餐厅: 龍點心 (Eastcore)
资讯:

2023-06-05 71 浏览
今日好想食點心,唸起附近有間#龍點心,食物質素都唔錯,就約埋同事去食番餐啊。點心食物造型別緻,甚有創意,令人食指大動😉,叫左幾款食物開心分享😘。一龍大滿足,一籠有點心-6款,個人喜愛🤩松露野菌晶瑩餃、燒賣同筍尖蝦餃王,而同事則食了夠特別的酸菜魚鳳眼餃、蟹粉菠菜香蝦餃同碗豆桃子🍑,款款都熱辣辣好好味😋。龍燒賣,有4粒不同口味,我嘗了麻辣牛肉燒賣同蕃茄海鮮燒賣,同事食左龍蝦汁墨魚燒賣同正常燒賣,好味道又各有特色。厚切叉燒腸粉,已分好了6件,方便食用,腸粉皮薄包住厚切的的叉燒,點埋辣油就更可口。拉絲菠蘿包,咬落鬆軟又香脆,迷你版故食一個啱啱好。
今日好想食點心,唸起附近有間

拉絲菠蘿包,咬落鬆軟又香脆,迷你版故食一個啱啱好。
2023-06-05
2023-06-02 56 浏览
呢日黎到觀塘呢邊食點心做晚餐上網見到呢度有特色點心 仲係色彩繽紛🤩好吸引首先點左有齊好多款好特別既點心:叫左2籠 一龍大滿足(上) 有6種不同既點心酸菜魚鳳眼餃、蟹粉菠菜香蝦餃、筍尖蝦餃皇松露野菌晶瑩餃丶鹹蛋黃墨魚燒賣、豌豆桃子龍燒賣(下) 懷舊燒賣、麻辣牛肉燒賣、龍蝦汁墨魚燒賣、滷水鵪鶉蛋燒賣(各一隻)可以試到幾款口味既燒賣 各有特色😆一口咸水角 外形好得意 好似桔仔 有d似過年🧧😂脆脆富貴紅米腸粉 外型好吸引 入面好足料好多蝦大澳蝦醬鮮魷卷 見幾特別未見過呢個點心 所以試下超脆又足料😋 正正2人份量食點心都夠哂飽下次有機會再試其他菜式
呢日黎到觀塘呢邊食點心做晚餐
上網見到呢度有特色點心 仲係色彩繽紛🤩好吸引

首先點左有齊好多款好特別既點心:
叫左2籠 一龍大滿足(上) 有6種不同既點心
酸菜魚鳳眼餃、蟹粉菠菜香蝦餃、筍尖蝦餃皇
松露野菌晶瑩餃丶鹹蛋黃墨魚燒賣、豌豆桃子

龍燒賣(下)

• 脆脆富貴紅米腸粉
  • 一龍大滿足
  • 大澳蝦醬鮮魷卷
  • 一口鹹水角
觀塘|不一樣的點心 食出不一般的味道⸜(*´꒳`*)⸝.吃點心一定要去茶樓嗎? 不是啦有可愛裝修、創意食材和特別菜式非得{龍點心}莫屬吧~✧*。加上高質的食物,應該可以不停Encore吧~𝘿𝙞𝙨𝙘𝙤𝙫𝙚𝙧 𝙢𝙤𝙧𝙚 𓄼 𝘐𝘯𝘴𝘵𝘢𝘨𝘳𝘢𝘮:  @raven.diary 𓄹—| 𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙 |✎  一龍大滿足  $62一次嘗試到6款不一樣的點心~酸菜魚鳳眼餃、 蟹粉菠菜香蝦餃、 筍尖蝦餃皇、 松露野菌晶瑩餃、 鹹蛋黃墨魚燒賣、豌豆桃子每款吃起來都有驚喜ᐕ)ノ🎉最喜歡藍色的松露野菌餃 和 綠色的蟹粉蝦餃!小心燒賣會爆汁喔~✽好味指數:★★★★☆/5.✎  脆脆富貴紅米腸粉  $48 紅紅的外皮超吸晴!腸粉皮好滑嫩⸜(*ˊᗜˋ*)⸝包著炸得脆脆的炸両皮,中間夾著大大粒蝦~一口咬下去,口感豐富得滿足! ✽好味指數:★★★★☆/5.✎  黑金流沙包 (3個) $38包包喜歡者都喜愛的!♡ʾʾ綿綿的包~裹著剛好的流沙內涵 既香而不甜膩 我可以食多3個哈哈✽好味指數:★★★★☆/5.𝙒𝙝𝙖𝙩 𝙬𝙚 𝙖𝙡𝙨𝙤 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙…✎  黃椒醬排骨  $38✎  濃湯浸小棠菜苗  $48—| 𝘼𝘽𝙊
觀塘|不一樣的點心 食出不一般的味道⸜(*´꒳`*)⸝
吃點心一定要去茶樓嗎? 不是啦
有可愛裝修、創意食材和特別菜式
非得{龍點心}莫屬吧~✧*。
加上高質的食物,應該可以不停Encore吧~

