2011-09-17 18 浏览
大約一點鐘左右坐下, 沒多久就滿坐了.很喜歡 Affogato, 記得第一次光顧點了 Affogato, 忘了是點雲尼拿雪糕還是朱古力雪糕, 但肯定咖啡酸得要命. 今次不敢再試, 點了常喝的 Mocha, 再加 Tiramisu.Tiramisu 做得不錯, 只是稍稍濕了一點, 酒味可以重一點點.Mocha 給我整體的感覺較淡, 咖啡, 朱古力, 兩者也淡, 但勝在不會像其他咖啡店沖得過甜, 奶略嫌未夠厚滑. 不過整體是不錯.下次來會試試那個素菜炒蛋早餐.
大約一點鐘左右坐下, 沒多久就滿坐了.
Mocha ($32) + Tiramsu ($48)
下次來會試試那個素菜炒蛋早餐.
2011-09-17
$40 (其他)
Mocha ($32) + Tiramsu ($48)
不嬲都知呢間野好多人, 專登揀豬頭骨時間去食-- 11:30AM班尼狄蛋 (Eggs Benedict) 超好好食~!!!上面既芝士加蛋係超滑, 用芝士蓋蛋令蛋無咁易散, 好聰明~!個芝士似YOGURT, 有少少酸~下面既特式煙肉、菠菜同飽好夾~一切個包, D 蛋汁溜出黎~ 真係正正正呀!仲有, 旁邊個SALAD 都唔馬虎, 好新鮮~澳式早餐 (Aussie Breakfast) 有炒蛋、麥包、菇、茄汁豆、肉腸、煎蕃茄~都OK, 不過食落無乜特別驚喜...炒蛋、麥包、茄汁豆、肉腸、煎蕃茄都屬中等水平~ 好多茶餐廳都食到呢個質素~而菇就比較特別, 好香~ 好好入口~雖然貴咗少少, 但整體都好正!! 我下次一定會再黎! 食多次BENEDICT, 而澳式早餐可以不再試了~~~

班尼狄蛋 (Eggs Benedict), 正!!!
班尼狄蛋 (Eggs Benedict) 超好好食~!!!

個芝士似YOGURT, 有少少酸~

下面既特式煙肉、菠菜同飽好夾~

一切個包, D 蛋汁溜出黎~ 真係正正正呀!

仲有, 旁邊個SALAD 都唔馬虎, 好新鮮~
澳式早餐 (Aussie Breakfast), OK~

都OK, 不過食落無乜特別驚喜...

而菇就比較特別, 好香~ 好好入口~

雖然貴咗少少, 但整體都好正!! 我下次一定會再黎!

食多次BENEDICT, 而澳式早餐可以不再試了~~~
2011-08-06
班尼狄蛋 (Eggs Benedict), 正!!!
  • 班尼狄蛋 (Eggs Benedict)
2011-09-09 23 浏览
上星期的某一天,放工約了朋友吃飯談天,女生聚頭,主要都是說說感情的煩惱﹑衣服﹑包包等等,很久沒有放工出去girl's night了!有時間我都去做gym﹑上課等,趁著還未開學出一下街才成!地方是我選的,因為主要是坐坐聊天,我喜歡cafe,一來環境比較relaxing,二來食物選擇比較健康,好像三文治﹑flatbread那種,飲品的話點杯coffee要skim milk也是不錯的選擇啊。而我選近日在openrice大熱的18 grams,因為有Egg Benedict!!Eggs Benedict is a dish that consists of two halves of an English muffin, topped with ham or bacon, poached eggs and Hollandaise sauce. (from Wikipedia),其實也不是什麼難做的菜,不過有很多我個人很喜歡的元素,好像是english muffin﹑流黃的蛋﹑烚菠菜等等,所以一值也很想試試呢!!這家店是在家樂旁邊的starbucks再走前一點,以前red box那個位置,要下扶

