龍亭

Lung Ting Teppanyaki
2025-01-08 1942 浏览
新開張嘅隱世鐵板燒店,但原來都有唔少人一早book定檯,原因可能係想坐到鐵板廚師前面邊欣賞邊食,所以建議都可以早少少訂位餐廳環境高級,服務周到,坐係到可以正面體驗到廚師嘅煮食之餘仲可以邊食邊交流下,對於食鐵板呢一種交流都幾唔錯。鐵板餐由平到貴都有,每個餐都會有唔同嘅海鮮同料理前菜:酸薑片、中華沙律、醃醬蒜頭飲品叫左清酒同汽水:醉樂無極大吟釀、蜜瓜味日本汽水食住前菜等嘢食再飲住呢支清酒都比較容易入口,淡淡嘅香味後勁帶住少辛香入門廚師發板套餐(五道菜)$588 ×2沙律: 黑魚籽配上煙三文魚沙律菜,醬汁有柚子醋同意大利黑醋海鮮: 帶子/鮮鮑魚醬汁用左蝦頭膏整成,非常濃郁。帶子搭配黑魚籽同意大利小黃瓜食落好清新。鮑魚搭配餐廳自家蒜蓉醬,鮑魚新鮮口感夠爽。鐵板燒: 澳洲牛柳粒5成熟度嘅牛柳粒,表面煎香,肉質夠嫩,配上炸蒜同wasabi,味道夠香鐵板燒: 美國安格斯牛肉薄燒卷燒肉卷入面包住香蔥炸蒜,煎香嘅表面入面依然嫩滑,牛香又帶住蔥香味,一樣好食海鮮炒飯蛋炒飯加上松露、鮮蝦、魚籽同海膽,一碗好高質素嘅炒飯食起上黎好鮮香,松露好香,魚籽同大蝦夠爽,另外海膽亦都好鮮甜甜品:柚子雪葩配紅豆爆珠幾特別

鐵板餐由平到貴都有,每個餐都會有唔同嘅海鮮同料理

前菜:酸薑片、中華沙律、醃醬蒜頭
飲品叫左清酒同汽水:醉樂無極大吟釀、蜜瓜味日本汽水

入門廚師發板套餐(五道菜)$588 ×2
沙律: 黑魚籽配上煙三文魚沙律菜,醬汁有柚子醋同意大利黑醋

海鮮: 帶子/鮮鮑魚

鐵板燒: 澳洲牛柳粒

鐵板燒: 美國安格斯牛肉薄燒卷

海鮮炒飯

甜品:柚子雪葩配紅豆爆珠
幾特別嘅爆珠,咬開後會後紅豆蓉係入面。雪葩有好香嘅柚子味,少少酸

2025-01-05
2024-12-08 3507 浏览
出糧食好野系列,今次食鐵板燒。📍中環 龍亭鐵板燒有五至十個道菜揀價錢由💰588到1888,我同朋友揀咗入門廚師發板套餐(五道菜)人均💰588就有海鮮🦞鐵板燒omakase❗️❗️開放場廚房仲可以即場睇住大廚為你整鐵板燒,係視覺,嗅覺,味覺多重享受。🥢前菜:炸蒜,中華沙律,薑片🥢招牌沙律係黑松露三文魚沙律,黑松露提升左三文魚既層次,三文魚新鮮冇筋。🥢南非孔雀鮑魚x特大虎蝦大量蒜同鮑魚一齊燒,蒜🧄滲入鮑魚每一個部位,好香仲有一種清甜。大蝦啖啖肉。🥢搭配黑松露牛油🧈煮北海道帶子,牛油鎖實帶子水份,燒完冇縮水,濃濃既黑松露大廚燒緊我已經流晒口水🤤。食用豆疊花泡泡🫧帶黎一陣清新,精緻嘅擺盤係視覺味覺既享受。🥢牛油香燒澳洲牛柳粒,呢個牛柳粒好厚實,牛油逼出牛既油脂,令牛肉更香口。牛油就咁點鹽就好好味,如果想有層次啲可以搭配炸蒜或者係蘿蔔。🥢日本去骨宮崎雞髀雞髀肉係成隻雞最滑既部位,食極都唔厭,大廚👩‍🍳燒完递比我仲出煙,雞皮煎到金黃色好似薯片咁脆,雞肉仲好嫩滑。大廚調配左兩隻醬一個係辣醬,一個係美乃滋,比我地有一雞兩味,我個人比較喜歡辣味。🥢三文魚子大蝦黑松露海膽醬炒飯。每次食鐵板燒去到炒飯都差唔多,
出糧食好野系列,今次食鐵板燒。

