餐厅: 龍點心 (Eastcore)
资讯:

2023-06-22 511 浏览
這家新潮的點心店菜式精美味美,不僅點心好吃,其他菜式也很令人滿意。店內環境光鮮,裝潢新潮且懷舊,令人食得起勁,點菜以 QRcode下單方便快捷,閒來食下都唔錯。茶位收費 $10/位一龍大滿足 $68點心多款花多眼亂,每款各一的確滿足。松露野菌晶瑩餃:餃皮呈紫色,露香氣濃郁,配合野菌餡料,口感豐富;龍蝦汁墨魚燒賣:口感彈牙,咬落爆汁;酸菜魚鳳眼餃:微辣花椒味醒胃刺激,餡料蝦肉酸菜,加上魚塊,神還原酸菜魚的味道,好有特色;筍尖蝦餃皇:蝦餡飽滿,鮮甜彈牙;豌豆桃子:豌豆味道清淡;蟹粉菠菜香蝦餃:青綠色的菠菜餃皮,包住三文魚籽和蝦肉餡料,加入上微量蟹粉,用心之作。一口豆腐 $52外皮炸粉超薄呈金黃色,豆腐軟滑入口即化,外脆內軟口感強烈,少許椒鹽調味,非常推薦。黑金流沙包 $38賣相精美,奶黃內餡豐富,流沙口感十足,非常美味。鰻魚荷葉飯 $80飯係粒粒分明,味道清香,配料豐富有雞粒、香菇、蝦仁和蛋料,主角鰻魚肥美厚實,無令人失望,金箔點綴增添貴氣,值得一試。

茶位收費 $10/位
一龍大滿足 $68
一龍大滿足
點心多款花多眼亂,每款各一的確滿足。
龍蝦汁墨魚燒賣:口感彈牙,咬落爆汁;
筍尖蝦餃皇:蝦餡飽滿,鮮甜彈牙;
豌豆桃子:豌豆味道清淡;

一口豆腐 $52

黑金流沙包 $38
賣相精美,奶黃內餡豐富,流沙口感十足,非常美味。
黑金流沙包
鰻魚荷葉飯 $80

2023-06-21
一龍大滿足
黑金流沙包
2023-06-22 77 浏览
再訪龍點心,APM成日都好多人,通常都係去附近嗰幾座嘢食building,向前行少少Eastcote電梯上一樓,會見到間裝修好精美,新潮嘅龍點心,出邊放咗兩個吉祥物,好得意嘅龍仔。職員好有禮貌,親切。一坐低已經可以有茶飲,有壽眉、鐵觀音、菊普、普里可選如果兩個人食嘅話可以試吓個籠點心,乜都有啲,但上次食過今次於是試其他嘢。QR code落單,非常方便,即時有得睇返張單,非常清晰一定唔會計錯數。唔使好似舊式酒樓咁去到收銀先計幾錢只有寫大中細點既單,然後就好徬徨,哈哈。拉絲菠蘿包這個是甜品,入邊係軟既嘅拉絲芝士菠蘿包香脆鬆軟,面入邊軟芝士,全港首創,專業推介厚切叉燒腸粉真係好厚切嘅叉燒好足料,口感豐富。鳳爪拼金錢肚(辣)松露野菌晶瑩餃 紅油抄手點心籠六角形印左個「龍」字,有心思,鳳爪拼金錢肚兩拼依然份量不減,晶瑩餃內裡有菇粟米,饀多結實。紅油抄手大大隻,不錯。最後加多個豆腐布丁甜品,滿足,飲茶首推。
向前行少少Eastcote電梯上一樓,
會見到間裝修好精美,新潮嘅龍點心,
出邊放咗兩個吉祥物,好得意嘅龍仔。