這家店是在家樂旁邊的starbucks再走前一點,以前red box那個位置,要下扶手電梯的,在家樂內是通不到過去的。 去到人不多,2個人找位置也不算難。

點菜要自己走出去cashier那邊下單的,我無慮即決的點了個Egg Benedict,等一會waitor會把它送到你面前,點了飲品的就要自己拿的。在openrice看到別人可以點多菜,我當然也點了,但waitors好像不清楚o不ok一樣,入去問了一下,才打了more veggie,另外我也request少sauce,所以下圖的份量可能跟普通的不一樣啊。
我喜歡整個配搭,蛋是水煮的,很滑~蛋的生熟程度是控制得很好,蛋白是鮮嫩,蛋黃很流心,一切就全流下來了!!ham不是油膩那種,是瘦肉火腿那種,鹹鹹的差不多是整個dish唯一有favours的食物了。不過吃到尾那塊english muffin會因為菠菜的水而變軟,味道就大打折扣了。
最surprising的是伴碟的salad,一吃就知道用料很好,而且那個甜醋很開胃,又不油膩,比普通的salad sacue健康多了!!之後點了杯house coffee,它們的coffee是用自己炒的coffee bean沖的啊,我點了杯regular的,配skim milk。我不太懂喝coffee,對我來說,只要不是茶餐廳那種酸coffee就可以了,它們的coffee當然是more than enough啦。
2011-09-04
  • coffee
2011-08-31 8 浏览
知道這咖啡店獲不少好評 一直心癢癢想吃它的Banana Bread昨天便決定拉著一樣愛咖啡店格調的友人去嘗嘗我們還未解決午餐 於是也叫些主食朋友要了客鹹牛肉三文治(?) 我沒有嘗友人說味道OK 不過麵包太多 整體感覺有點膩 只是飽肚罷了而我要了素食早餐($62)是簡單但收費不便宜的菜色 材料全是我愛吃的東西 不怕難吃 但也有期待可惜麵包有點阿隔夜還未翻熱feel 而且其中一塊縮水了愛吃麥包的我已大受打擊其餘配料也只是微溫 不過炒蛋和蘑菇味道很好,蕃茄很juicy 才挽回分數而且我的早餐不到3分鐘便出世了 快得驚人 那我寧願等久一點 質素會高一點然後便到了要用失望來形容的latte($28)和朋友一樣點熱的 只是我的是skim milk完全是普通貨色 我朋友同時發出"我愛騷媚~"的信號><對於我們不是每天需要啡一啡的人有點浪費金錢的感覺最後還是有東西讃一讃 就是我的目標Banana Bread($22)甜度可以接受 配上楓糖意外地相配又不膩而且蕉味濃帶點果仁香 感材實料口感都十分豐富 介乎麵包與蛋糕之間 很特別作飯後甜點為18grams挽回不少面子服務方面其實是沒有什麼
昨天便決定拉著一樣愛咖啡店格調的友人去嘗嘗
我們還未解決午餐 於是也叫些主食
朋友要了客鹹牛肉三文治(?) 我沒有嘗
友人說味道OK 不過麵包太多 整體感覺有點膩 只是飽肚罷了
賣相是挺好的
而我要了素食早餐($62)
可惜麵包有點阿隔夜還未翻熱feel 而且其中一塊縮水了
愛吃麥包的我已大受打擊
基本的賣相和溫度等未達標 整體普通
然後便到了要用失望來形容的latte($28)
和朋友一樣點熱的 只是我的是skim milk
而且蕉味濃帶點果仁香 感材實料
口感都十分豐富 介乎麵包與蛋糕之間 很特別
作飯後甜點為18grams挽回不少面子
服務方面其實是沒有什麼服務又不太醒目 但感覺有禮
整體感覺是希望越大失望越大 不過在旺角這個鬧市 它還是難得的存在 所以比個OK
2011-08-29
賣相是挺好的
基本的賣相和溫度等未達標 整體普通
拉花已不出色
這個加分加分加分haha
  • Banana Bread
2011-08-29 9 浏览
數天前才幫襯過小吃,急不及待要快點來個正餐。上次星期日晚來,沒什人客,今天week day反而要等位!好快有位,因為位子不好坐,實在太細小太窄了,加上不時有等待的人客,吃罷便要即走。不知午餐有沒有set,晚餐時段就沒有了,散叫不廉宜,而且份量小吃不飽。基本上每枱必叫的都是「英式早餐」,或「斑尼蛋早餐」。我們也不輸蝕,要份斑尼蛋吃吃。極多蛋汁,火腿優質,不咸而且肉質有彈性。還有加了芝士,蛋汁+芝士,簡直絕配!肉醬意粉,這個份量小。意粉有o趙口,肉醬少,味道較淡,但芝士汁很出色!Café Viena,是咖啡加cream,不會太多奶,所以咖啡味苦中有回甘。Peppermint Latte,不只要讚拉花技術,奶泡厚厚的,非常滑溜!非常好飲!光顧過三次,每次也有驚喜,很期待下次再來。即時成為最愛店之一!
數天前才幫襯過小吃,急不及待要快點來個正餐。
上次星期日晚來,沒什人客,今天week day反而要等位
!
Café Viena
濃到底
Peppermint Latte
2011-08-26 14 浏览
約fd食晚飯,我提議試18grams,朋友好順得人,於是就去試試。朋友遲到,我等咗成半個鐘,大約6:30,都仲有位,8成滿。剛好有個角落位,啱晒我地傾偈。半自助式,自己出去點餐加俾錢,食物就由店員送來。要了aussie breakfast, sphaghetti bolognese、brownie & NY cheesecake。餐具、調味料或清水都係自助。Aussie breakfast 賣相好吸引,大大份。有腸、煙肉、beans, 炒蛋、蘑菇、蕃茄同埋toast。腸唔錯,唔會太咸,蘑菇好香,食到菇菌香。toast 上放上炒蛋,再加點點beans真係好好食。bacon 煎到脆脆地。sphaghetti bolognese 份量不多,但芝士嘅量就好多,鋪滿全個面。肉醬好rich ,肉碎與茄醬混在一起,再加上彈牙嘅意粉,實在不錯!brownie非常實淨,香濃朱古力味,又不會過甜。NY cheesecake 比brownie 遜色一點,芝味不足,質地較濕潤,尚算幼滑。環境都幾適合傾偈,飲吓咖啡食個早餐,不錯!
朋友遲到,我等咗成半個鐘,大約6:30,都仲有位,8成滿。
剛好有個角落位,啱晒我地傾偈。
半自助式,自己出去點餐加俾錢,食物就由店員送來。
餐具、調味料或清水都係自助。
Aussie breakfast
肉醬意粉
brownie非常實淨,香濃朱古力味,又不會過甜。

