2019-03-21 862 浏览
15元一杯珍珠奶茶,我叫了走甜,朋友請。裡面有冰塊,所以夏天喝要盡快喝完,否則冰塊融了,飲料容易變淡。附送的大吸管吸珍珠剛剛好,奶茶的比例也是剛剛好,下午茶而言是不錯的選擇。問題是他們不附送膠袋裝,所以飲品要手拿,等待時間很快速,如果點炸雞麵就會慢一些。
15元一杯珍珠奶茶,我叫了走甜,朋友請。

2019-03-21
在中環 The University of Sunderland Hong Kong 上課,中午1點放飯,和同學試吃台式外賣店,味道一般,點了個沙拉,內含生菜蕃茄,少量玉米,味道一般,算洗得乾淨,送野飲,只有檸檬茶是無糖的。48元。對沙拉來說非常貴,比薩利亞的還有貴一倍,裡面只有平民食材,畢竟這家店的主打是手工麵條,我同學說很硬,珍珠奶茶有一股中藥味。雖然我沒有試,在減肥哈哈。
雖然我沒有試,在減肥哈哈。
沙拉
2019-03-14
15 分钟 (外卖自取)
2018-01-05 2802 浏览
聽同事講有間食店幾好味,今日去中環的101台式休閒站食午餐,見到我成日會食的台灣麵,菜式都幾多,食得好味便會多些來食。七味雞翼肉麵,主餸是以香煎醃味雞翼(共三隻)為主,咬落鮮味肉質爽,是台灣菜的味道呢。而且亦配有美味的台式肉鬆(牛肉)作配料,以及熟蛋、切紅蘿蔔塊、生菜等。當然粗式的嫩滑可口拉麵,及清潤的上湯湯底,才是主餐中的精華,食過都會想再食。總之十足台灣地道式風味的麵,是吸引人的食慾,今餐食得幾滿意,下次食過先。

2018-01-04 1475 浏览
我在港島返工,坐車食飯好方便,去到中環的101台式休閒站,見充滿台灣風味因是台式膳食快餐款外賣為主,正適合於中環區職場人士作快捷午膳,因見外賣部好忙。紅燒牛肉麵(涼拌麵),主餸紅燒牛肉係以牛腩肉為主,因此其肉質份外煙韌,由於牛肉是用台式做法是好容易令食客滿意。肉汁亦很夠味道,再加上一些切紅蘿蔔塊及熟蛋等作配料,以及嫩滑質爽的涼拌粗麵(冷吃),食落不但回味,同時也感受到台灣地道式風味的輕便麵餐。上次食另一款麵都好正,今餐水準都唔錯。

上次食另一款麵都好正,今餐水準都唔錯。
2017-12-19 4012 浏览
呢排間唔中都會返置地廣場工作,講起食午飯就不期然的一頭霧水主要係附近既食肆唔多,價錢也偏貴,食埋食埋都會有點肉赤....仲要,食物味道不如理想就真的十分大獲....經同事介紹下,就發現左呢間以台灣為主打的外賣店....講起101呢個名就覺得十分有保證.....餐廳簡簡單單,主食就有9款,肉燥飯及牛肉麵,肉燥飯也可轉豬骨湯拉麵或米線或涼拌麵.....所有套餐更配上有一杯飲品.....以一般50蚊價錢來說,都不算太貴吧~~~非常香濃的肉碎粒,帶有湯汁的鋪滿飯面,令到每一口飯都有肉香肉燥係充足的,撈起後,每一口都沾滿,味道也一如台灣出品,唔會有太多肥膏,每啖都是肉...我揀左3號板燒雞柳拼章魚餅肉燥飯肉燥飯同個餸係分開的,所以每一碗既份量都俾得好足滑嫩嫩的雞肉柳,同埋半個魯蛋,最底下就是札札實實的章魚餅....札札實實的章魚餅之所以咁樣介紹是因為佢落左好多章魚肉粒起肉餅入面,所以每一口都好有彈性另外,我同同事SHARE左個麻醬雞絲....份量也是想像中的多,麻醬撈起每一條雞絲,似花生醬既味道重左點,加上又落左花生粒,好味~~同埋佢地既珍珠奶茶也是想像中的好,不愧係打著台灣的招牌