拉絲菠蘿包
這個是甜品,入邊係軟既嘅拉絲芝士
菠蘿包香脆鬆軟,面入邊軟芝士,
全港首創,專業推介

厚切叉燒腸粉
真係好厚切嘅叉燒好足料,口感豐富。

鳳爪拼金錢肚(辣)松露野菌晶瑩餃 紅油抄手

最後加多個豆腐布丁甜品,滿足,飲茶首推。
2023-06-20 61 浏览
觀塘Eastcore面積唔大, 但都開咗成六間食肆, 每星期總會過嚟食一次. 其中有間啲點心係成日食, 紅米腸粉係必嗌, 煙韌得嚟又有脆脆哋嘅口感, 加埋沙律醬同泰式辣醬一齊食幾有驚喜🫰🏻記住嗌埋蘿蔔絲酥同肉鬆馬拉糕先好埋單🙃💛個人必食推介: 紅米腸粉, 蘿蔔絲酥, 肉鬆馬拉糕返食指數: 🥑🥑🥑🥑 (5🥑滿分)#脆脆富貴紅米腸粉 ($48)#蘿蔔絲酥 ($40)#一龍大滿足 ($68)#擔擔麵 ($50)#肉鬆馬拉糕 ($38)@lungdimsum ______________________________龍店心📍觀塘道398-402號 Eastcore 1樓4號鋪#instafood #instafoodie #foodiegram #drinkdrinkeateatuide #drinkdrinkeateatguy #觀塘道 #觀塘 #觀塘美食 #食好西 #DE九龍篇 #龍點心 #點心 #新派點心 #原創點心 #港式 #灣仔

💛個人必食推介: 紅米腸粉, 蘿蔔絲酥, 肉鬆馬拉糕

返食指數: 🥑🥑🥑🥑 (5🥑滿分)

#脆脆富貴紅米腸粉 ($48)
#蘿蔔絲酥 ($40)
#一龍大滿足 ($68)
#擔擔麵 ($50)
#肉鬆馬拉糕 ($38)

@lungdimsum

龍店心
📍觀塘道398-402號 Eastcore 1樓4號鋪

• 脆脆富貴紅米腸粉
  • 一龍大滿足
  • 蘿蔔絲酥
  • 肉鬆馬拉糕
2023-06-19 48 浏览
今日去觀塘接朋友放工,順便食埋晚飯先走,我朋友話觀塘有間點心外型好靚嘅點心店,所以一齊就去試吓。一龍大滿足 ,上到枱已經好吸睛,6粒點心都整得勁靚,又夠創新,真係唔可以同人share,因為每粒都唔同款,想全部都試吓,全部都係創作點心,真係每粒都有驚喜,我就覺得全部都好好食,真係呢款係必點。大澳蝦醬鮮魷卷,炸得非常香脆,外面唔係一般嘅炸粉,而係似越南春卷果d網狀外皮,食落口感好特別,d涵又勁香蝦醬味,魷魚好彈牙,食菇好惹味。炸饅頭豬柳漢堡,呢個中西合璧嘅點心好有創意,外面饅頭炸到勁脆,但一d都唔油膩,中間夾住芝士,豬柳同沙律茶,估唔到又咗match。肉鬆馬拉糕,馬拉糕嘅質感好鬆軟,唔算太甜,上面鋪滿肉鬆,夾埋一齊食,咸咸甜甜,又幾唔錯。一口咸水角,外皮個顏色勁吸引,2個橙色,2個綠色,食落外皮煙煙韌韌,而入面d豬肉涵又夠juicy,好食。最尾店員仲送咗甜品比我地,真係勁靚,晶瑩剔透嘅玫瑰花,食落原來係桂花糕,唔算太甜,食落好清新嘅桂花香味。

2023-06-19 61 浏览
門面望落很有特式,一直好想試,今日見唔駛排好耐,於是入去試下。可能坐左近出菜位,感覺唔夠冷氣,有點熱。食物款式不像一般茶樓咁多選擇,但望落款款都好精緻。點了兩個蒸飯,臘腸蒸雞飯和章魚肉餅飯,臘腸蒸雞飯尤其出色,可能有臘腸關係,入口每啖充滿油脂香,雞肉好滑夠味,小朋友食不停口;肉鬆馬拉糕香甜鬆軟,配以肉鬆咸香,兩者味道配搭有新意得來好夾;咸水角做成混色的小丸子,未入口已悅人眼目,食落外層香脆內層軟糯,而且饀料豐富,有驚喜! 炸豆腐香口唔油,底層有類似食四川酸辣粉常見的炸黃豆,整體味道不錯;口水腸粉有口水雞的辣勁,腸粉本身同內饀味道偏淡;至於蝦餃、燒賣、叉燒包水準ok,但以這個價格來說有點貴。

