同朋友12個人去屯門醫院上堂前食個中秋午飯竟然唔使等位😍仲要包房鼎泰豐唔需要多介紹,喺台灣都食過四次一定係食小籠包同湯麵,之前仲會食佢個泥芋小籠包甜品▶️ 雞肉小籠包 ($72) |小籠包 ($70)每籠六粒,總共叫咗四籠小籠包皮薄煙靭有質感🥟冇話爆汁,但肉汁juicy食得出雞肉同豬肉分別,雞肉嗰個帶少少薑味以小籠包嚟講幾唔錯▶️ 清燉牛𦟌湯麵 ($92)面同湯分開上湯底清淡,帶少少甜味,配有香蔥有四片厚切牛𦟌,偏向多肥膏啫喱位,入口軟腍,幾好食🐂麵質似上海拉麵,少彈牙唔易斷🍜一定要配湯食,如果唔係好乾唯獨覺得味道淡咗啲,自己倒咗大量醬油落去調味🙈▶️ 杏仁豆腐 ($50)朋友唔介紹都唔知香港鼎泰豐有杏仁豆腐甜品叫,都幾大盅布甸比較流質,好動L,同燉奶口感唔同🍮杏仁味超重,甜品來至頂層糖漿另外有一粒士多啤梨作裝飾-雖然同台灣鼎泰豐風味同feel好唔同,但水準味道唔錯👍🏻環境舒服,適合一大班人聚餐服務好好,有笑容有禮貌,上菜快手我哋都叫得幾多嘢:四籠小籠包、兩籠流心奶皇包、一碟紅油炒手、八個主食、兩個前菜、五個甜品有$12/位茶水費同加一服務費,平均$150/人貴過台灣但算合理
同朋友12個人去屯門醫院上堂前食個中秋午飯
竟然唔使等位😍仲要包房
鼎泰豐唔需要多介紹,喺台灣都食過四次
一定係食小籠包同湯麵,之前仲會食佢個泥芋小籠包甜品

▶️ 雞肉小籠包 ($72) |小籠包 ($70)
每籠六粒,總共叫咗四籠
小籠包皮薄煙靭有質感🥟
冇話爆汁,但肉汁juicy

食得出雞肉同豬肉分別,雞肉嗰個帶少少薑味
以小籠包嚟講幾唔錯
小籠包

▶️ 清燉牛𦟌湯麵 ($92)
面同湯分開上
湯底清淡,帶少少甜味,配有香蔥
有四片厚切牛𦟌,偏向多肥膏啫喱位,入口軟腍,幾好食🐂
清燉牛𦟌湯麵

麵質似上海拉麵,少彈牙唔易斷🍜
一定要配湯食,如果唔係好乾
唯獨覺得味道淡咗啲,自己倒咗大量醬油落去調味🙈

▶️ 杏仁豆腐 ($50)
朋友唔介紹都唔知香港鼎泰豐有杏仁豆腐甜品叫,都幾大盅
布甸比較流質,好動L,同燉奶口感唔同🍮
杏仁味超重,甜品來至頂層糖漿
另外有一粒士多啤梨作裝飾
雖然同台灣鼎泰豐風味同feel好唔同,但水準味道唔錯👍🏻
環境舒服,適合一大班人聚餐
服務好好,有笑容有禮貌,上菜快手

有$12/位茶水費同加一服務費,平均$150/人
貴過台灣但算合理
清燉牛𦟌湯麵
  • 雞肉小籠包
  • 杏仁豆腐
今日下午經過屯門,想念台灣的味道,一直想搵機會試下鼎泰豐, 終於試到了👉🏻牛腱牛筋牛肉麵 (鎮店招牌之一)牛肉口感入口即溶 加上特色麵 湯底唔會過於油膩 同牛筋比例剛剛好 👉🏻紅油蝦手總共有5隻,蝦🍤肉夠新鮮,紅油配上蝦餃,味道非常豐富。岩哂愛辣人士