| 𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙 |

✎  一龍大滿足  $62
一次嘗試到6款不一樣的點心~
酸菜魚鳳眼餃、 蟹粉菠菜香蝦餃、 筍尖蝦餃皇、
松露野菌晶瑩餃、 鹹蛋黃墨魚燒賣、豌豆桃子

每款吃起來都有驚喜ᐕ)ノ🎉
最喜歡藍色的松露野菌餃 和 綠色的蟹粉蝦餃!
小心燒賣會爆汁喔~
脆富貴紅米腸粉

✎  脆脆富貴紅米腸粉  $48
紅紅的外皮超吸晴!腸粉皮好滑嫩⸜(*ˊᗜˋ*)⸝
包著炸得脆脆的炸両皮,中間夾著大大粒蝦~
一口咬下去,口感豐富得滿足!
✽好味指數:★★★★☆/5
黑金流沙包 (3個)

✎  黑金流沙包 (3個) $38
包包喜歡者都喜愛的!♡ʾʾ
綿綿的包~裹著剛好的流沙內涵
既香而不甜膩 我可以食多3個哈哈
✽好味指數:★★★★☆/5
𝙒𝙝𝙖𝙩 𝙬𝙚 𝙖𝙡𝙨𝙤 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙…
✎  黃椒醬排骨  $38
✎  濃湯浸小棠菜苗  $48
黃椒醬排骨
濃湯浸小棠菜苗

| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |
⚐ 龍點心  @lungdimsum
地址:    觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓4號舖
人均消費:HK$140 (ppl)
回訪指數:🤤🤤🤤🤤/5
環境舒適:🪑🪑🪑🪑🪑/5
脆富貴紅米腸粉
黑金流沙包 (3個)
濃湯浸小棠菜苗
2023-05-27 51 浏览
《龍點心》觀塘Eastcore,一個小商場,但都幾多餐廳。泰國餐廳、邊爐放題、西餐廳、點心都有。重點地方夠大,距離APM大概5分鐘路程。一龍大滿足 $68佢哋嘅點心選擇好多,我得兩個人嗌一籠好似有啲多,所以揀咗呢個雜錦。小心個燒賣,一咬爆汁幾米遠🤣個人鍾意個麻辣餃,好惹味!脆脆紅米腸粉 $48枱枱都嗌,有3個醬比你點,賣相加創意一流,味道幾好👍🏻大澳蝦醬鮮魷卷 $56炸野揀咗呢款,份量多,兩個人食唔晒。撞左個腸粉都係脆脆,下次會想嗌鹹水角🤣龍躉球蒸飯 $86蒸飯一粒粒好分明,龍躉球都好食,仲配上木耳👍🏻拉絲菠蘿包 $38呢個係一個甜品,但係佢第一個就上🤣正常菠蘿包,裏面有芝士拉絲,個人嚟講覺得無乜特別。真心想去食多次,因為款式太多,想試晒佢😋
《龍點心》

