龍亭

Lung Ting Teppanyaki
2025-01-08 3308 浏览
新開張嘅隱世鐵板燒店,但原來都有唔少人一早book定檯,原因可能係想坐到鐵板廚師前面邊欣賞邊食,所以建議都可以早少少訂位餐廳環境高級,服務周到,坐係到可以正面體驗到廚師嘅煮食之餘仲可以邊食邊交流下,對於食鐵板呢一種交流都幾唔錯。鐵板餐由平到貴都有,每個餐都會有唔同嘅海鮮同料理前菜:酸薑片、中華沙律、醃醬蒜頭飲品叫左清酒同汽水:醉樂無極大吟釀、蜜瓜味日本汽水食住前菜等嘢食再飲住呢支清酒都比較容易入口,淡淡嘅香味後勁帶住少辛香入門廚師發板套餐(五道菜)$588 ×2沙律: 黑魚籽配上煙三文魚沙律菜,醬汁有柚子醋同意大利黑醋海鮮: 帶子/鮮鮑魚醬汁用左蝦頭膏整成,非常濃郁。帶子搭配黑魚籽同意大利小黃瓜食落好清新。鮑魚搭配餐廳自家蒜蓉醬,鮑魚新鮮口感夠爽。鐵板燒: 澳洲牛柳粒5成熟度嘅牛柳粒,表面煎香,肉質夠嫩,配上炸蒜同wasabi,味道夠香鐵板燒: 美國安格斯牛肉薄燒卷燒肉卷入面包住香蔥炸蒜,煎香嘅表面入面依然嫩滑,牛香又帶住蔥香味,一樣好食海鮮炒飯蛋炒飯加上松露、鮮蝦、魚籽同海膽,一碗好高質素嘅炒飯食起上黎好鮮香,松露好香,魚籽同大蝦夠爽,另外海膽亦都好鮮甜甜品:柚子雪葩配紅豆爆珠幾特別

鐵板餐由平到貴都有,每個餐都會有唔同嘅海鮮同料理

前菜:酸薑片、中華沙律、醃醬蒜頭
飲品叫左清酒同汽水:醉樂無極大吟釀、蜜瓜味日本汽水

入門廚師發板套餐(五道菜)$588 ×2
沙律: 黑魚籽配上煙三文魚沙律菜,醬汁有柚子醋同意大利黑醋

海鮮: 帶子/鮮鮑魚

鐵板燒: 澳洲牛柳粒

鐵板燒: 美國安格斯牛肉薄燒卷

海鮮炒飯

甜品:柚子雪葩配紅豆爆珠
幾特別嘅爆珠,咬開後會後紅豆蓉係入面。雪葩有好香嘅柚子味,少少酸

2025-01-05
2024-12-08 5106 浏览
出糧食好野系列,今次食鐵板燒。📍中環 龍亭鐵板燒有五至十個道菜揀價錢由💰588到1888,我同朋友揀咗入門廚師發板套餐(五道菜)人均💰588就有海鮮🦞鐵板燒omakase❗️❗️開放場廚房仲可以即場睇住大廚為你整鐵板燒,係視覺,嗅覺,味覺多重享受。🥢前菜:炸蒜,中華沙律,薑片🥢招牌沙律係黑松露三文魚沙律,黑松露提升左三文魚既層次,三文魚新鮮冇筋。🥢南非孔雀鮑魚x特大虎蝦大量蒜同鮑魚一齊燒,蒜🧄滲入鮑魚每一個部位,好香仲有一種清甜。大蝦啖啖肉。🥢搭配黑松露牛油🧈煮北海道帶子,牛油鎖實帶子水份,燒完冇縮水,濃濃既黑松露大廚燒緊我已經流晒口水🤤。食用豆疊花泡泡🫧帶黎一陣清新,精緻嘅擺盤係視覺味覺既享受。🥢牛油香燒澳洲牛柳粒,呢個牛柳粒好厚實,牛油逼出牛既油脂,令牛肉更香口。牛油就咁點鹽就好好味,如果想有層次啲可以搭配炸蒜或者係蘿蔔。🥢日本去骨宮崎雞髀雞髀肉係成隻雞最滑既部位,食極都唔厭,大廚👩‍🍳燒完递比我仲出煙,雞皮煎到金黃色好似薯片咁脆,雞肉仲好嫩滑。大廚調配左兩隻醬一個係辣醬,一個係美乃滋,比我地有一雞兩味,我個人比較喜歡辣味。🥢三文魚子大蝦黑松露海膽醬炒飯。每次食鐵板燒去到炒飯都差唔多,
出糧食好野系列,今次食鐵板燒。