環境都幾適合傾偈,飲吓咖啡食個早餐,不錯!
Aussie breakfast
  • aussie breakfast
2011-08-25 16 浏览
這夜在旺角想喝杯咖啡,想起18grams在這附近開了分店,一於就試試啦。Latte的咖啡不算很濃,奶相對較重,喝得很舒服。這分店的座位比銅鑼灣多,menu種類也頗多。以後在旺角區有地方喝好咖啡了。
good latte
$28 (其他)
good latte
2011-08-25 11 浏览
由於我係平日4點幾去食, 所以無咩人, high 番個靚 tea 先~ 叫左個 Flat white 同 Eggs benedictFlat white 好好飲, 不過由於野飲要自己拎埋位, 無人送埋黎, 勁爆論盡既我已經倒左一部份0係隻杯碟度...Eggs benedict 就會有服務員送埋去枱!!Eggs benedict 真係好正啊, 個蛋黃切開仲會流... 太好味啦!!
Flat white 好好飲, 不過由於野飲要自己拎埋位,
無人送埋黎, 勁爆論盡既我已經倒左一部份0係隻杯碟度...
Eggs benedict 就會有服務員送埋去枱!!
2011-08-10
2011-08-22 26 浏览
蘋果茶從來都不是咖啡迷,但是卻偏偏對精緻咖啡室或是悠閒小店情有獨鍾特別偏愛,在銅鑼灣景隆街起家的"18 Grams",很多次過門而不入,也許是因為店面太小之故,每次也沒法走入小店品嚐彷彿置身國外的咖啡風情,直到"18 Grams"進駐旺角家樂商場地庫,人氣比之前的總點更一時無倆,而且最近更推出了團購的優惠,可以以$10的價錢品嚐原價$28的咖啡(包括Espresso,Cappuccino和Latte),精明又為食的蘋果茶一口氣買下幾張電子優惠劵,今天和朋友仔一同到"18 Grams"初嚐咖啡新貴~星期日的下午,小店人頭湧湧,幸好等了5分鐘左右便找到位子了,有備而來的蘋果茶看遍了大部份的食評,大家的選擇多是這裡的招牌名物Eggs Benedict或是Aussie Breakfast,但我卻鍾情冷門的Salmon Begal.據說Begal(比高包)是一種馬鐙形狀的圈圈餅,是猶太人發明的,因為它是直接把麵粉揉成圈形,放在熱水中煮燙再進行烘烤,當中完全沒有加入雞蛋或是牛油,比普通的麵包健康得多,它的"獨有"造法使這種比高包在蘋果茶心目中與眾不同﹑別具一格,配上挪威煙三文魚更是美味,半熟的三文
Salmon Begal
Aussie Breakfast~超豐富!
星期日的下午,
但我卻鍾情冷門的Salmon Begal.
配上挪威煙三文魚更是美味,半熟的三文魚上面帶有驢蹄草,
帶出了三文魚的煙燻味道和鹹香,配合著早已經塗滿在比高包上的cream cheese,
那大慨就是一種舌頭大滿足和理所當然的美味,
口感結實豐滿的比高,和濃烈軟綿的cream cheese是絕配,鹹鹹香香的獨有芝士味道,
會在口腔內徘徊糾結,一口又一口滿足和實在的感覺。

