2023-02-10 87 浏览
唔似其他大酒樓為左降低成本呢間點心係香港製造好值得支持夜晚仲想食點心既話一定要黎呢間❗️仲要必點燉湯❗️呢度既燉湯唔求奇係真材實料原盅燉所以好濃郁好夠味叫左🌟黑蒜螺片燉肉排🌟足料同時每盅都好夠飲飲完好暖身除左點心吸引佢地既原盅燉湯會係我想再去既原因!🌟晶瑩鮮蝦餃🌟蝦餃既餡爽口足料可以揀2粒/4粒咁兩個人食就可以叫兩粒個胃就有位可以試多啲款🌟懷舊臘味糯米包🌟上碟係黃色一個個波咁好可愛出面燒賣皮包住入面係臘味糯米飯我自己好鍾意食臘味飯所以勁like呢個包出面好少見🌟欖仁馬拉糕🌟要趁熱食先會鬆軟好味又係飲茶必點之一4個人都夠分🌟潮州粉果🌟外皮煙靭餡料爽口又係飲茶必點🌟濃湯杞子浸時蔬🌟菜冇渣飲茶就係要點一道菜解膩茶芥$3/位好抵!整體野食都好食❗️最推最推係原盅燉湯!!!❗️
唔似其他大酒樓為左降低成本

叫左🌟黑蒜螺片燉肉排🌟
足料同時每盅都好夠飲

飲完好暖身
除左點心吸引
佢地既原盅燉湯會係我想再去既原因!

🌟晶瑩鮮蝦餃🌟

又係飲茶必點

🌟濃湯杞子浸時蔬🌟
菜冇渣
飲茶就係要點一道菜解膩

茶芥$3/位好抵!
整體野食都好食
❗️最推最推係原盅燉湯!!!❗️

• 黑蒜螺片燉肉排湯
2023-02-08 72 浏览
《一盅兩件😌》———————————————-#點心到 ❤️ -呢間位於油麻地廟街嘅新派中菜,十分抵食,茶錢只係$3/位,又唔收加一🥰-嚟飲茶蝦餃、燒賣係必點,爽口彈牙,口感煙韌,而且係兩粒一籠,好適合二人撐枱腳嚟嘆茶過吓口癮!🫖-冬天就想食啲臘味,呢個籠仔臘味飯底下用上荷葉去蒸,白飯用上金鳳米,粒粒分明😎 上面佈滿臘腸、臘肉同臘鴨,味道濃郁,再配上甜豉油,十分之香~-另外仲有唔少其他嘅點心種類,款式多元,濃湯鮮竹卷有三舊,外皮嫩滑☺️ 黑金流沙包即叫即蒸熱辣辣,包感鬆軟😚 比較特別嘅有金沙脆皮銀蘿腸,裡面包有蘿蔔絲,有啲似包住春卷餡嘅口感,爽脆鮮甜😙-
《一盅兩件😌》
———————————————-
#點心到 ❤️
2023-02-02
2023-02-06 3272 浏览
同朋友去完廟街,在附近覓食,見到呢間新式點心店。晚市仲有得飲茶,當然要飲返杯茶,嘆返一盅兩件(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 見到佢晚上九點幾都接近滿座就知道佢食物水平相當唔錯!!餐廳地方唔大,但環境乾淨,上餐速度都好快!!而且熱辣辣的。滿足哂當時好餓嘅我(•̀ᴗ• )定價平過酒樓,食物種類都多,除咗點心,都有盅飯、燉湯等。☁️晶瑩鮮蝦餃(2粒)$16招牌菜之一,好貼心地可以揀兩粒!!啱哂兩個人~唔使焗住食四粒,可以試多啲唔同嘅菜式嘛!!! ◔.̮◔✧蝦仁都好大粒,食落彈牙!!☁️原隻蝦燒賣(2粒)$15推薦!!都係可以揀兩粒!!真係原隻蝦,蝦肉好彈牙!!賣相靚仔,食落皮薄饀靚,唔會好厚皮,啖啖蝦肉!!☁️五香鹹水角 $20炸得金黃,色澤均勻。一口咬下去,做到外面微脆,內裡軟糯,口感脆而不韌!!!☁️濃湯鮮竹卷 $19有驚喜!!湯好濃郁鮮味,鮮竹夠滑有豆香,配埋裏面嘅蔬菜同菇好甜!!☁️黑金流沙包 $25一打開嚇親,因為啲奶黃餡真係流出來!!!超級流心~!!!☁️蜜汁叉燒腸 $25皮薄饀靚,叉燒味道不錯,不會乾柴,連同甜豉油食好可口!!☁️沙參玉竹燉士雞 $36好滋潤補品(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)天氣凍飲返個熱湯,進補一下~湯料好足