📍中環 龍亭

🥢前菜:炸蒜,中華沙律,薑片

🥢南非孔雀鮑魚x特大虎蝦

🥢日本去骨宮崎雞髀

🥢三文魚子大蝦黑松露海膽醬炒飯。每次食鐵板燒去到炒飯都差唔多,但是一定會試吓個炒飯,呢個睇得出大廚功架。大廚話呢個炒飯係參考左煲仔飯有小小煲仔飯焦香,味道方面偏重,海膽醬係由三種海膽調配出嚟,澳洲,日本馬糞,珀斯。大廚炒完飯最後加埋大蝦同三文魚子,我已經急不及待啦。

🥢最後一道係特濃紫薯雪糕,濃濃既紫薯,雪糕質地好綿滑。

🍸月桂冠梅酒💰168

🍹靜岡蜜瓜汁💰38

總結:樓上鐵板燒位置安靜舒適,適合慶祝生日,鐵板燒菜式精緻係視覺同味道嘅享受。

📍 龍亭 (中環)
中環蘭桂坊15-16號協興大廈5樓

2人總數💰1520人均💰760

#hkfoodieblogger #hkblogger
#hkrestaurants
#hongkong🇭🇰 #hongkongfood #hongkonglocalfood
#hongkongtravel #hongkonginstagram
#香港探店 #香港探店分享 #香港探店 #鐵板燒 #廚師發辦 #蘭桂芳美食 #中環
餐廳:龍亭地點:中環蘭桂坊菜式:鐵板燒餐牌:沙律,前菜,鐵板海鮮,鐵板肉類,鐵板燒料理,鐵板炒飯,甜品,多款套餐,同酒類。今日每人叫左個特惠一人午餐(七道菜)$288另加一,餐牌係季節限定。包括前菜三點,左至右分別係日本生薑片。中間係48小時慢煮三文魚蓉,用香脆竹炭模裝住,加上蔥花,食落外脆內滑,魚味濃,口感味道一流。最右係醬油漬三文魚軟骨海草昆布,三文魚軟骨骨膠原豐富,食落味道酸咪咪,好開胃。白松露魚子醬蘭王温泉蛋白松露魚子醬蘭王温泉蛋係凍食,温泉蛋滑溜清淡,加上夠份量白松露同魚子醬,松露好香濃,面頭加上食用花點綴。刺身一品二選一,我哋都揀左時令生蠔,係服務員介紹。呢度用左法國生蠔,新鮮多汁唔會太鹹,配蝶豆花海鹽泡沫味道好夾,加上少少三文魚籽帶黎鹹香味,伴有檸檬,唔洗加都得。加埋食用花賣相一流。精選是日有機沙律沙律係新鮮有機沙律雜菜,由一片熟成挪威煙三文魚包住,面頭加上少少鹹香格陵蘭黑魚子醬。配有酸咪咪哥倫比亞龍珠果一粒,同車厘茄一粒切半。伴有意大利黑醋三點同日本野菜汁三點。味道唔錯,感覺健康。可以加錢升級巴馬火腿沙律。是日精選濃湯是日精選濃湯係豆腐昆布湯,味道鹹香適中,有嫩滑豆腐同
餐廳:龍亭
精選是日有機沙律
精選是日有機沙律
是日精選濃湯
是日精選濃湯
是日精選濃湯係豆腐昆布湯,味道鹹香適中,有嫩滑豆腐同昆布。
燒活白鰻魚
主菜二選一,可以睇住師傅喺你面前燒俾你食,然後師傅加上配菜同裝飾,配埋白飯就上枱。
燒活白鰻魚飯