2023-06-18
飲茶除咗去酒樓仲可以去【龍點心】餐廳店內設計好有特色,五光十色嘅霓虹燈,加上有龍嘅造型公仔🐲好有氣氛!晚餐兩個人叫咗以下六樣嘢,推薦食物順序由上而下🔸龍燒賣 $46入面有四款燒賣~懷舊燒賣、滷水鵪春蛋燒賣、龍蝦汁墨魚燒賣、麻辣牛肉燒賣!懷舊燒賣係傳統嘅豬肉燒賣,入面仲有少少蝦好彈牙!滷水鵪春蛋燒賣主要係成粒鵪鶉蛋,好香!龍蝦汁墨魚燒賣入邊包住啲龍蝦汁,一咬爆汁,有啲似食緊墨魚丸!麻辣牛肉燒賣個味道好好食,有特別!🔸炸饅頭豬柳漢堡 $46個饅頭炸到好脆,配上沙律醬+切件豬柳,好惹味!🔸榨菜麻辣牛肉飯 $52佢個麻辣味道同麻辣牛肉燒賣係一樣😂但原來配飯都係幾好食,麻辣味係好突出!🔸鳳爪排骨飯 $58鳳爪同排骨都整到好入味,排骨啲肉好嫩滑👍🏻🔸厚切叉燒腸 $42叉燒真係厚,皮都相對地厚,飲茶都係要點🔸拉絲菠蘿包 $38本身以為入邊係芝士餡,原來係雞尾包餡可能放咗一陣,所以入邊已經無拉絲*茶位每位$10,另收加一服務費*
飲茶除咗去酒樓仲可以去【龍點心】

晚餐兩個人叫咗以下六樣嘢,推薦食物順序由上而下

🔸龍燒賣 $46

🔸炸饅頭豬柳漢堡 $46
個饅頭炸到好脆,配上沙律醬+切件豬柳,好惹味!

🔸榨菜麻辣牛肉飯 $52
佢個麻辣味道同麻辣牛肉燒賣係一樣😂
但原來配飯都係幾好食,麻辣味係好突出!

🔸鳳爪排骨飯 $58
鳳爪同排骨都整到好入味,排骨啲肉好嫩滑👍🏻

🔸厚切叉燒腸 $42
叉燒真係厚,皮都相對地厚,飲茶都係要點

🔸拉絲菠蘿包 $38
本身以為入邊係芝士餡,原來係雞尾包餡
可能放咗一陣,所以入邊已經無拉絲

*茶位每位$10,另收加一服務費*
2023-06-18 47 浏览
觀塘觀塘道 Eastcore 的龍點心,是一間新派的點心店,餐廳裝修新潮有特色,坐得舒適。Menu 頗多款式,必食推介、滋潤燉湯、即叫即蒸、即拉腸粉、風味炸物、飽肚主食、飲品及甜品……。鳳爪排骨飯,鳳爪調味好好,醃得好入味,而且還有條菜心。鹵水鵪鶉蛋燒賣,鵪鶉蛋鹵得都頗入味,燒賣味道食落有少少麻辣, 是平時食不到的燒賣的特色味道。 燒汁肥牛腸粉,腸粉軟滑,裏面肥牛份量頗多,有牛肉好牛味,所以食落感覺軟滑而且啖啖肉的感覺。 懷舊燒賣有四隻,瘦肉新鮮,食落爽口,而且面上有少少蟹子,更增加口感及香。桂花糕兩件,桂花糕上枱令人眼前一亮,非常漂亮的紅玫瑰,入口軟滑香甜,而且淡淡的桂花香味,食得又睇得~~~