☁️晶瑩鮮蝦餃(2粒)$16

☁️原隻蝦燒賣(2粒)$15

☁️五香鹹水角 $20

☁️濃湯鮮竹卷 $19

☁️黑金流沙包 $25
一打開嚇親,因為啲奶黃餡真係流出來!!!
超級流心~!!!

☁️蜜汁叉燒腸 $25
皮薄饀靚,叉燒味道不錯,不會乾柴,連同甜豉油食好可口!!

☁️沙參玉竹燉士雞 $36
好滋潤補品(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)天氣凍飲返個熱湯,進補一下~湯料好足,真材實料煲出來的~好鮮甜!!
  • 黑金流沙包
  • 原隻蝦燒賣(2粒)
  • 晶瑩鮮蝦餃(2粒)
  • 蜜汁叉燒腸
2023-02-05 77 浏览
點心|點心到|佐敦晚市勁多人 好受歡迎價錢算平 仲要唔洗加一蝦餃同燒賣仲有得揀2粒一籠,好貼心🤍—————————🫶🏼 晶瑩鮮蝦餃 -2粒 $16皮超級薄但做到好煙韌嘅效果!蝦餡好大舊,口感彈牙—————————🫶🏼 原隻蝦燒賣 - 2粒 $16勁大隻蝦係上面,加埋滿滿嘅豬肉餡,好滿足🥰———————————🫶🏼 黑松露菜苗餃 $27呢個係入面最鐘意食嘅~蝦肉同菜苗真係好夾———————————🫶🏼 韭黃鮮蝦腸 $28腸粉皮好滑 蝦肉質爽口———————————🫶🏼沙律明蝦角 $28即叫即炸,勁脆口而且唔會炸到太油,唔錯!———————————🫶🏼黑金流沙包 $25熱辣辣勁,咸蛋奶黄好流心,份量唔會超大個/超細,啱啱好!———————————📍佐敦廟街286-298號華志大廈地下6-8號舖————————————Overall 💗💗💗💗##佐敦美食 #佐敦 #food #delicious #hk #hongkong #eatwithfoodiez
點心|點心到|佐敦

晚市勁多人 好受歡迎
價錢算平 仲要唔洗加一
蝦餃同燒賣仲有得揀2粒一籠,好貼心🤍
—————————
🫶🏼 晶瑩鮮蝦餃 -2粒 $16
皮超級薄但做到好煙韌嘅效果!
蝦餡好大舊,口感彈牙
—————————
🫶🏼 原隻蝦燒賣 - 2粒 $16
勁大隻蝦係上面,加埋滿滿嘅豬肉餡,好滿足🥰
🫶🏼 黑松露菜苗餃 $27
呢個係入面最鐘意食嘅~
蝦肉同菜苗真係好夾
🫶🏼 韭黃鮮蝦腸 $28
腸粉皮好滑 蝦肉質爽口
🫶🏼沙律明蝦角 $28
即叫即炸,勁脆口而且唔會炸到太油,唔錯!
🫶🏼黑金流沙包 $25
熱辣辣勁,咸蛋奶黄好流心,份量唔會超大個/超細,啱啱好!