一客一件燒活白鰻魚,真係超脆皮同彈牙,魚油豐富,配有自家製蝦頭蝦膏汁,好香蝦味,撈飯一流。
澳洲M9牛柳
澳洲M9牛柳飯
澳洲M9牛柳粒一客六粒, 係半生熟,肉質非常軟腍,又有牛味,配有炸蒜粒同日式生磨芥末,自己選擇調味。有可愛蘿蔔仔伴碟。
熱白飯
熱白飯大大碗加上甜豉油調味。
精選甜品
精選甜品係日本豆腐雪糕配紅豆爆珠,豆腐雪糕少少似雲呢拿雪糕,好厚身,豆味香濃,多重口感。
跟餐有即磨熱咖啡或茶。
日本蜜瓜味 、桃味汽水
我地叫左日本汽水,蜜瓜味唔假,桃味更香,少少甜。
食物質素都唔錯,呢個餐包好多唔同款式食物。服務員細心介紹每一道菜式同醬汁。大部分位都係吧枱,可以望住師傅整鐵板燒比你。
2025-02-12
時令生蠔
澳洲M9牛柳
精選甜品
2025-02-17 0 浏览
於網上平台買了極品海膽和牛龍蝦十道鐵板燒(午市及晚市適用),31/01/2025,18:00二人享用。1. 入座後未坐定已急上前菜並介紹,完全聽唔切菜式。2. 場面非常混亂,坐bar枱的客人都是預約18:00時段,但職員不斷表示因為所有客人都係同一時間嚟,所以會有混亂(稍後聽到bar枱客人都係預約同一套餐,諗返即全場都係做預約客人,唔係一早知該時段大概有幾多人數?)3. 同一套餐,但有啲客人無前菜,有啲客人菜式次序調轉或同時間上曬兩度菜,十分混亂。4. 已煮好晒龍蝦一碟碟放晒係度,兩個中年侍應本來仲吹緊水,要廚師出到聲,先識上菜。5. 有幾道菜式有向客人介紹,但有幾道菜式就咁放低就離開,令人一頭霧水。6. 預先打電話問左如果生日,甜品可否寫生日快樂,職員表示WhatsApp講返預約號碼及send想寫既字就可以,照做左並收到回覆確認。到上甜品時,見到已溶一半的雪葩並無照原訂好既寫生日快樂,但隔離兩枱客人的甜品都有寫字及蠟燭。向職員低調反映,佢表示:”我哋冇收到message喎!”另一位中年廚師大聲表示:”唔緊要!我哋Miss咗,依家整返俾你囉!我哋冇問題㗎喎?”原本有一刻考慮想麻煩補寫,

1. 入座後未坐定已急上前菜並介紹,完全聽唔切菜式。

向職員低調反映,佢表示:”我哋冇收到message喎!”

原本有一刻考慮想麻煩補寫,但因廚師聲量較大及其態度,令我感到非常尷尬,唔想再糾纏,我表示唔需要,中年廚師同一聲線並自以為有趣繼續表示:”唔緊要㗎!聽你講~聽你講唔使,但係我哋唔會因為咁,而收到個負評掛!?哈哈~”

另一位職員上前表示:係囉,我唔想一接手就收到負評啊哈哈!

我微笑並沉默望住佢哋及後結帳離開。

原本冇特別後續想寫任何評論,但見到職員同廚師全晚嘅表現同回應,令我有非常失望的體驗,所以大家可以考慮一下先決定去唔去呢間餐廳。
我早一個星期嚟食到一肚氣坐立安排嚴重地差鐵板燒爐頭邊坐夠十幾個人坐到膊頭貼膊頭衰啲講食爭鮮都唔會坐得咁迫喺正我頭上大大聲播住Kpop100蚊食晏都唔會係咁樣嘅用餐體驗食物質素一般埋單八百幾蚊一個人我只可以話你想試下就隨便否則可以skip週圍太多廣告真正食評唔多
我早一個星期嚟
否則可以skip
週圍太多廣告
真正食評唔多
2025-02-15 187 浏览
伏中之伏,我從來唔留言,但呢間真係差到離譜。救得一個得一救,大家記得睇留言睇負評個行,茶餐廳服務,唔新鮮定係急凍食物,唔平既價錢,買左個原價2xxx(完全唔值2000)既半價2人餐,但服務費用原價去收姐係+2🤣
價2人餐,但服務費用原價去收姐係+2🤣