📍中環 龍亭

🥢前菜:炸蒜,中華沙律,薑片

🥢南非孔雀鮑魚x特大虎蝦

🥢日本去骨宮崎雞髀

🥢三文魚子大蝦黑松露海膽醬炒飯。每次食鐵板燒去到炒飯都差唔多,但是一定會試吓個炒飯,呢個睇得出大廚功架。大廚話呢個炒飯係參考左煲仔飯有小小煲仔飯焦香,味道方面偏重,海膽醬係由三種海膽調配出嚟,澳洲,日本馬糞,珀斯。大廚炒完飯最後加埋大蝦同三文魚子,我已經急不及待啦。

🥢最後一道係特濃紫薯雪糕,濃濃既紫薯,雪糕質地好綿滑。

🍸月桂冠梅酒💰168

🍹靜岡蜜瓜汁💰38

總結:樓上鐵板燒位置安靜舒適,適合慶祝生日,鐵板燒菜式精緻係視覺同味道嘅享受。

2人總數💰1520人均💰760

#hkfoodieblogger #hkblogger
#hkrestaurants
#hongkong🇭🇰 #hongkongfood #hongkonglocalfood
#hongkongtravel #hongkonginstagram
#香港探店 #香港探店分享 #香港探店 #鐵板燒 #廚師發辦 #蘭桂芳美食 #中環
4天前 0 浏览
位於蘭桂坊樓上的這間親民鐵板燒,開業不久便吸引很多人來幫襯。裝修高級舒適,我選了坐吧枱可以與廚師傾偈溝通。有不同套餐選擇,豐儉由人。我選了$688的套餐,已經有九道菜,食材新鮮,而且廚師的烹調技術一流,值得推介。前菜兩款(漬物)先黎個前菜有三文魚他他及三文魚軟骨。感覺清新味道特別好味,加上我點了的菊正宗清酒,為今晚嘅大餐有個好開始。招牌沙律黑松露三文魚沙律,黑松露及三文魚配搭絕配好食,配上沙律菜,非常清新刺身一品是令魚子生蠔,這個生蠔十分之驚喜,上碟時有乾冰襯底, 加上蝶豆花,很有仙氣打卡一流,而且食落鮮甜好食,非常Creamy,冇令我失望。鐵板海鮮兩品我選了虎蝦及日本元貝,朋友選了慢煮鮑魚及白鰻。先要讚廚師嘅廚藝一流,每樣烹調功夫了得,調味好,但又不失海鮮嘅鮮味。尤其白鰻煎得外皮非常鬆脆,令我讚不絕口。鐵板料理我選了澳洲牛柳粒,肉質鮮嫩,一粒粒方便放入口,而且煎得外面甘香,裏便軟滑,很不錯菊花豆腐白麵豉湯這個用杯子上,奶白色的麵豉湯香濃鮮味,飲落即刻全個身暖晒,配襯炒飯,簡直絕配。黑松露海鮮炒飯這個黑松露海鮮炒飯值得一讚,除了調味非常好食,廚師加了一粒粒脆米非常有口感,加上黑松露的香

前菜兩款(漬物)

招牌沙律

鐵板海鮮兩品

黑松露海鮮炒飯
這個黑松露海鮮炒飯值得一讚,除了調味非常好食,廚師加了一粒粒脆米非常有口感,加上黑松露的香味,是個不能抗拒的炒飯。

時日甜品
紅豆爆珠柚子雪葩,酸酸甜甜的柚子雪葩配上甜甜的紅豆爆珠,清甜得來又爆趣好玩,我喜歡這個甜品

這個性價比十分高的日式鐵板燒地點方便,與同事朋友放工來共聚是一個很好的選擇!

