上湯打边爐,不如自己用史云生鷄湯打重好,一位278,蝦又细隻,除蝦之外每樣海鲜一人得一隻,松露蛟有八隻但味道一般,碟牛肉及响靈卷义吾多食完,要問佢先話漏左,唉!其實祗有菜先係任食,就吾同人講任食,啤酒自費,我地兩个人食醉鹅鍋底要加20,食左六隻生蠔5送1,58蚊隻,啤酒兩支每支15,埋單998,价錢貴左D,但味道大家樂差不多,不会再去
2017-01-04 2508 浏览
近黎甘流行醉鵝當然要試一試啦,我地係食7點個轉,人唔係太多,俾左個4人座位我地坐,一坐底已經即刻落order,最後都要等45分鍾先上個鍋,海鮮盤其他既配菜又早早上黎,有得睇無得食😥,等既過程當中個店員都知我地等得耐,已經講左唔好意思幫我地催左,話個D order多做唔切,好彩我地好耐無見,吹下水時間就過。醉鵝點火個下係特別,但食落去無咩特別囉,我朋友仲話苦得滯,可能落得太多酒😂😂海鮮盤內龍蝦肉唔錯,幾滑,個餐跟既牛脊肉都唔錯,比想像中好味,起碼無雪味先,值得一提既係個栗子豚肉餃,個味幾特別未食過,另外冬菇煆膠幾特別,起碼呢D配料唔係甘易係街食到先囉。其實D野食係好多,根本就唔會食得哂,好在配料特別食個新鮮感囉。基本上我地係食左一個鍾到,食到7788都已經就十點,埋單時計一計都要3百一個人,係就係無限時,但睇你啦,3百蚊食其他野都可以食得好好。
醉鵝鍋
2016-11-26 2284 浏览
想試試呢間龍蝦燒好耐㗎喇,不過每次行過都見到要排隊,所以今次好醒目訂左位先🖖🏻是次我們1行14人的慶祝生日聚會。首先係等齊人的時候,點了些佐酒的小吃,1路食,1路等😏店內的環境都很企理乾淨,沒有太大的油煙味之後,到了我們的「頭盤」,雞煲。因應有些同事s,係唔食辣的緣故,所以叫了這個。正呀,好夠味我們的主菜來了☺️首先,重中之重,龍蝦。鮮鮑呢個硯真係首推,因為真係好鮮甜,建議唔好甜醬油,就咁食跟著有蟹,龍躉,蝦店員的服務都很好👍,跟老闆交談了幾句,原來因爲我們預先訂了9重蒸,所以特意為我們準備。所以也建議想試試的朋友也可以參考一下,訂位時,預訂埋9重蒸。還順帶一提,如果人多訂位,可以包場(仲有得唱k)🙊,真係好喜出望外的服務😂
店內的環境都很企理乾淨,沒有太大的油煙味
之後,到了我們的「頭盤」,雞煲
因應有些同事s,係唔食辣的緣故,所以叫了這個。
正呀,好夠味
我們的主菜來了☺️
首先,重中之重,龍蝦。
鮮鮑
呢個硯真係首推
,因為真係好鮮甜,建議唔好甜醬油,就咁食
跟著有蟹,龍躉,蝦

2016-11-25
庆祝纪念
生日
2016-11-25 1513 浏览
間吾中食下串燒都幾好,最緊要吾駛自己落手燒。今次我點左有d出面比較少有既食物,點左燒龍蝦,味道幾鮮,龍蝦肉咬落爽口彈牙既,加上有香蒜蓉一起燒人,份外特別香。又有燒魷魚,特別在入面釀左臘味糯米飯,陣陣香糯米,甘樣食又幾得意啊。燒蝦串味道鮮甜,蝦肉爽口今次又比我試到新試野,燒煙肉荔枝卷。好特別,煙肉帶咸味,荔枝就甜味而且好香。煙韌既感覺配搭好得意。燒粟米係我既指定動作啊
間吾中食下串燒都幾好,最緊要吾駛自己落手燒。
燒蝦串味道鮮甜,蝦肉爽口
燒粟米係我既指定動作啊
2016-10-26 1306 浏览
我工作經常都要四圍走,好處係成日可以比我發現好多新食物,今日經過到呢間餐廳,眼見有杯特飲既特別,好想試下。就係紫薯鮮奶,呢杯飲品係用紫薯溝鮮奶而成,味道有好香既紫薯味,甜甜地,再加上鮮奶令到滑上加滑,香帶濃味岩我口味。再加上一碟小食,海膽燒生蠔。海膽味道非常新鮮,甜甜地而且黏牙,我至愛啊。而燒生蠔係呢度既主打,有鮮蠔味道,蠔肉都算肥美,小吃一道幾好啊。
2016-09-14 850 浏览
本來諗住結婚週年同老婆2個去食,一去到神奇既事發生, 全間店只有一台人,仲要得1個人, 入去後我地諗發生咩事冇人跟住樓面不停推介火鍋,早2日先食完所以先想食串燒,點知拎完餐牌仲以為行伯母政策, 咩海鮮都無, 聖子皇無, 羊架又冇左款, 到叫野飲啦, 上次個水果酒一渣都唔錯, 點知今次問佢有冇佢話生果未買, 生果都唔緊要啦, 我話要白酒, 佢話紅酒好D, 跟住我話算啦都係唔要, 跟住話要白酒等陣,白酒要出去買無晒白酒, 咁我造算啦都係唔要牛舌,烏頭燒得幾好,仲有芝士魚餅唔錯.不過最幸運就係冇叫D龍蝦, 當日最大隻58蚊龍蝦埋單時去睇, 燒完應該冇乜肉
本來諗住結婚週年同老婆2個去食,

