2024-06-25 1797 浏览
老公話朋友介紹,觀塘有間中式小炒幾好,既然去開果邊,咁就去食吓。餐廳光猛乾淨,越夜越多人。餐牌選擇都幾多,樣樣都好想食。最後我哋叫左三款小菜,一個雜菜煲同一個炒飯。金沙蝦球:賣相吸引,剛炸起,熱辣辣。蝦球用左大隻新鮮蝦,口感彈牙,炸粉薄薄,入口鬆脆,好香鹹蛋王味道,好好味。連隔離枱客人都問我哋呢個係咩小炒,佢話下次都要叫呢個。龍記炸子雞:雞皮又薄又脆,唔多脂肪,雞肉嫩滑,調味亦剛剛好,作為招牌菜,我哋都幾認同。海味雜菜煲:海味有蝦同魷魚,另外仲有菇,蔬菜有菜心同白菜仔等,所有食材都係用上湯煮,整體無油,清淡,好夠味道,最後連湯都飲埋,唔錯。菜遠炒安格斯牛肉:牛肉切得厚薄適中,味道濃,有口感,獻汁濃結剛好,唔會一舊舊。菜心炒得夠鑊氣,爽口,估唔到用安格斯牛肉去炒係咁好味。私房蟹皇醬海鮮炒飯:炒飯份量多,蟹皇醬鹹鹹香香,配料有翠肉瓜、蝦同魷魚。炒飯粒粒分明,唔會太多油,加左鹹蛋王一齊炒,鹹蛋王炒到剛好流心,唔會炒到熟透,真心覺得好食。

2024-06-22
用餐时段
3天前 0 浏览
好耐冇食過咁好食炸子雞,真係可以炸到皮脆肉嫩,皮咬落脆卜卜,但又唔會滿口都係油,雞肉又唔會鞋,唔會好似外面酒樓咁炸到又干又鞋半隻雞都唔夠食😂本來想試下龍躉蚊豆腐,可惜龍躉沽清就轉左豉汁蒸白膳,老闆推介,又真係好正,好中意佢地調豆豉汁,好嘢味,白膳一食就知唔係大陸膳,因爽口又彈牙,好有口感豉油王鮮魷炒麵,一上就知好獲氣😂面炒得好干爽但吸收豉油香,加埋鮮魷,多種鮮味,好食😋唔怪得6點就已經坐滿,都好少地方食到飯店咁有獲氣小菜👍

半隻雞都唔夠食😂

唔怪得6點就已經坐滿,都好少地方食到飯店咁有獲氣小菜👍
4天前 0 浏览
和家人屋企附近晚飯,老豆喜歡食中菜,結果就去左依間。餐廳環境光鮮,感覺乾淨。價錢貼地,美食味道唔錯,都有水準,街坊可以閒來一食。經典拔絲咕嚕肉 $118咕嚕肉外層金黃酥脆,內裡肉質軟嫩彈牙,無肥油,醬汁酸甜開胃,配埋菠蘿和三色椒,健康美味。黑松露滑蛋蝦球 $128滑蛋炒得唔老,口感滑溜,蝦仁大隻爽口彈牙,黑松露醬加持下陣陣菇菌芳香。豆腐班腩煲 $108熱鍋即上熱騰騰冒晒煙,豆腐班腩各佔一半。魚腩肉雪白無骨,啖啖肉口感。豆腐軟滑入味。功夫乾炒牛河 $82河粉炒得乾身好有鑊氣,條條分明,食落唔係好濃味,牛肉相當大塊,好軟淋入味,味道唔錯。
和家人屋企附近晚飯,老豆喜歡食中菜,結果就去左依間。

