似H包包👜真有創意🤭
入面係牛肉,隔住個層厚厚酥皮都熱辣辣,
有少少辣,好惹味

✨ 燕窩蛋撻 $39
蛋撻食得多,成個蛋撻佈滿燕窩真係第一次食,
皮薄餡靚,朋友話咁養顏,啱哂貪靚嘅我😍

✨海鮮灌湯餃 $68
有帶子片,蟹肉和大大隻灌湯餃,十分足料👍🏻👍🏻

✨花膠響螺淮杞燉豬腱湯 $88
嘩!揭開盅蓋一件又長又厚嘅花膠,

✨日式龍鬚炒麵 $83
將中式炒麵與日式風味完美結合
龍鬚係魷魚鬚🦑創新而不失傳統味道,

✨香芒玉露 $26
唔只茗茶,仲有多種特色飲品選擇🍹
喜出望外嘅係呢度嘅香芒玉露點解會咁好飲😆
唔會太甜,有芒果肉,天時暑熱,清新解渴

💭值得一提的是餐廳空間寬敞舒適,
有私密感十足的卡座,也有適合聚會的圓桌,
以傳統中式和紅色格調為主❤️

現場所見店員和客人談笑風生,
我估應該係常客而對我地這些新客亦招呼周到💯

價位屬中高檔次,但物有所值🫶🫶
下次可以再帶屋企人來飲個靚茶🫖

• 牛牛手袋酥
  • 日式龍鬚炒麵
  • 花膠響螺淮杞燉豬腱湯
2024-08-19 1114 浏览
飲茶係我地一家大細周末的指定家庭活動,每次仔仔都會指定要嘆一盅兩件真係好老積。🔹極品鮑魚雞粒酥大大隻鮑魚好吸晴,味濃且口感嫩滑,雞粒配上冬菇粒,酥皮好鬆化🔹雪影金腿叉燒包外層白色脆皮菠蘿包般香甜同好鬆脆,裡面的叉燒餡料,味道完美配合🔹懷舊魚翅餃足料又鮮味的魚翅餃啖啖肉,外皮咬破後蝦肉及豬肉餡卻逼出油香🔹醬皇蒸鳳爪蒸鳳爪質嫩爽口,味道香濃充滿著傳統風味,雞爪控必吃🔹乾炒牛河牛肉嫩滑富肉香,河粉炒得香口有鑊氣,均勻沾上醬油及條條分明,乾爽不油膩🔹燕窩蛋撻矜貴又養顏的點心,賣相奢華,撻底充滿牛油香味酥化可口,女士必食🔹欖仁斑蘭馬拉糕斑蘭天然獨特芳香,顏色鮮艷,清甜味美,蒸糕入口軟綿🔹焗蓮蓉西米布甸值得一讚係西米布甸充滿傳統港式味道,焗香後外皮香脆且內裡軟滑,甜度恰當不滯口大

🔹極品鮑魚雞粒酥

🔹雪影金腿叉燒包

🔹懷舊魚翅餃
足料又鮮味的魚翅餃啖啖肉,外皮咬破後蝦肉及豬肉餡卻逼出油香

🔹醬皇蒸鳳爪
蒸鳳爪質嫩爽口,味道香濃充滿著傳統風味,雞爪控必吃

🔹乾炒牛河

🔹燕窩蛋撻

🔹欖仁斑蘭馬拉糕
斑蘭天然獨特芳香,顏色鮮艷,清甜味美,蒸糕入口軟綿

🔹焗蓮蓉西米布甸
2024-07-31
2024-08-18 825 浏览
香港人真係好鐘意飲茶架,除左傳統茶樓外,宜家多左好多特式的食店,而且早午晚都可以飲茶,食返一盅兩件😍暑假同仔仔周圍去行街同玩,經過位於如心廣場嘅「點一龍」,糅合傳統與時尚,點心多款創新口味可選擇,餐廳佈置結合傳統中式格調和年輕時尚的元素,為饕客帶來耳目一新的感覺。食店門面十分光亮,坐位寬敞,所以決定晚餐就食呢間喇😊我地叫左🔹鮑魚燒賣大大隻鮑魚放在燒賣上,鮑魚彈牙,多汁🔹晶瑩海蝦餃 皮薄,滿滿蝦餡🔹海蝦脆春卷即叫即炸,熱辣辣👍🏻,炸得香脆🔹翡翠海蝦腸粉腸粉皮嫰滑,大大隻海蝦分布平均🔹️鮮菌腐皮卷腐皮十分脆口👍🏻🔹️粒粒芋香蒸雞飯芋頭香味十足,雞肉嫩滑🔹乾炒牛河鑊氣十足,牛肉嫩滑,河粉乾爽不會油膩🔹️楊枝甘露正👍🏻