跟住樓面不停推介火鍋
,早2日先食完所以先想食串燒,
, 咁我造算啦都係唔要
牛舌,烏頭燒得幾好,仲有芝士魚餅唔錯.

题外话/补充资料: 可能搵完TVX賣完廣告, D野好似貴左同冇咩款式
2016-09-13
庆祝纪念
纪念日
2016-08-25 723 浏览
最近龍蝦燒唔只做晚市,朝早仲變身做埋早,午,下午茶餐😋我係中午近下午茶時段去,鋪內充滿濃濃咖啡香味。我同女朋友就點左芝士焗肉醬意粉,西多士,凍奶茶。意粉非常足料,粒粒鮮茄分佈於肉醬之中。西多好有蛋香,入面既花生醬亦算幼滑。奶茶幾香濃,幾大杯抵飲👍🏽我同女友叫左一杯都夠飲。值得一讚既係員工好有禮貌同人情味,有其他食客反映要多飯,多汁等,佢地都好熱情地為食客添加,冇西口西面既情況👍🏽
2016-08-16 1211 浏览
有日聽朋友講佐敦有一間開半隻既龍蝦燒,仲有其他串燒食,聽落好吸引,就去咗揾食。見到佢門口有poster寫住$10/1隻生蠔就沖左入去啦。而佢哋有做promotion,而家like佢哋Facebook個page就有燒大蝦送俾你食。唔好以為送嘅就唔好,上台嗰陣時真係超級吸引。大蝦超過半隻手咁長,啖啖肉之餘仲好彈牙實淨,係新鮮嘅蝦。真係好好食🍤🍤😋之後我哋叫咗主打嘅龍蝦,大家要有心理準備通常$38同$58嗰隻龍蝦一早去到已經冇晒架啦,我哋大概6點幾7點鐘去到都冇哂。咁一場嚟到梗係一定要食主打龍蝦啦,所以我哋帶咗$88半邊嘅龍蝦。果然係有水準,好夠肉,又彈牙,夠新鮮,但各位唔好預好濃蝦味,但絕對對得住價錢。我地系咗芝士味同蒜蓉味,個人覺得芝士味香同唔會蓋龍蝦本身既鮮味。蒜蓉味就重味啲。另外有驚喜嘅就係個茄子,好香滑,不過就會比較多油少少。🍆🍆牛仔骨就唔差,同平時出面食冇乜分別。燒鯖魚就一般,個人覺得可以再燒香少少,皮唔係好夠脆。大姑非常之有肉地,兩個燒完都唔會乾爭爭仲好juicy,反而我覺得可以燒耐啲等啲水收一收會再香啲。雞翼有芝麻香,鍾意食雞翼嘅人必點。反而我最鍾意食嘅豬頸肉就麻麻哋啦。可能