📍佐敦廟街286-298號華志大廈地下6-8號舖

————————————

Overall 💗💗💗💗

2023-02-05 63 浏览
平時好少夜晚食點心,見到有人推介呢間平靚正點心舖,地點就喺佐敦,好方便,決定收工去試下😋 嗌左下面咁多嘢只係一百多啲!黑松露菜苗餃 ($27) 💛💛💛🖤🖤啖啖蝦肉同菜苗撈勻,上面再點上黑松露,雖然蝦肉香味稍微蓋過黑松露,但勝在夠香醬皇金錢肚 ($25) 💛💛💛🖤🖤熱辣辣,金錢肚夠曬入味!黑金流沙包 ($25) 💛💛💛💛🖤一咬開即刻爆漿,麵包鬆軟,奶黃夠曬流心,睇得又食得!籠仔金針雲耳雞飯 ($36)💛💛💛🖤🖤成個飯都有荷葉味,落埋豉油食,夠曬地道。雞都夠滑,整體唔錯。欖仁馬拉糕 ($20) 💛💛💛💛🖤好鬆軟!超級香!入口軟綿綿🥰整體推薦指數:💛💛💛💛🖤

黑松露菜苗餃 ($27) 💛💛💛🖤🖤

醬皇金錢肚 ($25) 💛💛💛🖤🖤
熱辣辣,金錢肚夠曬入味!

黑金流沙包 ($25) 💛💛💛💛🖤
一咬開即刻爆漿,麵包鬆軟,奶黃夠曬流心,睇得又食得!

籠仔金針雲耳雞飯 ($36)💛💛💛🖤🖤

欖仁馬拉糕 ($20) 💛💛💛💛🖤
好鬆軟!超級香!入口軟綿綿🥰

整體推薦指數:
💛💛💛💛🖤
2023-02-01 81 浏览
除咗傳統嘅點心之外,🥰呢度都提供多款創意式產品,非常有驚喜!😚晶瑩鮮蝦餃 (2粒)🦐蝦餃晶瑩剔透,而且入邊嘅蝦肉都幾多,食落頗爽口。蜆蚧鯪魚球🥢魚球好香滑,再配上🤓鮮味嘅蜆蚧,味道唔錯。沙律明蝦角🔥香脆可口,我勁鍾意入邊嘅沙律醬,👍酸酸地好開胃。籠仔鳳爪排骨飯🐷比預期份量多,性價比高。🐤有埋鳳爪同埋排骨,豐富。醬皇金錢肚夠厚肉,😍鍾意佢嘅秘制醬汁。五香鹹水角皮薄餡靚,😋鹹香嘅內餡,更加吸引。

晶瑩鮮蝦餃 (2粒)
🦐蝦餃晶瑩剔透,而且入邊嘅蝦肉都幾多,食落頗爽口。

蜆蚧鯪魚球
🥢魚球好香滑,再配上🤓鮮味嘅蜆蚧,味道唔錯。

沙律明蝦角
🔥香脆可口,我勁鍾意入邊嘅沙律醬,👍酸酸地好開胃。

籠仔鳳爪排骨飯
🐷比預期份量多,性價比高。🐤有埋鳳爪同埋排骨,豐富。

醬皇金錢肚
夠厚肉,😍鍾意佢嘅秘制醬汁。

五香鹹水角
皮薄餡靚,😋鹹香嘅內餡,更加吸引。
2023-01-30 78 浏览
黑金流沙包用竹炭製作嘅包皮非常鬆軟,✨搣開之後,更加有流心嘅醬汁湧出嚟,🥰味道鹹香,特別吸引。濃湯鮮竹卷終於清清淡淡,😘不妨試下哩一個。嫩滑嘅腐竹,包裹住素菜餡,哩一個都可以清清地,🥬而且更加配有上湯,所以天氣凍都可以飲翻啖,好正。✨豉汁蒸鳳爪鳳爪炆得好腍,😍配上豉汁勁香。醬皇金錢肚口感爽口,🤩醬汁都幾入味,而且佢每一塊都切得幾大,份量十足。🥳韭黃鮮蝦腸分成6小嚿,🦐每一嚿都可以食到蝦仁,超正。
黑金流沙包