我地叫左
🔹鮑魚燒賣
大大隻鮑魚放在燒賣上,鮑魚彈牙,多汁

🔹晶瑩海蝦餃
皮薄,滿滿蝦餡

🔹海蝦脆春卷
即叫即炸,熱辣辣👍🏻,炸得香脆

🔹翡翠海蝦腸粉
腸粉皮嫰滑,大大隻海蝦分布平均

🔹️鮮菌腐皮卷
腐皮十分脆口👍🏻

🔹️粒粒芋香蒸雞飯
芋頭香味十足,雞肉嫩滑

🔹乾炒牛河
鑊氣十足,牛肉嫩滑,河粉乾爽不會油膩

🔹️楊枝甘露
正👍🏻

2024-07-29
2024-08-15 761 浏览
我哋一家人都好鍾意食點心,今日去咗荃灣點一龍,點心款式好多,全部熱辣辣👍🏻小朋友去到亦都絕對適合,一入去就主動提供Bb椅同小朋友餐具😆🔸牛牛手袋酥 好精緻,個樣整到好似手袋外形,酥皮非常酥脆鬆化,入面牛肉調味亦非常惹味🔸脆網皮海皇腸粉 腸粉外皮薄,包上咗彈牙嘅蝦同埋脆脆,好配合,豉油另外上可以自己調節鹹淡度🔸燕窩蛋撻 有滋補養顏既燕窩喺蛋撻上邊,蛋撻皮好酥脆好香牛油味,蛋漿蛋味濃厚好滑🔸雪影金腿叉燒包呢個必點,外皮酥脆香甜,入邊叉燒餡料都幾多🔸極品鮑魚雞粒酥鮑魚好矜貴,味道香彈牙,加埋雞粒同菇粒,裝起一個酥脆充滿牛油香嘅撻皮,口感豐富🔸焗蓮蓉西米布甸好香,質感好滑溜不會太甜🔸櫻花蝦紫菜瑤柱蛋白炒飯瑤柱蛋白炒飯配上櫻花蝦,飯炒得粒粒分明🔸奶黃流沙包真係超流心,奶黃仲要係好香鹹蛋味,質感做得好好

🔸牛牛手袋酥

🔸脆網皮海皇腸粉

🔸燕窩蛋撻

🔸雪影金腿叉燒包
呢個必點,外皮酥脆香甜,入邊叉燒餡料都幾多

🔸極品鮑魚雞粒酥

🔸焗蓮蓉西米布甸
好香,質感好滑溜不會太甜

🔸櫻花蝦紫菜瑤柱蛋白炒飯
瑤柱蛋白炒飯配上櫻花蝦,飯炒得粒粒分明

🔸奶黃流沙包
真係超流心,奶黃仲要係好香鹹蛋味,質感做得好好
2024-08-07 768 浏览
平時最中意同公公👴🏻婆婆👵🏻飲茶🫖環境闊落坐得舒服對老人家都好重要~最近同佢地去左間高級點心專門店🥡點心即叫即蒸~粉麵即叫即炒🔥點心賣相亦唔錯🌟🥡鮑魚燒賣鮑魚燒賣造型精緻,賣相非常不錯。燒賣鮮嫩多汁、香氣四溢🥡家鄉咸水角梨型造型,外層酥脆,內饀綿軟粘滑,口感不錯🥡斑蘭馬拉糕斑蘭天然的清新香味,甜而不膩,迷人的斑蘭葉淺綠色,令人有一種自然清新的感覺🥡乾炒牛河河粉口感爽滑彈牙,牛肉彈牙