一龍大滿足 $68

脆脆紅米腸粉 $48
枱枱都嗌,有3個醬比你點,賣相加創意一流,味道幾好👍🏻

大澳蝦醬鮮魷卷 $56

龍躉球蒸飯 $86
蒸飯一粒粒好分明,龍躉球都好食,仲配上木耳👍🏻

拉絲菠蘿包 $38
呢個係一個甜品,但係佢第一個
就上🤣正常菠蘿包,裏面有芝士拉絲,個人嚟講覺得無乜特別。

真心想去食多次,因為款式太多,想試晒佢😋
2023-05-25 65 浏览
經過YouTuber介紹果然是人頭湧湧,今天中午來到觀塘的,龍點心看見餐牌色彩繽紛非常適合打卡。兩個人中午吃不多東西,叫了:一籠大滿足,這個就不用多介紹,打卡很好用,只是酸菜魚鳳眼餃比較辣。拉絲菠蘿包,就是芝芯菠蘿包,沒有拉絲效果,除非故意走去拉。富貴紅米腸,紅米腸皮包裹着炸蝦或條狀,配泰式辣將出奇地夾。鳳爪併金錢肚,三件金錢肚和三隻鳳爪,也是普通安全的菜式。羊肚菌燉水鴨燉湯出奇地好喝, 料也很多,份量也充足,起碼給人感覺不像是兩啖喝完的東西。整體環境乾淨,但冷氣不足,價錢也屬中上價格。

兩個人中午吃不多東西,叫了:

拉絲菠蘿包,就是芝芯菠蘿包,沒有拉絲效果,除非故意走去拉。

富貴紅米腸,紅米腸皮包裹着炸蝦或條狀,配泰式辣將出奇地夾。

鳳爪併金錢肚,三件金錢肚和三隻鳳爪,也是普通安全的菜式。

整體環境乾淨,但冷氣不足,價錢也屬中上價格。
2023-05-20
午餐
今晚同咗老婆食依間點心。佢啲款色都幾特別。春風得意腸。雖然好多酒樓都食到。而佢都做到水準之上。份量都幾大。裏面都脆。但佢比其他特別就係多咗三款汁點嚟食。有正常豉油。有甜酸醬。仲有麻醬。好似食左三個點心咁抵番。另外叫咗個蝦多士。都係水準之上。10分香脆。但份量略少。跟住叫咗一個黑松露餃。依個都10分驚喜。賣相就好似星空咁好靚。啲皮做得好唔會淋同爛。唔係得個樣。裏面亦都有好重嘅黑松露味。有啲菇碎咁樣。其實另外仲叫咗黑金流沙包。都是水準之上。鹹蛋黃墨魚燒賣。墨魚很彈牙。裏面包住鹹蛋黃醬。幾特別。還叫了一個馬拉小籠包。個湯汁有啲似肉骨茶。有熟悉嘅感覺。唔係一般小籠包嘅湯汁。特別得嚟味道都不錯。總結食得太多普通點心可以試吓依間特色點心。味道唔伏之餘還有驚喜。賣相都不錯。只是價錢略貴。但仍然值得再試
今晚同咗老婆食依間點心。佢啲款色都幾特別。

另外叫咗個蝦多士。都係水準之上。10分香脆。但份量略少。

2023-05-10
2023-05-06 653 浏览
觀塘高質精緻點心,有別於平時酒樓既味道平時食點心都係去酒樓多,今次就轉下地方,試下呢間係觀塘eastcore商場既點心專門店🫖。入到去覺得個裝修都唔錯,又有自己設計既公仔。另外你可以睇住師傅係廚房整點心,同傳統既點心店個感覺唔同。🤩--- 一龍大滿足❤️---總共有6款🥟,呢個拼盤係主打。粒粒既口味都唔同,又鹹又酸又辣。我個人就最中意個燒賣😍,個鹹蛋黃味幾夾。絕對值得推介呢個!👍🏻- 蟹粉菠菜香蝦餃- 鹹蛋黃墨魚燒賣- 松露野菌晶瑩餃- 酸菜魚鳳眼餃- 蝦旬尖蝦餃皇- 豌豆桃子---大澳蝦醬鮮魷卷🦑---份量相當足,炸得好脆又有口感,蝦醬味好濃郁,食落去好有滿足感😊😋---蘿蔔絲酥---個酥皮唔錯,入面既蘿蔔蓉內餡調味好好😋。---脆脆富貴紅米腸粉---又一主打點心!賣相十分好,配上沙律醬呢個食法平時食腸粉好少會可會咁配搭。平時都係就咁點豉油。不過食落個味都幾夾。另外送上三款醬料,豉油,泰式辣醬,花生醬。點哂所有醬一齊食唔錯。😋
觀塘高質精緻點心,有別於平時酒樓既味道

