2023-12-07 120 浏览
一路聽聞呢間係排隊餐廳,但一直冇機會嚟試。今日咁啱早上嚟到附近,一於試吓呢度嘅早餐。打開餐牌,估唔到有咁多選擇,配搭亦很多,最後叫咗魚柳、炒蛋、腸仔、牛角包及奶茶。魚柳估唔到咁大條,炸得恰到好處,十分脆口;牛角包亦有驚喜,非常鬆化,真係想食多個;奶茶亦都很香濃。總結今次嘅早餐十分滿意。
2023-11-30
$47 (早餐)
2023-12-05 107 浏览
-好耐都冇食過冰室 🤩見到旺角中心樓下開咗間龍城冰室好大間 而且好多人食 門口排晒隊咁📖喺門口望一望個Menu原來有勁多款式除左必定有既冰室茶餐 炒粉麵飯 小菜 焗飯 鐵板餐 燴飯 等仲有唔同異國料理⋯⋯🇲🇾🇨🇳🇰🇷🇯🇵🇹🇼招牌馬來咖哩 台灣風味 韓式石鍋辣辣套餐 - 酸菜魚 麻辣香鍋 川味鍋 等⋯🤩健康沙律 同all day breakfast都有 勁多選擇云云選擇當中最後揀左3樣.❇️咖喱吉列豬扒飯 $69大大塊咖哩吉列豬扒 大大碗飯 呢個價錢 平到笑😂 又好味 超值❇️啫啫栗子雞煲 $88 (是日晚餐)栗子炆得好軟腍 但又唔會無哂口感😎雞件比較細粒 肉質都唔錯 🔥成煲上熱辣辣❇️鐵板招牌黑椒牛柳 $128叫左5成熟 真係做到果到喎✨厚切都好腍 有咬口😍估唔到茶餐廳都可以食到有質素既扒 推推‼️(羅宋湯餐湯超足料 凍飲都只係加$3)

好耐都冇食過冰室 🤩見到旺角中心樓下開咗間龍城冰室
云云選擇當中最後揀左3樣
❇️咖喱吉列豬扒飯 $69
大大塊咖哩吉列豬扒 大大碗飯
呢個價錢 平到笑😂 又好味 超值

❇️啫啫栗子雞煲 $88 (是日晚餐)
栗子炆得好軟腍 但又唔會無哂口感😎
雞件比較細粒 肉質都唔錯 🔥成煲上熱辣辣

❇️鐵板招牌黑椒牛柳 $128
叫左5成熟 真係做到果到喎✨厚切都好腍 有咬口
😍估唔到茶餐廳都可以食到有質素既扒 推推‼️
(羅宋湯餐湯超足料 凍飲都只係加$3)
2023-11-27 106 浏览
龍城冰室茶記選擇太多,花多眼亂,我們點了兩款小菜及一份晚餐,裡面包含湯、白飯和飲品😃💫泡菜魚片花甲豆腐石鍋配白飯🥘上菜以石鍋呈現,食物不但保持熱度而且增添一份特別風味,裡面有新鮮的魚片好滑口、花甲新鮮、豆腐和泡菜吸收湯的精華,材料非常豐富,配上香噴噴的白飯好開胃🤤💫西蘭花炒龍躉球🍲龍躉球🐟是一種貴價海鮮食材,茶記有得食已夠氣派,龍躉球炒得十分鮮嫩,搭配上西蘭花,不僅色彩豐富,而且口感十分爽脆👍🏿💫海鮮雜菜煲煲裡有各種海鮮和新鮮的蔬菜,煮得剛好入味,湯汁清爽甜美😍每一口都充滿了海鮮的鮮味和蔬菜的清爽,健康之選💕套餐包含了湯、白飯和飲品,簡單幾款小菜份量多物超所值,性價比很高😎而且菜單多樣化,提供了各種口味的選擇🙌🏿