🥡鮑魚燒賣
鮑魚燒賣造型精緻,賣相非常不錯。燒賣鮮嫩多汁、香氣四溢

🥡家鄉咸水角
梨型造型,外層酥脆,內饀綿軟粘滑,口感不錯

🥡斑蘭馬拉糕

🥡乾炒牛河
河粉口感爽滑彈牙,牛肉彈牙

2024-08-05 632 浏览
香港人鐘意飲茶食點心,今次去開荃灣,就試試呢間點一龍啦🥢極品飽魚雞粒酥(每件) $55炆煮過嘅鮑魚軟腍入味,放係牛油酥皮上,值得一食🥢海鮮灌湯餃(盅) $68大大粒灌湯餃,皮薄多餡,整體好食🦐晶瑩海蝦餃 $39蝦大粒彈牙,皮都唔厚🥢家鄉咸水角 $36好鐘意食鹹水角,呢到仲整咗梨嘅造型,外脆內軟,餡料好食🍤翡翠海蝦腸粉 $65腸粉幾滑,蝦本身係大粒嘅,切開咗就細粒咗,仲有薄薄翠玉瓜💛招牌奶皇流沙包 $39包夠軟熟,熱辣辣最好食,入面係真係流沙㗎,奶黃好香🥢乾炒牛河 $98河粉煙韌夠味,加上軟嫩的牛肉,鑊氣十足,滋味一試難忘🚩點一龍 (如心廣場一期) (荃灣) @dimsumbar.hk 📍荃灣楊屋道8號如心廣場一期地下G01A號舖
香港人鐘意飲茶食點心,今次去開荃灣,就試試呢間點一龍啦

🥢極品飽魚雞粒酥(每件) $55
炆煮過嘅鮑魚軟腍入味,放係牛油酥皮上,值得一食

🥢海鮮灌湯餃(盅) $68
大大粒灌湯餃,皮薄多餡,整體好食

🦐晶瑩海蝦餃 $39
蝦大粒彈牙,皮都唔厚

🥢家鄉咸水角 $36
好鐘意食鹹水角,呢到仲整咗梨嘅造型,外脆內軟,餡料好食

🍤翡翠海蝦腸粉 $65
腸粉幾滑,蝦本身係大粒嘅,切開咗就細粒咗,仲有薄薄翠玉瓜

💛招牌奶皇流沙包 $39
包夠軟熟,熱辣辣最好食,入面係真係流沙㗎,奶黃好香

🥢乾炒牛河 $98
河粉煙韌夠味,加上軟嫩的牛肉,鑊氣十足,滋味一試難忘

📍荃灣楊屋道8號如心廣場一期地下G01A號舖
荃灣西依間「點一龍」主打輕奢、精緻嘅手工點心,作為典型港女嘅我點能錯過,依度嘅點心真係睇得又食得,適合打卡之餘又好味,嚟到依度點可能剩係點一籠,因為貪心想食多D唔同款式嘅,所以我覺得部份貴價少少嘅點心可以一件起咁Order真係幾好。*此餐廳收取加一服務費。日式龍鬚炒麵(單點$83),魷魚口感不韌,食落有鮮味,炒麵食落好夠鑊氣,配料包括有韮皇、紫洋蔥、香蔥、芝麻,味道類似港式豉油皇炒麵,略嫌較難聯想到日式風味有關,配以紅醋食用,味道更佳。海鮮灌湯餃(單點$68),帶子味道鮮甜,採用湯浸餃形式上菜,灌湯餃內有蝦仁、豬肉,黃色餃子皮嘅餃邊呈現着整齊、細緻嘅多度人手摺紋,內裏鼓脹隆起,一咬落去,就會可以同時品嚐到高湯及餡料。鮑魚燒賣(單點$55),鮑魚口感彈牙,食落帶有鮑魚汁味道,冬菇鮮蝦豬肉燒賣三者餡料比例適中,味道鹹香。瑤柱鮮蝦菜苗餃(單點$42),菜苗味道清甜,略嫌瑤柱、鮮蝦切得比較細碎,因此唔太食得出海鮮於此菜式內嘅味道,但勝在菜苗豬肉餡料食落好Juicy。雪影金腿叉燒包(單點$39),白色菠蘿脆皮採用砂糖製作,略嫌叉燒份量少,但勝在肉質肥瘦均匀,主要都係食到蜜汁叉燒醬作為餡料,甜上加

