2018-10-14 314 浏览
紅磡一向很少酒樓,優質的就更少,於友人推薦下嘗試這間點點心。主打是點心,大都很獅創意,好似有菠蘿的菠蘿包等等,令人不禁要試食。特別有一款流心包非常美味,不會太甜,但是非常流心,造型都很可愛。
2018-09-23 284 浏览
香港地咁多餐廳可以選擇結果就成日去左食西餐🍽🍴今日就決定一反常態 去食個靚點心棉花雞😋熱騰騰好正啊~ D棉花係好淋 煮得岩岩好煎釀茄子🍆好處係冇出面嘅煎釀三寶咁熱氣~ 同埋我好鐘意好大舊茄子😁😁感覺好似健康d😎豉椒豬肚🐖E個係必食!! 唔太辣而且好入味!! 冇得輸🤞🤘小籠包相對上就比較貴😣 但佢係新鮮蒸出黎就加分~ 包入面仲有肉汁☺ 總結黎講,我覺得如果經過紅磡就不妨一試價錢唔太貴,而且又唔會話好多人好迫,適合同親友慢慢歎下茶,傾下計。
香港地咁多餐廳可以選擇
結果就成日去左食西餐🍽🍴
今日就決定一反常態 去食個靚點心

棉花雞😋
熱騰騰好正啊~ D棉花係好淋 煮得岩岩好

煎釀茄子🍆
好處係冇出面嘅煎釀三寶咁熱氣~
同埋我好鐘意好大舊茄子😁😁
感覺好似健康d😎

豉椒豬肚🐖
E個係必食!! 唔太辣而且好入味!! 冇得輸🤞🤘

小籠包

總結黎講,我覺得如果經過紅磡就不妨一試

下午茶
2018-09-09 228 浏览
一大班朋友一起去飲茶便多數揾酒樓,如人少少,又想去飲吓茶便可到點心專門店一盅兩件。中午想吃蒸飯,呢處有午市優惠盅頭飯,只限堂食,仲有生菜一碟,只是$32,算幾抵食。花菇滑雞蒸飯,瓦煲仔上枱,花菇滑雞都調味得入味,雞肉唔嚡,而且餸份量也多。加埋生菜一大碟,食唔晒。點解此餐只可堂食,想就是讓你有機會叫其他點心吃的,所以如把持得住就好化算的。對不起,我輸了,忍不住叫咗陳皮蜂蜜燉原隻雪梨,只$15便叫來試吓囉!雪梨水微帶酸味,灑上的是已調味的九製陳皮,燉雪梨肉似啤梨的質感,還算清甜,一試無妨。

加埋生菜一大碟,食唔晒。

午餐
  • 花菇滑雞蒸飯
2018-08-24 188 浏览
點點心是很平民的點心餐廳,價錢抵食。點心種類都算OK, 我叫左綿花雞,春卷,同堆炸兩。食物質素尚可以! 如果大家想黎食個Quick lunch,點點心是你的好選擇 但點解我要黎打食評呢? 係因為!!佢地有賣豬仔樣既流心奶黃包啊!!! 依款奶黃包係普通酒樓係食唔到嫁! 而家基本上只會係某幾間高級飲茶既餐廳先至會搵到,但價錢當然唔會平啦! 但係點點心竟然都搵到依款咁可愛既豬仔流心奶黃包! 絕對有驚喜 個包一上,我同朋友已經拎起相機,二話不食影到相先! 實在太得意啦~ 個包肥DOO DOO, 用筷子拮落個鼻到仲會流心! 有奶黃流出黎! 成件事好好玩! 同埋最緊要,價錢一D都唔貴! 值得一眾food blogger黎試試
2018-08-03
  • 流心奶黃包
2018-07-21 315 浏览
真係畀呢個又靚又得意既蘿蔔仔吸引咗! 個外表靚到不得了,可惜今次冇帶小朋友黎! 味道方面係香芋,簡得得黎都好食,個皮鬆、脆、薄!其次想講既係菠蘿包,好攪笑,真係有菠蘿係裏面呢個idea好好,因為菠蘿包比較滯, 如果裏面有生果就變得比較fresh!牛肉球都好呀, 熱辣辣,好好味! 腸粉睇個賣相都知道皮薄餡靚,軟綿綿嘅外皮,加咗鼓油,入口香而軟。 其他點心其實都係正路好味嘅,只不過係我想推介几嗰款比大家參考吓! 記住佢哋啦!