早已品嘗過龍亭🐉佐敦店😜中環亦有分店 同樣以親民鐵板燒為主打吸引很多人 當日開放另一空間💯中環裝修高級舒適 座位更多了!😉📝餐廳提供不同價位套餐 豐儉由人食材均很新鮮廚師烹調技術也很利害❤️推介❤️❤️❤️.$688套餐 (九品) 與朋友分享 👫🥗《招牌沙律》黑松露三文魚沙律 .🦪《刺身一品》是令魚子生蠔 配蝶豆泡泡🫧打卡一流 味道鮮甜又Creamy另一鯛魚刺身🐟 鮮甜鮮甜.🥚《魚子醬蘭王溫泉蛋》.🦐《鐵板海鮮兩品》慢煮鮑魚|日本元貝|白鰻|虎蝦海鮮烹調得很好 調味也合當 最愛吃❤️白鰻 外皮煎得很鬆脆配鰻魚醬 很搭🫶🏻🫶🏻🫶🏻.🐮《鐡板料理》美國🇺🇸安格斯牛肉薄燒卷🥩肉質細嫩包蔥花 入口很香😉加上炸蒜跟Wasabi 簡單惹味🤩🤩另外宮崎雞腿🍗 很有雞肉香 雞皮煎得很脆香🔥.🫕《菊花豆腐白麵豉湯》奶白色麵豉湯 鮮味香濃.🍚《黑松露海鮮炒飯》海鮮炒飯粒粒分明 值得一讚調味非常好食🤤 帶濃濃黑松露香味.《時日甜品》柚子雪葩 酸酸甜甜 解膩🍧.🥂🥂配一杯 SAKE HIGHBALL 口感清爽 😚 米甘甜香============================
早已品嘗過龍亭🐉佐敦店😜
🥂🥂配一杯 SAKE HIGHBALL
口感清爽 😚 米甘甜香
============================

2025-02-06 0 浏览
中環區蘭桂坊開咗間新嘅鐵板燒,龍亭選用新鮮時令食材,可以食到各種高質海鮮及肉類之餘,仲可以搭配多款日本酒或清酒🥰❤️▫️三文魚魚子醬沙律 🥗餐廳特意選用元朗天然有機沙律菜,配搭三文魚及魚子醬提味,好refreshing 🥰▫️生薑、三文魚脆杯及三文魚頭骨前菜小碟除咗經典嘅日本生薑之外,中間嘅三文魚蓉脆杯亦都十分之開胃,最驚喜嘅係三文魚頭骨做成嘅前菜,入口爽脆好驚喜😋▫️生蠔🦪另一個值得推薦嘅就係佢哋生蠔,大隻又厚肉之餘,配搭打成泡沫嘅蝶豆花汁提鮮,十分鮮甜美味🤭▫️鮑魚及帶子 海鮮方面,我哋選擇咗鮑魚及帶子,兩樣都新鮮爽甜🥰▫️澳洲牛柳粒及美國安格斯牛肉薄燒卷兩份牛肉都火候控制得宜,肉味香濃,十分juicy🤤▫️三文魚子大蝦炒飯🦐最後以鐵板燒必有嘅炒飯作結,米飯炒至粒粒分明,配搭三文魚子鮮甜無比💓💬 值得一提嘢食除咗好味之外,店員嘅服務態度亦都好好十分之親切💓十分適合大家拍拖或慶祝生日!

▫️三文魚魚子醬沙律 🥗

▫️生薑、三文魚脆杯及三文魚頭骨

▫️生蠔🦪

▫️鮑魚及帶子
海鮮方面,我哋選擇咗鮑魚及帶子,兩樣都新鮮爽甜🥰

▫️澳洲牛柳粒及美國安格斯牛肉薄燒卷
兩份牛肉都火候控制得宜,肉味香濃,十分juicy🤤

▫️三文魚子大蝦炒飯🦐

2025-02-06 0 浏览
真係唔明點解咁多好評,唯一合理解釋係比錢買打手。好衰唔衰又中左計,比好評呃左,去左一試,心諗:其實將啲「廣告費」放係食材到,真係會好好多。起碼,啲沙律菜新鮮啲,唔係「霉」既;起碼,帶子係新鮮,唔係冰鮮。又或者,將啲心機放係處理食材,唔係整色整水,最最起碼,糖心蛋唔會有蛋殼,法國生蠔唔會有蠔殼碎…….丫,話時話,標明係日本高級餐廳,佢對筷子同普通茶餐廳嘅筷子係一樣。起碼,都俾返對日式尖頭嘅筷子我丫,夾粒魚子會容易啲丫嘛!
真係唔明點解咁多好評,唯一合理解釋係比錢買打手。