6天前 112 浏览
見有平買一送一,除返開每位494蚊好似食得過結果去到侍應、上菜員、廚師全部都好似未瞓醒咁個侍應情況算好少少但係就成日嫁硬搵嘢講例如問我哋:你哋好後生喎,讀緊中學?                           今日放假?                           你哋幾個係咩關係?問埋啲好奇怪嘅問題搞到成個氣氛好尷尬…好喇到講個上菜員唔知佢係咪第一日嚟返工定點上菜完全唔會講上咗嗰樣嘢係咩嚟其實我都已經唔需要佢介紹個菜式但你都起碼要講下上咗嗰樣嘢係咩嚟呱?唔知係咪個侍應見到我哋上菜後冇乜反應先過嚟補講返仲有明明我哋都未食完就走嚟收碟初頭以為佢想換新碟畀我哋但見佢冇畀新碟我哋先知原來佢以為我哋已經食完即刻同佢講唔好收住都唔知係咪發緊夢到講個廚師一開始煮嘢就我同我哋講佢未瞓醒個侍應仲要問咗佢幾次「使唔使要杯咖啡?」我哋四個人去食佢煮完海鮮都唔識主動分返四份仲調返轉頭問返我哋要唔要分四份先講講其實我prefer佢係每種海鮮都應該畀我哋每人一份而唔係每樣都切四份每人每種海鮮都食得個少少…都算佢仲問返我哋要唔要分四份大佬唔分四份唔通每人食唔同嘅嘢咩…一個人食蝦一個人食鮑魚一個人食魚
見有平買一送一,除返開每位494蚊好似食得過
結果去到侍應、上菜員、廚師全部都好似未瞓醒咁
侍應情況算好少少
但係就成日嫁硬搵嘢講
例如問我哋:你哋好後生喎,讀緊中學?
                           今日放假?
                           你哋幾個係咩關係?
問埋啲好奇怪嘅問題搞到成個氣氛好尷尬…
好喇到講個上菜員
唔知佢係咪第一日嚟返工定點
上菜完全唔會講上咗嗰樣嘢係咩嚟
其實我都已經唔需要佢介紹個菜式
但你都起碼要講下上咗嗰樣嘢係咩嚟呱?
唔知係咪個侍應見到我哋上菜後冇乜反應
即刻同佢講唔好收住
都唔知係咪發緊夢
到講個廚師
一開始煮嘢就我同我哋講佢未瞓醒
侍應仲要問咗佢幾次「使唔使要杯咖啡?」
我哋四個人去食
佢煮完海鮮都唔識主動分返四份
仲調返轉頭問返我哋要唔要分四份
先講講其實我prefer佢係每種海鮮都應該畀我哋每人一份
而唔係每樣都切四份
每人每種海鮮都食得個少少…
都算
佢仲問返我哋要唔要分四份
大佬唔分四份唔通每人食唔同嘅嘢咩…
一個人食蝦一個人食鮑魚一個人食魚一個人食帶子咁呀?
好喇到講食物
最後個炒飯落咗一堆調味料都係冇味
最後睇返原來個餐應該係有龍蝦海膽
食完先發覺好似完全見唔到依兩樣嘢
冇咗依兩樣野其他食物根本完全對唔上個價錢
题外话/补充资料: 臨走前收加一仲收咗我double 原本四個人應該係494x4=1976蚊 依個數我book嗰陣已經畀咗 淨低我應該係補返加一197.6蚊 結果佢收我396蚊 火都嚟 唔會有下次
2025-01-31
用餐优惠
團購
《📍 中環日式鐵板燒—龍亭 🐉 》中環新開咗間日式鐵板燒 🇯🇵位置喺正蘭桂坊斜路樓上 都相對方便💯雖然位置隱蔽 但係內裏裝修好靚好高雅😬!有幾個Menu選擇 可以一set set嗌或者散叫 😜見到依家開業做緊優惠就揀咗$688(原價$988) 既九道菜高級廚師發辦套餐☺️無論侍應定係師傅態度都好好😬收嘢好勤快之餘仲會成日貼心問你食物質素如何😚🥗 招牌沙律 同 前菜兩款(漬物)前菜有三文魚他他同軟骨 🐠而招牌沙律係煙三文魚🍣包住有機蔬菜🥬醬汁係意大利黑醋同柚子醋😬超開胃!隔離仲有龍珠果同埋新鮮蕃茄仔!🍅時令魚子醬生蠔🦪Caviar oysters生蠔面頭鋪滿咗魚籽 用乾冰嘅方法上枱 特別吸睛! 👀 加入蝶豆花打成嘅泡沫 帶有檸檬🍋嘅酸酸甜甜 食落去完全唔會好腥!1️⃣ 🤎🐋鐵板海鮮兩品(慢煮鮑魚+日本元貝)Two Types of Teppanyaki Seafood 用牛油調味好香口🧈 帶子搭配黑魚子同埋小黃瓜🥒食🍽️好解膩 鮑魚亦加上蒜蓉同自家製蒜蓉醬 唔會好難咬!🖤2️⃣ 🤍🐮鐡板料理—澳洲牛柳粒Australian Beef Tenderloin煮到五成熟 🥩肉質細嫩 雖然冇日本🇯🇵和牛嘅入
《📍 中環日式鐵板燒—龍亭 🐉 》

🥗 招牌沙律 同 前菜兩款(漬物)

時令魚子醬生蠔🦪Caviar oysters

1️⃣ 🤎🐋鐵板海鮮兩品(慢煮鮑魚+日本元貝)

2️⃣ 🤍🐮鐡板料理—澳洲牛柳粒
Australian Beef Tenderloin

煮到五成熟 🥩肉質細嫩 雖然冇日本🇯🇵和牛嘅入口即溶 但係亦都好香口 🐮特別加上炸蒜同埋Wasabi一齊食 簡單得黎已經好惹味!