其次想講既係菠蘿包,好攪笑,真係有菠蘿係裏面

2018-02-06 855 浏览
呢頭太多種類的食物鋪頭,眼花繚亂,心大心細唔知食咩好,但好耐都未試過宵夜食點心,所以經過呢間就點心鋪就入去試試,都估唔到有驚喜。菠蘿包真係有菠蘿,幾得意,外層都鬆化,熱辣辣。叫左蝦脆腸,棉花雞,牛肚,蒸排骨,都好好味
菠蘿包真係有菠蘿,幾得意,外層都鬆化,熱辣辣。
叫左蝦脆腸,棉花雞,牛肚,蒸排骨,都好好味
2017-09-07 1307 浏览
好耐無飲茶,行過見呢到下午茶2點-6點,全單有8折,茶芥一位收3蚊都ok抵食章魚肉餅飯,肉餅大大塊又幾厚身,絕對夠餸飯但肉餅味道就淡左啲,醬汁都係環境是不錯的,乾淨企理

都ok抵食

章魚肉餅飯,肉餅大大塊又幾厚身,絕對夠餸飯
但肉餅味道就淡左啲,醬汁都係

環境是不錯的,乾淨企理
2017-09-03 937 浏览
與老公來黃埔探叔公老爺後,又是時間去醫肚,這裏有美X,大X樂及點心店,知道老公喜歡吃點心,一於做畢加索的妹妹,不加思索拉他進去。午市頗多人,幸好近門有一張二人檯,店員為我們斟了茶,並說枱上有點心紙,可自行揀選,蒸,炸,煎的點心,飯,麵,腸粉等共四十多款,價錢不算貴,選了老公每次飲茶必吃的叉燒腸粉$23,潮州粉果$18, 燒汁虎皮尖椒$23,白灼生菜$18, 蝦餃$31,北菇滑雞飯$27和特價的陳皮燉雪梨$15 。叉燒腸粉:腸粉皮拉得很順滑,有米香,叉燒質素過得去,有芫茜,很香,是叉燒腸粉的靈魂,他百吃不厭。潮州粉果:是祖母自小常買給我吃的東西,所以特別有感情,粉果皮做得不錯,不太厚,不黐牙,餡料有沙葛,花生等很爽口,吃得很滿足。虎皮尖椒:老公不喜歡吃辣,問過店員說不會太辣,點了一份試試,青椒很大隻,一碟有四件, 釀的餡料彈牙,並非一般只用鯪魚肉,可能加了墨魚蝦膠之類, 青椒不算辣,配帶甜的燒汁很惹味。白灼生菜:新鮮爽脆,加些豉油,味道也不錯。蝦餃:樣子飽滿幾靚仔,蝦餃皮夾起不散,蝦肉很爽,有汁好好味。花菇滑雞飯:冬菇好大片, 雞肉蒸得很滑,無骨,薑味十足,淋些豉油很好吃,米的質素很好,