👉🏻牛腱牛筋牛肉麵 (鎮店招牌之一)

👉🏻紅油蝦手

2024-10-19
2024-06-24 812 浏览
首先精心包造的小籠包外皮薄如紙卻包裹著豐沛多汁的內餡。咬下去,肉餡頓時爆出,入口即化,令人口齒留香😋另外擔擔麵麵條彈牙可口,配搭上飽滿的花生碎和適中的辣度,為這道川味街頭小吃增添了香氣與層次。不論是愛吃辣的食客,還是對辣味略有顧忌的人,都能在這碗擔擔麵中找到屬於自己的味蕾享受。牛肉麵的牛肉塊軟嫩多汁,入口即化;湯頭更是鮮甜適中,不會過於鹹膩。麵條Q彈有勁,與肉塊和湯頭完美融合,為這道經典的中式主菜增添了無可挑剔的口感🙂‍↕️另一道值得一試的菜品是抄手。紅油抄手餡料鮮香多汁,包裹在彈牙可口的餃子皮中。濃郁的醬汁完美包裹住抄手,既不會過於乾澀,又不會顯得油膩,讓人百吃不厭。總的來說,這家餐館能夠提供從精緻點心到經典主菜的各式中式佳餚,滿足了不同偏好的食客,足見其廚藝功力與對中式飲食文化的深厚掌握。無論是愛好者還是初次嚐試,都值得一訪這家餐廳,一飽口福🤩

蝦肉紅油抄手
台式淡淡撈麵
台式紅燒牛肉湯麵
蝦肉紅油抄手
台式淡淡撈麵
台式紅燒牛肉湯麵
  • 台式紅燒牛肉麵
2024-05-13 987 浏览
香港鼎泰豐終於有蟹粉小籠包同老公對f小籠包嘅愛就係幾時都會想食🤣🤣之前香港鼎泰豐一路都淨係得普通小籠包想食就只能夠飛台灣估唔到過咗幾年 香港鼎泰豐終於都有蟹粉小籠包啦不過價錢真係好貴, 百四蚊鬆先得個六隻足足係普通小籠包嘅一倍價錢不過真係好想食,所以都叫咗味道冇得輸 同台灣食一樣咁香濃蟹粉味另外佢個酸辣湯每次都必叫 係台式嘅酸辣湯好多豆腐絲、木耳絲 飲落唔會好辣,但係又夠晒香另外蝦仁蛋炒飯都係一貫水準 不過呢兩三年真係加咗好多價 仲要另外+1小籠包加一後要成$80 6隻抵唔抵食 就真係見仁見智😌
香港鼎泰豐終於有蟹粉小籠包

同老公對f小籠包嘅愛
就係幾時都會想食🤣🤣
之前香港鼎泰豐一路都淨係得普通小籠包
想食就只能夠飛台灣
估唔到過咗幾年 香港鼎泰豐終於都有蟹粉小籠包啦
不過價錢真係好貴, 百四蚊鬆先得個六隻
足足係普通小籠包嘅一倍價錢
不過真係好想食,所以都叫咗
味道冇得輸 同台灣食一樣咁香濃蟹粉味
另外佢個酸辣湯每次都必叫 係台式嘅酸辣湯
好多豆腐絲、木耳絲
飲落唔會好辣,但係又夠晒香
另外蝦仁蛋炒飯都係一貫水準
不過呢兩三年真係加咗好多價 仲要另外+1
小籠包加一後要成$80 6隻
抵唔抵食 就真係見仁見智😌