2025-02-05 680 浏览
價錢一啲都唔平但食物水準有待改善餐廳管理都有啲亂落單又落到錯晒廚師同職員都好似唔知發生咩事啲海鮮切晒喺度等成個鐘頭都冇得食個個人都望住等最慘係啲小朋友同老人家非常失望如果唔係額外叫咗海鮮真係冇可能食唔飽但係價錢就貴咗好多優惠又冇咗從網上嗰條片比較有好大嘅落差連最基本嘅炒飯都做得唔好點樣叫高級日本餐廳呀?如果大家都有去過其他日本餐廳就知道呢間餐廳質素有問題冇比較冇傷害大家真係要有有心理準備
價錢一啲都唔平

優惠又冇咗
從網上嗰條片比較
有好大嘅落差
連最基本嘅炒飯都做得唔好
點樣叫高級日本餐廳呀?

如果大家都有去過其他日本餐廳
就知道呢間餐廳質素有問題
冇比較冇傷害
大家真係要有有心理準備

2025-02-03 312 浏览
記得朋友講過龍亭鐵板燒出名抵食,仲要好新鮮。前菜今次冇點套餐,反而單點都好多驚喜。海鮮新鮮肉品選擇多。斑馬瀨尿蝦新鮮得讓人驚艷,肉質鮮甜,超級享受,手臂咁長,大尺寸,仲要滿滿膏。接著是厚牛舌,經過精心調味,用鐵板一烤,外焦裡嫩,汁水四溢,粉嫩粉嫩爽彈的口感。然後,鵝肝炒飯也是必試,香濃的鵝肝和炒飯搭配,層次感十足,絕對讓你的味蕾驚喜飯粒煙韌。而A5和牛厚燒更是鐵板燒的亮點,肉質嫩滑,油花分布得恰到好處,瞬間熱烤後肉汁四溢,和牛的極致享受。喺佐敦嘅分店已經好出名,估唔到開咗喺中環更加方便。服務一流,更設有吧枱和普通位置,單點和套餐都任君選擇。
記得朋友講過龍亭鐵板燒出名抵食,仲要好新鮮。

前菜
今次冇點套餐,反而單點都好多驚喜。海鮮新鮮肉品選擇多。

斑馬瀨尿蝦

喺佐敦嘅分店已經好出名,估唔到開咗喺中環更加方便。

服務一流,更設有吧枱和普通位置,單點和套餐都任君選擇。
2025-02-03 362 浏览
位於蘭桂坊樓上的這間親民鐵板燒,開業不久便吸引很多人來幫襯。裝修高級舒適,我選了坐吧枱可以與廚師傾偈溝通。有不同套餐選擇,豐儉由人。我選了$688的套餐,已經有九道菜,食材新鮮,而且廚師的烹調技術一流,值得推介。前菜兩款(漬物)先黎個前菜有三文魚他他及三文魚軟骨。感覺清新味道特別好味,加上我點了的菊正宗清酒,為今晚嘅大餐有個好開始。招牌沙律黑松露三文魚沙律,黑松露及三文魚配搭絕配好食,配上沙律菜,非常清新刺身一品是令魚子生蠔,這個生蠔十分之驚喜,上碟時有乾冰襯底, 加上蝶豆花,很有仙氣打卡一流,而且食落鮮甜好食,非常Creamy,冇令我失望。鐵板海鮮兩品我選了虎蝦及日本元貝,朋友選了慢煮鮑魚及白鰻。先要讚廚師嘅廚藝一流,每樣烹調功夫了得,調味好,但又不失海鮮嘅鮮味。尤其白鰻煎得外皮非常鬆脆,令我讚不絕口。鐵板料理我選了澳洲牛柳粒,肉質鮮嫩,一粒粒方便放入口,而且煎得外面甘香,裏便軟滑,很不錯菊花豆腐白麵豉湯這個用杯子上,奶白色的麵豉湯香濃鮮味,飲落即刻全個身暖晒,配襯炒飯,簡直絕配。黑松露海鮮炒飯這個黑松露海鮮炒飯值得一讚,除了調味非常好食,廚師加了一粒粒脆米非常有口感,加上黑松露的香

前菜兩款(漬物)

招牌沙律

刺身一品

鐵板海鮮兩品

鐵板料理

菊花豆腐白麵豉湯

黑松露海鮮炒飯
這個黑松露海鮮炒飯值得一讚,除了調味非常好食,廚師加了一粒粒脆米非常有口感,加上黑松露的香味,是個不能抗拒的炒飯。

時日甜品
紅豆爆珠柚子雪葩,酸酸甜甜的柚子雪葩配上甜甜的紅豆爆珠,清甜得來又爆趣好玩,我喜歡這個甜品

這個性價比十分高的日式鐵板燒地點方便,與同事朋友放工來共聚是一個很好的選擇!