白灼生菜:新鮮爽脆,加些豉油,味道也不錯。

花菇滑雞飯:冬菇好大片, 雞肉蒸得很滑,無骨,薑味十足,淋些豉油很好吃,米的質素很好,因老公超喜歡吃飯,他說不錯,應該差不到哪裏去。

燉雪梨: 特價$15,好過自己燉,老公有點咳,點一個給他吃,陳皮可化痰止咳,雪梨清潤,雪梨燉得夠淋,喉嚨好滋潤。

走時外賣了一件馬拉糕帶回家給女兒, 很香,很鬆化,軟綿綿,又不太甜。

店員招呼不錯,食物有質素,價錢亦不算貴,下次探叔公後會再來。
题外话/补充资料: $3一位茶錢
2017-09-02
呢間野食到我肚痾...我好少上黎打劣評...但真心唔想再有人中招.....食物評論:蝦餃有酸味,同阿姐講,無人理再搵個第個員工講,佢話唔計蝦餃錢,換左張單比我地,點知個阿姐又走過黎問我地係咪食左啦籠蝦餃?講到我地好似食左霸王蝦餃咁...已經一肚氣....然後......燒賣有怪味....藥膳棉花雞無中藥味得酸味.....春蛋燒賣又咸到隻蛋唔知醃左幾耐....陳皮燉雪梨得個甜字無陳皮味....得個豬仔流沙包過得去....收6蚊茶錢但得一大煲同人共用既無味茶本來想息事寧人,少少怪味酸味唔新鮮又唔係收得平都想由佢,但我食完回家竟然肚痾...所以決定上來唱衰佢!各位勇士,唔怕死又想瀉下清腸胃而且唔介意佢貼錢買難受的,點點心將會是你最佳的選擇
怪味燒賣  酸味棉花雞  唔新鮮的春蛋燒賣
食物評論:
蝦餃有酸味,同阿姐講,無人理

2017-08-06
2017-08-06 525 浏览
Weekend 想食一盅兩件但又不想到茶樓等位,點點心是不二之選!脆皮鮮蝦腸-點點心的推介點心之一!以往食的蝦腸是整整齊齊鋪滿一碟!可惜是次腸粉不單細碟了,還走哂樣!山竹牛肉球-個人喜歡「山竹」多於「牛肉」,剛好點點心的「山竹」分量不少,「牛肉球」有淡淡的陳皮香,乃不錯之作!金沙肥豬仔-外觀雖重要,但不流沙的內裏實在令人失望! 巧製叉燒包-包的外皮軟滑但內餡稍嫌太乾,缺少了應有的醬汁!蟹子燒賣王-另一推介點心!屬足料作品!燒賣爽口、彈牙!

脆皮鮮蝦腸

山竹牛肉球

金沙肥豬仔-外觀雖重要,但不流沙的內裏實在令人失望!

巧製叉燒包-包的外皮軟滑但內餡稍嫌太乾,缺少了應有的醬汁!
巧製叉燒包

蟹子燒賣王-另一推介點心!屬足料作品!燒賣爽口、彈牙!
山竹牛肉球
2017-05-22 563 浏览
今天務名而來,但失望而去,來的時候夜上6 時多,不多人,但没有人招呼,自己找位坐,茶壺也不奉上,點下食物後,約30 分鐘才上單,那個仿鮑魚炒面真心貴,跟坊間的無分別但貴幾倍,最令人失望的是那個收銀,多問1 句,不答或敷衍了事,付款後就裝聾作啞,拎開一邊,如不是朋友推介,請我也不會來,無下次
三个月前就想去品尝,一直未得机会。听有朋友专门去吃,不知红磡有店跑去了柯士甸评价很好~决心一定要去。朋友说想吃奶黄包,正好自己也大半个月没吃点心了,馋的很 点点心便利不贵,带着朋友一起去品尝~做了充足功课,一定要品尝招牌热门点心!店员态度很好~现点现蒸~等待约10mins真系菠萝包:内装满颗粒真菠萝!拌有菠萝甜酱,味正不油!表皮酥脆~端上桌阵阵菠萝香气扑鼻!推介!脆皮鲜虾肠:个个完整虾肉,包有脆壳,再由香糯肠粉皮包裹!香芹提味~好吃不腻!推介!金沙肥猪流沙包:猪仔外形普通,内金黄流沙轻微溢出,不影响食用~ 面皮不厚,流沙馅充足!不甜味正!超赞!蜂蜜巢糕:新款点心,朋友推荐品尝。蜂蜜味浓!软糯香甜~白灼生菜:量足!新鲜!非常满意!会经常光顾!
三个月前就想去品尝,一直未得机会。
听有朋友专门去吃,不知红磡有店跑去了柯士甸
评价很好~决心一定要去。
朋友说想吃奶黄包,正好自己也大半个月没吃点心了,馋的很