呢排間唔中都會返置地廣場工作,講起食午飯就不期然的一頭霧水

非常香濃的肉碎粒,帶有湯汁的鋪滿飯面,令到每一口飯都有肉香

我揀左3號板燒雞柳拼章魚餅肉燥飯
肉燥飯同個餸係分開的,所以每一碗既份量都俾得好足

另外,我同同事SHARE左個麻醬雞絲....
同埋佢地既珍珠奶茶也是想像中的好,不愧係打著台灣的招牌
2017-12-01
2017-12-12 1011 浏览
平時屬帶飯一族, 小資女當無飯帶時要諗食乜都幾頭痛位處中環和金鐘區之間上班, 沒什麼抵食之選最近發覺行遠少少去中環鬧市, 原來都幾多人流食店驟眼看餐牌都好似幾經濟今次選了這間外賣店, 星期五實在超繁忙, 一堆人在等午市套餐有數款飯類選擇, $49一個飯連台式飲品都算抵啦依家啲快餐店$49係得個飯唔包嘢飲架 (哼!!!)套餐均贈送指定飲品, 有台式飲品又唔駛額外加十幾蚊真係唔錯~雖然多人, 但出餐都好快手我揀咗板燒雞柳拼章魚餅肉燥飯+香芋珍珠, SIZE都正常飯同餸隔開擺既, 份量都唔少噃, 吃到尾聲都覺飽肚喇~起初驚啲雞柳會係鞋烚烚無乜味嗰種, 食落又有啲驚喜喎!味道同口感都幾好, 肉質幾嫩滑, 最緊要係冇雪藏味~而塊魚餅幾大塊之餘都幾彈牙至於杯嘢飲一開始又係怕得個甜字, 好在實際甜度都正常, 都飲到香芋味既^^*見好多人都係飲珍珠奶茶, 下次要試番先
平時屬帶飯一族, 小資女當無飯帶時要諗食乜都幾頭痛

位處中環和金鐘區之間上班, 沒什麼抵食之選

最近發覺行遠少少去中環鬧市, 原來都幾多人流食店

驟眼看餐牌都好似幾經濟

今次選了這間外賣店, 星期五實在超繁忙, 一堆人在等

午市套餐有數款飯類選擇, $49一個飯連台式飲品都算抵啦

依家啲快餐店$49係得個飯唔包嘢飲架 (哼!!!)

雖然多人, 但出餐都好快手

我揀咗板燒雞柳拼章魚餅肉燥飯+香芋珍珠, SIZE都正常

飯同餸隔開擺既, 份量都唔少噃, 吃到尾聲都覺飽肚喇~

起初驚啲雞柳會係鞋烚烚無乜味嗰種, 食落又有啲驚喜喎!