觀塘觀塘道 Eastcore 的龍點心,
是一間新派的點心店,餐廳裝修新潮有特色,坐得舒適。

鳳爪排骨飯,鳳爪調味好好,醃得好入味,而且還有條菜心。

2023-06-18 50 浏览
呢間龍點心之前就聽朋友提過好好味🤤今次終於輪到我去試啦😊果然佢哋嘅質素真係唔錯,幾值得去試脆脆富貴紅米腸粉($48)呢個紅米腸粉係用煙煙韌韌嘅腸粉皮🤤包住蝦春卷咁嘅餡料🤤所以食落口感好豐富😝配埋佢附上嘅三種醬料,真心又香又滿足芝士鮮蝦腐皮卷($40)佢嘅鮮蝦腐皮卷都好正😊腐皮煎得夠香但又唔會太脆口,加埋鮮味十足嘅鮮蝦同濃郁嘅芝士醬,真係特別又好味炸饅頭豬柳漢堡($45)佢哋嘅炸饅頭真係炸得又香又脆又鬆軟👍🏻中間夾住豬柳同沙律菜,食落好似一個真漢堡😊真係幾好食蘿蔔絲酥($40)佢哋嘅蘿蔔絲酥都唔錯😝外面嘅酥皮整得又香又脆😘入面嘅蘿蔔絲食落鹹香得黎又帶點蝦皮味,鍾意食蘿蔔絲酥嘅朋友可以試吓酸菜魚鳳眼餃 4隻($42)呢個酸菜魚鳳眼餃推薦大家一定要試👍🏻餃皮夠晒煙靭👍🏻配埋入邊酸酸辣辣嘅酸菜魚餡料🤤食落真係又香又辣又好味,超推薦大家試麻辣牛肉燒賣 4隻($38)佢哋嘅麻辣牛肉燒賣食落肥瘦適中👍🏻唔會太油膩或者太硬,配埋佢哋麻辣嘅調味,食落真係幾惹味豆腐布丁($28)想食甜品嘅可以試吓豆腐布丁👍🏻食落香滑得黎又幾香豆腐味👍🏻加上上面嘅配料同醬汁,食落酸酸甜甜,幾開胃

脆脆富貴紅米腸粉($48)

芝士鮮蝦腐皮卷($40)

炸饅頭豬柳漢堡($45)

蘿蔔絲酥($40)

酸菜魚鳳眼餃 4隻($42)

麻辣牛肉燒賣 4隻($38)

豆腐布丁($28)
2023-06-12 180 浏览
我最近品嚐了一間精美的「龍點心」點心批盤外形十分獨特,由不同顏綠色組成,每個點心都十分精緻,製作非常細心,無論是藍色的外皮還是綠色的餡料都富有質感。在品嚐這份點心時,感受到它的獨特風味和口感。餡料是由鮮嫩的蝦肉和特製的調味料混合而成,味道鮮美,並帶有一點微辣的口感。而外皮則是十分鬆軟,口感極佳,入口即化。除了點心本身的美味,我還欣賞這個店家的用心和細心。他們在製作每一個點心時都認真,追求完美的質量和口感。而店內的裝潢和服務也精美,讓人感受到舒適和愉悅。總體來說,值得品嚐的龍點心,不僅外形精美,而且味道和質感都非常出色。如果您喜歡中國的傳統美食和文化,我強烈推薦您到這店品嚐一下他們的點心。
我最近品嚐了一間精美的「龍點心」