濃湯鮮竹卷

豉汁蒸鳳爪
鳳爪炆得好腍,😍配上豉汁勁香。

醬皇金錢肚

韭黃鮮蝦腸
分成6小嚿,🦐每一嚿都可以食到蝦仁,超正。
2023-01-30 88 浏览
星期日3點鐘先到🫖都排隊25分鐘,真係好旺😳記得要拎左籌先,我同朋友見有條龍就企咗喺到排隊,點知原來係要攞籌號先😑 入面環境唔大,都比較迫,台與台之間都有d 窄🫣兩個人叫咗7款點心,呢到d 點心都偏細籠,但勝在價錢亦到非常親民,蝦餃同燒賣🥧有得揀2粒一籠,一籠先$15好抵😆 岩晒人少少又想飲茶又要食多款嘅我🤪 呢到全部點心都係即叫即蒸👍🏻🥧黑金流沙包整得好好,熱辣辣勁軟熟,一搣開好流心🤭 個咸蛋奶黃唔會太甜,好夾,雞蛋咁細細隻兩個人食都唔驚會太full 食唔到其他野🥧燒賣勁大隻蝦🦐喺面,一啲都唔輸比酒樓,豬肉都好足料仲有蟹籽添🥧蝦餃個樣夠薄,蝦嘅餡都好滿,好彈牙🥧黑松露菜苗餃好香松露味,亦係蝦肉餡料好足🥧小籠包唔係好大粒,但一咬開係勁多湯汁,個皮好軟熟好薄👍🏻🫔鮮蝦腐皮卷炸到金黃好酥脆,上台係即時炸起咬落出仲咇緊汁😋🍖蒜香蒸排骨舊舊排骨都好大舊,一籠都幾多件唔會好似其他酒樓咁排骨底下墊勁多豆卜嗰啲浪起晒扮多,呢個係真係多🤩🧋茶味比較濃,奶唔夠多,不過嚟飲茶冇expect 過佢奶茶好飲,所以都合格,但可以唔叫冇加一,茶芥$3, 一人$100有找連兩杯奶茶,可以再嚟🥳
🥧黑金流沙包
🥧燒賣
勁大隻蝦🦐喺面,一啲都唔輸比酒樓,豬肉都好足料仲有蟹籽添
🥧蝦餃
個樣夠薄,蝦嘅餡都好滿,好彈牙
🥧黑松露菜苗餃
好香松露味,亦係蝦肉餡料好足
🥧小籠包
唔係好大粒,但一咬開係勁多湯汁,個皮好軟熟好薄👍🏻
🫔鮮蝦腐皮卷
炸到金黃好酥脆,上台係即時炸起咬落出仲咇緊汁😋
🍖蒜香蒸排骨
冇加一,茶芥$3, 一人$100有找連兩杯奶茶,可以再嚟🥳
  • 黑金流沙包
  • 黑松露菜苗餃
  • 原隻蝦燒賣(2粒)
  • 上海小籠包
  • 晶瑩鮮蝦餃(2粒)
2023-01-27 74 浏览
✨過年想食點心,擔心酒樓要等位,所以就過來試下點心專門店。曾經提前係Openrice訂座,不過被店家取消佐😓✨下午茶時段到店,基本唔需要等位,但係餐位好窄,一定要小心碰撞。✨價格的確比酒樓低,但係!!! ⚠️分量都一樣縮水…… 牛百葉💰26,一碗只有3大塊,其他都係碎碎,所以價格睇落平,但係分量都一樣少。✨點心質量ok,但肯定都係其他店鋪供貨的產品,同一般酒樓嘅點心味道差唔多。✨總結:整體會比酒樓平,但同樣要收加一。如果係有時間飲下午茶的朋友,建議去酒樓,因為坐得舒服好多而且價格都差唔多。但如果係午市晚市,就可以選擇點心到,因為價格會平。
✨過年想食點心,擔心酒樓要等位,所以就過來試下點心專門店。
曾經提前係Openrice訂座,不過被店家取消佐😓

✨價格的確比酒樓低,但係!!!