2025-02-02 272 浏览
前幾日同朋友行完街就去左食鐵板燒,估唔到呢度既lunch set都幾抵食❗️季節限定🌟特惠一人午餐🌟 七道菜 $288✨醬油漬三文魚軟骨海草昆布✨三文魚軟骨小妹都係第一次食,脆脆地咁好爽口😀✨白松露魚子醬蘭王溫泉蛋✨蘭王溫泉蛋上面放左唔少魚子醬、白松露醬..感覺好矜貴‼️溝埋一齊之後,個種又滑又嫩既口感,勁似食緊松露味既豆腐花🤘🏻✨刺身-品✨ 鯛魚刺身/時令生𧐢今日既刺身系肥美飽滿既生蠔🦪,入口鮮甜爽滑,海水味唔會好重🫶✨精選是日有機沙律油潤又重煙燻香既煙三文魚包裹住滿滿既新鮮沙律菜,再加入黑醋汁同黑魚子去調味,酸甜清爽,沙律都可以好有質感❣️✨燒活白鰻魚飯/澳洲M9牛柳飯▫️燒活白鰻魚飯鰻魚外焦內嫩好香口,送飯-流👊🏻▫️澳洲M9牛柳飯熟度控制得好好,完全係我哋想要既軟嫩多汁五成熟🫰🏻✨精選甜品▫️柚子雪芭清新解膩,面頭仲放左d紅豆餡既爆珠,感覺好特別❗️✨即磨熱咖啡或茶🐉龍亭📍中環蘭桂坊15-16號協興大廈5樓