2024-05-03 937 浏览
入左屯門行街睇戲(巴倫紐,55蚊正場,平😈😈)睇完戲,竟然見到有鼎泰豐,見呢間竟然唔洗排隊,一於入黎食。叫左小籠包,膽膽麵,牛肉湯麵,同埋荔芋小籠包。小籠包皮夠薄,湯汁唔會熱到燙口,正👍👍牛肉湯麵同膽膽麵啲麵幼滑,幾彈牙,不過我比較鍾意詠黎園啲比較淋既麵。牛肉湯麵啲湯似濃味既蘿蔔牛腩湯,叫得呢碗湯麵,一定要飲哂啲湯😈😈荔芋小籠包真係用返小籠包既皮,好鬆軟。不過咬落,粒碇略硬,同埋佢地喺落order後好快就黎,乜甜品唔係應該比較後期先放枱咩?(台灣旅行時食過,甜品係分開上囉)整體唔錯,價錢唔算好貴,都ok既,不過覺得同其他鼎泰豐有唔同,硬係覺得差咁啲野咁。
叫左小籠包,膽膽麵,牛肉湯麵,同埋荔芋小籠包。
小籠包皮夠薄,湯汁唔會熱到燙口,正👍👍
招牌小籠包
擔擔麵
荔芋小籠包
2024-04-13
招牌小籠包
擔擔麵
2024-04-17 860 浏览
:: 小籠包$70/6 一直保持水準,皮薄得黎唔易穿,肉汁豐富唔死咸:: 擔擔麵 $60麵質軟硬岩岩好,好濃厚既麻醬味,質地都偏稠,每一啖麵都足夠吸滿醬汁,惹味得黎唔辣,係一點點辣都冇:: 乾拌蝦肉餛飩 $72/6同樣皮薄又帶點爽口彈牙,用醬油乾拌,只係CP值不太高,咪就係普通既餛飩加台灣拌麵果包醬油🤣:: 炸豬排 $50胡椒口味(但唔係好食得出) 整體係濃味既豬排,好薄同軟琳,酥唔酥真係一時時,但普遍都唔係非常酥脆口感,只係有時做得差,仲係好油好濕。:: 蝦餅 $80薄薄地外層係腐皮包住蝦滑,整體好油好油weekday 都係得散叫menu, 當區黎講唔算抵食如果有lunch set 更吸引~

:: 小籠包$70/6
一直保持水準,皮薄得黎唔易穿,肉汁豐富唔死咸

:: 擔擔麵 $60

:: 乾拌蝦肉餛飩 $72/6

:: 炸豬排 $50

:: 蝦餅 $80
薄薄地外層係腐皮包住蝦滑,整體好油好油

weekday 都係得散叫menu, 當區黎講唔算抵食
如果有lunch set 更吸引~
午餐
  • 小籠包
  • 台式擔擔撈麵
2024-04-11 724 浏览
和家人到屯門購物,晚上7:30晚飯時間好多餐廳都不用等位,媽媽說想吃小籠包,就去鼎泰豐吧!入到座位,座位寬敞舒適,店員隨時在我們附近候命,我們想下單的時候,未舉起手店員已經來到我身邊為我們下單,反應之快。我們四位點了許多食物,上菜速度亦都很快,下單後第一道菜大約5-8分鐘就到了,全部菜式上齊都只是用了15分鐘。招牌小籠包固然不會失色,其他小菜亦相當不錯,例如蘿蔔絲拌海蜇,紹興酒醉雞,他們都是涼菜,醉雞非常入味,而蘿蔔絲亦都清甜。牛肉湯很甜呢!我們有叫了第二碗。相比起拌麵,我較喜歡牛肉湯麵。熱騰騰的小籠包😋 我們點了一款經典款,另一款是雞肉款,兩款都充滿肉汁,滿足!意想不到這款蝦肉煎餃,原來是這樣的,非常香脆。😋我不愛吃魚,所以圖片就給大家參考了👹