3️⃣ 🐟🩷 黑松露海鮮炒飯 💯💯💯💯💯
Black Truffle Fried Rice With Seafood

呢個係呢餐飯嘅至愛!望住師傅重手落咗一大堆黑松露炒 🤤🤤香味四溢🖤🖤上面仲有一大堆魚籽同埋一隻蝦🦐炒飯粒粒分明 令人一啖接一啖食落去

🥂🥂今次仲嗌咗個金龍梅酒 $93 口感清爽 同梅子既酸甜味道相互融合😚 亦帶有米既甘甜香同吟釀香!

Chrysanthemum Tofu with White Miso Soup
最後仲有一個菊花豆腐白麵豉湯😝飲落去好清甜 充滿豆腐香 用上等材料熬煮出嚟 裡面仲有海鮮添!

最後仲上咗個時日甜品🍧係紫薯味嘅雪糕 味道都幾出 而且佢嘅質料黏黏地好特別!
————————————————————————

𝓛𝓸𝓬𝓪𝓽𝓲𝓸𝓷
#eateateat_central

🔆整體味道:9/10
🔆服務態度:10/10
🔆性價比:8.5/10
🔆會唔會encore: YES!!!!

#hkfoodie #hkfoods #hkfoodlover #foodporn #food #foodie #foodblogger #hkfoodblogger
#eating #foodiesinternationalchat #hkig #hkfoodlovers #hongkong #hongkongfoodie #hongkongfood #hongkongfoodblogger #香港 #香港美食 #美食 #吃貨 #hkdessert #香港旅行
#香港探店 #香港美食 #中環 #中環美食
2025-01-28 0 浏览
餐廳環境乾淨舒適,見到好幾枱食客都係黎慶祝生日,揀咗4️⃣8️⃣8️⃣八道菜套餐前菜三文魚漬物入口香滑,三文魚咀口感幾特別,非常開胃煙三文魚沙律賣相唔錯,配🈶魚籽醬、龍珠果及車厘茄厘,食落清新可口刺身一品係法國生蠔配三文魚籽,生蠔🦪嘅鮮味同三文魚籽嘅鮮甜形成極佳搭配鐵板海鮮兩品有慢煮鮑魚&日本元貝,配有黃瓜、蝦頭蝦羔汁及紫薯泡,十分惹味肉類揀咗澳洲牛柳粒➕ 美國安格斯牛肉薄燒卷,前者肉質嫩滑,食落好juicy後者配有櫻桃蘿蔔及竹炭鹽,非常香口海鮮炒飯面層有三文魚籽及大蝦,炒飯有好多飯焦,口感煙韌甜品係柚子雪芭爆珠紅豆🫘 柚子雪芭清甜,爆珠紅豆口感特別金龍梅酒有一小瓶,入口香甜得黎又充滿梅味日本蘋果味汽水有連埋冰同杯,不過我就比較鍾意直接飲

前菜三文魚漬物入口香滑,三文魚咀口感幾特別,非常開胃

後者配有櫻桃蘿蔔及竹炭鹽,非常香口

海鮮炒飯面層有三文魚籽及大蝦,炒飯有好多飯焦,口感煙韌

甜品係柚子雪芭爆珠紅豆🫘 柚子雪芭清甜,爆珠紅豆口感特別

金龍梅酒有一小瓶,入口香甜得黎又充滿梅味

日本蘋果味汽水有連埋冰同杯,不過我就比較鍾意直接飲

2025-01-25 0 浏览
鐵板師傅很年青又健談,餐廳播放著日本歌曲。感覺好像在日本呵😉前菜三文魚頭魚骨三文魚軟骨第一次吃,感覺幾特別,另有三文魚魚肉蓉。刺身一品時令魚子醬生蠔當檸檬汁滴上碟頭花泡泡,便變咗深紫色泡泡。生蠔大只新鮮。煙三文魚沙律卷有龍珠果,有黑魚子和金箔在煙三文魚上點綴顯矜貴。用香草芝麻油和柚子黑醋醬做醬料鐵板海鮮兩品 (朋友選擇)自家制龍蝦汁香濃,日本元貝配東升斑煎得好,肉質實厚有骨膠原。鐵板海鮮兩品(我的選擇)白鰻魚配鮑魚分子料埋碟頭花泡泡有鰻魚汁好香,鮑魚爽口,鰻魚外皮脆口,肉質厚而結實。菊花豆腐白麵豉湯有海帶及帶子在湯內,飲完暖笠笠。鐵板料理宮城厚切黑豚扒黑豚豬滿滿肉汁好Juicy,好咬口。澳洲牛柳粒五成熟剛剛好唔會有血水,黑松露海鮮炒飯成碗飯都系黑松露,日式燒汁做主汁,魚子咬落去脆卜卜,有一隻大蝦肉質好爽口,配蔥花炒飯乾身彈牙。甜品柚子雪葩紅豆爆珠超濃柚子味好清新,紅豆爆珠好得意,感覺有童年回憶。我們全程飲正宗日本純米穀正宗真正感受日本餐廳嘅感覺