季節限定🌟特惠一人午餐🌟

七道菜 $288

✨醬油漬三文魚軟骨海草昆布✨

三文魚軟骨小妹都係第一次食,脆脆地咁好爽口😀

✨白松露魚子醬蘭王溫泉蛋✨

刺身-品✨

鯛魚刺身/時令生𧐢

✨精選是日有機沙律

✨燒活白鰻魚飯/澳洲M9牛柳飯

▫️燒活白鰻魚飯

鰻魚外焦內嫩好香口,送飯-流👊🏻

▫️澳洲M9牛柳飯

熟度控制得好好,完全係我哋想要既軟嫩多汁五成熟🫰🏻

✨精選甜品

✨即磨熱咖啡或茶

🐉龍亭

📍中環蘭桂坊15-16號協興大廈5樓

2025-02-01 1084 浏览
見有平買一送一,除返開每位494蚊好似食得過結果去到侍應、上菜員、廚師全部都好似未瞓醒咁個侍應情況算好少少但係就成日嫁硬搵嘢講例如問我哋:你哋好後生喎,讀緊中學?                           今日放假?                           你哋幾個係咩關係?問埋啲好奇怪嘅問題搞到成個氣氛好尷尬…好喇到講個上菜員唔知佢係咪第一日嚟返工定點上菜完全唔會講上咗嗰樣嘢係咩嚟其實我都已經唔需要佢介紹個菜式但你都起碼要講下上咗嗰樣嘢係咩嚟呱?唔知係咪個侍應見到我哋上菜後冇乜反應先過嚟補講返仲有明明我哋都未食完就走嚟收碟初頭以為佢想換新碟畀我哋但見佢冇畀新碟我哋先知原來佢以為我哋已經食完即刻同佢講唔好收住都唔知係咪發緊夢到講個廚師一開始煮嘢就我同我哋講佢未瞓醒個侍應仲要問咗佢幾次「使唔使要杯咖啡?」我哋四個人去食佢煮完海鮮都唔識主動分返四份仲調返轉頭問返我哋要唔要分四份先講講其實我prefer佢係每種海鮮都應該畀我哋每人一份而唔係每樣都切四份每人每種海鮮都食得個少少…都算佢仲問返我哋要唔要分四份大佬唔分四份唔通每人食唔同嘅嘢咩…一個人食蝦一個人食鮑魚一個人食魚
見有平買一送一,除返開每位494蚊好似食得過
結果去到侍應、上菜員、廚師全部都好似未瞓醒咁
侍應情況算好少少
但係就成日嫁硬搵嘢講
例如問我哋:你哋好後生喎,讀緊中學?
                           今日放假?
                           你哋幾個係咩關係?
問埋啲好奇怪嘅問題搞到成個氣氛好尷尬…
好喇到講個上菜員
唔知佢係咪第一日嚟返工定點
上菜完全唔會講上咗嗰樣嘢係咩嚟
其實我都已經唔需要佢介紹個菜式
但你都起碼要講下上咗嗰樣嘢係咩嚟呱?
唔知係咪個侍應見到我哋上菜後冇乜反應
即刻同佢講唔好收住
都唔知係咪發緊夢
到講個廚師
一開始煮嘢就我同我哋講佢未瞓醒
侍應仲要問咗佢幾次「使唔使要杯咖啡?」
我哋四個人去食
佢煮完海鮮都唔識主動分返四份
仲調返轉頭問返我哋要唔要分四份
先講講其實我prefer佢係每種海鮮都應該畀我哋每人一份
而唔係每樣都切四份
每人每種海鮮都食得個少少…
都算
佢仲問返我哋要唔要分四份
大佬唔分四份唔通每人食唔同嘅嘢咩…
一個人食蝦一個人食鮑魚一個人食魚一個人食帶子咁呀?
好喇到講食物
最後個炒飯落咗一堆調味料都係冇味
最後睇返原來個餐應該係有龍蝦海膽
食完先發覺好似完全見唔到依兩樣嘢
冇咗依兩樣野其他食物根本完全對唔上個價錢
题外话/补充资料: 臨走前收加一仲收咗我double 原本四個人應該係494x4=1976蚊 依個數我book嗰陣已經畀咗 淨低我應該係補返加一197.6蚊 結果佢收我396蚊 火都嚟 唔會有下次
2025-01-31
用餐优惠
團購
2025-01-31 229 浏览
「龍亭」中環店新開不久,坐落於人煙稠密的蘭桂坊,今晚和朋友用了親民的價錢(每位$488八道菜),享受了一頓精美的晚餐,餐廳選用的都是高級和矜貴的食材,絕對超值。餐廳中間有張大大的鐵板燒枱,客人可以圍著枱邊看著廚師即叫即制的過程,是味覺與視覺的享受。有美食當然要配美酒,服務員介紹下開了一支甘濃梅酒,甜甜的味道很適合女仕飲。🍒前菜漬物:三文魚蓉放在竹炭盤上,整個都可以吃,還有酸薑和昆布海藻🍒沙律:煙三文魚卷著新鮮的沙律菜,配柚子醋,有格陵蘭魚子和龍珠果點綴。🍒 餐湯:菊花白麵豉湯,湯內有多粒帶子、豆腐和海帶。🍒刺身:又新鮮又大隻的法國生蠔配塔斯曼尼亞海膽,還有大大粒的魚籽,好滿足。🍒半熟的蘭王蛋混合蝶豆花和格陵蘭黑魚子,還有意大利白松露和北海道海膽一起吃,蛋香濃郁,滑不溜口。🥂海鮮:慢煮鮑魚和元貝,澳洲元貝用翠玉瓜托底,用黑魚子醬點綴,鮑魚燒得香口,廚師能掌握每樣海鮮煮的時間,熟度剛剛好,肉質有嚼勁,還有蝶豆花泡泡做裝飾。🥂主菜四選一,我和朋友各自選了一款澳洲牛柳粒,五成熟的牛柳切成厚粒,牛香味濃郁,點些竹炭鹽或wasabi 一齊食,更另有一番風味。伴碟有香脆的炸蒜片和酸甜的櫻桃蘿蔔。🥂

🍒 餐湯:菊花白麵豉湯,湯內有多粒帶子、豆腐和海帶。

🥂主菜四選一,我和朋友各自選了一款
🥂 美國安格斯牛肉薄燒卷,薄薄的牛肉片卷著 香蔥蒜,味道非常夾配。

🥙海鮮炒飯
加了黑松露的炒飯,飯香繞樑三日,飯內混合飯焦,增加口感,飯面有大大粒的三文魚籽和海蝦,滋味無窮。

🍨 柚子雪糕加爆珠紅豆粒,很特別的配搭,咬開爆珠散發陣陣紅豆香氣。