經典拔絲咕嚕肉 $118

黑松露滑蛋蝦球 $128
黑松露滑蛋蝦球

豆腐班腩煲 $108
豆腐班腩煲

功夫乾炒牛河 $82

2024-10-02
等候时间
5 分钟 (堂食)
黑松露滑蛋蝦球
豆腐班腩煲
2024-09-24 0 浏览
最愛鑊氣小炒🥰呢間街坊小店一到咗7點就滿座幾乎每檯都有點炒飯、咕嚕肉、炸子雞同朋友得兩個人 就試吓咕嚕肉同埋炸子雞先啦💕龍記炸子雞即叫即炸 雞皮炸到好脆好香口 而且好薄身 唔係厚厚嘅脂肪雞肉有鹹香味 而且好嫩滑充滿肉汁唔怪得係招牌菜💕經典拔絲咕嚕肉咕嚕肉夾起嘅時候真係拉到絲絲嘅糖漿鍾意呢度唔係用半肥瘦豬肉成粒肉食晒都冇咩罪疚感每一舊都係bite-size 咁就可以沾到更加多醬汁配埋啲菠蘿同三色椒食 健康感up!💕海味雜菜煲有大蝦同埋鮮魷 仲配埋啲雜菌個煲上菜時吱吱聲夠晒火喉清湯飲完都唔會口渴 即係冇落味精啦💕豉油王海中蝦估唔到一碟有成咁多隻 隻隻爽口彈牙蝦殼好薄身 食嘅時候當然要慢慢啜個殼食晒啲豉油味嘅精華啦除咗keep住返枱之外 都有好多外賣單接㗎想食訂枱先最穩陣
最愛鑊氣小炒🥰
呢間街坊小店一到咗7點就滿座
幾乎每檯都有點炒飯、咕嚕肉、炸子雞

同朋友得兩個人 就試吓咕嚕肉同埋炸子雞先啦

咕嚕肉夾起嘅時候真係拉到絲絲嘅糖漿
鍾意呢度唔係用半肥瘦豬肉
成粒肉食晒都冇咩罪疚感
每一舊都係bite-size 咁就可以沾到更加多醬汁
配埋啲菠蘿同三色椒食 健康感up!

💕海味雜菜煲

蝦殼好薄身 食嘅時候當然要慢慢啜個殼食晒啲豉油味嘅精華啦

除咗keep住返枱之外 都有好多外賣單接㗎
想食訂枱先最穩陣
2024-09-23 0 浏览
📍龍記小廚(牛頭角)朋友同我講依間新餐廳好高質,今晚放工同屋企人嚟試吓佢招牌炸子雞😍😍 仲有多款海鮮揀,款款好正!豉汁蒸鱔🐟大力推薦!鱔魚肉質滑嫩爽口,搭配香濃的豉汁,每一啖都充滿了豐富的味道,既開胃又滿足😋椒鹽海中蝦🍤外脆內嫩,經過椒鹽調味,帶來了獨特的風味。蝦肉鮮甜,搭配椒鹽味道,非常適合作為開胃小食龍記炸子雞(半隻)🍗招牌必食!炸子雞外皮金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁,色香味俱全!😍😍炒時蔬🥬用新鮮蔬菜,色澤鮮艷,口感清脆,簡單調味保持了蔬菜的自然鮮甜,健康又美味
📍龍記小廚(牛頭角)

豉汁蒸鱔🐟

椒鹽海中蝦🍤

龍記炸子雞(半隻)🍗

炒時蔬🥬
龍記小廚 (觀塘)觀塘聯安街21號地舖食物推介:經典拔絲咕嚕肉 $118,黑松露滑蛋蝦球 $128,私房辣子雞 $128,鹹魚雞粒豆腐煲 $98經典拔絲咕嚕肉:咕嚕肉的豬肉部分外脆內嫩,炸至金黃的表皮帶來了酥脆的口感,咬下去時能感受到肉質的鮮嫩。糖醬的調製恰到好處,酸甜平衡,既不會過於甜膩,也不會掩蓋肉的鮮味,拔絲更令人食慾大增!😄😄😄黑松露滑蛋蝦球:蛋液經過精心烹調,呈現出絕佳的滑順感,入口即化,濃郁的蛋香與黑松露的芳香相互交織,帶來奢華的味覺體驗。黑松露的濃郁香氣在每一口中散發出來,蝦球的鮮味得,蝦肉鮮嫩,經十分彈牙!👍👍👍私房辣子雞:雞肉外皮金黃酥脆,內部卻保留了肉質的鮮嫩。每一口都能感受到雞肉的鮮香,讓人欲罷不能,乾辣椒的香氣透過烹調被雞肉充分吸收,非常惹味!😍😍😍鹹魚雞粒豆腐煲:雞肉鮮嫩多汁,與鹹魚的濃郁風味相互融合,形成了獨特的鹹香味。鹹魚的鹹味恰到好處,增添了雞肉的鮮美。每一口都能感受到鹹魚的香氣和雞肉的柔嫩,讓人愈加食慾大開!😋😋😋
龍記小廚 (觀塘)