男友選的Aussie Breakfast,賣相大推頭非常豐富,
當中的炒蛋香氣撲鼻滑溜且蛋味濃郁,白豬肉香腸煎得香噴噴,但卻保留了juicy肉汁,
煎香的蘑菇粒同樣是水準之作,
唯一美中不足是Breakfast內的三片多士,沒錯多士足足有三片份量絕不欺場,
味道也帶有麥香,可惜烘得未夠香脆使這個多士失分了,
試想想如果那是香脆熱烘的多士,使牛油能融化在麵包的紋理之中,
相信會更為回味~
Homemade Banana Bread
cappuccino~心心拉花
Iced Chocolate
另外標明自家homemade的Homemade Banana Bread,
口感比較結實有嚼勁,彷彿介乎在麵包和蛋糕中間的那種質感,
充滿了香蕉的味道,,似乎內含香蕉的份量不少呢,
亮點是伴著上碟的蜜糖,
把蛋糕沾上蜜糖同吃,竟然出奇地配合,
任誰也搶不去對方的味道,反而更突出香蕉的香和花蜜的甜。

飲品方面蘋果茶是用優惠劵,選了Cappuccino,
看那心型的拉花使人心擴神怡,當然這並沒有因為團購優惠而"偷工減料",
杯是正常size,比起其他因為團購將貨就價或是另設menu的食店討好和誠實,
先喝下那心型的泡沫是滑滑帶著奶香,
之後"忍痛"把那心心融會在咖啡之中,拌勻後喝下當然是Cappuccino的甘香。