💫泡菜魚片花甲豆腐石鍋配白飯🥘

2023-10-26
泡菜魚片花甲豆腐石鍋配白飯
海鮮雜菜煲
例湯
龍城冰室(旺角).食鑊氣與人氣此冰室就在地鐵站隔離所以人氣好高企晚飯時間特別多人又係要排隊先入得但好在3分鐘就排到非常好運!凍檸茶:好好飲,茶膽好正,檸檬新鮮,味道很好!菠蘿冰:意想不到是紅色的,內有大量菠蘿,又甜又清爽,好好飲!套餐:沙嗲牛肉麵、多士、奄列沙嗲牛肉麵是此店名物果然係好好食!沙嗲牛肉香軟入味掛滿沙嗲厚汁,沒有被湯水沖淡麵質彈牙好食,絕對沒有煮得過熟!吃一個套餐再加一條魚,一定夠下飯了!套餐(+18) 包湯、飯、飲品羅宋湯值得一讚,好飲,足料多料,仲好好食湯料多,又鮮味,好飲,又好食川香回鍋肉,辣得好過癮!足料的就是好食肉質爽口彈牙,椰菜香辣惹味唐芹爽口無渣香辣好食,白飯好快清晒!豉汁蒸倉魚魚肉鮮滑白雪雪又入味豆豉好多多,配白飯都好好食唯一可以改善的就是不要加太多豉油令下層的魚肉太咸建議可以豉油另上方便客人自己調味龍城冰室旺角亞皆老街65號旺角新之城地舖電話號碼 27555530
龍城冰室(旺角).食鑊氣與人氣

此冰室就在地鐵站隔離
所以人氣好高企
晚飯時間特別多人
又係要排隊先入得
但好在3分鐘就排到
非常好運!

凍檸茶:好好飲,茶膽好正,檸檬新鮮,味道很好!

菠蘿冰:意想不到是紅色的,內有大量菠蘿,
又甜又清爽,好好飲!

套餐:沙嗲牛肉麵、多士、奄列
沙嗲牛肉麵是此店名物
果然係好好食!沙嗲牛肉香軟入味
掛滿沙嗲厚汁,沒有被湯水沖淡
麵質彈牙好食,絕對沒有煮得過熟!

吃一個套餐再加一條魚,一定夠下飯了!

套餐(+18) 包湯、飯、飲品

羅宋湯
值得一讚,好飲,
足料多料,仲好好食
湯料多,又鮮味,好飲,又好食

川香回鍋肉,辣得好過癮!
足料的就是好食
肉質爽口彈牙,椰菜香辣惹味
唐芹爽口無渣
香辣好食,白飯好快清晒!

豉汁蒸倉魚
魚肉鮮滑白雪雪又入味
豆豉好多多,配白飯都好好食
唯一可以改善的就是不要加太多豉油

旺角亞皆老街65號
旺角新之城地舖
電話號碼 27555530
2023-11-25 77 浏览
門口嗰個阿姐態度好差。我見佢對啲外賣員講粗口。知佢忙,但係服務態度都唔可以咁。呢間餐廳食物質素幾好,但係服務太差。不會再去。希望佢公司改進下。。。。。。。。。。。

2023-11-24 67 浏览
今日同姊妹去旺角跳舞💃🏻明明說好的初學者班,超級難囉!!兩個跳到膝頭哥瘀晒🥲🥲因為落堂都成9點半,周圍大多數餐廳都收左檔了,又攰🐶又餓🐷既我地黎左旺中宵夜之選-龍城冰室🐲🐉我地點左個酸菜魚2-3人餐,諗住酸酸辣辣,醒下胃😋🤤套餐包括:3個配菜,分別為酸菜、蘿蔔片、萵筍片2碗白飯🍚🍚2杯飲品🍻另外可以再加配多3種配菜,有不同蔬菜🥬、肉類🥩、海鮮🦐選擇,每款價錢大概$18-$48左右份量超足!!😱😱大大盤酸菜魚,大量魚肉🐟堆成一座小山丘⛰️😂上面鋪滿花椒、辣椒🌶️各種辛香料🥵再撒上菊花瓣🌼🌼視覺效果好強,上枱未食已經覺得秀色可餐🤤🤤🤤魚肉🐟厚薄適中,肉質順滑,一條魚骨都冇,唔識挑魚骨既小朋友可以衝!😍😍而且魚片吸收酸菜湯精華,魚肉的鮮甜混合酸菜及花椒的酸麻,配上一啖白飯-絕!!😋😋最後,餐廳員工態度友善,即使見到餐廳坐滿客人,下單及上菜速度依然迅速,環境亦乾淨衛生👍🏻👍🏻整體上,性價比高,服務同環境都相當優秀👏🏻💯