薑蔥牛柏頁

鯪魚球
蒸排骨
蝦燒賣2隻

✨總結:整體會比酒樓平,但同樣要收加一。
但如果係午市晚市,就可以選擇點心到,因為價格會平。
蝦餃2隻
沙姜汁淮山
薑蔥牛柏頁
蒸排骨
蝦餃2隻
2023-01-24 73 浏览
點速到 佐敦本身好鍾意食點心…但人少少去酒樓又好費時失事。好彩而家開左好多點心專門店點心到就係我九龍區既首選…地點又近鐵地…所以一諗到食點心就會黎食野呢度既點心真係即叫即蒸…全部野上檯時都熱辣辣最鍾意呢度既蝦餃…皮好煙韌…餡又多蝦夠爽口。你仲可以點兩隻食住先…食完再加單…因為呢道點兩隻係一半價錢今次仲點左燒賣…成隻原蝦話面…釀青椒有兩隻紅椒兩隻青椒…鯪魚滑做得唔錯山竹牛肉…呢個都必點…好味同肉質唔會"實的的"糯米包…而家好多地方都無呢d懷舊點心。呢度個糯米飯餡好乾身同香臘味味道今次仲試左沙律明蝦角…咬開仲有煙出…點沙律醬就最正最後加多個鳳爪排骨飯…個飯蒸到好乾身…最怕d飯濕蓆蓆。呢度整體野食水準真係唔錯…價錢又合理…可鍾意點心既要去試下
點速到 佐敦

呢度既點心真係即叫即蒸…全部野上檯時都熱辣辣

今次仲點左燒賣…成隻原蝦話面…

釀青椒有兩隻紅椒兩隻青椒…鯪魚滑做得唔錯

山竹牛肉…呢個都必點…好味同肉質唔會"實的的"

今次仲試左沙律明蝦角…咬開仲有煙出…點沙律醬就最正

最後加多個鳳爪排骨飯…個飯蒸到好乾身…最怕d飯濕蓆蓆。

呢度整體野食水準真係唔錯…價錢又合理…可鍾意點心既要去試下
2023-01-22 91 浏览
🍽️ 點心到📍地址: 佐敦廟街286-298號華志大廈地下6-8號舖 👉🏻晶榮鮮蝦餃(4粒)$32蝦餃皮算薄,呈半透明,吃起來不黏口。蝦肉爽口彈牙帶少量湯汁,熱度亦剛好。👉🏻原隻蝦燒賣(4粒)$30皮薄,蝦肉與豬肉的比例恰到好處,十分彈牙。另外,吃起來油香豐富和份量足夠,相當滿足。👉🏻黑金流沙包 $25必點招牌菜!!包子相當鬆軟,皮嫩Q彈。咬下去便嚐到香濃的奶黃流沙,口感細膩而微稠,給人一種真材實料的感覺!👉🏻卡通流心芋蓉包 $22外觀非常可愛,每個包面都劃上不同的有趣表情,讓人捨不得吃掉。餡料為芋容,甜而不膩,獨特性十足。👉🏻籠仔金銀蒜海蝦飯 $42很有創意的一道菜式!蒜味香濃,令蝦肉吃起來更惹味。而後另外,蒜香亦滲進了白飯中,配上餐廳配給的甜鼓油令飯的口味鮮甜香濃,更具層次。👉🏻茶芥 $3 each好味指數: 3.5/5 性價比: 3.5/5 無加一環境: 3.5/5
🍽️ 點心到

好味指數: 3.5/5
性價比: 3.5/5 無加一
環境: 3.5/5
2023-01-15 123 浏览
最好食係籠仔荷葉香蒜龍蝦飯,淋埋醬油,飯香撲鼻,十分滿足!腸粉唔算最滑最薄透的一間,好考師傅功力,但上面條菜心幾好食😋鳳爪唔夠軟,可能蒸得唔夠耐?燒賣唔好食,令人失望,菜也普通。蝦餃穩陣,蝦仁飽滿,皮尚算薄,呢間夜晚超多人,應該係價格便宜,2人食6-7碟約$148,茶位$6/2人。
最好食係籠仔荷葉香蒜龍蝦飯,淋埋醬油,飯香撲鼻,十分滿足!