Iced Chocolate只嚐了一口,冰涼的泡沫和醇厚的朱古力味道,
相信那才會是我的偏愛,
下一次來的時候再喝吧。

誠意和美味的咖啡小店,還是值得推介的。

2011-08-21
Homemade Banana Bread
Aussie Breakfast~超豐富!
Salmon Begal
Iced Chocolate
  • cappuccino
  • salmon begal
  • Aussie Breakfast
之前睇左雜誌介紹 ﹐所以來睇下D咖啡拉花不過我就叫左杯hot chocolate﹐ 都唔 錯仲叫左Alio olio 意粉同Smoked Salmon with Bagel 叫左杯Vienna Chocolate.....上面既cream真係好好味啊好滑﹐ 不過杯chocolate 飲落去嫌唔係好夠味我個朋友叫左杯Hazelnut ice latte..........賣相唔錯不過就唔係好夠味好Fresh的一個配搭 ﹐cream fraiche 搽係Bagel上面 ﹐light 同唔太流 ﹐我會suggest 加少少Honey mustard 就令到拒有返少少 味道 Alio Olio 意粉 ﹐意粉煮得剛剛好唔會太淋有咬口味道淡左D﹐蒜片唔係好夠﹐再落多少少效果會更好價錢我覺得係CAFE來講比較貴 ﹐ 地方細又坐得唔係好舒服唔應該 收呢個價錢﹐仲有service 都好大問題﹐需要係self service 但係其實地方甘細 ﹐又好多server 企晒係到唔知做咩望住人客杯野飲 ﹐只要行幾步就到﹐可不幫客落過去table到呢今時今日幾服務態度 ﹐真係唔得 ~
之前睇左雜誌介紹 ﹐所以來睇下D咖啡拉花
OK 喇
OK
唔錯
Alio Olio 意粉 ﹐意粉煮得剛剛好唔會太淋有咬口
味道淡左D﹐蒜片唔係好夠﹐再落多少少效果會更好

價錢我覺得係CAFE來講比較貴 ﹐ 地方細又坐得唔係好舒服
唔應該 收呢個價錢﹐仲有service 都好大問題﹐
今時今日幾服務態度 ﹐真係唔得 ~

2011-08-10
OK 喇
OK
唔錯
早晨全餐自從2年前英遊后已經沒有再嚐過了得悉18GRAMS在旺角開分店, 特地與朋友去試試看老實說, 這裏的SERVICE 很一般就我所經歷的, 店舖要求客人自取食物(其實沒有清楚說明, 最好收錢時提醒!)店員即使空閒也不會幫忙, 反而會走來對你說:「要自己拿的」忽然想起「人間有情」這詞語, 既然在能力範圍內, 怎麼就不去幫客人一把呢?好, 說回吃的. 這all day breakfast賣相100分, 材料夠多(與價錢成正比!!!)不過honestly, 這些材料也沒有什麼特別的, 只是給我「豐富」的感覺我比較欣賞那腸和麵包, 可能是因為平時少吃的關係吧這all day breakfast, 吃一次便夠了對我來說, 它的吸引之處就只在於用料多元化在一個早晨能試到多種不同的食物, 什是高興, 但卻不worth這個價以這價位, 相信可以找到更有質素的早餐
早晨全餐自從2年前英遊后已經沒有再嚐過了
得悉18GRAMS在旺角開分店, 特地與朋友去試試看
老實說, 這裏的SERVICE 很一般
店員即使空閒也不會幫忙, 反而會走來對你說:「要自己拿的」

我比較欣賞那腸和麵包, 可能是因為平時少吃的關係吧
這all day breakfast, 吃一次便夠了
對我來說, 它的吸引之處就只在於用料多元化
以這價位, 相信可以找到更有質素的早餐
$130 (早餐)
2011-08-14 22 浏览
之前在銅鑼吃過,沒飲咖啡,食物整體所象很好。沒想過她會在旺角開分店!此分店比”總店”大很多。餐牌亦大大的立在店外,才發現原來她有很多少見的咖啡款式。還有all day menu,意粉食品。但是日未能在此吃晚飯,是次為了banana bread而來,吃正餐?留待下次。$22一件這麼細小的Banana Bread,真的不捨得買來吃。當吃第一口時,嘩!!香蕉味香到難以形容!口感有點糯,叫做”bread”,不是gimmick,是真的不像普通香蕉蛋糕!Lamington$20,大大粒,外皮朱古力,有點雪乾了,但一切開,內裡如雪芳蛋糕般,幼滑如絲!!同埋很香呍哩o拿味。食物好吃是好吃,但真的賣得很貴。
之前在銅鑼吃過,沒飲咖啡,食物整體所象很好。
沒想過她會在旺角開分店!
食物好吃是好吃,但真的賣得很貴。