觀塘聯安街21號地舖

2024-09-07 506 浏览
呢日去咗觀塘呢間中餐廳食dinner,呢間餐廳有好多有鑊氣嘅港式小炒,非常吸引。打開餐牌,見到啲菜式好吸引。今次點咗椒鹽雞軟骨、椒鹽海中蝦、豉汁蒸鱔同埋炒時菜。雞軟骨嘅口感好脆,配上椒鹽做調味,非常惹味,係一道好好既下酒小菜。另外,椒鹽海中蝦嘅好高質,用上新鮮蝦,口感彈牙。蝦殼酥脆,鹹香適中。仲有豉汁蒸鱔,鱔魚肉質滑嫩,豉汁的香氣完美融合,提升了整體的鮮味。呢啲咁正嘅有鑊氣小炒,配上一支冰凍嘅啤酒,perfect!
打開餐牌,見到啲菜式好吸引。

呢啲咁正嘅有鑊氣小炒,配上一支冰凍嘅啤酒,perfect!
2024-08-04 913 浏览
久聞觀塘的龍記小廚,拿手招牌菜是炸子雞,其他小炒亦不俗,就趁是夜到觀塘一試。茶位每人八元,蕎麥茶味道不俗,消脂解膩。龍記炸子雞(半隻)炸子雞皮脆肉嫩,份量十足,實屬水準之作。經典拔絲咕嚕肉咕嚕肉用上豬頸肉,脂肪均勻,吃下爽口。咕嚕肉炸得酥脆,每件沾滿酸甜醬汁,令人胃口大開。海味雜菜煲雜菜煲新鮮滾熱鬧,魚湯奶白,配濃味菜式更顯清甜。私房蟹黃醬海皇炒飯海皇炒飯飯粒乾身,每粒米飯均有蛋液包裹着。蟹黃醬帶蛋黃味,伴著炒飯不俗。

茶位每人八元,蕎麥茶味道不俗,消脂解膩。
龍記炸子雞(半隻)
炸子雞皮脆肉嫩,份量十足,實屬水準之作。

海味雜菜煲
雜菜煲新鮮滾熱鬧,魚湯奶白,配濃味菜式更顯清甜。

私房蟹黃醬海皇炒飯

2024-08-01
2024-07-23 809 浏览
地址 觀塘聯安街21號地舖G/F, 21 Luen On Street, Kwun Tong位於觀塘工業區的龍記小廚,隱藏在繁忙的街道後,卻成為了當地美食愛好者的隱藏祕境。這家小小的餐館,不僅提供優質的粵式料理,更以其創新的菜品,吸引了眾多食客的目光。今天,品嚐到了龍記小廚的三大招牌菜色 - 炸子雞、泰式辣炒鮮魚和蛋白炒飯。每一道菜都令我驚喜連連,讚歎不已。首先呈上的是龍記小廚的招牌炸子雞。金黃酥脆的外皮,包裹住多汁鮮嫩的雞肉,一口咬下,肉汁四溢,鮮香撲鼻。特製的蒜泥酸甜醬汁,為這道菜增添了一抹微辣的風味,完美地調和了雞肉的鹹香。這道菜的亮點在於油炸工藝,完全沒有油膩感,讓人忍不住一口接一口。緊接著上桌的是泰式辣炒鮮魚。這道菜採用新鮮的石斑魚片作為主料,配以各式東南亞香料炒製而成。辣椒的麻辣感與香菜、檸檬汁的清新交織,讓整道菜散發出陣陣迷人的異國風情。魚肉本身鮮嫩多汁,在辣椒的襯托下,更顯得口感豐富,層次感十足。這道菜不僅口味出色,且色香味俱全,可謂是龍記小廚的又一絕品。最後上桌的是蛋白炒飯。這道看似普通的炒飯,卻讓我眼前一亮。米飯粒粒分明,飽含著雞蛋的鮮香,每一口都飽含著滿滿的美味。
地址
觀塘聯安街21號地舖

最後上桌的是蛋白炒飯。這道看似普通的炒飯,卻讓我眼前一亮。米飯粒粒分明,飽含著雞蛋的鮮香,每一口都飽含著滿滿的美味。值得一提的是,這道蛋白炒飯用料十足,除了雞蛋之外,還加入了切碎的火腿和蔬菜,口感層次豐富,入口即化。最後灑上一些蔥花,為這道簡單的炒飯增添了清新的氣息。

三道菜色各有特色,但在龍記小廚師傅的巧手之下,竟然能夠完美融合,互相輝映,讓人百吃不厭。這家小餐館的確是觀塘美食圈的一顆閃耀的明珠,值得每一位美食愛好者前去品嚐。