点点心便利不贵,带着朋友一起去品尝~
做了充足功课,一定要品尝招牌热门点心!
店员态度很好~
现点现蒸~等待约10mins

蜂蜜巢糕:新款点心,朋友推荐品尝。蜂蜜味浓!软糯香甜~

白灼生菜:量足!新鲜!

非常满意!会经常光顾!
脆皮鲜虾肠
金沙肥猪仔(流沙包)
蜂蜜巢糕
二人食!正好!
2017-02-25
脆皮鲜虾肠
金沙肥猪仔(流沙包)
蜂蜜巢糕
二人食!正好!
  • 金沙肥猪仔
夜晚約左食飯,未夠鐘又有少少餓,打算搵個地方坐下食少少野!可能受到農曆新年既氣氛影響,個人特別想食d中式野,咁岩路過就黎食點心先😋炸雲吞餡料好足,有大大隻鮮蝦,雲呑皮唔會太厚,好脆好香口!雖然係炸野但一d都唔油膩,配上甜酸醬真係食到停唔到呀🤤真係菠蘿包,入要真係有菠蘿嫁😂 感覺就好似鳳梨酥加菠蘿包皮咁,鍾意食鳳梨既就一定要試下喇👍🏻馬拉粒同餃都唔錯,但個牛肚就真係令失望。牛肚乸得太耐,林到無哂應有既口感,仲有少少洗潔精味,我估應該係未洗乾淨d鬆肉劑所致,最後我哋都冇食晒⋯價錢唔平,服務OK,坐得有少少迫。

價錢唔平,服務OK,坐得有少少迫。
2017-02-01
  • 真係菠蘿包
2017-02-05 511 浏览
前幾日,睇完康熙介紹這間點點心一直都好想試💕特別係豬仔奶皇包👍👍一講起點心,好自然地念起傳統酒樓的點心 沒有新意。如果大家都想轉下口味,不坊可以考慮一下這一間點點心🤗 這間店的招牌點心是豬仔點心是以傳統的奶皇包改變成的,外貌相當可愛是豬的面孔加上顏色的豬耳和豬鼻十分趣緻,奶皇味夠香甜度適中,食兩個也不會太膩。
行入黃埔經過見新開決定食個點心做lunch, 記得佐敦店早年都有間唔中去幫襯下,次次都要等位,食物質素唔錯架。呢間新店唔需要等位,亦都有唔少人幫襯,坐低一望啲餐具,油立立,膠餐具清洗不乾淨就有呢個問題,我老闆即時遞上紙巾又幫我洗洗抹抹,佢已心知我唔係咁滿意。我們依舊點選平常食開既幾款點心,但怕腸粉唔熟透,所以點了义燒腸最穩陣。點心算夠熱,但未見突出,腸粉皮尚算薄滑。唯一蝦餃最可取,餃皮內包住整隻大蝦。點了流心豬仔,咬下一口只見內裡的奶皇醬,絕不流心,是不夠火喉還是奶皇比例不夠「留心」?機會給了,還是回去吃開的舊店穩陣,再比一次機會佢喇!
點心算夠熱,但未見突出,腸粉皮尚算薄滑。
唯一蝦餃最可取,餃皮內包住整隻大蝦。
機會給了,還是回去吃開的舊店穩陣,再比一次機會佢喇!
2016-12-10