見到佢門口有poster寫住$10/1隻生蠔就沖左入去啦。

另外有驚喜嘅就係個茄子,好香滑,不過就會比較多油少少。🍆🍆

牛仔骨就唔差,同平時出面食冇乜分別。

燒鯖魚就一般,個人覺得可以再燒香少少,皮唔係好夠脆。

雞翼有芝麻香,鍾意食雞翼嘅人必點。

反而我最鍾意食嘅豬頸肉就麻麻哋啦。可能燒得唔夠時間,邊位唔夠脆豬肉唔夠熱,唔夠彈牙。有少少失望。

PS. 不過呢一間店都係即點即燒,所以各位要俾少少時間食好嘢啦。仲有我去嗰日係假日,所以冇10蚊一隻生蠔食,如果係生蠔控記住平日去食喇。
2016-08-07
  • 燒龍蝦
2016-07-14 1267 浏览
從一些食物雜誌得知佐敦有一間4層火鍋,還配上海鮮,雞鍋而吃,此外,還有燒烤提供,朋友從而得知便想大眾一起去吃,我們便決定出發旅行之前一晚,相約晚飯,還收手信,開心一番。龍蝦燒食物材料新鮮,海鮮雞鍋份量都幾多,每層都可以放置不同的食物物,也可以燒烤,蒸物等,一個4層鍋就能吃出幾種食法,算是一個幾新的想法,但食物收費有點略貴。***************************龍蝦燒以4層火鍋作賣點,每層都有不同作用,所以單餐內的食物都會提供不同的食法,最重要是先選好最低層的鍋底。餐單選擇也不少,還會註明每層可選的食材配料是什麼,價錢都有點略貴。飲品有不同的特飲,還有竹庶馬蹄茅根,不怕熱氣。最低層火鍋配料,即做嚮鈴卷 HKD20和凍豆腐 HKD20。 即做嚮鈴卷都很香口,浸入湯鍋把湯汁入味很好吃。 凍豆腐口感一流,而且把湯汁浸入其中,更覺多了湯中的鮮味。 合時時蔬娃娃菜 HKD28,其實只有2棵娃娃菜切開4份,確實有點貴。 娃娃菜確能把湯中的味道一起吃出,吃菜如同飲湯一樣的好吃。 選了第2層燒烤配料,風鱔 HKD38/串、金菇肥牛 HKD21/串、牛脷 HKD1

***************************

飲品有不同的特飲,還有竹庶馬蹄茅根,不怕熱氣。
即做嚮鈴卷都很香口,浸入湯鍋把湯汁入味很好吃。

凍豆腐口感一流,而且把湯汁浸入其中,更覺多了湯中的鮮味。
娃娃菜確能把湯中的味道一起吃出,吃菜如同飲湯一樣的好吃。
選了第2層燒烤配料,風鱔 HKD38/串、金菇肥牛 HKD21/串、牛脷 HKD15/串和皇牌羊肉串HKD28/2串。

在第2層的鍋中放上牛油紙,便可以把肉串放上待熟。
風鱔都新鮮肉厚,都幾有口感。

牛脷都幾爽口。

羊肉一點都不羶,也幾腍身。

金菇肥牛很香口。
日本黑豚肉 HKD88,一份有5大片,一點都不平。
第3層百搭鍋類,鐵板清酒煮蜆 HKD65,蜆都不算細隻,還有些是花甲,清酒味道都幾香,放入鍋中不停發出酒香。
最底層的極品龍蝦海鮮雞煲一隻 HKD388,海鮮和龍蝦另上,以便我們放入雞煲湯中。
竹庶馬蹄茅根 HKD38/渣,竹庶馬蹄茅根又不是很甜,味道都幾清香,都幾潤喉好飲,我們都要了2渣。
食物來齊了,便來張大合照,放在枱上滿滿的很豐富。
把食材放入鍋中,就是這樣,每一層都放入合適食材,我們這次沒有為最高的第4層選上食材。
黑豚肉放在第2層中燒,能把豚肉內的油脂完全放出來,所以吃下時一點都不覺油膩,肉質也腍和香豬味,感覺不錯。
燒扇貝 HKD58/隻,這是由廚房所燒的,就是不吃火鍋也能另外散點燒烤食物。
扇貝都幾大隻,加了少許蒜蓉,鮮味十足,而且肉厚又有咬口,好吃。
我們把底層的極品龍蝦海鮮雞煲的鮑魚在最高的第4層,蒸熟而吃,鮑魚很有咬口,可惜這樣蒸少了點鮮味。
  • 燒扇貝
  • 即做嚮鈴卷
  • 凍豆腐
  • 娃娃菜
2016-06-20 840 浏览
講起食海鲜大家就會諗起西貢,鯉魚門等等,市區内又可以食海鮮即有特色既原來都有一間,我地幾個朋友特登夜晚揸車前往嚐試。好有香港夜市特色,D海鮮也非常新鮮美味,超大隻聖子,經遇燒烤後肉質肥厚鲜嫩,爽口彈牙,配搭葱花美味可口。清蒸基圍蝦,用蒸氣清蒸5分鐘,鮮味撲鼻,蝦身肉地飽滿,配合醬油極之鮮甜。再來大大隻虎蝦,用椒鹽燒烤至外脆内嫩,蝦身肉質结實有口感。最後再來原隻烤魷魚,用上特制烤汁,令魷魚煙靱彈牙,肉質爽而不膩,炎炎夏日可以在燒烤店食到美味既烤魷鱼,或香或辣,十分过瘾!
好有香港夜市特色,
D海鮮也非常新鮮美味,