*此餐廳收取加一服務費。

雪影金腿叉燒包(單點$39),白色菠蘿脆皮採用砂糖製作,略嫌叉燒份量少,但勝在肉質肥瘦均匀,主要都係食到蜜汁叉燒醬作為餡料,甜上加甜之下,令整體食落味道比較容易覺得甜膩,包底口感香脆。

金獎熊貓粉果(單點$38),熊貓造型,好足料,內有豬肉、蝦米、冬菇、甜菜脯、蘿蔔、沙葛、韭菜、芫荽、花生,味道正宗,略嫌價錢稍貴。

家鄉咸水角(單點$36),啤梨造型,外皮口感外酥脆內軟糯,內有豬肉、蝦米、冬菇、沙葛,略嫌餡料份量少,但勝在角皮做得幾好味。

金箔蝦餃(單點$28),表面鋪有金箔,餃子皮口感薄身,蝦餃好飽滿,鮮蝦好大隻,食落好新鮮。

燕窩蛋撻(單點$39),表面鋪滿燕窩,蛋味濃香,撻皮口感香脆。

鐵觀音(兩位$26),茶味濃香。
  • 雪影金腿叉燒包
  • 梨子鹹水角
  • 海鮮灌湯餃
  • 鮑魚燒賣
  • 瑤柱鮮蝦菜苗餃
  • 家鄉咸水角
  • 金箔蝦餃
2024-08-04 430 浏览
我哋最鍾意就係weekend一家人去飲茶㗎喇🫖荃灣西呢邊嘅傳統茶樓,我哋都幾乎試過晒嚕….最近喺 #如心廣場 行開街見到呢間佈置結合咗傳統中式格調同年輕時尚元素嘅餐廳!即刻決定試吓佢😙😙點一龍糅合傳統與時尚,由點心、巧手小炒、以至甜點一應俱全😎點心精緻得嚟仲非常高質兼IG-able𠻹😋😋😋呢間高級點心專門店有別於一般傳統茶樓,採用咗傳統技法製作創新口味嘅中式美饌!今次我哋就試咗呢幾款菜式:極品鮑魚雞粒酥 $55鮑魚燒賣 $55花膠響螺淮山杞子燉豬腱湯 $88海鮮灌湯餃 $68 蟹籽小籠包 $39招牌奶黃流沙包 $39楊枝甘露 $42櫻花蝦紫菜瑤柱蛋白炒飯 $98特別要提嘅係極品鮑魚雞粒酥同鮑魚燒賣!鮑魚大大粒,超入味又夠彈牙!配埋個香脆酥底,認真好夾呀!另一特別之處係呢到除咗好似傳統茶樓可以茗茶之外,仲有其他特色飲品可供選擇!兼具傳統特色之餘,仲非常適合家庭親友聚會及商務宴客!
我哋最鍾意就係weekend一家人去飲茶㗎喇🫖

荃灣西呢邊嘅傳統茶樓,我哋都幾乎試過晒嚕….

今次我哋就試咗呢幾款菜式:
楊枝甘露 $42
櫻花蝦紫菜瑤柱蛋白炒飯 $98

用餐优惠
試食活動
我哋一家人一向都鍾意飲茶點心咁啱上次去荃灣探朋友 就係佢屋企附近試吓一間茶樓 呢間茶樓好特別 有別於一般傳統的茶樓結合咗中式Mix時尚嘅元素 以紅色白色為主題 餐廳座位都好寬闊坐低嘅時候 侍應們都好熱情見到老闆仔 最多問要唔要BB凳提供畫紙同畫筆俾小朋友 另外有主動拎兒童餐具俾我哋原來都係間親子茶樓嚟嘅☺️我哋推介以下幾樣必點嘅食物❊極品鮑魚雞粒酥❊雪影金腿叉燒包❊鮑魚燒賣❊金箔蝦餃❊櫻花蝦蛋白瑤柱炒飯❊招牌奶皇流沙包❊蟹籽小籠包❊陳皮燉原個雪梨我們欣賞個櫻花蝦蛋白瑤柱炒飯炒得好夠鑊氣,瑤柱同蛋白勁多,仲有瓜粒同杞子,老闆仔都食咗一大碗!鮑魚雞粒酥底下的牛油酥皮整得好酥脆,鮑魚沾滿濃稠的鮑汁,撻內有蘑菇及雞粒,整體口感豐富!其他都好好味㗎整體嚟講食物賣相同埋味道都唔錯👍🏻下次一定要帶埋公公婆婆一齊嚟先得呀
我哋一家人一向都鍾意飲茶點心