--- 一龍大滿足❤️---

- 豌豆桃子

---大澳蝦醬鮮魷卷🦑---

---蘿蔔絲酥---

蘿蔔絲酥

個酥皮唔錯,入面既蘿蔔蓉內餡調味好好😋。

---脆脆富貴紅米腸粉---

2023-03-18
午餐
2023-05-05 128 浏览
誤打誤撞去嚟到呢間迷你版茶樓😁😁😁 門外一對卡通figure 實在太吸睛👀👀,再望餐廳內嘅裝修, 冇得輸👍👍我哋lee晚叫咗啲點心同兩個蒸飯章魚肉餅飯 $58 - 章魚切到好碎,加飯一齊食,好香口, 肉餅又夠滑。 我家老細秒殺lee個飯,最終連相都冇影到。🤣🤣臘腸潤腸蒸雞飯 $58 - 本人唔食潤腸,所以試左少少 臘腸 and 雞,都好香口,飯粒又唔會太硬太林。鳳爪定黑椒金錢肚 $46 - 鳳爪都係一般酒樓嘅點心味道, 金錢肚 好冧呀😀但係都幾辣😛懷舊燒賣 $38 - 燒賣上面有一隻大蝦又爽又甜黃金流沙包 $38 - 個包係黑色㗎,好特別,上面有兩劃金色嘅嘢,唔通呢個就係黃金🤭一撕開個包就流左d奶黃咗出嚟,好好食豆腐布丁 $28 - 呢個一定要試,豆腐好香滑,唔太甜,大愛❤

我哋lee晚叫咗啲點心同兩個蒸飯

懷舊燒賣 $38 - 燒賣上面有一隻大蝦又爽又甜

2023-05-04 2668 浏览
第一次到龍點心飲茶😊,位於觀塘觀塘道398-402號Eastcore1樓4號舖。 我們大約中午兩點幾到達, 店內裝修簡約, 用餐時間個半鐘。 用q r code落單,兩個人點了六款 🥢 ~ 一籠大滿足$68、 懷舊燒賣$38、脆脆富貴紅米腸粉$48、 鳳尾蝦多士$52、 蘿蔔絲酥$40、 鰻魚荷葉飯$80、茶水$20。 📌一籠大滿足 ~ 酸菜魚鳳眼餃、 蟹粉菠菜香蝦餃、 筍尖蝦餃皇、 松露野菌晶瑩餃、 鹹蛋黃墨魚燒賣和豌豆桃子, 一籠可以有六款唔同嘅點心, 每款試下,味道都不錯。 📌懷舊燒賣 ~ 燒賣口感未算爽彈。 📌脆脆富貴紅米腸粉 ~ 外皮顏色好吸睛,嫩皮餡脆,好味。 📌鳳尾蝦多士 ~ 懷舊點心,香口酥脆。 📌蘿蔔絲酥 ~ 多層次的香酥餅皮, 有多汁的口感又不油膩。 📌鰻魚荷葉飯 ~ 頂層有金箔, 鰻魚肉質唔夠肥美, 荷葉飯餡料未算豐富,但賣相係幾靚。 點心幾好味, 價錢就不算抵🤔,服務有待改善。 🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