我地點左個酸菜魚2-3人餐,諗住酸酸辣辣,醒下胃😋🤤

套餐包括:
3個配菜,分別為酸菜、蘿蔔片、萵筍片
2碗白飯🍚🍚
2杯飲品🍻

整體上,性價比高,服務同環境都相當優秀👏🏻💯
招牌酸菜魚大餐
2023-11-09
$100 (宵夜)
招牌酸菜魚大餐
2023-11-22 62 浏览
哇塞 服务很差!!!bad bad bad!3个人有大位子不给坐,说是6个人坐的,说你们是6个人嘛?给了2人位。。。然后后边来了3个本地人就给☁?????啥东西阿!tui!
2023-11-22 69 浏览
今日上完堂約10:40am路過旺角,見到門外個餐有點吸引,冇諗過旺角啲餐廳裏竟然有近一半座位,諗住可以舒舒服服食個早餐才上班!一入去坐低已經被個阿姐我起身坐搭枱位!?我問佢仲有咁多位點解唔可以坐?她才無奈地帶我入去死角位畀我一個坐低,仲要大大聲加句「暫時咋」到我叫早餐…她為咗方便自己入機,要我從40米距離坐位嗌出去落單。。。我講慢咗個餐要轉米粉,佢立即話我咁慢先講!?果然,唔夠15分鐘就叫咗另一個客人坐我對面**重點係仲有一半枱係無人坐🤬🤬嘩!就算這餐廳嘅菠蘿包再好食都唔會再來!!真係要叫聲佢阿姐😤結果為咗食個好味嘅大菠蘿包要受氣㖭☹️幸好換咗個有禮貌嘅男人收錢,都叫做唔洗受氣😩
,諗住可以舒舒服服食個早餐才上班!
2023-11-22 61 浏览
龍城冰室 (亞皆老街) (旺角).我最喜愛的茶餐廳。分店越開越多,越嚟越多人幫襯。因為好食啊嘛🤤仲要係大件夾抵食果隻。得每個星期六日都會係龍城食早餐🤣食左成年都未厭。.估唔估到茶餐廳竟然有酸菜魚食,仲要2人餐又有,1人餐又有。😍得一個人又想食酸菜魚嘅時候,龍城幫到你。.$88酸菜魚一人餐魚肉分量十足,絕對唔係得幾片,係食到你覺得好夠食嘅份量。味道亦同川菜館食嘅相差無幾。酸同辣都好突出,唔係揸流攤果隻,辣椒🌶️花椒滕椒,應該有的都有。仲有萵筍蘿蔔做配菜,另配一碗大大白飯⋯飽哂。.龍城嘅神奇之處係中西合璧好多花款。.煙三文魚凱撒沙律🥗$69三文魚分量有3-4大片卷成花花咁,又幾好食喎,沙律菜好新鮮,加左酸酸地辣辣地有啲似泰式辣醬嗰種醬汁,甜甜酸酸辣辣咁,好得意,又幾開胃。.板燒和風牛柳飯 $83呢個牛柳嘅味道就比較大路同普通,但一樣係大件夾抵食。但牛肉唔會柴同無根,啖啖肉已經很加分。.飲品加$9有特飲~大大杯紅豆冰。.人均100內.📍旺角亞皆老街65號旺角新之城地舖..
龍城冰室 (亞皆老街) (旺角)
$88酸菜魚一人餐
龍城嘅神奇之處係中西合璧好多花款。
煙三文魚凱撒沙律🥗$69
板燒和風牛柳飯 $83
飲品加$9有特飲~大大杯紅豆冰。
人均100內
📍旺角亞皆老街65號旺角新之城地舖