三文魚頭魚骨
三文魚軟骨第一次吃,感覺幾特別,另有三文魚魚肉蓉。

時令魚子醬生蠔
當檸檬汁滴上碟頭花泡泡,便變咗深紫色泡泡。生蠔大只新鮮。

煙三文魚沙律卷
有龍珠果,有黑魚子和金箔在煙三文魚上點綴顯矜貴。
用香草芝麻油和柚子黑醋醬做醬料

鐵板海鮮兩品 (朋友選擇)

鐵板海鮮兩品(我的選擇)
白鰻魚配鮑魚
分子料埋碟頭花泡泡
有鰻魚汁好香,鮑魚爽口,鰻魚外皮脆口,肉質厚而結實。

菊花豆腐白麵豉湯
有海帶及帶子在湯內,飲完暖笠笠。

宮城厚切黑豚扒
黑豚豬滿滿肉汁好Juicy,好咬口。

澳洲牛柳粒
五成熟剛剛好唔會有血水,

炒飯乾身彈牙。

甜品
柚子雪葩紅豆爆珠
超濃柚子味好清新,紅豆爆珠好得意,感覺有童年回憶。

我們全程飲正宗日本純米穀正宗
真正感受日本餐廳嘅感覺
2025-01-12
  • 黑松露海鮮炒飯
  • 宮城厚切黑豚扒
2025-01-24 0 浏览
今天去左中環一間隱世鐵板燒店叫龍亭,裝修高雅,設有吧枱欣賞大廚👨‍🍳整鐵板燒,鐵板燒套餐由$588至$1888,選擇多多!我哋揀咗九道菜高級廚師發辦套餐!新鮮海鮮🦞鐵板燒omakase,廚師手勢一流,性價比超高!前菜三文魚他他,三文魚軟骨🐟招牌沙律係黑松露三文魚沙律🐟🥗以頂級黑松露和新鮮三文魚製成的,配爽脆沙律菜,鮮美可口😋生蠔🦪鮮甜的生蠔,配上爆裂的魚籽,口感一流🤤東星斑🐟x虎蝦🦐東星斑肉質細嫩,入口即化,口感柔滑,虎蝦鮮甜,肉質緊實彈牙😛日本元貝 x 白鳗🐟鮮甜的日本元貝,白鰻烤得外脆內嫩,油脂豐富,令人回味無窮😋澳洲牛柳粒🐮厚切的牛柳粒充分釋放油脂,口感軟嫩,香氣四溢, 僅以鹽調味已能品嚐牛肉的原味鮮美,佐以炸蒜或蘿蔔,則更添風味層次😚宮廷厚切黑豚扒🐷厚切黑豚扒,以鐵板燒的烹調方式,將黑豚的鮮美完美呈現,肉質鮮嫩,入口即化😍黑松露海鮮炒飯🐟🍚粒粒分明的炒飯,飽含著三文魚子的鮮味、大蝦的彈牙、黑松露的幽香和海膽的濃郁,在口中交織出難以言喻的奢華滋味😍菊花豆腐麵豉湯🥣以菊花和豆腐熬製的麵豉湯,清甜鮮美😊最後一道係红豆爆珠柚子雪葩,酸甜的滋味與綿密的紅豆完美融合,口感細膩冰爽金龍梅酒🍸