2023-06-04
2023-06-11 65 浏览
員工態度勁差Book 左位特燈講左有BB車但安排門口人流最多的位置 根本無留位俾預約人士 最後安排左係員工換鞋地方前一張枱加左櫈 俾我地 但每一位員工出入都要我地企起身 俾佢地出入主管同員工態度勁差 同區其他觀塘點心店 都唔會有咁態度惡劣的員工不會推介俾任何人去食
員工態度勁差
主管同員工態度勁差
同區其他觀塘點心店 都唔會有咁態度惡劣的員工
不會推介俾任何人去食
2023-06-10 82 浏览
其實都幾鐘意而家嘅食點心文化,以前食點心就要去茶樓,呢幾年多咗好多專食點心嘅舖頭,咁唔使排長龍又唔會好似酒樓咁貴茶錢,最近就去咗觀塘龍點心,所有點心都係即叫即蒸。上檯熱辣辣而且質素唔差,CP值高👍👍🥟 一籠大滿足 : 內有六種點心,比你一次過試齊6款野,有酸菜魚鳳眼餃、蟹粉菠菜香蝦餃、筍尖蝦餃皇丶松露野菌晶瑩餃丶鹹蛋黃墨魚燒賣和豌豆桃子,總括來講全部都做到皮薄,我最欣賞佢個墨魚燒賣,用料新鮮一咬落去仲有爆汁蛋黃,呢個要小心食,超好味👍另一個我最愛係豌豆桃子:迷你壽包,超軟熟,入面綠色豌豆蓉,唔太甜。好味👌🍚 鰻魚荷葉飯:賣相超靚,頂有小小金箔,鰻魚肉質夠肥厚,撈埋荷葉飯內一起食,夠惹味,份量夠兩人食🧁 肉鬆馬拉糕:馬拉糕都好鬆軟,用沙律醬痴住肉鬆,好得意,唔錯👍🥩 燒汁肥牛腸粉:腸粉做到皮薄餡靚,佢內裹係一片片肥牛而唔係碎牛,所以牛味重啲,食時點小小鼓油,完美配搭 👍

平時都係去中式酒樓飲茶多,今次路過觀塘eastcore商場見到呢間專食點心嘅專門店就入去試吓飲夜茶,餐廳都闊落光猛而且裝修都幾特別幾色彩繽紛,門口仲有自家設計嘅公仔擺設,幾得意又搶眼,而且都適合同朋友慢慢坐低飲茶閒聊餐單都幾多元化,除咗傳統常見嘅蝦餃燒賣之外,仲有多款創新精美嘅點心同燉湯,用QR code落單,茶錢十蚊位,價錢都同一般酒樓相近,全部即叫即整熱辣辣,仲要味道有水準,份量非常足料!不過我同臭屁熊今次就冇嗌到啲咩特別嘅menu,主要食番傳統嘅點心,下次有機會再去試吓其他!_➤臘腸潤腸蒸雞飯🫖$58相當有水準嘅一個蒸飯,飯硬度同雙腸肥瘦適中,滑雞件冇骨得泥大大件份量又多,臘味嘅油脂同雞油索哂個飯裏面,撈埋甜豉油一齊食,好正好惹味!➤厚切叉燒腸粉🫖$42三條腸粉,全部預先一分為二,方便食,腸粉皮厚度適中,食落軟滑煙韌,而且個名完全冇呃人,真係包住大大舊厚切叉燒係入面!➤荀尖蝦餃皇🫖$40蝦肉足料大隻,夠爽口彈牙,有蝦味,仲有少少肉汁,皮薄但唔會一夾就爛,好味!➤懷舊燒賣🫖$38大大粒,面頭鋪上蟹籽點綴,口感實淨,豬肉蝦肉飽滿,唔乾身,味道正路➤笑口叉燒包🫖$32一籠三個,都算正常

_

荀尖蝦餃皇

➤懷舊燒賣🫖$38
懷舊燒賣

➤笑口叉燒包🫖$32
一籠三個,都算正常大細,包皮軟熟,餡料份量足,叉燒半肥瘦,啱啱好
笑口叉燒包

➤馬拉小籠包🫖$42
啡色皮嘅小籠包,皮薄掛汁,食落去有浸好似肉骨茶嘅味,幾特別,不過食嘅時候要小心啲,因為都幾易穿,啲湯汁流晒出嚟
馬拉小籠包

➤一口鹹水角🫖$36
四粒鹹水角,用竹籖串成兩串,圓轆轆,好似地瓜球,一橙一綠,賣相吸引,但個皮冇特別調味,外層微脆內層黏糯,入面有肉碎,味道同普通鹹水角冇乜分別,唔會太油膩
一口鹹水角