2023-11-21 70 浏览
老公 公司樓下有一間「龍城冰室」晚飯時間,全場差不多座無虛席,我們點了一個炒米粉,一個魚,一個鐵板餐,還有兩個飲料🥤,才不到3百塊龍城炒米粉 $66火候十足,配料豐富,蝦仁🍤火腿,蛋,肉絲招牌酸菜魚 $82本身叫一人份量,淺嘗一下,結果好大一碗,超多魚塊,酸酸辣辣好開胃鐵板招牌黑椒牛柳 $128兩塊七成熟厚切牛扒🥩肉質煙靭,配上薯菜跟餐轉 紅豆冰 / 菠蘿賓治 都係$9,大大杯,好抵飲二人雅座,餐廳光猛明亮,上菜速度也很快。而且餐廳還有每天新鮮出爐的麵包,早餐下午茶食一個菠蘿油,真不錯👍🏻而且地點方便,地鐵站一出就見到
老公 公司樓下有一間「龍城冰室」
晚飯時間,全場差不多座無虛席,
龍城炒米粉 $66
火候十足,配料豐富,蝦仁🍤火腿,蛋,肉絲
招牌酸菜魚 $82
鐵板招牌黑椒牛柳 $128
兩塊七成熟厚切牛扒🥩肉質煙靭,配上薯菜
跟餐轉 紅豆冰 / 菠蘿賓治 都係$9,大大杯,好抵飲
二人雅座,餐廳光猛明亮,上菜速度也很快。
而且地點方便,地鐵站一出就見到
2023-11-21 32 浏览
每次嚟到旺角,經過呢間冰室都見到門口大排長龍😲今日終於有機會試吓~「龍城冰室」裝潢樸實自然,空間感十足👏🏻而食物選擇亦相當多元化,總有一款合心意,行街攰了嚟歇腳最適合不過✅⭐️下午茶餐:🔸巴拿馬火腿凱撒沙律($63)➰配 懷舊紅豆冰(特飲+$9)沙律以巴拿馬火腿作主要配料🥗火腿嘅鹹香增添咗沙律嘅味道層次🥓再搭配生菜、番茄、青瓜、洋蔥等新鮮蔬菜,口感相當豐富😽紅豆冰帶濃郁奶香味,紅豆入口腍化兼備🫘搭配透心涼碎冰,夏天飲用消暑解渴一流💥🔸招牌海鮮湯花甲泡飯($61)➰配 懷舊紅豆冰(特飲+$9)泡飯用料豐富,除咗有鮮甜嘅花甲🐚仲有勝瓜、菇、紅蘿蔔、雲耳等健康配料🙆🏻‍♀️湯底清甜味美,屬高質之選🥣令人滿有驚喜!⭐️單點:🔸煙三文魚牛角酥 配 沙律($39)牛角酥金黃酥脆🥐酥皮內包裹住帶淡淡煙熏香氣嘅煙三文魚🐟味道鹹香鮮美,配以酸甜沙律醬更添風味💋🔸招牌冰火菠蘿油($14)菠蘿油新鮮出爐暖笠笠且鬆軟🥯厚身牛油以冰敷分開上碟🧈食客可按個人喜好添加牛油份量,相當貼心呢❤️

⭐️下午茶餐:
🔸巴拿馬火腿凱撒沙律($63)
➰配 懷舊紅豆冰(特飲+$9)

🔸招牌海鮮湯花甲泡飯($61)
➰配 懷舊紅豆冰(特飲+$9)

⭐️單點:
🔸煙三文魚牛角酥 配 沙律($39)

🔸招牌冰火菠蘿油($14)

去開旺角嘅人對呢間冰室應該唔陌生,佢正正位於旺角站D2出口,平時無論餐廳入面定出面,人流都超旺,今日終於決定去試試佢🫡1. 魷魚公仔麵($39)龍城名物🤣出面好少見架~魷魚爽口彈牙,湯底香辣惹味😋評分🌕🌕🌕🌕🌕2. 鐵板招牌黑椒牛柳($128)五分熟嘅牛柳肉質軟淋,冇筋👍🏻熟度掌握得幾好估唔到係原個薯仔攞去焗😳配埋酸酸甜甜嘅醬汁又幾match~套餐包埋丹麥多士同湯,食完都好飽肚評分🌕🌕🌕🌕🌕3. 煙三文魚凱撒沙律($63)沙律菜份量唔少,但竟然係配泰式甜辣醬🙊第一啖有少少奇怪,食食下又覺得ok wor😂煙三文魚有兩大塊,偏薄少少,同埋感覺唔係咁新鮮🙊都係嗌翻茶記嘢食穩陣啲評分🌕🌕🌕🌗🌑4. 芝士西多士($28)大大份好抵食,中間芝士都好厚,芝士味濃郁🧀不過略嫌油咗少少🤌🏻評分🌕🌕🌕🌕🌑

1. 魷魚公仔麵($39)
龍城名物🤣出面好少見架~魷魚爽口彈牙,湯底香辣惹味😋
評分🌕🌕🌕🌕🌕

2. 鐵板招牌黑椒牛柳($128)
五分熟嘅牛柳肉質軟淋,冇筋👍🏻熟度掌握得幾好
估唔到係原個薯仔攞去焗😳配埋酸酸甜甜嘅醬汁又幾match~
套餐包埋丹麥多士同湯,食完都好飽肚
評分🌕🌕🌕🌕🌕