一籠大滿足

📌懷舊燒賣 ~ 燒賣口感未算爽彈。
懷舊燒賣

📌脆脆富貴紅米腸粉 ~ 外皮顏色好吸睛,嫩皮餡脆,好味。
脆脆富貴紅米腸粉

📌鳳尾蝦多士 ~ 懷舊點心,香口酥脆。
鳳尾蝦多士

📌蘿蔔絲酥 ~ 多層次的香酥餅皮, 有多汁的口感又不油膩。

鰻魚荷葉飯

點心幾好味, 價錢就不算抵🤔,服務有待改善。

2023-05-03
一籠大滿足
蘿蔔絲酥
前排天氣成日陰陰地好似想落雨咁,好想食啲暖嘢,一時興起就走咗去觀塘嘅龍點心度飲茶,佢哋出咗個一龍大滿足,好適合一啲心多多嘅朋友,皆因一套有齊酸菜魚鳳眼餃、蟹粉菠菜香蝦餃、筍尖蝦餃皇、松露野菌晶瑩餃、鹹蛋黃墨魚燒賣及豌豆桃子(各1隻) 最難忘係鹹蛋黃墨魚燒賣,咬開入面啲鹹蛋黃漿即刻爆出嚟,而酸菜魚鳳眼餃辣辣地咁好惹味!值得一讚嘅係佢哋嘅點心無論外型同味道都做到非常出色,而且款式都係坊間比較少見。我哋仲叫咗個蟲草花滑雞粥,食到飽飽好滿足~
會員生日係當月會送一籠壽包俾你,我同🤴🏻梗係唔可以錯過啦!🤭🤭~~~壽包~~~生日禮品,一籠有兩個,大大個非常飽滿😊😊,麵包皮都幾厚但裏面嘅蓮蓉餡都唔薄弱😝😝,味道就OK☺️☺️~~~大澳蝦醬鮮魷卷~~~外皮酥脆,肉眼可見嘅啖啖鮮魷,同蝦醬味配合為重口味之選😆😆~~~芝士鮮蝦腐皮卷~~~鮮魷卷係勁脆😄😄,腐皮卷就好脆🙂🙂,內裏嘅蝦肉都唔少,但建議唔使同鮮魷卷一齊叫,因為味道有啲似😀😀~~~一口豆腐~~~炸皮超薄,豆腐超嫩滑,每口都咁好食☺️☺️,墊底嘅脆脆非常香口,令我食唔停口😇😇~~~豆腐布丁🍮~~~好特別嘅凍甜品,豆腐味嘅布丁🍮,口感軟軟綿綿,十分推薦👍🏻👍🏻~~~龍躉球蒸飯~~~第一個喺龍點心食過最差嘅菜式,龍躉魚肉又 ‘ 鞋 ’ 又有魚腥味,為免浪費夾硬食曬佢😖😖最後除咗生日送咗一籠壽包外,仲用積分減埋$50Tim 😘😘
~~~壽包~~~

~~~大澳蝦醬鮮魷卷~~~
外皮酥脆,肉眼可見嘅啖啖鮮魷,同蝦醬味配合為重口味之選😆😆

~~~芝士鮮蝦腐皮卷~~~

~~~一口豆腐~~~

~~~豆腐布丁🍮~~~

~~~龍躉球蒸飯~~~
最後除咗生日送咗一籠壽包外,仲用積分減埋$50Tim 😘😘
2023-03-14
用餐优惠
優惠券
🫖茶芥 每位$10 另收加一🍴一至五 孖寶優惠 $58 任揀兩份筍尖蝦餃皇 4隻 (8/10)皮薄,蝦肉大粒爽口彈牙,好食!口水汁龍利魚腸粉 (6/10)腸粉皮好軟滑,龍脷柳好厚身,好嫩滑,香辣過癮,個底有青瓜絲!不過麻麻哋辣魚柳。龍蝦汁墨魚燒賣 3隻 (8/10)墨魚好彈牙,有墨魚味,入面龍蝦汁龍蝦味唔濃!松露野菌晶瑩餃 4隻 (9/10)個皮好薄,入邊係雜菌粟米翠玉瓜蘿蔔,好香濃黑松露味!懷舊燒賣 4隻 (8/10)燒賣有一大粒蝦肉,肉質彈牙,食到係鮮肉!肉鬆馬拉糕 (6/10)馬拉糕都好鬆軟,甜甜哋,相對來講就比較普通!酸菜魚鳳眼餃 4隻 (7/10)皮薄,上面係魚,入面係酸菜同肉,酸菜爽口,都真係好麻辣,好過癮🤣🍴一人尊享孖寶 $38 任揀兩份黒金流沙包3個 (6/10)個包好鬆軟,流心,有蛋黃奶黃香!不過包比餡多,如果多番啲餡會好好多!章魚肉餅飯 細 (8/10)飯粒粒分明,肉餅好有鮮味又彈牙,章魚粒粒好香!推薦指數: 8/10平日一至五朝早八點至到11點都會有早茶優惠,呢啲時間就真係抵食,平時呢個價錢點心,真心係好食嘅!
🫖茶芥 每位$10 另收加一

🍴一至五 孖寶優惠 $58 任揀兩份

筍尖蝦餃皇 4隻 (8/10)
皮薄,蝦肉大粒爽口彈牙,好食!