2023-01-14 78 浏览
今日去到佐敦,又到食晏既時候,未諗到食咩好既時候,見耐無去飲過茶,最後又黎左依到嘆返個點心:)依到除左野食不錯,最正係唔洗加一,茶位也只係三蚊😁食物點了:晶螢鮮蝦餃彈牙既蝦球,點了四件的,啖啖食落都咁滿足。潮州粉果各樣既料釀係入面,味道跟平常的一樣,也不錯。鮮蝦腐皮卷新鮮炸好出黎,夠熱夠脆夠好味。豐料糯米雞好耐無食過,配料不小,仍然都係咁好味:)黑蒜螺片燉肉排足料燉湯,食到最尾飲返盅,滿足哂😋
今日去到佐敦,
又到食晏既時候,
未諗到食咩好既時候,
見耐無去飲過茶,
最後又黎左依到嘆返個點心:)

依到除左野食不錯,
最正係唔洗加一,茶位也只係三蚊😁

食物點了:
晶螢鮮蝦餃
彈牙既蝦球,點了四件的,
啖啖食落都咁滿足。

潮州粉果
各樣既料釀係入面,
味道跟平常的一樣,也不錯。

鮮蝦腐皮卷
新鮮炸好出黎,
夠熱夠脆夠好味。

豐料糯米雞
好耐無食過,
配料不小,
仍然都係咁好味:)

黑蒜螺片燉肉排
足料燉湯,
食到最尾飲返盅,
滿足哂😋
飲茶🫖食點心唔一定去傳統茶樓既(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)想飲下夜茶可以去點心店,今晚試左廟街一間小店,非常唔錯啊(*ˉ︶ˉ*)我地叫左好幾款,都唔過$200,水滾茶靚,食物種類多👍🏻重點講幾款心水先! 🍞黑金流沙包$25係我飲茶必叫三甲之一既流沙包⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄呢間既流沙效果十足! 熱辣辣,勁正,餡料唔會太甜,麵包鬆軟,我一口氣啪咗兩個☺️☺️呢款必叫啊! 🍲沙參玉竹燉士雞$36價錢公道,味道清甜,仲有三舊雞肉,材料都算足,見到晒啲沙參玉竹,天氣咁凍,飲番一盅,暖笠笠好舒服。蝦餃 $16蝦肉爽口彈牙,未算皮薄,但勝在口感煙韌,最正係可以兩粒咁樣叫(*ˉ︶ˉ*)貪心嘅我可以多幾款唔同點心!

🍞黑金流沙包$25

🍲沙參玉竹燉士雞$36

蝦餃 $16
2023-01-13 92 浏览
放工好想食點心,近近地試下呢間! 而家食點心唔局限喺茶樓,隨時都可以去點心店食,真係幾正! 🥢晶瑩鮮蝦餃、原隻蝦燒賣落單可點兩粒、四粒我地都點左2粒即叫即蒸上檯出哂煙趁熱先食一口蝦餃餃皮滑蝦餡大粒鮮爽蟹籽蝦燒賣金黃大粒豬肉鮮味有肉汁😋🥢籠仔金銀蒜海蝦飯荷葉籠仔蒸蝦飯香噴噴肉質鮮味原隻開邊冇蝦腸簡單生蒜炸蒜加葱碎調味軟綿米飯入口有油香仲吸收晒海蝦汁既鮮甜最正係有荷葉散發香氣🥢欖仁馬拉糕內層窩蜂狀夾起有彈性空氣感夾起時熱氣帶出蛋香口感鬆軟🥢卡通流心芋蓉包蒸包面配上不同Emoji造型可愛香軟輕咬芋蓉夠流心🥢榴槤雪媚娘皮薄餡料多,脹卜卜糯米皮軟糯煙韌榴槤肉滑溜超軟心好味有驚喜~
放工好想食點心,近近地試下呢間!
而家食點心唔局限喺茶樓,
隨時都可以去點心店食,真係幾正!

🥢晶瑩鮮蝦餃、原隻蝦燒賣
落單可點兩粒、四粒
我地都點左2粒