懷舊燒賣
笑口叉燒包
馬拉小籠包
2023-06-09 59 浏览
到達時間係8:40店員話last order係9:00極速落單點心好多都賣晒,選擇比較少食左20分鐘左右店舖就話9:30要關門要你即刻離開咁樣,完全唔會理你食晒野未趕客入座時候完全無講明9:30關門咁急未必食入去食啦一碟點心平均都$40-$50下次未必再去
到達時間係8:40店員話last order係9:00
極速落單點心好多都賣晒,選擇比較少
食左20分鐘左右店舖就話9:30要關門
要你即刻離開咁樣,完全唔會理你食晒野未
趕客
入座時候完全無講明9:30關門
咁急未必食入去食啦
一碟點心平均都$40-$50
下次未必再去

2023-06-09
2023-06-08 2410 浏览
@lungdimsum 龍點心🐲新派創意點心專門店將多國經典美食概念糅合 全新演繹中式點心包括麻辣牛肉燒賣 酸菜魚鳳眼餃等 創意十足分店位於觀塘 灣仔及葵芳 深受上班族喜愛·🥟一龍大滿足餐廳創意點心種類實在太多 所以推介叫這拼盤一口氣試六款精選點心 不論賣相 味道都好出色酸菜魚鳳眼餃🥢將酸菜魚肉加入餃子中 神還原蟹粉菠菜香蝦餃🥢鮮蝦帶蟹粉香氣 菠菜清新感筍尖蝦餃皇🥢皮薄晶瑩剔透 大蝦仁爽滑彈牙松露野菌晶瑩餃🥢黑松露x野生菌 顏色好獨特鹹蛋黃墨魚燒賣🥢兩者出奇地夾 流心效果澎湃豌豆桃子🥢造型可愛 撕開綠色 一抹淡綠清新·🥧龍燒賣懷舊燒賣🥢精選豬肉鮮蝦 爽口Q彈 口感鮮美麻辣牛肉燒賣🥢麻辣層層釋放 牛肉味香濃龍蝦汁墨魚燒賣🥢爽口墨魚膠包裹龍蝦湯汁滷水鵪鶉蛋燒賣🥢餡料渾圓飽滿 鵪鶉蛋好入味·🌯脆脆富貴紅米腸粉香港好少地方有紅米腸粉 係腸粉界的天花板外軟腍內香脆 蝦仁爽口Q彈 層次豐富好好味淋上沙律醬 更可按喜好蘸豉油 花生醬 辣椒醬·🍤鳳尾蝦多士炸至金黃色 麵包酥脆 口感香濃 加上彈牙蝦肉再配搭千島醬 令多士更昇華 重拾童年回憶·🍲臘腸潤腸蒸雞飯臘味油脂渗入粒粒香米 香氣撲鼻 再淋上豉油不論
@lungdimsum 龍點心🐲新派創意點心專門店
不論臘腸 潤腸 蒸雞 份量都好多 食完大滿足
  • 脆脆富貴紅米腸粉
  • 龍燒賣
  • 一龍大滿足
早幾日喺平台買左幾張用$90買到$100嘅coupon,今日就同🤴🏻特登過嚟觀塘食,今次係第五次食龍點心,🤴🏻話今次嘅CP值好高!😁😁~~~口水汁龍脷魚腸粉~~~有三條大大嘅腸粉包住厚厚嘅龍利柳,皮厚又肉厚,令人每啖都非常有質感,再加上小辣多麻嘅口水汁,墊底嘅大量青瓜🥒,彷彿好似食咗兩個小菜!😆😆~~~馬拉小籠包~~~啡色嘅小籠包,🤴🏻食到有滷水味,味道唔錯,但小心皮太薄好易夾爆!😂😂~~~普通擔擔麵~~~上海麵彈性掛湯,花生味好香、湯夠濃仲有陣陣嘅麻香味,雖然叫普通,但都好好味😋😋~~~黃椒醬排骨~~~雖然唔太特別,比普通酒樓嘅大份,肉質、調味亦高過酒樓嘅質素!☺️☺️
~~~口水汁龍脷魚腸粉~~~

~~~馬拉小籠包~~~

~~~普通擔擔麵~~~

~~~黃椒醬排骨~~~
2023-05-23
用餐优惠