3. 煙三文魚凱撒沙律($63)
評分🌕🌕🌕🌗🌑

4. 芝士西多士($28)
評分🌕🌕🌕🌕🌑
用餐优惠
試食活動
2023-11-09 134 浏览
「龍城冰室」今日嚟到旺角呢間冰室其實晚晚收工經過都見到好多人排,今日本身諗住同屋企人嚟hea食,點知有驚喜喎!1️⃣蜜椒薯仔牛柳粒估唔到茶記都有啲大排檔嘅鑊氣🤣啲薯仔切粒走油之後有層脆皮~加埋啲黑椒同蜜糖好惹味!牛柳粒肉質都OK,幾有誠意!2️⃣蝦醬通菜炒牛肉鮮魷貪心嘅我揀咗炒牛肉鮮魷,大滿足🤣炒得靚仔唔會水汪汪!鮮魷都幾爽脆!3️⃣招牌鹽焗雞拼沙薑豬手粒飯呢度除咗有燒味之外,仲有鹽焗雞!呢個係是日晚餐,所以包埋餐湯餐飲,抵食之選~個鹽焗雞,我第二日收工經過都外賣咗半隻返屋企加餸😋✨⭐️🌟值得一提嘅係呢度嘅夥計都好親切,唔會好似平時茶餐廳有時會遇到啲冇禮貌粗聲粗氣嘅員工,加上坐得舒服食物質素又唔錯,睇嚟都可以成為我屋企嘅飯堂😘
「龍城冰室」

1️⃣蜜椒薯仔牛柳粒

2️⃣蝦醬通菜炒牛肉鮮魷

3️⃣招牌鹽焗雞拼沙薑豬手粒飯

✨⭐️🌟

2023-11-09 84 浏览
今晚要番夜,所以就早少少5點食個early dinner。諗住快靚正食一餐,一出地鐵站就見呢間冰室,裝修好似都幾靚,所以就唔諗咁多。本身可以揀下午茶,不過見到花甲忍唔住想食,今次叫咗招牌海鮮湯花甲泡飯$61。佢賣相好靚,都好足料,我一路食一路數,大概都有十幾隻花甲,食落都無乜沙,洗得好乾淨,食落好新鮮。除咗花甲,都仲有好多配料,有勝瓜,菇,紅蘿蔔,雲耳,口感豐富。配菜同飯嘅比例啱啱好,唔會食哂餸冇飯。比起其他下午茶,叫依個泡飯可能要等多一陣間,大約15分鐘,我趕番工但係好彩都食得切。最鍾意喺個湯底,飲落好鮮甜,唔鹹,唔似味精湯,湯面望落都冇乜油,幾好。唔怪得之Menu都有提話記得飲湯,雖然飲湯好肥,但我都差唔多飲哂碗湯。嘢飲就跟餐叫咗杯涷檸水,足足有四片檸檬。

嘢飲就跟餐叫咗杯涷檸水,足足有四片檸檬。

招牌海鮮湯花甲泡飯
招牌海鮮湯花甲泡飯
台灣旅行認識既朋友遠道而來,話想試吓地道香港茶餐廳風味😌我就帶佢去龍城冰室一齊食晚飯🤣是日晚餐牌日日不同,今晚有招牌鹽焗雞拼沙薑豬手粒飯,我一見到就決定揀呢個😂試曬佢嘅招牌🌟果然夠嫩夠味!驚喜既係豬手粒又幾爽脆仲有好多骨膠原添👍🏻👍🏻我朋友叫左蜜椒薯仔牛柳粒🤩🤩茶記價錢但有有大排檔嘅鑊氣!!我都偷食左好多粒😝😝我最鍾意蜜椒果種甜甜辣辣又有黑椒香氣好風惹味!加埋d外脆內軟既薯仔直頭係天生一對💜跟住仲叫多左個小菜:蝦醬通菜炒牛肉鮮魷😋😋好足料好豐富,好多片牛肉🤭啲通菜都幾嫩🙌🏻唔會炒到好老,我地2個好快就清碟😂朋友好like🫡同場都好多旅客🧳地鐵站一出就係,超方便,服務態度出奇地好😮🙈幾熱情,唔黑面唔會唔耐煩🙏🏻🙏🏻nice👍🏻

2023-11-02
  • 蜜椒薯仔牛柳粒