三文魚他他,三文魚軟骨🐟

以菊花和豆腐熬製的麵豉湯,清甜鮮美😊

金龍梅酒🍸$93
梅子的酸味和淡淡的果香味,口感順滑🤗

2025-01-23 0 浏览
假如大家想以人均不用$500的預算,吃到有水準的鐵板燒,便一定要光顧中環龍亭了。今晚兩口子點了兩份“晚市特惠一人前套餐”,共8道菜,只需$488。🥗季節限定沙律~煙三文魚包裹着來自元朗的有機蔬菜,搭配番茄仔及龍珠果,口感清新爽口。 刺身一品:🦪法國生蠔~生蠔面鋪上一層蝶豆花泡沫,充滿紫色浪漫。生蠔來自法國,滿滿的海水味,口感juicy。或🐟鯛魚刺身~鮮味十足。海鮮二品:🥢慢煮鮑魚~鮑魚以蒜蓉慢煮,煙韌有嚼勁。🍴日本元貝~元貝搭配蝦膏及蝦頭醬,非常惹味。底部放上一片小黃瓜,令油膩感盡消。 主菜(四選一):🥩🐮澳洲牛柳粒~牛柳粒熟成度剛剛好,蘸上手磨wasabi,令牛味更突出。 🐔宮崎雞腿~特別的辣菜汁配上滑嫩的雞腿肉,微辣之餘帶少許薑味,口感特別。🍛三文魚籽海膽醬油漬炒飯~炒飯面有鮮味的海膽及粒粒三文魚籽,加上炒得香口又粒粒分明的炒飯,美味非常。🫕🥣豬骨汁昆布面豉湯~帶子粒及昆布餚成的湯品,不會太鹹,味道適中。
刺身一品:

🐟鯛魚刺身~鮮味十足。
海鮮二品:
🥢慢煮鮑魚~鮑魚以蒜蓉慢煮,煙韌有嚼勁。
主菜(四選一):

[ 龍亭 ]中環蘭桂芳新開業鐵板燒,Set Lunch價錢經濟實惠,一個價錢可以品嚐海鮮🦞、和牛等鐵板燒菜式🤤。✿ 季節限定午餐 (九道菜) $388季節限定沙律🥗三文魚沙律配上魚子醬,醬汁清新酸甜。前菜 (漬物)日本酸薑、日本蒜頭油漬、中華沙律時令刺身生蠔🦪面頭鋪上三文魚籽&海膽,再以加入粉紫色蝶豆花泡沫🫧檸檬汁,菜式新穎又打卡📸。鐵板海鮮兩品(慢煮鮑魚/大虎蝦+$38)大虎蝦🦐&鮑魚用牛油🧈、香蒜🧄汁炒,食前再沾上蝦膏汁,好香口🤩🤩。A5和牛🥩 +$68肉質細嫩,燒至7成熟,可以香蔥再加炸蒜食用。海鮮炒飯🍚海鮮炒飯加松露醬&三文魚籽,鮮味可口。菊花豆腐白麵豉湯🥣麵豉湯加入咗豆腐,呈奶白色,湯頭充滿豆腐味。是日甜品檸檬柚子🍋雪糕加入爆珠紅豆,入口爽脆,有清新口腔嘅感覺❕✿ 鈴鹿川上等大吟釀 $285清酒🍶清甜易入口,非常適合食鐵板燒飲用。總結🫦店內環境簡約,日式裝潢坐得舒適。午市套餐性價比高,食材質素中上,絕對性價比之選‼️✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿龍亭地址: 中環蘭桂坊15-16號協興大廈5樓電話: 44163313✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ 龍亭 ]

✿ 季節限定午餐 (九道菜) $388

季節限定沙律🥗
三文魚沙律配上魚子醬,醬汁清新酸甜。

前菜 (漬物)
日本酸薑、日本蒜頭油漬、中華沙律

時令刺身

鐵板海鮮兩品(慢煮鮑魚/大虎蝦+$38)