❊招牌奶皇流沙包
❊蟹籽小籠包
❊陳皮燉原個雪梨

2024-08-02 452 浏览
係荃灣楊屋道8號如心廣場一期有一間中菜館叫"點一龍",我今日喺慕名而來!因為係綱上見到D點心特色又靚!今日我同朋友叫左:⭐櫻花蝦紫菜瑤柱蛋白炒飯- 炒飯熱辣辣,瑤柱味好重蛋白又夠香⭐鮑魚燒賣⭐極品飽魚雞粒酥- 兩款特色點心精美又靚,鮑魚都算大舊,真材實料⭐脆網皮海皇腸粉- 腸粉皮好薄又夠滑⭐養生雞蛋豬腳薑- 豬腳薑夠曬大份,而且仲好好味,啲薑夠曬辣⭐玫瑰臘腸卷⭐晶瑩海蝦餃⭐牛牛手袋酥- 點心即叫即整,上台嘅時候仲夠曬熱,蝦餃啲皮仲夠哂薄👍🏻而且餐廳合傳統同時尚,再採用 傳統技法製作創新口味中式美饌,由點 心、巧手小炒、以 至甜點,一應俱全;除左茗茶以外,我地仲見到有 特色飲品,款款都好精美;餐廳佈置亦貫徹點一龍風格,結合傳統中式格調和年輕時尚嘅格調!真係好適合家庭親友聚會及商務宴客 。

今日我同朋友叫左:
⭐櫻花蝦紫菜瑤柱蛋白炒飯
- 炒飯熱辣辣,瑤柱味好重蛋白又夠香
⭐鮑魚燒賣
⭐極品飽魚雞粒酥
- 兩款特色點心精美又靚,鮑魚都算大舊,真材實料
⭐脆網皮海皇腸粉
- 腸粉皮好薄又夠滑
⭐養生雞蛋豬腳薑
- 豬腳薑夠曬大份,而且仲好好味,啲薑夠曬辣
⭐玫瑰臘腸卷
⭐晶瑩海蝦餃
⭐牛牛手袋酥
- 點心即叫即整,上台嘅時候仲夠曬熱,蝦餃啲皮仲夠哂薄👍🏻