牛肉湯很甜呢!我們有叫了第二碗。

相比起拌麵,我較喜歡牛肉湯麵。

意想不到這款蝦肉煎餃,原來是這樣的,非常香脆。😋

我不愛吃魚,所以圖片就給大家參考了👹

2024-04-04 548 浏览
今日食評✍🏻鼎泰豐@vcity1️⃣清燉牛𦟌湯拉麵每次必食真係清湯底一片薑一條蔥牛𦟌非常之嫩2️⃣菜肉雲吞拉麵我想話啲湯底都唔錯菜肉雲吞幾鮮味3️⃣蛋炒飯賣相好靚炒飯有少少濕度入口更好4️⃣鮮蝦燒賣呢個稍為失色啲皮未蒸透但味道係唔差嘅5️⃣素菜餃皮薄餡靚好夠味6️⃣小籠包招牌必食包點7️⃣流沙包稍嫌唔夠鬆軟不過個流沙餡好好味加一619無論大鋪小店我哋都會盡試盡講Follow我哋bw.foodie
今日食評✍🏻

加一

無論大鋪小店
我哋都會盡試盡講
Follow我哋bw.foodie
去度呢個mall吾知食乜,捻住入有名氣的餐廳應該食物質素有保證,坦白講食物價格又貴,牛肉麵的牛肉又硬。份量又吾多,所以好失望,下次去番外面地鋪食牛肉麵算啦!其他兩樣食品屬於正常水平,但徧貴嘅。
蟹粉小籠包
醉雞
蟹粉小籠包
2024-01-18 586 浏览
又到放工時間了,晚餐🥣食乜嘢呢家人提議,屯門 V City 鼎泰豐,好耐冇見Let’s go 😊尚早 未到 6:00 , 客人不多,環境舒適,小小雅座 座下來個人覺得,價錢有啲貴,可能加價了,質素下降⋯⋯四喜烤夫 $68青豆、爽脆木耳、、鮮冬菇、麵根略嫌偏甜香乾馬蘭頭 $70賣相靚靚,碎粒粒 豆腐乾、馬蘭頭、小籠包 $70熱辣辣😋每籠有6 個,皮薄多汁、味鮮蝦🦐肉餛飩湯 $72 碗蔥花、湯 清淡 、大大隻彈牙蝦、鮮肉香菇素餃$68 (6隻)🍄味道好香,粉絲、豆腐乾,清新口感,

又到放工時間了,晚餐🥣食乜嘢呢
家人提議,屯門 V City 鼎泰豐,好耐冇見
Let’s go 😊
個人覺得,價錢有啲貴,可能加價了,質素下降⋯⋯

四喜烤夫 $68
青豆、爽脆木耳、、鮮冬菇、麵根
略嫌偏甜

香乾馬蘭頭 $70
賣相靚靚,碎粒粒 豆腐乾、馬蘭頭、

小籠包 $70
熱辣辣😋每籠有6 個,皮薄多汁、味鮮

蝦🦐肉餛飩湯 $72 碗
蔥花、湯 清淡 、大大隻彈牙蝦、鮮肉

香菇素餃$68 (6隻)
🍄味道好香,粉絲、豆腐乾,清新口感,

2024-01-10
2023-11-22 547 浏览
Dumpling is always our favourite .. though a bit expensive .. and good fried rice .. and stirred fried spinach .. Used to    go to the Kowloon ones sometimes .. food were always good … BUT the fried rice was absolutely horrendous .. how could a great restaurant serve some precooked barely warm fried rice .. we’ve been to Ding a good ten times mostly in Kowloon or HK Island .. fried rice was always hot and tasty … though portion was always small .. not a big deal ….. BUT … scooping it up from precooked fried rice and serve it directly to the customer was totally unacceptable
2023-11-22
2023-11-07 701 浏览
屯門v city 這店一到星期六又排長龍,好彩這次不用等太久就可以入座⋯但也有限時呀!我們一行四人都點咗很多食物,因為佢每一份都比較細細碟,當然我們點咗佢嘅招牌小籠包,話明招牌果然沒有令我們失望👍🏻雞絲蝦仁春卷,炸得香口!蒜香粉皮肉一般般啦!台式擔擔撈麵、台式炸醬拌麵正常發揮,冇乜驚喜!糯肉燒賣相對比較飽肚,因為糯米嘅關係。黃金流沙包,呢個反而幾好味👍🏻蝦肉紅油抄手呢個都係正常發揮啦!整體嚟講食物正正常常,小籠包真係好味嘅,有限時就感覺比較趕啲,環境少少啦,枱與枱之間比較近,我哋嗰日遇到啲服務都唔錯,係最後俾錢嗰個部長一般般啦!
雞絲蝦仁春卷,炸得香口!
蒜香粉皮肉一般般啦!
台式擔擔撈麵、台式炸醬拌麵正常發揮,冇乜驚喜!
糯肉燒賣相對比較飽肚,因為糯米嘅關係。
黃金流沙包,呢個反而幾好味👍🏻
蝦肉紅油抄手呢個都係正常發揮啦!