A5和牛🥩 +$68
肉質細嫩,燒至7成熟,可以香蔥再加炸蒜食用。

海鮮炒飯🍚
海鮮炒飯加松露醬&三文魚籽,鮮味可口。

菊花豆腐白麵豉湯🥣
麵豉湯加入咗豆腐,呈奶白色,湯頭充滿豆腐味。

是日甜品
檸檬柚子🍋雪糕加入爆珠紅豆,入口爽脆,有清新口腔嘅感覺❕

✿ 鈴鹿川上等大吟釀 $285
清酒🍶清甜易入口,非常適合食鐵板燒飲用。

總結🫦
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
龍亭
地址: 中環蘭桂坊15-16號協興大廈5樓
電話: 44163313
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
龍亭的新分店就在中環蘭桂坊上面,容易搵到。店內環境舒適優雅,光線柔和,令人很放鬆。▪️金龍梅酒 $93/300ml節日需要有一點儀式感,少不了酒♡︎ 梅酒甜酸,清新宜人,配搭日本料理,更能欣賞到料理的精緻🜸▪️高級廚師發辦套餐 $688/ 9道菜招牌沙律三文魚沙律卷配搭黑魚子醬及意大利黑醋,新爽又醒胃ت前菜蘭黃蛋升級配搭海膽黑魚子白松露,特別鮮美♔刺身時令生蠔鮮甜,配搭蝶豆花泡沫,賣相更精緻,遇上檸檬變粉紅色泡沫,很有心思♡︎鐵板海鮮兩品(白鰻/東星斑)揀2款魚,白鰻鮮嫩,肉質有點彈牙;東星斑則皮香肉嫩,亦不錯✔︎澳洲牛柳粒和牛薄燒售罄,選牛柳粒亦很好!表面燒得焦黃香口,內裡粉嫩帶汁,香而不膩♥︎黑松露海鮮炒飯鐵板蛋炒飯好食,配搭黑松露更香口,海有鮮蝦和三文魚籽,相賣誘人!菊花豆腐白麵豉湯時日甜品套餐還有白麵豉湯及雪糕甜品,很豐富!▪️澳洲羊扒 $288羊扒2件,要求5成熟。羊扒肉嫩,帶些嚼勁,且富有肉汁,香而不羶。▪️北海道元貝 $138元貝一隻有點貴ʕ •́؈•̀ ₎ 但元貝新鮮,口感彈牙。▪️鵝肝炒飯 $198炒飯金黃焦脆,配搭煎香的鵝肝粒,味道更香更有口感!

▪️金龍梅酒 $93/300ml

▪️高級廚師發辦套餐 $688/ 9道菜
招牌沙律

三文魚沙律卷配搭黑魚子醬及意大利黑醋,新爽又醒胃ت

前菜

蘭黃蛋升級配搭海膽黑魚子白松露,特別鮮美♔

刺身

鐵板海鮮兩品(白鰻/東星斑)

時日甜品

套餐還有白麵豉湯及雪糕甜品,很豐富!

▪️澳洲羊扒 $288

▪️北海道元貝 $138

元貝一隻有點貴ʕ •́؈•̀ ₎ 但元貝新鮮,口感彈牙。

▪️鵝肝炒飯 $198
炒飯金黃焦脆,配搭煎香的鵝肝粒,味道更香更有口感!
庆祝纪念
纪念日
2025-01-19 434 浏览
最近去咗中環一間蘭桂坊高級鐵板燒專門店,呢度嘅環境真係高雅*月桂冠甘濃梅酒*:呢款梅酒味道甘甜而濃郁,口感非常順滑,每一口都係一種享受,非常配合鐵板燒嘅風味。🍶*388午市鐵板燒套餐*:*前菜:三文魚頭骨,三文魚肉*:前菜選用新鮮嘅三文魚頭骨同三文魚肉,鮮美嘅味道令人食指大動。🐟*煙三文魚沙律配有子醋*:呢個沙律新鮮爽口,煙三文魚嘅鹹香同有子醋嘅酸甜味道完美結合,令人胃口大開。🥗*生蠔配蝶豆花汁*:生蠔鮮甜多汁,配上清新的蝶豆花汁,更加提升咗海洋嘅味道,每一口都係極致嘅享受。🦪*慢煮鮑魚*:鮑魚慢煮至嫩滑,入口即化,味道鮮美,充滿咗高級感。🐚*大虎蝦*:虎蝦燒得外脆內嫩,肉質鮮甜多汁,每一口都係味覺嘅享受。🍤*宮城厚切黑豬扒*:黑豬扒煎得恰到好處,外皮香脆,內裏肉質嫩滑,味道濃郁且豐富。🐷*黑松露海鮮炒飯*:炒飯鬆軟,黑松露嘅香氣撲鼻,海鮮嘅鮮味同米飯嘅口感完美結合,係一道非常美味嘅主食。🍚

最近去咗中環一間蘭桂坊高級鐵板燒專門店,呢度嘅環境真係高雅

*388午市鐵板燒套餐*:

2025-01-17 454 浏览
叫咗日本酒,沒有冰桶,要叫才有,沒有日本酒杯😨全夜睇沒有添過水,生日牌又寫錯名可都會發生,炒飯炒焦了,龍蝦又煎焦,兩個鐵板招牌24人處理唔到,處理食物1️⃣個字差
1️⃣個字差
2025-01-17 433 浏览
今天去左中環一間隱世鐵板燒店叫龍亭,裝修高雅,設有吧枱欣賞大廚👨‍🍳整鐵板燒,鐵板燒套餐由$588至$1888,選擇多多!我哋揀咗九道菜高級廚師發辦套餐!新鮮海鮮🦞鐵板燒omakase,廚師手勢一流,性價比超高!前菜三文魚他他,三文魚軟骨🐟招牌沙律係黑松露三文魚沙律🐟🥗以頂級黑松露和新鮮三文魚製成的,配爽脆沙律菜,鮮美可口😋 生蠔🦪鮮甜的生蠔,配上爆裂的魚籽,口感一流🤤東星斑🐟x虎蝦🦐東星斑肉質細嫩,入口即化,口感柔滑,虎蝦鮮甜,肉質緊實彈牙😛日本元貝 x 白鳗🐟鮮甜的日本元貝,白鰻烤得外脆內嫩,油脂豐富,令人回味無窮😋澳洲牛柳粒🐮厚切的牛柳粒充分釋放油脂,口感軟嫩,香氣四溢, 僅以鹽調味已能品嚐牛肉的原味鮮美,佐以炸蒜或蘿蔔,則更添風味層次😚宮廷厚切黑豚扒🐷厚切黑豚扒,以鐵板燒的烹調方式,將黑豚的鮮美完美呈現,肉質鮮嫩,入口即化😍黑松露海鮮炒飯🐟🍚粒粒分明的炒飯,飽含著三文魚子的鮮味、大蝦的彈牙、黑松露的幽香和海膽的濃郁,在口中交織出難以言喻的奢華滋味😍菊花豆腐麵豉湯🥣以菊花和豆腐熬製的麵豉湯,清甜鮮美😊最後一道係红豆爆珠柚子雪葩,酸甜的滋味與綿密的紅豆完美融合,口感細膩冰爽金龍梅酒

三文魚他他,三文魚軟骨🐟

以菊花和豆腐熬製的麵豉湯,清甜鮮美😊

金龍梅酒🍸$93
梅子的酸味和淡淡的果香味,口感順滑🤗

2025-01-16 360 浏览
今日心血來潮,突然想食鐵板燒,於是就同朋友去咗龍亭,今次去呢間龍亭係位於中環新開嘅 之前去嗰間喺佐敦 水準都好出色㗎,所以今次特登再嚟返呢一間!餐廳新裝修好有日式風格,而且仲有VIP房,夠晒私隱!今日叫咗高級廚師發辦套餐,有九道菜!價錢仲超抵,只需$688仲叫咗支金龍梅酒 $93前菜(漬物)係自家製蒜頭,仲有三文魚蓉添!沙律煙三文魚沙律沙律落咗柚子芝麻醬,仲有黑醋同龍珠果半碟,食落夠哂清新又健康!刺身一品時令魚子生蠔好鍾意佢嘅蝶頭花泡泡,真係好有創意,又靚又好食!鐵板海鮮二品虎蝦,東星斑,白鱔,日本元貝鮑魚大大隻,夠彈牙白鱔食落好有口感,肉厚東星斑好滑,肉質鮮嫩元貝仲大大粒鐵板料理宮城厚切黑豚扒油脂分配好平均,咬落非常有口感!澳洲牛柳粒入口即溶,肉質好嫩!菊花豆腐白麵豉湯湯係用豬骨熬製,飲落口味道夠晒濃郁鮮甜!黑松露海鮮炒飯炒飯炒得唔錯,粒粒粒分明,黑松露味道都好濃!是日甜品柚子雪葩加紅豆沙爆珠,另外仲有海膽做點綴!酸酸甜甜幾醒胃!紅豆沙爆珠,真係好特別第一次食! 原來加埋海膽食落去係咁有風味!今晚呢餐鐵板燒好滿足,食完唔會好飽滯,價錢又抵可以再油麻地個站落encore !

餐廳新裝修好有日式風格,而且仲有VIP房,夠晒私隱!

仲叫咗支金龍梅酒 $93

前菜(漬物)係自家製蒜頭,仲有三文魚蓉添!

沙律
煙三文魚沙律

時令魚子生蠔
好鍾意佢嘅蝶頭花泡泡,真係好有創意,又靚又好食!

鐵板海鮮二品
虎蝦,東星斑,白鱔,日本元貝

鮑魚大大隻,夠彈牙
白鱔食落好有口感,肉厚
東星斑好滑,肉質鮮嫩
元貝仲大大粒

宮城厚切黑豚扒
油脂分配好平均,咬落非常有口感!

澳洲牛柳粒
入口即溶,肉質好嫩!

菊花豆腐白麵豉湯
湯係用豬骨熬製,飲落口味道夠晒濃郁鮮甜!

黑松露海鮮炒飯
炒飯炒得唔錯,粒粒粒分明,黑松露味道都好濃!

是日甜品

柚子雪葩加紅豆沙爆珠,另外仲有海膽做點綴!酸酸甜甜幾醒胃!

2025-01-09