味道同口感都幾好, 肉質幾嫩滑, 最緊要係冇雪藏味~

而塊魚餅幾大塊之餘都幾彈牙

見好多人都係飲珍珠奶茶, 下次要試番先
2017-11-24
外卖自取
2017-12-02 2009 浏览
由於老公下午約咗朋友,所以吃完 Saturday Brunch 後,兩口子決定先去行山,之後才分道揚鑣,各自搵節目。回到中環,看看腕錶,原來已經接近下午四點,決定先去吃頓下午茶,再去「豐澤」睇手機。在電器店旁邊發現這間「101 台式休閒站」,走近細看,原來仲有午市套餐供應,反正還沒想到吃甚麼,就一於買個外賣,去附近開餐。午市套餐共有 9 款選擇,有肉燥飯,也有牛肉麵,而肉燥飯亦可免費轉成豬骨濃湯台灣渝村拉麵、米線或麻辣麻醬涼拌麵,全部包港式或台式飲品一杯。點了紅燒牛肉肉燥飯配珍珠奶茶 ($54),外賣盒頗精美,外面印有舖頭名。揭開盒蓋,肉燥飯同餸菜分開盛載,以免米飯因索了菜汁而變腍,設計十分周到。先嘗一口肉燥飯,飯粒雖然並非黏糯的台灣米,但入口軟硬度適中,而且就算吸了肉燥的汁,吃起來亦不會太濕太腍。肉燥是瘦絞肉,食落有肉香。紅燒牛肉共有四大件,肥瘦度適中,煮得夠入味,而且相當軟腍,咬口十足。滷蛋味道偏淡,不過用來配飯吃,尚算不俗。珍珠奶茶茶味十足,毫不苦澀,而且奶香滑溜,加上珍珠煙韌又不黏牙,美味。吃飽飽,可以去行街街了。
2017-12-02
2017-11-25 525 浏览
今早要幫阿妹過中環令野,之後要趕返工。但都要醫肚,係冇乜時間既關係下,決定買外賣返公司食。見到呢間咁多人排隊,應該都幾好掛。呢間係賣台式食品,有午市套餐選擇,一個飯或麵,加杯飲品,大約50-60蚊。中環呢個地方黎講,算係平價之選。飲品都有好多選擇,我揀左珍珠奶茶。平時一杯珍珠奶茶都要二十蚊,計落好抵。如果驚唔夠飽,仲有小食可以叫。原本諗住簡簡單單叫個飯就算,點知個飯一D都唔簡單。叫左個板燒雞柳拼章魚餅肉燥飯,喜出望外,一個飯竟然可以有四樣餸,而且質素都唔差。飯同餸分開放。肉燥拌飯,不過我嫌唔夠汁,所以我將d餸汁(滷汁)加埋落去,咁就非常入味啦。有滷蛋半隻,一塊章魚餅,好多件雞柳,仲有少量椰菜伴底。章魚餅真係食到有章魚粒,雞柳好滑好淋,滷蛋好入味,整體黎講唔錯。仲有網上外賣平台服務提供,唔一定排隊買外賣呀。

如果驚唔夠飽,仲有小食可以叫。

仲有網上外賣平台服務提供,唔一定排隊買外賣呀。

2017-11-08 557 浏览
I have a busy day today having appointment after appointment at Central, thus i only have a short break for my quick lunch. Since Central was always very crowded during lunch, I decided to have take away. While walking along an alley near Melbourne plaza, i saw a queue starting to form at this Taiwanese store. Since the turnover was quite fast, I decided to give it a try. Their menu was very straight forward, offering few choices for customers to choose. They do have set lunch available, snacks

Their menu was very straight forward, offering few choices for customers to choose. They do have set lunch available, snacks and beverages as well.

Taro milk tea with pearls - It was served cold and was sweet, with strong taro taste. The pearls were chewy and smooth too.

Grilled spicy chicken wings - There were alot of spicy powder spread on the wings and was slightly dry. But it was smooth and tasty though.

Marinated minced pork rice with lemongrass pork chop - Minced pork was soft and flavourful, mixing well with the rice. Pork chop was juicy and chewy.
2017-11-01 488 浏览
話說某天打算和同事A去M記買午餐,路過見到巷仔入面排了條隊,睇真D原來開了一間台式外賣店經常見到台式餐廳叫‘101’XXX🤣到底有沒有關係呢?雖然食物選擇不多,不過每款都幾吸引!😍而且可能是因為外賣店,價錢都ok~鹽酥雞及花枝丸要下午2點後先供應🤔🤔跟餐包台式飲品👍🏾最後我點了紅燒牛肉+肉燥飯$54+香芋牛奶雪香補$2外賣盒的設計不錯,上層是餸,下層是飯紅燒牛肉好淋好入味,少少辣,配飯食一流👍🏾真心推薦~我覺得好食過去茶木食的牛肉!肉燥飯都不錯,飯量剛剛好~熱飲芋奶也不錯,入面有少許像胚芽的東西,返到公司介紹比其他同事,下次一齊早少少去就唔使排隊啦😼再買返公司食😺

經常見到台式餐廳叫‘101’XXX🤣到底有沒有關係呢?