除了美味可口的菜品,龍記小廚的用餐環境也十分舒適。整個餐廳以木質元素為主,營造出溫馨淳樸的氛圍,讓人彷彿置身於鄉野小屋。即使在繁華的工業區中,這裡也能提供一個安靜的休憩空間,讓顧客能夠放鬆心情,盡情品味美食。

龍記小廚無疑是一家值得一訪的餐館。從精心準備的菜餚,到溫馨舒適的用餐環境,無一不體現了這家餐館的用心經營。對於熱愛粵式料理的饕客來說,這裡絕對是不容錯過的美食勝地。相信只要親自來到這裡,定能收穫一段難忘的用餐體驗。

!
2024-07-18 664 浏览
牛頭角隱藏了很多不同類型的食肆,今晚便到聯安街的其中一間小廚,嘗試一下街坊的味道。龍記炸子雞半隻$98,炸子雞雞皮香脆,雞肉鮮嫩可口,雞件不用點淮鹽,已經夠味了。如果以這個價錢來說,這個炸子雞非常超值。經典拔絲咕嚕肉$118 ,糖醋酸甜味道適中,咕嚕肉外脆內軟,果然做到拔絲的效果,這個算是經典的做法。古法煎焗鱔$238 ,廚師以薑、蔥、蒜頭爆香了鐵鍋,再將鱔放在煲內焗一會,吸收了薑蔥的香氣,白鱔沒有腥味,只有鮮甜味道,如果白鱔的尺寸大一點味道更佳。青島$28,冰凍的啤酒一直是晚飯的最佳伴侶。這裏沒有加一 ,茶位每人$8。

青島$28,冰凍的啤酒一直是晚飯的最佳伴侶。

這裏沒有加一 ,茶位每人$8。
係香港食到有鑊氣嘅小炒真係滿足! 🔥朋友約左我去呢間龍記小廚位好易去牛頭角地鐵站行過去5分鐘左右我地叫到成枱都係熱辣辣既野食真係食到停唔到口😋😋⭐️「椒鹽蠔仔粒」感覺有d似福建蠔餅外皮酥脆 入口彈牙鹹香味剛剛好 又唔會太鹹好好突出咗蠔仔既鮮甜滋味無論配白飯或啤酒都一流😂😂😂⭐️「薑蔥炒安格斯牛肉」牛肉好軟嫩 🥩 薑蔥既香味剛剛好唔會蓋過咗牛肉本身既風味 好地道😍⭐️「海味雜菜煲」 湯頭濃郁蝦肉同埋久魷魚 滿滿海鮮既鮮味又配搭咗白菜、芹菜等各種蔬菜🥬又爽口又有層次感🥳⭐️「蟹黃醬海皇燴豆腐」豆腐好鮮嫩 加埋鮮甜同埋濃郁既蟹黃醬汁真係好正呀!每一口都超級好又唔會太油膩 反而好清新 超好下飯的呢😂配埋凍爽爽地無糖可樂真係match成個大排檔 feel ~ perfect晒!菜式都好出色 材料新鮮 而且小炒都好大份下lunch好抵食 下次有機會一定要再嚟食吓
係香港食到有鑊氣嘅小炒真係滿足! 🔥