• 小籠包
2023-10-17 682 浏览
有次趕時候,據聞屯門很多店舖都找不到位置,甚至毛連這間鼎泰豐都要等位,不過由於差不多有位,於是就等一陣,然之後我們九人,包括幾名小孩內進,都叫做有啲長枱,不過裏邊都不算坐得太過擠迫,環境尚算不錯。鼎泰豐一向出名小籠包,小籠包的質地也不錯,不會太過癡着底下,內裏肉汁亦都多,而且肉汁夠熱,肉味香濃不過我們這次做得比較多的就是麵條,麵條煙靭,份量亦都相當多。比較印象深刻的就是蔥油乾拌麵,蔥油比較接近只洋蔥,味道不算太過濃郁,不過都夠香,豬油的香氣,份量十足,麵條夠煙韌,用來做拌麵就非常適合。其餘小食,花雕雞,味不香濃,酒味淡;烤夫夠冷,爽,微甜微酸,每每是喜愛菜式
有次趕時候,據聞屯門很多店舖都找不到位置,甚至毛連這間
鼎泰豐一向出名
蔥油乾拌麵,
蔥油比較接近只洋蔥,味道不算太過濃郁,不過都夠香,
豬油的香氣,份量十足,麵條夠煙韌,用來做拌麵就非常適合。

其餘小食,
花雕雞,味不香濃,酒味淡;
烤夫夠冷,爽,微甜微酸,每每是喜愛菜式
2023-09-30 683 浏览
二人生日中秋餐:醬燒黃花魚大條,醬汁味濃淡適中很開胃;醉雞酒香、味不濃、雞肉嫩稔,皮薄不肥,涼伴適合夏天;波菜苗鮮嫩有益,炒得香滑好味;蝦仁炒蛋飯,經典、無得輸;第一次試雞肉小籠包,比想像中好食,容易接受,是豬肉以外一個優質蛋白質嘅選擇;及壽包一早售罄,轉豆沙小籠包補數,俾壽包冇咁甜,人體有很多種需要的氨基酸又不能身體製造的,都在豆沙裏有,喜愛運動人士有益之選。
二人生日中秋餐:
醬燒黃花魚大條,醬汁味濃淡適中很開胃;
醉雞酒香、味不濃、雞肉嫩稔,皮薄不肥,涼伴適合夏天;
波菜苗鮮嫩有益,炒得香滑好味;
蝦仁炒蛋飯,經典、無得輸;
醬燒黃花魚
2023-09-29
庆祝纪念
生日
醬燒黃花魚
  • 紹興酒醉雞
  • 雞肉小籠包
2023-09-25 380 浏览
食咗個招牌小籠包 醉雞 6 70蚊一碟話就話係台灣過江龍 食落係幾好味 但冇乜特別 未去到好驚艷 可能係因為我唔識食啦 不過性價比唔高 唔係咁親民 見到佢有個豆沙小籠包 今次冇嗌到 下次有機會再試下
食咗個招牌小籠包 醉雞 6 70蚊一碟