口水汁龍利魚腸粉 (6/10)

龍蝦汁墨魚燒賣 3隻 (8/10)
墨魚好彈牙,有墨魚味,入面龍蝦汁龍蝦味唔濃!

松露野菌晶瑩餃 4隻 (9/10)
個皮好薄,入邊係雜菌粟米翠玉瓜蘿蔔,好香濃黑松露味!

懷舊燒賣 4隻 (8/10)
燒賣有一大粒蝦肉,肉質彈牙,食到係鮮肉!

肉鬆馬拉糕 (6/10)
馬拉糕都好鬆軟,甜甜哋,相對來講就比較普通!

酸菜魚鳳眼餃 4隻 (7/10)

🍴一人尊享孖寶 $38 任揀兩份

黒金流沙包3個 (6/10)

章魚肉餅飯 細 (8/10)
飯粒粒分明,肉餅好有鮮味又彈牙,章魚粒粒好香!

推薦指數: 8/10
2023-04-05 204 浏览
想食點心,但又覺得中式酒樓悶?! 新派點心,但又有d貴唔係好抵食?! 位於觀塘Eastcore (友和果座呀!) 0既龍點心款式新穎而價錢又好friendly,想試多一兩款點心都無問題! 仲有會員迎新優惠,點餐滿$250,可減$50! 🔸一口鹹水角 $36 岩岩炸起熱辣辣上枱,面層香口內層軟糯,餡料夠咸香,一口咬落去時小心辣親!🔸脆脆富貴紅米腸粉 $46腸粉皮簿,油炸鬼仲好脆,蝦肉彈牙!我個人最鍾意點花生醬!🔸龍躉球蒸飯 $86 幾鍾意佢配菜有雲耳同蟲草花,不過略嫌魚有啲淡。🔸大澳蝦醬鮮魷卷$48 外層非常鬆脆,蝦醬係淡淡咸香,魷魚美味彈牙!🔸肉鬆馬拉糕 $36甜既馬拉糕平時食得多,配肉鬆都幾特別,馬拉糕口感鬆軟!
🔸一口鹹水角 $36

🔸脆脆富貴紅米腸粉 $46
腸粉皮簿,油炸鬼仲好脆,蝦肉彈牙!我個人最鍾意點花生醬!

🔸龍躉球蒸飯 $86
幾鍾意佢配菜有雲耳同蟲草花,不過略嫌魚有啲淡。

🔸大澳蝦醬鮮魷卷$48
外層非常鬆脆,蝦醬係淡淡咸香,魷魚美味彈牙!