2016-06-17 717 浏览
一大班朋友黎龍蝦燒聚餐,坐落黎之後,見到有位師傅係鐵板上面燒龍蝦,一陣陣香味飄散過黎,令人垂涎欲滴,特別想試下招牌燒龍蝦,即叫即整十分新鮮。燒烏魚,燒過之後外層更加濃香酥脆,魚肉完全冇腥味,肉質鮮嫩有汁,每一啖啖口齒留香,值得一試。芝士燒龍蝦,芝士配龍蝦一起燒,令到龍蝦更加香濃够味,又保留住龍蝦肉鮮甜彈牙,啖啖飽滿龍蝦肉汁香味,味道恰到好處!!芝士燒蘑菇,蘑菇够曬大隻,經燒過之後散發出好濃郁既蘑菇香味,口感嫩滑香口,食過之後仲想食。凉伴皮蛋,切開後里面黝黑光亮,聞一聞,一種特殊香味撲鼻而黎,再加上香辣碎椒更加惹味,口感鮮滑爽口,色香味均有獨特之處。

BBQ
2016-06-16 509 浏览
前幾日去佐敦行街時,路經見到有間龍蝦燒,今日突然唸起,得登帶朋友一起黎試下,呢間串燒選擇非常多,先點幾串試下味道先。燒菠蘿,燒過之後更加濃香,菠蘿己經切好一塊塊,食起來非常方便,一啖啖菠蘿汁水濃郁香甜可口。燒鷄軟骨串燒,口感柔中帶脆,味道調料適中,非常香辣够味,令人愛不釋口。燒鷄柳串燒,經過醃製之後更加入味,鷄肉燒過之後更加美味濃香,入口脆嫩多汁,味美鮮香。燒7吋大蝦,鹹鮮大蝦經過高溫烘烤,散發出一種純天自然香味,紅火明亮色澤誘人,蝦肉肥美,鮮嫩香甜,醇而不膩,令人垂涎欲滴。椰青,消暑解渴佳品,味道清香淡淡微甜,口感十分回味。

2016-06-15 301 浏览
宜家燒烤場所啱晒香港人既生活模式,吾洗自己燒就有得食,而且又干淨,又有冷氣嘆。清蒸大蜆,食蜆最怕有沙,但聽店員講D蜆浸過一晚,吐晒沙啦可以放心食,隻隻蜆肉肥味無比,肉質厚實彈牙,味道鲜甜。脆炸豬大腸,入口香濃外層酥脆内裏嫩滑,經過醃製嘅豬大腸油炸後非常好味,係送酒極品。法式芝士牛油焗西蘭花濃濃既芝士配西蘭花烤焗後,散發香噴噴香味,西蘭花爽脆配合牛油芝士,味道非常清新。串燒牛肉,牛肉經過醃製好入味,燒烤過既牛肉質感嫩滑,肉汁鲜嫩,牛味甚重,令人回味無窮。炎熱夏天,朋友相聚飲上一杯凍啤,配上小食同燒烤,簡直係嘆。

法式芝士牛油焗西蘭花

炎熱夏天,朋友相聚飲上一杯凍啤,配上小食同燒烤,簡直係嘆。
2016-06-02 336 浏览
晚餐時間經過附近,所以試一試呢間小餐廳。燒生蠔蒜溶醬很香,但是蠔偏細隻。白酒煮青口,全餐最好食的東西,很濃酒香,青口也不會太老。燒蝦。不過不失。另一樣值得推介的就是燒龍蝦。雖然唔太大隻,但係好新鮮,肉質彈牙。蒜溶醬不會落得太多,調味剛剛好。
晚餐時間經過附近,所以試一試呢間小餐廳。
燒生蠔蒜溶醬很香,但是蠔偏細隻。
白酒煮青口,全餐最好食的東西,很濃酒香,青口也不會太老。
燒蝦。不過不失。
2016-05-28
  • 青口,龍蝦
2016-06-01 320 浏览
今日食呢個燒烤都幾好玩, 食左超長既燒烤串燒, 聽老闆講足足有80幾cm長既串燒。入面串起,有香腸啦有青椒紅椒黃椒 粟米,雞翼 ,蝦東菇及牛舌那等等 。我感覺好似係 食緊巴西燒烤咁樣,成中串就咁樣燒,好過癮。燒完之後,一件件自己揀岩既就食喇。仲有招牌燒芝士龍蝦新鮮龍蝦肉,肉質甜美爽口涼伴皮蛋炮製得很好味道,皮蛋夠靚又挺身,有少許呈jelly狀,正。呢支西柚啤油味道一流,入口感覺到香濃既西柚味,甜甜好香地易入口既啤酒,用飲管吸更入味,值得一試。
大串燒
芝士燒龍蝦
仲有招牌燒芝士龍蝦
新鮮龍蝦肉,肉質甜美爽口
涼伴皮蛋
西柚啤油