鹽酥雞及花枝丸要下午2點後先供應🤔🤔

跟餐包台式飲品👍🏾
最後我點了紅燒牛肉+肉燥飯$54+香芋牛奶雪香補$2
紅燒牛肉肉燥飯

外賣盒的設計不錯,上層是餸,下層是飯

肉燥飯都不錯,飯量剛剛好~
香芋牛奶雪香

2017-10-17
紅燒牛肉肉燥飯
2017-10-31 429 浏览
在中環搵食得確好易,但在中環搵好野食又不過百,其實有難度!見到萬邦行開左間台灣菜,只做外賣,約$50!即試!無骨香辣三杯雞肉燥飯$49 - 對於已去骨三杯雞要讚一讚,岩晒要保持儀態的女士們,又岩男士們喜歡啖啖肉!三杯雞味道不錯,仲有豆卜及椰菜,吸晒三杯汁的味,好食!一開始我覺得份量不多,但個肉燥飯真的很大碗!而且肉燥的份量也夠多了! 紅燒牛肉肉燥飯 $54- 這一碟的牛肉十分入味,好香口,又不軔!連蛋都十分夠味,十分適合送飯食!跟餐仲送台式飲料!去邊度搵?

跟餐仲送台式飲料!去邊度搵?
2017-10-27
2017-10-20 573 浏览
中環上班,必定嚟唔開快食文化。對於往往只有30分鐘午飯時間嘅上班一族,快食餐廳必須要:快!靚!正!今日經過萬邦行後巷,發現一間台式快食外賣店, 9秒9點左一個「紅燒牛肉肉燥飯」。Set lunch 包一個紅燒牛肉肉燥飯及一杯飲品。飲品我選擇了珍珠奶茶。收錢小姐態度殷勤,好好笑容,餐廳出餐亦都好快。打開便當,見到肉操飯跟餸是分開承載的,這點不是很多餐廳都會做嘅窩心事。另一方面表露了餐廳嘅專業。分量對我這個不太大食嘅女士來說,足夠有餘。肉燥飯味道適中,不會太油膩,又不會太鹹。小妹試過坊間很多肉燥飯,經常發現他們的肉燥飯加入很多肥豬糕,而且味道好鹹。紅燒牛肉好入味,肉質非常林,更有雞蛋及蔬菜做配菜。
收錢小姐態度殷勤,好好笑容,餐廳出餐亦都好快。
分量對我這個不太大食嘅女士來說,足夠有餘。
紅燒牛肉好入味,肉質非常林,更有雞蛋及蔬菜做配菜。
2017-10-20
2017-10-11 585 浏览
加餸唔一定要斬料既,放上碟後升價幾倍😬今日收早,中環地鐵站附近新開既台式野食,同事一早試過話唔錯珍珠奶茶☕️ 珍珠超QQ ! 唔駛叫少甜,茶味夠! 份量超級大杯! 包裝上係台灣既剪影,幾特別鹽酥雞,雞件好滑啊外面既味粉會食上癮!!!外脆肉滑,必點呀花枝丸,好彈牙,就算拎到返屋企都仲好食大大粒Lunch set包埋野飲,員工手腳都幾快! 中環呢個價錢,超抵! 唔駛再食頹飯~ Lunch menu can order noodle too 👍🏻

加餸唔一定要斬料既,放上碟後升價幾倍😬

今日收早,中環地鐵站附近新開既台式野食,同事一早試過話唔錯

鹽酥雞,雞件好滑啊
外面既味粉會食上癮!!!
外脆肉滑,必點呀

花枝丸,好彈牙,就算拎到返屋企都仲好食
大大粒

外卖自取