🔸肉鬆馬拉糕 $36
甜既馬拉糕平時食得多,配肉鬆都幾特別,馬拉糕口感鬆軟!
2023-04-01
  • 大澳蝦醬鮮魷卷
小妹尋晚8點幾去咗觀塘Eastcore呢間龍點心呢度系用QR code落單嘅好多新式嘅點心都系佢哋原創出品😍全部都好精緻 但款式太多啦試唔晒🥺咁我哋就嗌咗6樣嘢嗌完等咗大概10分鐘開始陸續送到所有嘢都系即叫即整架😚👍🏿-♥︎ 脆脆富貴紅米腸粉 $48呢款都系佢哋原創出品嘅點心賣相好靚 打卡一流😍腸粉皮唔會太厚 食落口感幾煙韌😳入面包住炸蝦同雜菜即使包住咗都仲夠脆😆香口得嚟蝦滑又彈牙🤪上面淋咗啲沙律醬本身仲驚會伏點知食落又幾夾🤣幾有驚喜 推薦推薦🙌🏿😝另外仲有三款醬料可以點小妹鐘意最原始嗰種食法——豉油😂點泰式辣醬甜甜地都幾過癮花生醬小妹就麻麻啦 但父親大大好鐘意咁多選擇實有一款啱你嘅😜🫵🏻味道: 9/10性價比: 7/10-♥︎ 黑金流沙包 $38流沙奶黃包系小妹次次食點心最鐘意嘅嘢🤣竹炭麵包夠軟熟搣開奶黃流晒出嚟😍甜中帶啲鹹蛋黃粒沙沙嘅口感鹹甜balance得啱啱好🤤流沙餡份量適中 食就滿足又唔會漏Encore多件都得啊!😆味道: 9/10性價比: 8/10-㋡ 鳳尾蝦多士 $52多士炸到金黃色😍上面大大隻蝦爽口彈牙卜卜脆好香口🤪點埋千島醬食更惹味系略嫌多士吸咗油不過整體都唔算太油膩😚但
小妹尋晚8點幾去咗觀塘Eastcore呢間龍點心
回頭率: 8.5/10
一口鹹水角
羊肚菌牛肉球
2023-03-29 152 浏览
一頭半個月就會心癢癢💞想去飲茶嫁啦🤗觀塘有幾間點心一直都想去🙋🏻‍♀️呢間就係其中之一啦❗️舖頭裝修色彩繽紛🌈好有特色。座位寬闊坐得舒服(人少⁉️)職員好勤快,服務算周到👍🏻點心選擇唔算多,除咗有傳統點心之外,亦都有偏向新式嘅選擇😁▪️龍蝦汁墨魚燒賣🦑真係會爆汁嫁💦(小心淥嘴♨️‼️)。墨魚🦑燒賣口感彈牙,龍蝦汁🦞唔係好濃郁,但係都有鮮味既❕▪️筍尖蝦餃王🥟中規中矩🀄️外觀上蝦餃都算飽滿既。皮薄,蝦唔算大隻(印象好似得兩隻蝦🦐),冇乜蝦味🦐▪️黑金流沙包賣相幾高貴嫁✨包皮有少少🤏🏻厚但軟熟既。鹹蛋奶皇味唔算香濃。不過♨️熱食嘅時候,流沙餡流出嚟嗰陣好正🤤‼️▪️厚切叉燒腸粉🐷叉燒真係厚🥰好大方啊‼️(第一次見👀)同平時好孤寒嘅叉燒腸粉好唔同,成啖都係大大塊叉燒真係好滿足🈵👍🏻不過叉燒略嫌有少少柴🪵,粉皮唔算厚,但有啲黏笠(粉多❓水多❓)▪️一口鹹水角👄外層香脆,內層黏糯。好欣賞一口size既諗法💭好方便淨係想食少少既人啊‼️始終係油炸食品,傳統鹹水角食一個有時會覺得好膩😵▪️鰻魚荷葉飯🍚俾十分有份量嘅賣相吸引咗👀‼️點知味道好普通🫠鰻魚好瘦同冇乜味,飯既軟硬適中,飯裏面有冬菇同雞肉。似冬菇雞肉🐔撈飯多啲🤷🏻‍♀️成個
▪️龍蝦汁墨魚燒賣🦑
▪️筍尖蝦餃王🥟
▪️黑金流沙包
▪️厚切叉燒腸粉🐷
▪️一口鹹水角👄

▪️鰻魚荷葉飯🍚
俾十分有份量嘅賣相吸引咗👀‼️點知味道好普通🫠鰻魚好瘦同冇乜味,飯既軟硬適中,飯裏面有冬菇同雞肉。似冬菇雞肉🐔撈飯多啲🤷🏻‍♀️成個荷葉飯都冇鰻魚同荷葉嘅香味,反而菇嘅香味最突出🫢

🫶🏻整體來講覺得味道都可以👌🏻唔係非常好味,但係都俾好多酒樓好食既😆如果下次再幫襯,應該唔會再叫荷葉飯啦😌試下其他野仲開心🧡(quota有限啊‼️)。同埋點心款式比較特別,岩曬好奇心重既朋友仔黎試下拉❗️
2023-03-17