外皮酥脆 入口彈牙
鹹香味剛剛好 又唔會太鹹
好好突出咗蠔仔既鮮甜滋味
無論配白飯或啤酒都一流😂😂😂

⭐️「薑蔥炒安格斯牛肉」
牛肉好軟嫩 🥩 薑蔥既香味剛剛好
唔會蓋過咗牛肉本身既風味 好地道😍

⭐️「海味雜菜煲」 湯頭濃郁
蝦肉同埋久魷魚 滿滿海鮮既鮮味
又配搭咗白菜、芹菜等各種蔬菜🥬
又爽口又有層次感🥳

⭐️「蟹黃醬海皇燴豆腐」
豆腐好鮮嫩 加埋鮮甜同埋濃郁既蟹黃醬汁
真係好正呀!每一口都超級好
又唔會太油膩 反而好清新 超好下飯的呢😂

配埋凍爽爽地無糖可樂
真係match成個大排檔 feel ~ perfect晒!
菜式都好出色 材料新鮮 而且小炒都好大份下
lunch好抵食 下次有機會一定要再嚟食吓
2024-06-24 609 浏览
最近我去咗觀塘嘅「龍記小廚」食晚餐,發現真係每款菜式都好好味!🤤首推黃金金沙一字排 ,尼道小菜真的超級讚!每一件炸物都炸得既香脆又金黃,外皮酥脆得簡直像金沙一樣,但入口後裡面卻又非常嫩滑多汁。每一口都讓人回味無窮。另外我最喜愛既栗米斑塊 ,配白飯一流,斑塊鮮嫩多汁,咬下去肉質軟滑。然後係招牌龍記炸子雞半隻 - 這道炸雞的特色在於皮脆肉嫩,令人難忘。雞肉新鮮,炸後外層酥脆,一口咬下裡面的雞肉卻又鮮嫩多汁,真的是美味極了。 另一招牌私房蟹黃醬海皇炒飯 ,尼款海皇炒飯絕對是餐廳的招牌菜之一。米粒飽滿彈牙,蟹黃醬的香濃鮮甜完美地包裹住米飯和各種新鮮的海鮮,真是一絕!最後咕嚕斑塊,斑塊每一口都充滿了酸甜多汁的絕妙滋味。肉質鮮嫩,配料恰到好處,讓每一口都回味無窮。總括離講,「龍記小廚」既每一道菜都有其獨特的特色,無論是炸物、魚類還是主菜,做工精湛,味道正宗,給人一種家常菜的親切感,非常值得推介。

炸子雞好嫩滑脆皮 雞肉好juicy啲小炒 砂鍋小菜都好夠鑊氣呢個價位有呢個質素好唔錯係好食嘅但如果可以改善埋啲小昆蟲問題會好啲 不停見到有幾隻烏蠅同蚊 飛來飛去 覺得心很累
炸子雞好嫩滑脆皮 雞肉好juicy
啲小炒 砂鍋小菜都好夠鑊氣
呢個價位有呢個質素好唔錯
係好食嘅

但如果可以改善埋啲小昆蟲問題會好啲
不停見到有幾隻烏蠅同蚊 飛來飛去 覺得心很累
2024-06-16 661 浏览
龍龍記小廚,位於觀塘牛大角,環境溫馨舒適。裝牌菜式都頗多中式小菜、小炒等選擇。士多啤梨骨,這道菜以其外皮酥脆、內裡肉質鮮嫩多汁而聞名,甜中帶酸的特點,讓人胃口大開,特別是那種酸甜交織的感覺,讓人回味無窮。鮮茄菌菇豆腐湯則是湯汁濃郁,番茄的酸甜與菌菇的鮮香完美融合,豆腐軟嫩滑口。功夫幹炒腩肉河,河粉軟糯卻不失彈性,腩肉肥而不膩,炒功到家。姬鬆茸燉瘦肉則是湯汁清甜,入口即化的鬆茸菌與燉至軟爛的瘦肉相得益彰。無論是與家人聚餐,還是朋友小聚,龍記小廚都能提供一個完美的用餐體驗,絕對值得一試。
龍龍記小廚,位於觀塘牛大角,環境溫馨舒適。

裝牌菜式都頗多中式小菜、小炒等選擇。

2024-06-14 501 浏览
觀塘搵到間隱世美食😍食小菜一流!有鑊氣大大碟!真心掂!。🥢椒鹽魷魚鬚 $98勁酥脆得黎唔會厚粉,大大碟平靚正!。🥢龍記炸子雞半隻 $98痴L線既炸子雞半隻只係98蚊,炸子雞外皮酥脆,內部肉質嫩滑爆汁,真心高質!。🥢桂花蝦球炒粉絲$78好有鑊氣!蛋絲條條分明、蝦球鮮嫩多汁,粉絲綿滑。。🥢黃金金沙一字排 $108黃金金沙一字排,呢個不得了!金黃酥脆!咸蛋黃調味將成個排骨昇華左!勁餸飯!。唔使加一又無茶芥又有冷氣!真心好正!
觀塘搵到間隱世美食😍食小菜一流!有鑊氣大大碟!真心掂!

🥢椒鹽魷魚鬚 $98
勁酥脆得黎唔會厚粉,大大碟平靚正!

🥢龍記炸子雞半隻 $98

🥢桂花蝦球炒粉絲$78
好有鑊氣!蛋絲條條分明、蝦球鮮嫩多汁,粉絲綿滑。

🥢黃金金沙一字排 $108

唔使加一又無茶芥又有冷氣!真心好正!