Banana Bread (蜜糖非常香!)
Lamington
2011-08-13
5 分钟 (外卖自取)
$44 (宵夜)
Banana Bread (蜜糖非常香!)
Lamington
  • banana bread
2011-08-13 18 浏览
service:no water will be provided so you have to order drinksorder and pay before sitting down as no one will help you if you just sit down and wait for someone to comewill not make you go by taking away all your plates or glassenvironment:not as noisy as i expectedseats were very comfortablegood chatting place and actually quite private enoughprice:cheaper than most egg benedict shopfood size was larger than the cost you payextra spinach didn't require extra amount but extra harshbrown didfood:
service:

environment:
not as noisy as i expected

seats were very comfortable

price:

food:
spinach was too salty but the chopped garlic let me feel their heart

both eggs ( three i should say, as my mom the same time ordered egg benedict while one of them did ) were moving yolk

sauce was the best i've tasted, sour enough, better than simplylife, flying pan, bricklane...etc

salad was well tosed with oil and vinegar but a bit too sweet

ham was not too salty and was fried very crispy, very good!!!

mix greens salad was very fresh and i even had one piece of expensive baby spinach

english muffin was soft inside and crispy outside but not too buttery, good!!!
will be back for tea as i saw a "beef and cheese sandwich with mix greens salad" which was $58, i thought that this will be a better choice for dinner~!
庆祝纪念
纪念日
  • sauce
  • mix greens
  • english muffin
之前去左CWB 18 Grams , 之後一直想去試埋旺角間分店 .. 今日終於有燨會啦~睇左餐牌好耐.. 最終揀左 "Eggs Benedict" ..最初睇圖都驚會唔夠飽 ..  不過原來配埋沙律 .. 食落又幾飽喎 ..而且味道真係唔錯..下次有機會我會再去試埋佢地既意粉!~
2011-08-13
$100-110 (晚餐)
  • Eggs Benedict
從 openrice 得知香港有多間 all day breakfast 食店, 但礙於多數店舖位於中環/銅鑼灣等九龍人比較小踏足O既地方, 一直都只希望有1日過開海又有時間會一試......一直想試銅鑼灣的 18 grams, 雖然本人並不飲咖啡, 但卻十分喜愛 cafe 的環境及感覺, 知道18 grams 於家樂 basement 開分店, 立即起行去嘗新~~~~當日大約12:30pm 到達, basement 中多間人食店都不多人, 落電梯後行到最尾就見到 18 grams.....店子不大, 位於室內, 有冷氣, 環境不錯看了放O左門口的座地菜單後決定叫 aussie breakfast......雖知在澳洲都冇吃過屬於澳洲的早餐......XD因為唔飲咖啡, 所以叫O左杯iced chocolate, 飲品先上, 拉花好靚, 本想等埋野食, 一齊影埋相先破壞個拉花, 但可能即叫即煮, 等太奈.....忍唔住......iced chocolate 好濃等O左一陣終於等到主菜, 有baked beans, fried tomato, sausage, scrambled eg

等O左一陣終於等到主菜, 有baked beans, fried tomato, sausage, scrambled egg, toast x 3, bacon + mushroom....好大堆頭, 樣樣都好好食, 唯一係唔鐘意 bacon, 因為香港 bacon 同澳洲 bacon 有小小唔同, 香港 bacon smoked 味大D, 咸D..........冇咁好食........

因為超大碟, 食O左1/3 都開始見飽, 不過都食得哂.......好味..........
係大熱天時可以竄落O黎食個閒飯~冷氣又足~夏又好去處......XD
2011-06-27