2024-07-30
2024-07-31 451 浏览
見到「點一龍」有唔少精緻點心🧐同朋友去試下先🤩.XO醬豬扒炒烏冬🍜豬扒軟熟唔韌🥩烏冬加咗蔥段、洋蔥🧅椒絲炒🫑夠鑊氣又香口🤤.香茜牛肉腸🥢.極品飽魚雞粒酥🧁鮑魚軟腍入味🐚配埋雞粒同酥皮😛.鮑魚糯米雞🍚糯米雞好足料😉有鮑魚、叉燒🐷鹹蛋🥚雞肉🐓冬菇等🍄‍🟫.香芒軟糯卷🥭芒果香甜😋如果個卷再煙韌啲就更好🥺.燕窩蛋撻🥧蛋撻上面有少少燕窩🪹都唔錯😌.晶瑩海蝦餃🥟外皮薄且清透✨海蝦大粒爽口🦐.蟹籽小籠包🥠肉餡鮮嫩🐖咬開見到滿滿湯汁😍沾上薑絲同黑醋更佳🫚.鐵觀音(2位)🫖
見到「點一龍」有唔少精緻點心🧐同朋友去試下先🤩
鐵觀音(2位)🫖
  • 晶瑩海蝦餃
  • 黑蟹子小籠包
2024-07-30 410 浏览
呢班暑假成日周圍去🔥🔥同小朋友去左荃灣玩PLAY house,未夠鐘去飲個靚茶,食個飽都好,經過如心廣場見到高級點心專門店,即係入去試下😋😋侍應見到有小朋友,主動提供餐具同有顏色筆可以畫畫,服務態度非常好🫰🫰🌟鮑魚燒賣🌟誠意推薦大家,鮑魚大到可以見唔到粒燒賣,鮑魚軟腍又入味,非常彈牙,配埋手工製的燒賣,簡直雙重享受🤩🤩櫻花蝦紫菜瑤柱蛋白炒飯🍚小朋友好超鍾意食瑤柱蛋白炒飯,炒到又香又足料,真係食到清碟😝😝 🥟海鮮灌湯餃足料多食得好滿足,多舊帶子配上灌湯餃,湯味道充滿海鮮味道👅我地額外仲叫左🔥🔥💫金腿叉燒包💫魚肚棉花雞💫叉燒腸粉💫山竹牛肉球💫豉汁鳳爪✅餐廳佈置亦貫徹點一龍風格,結合傳統中式格調和年輕時尚的元素,為饕客帶來耳目一新的感覺✅適合家庭親友聚會及商務宴全部點心即叫即蒸熱辣辣,傳統點心製作完全沒有馬虎,真心好高質,下次揾埋一家人來呢到飲茶先🤗🫖點一龍📍荃灣楊屋道8號如心廣場一期地下G01A號舖

🌟鮑魚燒賣🌟

櫻花蝦紫菜瑤柱蛋白炒飯🍚

🥟海鮮灌湯餃
足料多食得好滿足,多舊帶子配上灌湯餃,湯味道充滿海鮮味道👅

我地額外仲叫左🔥🔥

✅適合家庭親友聚會及商務宴

🫖點一龍
📍荃灣楊屋道8號如心廣場一期地下G01A號舖

2024-07-29 433 浏览
早幾日同屋企人去左荃灣行街~之後去左如心廣場到飲茶🙂‍↔️叫左幾碟點心/一碟炒飯🤣食得好飽同好滿足😌金獎熊貓粉果熊貓🐼造型😐粉果皮好煙韌~內裡餡料好足😚牛牛手袋酥手袋👜造型🥰好特別😛炸至金黃色😊好香好酥脆😄蟹籽小籠包口感細膩爛熟~入口即化🥰蟹香味濃郁鮮美😎配醋汁或薑絲等調料風味更加鮮美🥰一口牛肉餅外層酥脆🙂具有濃郁的牛肉香氣和鮮甜味道😍極品鮑魚雞粒酥鮑魚質地細膩,入口即化😂鬆化酥脆~十分美味可口🙂櫻花蝦紫菜瑤柱蛋白炒飯櫻花蝦微微脆嫩^_^增添了趣味的口感層次😇香氣撲鼻🥰讓人垂涎欲滴😌香芒軟糯卷芒果好鮮甜😍外皮酥軟綿密😌融化在口中🤪點一龍以傳統技法打造創新口味中式美饌,包羅中式點心、巧手小炒及甜點等☺️為客人提供現多元化菜單😉除了精選茗茶,餐廳還提供特色飲品,滿足不同客群需求。餐廳環境融合傳統中式韻味與年輕時尚元素,營造耳目一新的就餐體驗,適合家庭聚會及商務應酬🥳

金獎熊貓粉果
熊貓🐼造型😐粉果皮好煙韌~內裡餡料好足😚

牛牛手袋酥
手袋👜造型🥰好特別😛炸至金黃色😊好香好酥脆😄

蟹籽小籠包

一口牛肉餅
外層酥脆🙂具有濃郁的牛肉香氣和鮮甜味道😍

極品鮑魚雞粒酥
鮑魚質地細膩,入口即化😂鬆化酥脆~十分美味可口🙂

櫻花蝦紫菜瑤柱蛋白炒飯

香芒軟糯卷
芒果好鮮甜😍外皮酥軟綿密😌融化在口中🤪

除了精選茗茶,餐廳還提供特色飲品,滿足不同客群需求。

酬🥳
2024-07-23